Brze Cinjenice - Kultura

0
Autorski projekat Branka Kovačevića nastao u u produkciji KIC “Budo Tomović” i Pozorišne trupe “Preporodilište”
Premijera - “Muzeja voštenih figura”!
                Autorski projekat poznatog pozorišnog alternativca Branka Kovačevića “Muzej voštenih figura” koji je nastao u produkciji KIC “Budo Tomović” i Pozorišne trupe “Preporodilište” biće premijerno izveden sjutra od 20 u sali DODEST.
Preko sedam mora i sedam gora, stari prijatelji Alfredo i Robret, ljudi sa periferije bitisanja, traže i nalaze privremeni smještaj u napuštenom suturenu MUZEJA VOŠTENIH FIGURA u gradu tom i tom.
Tokom detaljnog pospremanja prostora istovremeno nađu vrijedan predmet. Kome će od njih pripasti nađena stvar? Oni se za nju bore izvodeći znane i neznane oblike takmičenja pokazujući pri tom svijetle i tamne strane ljudske prirode.

Uloge su povjerene Draženu Milliću i Ljubu Kaličaninu, a projekat je posvećen istaknutim crnogorskim pozorišnim stvaraocima, DODEST Slobodanu Milatoviću i Džoniju Hodžiću.  
 
0
Izložba “Cinizam srebrnog kontenjera” umjetnika Igora Rakčevića u Dvorcu Petrovića
Primjenjivost grafike na - različitim materijalima!
    - Ova izložba, neka vrsta mini retrospektive, pruža uvid u jedan dio njegovog rada, koji se, između ostalog, odnosi i na primjenjivost grafike u širokom polju najrazličitijih medija – štampanih, elektronskih, vizuelnih itd. Krećući se u proširenom polju grafičkog medija, Rakčević koristi najrazličitije upotrebne materijale – karton, ljepenke, naljepnice, novinsku hartiju itd. i na njima grafički interveniše, tj. vizuelno interpretira određeni sadržaj. Hronološki posmatrano, najraniji radovi na ovoj postavci su naljepnice koje su izlagane na III Cetinjskom bijenalu (1997), a koje su, sa ove vremenske distance posmatrane, gotovo istorijsko svjedočanstvo jednog traumatičnog vremena na ovim prostorima - zapisala je kustoskinja izložbe, Milica Bezmarević o izložbi “Cinizam srebrnog kontenjera” umjetnika Igora Rakčevića koja će sjuta od 20 biti otvorena u Dvorcu Petrovića. 
 
3
Regionalno popularan hrvatski pop - rok sastav premijerno u KIC "Budo Tomović"
"Vatra" na - Velikoj sceni!
          Regionalno popularan hrvatski pop - rok sastav “Vatra” nastupiće premijerno večeras od 20 na velikoj sceni KIC "Budo Tomović".
U okviru akustične verzije nastupa, jedan od najpoznatijih rok bendova izvodiće nove pjesme, ali i svoje brojne poznate hitove. Gost koncerta je podgorička grupa "Neon".  
 
1
Povodom 16 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, Crnogorska kulturna mreža snimila novu pjesmu
Srcem sloavimo - 21. maj!
I neka viore crvene zastave

uvjek na ovaj dan,

Kada si zemljo moja

ponovo rođena...refren je nove pjesme "Srcem sloavimo 21. maj", koju je povodom 16 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, snimila Crnogorska kulturna mreža.
Kompoziciju izvode Bato Vujošević i Zdravko Đuranović, autor teksta je Aleksandar Damjanović, muzike Zdravko Đuranović, a aranžirao je Senad Drešević.
 
 
1
Istaknuta makedonska koncertna pijanistkinja sjutra u KIC “Budo Tomović”
Popivoda muzicira - 12 kompozicija!
Istaknuta makedonska koncertna pijanistkinja Ema Popivoda prepoznatljiva po autentičnom stilu izvođenja i neobičnom repertoaru predstaviće se podgoričkoj publici koncertom „Makednoska nokturna“ sjutra od 19 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na koncertu biće izvedeno 12 kompozicija makedonskog autora Dimitrija Bužarovskog, koje su zasnovane na makedonskim narodnim temama. Iako su kompozicije pisane u klavirskom stilu Šopena i Lista, muzika je ipak razumljiva i lako prihvatljiva za slušanje zbog prepoznatljivih tema makedonskih narodnih pjesama: Zajdi zajdi, Dali pametiš Milice, Kaleš Anѓa, Jovano Jovanke, Ne si go prodavaj Koljo čiflikot, Despia, More sokol pie, Šeќerna, Vo vlaškoto maalo, Trnuško...  
 
1
U izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”
U postavci - radovi “Treće doba”!
          Radovi polaznika Radionice crtanja i slikanja “Treće doba” biće predstavljeni na izložbi kou će sutra od 19 u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” otvoriti direktorica "srca kulture grada" Snežana Burzan Vuksanović.
Škola - Radionica, koju je prethodno više od dvadeset godina sa velikim brojem učesnika uspješno vodila akademska slikarka Tinda Bulatović i sada nastavila sa istim entuzijazmom Milanka Đuranović Bajčetić, učinila je one koji su pohađali ovu školu i one koji je sada pohađaju, a trećeg su doba života zacijelo, da su se osjećali i da se osjećaju srećnim djelićem svijeta.  
 
1
Dokumentarni film ,,Svi protiv anticiganizma" u CNP
Premijera na - Međunarodni dan otpora Roma!
Dokumentarni film ,,Svi protiv anticiganizma" na kom je radila NVO ROM " Koračajte sa nama - Phiren Amenca" o stradanu Roma u Drugom svjetskom ratu i o logoru Jasenovac, sjutra od 20 premijerno će biti prikazan u CNP.
Premijera je upriličena upravo na Međunarodni dan otpora Roma, kada treba da svi glasno kažemo ,,Ne!" anticiganizmu. 
 
1
Druga revija “Scenario - filmski roman” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Početak obilježava - „Filadelfija“!
Filmovi nagrađivani za scenario od najrelevantnijih filmskih institucija biće od sjutra u sali DODEST do srijede prikazivani od 20 na drugoj reviji “Scenario - filmski roman”, koju organizuje KIC "Budo Tomović".
Početak revije obiježiće Jedan od najpoznatijih mejnstrim holivudskih filmova „Filadelfija“ (1993) koji je dobitnik dva Oskara za najbolju mušku ulogu i za pjesmu "Streets of Philadelphia". Film je inspirisan istinitim događajem iz 1987. godine, kada je advokat Geoffrey Bowes tužio advokatsku firmu Baker & McKenzie zbog diskriminacije i otkaza koji je dobio zbog AIDS-a. U “Filadelfiji”, Tom Henks glumi Endija Beketa, advokata koji je obolio od side i koji usljed nezakonitog raskida ugovora tuži svoju advokatsku kancelariju.  
 
1
KIC "Budo Tomović" pridružuje se globalnoj proslavi sviranja kamerne muzike ACMP Worldwide Play-In
Koncert okuplja muzičare - svih generacija!
          Koncertom od 18 u Modernoj galeriji KIC "Budo Tomović" pridružuje se globalnoj proslavi sviranja kamerne muzike ACMP Worldwide Play-In.
Prigodni događaj okuplja muzičare svih generacija da sviraju kamernu muziku. Play-In događaje širom svijeta iniciraju članovi Mreže za kamernu muziku (ACMP-The Chamber Music Network), u svojim sredinama i okupljaju muzičare u različitim kamernim formacijama.  
 
1
U petak veče savremene crnogorske poezije u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju se - najeminentnije poete!
   Veče savremene crnogorske poezije biće u petak od 19 - u organizaciji Udruženja književnika i književnih prevodilaca Crne Gore i KIC “Budo Tomović” - biće održano u Multimedijalnoj sali "srca kulture grada".
U festivalskoj formi predstaviće se neki od najeminentnijih savremenih crnogorskih stvaralaca, a među njima su pjesnikinje i pjesnici: Momčilo Zeković, Svetlana Kalezić-Radonjić, Marin Čaveliš, Ana Pejović, Aleksandar Sekulović, Mirsada Bibić Šabotić, Nataša Karadžić, Nataša Žurić, Edin Smajlović i književni prevodioci Tanja Zeković, Nikollë Berishaj i Stevan Gvozdenović. Veče će moderirati Vanja Kovačević, Lena Ruth Stefanović i Željko Sekulović. 
 
1
Izložba "Trn", projekat Biljane Keković, kustoskinje CSUCG, u galerijama Botanička bašta i Perjanički dom
U postavci - djela devet autora!
- Vrijeme umjetničkog aktivizma nikada nije prolazilo, samo se čini da se broj polja koja bude interesovanja umjetnika povećava. Pored političkih, ekonomskih, zdravstvenih, klasnih i socijalnih, na red su došle i ekološke teme. Činjenica je da nikada nije ni trebalo da dođemo u situaciju da prirodu od koje zavisimo i mi sami dovedemo do stepena alarmantnosti, a umjetnike do prinudimo na umjetnički aktivizam - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o izložbi "Trn", kustoškom projektu Biljane Keković, kustoskinje CSUCG, koja će sjutra od 19 biti otvorena u galerijama Botanička bašta i Perjanički dom.
Na izložbi će biti zastupljeni umjetnici: Gordana Anđelić Galić, Miha Boljka, Anka Burić, Nina Ivanović, Ana Miljkovac, Ana Opalić, Danijel Premac, Vana Urošević i Milena Živković.  
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović"
Književno veče - Rasima Gutića!
       Književno veče Rasima Gutića pod nazivom “Mojih pet” biće priređeno sjutra od 19 u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
U okviru večeri učestvuju književnici Milan Rajović, Veljko Veljović, pjesnikinje Ivana Minić, Edita Dautović, Jadranka Deletić, Darija Madžgalj i studentkinja Adelisa Canović. Veče će moderirati pjesnikinja Tea Selimaj, a u muzičkom dijelu nastupiće vokalna solistkinja Talija Jovanović. 
 
1
Drugi dan 6. LiTeritorije u KIC „Budo Tomović“
Druženje sa - Tanjom, Vaskom i Marinkom!
Drugog dana šestog izdanja LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC „Budo Tomović“ kroz razgovor i čitanja - u sali DODEST, od 20 - predstaviće se pisci Tanja Stupar Trifunović, Vasko Raičević i Marinko Koščec. Program će moderirati književni kritičar Vladimir Arsenić.
Ovogodišnja manifestacija „Umjetnost i kriza/e“, tematizovaće stvaralački odgovor na krizu, u prvom redu globalnu krizu izazvanu pandemijom virusa Covid 19. 
 
0
Izložba „Bivstvovanje“ Aleksandra Saše Vukotića u Dvorcu Petrovića
Stvorenim formama daje - novo postojanje!
       - Riječ je o tome da Vukotić namjerava, likovno, slikarski, da stvorenim umjetničkim formama - simbolima, znakovima, određenim pojmovima itd, ponudi jedno sasvim novo postojanje, novi identitet, novu određenost u smislu novouspostavljenog značenja ili doživljaja, i tako stvori jedan autonomni narativ slike koji ima svoj konačni, nezavisni entitet. Važno je, međutim, da ti odabrani pojmovi ili umjetničke forme ovdje nemaju mimetičnost u smislu citatnosti nekog njihovog već usvojenog univerzalnog simboličnog narativa, već njihovo formalno i sadržajno značenje počiva upravo u njihovom novouspostavljenom karakteru, jednistvenom i samostalnom identitetu - zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević o izložbi „Bivstvovanje“ Aleksandra Saše Vukotića koja će večeras od 20 biti otvorena u Dvorcu Petrovića.
Otvoriće je Aleksandar Saša Čilikov, a publika će moći da pogleda postavku do 5. juna.  
 
0
“U ime oca i sina” - Ubistvo države s predomišljajem i “Politički popovi i litijaški eksperti” - Tamna strana crnogorske zbilje" pred publikom KIC “Budo Tomović”
Promocija knjiga - Slavka Mandića!
Nove knjige novinara i publiciste Slavka Mandića “U ime oca i sina” - Ubistvo države s predomišljajem i “Politički popovi i litijaški eksperti” - Tamna strana crnogorske zbilje biće sjutra od 19 predstavljene u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O novim književnim izdanjima govoriće akademik Dukljanske akadije nauka i umjetnosti Sreten Vujović, teoretičar medijske kulture Željko Rutović, novinar i publicista Šeki Radončić i autor. Moderator večeri je novinar i publicista Dragan Mitov Đurović.  
 
0
Jubilarni, 5. festivala "Stare note - novi zvuci" sjutra i u petak u KIC “Budo Tomović”
Prve večeri - biseri izvorne muzike!
U biserima izvorne muzike - “Još ne sviće rujna zora”, “Jutros mi je ruža procvjetala”, “Sejdefu majka buđaše”, “Poljem se vija”, “Tamburalo momče u tamburu”, “Pomračina, Stara varoš spava”...- uživaće publika prve večeri jubilarnog, 5. festivala "Stare note - novi zvuci", koji sjutra od 20 počinje u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Najljepše crnogorske pjesme će Nemanja Petrović, Uglješa Radonjić, Anđela Ulićević, Radoje Rajo Simonović, Srećko Savović, Jovana Vukčević, Novak Laketić, Petar Bulatović, Tatjana Lazičić Popović, Ana Zeković Baranin, Marijana Kankaraš, Milena Janković, Luka Lukić, Vukašin Delić, Branka Zečević, Jovana Miljenović, Bojana Radović i Anđela Vukčević. 
 
0
Djelo Veljka Veljovića sjutra u KIC „Budo Tomović“
Predstavljaju knjigu - „Srcem Crnoj Gori“!
    Promocija knjige Veljka Veljovića „Srcem Crnoj Gori“ biće sjutra od 18 priređena u Multimedijalnoj sali Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“.
Uz autora, o knjizi će govoriti književnice Ana Pejović i Dragana Otašević. Pjesme će čitati umjetnice Vladana Šćekić, Jana Veljović i književnica Jadranka Deletić. 
 
0
Nakon nekoliko uspješnih gostovanja, predstava KIC "Budo Tomović" sjutra na sceni DODEST
“Ekselencije” se - vraćaju kući!
       Nakon nekoliko uspješnih gostovanja, predstava “Ekselencije” nastala u produkciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” biće sjutra od 20 izvedena na sceni DODEST.
U predstavi čiji tekst i u režiju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić igraju Žaklina Oštir i Jovan Dabović. Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.  
 
2
U KIC "Budo Tomović" i ya maj spremili bogat repertoar
Promocije i afirmacije - kroz 30 programa!
    I tokom maja, kroz organizaciju oko 30 programa - dva festivala: “Stare note - novi zvuci” i književnog “Literitorija”, po 10 koncerata različitih profila i književnih večeri, DODEST premijeru, nekoliko filmskih projekcija, pozorišnih predstava i izložbi - KIC “Budo Tomović promovisaće i afirmisaće umjetničko stvaralaštvo - Šesta „Literitorija“, peti put „Stare note - novi zvuci“,
pozorišna premijera, grupa „Vatra“...neki su od programa planiranih u "srcu kulture grada". 
 
2
“Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”
Za Dan džeza - premijerno "Mimika"!
             Premijerno gostovanje zagrebačkog orkestra “Mimika” sjutra od 20 na Ljetnjoj sceni (iznad sastavaka Morače i Ribnice, tj. u neposrednoj blizini tvrđave Depedogen) obiježiće završnicu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022” koja se ove godine održava pod moto "Balkan Jazz Conncetions", a njenim nastupom biće proslaviljen i Međunarodni dan džeza.
Koncert organizuju Jazz Art i KIC Budo Tomović u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15|