Brze Cinjenice - Kultura

2
“Antigone 2.0 Mediterranean”
Prezentacija projekta i - premijera predstave!
Prezentacija projekta “Antigone 2.0 Mediterranean” biće sjutra od 19,30 održana u sali DODEST, a od 20 i premijera predstave “TERET - Antigone 2.0 Mediterranean” u velikj sali KIC "Budo Tomović".
“Antigone 2.0 Mediterranean” je inicijativa Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana (FACM) i Fondacije Anna Lindh, a sprovodi se u saradnji sa Festivalom Mostra Viva del Mediterrani. Projekat je finansijski podržan od Evropske unije.  
 
2
Folklorni ansambl KIC "Budo Tomović" na "Internacionalnom festivalu folklora" u Tirani
Reprezentuju ljepotu - crnogorske narodne igre!
Jedinstvenu ljepotu crnogorske narodne igre i raskoš nošnji, prvi reprezentativni folklorni ansambl KIC "Budo Tomović" predstaviće na "Internacionalnom festivalu folklora" koji je u Tirani počeo juče i traje do nedjelje.
Ansambl će izvesti igre iz Crne Gore, Vrsutu, Boku, Pastiricu, ali i narodne igre i iz Gusinja i Rožaja, a koncerte će obogatiti nastupom mlade vokalne umjetnice Anđele Ulićević. Ona će se festivalskoj publici predstaviti interpretacijama naših izvornih pjesama.  
 
2
Izložba "Screenshots of Now" na"Podgričkom kulturnom ljetu"
Driton preispituje - pojam sadašnjosti!
          - Izložba Dritona Selmanija "Screenshots of Now" preispituje pojam sadašnjosti, odnosno, one njene aspekte koje savremenost čine veoma kompleksnom. Polazeći od ličnog iskustva, kroz različite medije (video, crtež, fotografiju, tekst, instalaciju), umjetnik stvara jednu vrstu zabilješke o sopstvenoj poziciji unutar datog okvira - napisala je Ana Ivanović, kustoskinja izložbe, koja će - u sklopu "Podgričkog kulturnog lljeta" - večeras od 20 bitii otvorenaa u galeriji "Art". 
 
1
Revija “Filmski snovi - gledaoci biraju“ u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - romantična komedija!
Romantičnom dramom „Opčinjena mjesecom” iz 1987. koja je nagrađena sa nekoliko Oskara, sjutra d 20 u sali DODEST, počeće žanrovski raznovrsna revija KIC "Budo Tomvić" “Filmski snovi - gledaoci biraju“.
Višestruko nagrađivani triler braće Koen “Fargo” (1996) sa Vilijamom Mejsijem i Fransis Mekdormand u glavnim ulogama, biće prikazan u utorak. Posljednji dan revije obilježiće mjuzikl američkog režisera Martina Skorseza “Njujork, Njujork” (1977).  
 
1
“Bila jednom jedna bajka” autorke Ane A. Ičević Vuković u KIC “Budo Tomović”
Promocija "herbarijuma dobrih i blagih riječi"!
       Knjiga “Bila jednom jedna bajka” autorke Ane A. Ičević Vuković biće sjutra od 20 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Učesnici promocije, uz autorku, su: rezenzent mr Slobodan Čurović, u ime Izdavačke kuće "Grafički atelje" Mirko Rakočević, književnik i novinar Gordan Čampar i novinarka Televizije Budva Dušica Vugdelić.  
 
1
"Podgoričko kulturno ljeto"
Dokumentarci na Gorici!
Četiri dokumentarna filma iz American Film Showcase kolekcije - Bending the Arc (Na putu ka pravdi); petak, 16. jul u 21, A Plastic Ocean (Plastični okean); subota, 17. jul u 21, Half the Picture (Druga polovina slike); nedjelja, 18. jul u 21 i Obit (Redakcija za čitulje); ponedjeljak, 19. jul u 21 - biće prikazana na festivalu dokumentarnog filma koji će - u organizaciji Ambasade SAD u Podgorici i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada - u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta" od večeras do ponedjeljka biti održan na platou kod Spomenika Partizanu borcu na Gorici.  
 
1
Festival Svjetske književne zvijezde i - Enciklopedija - “Najbolji pjesnici svijeta” u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju knjige - 11 autora!
                Festival Svjetske književne zvijezde i - Enciklopedija - “Najbolji pjesnici svijeta” biće sjutra od 11 organizovan u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na festivalu će biti predstavljene knjige: Nermine Adžović Mustagrudić, Ćazima Mučića, Aide Kanalić Huseni, Jasmine Ilić, Mirsada Fajića, Rifata Ugljanina, Derviša Grabusa Čolakovića, Etleva Ndoci Sekulića, Osmana Čavića, Ane Jakić Vujković i Mirii Miryam.
Stihove će čitati književnica Radojka Mugoša Petrić i pjesnikinja Sanja Veličković Radonjić.
U okviru muzičkog dijela festivala nastupiće: Alexia Anton, Liliana Roibu, Florentina Danu, Stanko Miranović, Eki Smajović i Zorica Đedović. 
 
1
Promocija djela Edina Krehića “Znaš li Nunu Montiljo“ u KIC "Budo Tomović"
Roman inspirisan - istinom!
Četvrti roman “Znaš li Nunu Montiljo“ sarajevskog novinara i pisca Edina Krehića biće sjutra od 20 promovisan u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Roman “Znaš li Nunu Montiljo je priča inspirirana istinom, i govori o jevrejskoj porodici u Sarajevu koja se nađe u središtu Holokausta.
O knjizi će sa autorom razgovarati Edin Smailović.  
 
1
> Izložba umjetnika Saše Tkačenka u galeriji "Klub"
Vizuelni dnevnik - anomalija i transformacija!
Izložba umjetnika Saše Tkačenka "Tell my mother I´m going home, I have been destroyed by hippie powers" biće sjutra d 20 otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Tell my mother I´m going home, I have been destroyed by hippie powers dio je šire serije radova Anxiety - Teens of denial koje umjetnik razvija u formi vizuelnog dnevnika nastalog iz potrebe da bilježi anomalije i transformacije kroz koje prolazimo kao društvo, , a koje za krajnji ishod imaju manifestaciju anksioznosti u javnoj sferi.
O konceptu izložbe govoriće Teodora Nikčević, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Izložba "Između fašizma i antifašizma: u 11 činova" otvorena u Kuslevovoj kući
Poklon-izložba o - mogućnosti izbora!
       - Sa zajedničkim ciljem povezivanja i promocije vrijedne kulturno-istorijske i umjetničke baštine, ovom izložbom koja je rezultat uspješne saradnje dva grada – Podgorice i Sarajeva, pokrećemo i saradnju sa uglednom i međunarodno prepoznatom institucijom kulture - lleHistorijskim muzejem Bosne i Hercegovine. Posebno je značajno što tu saradnju otpočinjemo izložbom koja svjedoči o vremenu stradanja, okupacije i otpora. Ujedno, ona nosi snažnu i upečatljvu poruku - slobodarstva, solidarnosti i atifašizma.”, kazao je direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Vučić Ćetković, prilikom otvaranja izložbe "Između fašizma i antifašizma: u 11 činova".
Umjetnička postavka najpoznatijih slikara Bosne i Hercegovine i poklon je Grada Sarajeva Podgorici povodom 13.jula Dana državnosti 
 
1
Književno djelo Tanje Sekulić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promcija romana - "Indira"!
Roman “Indira” autorke Tanje Sekulić biće sjutra od 19 promovisan u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O romanu će uz autorku govoriti producentkinja RTCG Danijela Popović, a odlomke će čitati Sanja Pejović, novinarka Radija Crne Gore.
Autorka će predstaviti i roman poznatog francuskog pisca Romena Garija “Život je pred tobom” koji je prevela na naš jezik. 
 
0
"Nezavisna i Evropska Crna Gora ili Velika Srbija"
Konferencija pretočena - u knjigu!
       - Pošast koja nas je zadesila sa panedemijom korona virusa Covid 19 onemogućila nas je i održavanje konferencije je odloženo. Fondacija je ipak, u dogovoru sa autorima iz Hrvatske, Srbije, BiH, Ukraine, Kosova i Crne Gore ( M.Bajković, E. Bajtal, Č. Bogićević, A.Vlasi, S.Kukić, Malkić, M. Nikčević, Proročić, Rastoder, Cimeša, i još desetak istoričara, publicista, akadermika, novinara ) štampala knjigu "Nezavisna ii evropska Crna Gora ili Vellika Srbiija", koja će sjutra od 20 biti promovisana u vellikj sali KIC "Budo Tomović" - najavljuju Fondacija Sveti Petar Cetinjski i DANU.  
 
0
Udruženje književnika i umjetnika “Zenit”
Promocija knjige - “U majčinom oku"!
Udruženje književnika i umjetnika “Zenit” iz Podgorice prirediće, uz podršku KIC-a “Budo Tomović”, sjutra od 19 u multimedijalnoj salli "srca kulture grada" promoociju knjige Milana Rajovića “U majčinom oku".
O knjizi će govoriti: Marijana Maja Zečević, Veljko Veljović, Božidar Proročič, Milica Jelić i autor. a odlloomke će čitati Miško Vučinić i Goran Duks Popović. Medijatori večeri biće Ivana Knežević Minić i Darija Dulović Madžgalj.
“U majčinom oku” autor je posvetio svojoj majci, poštujući nju i sve ostale žene kuda je putovao. Upravo te najteže priče koje je čuo putujući svijetom zabilježio je u ovoj svojoj knjizi.  
 
0
Multimedijalna promocija nove knjige Aleksandra Đuričića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Veče psvećeno - Nebojši Glogovcu!
    Multimedijalna promocija nove knjige Aleksandra Đuričića “Glogi” o jedinstvenom, velikom glumcu Nebojši Glogovcu biće sjutra od 19 priređena u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na početku večeri od 19h organizujemo projekciju posljednjeg filma u kojem je glumio Glogovac “Ustav Republike Hrvatske” reditelja Rajka Grlića, a razgovor o knjizi, sa autorom i gostima počeće nakon filma.
Učesnici promocije, uz autora knjige "Glogi" Aleksandra Đuričića biće: reditelji Ana Vukotić i Nikola Vukčević, Zoran Zonjo Marković iz organizacije The Books of Knjige, glumica Žaklina Oštir, pjevač Edo Abdović i autorka ove multimedijalne večeri Snežana Burzan Vuksanović.  
 
0
Slike Kaltrine Hoti u KIC „Budo Tomović”
U postavci - "Očekivanje nemogućeg"!
             Izložba "Očekivanje nemogućeg / Waiting for impossible", autorke Kaltrine Hoti, biće sjutra od 20 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović”.
Izložbu koju organizuju Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i JU Ratkovićeve večeri poezije uz podršku KIC otvoriće profesor filozofije Esko Muratović.
Postavka slika moći će da se pogleda do 16.  
 
0
Homerov dramski studio sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijerno igraju - „Pola - pola“!
          Pozorišna predstava „Pola - pola“ Homerovog dramskog studija iz Podgorice biće premijerno izvedena sjutra od 19 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Predstava je urađena na osnovu istoimenog dramskog teksta Milene Bogavac koji je djelimično adaptiran. Režiju potpisuje Minja Novaković, a igraju glumci amateri oštećenog vida Miljan i Bojana Otašević i Tijana Janković, kao i gostujući glumci Nikola Kalezić i Bogdana Kostić.
    
 
1
Povodom Praznika muzike 21. juna KIC „Budo Tomović“
Omaž francuskim klasicima!
       Koncert „Omaž francuskim klasicima“ KIC „Budo Tomović“, u saradnji sa Francuskim institutom, povodom Praznika muzike 21. juna, prirediće u ponedjeljak od 20 u velikoj sali.
Dvadeset crnogorskih muzičara mlađe i srednje generacije u okviru različitih sastava - pijanisti Bojan Martinović, Oleksij Molčanov, Vladana Perović, Nataša Popović; violinisti Vujadin Krivokapić, Marko Simović, Dušan Rakonjac, Sonja Milivojević; violista Petar Obradović; violončelista Milan Ninković; kontrabasistkinja Ana Zvicer; harmonikaš Miroslav Ilić; sopran Anđela Jovićević Brajović; flautistkinje Žana Lekić, Tamara Knežević; oboistkinja Nataša Dimovska; klarinetista Damjan Begović; fagotista Georgi Kalajdjiev; hornistkinja Maša Tulić; trubačica Sara Lakićević - izvešće Izbor kompozicija poznatih francuskih autora - Lili Bulanže (Tri komada), Klod Debisi (Sonata za violinu i klavir), Sesil Šeminad (Končertino za flautu i klavir), Žak Iber („Tri kratka komada“ za duvački kvintet), Erik Sati („Želim te“ i „Diva carstva“ za sopran i klavir), Fransis Pulank („Putevi ljubavi“ za sopran i klavir), Kamij Sen Sans (Septet op. 65) i Rišar Galjano (Tango za Kloda)
 
 
1
Četvrti festival crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci" počeo na Trgu nezavisnosti
Veče za - nove hitove!
Drugo festivalsko veče na kojoj će biti publika novina je ovogodišnjeg, četvrtog festivala crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci", koji je sinoć - uu organizaciji KIC "Budo Tomović" - počeo na Trgu nezavisnosti. Prvo veče festivala koji je prepoznatljiv i u regionu, osim na Trgu, publika je mogla da prati na Prvom ili Drugom programu TVCG, Satelitskom programu TVCG, Radiju Crne Gore, kao i na portalu RTCG.
Druge festivalske večeri širokom auditorijumu na Trgu nezavisnosti, na programima i portalu RTCG, biće predstavljeno predstavljeno 25 novih pjesama, snimljenih posljednje dvije godine, od kojih će većinu publika imati priliku da čuje prvi put.
 
 
1
"Umjetnost za društvene promjene" (Arts for Social Change) u izložbenom holu KIC "Budo Tomović"
Postavka od radova - nastalih online!
       Radovi nastali tokom umjetničkih radionica Kad posrastem biću ja, u organizaciji "Američkog ugla" Podgorica i Cetinje, a koje su vodile akademske umjetnice Ivana Radovanovic i Tanja Mitković, biće sjutra od 11 predstavljeni na izložbi "Umjetnost za društvene promjene" (Arts for Social Change) u izložbenom holu KIC "Budo Tomović". Izložba će biti otvorena do 22.
Zbog otežanih okolnosti uzrokovanih pandemijom, sve radionice su održane onlajn, putem Zoom platforme, a na izložbi će se umjetnice po prvi put susresti sa nekim od polaznica. 
 
1
Promocija nedavno osnovane umjetničke zajednice u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - Vavilonsku biblioteku!
Nedavno osnovana umjetnička zajednica - Vavilonska Biblioteka, koja je već objavila Tom Prvi iz Edicije „Poezija“ u kojem je prisutno preko 50 autora sa Balkana, biće večeras od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
- Cilj ove zajednice jeste povezivanje Zapadnog i Istočnog Balkana kroz poetske karavane i kolonije, koje bi uključivale razmjene među zemljama sličnih kultura i jezika, prevode, gostovanja atipična za dosadašnju tradicionalnu festivalsku regionalnu scenu - ističe glavna i odgovorna urednica Katarina Sarić. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15|