Brze Cinjenice - Kultura

2
Raygovori sa umjetnikom u Centru savremene umjetnosti Crne Gore
Sa Željkom Jovićević o - "Nizovima i intezitetima"!
    Sa umjetnicom Željkom Jovićević o izložbi "Nizovi-intenziteti" kustoškinja Teodora Nikčević razgovaraće sjutra od 15 u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga moći nakon razgovora pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici
Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
2
Razgovor sa umjetnikom u "Dvorcu Petrovića"
Karadžić o - "Skrovitim porukama"!
O izložbi „Skrovite poruke", koja je izložena do petka, istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević razgovaraće sa autorom Draganom Karadžićem sjutra od 18 u "Dvorcu Petrovića".
Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, dok će ga zainteresovana publika pratiti uživo putem zvanične Instagram stranice Centra savremene umjetnosti Crne Gore ( @centar_savremene_umjetnosti_cg ). Snimak razgovora biće dostupan i na YouTube stranici Centra. 
 
2
Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” pokrenula je serijal “Čitamo crnogorske autore”
Podstiču na čitanje - đecu i mlade!
    Odlomak iz knjige dramskih tekstova “Tajna plavog kristala”, autorke Dragane Kršenković-Brković, tekst je čitao Omar Bajramspahić, glumac Gradskog pozorišta u Podgorici, otvorio je serijal “Čitamo crnogorske autore” koji je pokrenula Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”.
Namijenjen je mlađoj populaciji, a emitovaće se na You tube kanalu Narodna biblioteka — Radosav Ljumović. Ovim projektom Biblioteka želi da probudi čitalačke navike kod đece i podstakne širenje znanja o crnogorskoj književnosti za đecu i mlade.  
 
2
Šesta Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - duodrama!
             Duodrama „Šta ćemo sad?“, beogradske produkcijske kuće „Jugoart“ u kojoj igraju Sofija Juričan i Ivan Đorđević, otvoriće sjutra od 18 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" 6. izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO VI.
Umjesto predstave “Lice” Centra za kulturu Berane 29. januara u sali DODEST od 18 sati biće organizovano veče poezije “Sanjajući san o snu” koje će prirediti glumci Anđelija Rondović i Đorđije Tatić. Događaj ne pripada klasičnim večerima poezije, jer kao cjelina posjeduje izraženu i osobenu dramaturgiju. Osnova izvođenja je jak emotivni naboj koji je prisutan kod oba glumca. Izrežiran kao kompaktna cjelina ovaj događaj više podsjeća na dramu koja emotivno komunicira sa publikom nego na veče poezije, i preporučuju ga za izvođenja na crnogorskim scenama.
Ostale predstave biće izvedene po već utvrđenom redosljedu.  
 
2
Povodom 140 godina od osnivanja JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”
Januar za - darivanje knjiga!
JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” ove godine obilježava 140 godina od osnivanja. Januar je označen kao Mjesec darivanja knjige.
Do kraja mjeseca besplatna je članarina za 2021., a takođe možete Biblioteci pokloniti knjigu. 
 
2
Izložba radova Udruženja likovnih umjetnika iz Ulcinja od ponedjeljka u KIC „Budo Tomović“
U holu - "Refleksije Mediterana"!
Izložba radova Udruženja likovnih umjetnika iz Ulcinja "Refleksije Mediterana" biće od ponedjeljka u 19 do 1. februara otvorena u izložbenom holu KIC „Budo Tomović“.
Radove će predstaviti Bilal Nikezić, Edin Kapllani, Mersiha R. Mavrić, Naser Hasa i Vahida Nimanbegu.  
 
2
Slikar i karikaturista Luka Lagator povodom optužbi da je autor sporne karikature ministarke Vesne Bratić
Tužiće za - tešku optužbu i nisku uvredu!
    - Bio sam užasnut i zaprepašćen, kad sam saznao da je poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić, na svojoj Fejsbuk stranici objavio lažnu tvrdnju da sam ja autor s karadne i ogavne slike,koju sa prezirom osuđujem, na kojoj je prikazana ministarka Vesna Bratić. Prosto, ne mogu da vjerujem da se neko, a kamo li poslanik,, može usuditi da, bez ikakvih dokaza, iznese jednu ovako tešku, optužbu i nisku uvredu - naglasio je u saopštenju slikar i karikaturista Luka Lagator povodom optužbi da je autor sporne karikature ministarke Vesne Bratić.
On je najavio tužbu "protiv onih koji me, tako drsko i bez dokaza optužuju".  
 
1
Obilježavanje jubileja, 140 godina Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”
Promocije, izložbe, čitanja - online!
       - U susret 19. januaru Danu Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, kojim se ove godine obilježava 140 godina od osnivanja Ustanove pripremljen je niz programa i aktivnosti kojima ćemo obilježiti ovaj značajan datum iz oblasti kulture grada Podgorice. Svi programi biće emitovani na FB stranici JU Narodna biblioteka "Radosav Ljumović, kao i na youtube kanalu Biblioteke - najavljuju iz biblioteke.
Tim povodom, već sjutra za posjetioce i članove u Kući Stojanovića biće organizovana promocija knjige poezije Ane i Marka Klepića Djeci Crne Gore, s ljubavlju. O knjizi će govoriti: Vili Ferdinandi, Marko Klepić, Ana Klepić i Saša Gajić, a medijator programa biće Barbara Simović. 
 
1
"Oktoih" za 2020.
Priznanje profesoricama - Snježani i Ermini!
    Profesorica istorije u JU OŠ "Olga Golović" u Nikšiću Snježana Bošković i Ermina Vlahovljak, profesorica francuskog jezika u JU OŠ "Salko Aljković" u Pljevljima dobitnice su državne nagrade "Oktoih" za 2020.  
 
1
Osma revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” od sjutraa u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - Majkl Džekson!
       Dokumentarno - koncertni film “To je to” (2009) koji čini kompilacija intervjua, proba i snimaka o Majklu Džeksonu iza kulisa dok se pripremao za seriju rasprodatih koncerata u Londonu otvoriće sjutra u KIC "Budo Tomović" tradicionalnu, 8. reviju “Mjuzikl - filmska rapsodija”.
Biografska priča o pjevaču legendarnih Bitlsa mjuzikl “Džon Lenon - Zamisli“ (1988) biće prikazana narednog dana, a za kraj trodnevne revije planiran je dokumentarni film “Selin: Kroz oči svijeta” (2010) o svjetskoj turneji jedne od najpoznatijih zvijezda u istoriji pop muzike Selin Dion. Projekcije u sali DODEST počinju u 17.  
 
1
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” sljedeće sedmice počinje redovne programske aktivnosti
Po tradiciji - prvo revija mjuzikla!
Kulturno - informativni centar “Budo Tomović” sljedeće sedmice počeće - u okviru preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore - redovne programske aktivnosti, a januar u "srcu kulture grada" tradicionalno otvara filmska revija „Mjuzikl - filmska rapsodija“ koja će biti organizovana od 18. do 20. januara, a posjetioci će u DODEST sali moći da uživaju u nekoliko kultnih ostvarenja ovog filmskog žanra: „To je to“ (2009), „Džon Lenon - Zamisli“ (1988) i „Selin: Kroz oči svijeta“ (2010).  
 
3
Platform081 realizuje novogodišnji program
Sjutra afera - Nova godina!
Mlada ekipa Platform081, nakon više od dvadeset projekata koje su uživo prenosili na youtube kanalu, realizuje novogodišnji program simboličnog naziva Afera Nova godina. 
 
2
Zajednička inicijativa Narodnog muzeja Crne Gore i ULUCG, povodom desetogodišnjice smrti velikana crnogorske i svjetske umjetnosti
Dadovo djelo - krasi paviljon!
Povodom desetogodišnjice smrti velikana crnogorske i svjetske umjetnosti i jednog od najvećih slikara vizionara 20. vijeka, Miodraga Dada Đurića - na zajedničku inicijativu Narodnog muzeja Crne Gore i ULUCG - reprodukcija njegovog djela iz zbirke Narodnog muzeja Crne Gore krasi fasadu Umjetničkog paviljona ULUCG.
Površine je 35 metara kvadratnih, na sjevernoj je fasadi paviljona. 
 
2
Izložba “Bright moments” umjetnika Zorana Živkovića od sjutra u galeriji "Centar"
Doživljaj momenata - unutar društvene svijesti!
- Bright moments, prevod koji svoj original nalazi u latinskom pravnom insti - tutu lucida intervalla, odraz je dubokog zadiranja u svijetle momente sop - stva oblikovanog okolnostima i okolinom u kojoj rastemo i
sazrijevamo kao jedinke. Svijetli trenuci su one rijetke, dragocjene sekvence potpune bistrine i čiste svijesti koja je doživjela svojevrsnu ekspanziju. To su momenti koji se jave kao opoziti nesvjesnom, neispravnom i opskurnom, a javljaju se i u istorijskoj i kolektivnoj svijesti. Živkovićev doživljaj tih momenata unutar društvene svijesti predstavlja period u kojem je odrastao i sistem u
kojem se formirao; prepoznaje ih u idejnom, ali i u materijalnom, spomeničkom nasljeđu NOB i antifašizma - zapisala je istoričarka umjetnosti Anja Marković o izložbi “Bright moments” umjetnika Zorana Živkovića koja će - u skladu sa mjerama NKT - sjutra virtuelno od 17 do 31. januara u Galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Uprkos epidemiološkoj situaciji, Crnogorsko narodno pozorište ne prestaje da radi
Počele probe - za „Đokondu“!
       Iako je zbog trenutne epidemiološke situacije zabranjeno svako javno okupljanje i nije moguće pozorišne predstave izvesti pred publikom, CNP ne prestaje sa radom i pored dvije spremne nove predstave – „Smrt i njeni hirovi“ i „Posjeta“, počinje radom na novoj produkciji.
Počele su čitaće probe za predstavu „Đokonda“ koju po drami Viktora Lodata „Žena koja se igra“, režira crnogorska rediteljka Dušanka Belada.
U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić i Branka Otašević.
Premijerno biti izvedena na Sceni "Studio" u februaru. 
 
1
Koprodukcija JU “Zahumlje” iz Nikšića i KIC “Budo Tomović”
Počele pripreme - "Kontrarevolucije"!
Čitaće probe i pripreme na realizaciji nove predstave “Kontraevolucija”, koju po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, u koprodukciji rade JU “Zahumlje” iz Nikšića i KIC “Budo Tomović” počelee suu juče u "srcu kulture grada".
U glumačkoj postavi su: Jovan Dabović, Slavko Kalezić i Đorđije Tatić. Scenografiju, kostim i dizajn svijetla potpisuje akademski grafičar Darko Musić, dok će autorsku muziku raditi prof. Neđeljko Pejović.
Premijera predstave očekuje se krajem januara i u Podgorici i u Nikšiću, a u kom obliku zavisiće od epidemioloških mjera.  
 
1
Peti Podgorica film festivall počinje večaras
Na otvaranju - "Otac"!
    Crnogorska premijera višestruko nagrađivanog filma „Otac", poznatog srpskog reditelja Srdana Golubovića, otvoriće večeras peti Podgorica film festival, na prvoj festivalskoj Video on Demand platformi u Crnoj Gori www.podgoricafilmfestival.online.
Tradicionalno, Kinoteka će dodijeliti nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti. Godišnja nagrada – „Kino-oko" pripala je britanskom režiseru, montažeru i producentu Piteru Veberu.
   Nagrada za doprinos očuvanju crnogorske i svjetske filmske baštine – „Ratko Đurović" biće uručena crnogorskom reditelju Momiru Matoviću.
 
 
0
Izložba umjetnika Dragana Karadžića “Skrovite poruke” od sjutra u Dvorcu Petrovića
U postavci - bogata simfonija!
       - Slike, crteži i akvareli pružaju uvid u Draganov svijet. U tom svijetu dominiraju boje, među kojima uvijek odudaraju plava i žuta kao komplemetarne i suprotne u isti mah. One su pune simbolike. One oslikavaju naša untrašnja stanja, naše emocije ali i oslikavaju prostor na kome nastaju, plavo kao more, žuto kao sunce i sivo-bijela kao crnogorski krš. Ta platna su ogledala našeg bića ali i našeg odnosa sa okolinom, prije svega prirodom. Oblici, kao i boje, uvijek su savršeno uravnoteži, udopunjujući i puni ritma. Njegove slike jesu dvodimenzionalne ali su izuzetno bogate slojevima značenja. Svaki potez četkicom ima svoj razlog postojanja na platnu, svoj smisao koji ne bi postojao bez onog drugog poteza, i na kraju, bez svih ostalih. Svi zajedno stvaraju bogatu simfoniju - sjutra od 17 u Dvorcu Petrovića biće virtuelno otvorena izložba umjetnika Dragana Karadžića “Skrovite poruke”, koju ljubitelji umjetnosti mogu pogledati do kraja januara.
 
 
0
Izložbom političkih plakata "Pro et contra" otvoreno 28. izdanje Decembarske umjetničke scene - DEUS 2020.
Svi programi - na You tube!
             Izložbom političkih plakata "Pro et contra" slovenačke skupine "Novi Kolektivizam", koji su nastali početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preko ratnog plakata devedesetih i plakata nastalih prethodne dvije decenije kao kritike neoliberalnog kapitalizma, otvoreno je 28. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS.
Tradicionalnu manifestaciju Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada organizovao je uprkos specifičnim uslovima produkcije kulturno-umjetničkih programa, u vremenu teške epidemiološke situacije. Svi programi prenosiće se putem You tube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica, a realizovaće se u realnom vremenu poštujući propisane epidemiološke mjere. 
 
2
Međunarodni festival dječje pjesme "Naša radost" održan u skladu sa mjerama NKT
Pobijedila Lara - i "Gorsko oko"!
          Pobjedničku kompoziciju "Gorsko oko" na Međunarodnom festivalu dječje pjesme "Naša radost", koji je danas, bez publike, pod NKT mjerama, održan u Velikoj sali KIC "Budo Tomović" otpjevala je Lara Redžepagić.
"Gorsko oko" napisao je crnogorski pisac za djecu, nepoonovljivi Dragan Radulović, muziku Zoran Proričić, a aranžman Saša Tamindžić.
U skladu sa mjerama NKT,festival je održan bez prisustva publike, bez dječijeg hora „Zvjezdice“ na bini, bez revijalnog dijela festivala i bez pratećih koreografija. Kuriozitet je i to što je prvi put direktno prenošen na TV Crne Gore.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23| |24| |25| |26| |27| |28| |29| |30| |31| |32| |33| |34| |35| |36| |37| |38| |39| |40| |41|