Brze Cinjenice - Kultura

2
Promocija knjige Braha Adrovića u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju poeziju - „Đavolje međe“!
       Promociju knjige poezije poznatog crnogorskog književnika Braha Adrovića „Đavolje međe“., uz podršku KIC-a “Budo Tomović” organizujen sjutra od 20 u multimedijalnoj sali.
Uz autora, o knjizi će govoriti dr Draško Došljak i Bogić Rakočević. Moderator večeri će biti Neda Papović, a u muzičkom dijelu programa učestvuje Amela Frljučkić, izvođač na harmonici. 
 
1
Centar za afirmaciju i razvoj mladih
Diskutuju o - participaciji mladih talenata!
    Kulturna participacija mladih talenata biće tema o kojoj će sjutra od 12 biti diskutovano - u okviru programa ,,Mladi talenti” - u multimedijalnoj sali KIC Budo Tomović".
Biće prikazana prva epizoda kratke video forme ,,Mojih 5 minuta”, koja je jedan od glavnih segmenata u okviru programa, a koji ima za cilj promociju neafirmisanih mladih talenata. Na panelu će, osim predstavnika Centra za afirmaciju i razvoj mladih, govoriti i direktorica KIC Snežana Burzan i glavni akter prve epizode ,,Mojih pet minuta” Luka Vušurović, oklopar. 
 
1
Izložba "Kod" Katarine Laković od sjutra u galeriji "Klub"
Povlačeći linije - osvješćuje tajno!
      - Zavirujući i istražujući o sopstvu koje ne poznaje, Lakovićeva to radi kroz slikanje laviranim tušem kombinujući razne tehnike. Dok povlači linije, osvješćuje nešto što je tajno i skriveno u njoj – njen kod koji nosi - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o radovima Katarine Laković, čija izložba “Kod” biće od sjutra u 19 otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Izložba ‘’Normalizujmo normalna tijela’’ fotografkinje Nade Vojinović od 19 na Trgu nezavisnosti
Inspirisana prirodnom ljepotom - u oku posmatrača!
          Izložba ‘’Normalizujmo normalna tijela’’ mlade fotografkinje Nade Vojinović inspirisana prirodnom ljepotom koja je sadržana u oku posmatrača biće od 19 otvorena na Trgu nezavisnosti.
Autorka izložbe vođena je idejom da jedinstvenost i različitost tijela, zapravo daje posebnost svakoj osobi. U proteklih mjesec dana ispred njenog aparata stali su mnogi mladi Podgoričani, kako bi poslali jasnu poruku da je prirodno - normalno.  
 
1
Izložba “Art is (not) dead” u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
U postavci - djela sedam umjetnika!
    - Birajući da, u modernom duhu, daju sebi slobodu da se izraze onako kako im paše, često mijenjajući i kombinujući tehnike, ali i bivajući uvijek ideološki i misaono sebi dosljedni, ovi umjetnici stvaraju radove koji su tu da nas duboko zamisle. Kada stvaraju, gotovo svi polaze sa sličnih ili istih stanovišta, ali djela nikada ne sliče jedna drugima - napisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković, autorka izložbe “Art is (not) dead”, koja će večeras od 20 biti otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Na izložbi učestvuje sedam umjetnika: Jovana Vujanović, Milica Mijajlović, Vlatka Vujošević, Teodora Nikčević, Siniša Radulović, Zdravko Debibašić Beli i Milena Živković. 
 
0
izložbu "Crnogorska savremena skulptura iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore" u galeriji "Centar"
Postavka raznovrsna - po tehnici i tretiranju!
         - Savremena crnogorska skulptura, koja čini ovu izložbu, je raznovrsna, što i potvrdjuju radovi koji je čine, kako po tehnici tako i po načinu tretiranja forme - zapisala je Marina Čelebić za izložbu "Crnogorska savremena skulptura iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore", koja je od juče otvorena za posjetioce u galeriji "Centar". 
 
2
Ovogodišnja nagrada za životno književno djelo „Božo Bulatović“ uručena Branku Banjeviću
Crnogorska istorija - epopeja jednom narodu!
         - Čitava crnogorska istorija djeluje kao književno djelo, kao epopeja o jednom narodu na Balkanu koji se stalno bori da sačuva svoju slobodu i pravo da odlučuje o svojoj budućnosti. Nagrade i manifestacije, koje nose imena najboljih među nama, i pronose njihove ideje i ideale, jedan od načina da zaustavimo nasrtaje na naš identitet i našu samobitnost ´ ukazao je crnogorski premijer Duško Marković, uručujući Branku Banjeviću ovogodišnju nagradu za životno književno djelo „Božo Bulatović“.  
 
2
Izložba „110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore“ otvorena u Narodnom muzeju na Cetinju
Put krčile sablje - uobličili stihovi!
    - Put do kraljevine krčile su sablje i džeferdari kroz stotine ratova i bezbroj žrtava na oltaru otadžbine, ali taj put uobličavali su i plemenili stihovi i riječi i velika kulturna djela. Ne možemo, a da se ne sjetimo i crnogorskih ratnika, koji su u traganju za slobodom, često znali napustiti tišinu evropskog mira velikim pobjedama poput Martinića, Krusa, Grahovca i Vučjeg Dola. Ništa im za slobodu nije bilo nemoguće, uzdizali su ugled domovine, proslavljali crnogorsko oružje obasipajući ga iznova novim sjajem. Zastava slobode i nezavisnosti koja se ponosito i jedino vila na našim krševima nije bila samo zastava slobode već i znamenje jednog doba – Nikolinog doba - istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, otvarajući izložbu „110 godina od obnove Kraljevine Crne Gore“ u Narodnom muzeju na Cetinju.
Postavka je realizovana u Svečanoj sali Vladinog doma, u kojoj je 28. avgusta 1910. proglašena Kraljevina. 
 
1
Predsjednik Crne Gore na otvaranju festivala "Dani Radovana Zogovića"
Zasjenio i zemlju - iz koje je iznikao!
       - Na kraju je zasjenio i zemlju iz koje je iznikao, stvarajući djelo univerzalnog karaktera. Nepokolebljiv u antifašizmu, neustrašiv u ratu, dostojanstven u progonstvu, uvijek je bio srođen s Crnom Gorom. Kako je rekao jedan njegov savremenik, „Zogović je ijekavski disao“. Kao da su se u njegovoj ličnoj sudbini prelamala sva crnogorska vremena. Bez njega crnogorski dvadeseti vijek ne bi bio ono što jeste. Prošao je nevjerovatan put - od revolucionara i pobunjenika do kreatora društvenih i kulturnih zbivanja, od disidenta do akademika. Partizan - stvaralac iz NOB-a doživio je i preživio strašni sud. Iako skrajnut i izolovan, za života je bio priznat od najvećih u Jugoslaviji toga vremena, od Andrića i Krleže. Komunistički pisac koji je iz sukoba na književnoj ljevici izašao kao Krležin antipod, kažnjenik koji je više od decenije bio sužanj u svom stanu nakon ´48, uzdigao se uprkos svemu do pjesničkih visina i doživio da ga Krleža u „Pečatu“, spektakularno vrati na književnu scenu sa koje je dugo izbivao - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, govoreći o "prećutanom pjesniku prkosnih strofa", "crnogorskom i jugoslovenskom Majakovskom", na otvaranju festivala "Dani Radovana Zogovića"  
 
0
Ljetnji kamp za kamernu muziku
Od večeras - završni koncerti!
       Završni koncerti učesnika devetog Ljetnjeg kampa kamerne muzike na programu su večeras i sjutra od 20 u Rekreativno-edukativnom centru “Lovćen” na Ivanovim koritima, a u petak od 20 u dvorištu galerije “Risto Stijović” u Podgorici. Usljed epidemiološke situacije broj publike je limitiran u skladu sa naredbama NKT. Snimci sa završnih koncerata biće postavljeni na YouTube kanalu i sajtu Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.
     
 
0
"Podgoričko kulturno ljeto"
Na slikama - Jelenina "Sjećanja”!
             - Na njenim slikama prisutna je atmosfera vazdušastog snatrenja, obgrljenog elegičnim titrajima koji prizivaju sjećanja na djetinjstvo. Na bezbrižni svijet koji umjetnica utopljava magličastim poljima svijetlih plavih, smeđih i ružičastih tonova. Bez jasnih granica i oštrih kontrasta, bez buke ili tamnih slutnji, taj svijet je usidren u slici nekog neprestalnog zalaska - zapisala je kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice mr Selma Đečević o izložbi slika “Sjećanja” Jelene Radulović koja će - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta" od večeras u 20,30 biti otvorena u Modernoj galeriji.  
 
1
Ministarstvo kulture Crne Gore čestitalo građanima i građankama 13. jul, Dan državnosti
Stali u odbranu - antifašizma i tekovina!
- Slobodarsku baklju 13. jula niko neće ugasiti! Srećan Dan državnosti. Da je vječna Crna Gora - Ministarstvo kulture Crne Gore čestitalo građanima i građankama 13. jul, Dan državnosti, uz napomenu "Pokazali smo da znamo da stanemo u odbranu nasljeđa antifašizma i savremenih tekovina naše zemlje, jer samo na istinskim vrijednostima možemo graditi identitet moderne Crne Gore. Slobodarsku baklju 13. jula niko neće ugasiti! 
 
0
Izložba „Let ka punom mjesecu" Ane Šćekić u galeriji "Klub"
Sugeriše atmosferu - hermetičnosti!
       - „Let ka punom mjesecu zapravo je istupajući korak, prvobitni lepet krila koji vodi ka predjelima podsvijesti čije je konačno ishodište, apsurdno, i vlastiti početak. Jer u svom ishodištu i gnijezdu nalazise jedno te isto – mjesec, sa svojom redikuloznom istorijom vječitog ponavljanja i beskrajne periodičnosti. Otud se ovim radovima snažno sugeriše atmosfera hermetičnosti prostorno-vremenskog kontinuuma u kojem su zarobljene sablasne figure čovjeka - zapisala je teoretičarka umjetnosti Selma Đečević o radu umjetnice Ane Šćekić, čija izložba od sjutra do 31. može da se ppogleda u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Zbog epidemiološke situacije, zvaničnog otvaranja izložbe neće biti.
 
 
0
Izložba "Oumuamua" Nikole Radonjića u galeriji "Perjanički dom"
Projekat o odnosu - imaginarnih tema!
          - U projektu Oumuamua bavim se pitanjima i odnosima unutar imaginarnih tema koje su svoje mjesto našle u umjetnosti i popularnoj kulturi, ali i minulim, realnim dešavanjima koja su neodoljivo asocirala na njih.
Kao centralni primjer izdvojio sam slučaj Oumuamua, prvog zabilježenog međuzvjezdanog asteroida koji je ušao u Sunčev sistem i našao se u neposrednoj blizini naše planete - tako umjetnik Nikola Radonjić najavljuje izložbu "Oumuamua", koja će sjutra od 20 biti otvorena u galeriji "Perjanički dom" Centru savremene
umjetnosti Crne Gore.
Postavka se može pogledati do 31.
 
 
2
Na šestoj sesija IUS FORUM u KIC “Budo Tomović” predstavljaju knjigu Rastodera i Adžića
O istoriji Crne Gore - od prevrata do NATO!
    KIC “Budo Tomović”, uz Udruženje pravnika Crne Gore, biće večeras od 19 domaćin šeste sesije IUS FORUM na kojem će biti predstavljena knjiga “Moderna istorija Crne Gore 1988-2017 od prevrata do NATO pakta” autora akademika Šerba Rastodera i mr Novaka Adžića.
Na promociji će govoriti: dr Ilija Vujošević - univerzitetski profesor i recezent knjige, dr Srđan Darmanović - univerzitetski profesor i recezent knjige, dr Branislav Radulović - predsjednik UPCG, Balša Brković - književnik i urednik izdanja i autori. 
 
2
Promocija antologije dr Cvetka Pavlovića u KIC “Budo Tomović”
o Crnoj Gori - i naučnici i pisci
       Misli naučnika, filozofa, književnika, putopisaca, slikara, državnika, vjerskih dostojanstvenika i drugih kroz crnogorsku istoriju sadržane su u antologiji dr Cvetka Pavlovića “O Crnoj Gori i Crnogorcima”, koja će večeras od 19 biti promovisana u Mutlimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Uz autora, o knjizi će govoriti publiciste Slobodan Čukić i Ivan Jovović, kao i mr medija i PR- Snežana Burzan. Učesnice promocije biće i polaznice DODEST škole glume Anđela Janković i Ivana Vlaović.  
 
1
Novi projekat CNP večeras na TV Crne Gore
Premijera projekta - "Poetski teatar"!
          - Sa velikim ponosom i zadovoljstvom mogu da kažem, odlučili smo da napravimo neku vrstu pozorišne i video antologije crnogorske poezije 20. vijeka, naravno uz dodatak najznačajnijih Njegoševih stihova - ističe direktor CNP Željko Šošić o projektu "Poetski teatar", reditelja Gorana Bulajića, koji će premijerno od većeras u 21,05, kroz tri epizode serijala "Poetika Montenegrina", biti prikazivan na TV Crne Gore.  
 
1
Izložba radova Udruženja multiple skleroze od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Postavka afirmiše - i poziva!
       - Ovim projektom okupili smo naše članice, ali i zainteresovane žene i djevojke sa invaliditetom da zajedno stvaramo u toplm prostoru našega Udruženja. Radionice slikanja odvijale su se uporedo sa radionicama izrade nakita, broševa i suvenira, a potom smo uz slikanje dodale dekupaž, heklanje i pletenje. Projektnim aktivnostima kroz koje se stvarala magija ručnih radova upotpunjena stihovima haiku poezije iznijela je jasnu poruku o mogućnostima osoba sa invaliditetom i njihovim darom za kreativnost u slikanju različitim tehnikama i na različitim materijalima, od tehnike. Ovim projektom afirmišemo i kulturni potencijal naših članica i svih zainteresovanih žena i djevojaka sa invaliditetom koje imaju namjeru da nam se pridruže - ističu u Udruženje multiple skleroze koje, sa KIC "Budo Tomović" sjutra od 19 izložbu radova “Umjetničke radionice za žene sa invaliditetom” otvara u izložbenom holu "srca kulture grada".  
 
0
IIzložba „Prožimanja“ Irene Vuković od sjutra u "Perjaničkom domu"
Na platnima - besprijekorna preciznost!
       - Umjetnica je potpuno izmirila dva vida vizuelnog izraza štampajući svoje crteže nastale digitalnom tehnikom na slikarskim platnima. Ubjedljivim i specifičnim načinom rada doprinosi besprijekornoj preciznosti izraza – kako u crtežu, tako i na štampanim platnima - zapisala je istoričarka i teoretičarka ummjetnosti Maša Vlaović o radu Irene Vuković, čija će izložba „Prožimanja“ od sjutra 19 biti otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
0
Nakon "doba korone", JU KIC "Budo Tomović" počinje redovne programske aktivnosti
Prvi na sceni - ‘’Crnogorski umjetnički kružok’’!
    Prema preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, JU KIC "Budo Tomović" počinje redovne programske aktivnosti - Forum mladih pisaca KIC, najstariji gradski folklorni ansambl, KIC pop hor i dječji hor "Zvjezdice".
- Tokom juna organizovaćemo nekoliko promocija knjiga domaćih autora, izložbe slika i umjetničkih rukotvorina, premijeru dokumentrnog filma Filipa Rašovića "Primjeri - Fundina", a povodom Svjetskog Dana muzike - 21. juna priredićemo koncert mladih virtuoza, učesnika KIC ciklusa "Mladi talenti": Luke Perazića, Sima Šiševića, Koste Popovića, Vladane Perović, Viktora Hutera, Sarija Šaćirija, Petra Popovića, Miljana Stanišića, Miloša Pavićevića - najavljuje "srce kulture grada".  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38|