Brze Cinjenice - Kultura

1
> Izložba umjetnika Saše Tkačenka u galeriji "Klub"
Vizuelni dnevnik - anomalija i transformacija!
Izložba umjetnika Saše Tkačenka "Tell my mother I´m going home, I have been destroyed by hippie powers" biće sjutra d 20 otvorena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Tell my mother I´m going home, I have been destroyed by hippie powers dio je šire serije radova Anxiety - Teens of denial koje umjetnik razvija u formi vizuelnog dnevnika nastalog iz potrebe da bilježi anomalije i transformacije kroz koje prolazimo kao društvo, , a koje za krajnji ishod imaju manifestaciju anksioznosti u javnoj sferi.
O konceptu izložbe govoriće Teodora Nikčević, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
 
 
1
Izložba "Između fašizma i antifašizma: u 11 činova" otvorena u Kuslevovoj kući
Poklon-izložba o - mogućnosti izbora!
       - Sa zajedničkim ciljem povezivanja i promocije vrijedne kulturno-istorijske i umjetničke baštine, ovom izložbom koja je rezultat uspješne saradnje dva grada – Podgorice i Sarajeva, pokrećemo i saradnju sa uglednom i međunarodno prepoznatom institucijom kulture - lleHistorijskim muzejem Bosne i Hercegovine. Posebno je značajno što tu saradnju otpočinjemo izložbom koja svjedoči o vremenu stradanja, okupacije i otpora. Ujedno, ona nosi snažnu i upečatljvu poruku - slobodarstva, solidarnosti i atifašizma.”, kazao je direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, Vučić Ćetković, prilikom otvaranja izložbe "Između fašizma i antifašizma: u 11 činova".
Umjetnička postavka najpoznatijih slikara Bosne i Hercegovine i poklon je Grada Sarajeva Podgorici povodom 13.jula Dana državnosti 
 
1
Književno djelo Tanje Sekulić sjutra u KIC "Budo Tomović"
Promcija romana - "Indira"!
Roman “Indira” autorke Tanje Sekulić biće sjutra od 19 promovisan u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O romanu će uz autorku govoriti producentkinja RTCG Danijela Popović, a odlomke će čitati Sanja Pejović, novinarka Radija Crne Gore.
Autorka će predstaviti i roman poznatog francuskog pisca Romena Garija “Život je pred tobom” koji je prevela na naš jezik. 
 
0
"Nezavisna i Evropska Crna Gora ili Velika Srbija"
Konferencija pretočena - u knjigu!
       - Pošast koja nas je zadesila sa panedemijom korona virusa Covid 19 onemogućila nas je i održavanje konferencije je odloženo. Fondacija je ipak, u dogovoru sa autorima iz Hrvatske, Srbije, BiH, Ukraine, Kosova i Crne Gore ( M.Bajković, E. Bajtal, Č. Bogićević, A.Vlasi, S.Kukić, Malkić, M. Nikčević, Proročić, Rastoder, Cimeša, i još desetak istoričara, publicista, akadermika, novinara ) štampala knjigu "Nezavisna ii evropska Crna Gora ili Vellika Srbiija", koja će sjutra od 20 biti promovisana u vellikj sali KIC "Budo Tomović" - najavljuju Fondacija Sveti Petar Cetinjski i DANU.  
 
0
Udruženje književnika i umjetnika “Zenit”
Promocija knjige - “U majčinom oku"!
Udruženje književnika i umjetnika “Zenit” iz Podgorice prirediće, uz podršku KIC-a “Budo Tomović”, sjutra od 19 u multimedijalnoj salli "srca kulture grada" promoociju knjige Milana Rajovića “U majčinom oku".
O knjizi će govoriti: Marijana Maja Zečević, Veljko Veljović, Božidar Proročič, Milica Jelić i autor. a odlloomke će čitati Miško Vučinić i Goran Duks Popović. Medijatori večeri biće Ivana Knežević Minić i Darija Dulović Madžgalj.
“U majčinom oku” autor je posvetio svojoj majci, poštujući nju i sve ostale žene kuda je putovao. Upravo te najteže priče koje je čuo putujući svijetom zabilježio je u ovoj svojoj knjizi.  
 
0
Multimedijalna promocija nove knjige Aleksandra Đuričića sjutra u KIC “Budo Tomović”
Veče psvećeno - Nebojši Glogovcu!
    Multimedijalna promocija nove knjige Aleksandra Đuričića “Glogi” o jedinstvenom, velikom glumcu Nebojši Glogovcu biće sjutra od 19 priređena u Velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Na početku večeri od 19h organizujemo projekciju posljednjeg filma u kojem je glumio Glogovac “Ustav Republike Hrvatske” reditelja Rajka Grlića, a razgovor o knjizi, sa autorom i gostima počeće nakon filma.
Učesnici promocije, uz autora knjige "Glogi" Aleksandra Đuričića biće: reditelji Ana Vukotić i Nikola Vukčević, Zoran Zonjo Marković iz organizacije The Books of Knjige, glumica Žaklina Oštir, pjevač Edo Abdović i autorka ove multimedijalne večeri Snežana Burzan Vuksanović.  
 
0
Slike Kaltrine Hoti u KIC „Budo Tomović”
U postavci - "Očekivanje nemogućeg"!
             Izložba "Očekivanje nemogućeg / Waiting for impossible", autorke Kaltrine Hoti, biće sjutra od 20 otvorena u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović”.
Izložbu koju organizuju Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i JU Ratkovićeve večeri poezije uz podršku KIC otvoriće profesor filozofije Esko Muratović.
Postavka slika moći će da se pogleda do 16.  
 
0
Homerov dramski studio sjutra u KIC "Budo Tomović"
Premijerno igraju - „Pola - pola“!
          Pozorišna predstava „Pola - pola“ Homerovog dramskog studija iz Podgorice biće premijerno izvedena sjutra od 19 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Predstava je urađena na osnovu istoimenog dramskog teksta Milene Bogavac koji je djelimično adaptiran. Režiju potpisuje Minja Novaković, a igraju glumci amateri oštećenog vida Miljan i Bojana Otašević i Tijana Janković, kao i gostujući glumci Nikola Kalezić i Bogdana Kostić.
    
 
1
Povodom Praznika muzike 21. juna KIC „Budo Tomović“
Omaž francuskim klasicima!
       Koncert „Omaž francuskim klasicima“ KIC „Budo Tomović“, u saradnji sa Francuskim institutom, povodom Praznika muzike 21. juna, prirediće u ponedjeljak od 20 u velikoj sali.
Dvadeset crnogorskih muzičara mlađe i srednje generacije u okviru različitih sastava - pijanisti Bojan Martinović, Oleksij Molčanov, Vladana Perović, Nataša Popović; violinisti Vujadin Krivokapić, Marko Simović, Dušan Rakonjac, Sonja Milivojević; violista Petar Obradović; violončelista Milan Ninković; kontrabasistkinja Ana Zvicer; harmonikaš Miroslav Ilić; sopran Anđela Jovićević Brajović; flautistkinje Žana Lekić, Tamara Knežević; oboistkinja Nataša Dimovska; klarinetista Damjan Begović; fagotista Georgi Kalajdjiev; hornistkinja Maša Tulić; trubačica Sara Lakićević - izvešće Izbor kompozicija poznatih francuskih autora - Lili Bulanže (Tri komada), Klod Debisi (Sonata za violinu i klavir), Sesil Šeminad (Končertino za flautu i klavir), Žak Iber („Tri kratka komada“ za duvački kvintet), Erik Sati („Želim te“ i „Diva carstva“ za sopran i klavir), Fransis Pulank („Putevi ljubavi“ za sopran i klavir), Kamij Sen Sans (Septet op. 65) i Rišar Galjano (Tango za Kloda)
 
 
1
Četvrti festival crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci" počeo na Trgu nezavisnosti
Veče za - nove hitove!
Drugo festivalsko veče na kojoj će biti publika novina je ovogodišnjeg, četvrtog festivala crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci", koji je sinoć - uu organizaciji KIC "Budo Tomović" - počeo na Trgu nezavisnosti. Prvo veče festivala koji je prepoznatljiv i u regionu, osim na Trgu, publika je mogla da prati na Prvom ili Drugom programu TVCG, Satelitskom programu TVCG, Radiju Crne Gore, kao i na portalu RTCG.
Druge festivalske večeri širokom auditorijumu na Trgu nezavisnosti, na programima i portalu RTCG, biće predstavljeno predstavljeno 25 novih pjesama, snimljenih posljednje dvije godine, od kojih će većinu publika imati priliku da čuje prvi put.
 
 
1
"Umjetnost za društvene promjene" (Arts for Social Change) u izložbenom holu KIC "Budo Tomović"
Postavka od radova - nastalih online!
       Radovi nastali tokom umjetničkih radionica Kad posrastem biću ja, u organizaciji "Američkog ugla" Podgorica i Cetinje, a koje su vodile akademske umjetnice Ivana Radovanovic i Tanja Mitković, biće sjutra od 11 predstavljeni na izložbi "Umjetnost za društvene promjene" (Arts for Social Change) u izložbenom holu KIC "Budo Tomović". Izložba će biti otvorena do 22.
Zbog otežanih okolnosti uzrokovanih pandemijom, sve radionice su održane onlajn, putem Zoom platforme, a na izložbi će se umjetnice po prvi put susresti sa nekim od polaznica. 
 
1
Promocija nedavno osnovane umjetničke zajednice u KIC "Budo Tomović"
Predstavljaju - Vavilonsku biblioteku!
Nedavno osnovana umjetnička zajednica - Vavilonska Biblioteka, koja je već objavila Tom Prvi iz Edicije „Poezija“ u kojem je prisutno preko 50 autora sa Balkana, biće večeras od 19 promovisana u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
- Cilj ove zajednice jeste povezivanje Zapadnog i Istočnog Balkana kroz poetske karavane i kolonije, koje bi uključivale razmjene među zemljama sličnih kultura i jezika, prevode, gostovanja atipična za dosadašnju tradicionalnu festivalsku regionalnu scenu - ističe glavna i odgovorna urednica Katarina Sarić. 
 
1
Promocija publikacije “Put stvaraoca - koraci ka uspjehu” u KIC "Budo Tomović"
Predočavaju iskustva - uspješnnih talenata!
    U publikacijama “Put stvaraoca, radost pisanja” i “Put svaraoca, koraci ka uspjehu”, koje će od 18 biti predstavljene u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović", predočena su teorijska i praktična iskustva iz projekta Kako učenicima pomoći da uspješno stvaraju usmene i pisane, umjetničke i neumjetničke tekstove koji je prije 10 godina zaživio u 13 crnogorskih škola i fokusiran je da pomogne nastavnicima u prepoznavanju i podršci talentovanim učenicima i učeničkim kompetencijama.
O publikacijama govore autorke: dr Dušanka Popović i Aleksandra Vešović Ivanović i recenzentkinje dr Dijana Vučković i mr Biljana Mosurović. Moderator večeri je Valentina Radulović. 
 
1
Podgorička premijera predstave "One su htjele nešto sasvim drugo" u KIC "Budo Tomović"
Rezervisano za - gimnazijalce i ekonomiste!
    Podgorička premijera predstave o vršnjačkom nasilju „One su htjele nešto sasvim drugo“ Omladinskog teatra Kulturno kreativnog centra Akord biće danas od 18 priređena u Velikoj sali KIC „Budo Tomović“.
Po tekstu Milene Depolo i u režiji Dragana Kneževića, u predstavi igraju: Sara Perišić, Andrea Drašković, Ana Badnjar, Helena Jovanović, Marija Perišić, Martin Popović, Marinko Jovanović, Vaso Lalićević, Nikolina Radulović, Milan Eraković, Stefan Mumović, Itana Pavlović i Radomir Krivokapić.  
 
1
Četvrti festival crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci" prvi put u dirktnom TV prenosu
Na večeri mladih izvođača - 21 učesnik!
Četvrti festival crnogorske narodne pjesme "Stare note - novi zvuci" biće u četvrtak i petak održan na Trgu nezavisnosti, a na zadovoljstvo KIC "Budo Tomović", organizatora ove istaknute muzičke manifestacije i festivala prepoznatljivog i u regionu, njegovih učesnika i brojnih poštovalaca izvorne muzike, ove godine osim tradicionalne medijske podrške festivalu najavljen je, prvi put, direktan televizijski prenos.
Prvo festivalsko veče, osim na Trgu nezavisnosti, publika će moći da prati na Prvom ili Drugom programu TVCG, Satelitskom programu TVCG, Radiju Crne Gore, kao i na portalu RTCG.  
 
1
KIC "Budo Tomović" sjutra domaćin beogradskoj izdavačkoj kući
Predstavljaju "Liberland"!
Beogradska izdavačka kuća "Liberland" biće sjutra od 18 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Uz glavnog i odgvornog urednika Karla Astrahana, učesnici promocije biće i pisci Vladimir Jovanović, Stanka Rađenović Stanojević i Đorđe Gregović. 
 
1
Revija “Filmski žanrovi - akcija” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Akciju počinje - "Čovjek u vatri"!
       Američkim akcionim filmom Tonija Skota “Čovjek u vatri” (2004) u kojem bivši vojni plaćenik kreće u osvetu nakon što otmičari ubiju djevojčicu koju je trebao štititi, sjutra od 20 u sali DODEST biće otvorena revija “Filmski žanrovi - akcija” u KIC "Budo Tomović".
Dio revije revije biće i politički akcioni triler iz 1993. „Na liniji vatre“ koji je režirao Volfgang Petersen, a u srijedu na programu je zabavna akciona komedija Džejmsa Magnolda “Nevine laži” (2010) na repertoaru je u srijedu. 
 
0
Književno veče “Svrbjeli me prsti” sjutra u KIC “Budo Tomović”
Predstavljaju Tijaninu poeziju!
          Književno veče posvećeno stvaralaštvu Tijane Rakočević “Svrbjeli me prsti” NVU Institut za proučavanje i afirmaciju kulturne baštine Crne Gore (IPAK CG) u saradnji sa JU KIC “Budo Tomović”, prirediće sjutra od 19 u sali DODEST.
Na prvom od tri programa koje će IPAK CG u saradnji sa KIC organizovati tokom juna podgoričkoj publici približiće stvaralaštvo Tijane Rakočević, mlade i višestruko nagrađivane crnogorske spisateljice sa kojom će razgovarati Valentina Radulović.  
 
3
KIC "Budo Tomović" i za jun pripremio raznovrstan program
Mozaik od - artističkih formi!
Četvrti Festival “Stare note - novi zvuci”, novopokrenuta tribina “Podgoričke priče”, premijera podgoričkog Studentskog teatra “Mogu li vam pomoći..?”, književno veče Svrbjeli me prsti”, promocija knjige Ljepote stvaranja kroz slikarsku radionicu „Treće doba“, Izložba slika Vladimira Fuštića “Utisci”, jubilarno izdanje “Ljetnjeg kampa za kamernu muziku”...nekii su od preko dvadeset raznovrsnih artističkih formi koje je - po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva - za junski KIC mozaik pripremio KIC "Budo Tomović".  
 
2
Izrađivači nošnje Vaid i Nevina Turusković iz Tuzi ispunili dugogodišnju želju "srca kulture grada"
Garderober folkloraša - obogaćen albanskom nošnjom!
    Želja "srca kulture grada", stara nekoliko godina da - uz crnogorsku, bokeljsku, žensku spičansku, srbijansku (leskovačka i šumadijska), vlašku, vranjansku, bunjevačku, šopsku, šokačku, čoček, makedonsku i slovenačku - nabavi i albansku nošnju, ispunjena je radom vještih ruku Vaida i Nevine Turusković, poznatih izrađivača narodnih nošnji iz Tuzi, terzija, kolekcionara i dobitnika brojnih nagrada za svoj rad.
U sklopu obilježavanja 75 godina najstarijeg podgoričkog folklornog ansambla KIC "Budo Tomović", uz podršku Glavnog grada, garderober folklornog ansambla obogaćeen je albanskom narodnom nošnjom iz Tuzi i Malesije.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|