Brze Cinjenice - Kultura

1
Proljećni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta
Na velikoj sceni - Alessia i Molčanov!
    Eminentni muzički umjetnici – Alessia Thais Berardi, sopran, i maestro Oleksij Molčanov, pijanista, nastupiće večeras i u srijedu od 20 na "Concerto di Primavera" (Proljećnjem koncertu Crnogorskog narodnog pozorišta) na velikoj sceni nacionalnog teatra.
Program koncerta čine operske arije i kamerna muzika poznatih kompozitora Đoakina Rosinija, Erika Satija, Gaetana Donicetija, Franca Lehara, Frederika Šopena, Šarla Gunoa, Đakoma Pučinija, Džordža Fridriha Hendla, Ernesta de Kurtisa. 
 
1
Autorski projekat dr Miluna Lutovca od sjutra u KIC “Budo Tomović”
"Preplitanje" - omaž Toškoviću!
          Povodom dvije godine od smrti crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića, autorski projekat “Preplitanje” dr Miluna Lutovca biće od sjutra u 19 predstavljen u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Višeslojni projekat - pos stavku crteža, slika, instalacija i drugih radova - otvoriće direktorica KIC Snežana Burzan Vuksanović i autor , a moći će da se pogleda do 24.
“P R E P L I T A NJ E” je promovisano u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” u Baru. Njegov cilj je biti van vremena, u E P I F A N I J I, u tom dragocjenom trenutku prosvjetljenja otetom svakom očekivanom poretku stvari. 
 
2
Danas i sjutra, povodom 70 godina od rođenja televizijskog stvaraoca i pjesnika za najmlađe i u njegovu čast
"Dani Dragana Radulovića"!
    "Dijete je čovjek važan" - slogan je manifestacije "Dani Dragana Radulovića", koju danas i sjutra, povodom 70 godina od rođenja televizijskog stvaraoca i pjesnika za najmlađe i u njegovu čast, organizuju Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada i fondacija "Dragan Radulović". Inicijator, organizator i glavni pokrovitelj je Glavni grad.
Manifestacija će svečano biti otvorena od 11 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". U holu "srca kulture grada" biće otvorena i izložba literarnih i likovnih radova učenika, a recitatorsko veče učenika osnovnih škola je večeras u sali O.Š. "Božidar Vuković Podgoričanin" i u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović".
 
 
1
U Gradskom pozorištu počele probe za predstavu ,,Konje ubijaju, zar ne?"
Premijera u maju!
          Probe za predstavu ,,Konje ubijaju, zar ne?" počele su u Gradskom pozorištu, a premijera je planirana za maj.
Tekst je, inspirisan romanom Horasa Mekoja, napisala Maja Pelević, a režiju potpisuje Kokan Mladenović.
Glumačku ekipu čine: Emir Hadžihafizbegović, Marija Đurić, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Goran Slavić, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branka Femić Šćekić, Vukan Pejović, Katarina Krek i Željko Radunović Dramaturgija i koncept: Kokan Mladenović.  
 
1
Časopis za Crnogorke i očuvanje kulturne baštine u KIC „Budo Tomović“
Predstavljaju - "Ženski glas"!
    Časopis za Crnogorke i očuvanje kulturne baštine „Ženski glas“ biće - u organizaciji Nevladinog udruženja Ars Crna Gora i KIC „Budo Tomović“ - sjutra od 16,30 promovisan u sali DODEST.
O „Ženskom glasu“ govoriće: predsjednica programskog odbora Ženskog glasa Aet Salh, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović magistar novinarstva i odnosa sa javnošću, zatim Milena Đergović novinarka, urednica, mendžerka, izvršna direktorica MM produkcije, Sara Lakićević muzička umjetnica i Radmila Stupar Đurišić, psihološka savjetnica kognitivno - bihejvioralnog usmjeranja. Veče će muzički obojiti vokalna umjetnica Tamara Pavićević.  
 
1
Kustoski projekat Nataše Nikčević u "Dvorcu Petrovića"
U postavci radovi - 13 crnogorskih umjetnika!
       - Intencija izložbe je da otkrije kako crnogorski umjetnici formatiraju radove kada je papir shvaćen kao osnovna gradivna i konotativna jedinica djela. Drugu liniju istraživanja čine raznorodne upotrebe novinskog recikliranog papira za crtež, reljefne radove gdje je podloga i materijal, ili stvaraju radove u prostoru kao objekat, instalaciju ili skulpturu. Treća linija je korišćenje različitih ambalaža, kutija za tablete, kutija za cigarete ili lepenki, koje se kombinuju sa različitim tehnikama i negdje je to crtež, slika, grafika ili grafički princip strukturiranja djela. Na izložbi biće predstavljeni umjetnici koji sami kreiraju kutije tj. ambalažu i spajaju je sa crtežom - zapisala je kustoskinja Nataša Nikčević o izložbi “Iza onoga što oko vidi: papir kao eksperiment”, njenom kustoskom projektu koji će sjutra od 17 biti predstavljen u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića". 
 
1
“Svjetska književnost na filmu” u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - "Memoari jedne gejše”!
          Trostruki dobitnik Oskara film “Memoari jedne gejše” sjutra od 16 otvoriće sjutra reviju “Svjetska književnost na filmu” tokom koje KIC "Budo Tomović" predstavlja reprezentativna filmska ostvarenja nastala na osnovu književnih djela koja su svojim kvalitetom stekla svjetsku slavu.
Uspješna adaptacija klasičnog romana Luize Mej Alkot “Male žene” (1994 ) biće prikazana u utorak, a projekcija američko - britanskog filma “Ponoćni ekspres” iz 1978. godine koji je režirao Alan Parker na programu je u srijedu. 
 
0
"Mlladi talenti" u KIC "Budo Tomović"
Sari muzicira - prvjenac!
Prvi solistički koncert mladog crnogorskog violončeliste Sarija Šaćirija - u sklopu ciklusa "Mladi talenti"- biće sjutra od 17 održan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Na programu su djela Johana Sebastijana Baha (I Svita za solo violončelo), Johanesa Bramsa (Sonata br. 1, op. 38) i Petra Iljiča Čajkovskog (Hiroviti komad). Dio programa izvešće uz klavirsku saradnju prof. Alekseja Molčanova (Brams i Čajkovski). 
 
0
Izložba Đorđa Aralice “Zvuk i slika iza zavese” u galeriji "Centar"
Skulpture nude - pogled iznutra!
            - Transponujući početnu ideju autor gradi skulpture-objekte koji, pored svoje spoljašnjosti, nude pogled unutra ali i iznutra. Aralica redefiniše klasično poimanje skulpture koja je jedinstven i zatvoren volumen koji ostavlja prostor potpuno izvan skulpture. Unutrašnjost njegovih skulptura prožeta je prostorom, pri čemu prostor postaje sastavni deo kompozicije – on se uvlači u samo jezgro volumena - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Rill je u katalogu koji prati izložbu Đorđa Aralice “Zvuk i slika iza zavese”, koja će sjutra od 17 biti otvorena u galeriji "Centar".
 
 
0
Veče autora različitih pisanih formi crnogoskog književnog stvaralaštva
U znaku - pet poetesa!
Tri crnogorske poetese - Vida Ristić, Milena Vučinić i Edita Dautović - i dvije pjesnikinje iz Srbije - Selma Hurić i Gordana Jovović biće predstavljene tokom programa večeri autora različitih pisanih formi crnogoskog književnog stvaralaštva koje sjutra od 17 u velikoj sali "srca kulture grada" organizuju NVO Spirit Art Montenegro i KIC “Budo Tomović”.
Moderatori će biti glumci Jelica Vukčević i Nemanja Vojvodić. U muzičkom dijelu nastupiće talentovana flautistkinja Anika Pavićević, učenica III razreda Srednje muzičke škole “Vasa Pavić” i sviraće C.P.E. Bach Sonatu u a-molu II stav.  
 
0
Džez sastav "Albanian Jazz Society Quartet" na JAM 2021
Publici prenose - snažnu energiju!
Džez sastav "Albanian Jazz Society Quartet" (AJS Quartet) gostovaće, u sklopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2021”, sjutra od 17 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Jedan od najpopularnijih džez sastava u Albaniji čine muzičari koji sviraju zajedno 20 godina. Njihova muzika se sastoji od širokog spektra isprepletenih stilova, a svaki od muzičara-instrumentalista donosi specifične boje savremenog balkanskog džeza. Na svakom koncertu kvarteta AJS osjeća se snažna energija koju publici prenosi kroz svoje temperamentno i virtuozno muzičko izvođenje i doprinosi kompletnom umjetničkom utisku.  
 
0
Povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, raspisan konkurs za muzičare/bendove
Pjesmama da asociraju - evropske vrijednosti!
- Pozivaju se bendovi i muzičari da pripreme obrade pjesmama koje asociraju na evropske vrijednosti, poput zajedništva, mira, jednakosti, solidarnosti i dr. Ohrabrujemo izvođače da među odabranim pjesmama budu izvođene domaće pjesme (poput pjesama iz NOB i onih posvećenih miru), kao i inostrane (npr. evrovizijske) - Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa RTCG, povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, raspisuje konkurs za muzičare/bendove, za najbolju obradu/izvođenje poznatih pjesama. 
 
0
Ciklus “Džez na filmu” sjutra otvara 15. Mjesec poštovanja džeza - JAM 2021
Moto manifestacije - “Balkan Jazz”!
          Prviencem reditelja Luja Maja “Lift za gubilište” (1958) u ponedjeljak od 16 u sali DODEST KIC "Budo Tomović" biće otvoren ciklus “Džez na filmu”, kojim će biti otvoreno i 15. izdanje manifestacije Mjesec poštovanja džeza - JAM 2021, koje će se odvijati pod motom “Balkan Jazz”.
Ukupno pet programa - dvije filmske projekcije u sklopu ciklusa “Džez na filmu” i tri koncerta muzičara iz regiona - održaće se uživo u salama KIC, a završni koncert “Balkan Youth Jazz Orchestra” koji obilježava Međunarodni dan džeza - 30. april, biće održan na Dvorskom trgu na Cetinju.  
 
0
Performans i izložba “Black year – Strategija aproprijacije” Dragana Vojvodića u galeriji "Klub"
Preispituje značaj - avangarde!
       - Umjetnička akcija Suprematistička transmisija i video Supermatistička tranzicija 2015-2018 upućuju na prelomljena kroz sličnu prizmu supermatistička iskustva Maljevića, odnosno stogodišnjicu nastanka njegovih slika. Forme kruga i kvadrata ruskog umjetnika, Vojvodić aplicira u umjetničke prostore izlaganja ili ih izmješta u van umjetnički kontekst. Monumentalne slike objekte, kvadratne forme bijele, crvene i crne, nosi po različitim stranim gradovima gdje je rezidecijalno boravio uvezujući svoja migrantska iskustva ali i uspostavljajući relacije sa savremenim društvom, publikom preispitujući značaj avangarde. Transponovao je Maljevičevo slikarstvo u drugi mediji-umjetničku akciju, uspostavljajući dijalog sa publikom, umjetnosti i života, umjetnosti i publike - zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević u katalogu koji prati performans i izložbu “Black year – Strategija aproprijacije” Dragana Vojvodića sjutra od 17 u galeriji "Klub". 
 
3
Festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” biće održan 17. i 18. juna
Prijave od sjutra - do 10.!
- Ove godine festival će biti koncipiran kroz dvije muzičke večeri revijalnog karaktera, a održaće se 17. i 18.juna. Time su organizatori željeli da ova jedinstvena crnogorska muzička manifestacija dobije na dodatnom kvalitetu budući da su prethodna tri izdanja pokazala da “Stare note - novi zvuci” uživaju veliku podršku i interesovanje publike i ljubitelja izvornog crnogorskog melosa - najavljuju iz KIC "Budo Tomović" i poziva sve zainteresovane vokalne umjetnike da se od sjutra, 1. aprila prijave na konkurs za učešće na četvrtom izdanju Festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”.
Prijave se do 10.aprila mogu slati na na e-mail umjetničkog direktora festivala Aleksandra Saše Magovčevića aleksandarmagovcevic@gmail.com, 
 
3
KIC "Budo Toović" najavljuje za april dvadesetak raznovrsnih programskih sadržaja
Dani džeza i - Dragana Radulovića!
“Mjesec poštovanja džeza” i „Dani Dragana Radulovića“ obilježiće april u KIC "Budo Tomović", a "srce kulture grada" - po važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva - prirediće dvadesetak raznovrsnih programskih sadržaja. Omogućiće publici da uživa u koncertima renomiranih džez umjetnika, u kvalitetnim filmskim projekcijama, književnim večerima i promocijama, vizuelnim prezentacijama i dramskim izvođenjima. 
 
3
U sklopu projekta IPA projekta HAMLET, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta organizuje Jadranski festival
Cilj je - promocija posebnosti!
       Promovisanje turističkih lokaliteta koji baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost cilj je IPA projekta HAMLE, u sklopu kojeg Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta večeras i sjutra organizuje Jadranski festival (Adriatic Festival), u okviru kojeg će - putem jutjub kanala Resora kulture - biti predstavljene aktivnosti i rezultati ovog projekta.
Program festivala obuhvata prezentaciju lokaliteta mapiranih projektom (Godinje, Virpazar, Vranjina, Karuč i Petnjica), sa posebnim osvrtom na nematerijalnu kulturnu baštinu ovih područja: tradicionalna izrada čuna, pletenje korpi od pruća, izrada bihorskog ćilima ...  
 
2
Prva zbirka poezije Savke Gudović Parađine u KIC "Budo Tomović"
Promocija prvjenca - "Dodiri"!
    Prva zbirka poezije Savke Gudović Parađine „Dodiri“ biće sjutra od 16,30 predstavljena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O zbirci u kojoj su sabrani stihovi rane i sadašnje poezije autorke govoriće Olga Dabović Klikovac, Dušica Pajović, Miladin Trifović i Milan Rajović u ime Udruženja književnika "Zenit". Autorka će kazivati, moderatorka novinarka Ivana Gudović, a na promociji učestvuje i gitarista Danilo Vuković.  
 
2
Drugo izdanje Prvog internet reginalnog festivala teatra za djecu – PIR festivala, biće održano od 1. d0 9. aprila
Za najmlađe - devet predstava!
Predstava Gradskog pozorišta Podgorica ,,Tri praseta” (3+) otvoriće 1. aprila drugo izdanje Prvog internet reginalnog festivala teatra za djecu – PIR festivala.
Do 9. na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica za najmlađe biće prikazane predstave ,,Snežana i sedam patuljaka” (7+) - pozorište ,,Boško Buha” iz Beograda,,,Mala sirena”(6+) - Gradsko kazalište ,,Žar ptica” iz Zagreba, ,,Tom Sojer”(5+) - Dečje pozorište Subotica, ,,Debela”(14+) - Pozorište mladih Novi Sad, ,,Bajka o bajkama” (7+) - Pozorište mladih Sarajevo, ,,Bajka o bajkama” (7+) - Pozorište mladih Sarajevo, ,,Pepeljuga”(5+) - Malo pozorište ,,Duško Radović” iz Beograda, ,,Bela griva”(7+) - Pozorište lutaka ,,Pinokio” iz Beograda i ,,Kraljević I prosjak”(12+) - Nikšićko pozorište. 
 
2
Svjetski dan pozorišta
Nesigurnost ih - učinila sposobnijima!
- Ovo je bilo veoma teško vrijeme za žive nastupe i mnogi umjetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti. Možda ih je baš ta, uvijek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju. Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim dijelom zahvaljujući Internetu. Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelijepa pozorišna kultura živjeće sve dok nas bude ovdje. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvjetati novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi dijelimo. Jedva čekam! - poruku povodom 27. marta - Svjetskog dana pozorišta napisala je pozorišna, filmska i televizijska glumica iz Velike Britanije, dobitnica Oskara Helen Miren.
Glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Julija Milačić Petrović Njegoš pročitaće poruku Helen Miren, koja će biti emitovana na Televiziji Crne Gore večeras 21, nakon čega će biti prikazan snimak predstave „Revizor“, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|