Brze Cinjenice - Kultura

1
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore čestitalo Njegošev dan
Objavili kako Njegoša - vide djeca!
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore objavilo je crteže koje su nacrtala djeca iz više crnogorskih osnovnih škola i na originalan način čestitalo Njegošev dan.
 
 
1
Revija “Istinite filmske priče” od sjutra u KIC “Budo Tomović”
Za početak - "Sjeverna zemlja"!
       Revija “Istinite filmske priče”, koju filmski program KIC “Budo Tomović” organizuje od sjutra do četvrtka, početak će obilježiti "Sjeverna zemlja" (2005) o prvom slučaju zlostavljanja koje se završilo presudom u SAD-u. Rađen je po stvarnoj sudskoj parnici, ali i po knjizi Kler Bingam i Laure Lidi Gansler. Riječ je o drami koja govori o odvažnoj ženi, samohranoj majci koja se usprotivila zlostavljanju na radnom mjestu i koja se tražeći pravdu sukobila sa najbližima, ali i sa prijateljima. Šarliz Teron je nominovana za Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu, a Fransis Mekdormand za najbolju žensku sporednu ulogu.
Projekcije biće organizovane u sali DODEST, od 20, a ulaz je slobodan. 
 
1
Državni praznik 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture u
Crna Gora slavi - Njegošev dan!
       Crna - Gora danas prvi put slavi Njegošev dan kao državni zvanični praznik i tom povodom su neradni dani 13. i 14. novembar! 
 
1
Povodom 13. novembra - crnogorskog praznika kulture
Njegoševa nagrada - Dubravki Ugrešić!
- Dubravka Ugrešić čitana je i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje sljede. Objavila je više od dvadeset zapaženih knjiga i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njen opus nesumnjivo pripada vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. vijeka - napoenuto je u saopštenju Ministartvu kulture da je laureatkinja nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažovanost. za 2023.
Posthumno, književnici, naučnici i publicistkinji biće sjutra dodijeljena sjutra u 19, u Vladinom domu na Cetinju, a preuzeće je predstavnici Fondacije "Dubravka Ugrešić".  
 
1
Povodom 10. novembra - UNESCO Međunarodnog dana nauke za mir i razvoj
Pokazuje rezultate - veze nauke i eko-inovacija!
          Povodom 10. novembra - UNESCO Međunarodnog dana nauke za mir i razvoj - Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore predstavilja crnogorskoj publici izložbu ArtMeetScience koja je otvorena u u izložbenom prostoru Fondacija Petrović Njegoš – Dvorac Petrovića na Kruševcu.
„Neka druga mesta”, prikazuje rezultat povezivanja naučnih istraživanja i ekoloških inovacija smještenih u svijet umjetnosti, naučni je projekat uspostavljen po principu preuzimanja žive bakterije - streptomicete sa različitih prirodnih staništa i lokaliteta, a njihov kasniji životni ciklus u laboratorijskim uslovima se revalorizuje kao proces produktivne transformacije u pigmente koji postaju aplikativni na materijalima. 
 
1
Bibliotečko-dokumentaristički centar i arhiv Skupštine Crne Gore u susret Njegoševom danu
Pripremili katalog od - još 12 naslova!
   U susret Njegoševom danu - prazniku crnogorske kulture, koji se obilježava 13. novembra, Parlamentarni institut Bibliotečko-dokumentaristički centar i arhiv Skupštine Crne Gore pripremio je katalog naslova iz svog fonda, koji pored djela Petra II Petrovića Njegoša, uključuje članke, radove, bibliografije i slične publikacije drugih autora u vezi sa njegovim životom, radosu su "Pisma Peta Petrovića Njegoša" - knjiga prva, "Cjelokupna djela P.P. Njegoša" (komplet knjiga 1- 9) "Njegoševa bilježnica", "Članci o Njegošu" , "Bibliografija o Njegošu", "Zbornik radova o Njegošu", "Njegoš u slici i riječi", "Oetar II Petrovič Njegoš" građa 1832 - knjiga 2, "Antropološke osobine Petra II Petroviča Njegoša", "Njegoš u crnogorskoj periodici 1967. - 2004. Bibliografija, "Njegoševi poetsko-matematički prostori", "Petar Drugi Petrović Njegoš dvjesta godina od rođenja" (1813-20013) .  
 
0
“Reconnecting (with) traces” - proizvod rada četiri umjetnika iz Berlina, Brisela i Podgorice
Premijerno izvode - u Modernoj galeriji!
             Premijerno izvođenje audio - vizuelnog performansa “Reconnecting (with) traces” biće večeras od 20 priređeno u Modernoj galeriji.
Autori i izvođači projekta su Nina Perović, kompozitorka i pijanistkinja, Birgita Flik, kompozitorka i saksofonistkinja, Milana Novčić, vizuelna umjetnica i Tomas van Vale, audio-vizuelni umjetnik.  
 
0
U sklopu 6. festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”
Solistički koncert - Žutog Serhatlića!
       Solistički koncert Šukrije Žutog Serhatlića, istaknutog interpretatora crnogorske izvorne muzike, Šukrija Žuti Serhatlić "I nekad i sad" biće - u sklopu šestog festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” - u srijedu od 20 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Sinonim starogradske muzike Šukrija Žuti Serhatlić nastupiće uz pratnju velikog narodnog orkestra pod upravom Aleksandra Saše Magovčevića, a u čijem sastavu su: Miladin Mišo Marković (klarinet), Ivan Stanojević (violina), Boban Janković (violina), Damir Merdženić (violina), Pavle Janković (violina), Rade Magovčević (ritam gitara), Kenan Kurtanović (solo gitara), Nikola Nedeljković (bas gitara), Dragan janković (klavijature) i Boban Popović (bubanj). Gosti koncerta su Đina Mićović, Anđela Ulićević, Mirjana Bubanja i Amila Rastoder. 
 
0
Deveta knjiga Ruždije Adžovića o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi u JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”
Između korica - razgovori sa Sidranom!
          Deveta knjiga Ruždije Adžovića o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi Abdulahu Sidranu, rezultat je Adžovićevih razgovora sa Sidranom koji su trajali duže od godine, biće sjutra od 19 promovisana u sali "Marko Miljanov" biblioteke "Radosav Ljumović".
   Prema riječima autora, u njoj čitaoci mogu naći mnoge eksluzivne dionice iz života, stvaralaštva i promišljanja velikog pjesnika i filmskog scenariste Abdulaha Sidrana. 
 
0
Nova galerija vizuelnih umetnosti proširuje svoje delovanje i na teritoriju Crne Gore
Prvjenac - "Nestabilno meso"!
    Izložba "Nestabilno meso", umetnice Marine Marković čiji radovi problematizuju ženske pozicije unutar kompleksnih odnosa i aranžmana ličnog i političkog - u novom prostoru u Kralja Nikole 10 prvjenac je Nove galerija vizuelnih umetnosti, koja proširuje svoje delovanje i na teritoriju Crne Gore.
Postavka je podeljena u tri nivoa i angažuje tri različita prostora u Bojaturs hotelu: novi galerijski deo na -1 nivou, Kulturni centar 201 (Engaging space) kao i sobu 302 koju će umetnica transformisati u ambijentalnu instalaciju i prvu u nizu umetničkih soba unutar projekta adaptacije Bojatursa u art hotel i prostor kulturne razmene.  
 
0
Godišnjom dodjelom nagrada, priznanja i zahvalnica, kao i premijerom “Posjeta”, CNP obilježilo 70 godina rada
Jubilarne, Velike nagrade - Varji Đukić i Mirku Vlahoviću!
- Izuzetni rezultati ne bi bili mogući upravo bez ljudi koji ga čine, zato je ovaj dan povod za sumiranje postignutog u prethodnoj godini kao i podsjećanje na umjetnike i saradnike koji su ovu instituciju obogatili i unaprijedili svojim zalaganjem, strašću i talentom. U godini koja je za nama, brojimo sedam premijera, preko 140 realizovanih programa koje je vidjelo više od 33.000 gledalaca. Bili smo prisutni na scenama u Crnoj Gori i regionu, učestvovali na brojnim domaćim i regionalnim pozorišnim festivalima. Započeti su procesi na novim produkcijama kao i obnavljanje predstava koje nije bilo moguće izvesti pred publikom zbog pandemije korona virusa - ukazala je umjetnička direktorka CNP Vesna Vujošević Labović i na proslavi jubileja nacionalnog teatra istakla da je "pozorište ostalo čvrsto usađeno u središte crnogorske kulturne scene".
Savjet CNP, na prijedlog direktora Ilije Subotića i umjetničke direktorice jednoglasno je odlučio da u 2023. Veliku nagradu koja se dodjeljuje za najznačajniji umjetnički rezultat u godini, ostvaren na sceni CNP ili u organizaciji CNP, za visok umjetnički renome i podizanje ugleda nacionalnog teatra dodijeli ravnopravno – prvacima CNP Varji Đukić i Mirku Vlahoviću za uloge ostvarene u predstavi „Posjeta“, u režiji i adaptaciji Aleksandra Morfova.  
 
3
Protest grupe umjetničkih stvaralaca, radnika iz kulture i građana Kutura nije plijen"
Kulturu da ne vode - partijski kadrovi!
      - Tražimo sa se pristupi izmjenama postojeće legislative koja uređuje sektor kulture sa najboljim evropskim iskustvima, uz temeljnu analizu stanja i naših potreba, uvođenjem prakse izbora rukovoditeljki, odnosno rukovodilaca nacionalnih kulturnih institucija i svih upravnih struktura putem javnih i transparentnih konkursa. Druga stvar, da se omogući organizovanje široke platforme dijaloga unutar kulturne zajednice - poručio je reditelj Nikola Vukčević na p rotestu grupa umjetničkih stvaralaca, radnika iz kulture i građana Kutura nije plijen" ispred galerije "Centar" i ispred zgrade Vlade Crne Gore.
Njihov protest inspirisan, kako je i naslovljen, izborom nove ministarke kulture i medija Tamare Vujović iz Demokratske Crne Gore, koja je po struci doktorka fizijatrije. 
 
3
Nova knjiga poezije Slobodana Ivanovića prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Promovišu zbirku - "Pet na pet"!
    Slobodanova nova zbirka poezije suptilno nastavlja svet razvijen i tvoren u „Osobinama“, zaoštravajući odnos prema jeziku multiplikacijom „junaka” koji su u sukobu, ali i međusobnom sadejstvu. Poetski dijalog i obraćanje, lišeno sramežljivosti ili zazora čine ovu zbirku ne raspričanom, već uverljivom i duboko uronjenom u stvarnost - zapisala je spisateljica Ana Marija Grbić o novoj knjizi poezije Slobodana Ivanovića “Pet sa pet“, koja će - u sklopu književnog programa - - biti predstavljena prekosjutra od 19 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će, sa autorom, govoriti Goran Radojičić.
 
 
2
Samostalna izložba slika Zdenke Vukčević u KIC ,,Budo Tomović“
U postavci - magični horizonti!
Samostalna izložba slika Zdenke Vukčević ,,Magični horizonti“ biće od petka u 19 otvorena do 2. novembra biti otvorena u izložbenom holu KIC ,,Budo Tomović“.
Postavkuu će predstaviti teoretičarka moderne i savremene umjetnosti mr Vanja Vukčević.
 
 
2
Koncertom u Nikšiću, Branka Šćepanović, ikona crnogorske izvorne narodne muzike, proslaviće impozantan jubilej - 55 godina rada
Muzika joj ostala - velika ljubav!
- Muzika je bila i ostala moja velika ljubav,od početka karijere pa do danas…riječi su Branke Šćepanović, Ikona crnogorske izvorne narodne muzike, koja će - u organizaciji Crnogorske kulturne mreže - uz gostovanje brojnih kolega Šukrije Žutog Serhatlića, Tanje Šeter... - sjutrašnjim koncertom u gradu pod Trebjesom proslaviti impozantan jubilej - 55 godina rada!
   Snimila je veliki broj albuma,trudeći se da pravi narodni melos sačuva od zaborava i na pravi način približi generacijama koje dolaze. 
 
1
Festival iranskog filma od večeras u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju promocija - savremene iranske poezije!
    Predstavljenjem zbirke savremene iranske poezije “Blistavi zvuci jutra: Antologija savremene persijske poezije posle islamske revolucijej većeras u KIC "Budo Tomović" biće svečano otvoren Festival iranskog filma, koji "srce kulture grada" organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom pri Ambasadi I.R. Irana u Beogradu.
Do 13. biće prikazana četiri nagrađivana ostvarenja iranske kinematografije među kojima su: “Kocka šećera”, “Pomahnitali top”, “Slatki ukus mašte” i “Mobarak”. Sve projekcije zakazane su za 19 u sali DODEST, a ulaz je besplatan.  
 
0
Predstava "Hoću sestro, dolće vitu" večeras u KIC "Budo Tomović"
Komad o buntu - težnji ka slobodi!
- Borba za ljudska prava i dostojanstven život u sistemu koji nije ni malo pravedan, u društvu koje nije blagonaklono prema onima koji se “nisu snašli u životu” i koji, za mnoge socijalne probleme nema adekvatno rešenje - "Hoću sestro, dolće vitu", komad autork teksta Sandre Vujović koji će večeras od 20 biti izveden u velikoj sali KIC "Budo Tomović" priča je o buntu, pobuni, revoluciji i težnji ka slobodi, kao kategorijama koje je važno da osvijesti svaki pojedinac.
U režiji Slađane Todorović, u predstavi igraju Jovana korbar, Željko Vojinović, Anastasija Tošić, Iva Stojičić, Tamara Milenković i Goran Rac.  
 
0
Distributersko preduzeće "Art Vista" demantovalo informaciju o (ne)prikazivanju filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića u Podgorici
Projekcija nije otkazana!
    - "Film ‘Heroji Halijarda’ dolazi u bioskope u Srbiji i Crnoj Gori kao što je i planirano, i svaka informacija o otkazivanju prikazivanja ovog filma je netačna - distributerko preduzeće "Art Vista" demantovalo informaciju o (ne)prikazivanju filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića u Podgorici.
Nedavno, ostvarenje u kojem se glorifikuje uloga kolaboranata iz četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu bilo je najavljeno, ali Bajićev film nije prikazan. 
 
2
Premijerni nastup jednog od najznačajnijih francuskih pijanista u KIC "Budo Tomović"
Solistički koncert - Aima Pagina!
       Pijanista Aimo Pagin, jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije, prirediće solistički koncert večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na premijernom nastupu u KIC, umjetnik će izvesti djela Frederika Šopena (Tri valcera - Balada br.4), Žorža Eneskua (Pavana iz Svite br. 2 op.10) i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenti br. 1-2-3-4 op. 16).
Pokrovitelj koncerta je Ambasada Rumunije u Crnoj Gori. 
 
2
Spektakularno, Crnogorski simfonijski orkestar večeras otvara 17. sezonu
Na otvaranju - Ivo Pogorelić!
             Sedamnaestu sezonu Crnogorski simfonijski orkestar otvoriće spektakularno - nastupom sa jednim od najvećih pijanista današnjice, legendarnim Ivom Pogorelićem, pod dirigentskom upravom harizmatičnog šefa dirigenta Marka Korovića, u Muzičkom centru Crne Goru.
Na programu koncerta "Unconditional love" su Ludvig van Betoven: Fidelio, uvertira, Sergej Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br.2 u c-molu, op.18, Džon Vilijams: Across the stars, Muzika iz filma Ratovi zvijezda i Petar Ilić Čajkoviski: Romeo i Julija, fantazija - uvertira.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|