Brze Cinjenice - Kultura

0
Od sjutra do srijede omaž znamenitom vojvodi i književniku u JU biblioteka “Radosav Ljumović”
Dani Marka Miljanova!
Programom kulture “Markovi dani”, od sjutra do srijede, u godini u kojoj obilježavamo 190 godina od rođenja JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” priređuje omaž znamenitom vojvodi i književniku Marku Miljanovom.
U ponedjeljak biće upriličena besjeda profesorice dr Lidije Tomić. Odlomke iz djela Marka Miljanova čitaće glumac Slaviša Čurović. Drugog dana programa, u utorak laureati nagrade “Marko Miljanov” čitaće odlomke iz nagrađenih djela, dok će u srijedu,biti održana panel diskusija na temu “Marko Miljanov u tradiciji i kulturi Podgorice”. Učesnici Panela su mr Tomaš Damjanović, mr Milorad Durutović, mr Andrijana Deletić Milačić.
Svi događaji biće upriličeni u sali Marko Miljanov Biblioteke “Radosav Ljumović”, s početkom u 19h. 
 
0
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Decembar slavi - istoriju, kulturu, umjetnost!
- Decembar je posebno važan u kalendaru grada Podgorice, mjesec koji nosi svečarskih duh, slavi istoriju, kulturu, umjetnost…i nemam ni najmanju sumnju da će građani i posjetioci Glavnog grada uživati u bogatsvu sadržajnog programa. Posebno mi je drago što DEUS otvaramo promocijom romana “Aurora” uvaženog autora Balše Brkovića, koji nas vraća u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka, a upravo Kuslevova kuća zauzima važno mjesto u samom romanu, što daje dodatnu simboliku večerašnjem događaj - ukazala je, otvarajući tradicionalnu manifestaciju Decembarska umjetnička scena gradonačelnica Podgorice prof dr Olivera Injac. 
 
0
Tradicionalna manifestacija “Decembarska umjetnička scena – DEUS” od večeras do 27. ponudiće tridesetak
Na otvaranju - promocija romana „Aurora“!
    Đromocijom novog romana „Aurora“, crnogorskog pisca Balše Brkovića, u izdanju „Nove knjige“ iz Podgorice, večeras od 20 u Kuslevovoj kući, a tradicionalnu kulturnu manifestaciju do 29. obilježiće tridesetak programa koji će obuhvatiti pozorište, muziku, književnost, film i vizuelne umjetnosti, posjetioci će imati priliku da uživaju u bogatom i raznolikom kulturnom iskustvu.
- “Aurora” po mnogo čemu predstavlja vrhunac autorove romaneskne avanture. Kao i prethodna tri Brkovićeva romana (Privatna galerija; Paranoja u Podgorici i Plaža Imelde Markos), i “Aurora” je roman o Podgorici, o gradu koji Brković uvijek profiliše kao topos koji stoji na granici mitskog i realnog, dovoljno stvaran da identifikujemo njegove konture i likove, dovoljno fantastičan da shvatimo da, ipak, iza svega stoji piščeva deskripcija, vizija i imaginacija - zapisao je Aleksandar Bečanović, recenzent Brkovićevog djela koje je izašlo u u izdanju „Nove knjige“ iz Podgoriceraznovrsnih programa. Na promociji će govoriti Miodrag Lekić, Marinko Vorgić i autor.  
 
2
CNP obilježava godinu od smrti jednog od najznačajnih crnogorskih dramskih pisaca
"Ljubo u sjećanju - dramaturgija, emocija i epoha"!
Programom “Ljubomir Đurković u sjećanju: dramaturgija, emocija i epoha”, Crnogorsko narodno pozorište obilježiće danas od 20 na sceni "Studio" godinu od smrti jednog od najznačajnih crnogorskih dramskih pisaca.
O životu i stvaralaštvu Ljubomira Đurkovića razgovaraće njegovi dugogodišnji prijatelji i kolege: glumci Varja Đukić i Zoran Vujović, Niko Goršič, glumac i reditelj, kao i pisci Božo Koprivica, Ognjen Spahić i Ilija Đurović.
Uz izvođenje scene iz kultne predstave „Otpad“, pred publikom će biti odlomci iz Đurkovićeve poezije, kao i fotografije autora Milije Pavićevića. 
 
2
Izložba italijanskog umjetnika Modernoj galeriji podgoričkih Muzeja i galerija
Perega predstavlja - "Odredišta u pokretu"!
Izložba "Odredišta u pokretu", italijanskog umjetnika Andrea Sbra Perega, koju organizuje Ambasada Italije u Crnoj Gori u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice, biće večeras od 19 otvorena u Modernoj galeriji.
 
 
1
Autorski projekat Momira Matovića od večeras do 25, u KIC “Budo Tomović“
Premijera TV serije - “Titogradski Podgoričani pričaju”!
Premijera televizijske serije “Titogradski Podgoričani pričaju” istaknutog dokumentariste Momira Matovića biće organizovana od 18. do 25.novembra u KIC “Budo Tomović“.
Serijal se sastoji od 16 polučasovnih epizoda. Scenarista i reditelj je Momir Matović, snimatelj Relja Eraković, producent Mirko Matović, a produkciju potpisuje MFILM montenegro - Podgorica. Serijal je sniman od aprila 2021. do decembra 2022.godine u HD sistemu i djelimično je sufinansiran sredstvima Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice. Projekcije polučasovnih epizoda biće organizovane u sali DODEST, od 19. 
 
1
U četvrtak poezija Aleksandre Vujisić u KIC “Budo Tomović
Promoviše zbirku - "Slon na trapezu"!
Sa autorkom - ođena je 1979. godine u Podgorici. Po obrazovanju je profesorica engleskog jezika i književnosti, bavi se pisanjem poezije i proze za djecu i odrasle. Pored engleskog, govori i italijanski jezik, završila je više stručnih kurseva iz različitih oblasti u zemlji i inostranstvu, a 2017. godine pokrenula je i nezavisni kreativni projekat “Čigralište“ koji se bavi promovisanjem značaja čitanja u ranom uzrastu: www.bajke.me. Autorka je zbirke poezije za odrasle “Krvarim po pismima” (IK “Poetikum“, 2022), knjige poezije i proze za djecu “Djetinjstvo u džepu” (Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, 2023) i nedavno objavljene zbirke “Slon na trapezu“. Piše na maternjem i engleskom jeziku, a njena poezija je prevođena na italijanski, španski, kineski, poljski, albanski i druge jezike - razgovoraće novinarka Nataša Vukajlović.  
 
1
Predsjednik Crne Gore na svečanosti povodom dodjele Njegoševe nagrade Dubravki Ugrešić
Odbacila nametnute - identitetske odrednice!
- Dubravka Ugrešić je svojom voljom odbacila nametnute identitetske odrednice koje su ograničavale njen opus unutar jednog kolektiva, borila se i izborila za svoje pravo da bude poznata samo po svom imenu i djelu.
Zahvaljujući izuzetnom spisateljskom daru, ali i enciklopedijskom poznavanju istorije i teorije književnosti, izgradila je jedinstvenu poetiku i stil koji odlikuje razigranost, duhovitost, modernost, ali i kritički pristup.
Značaj njenog djela ogleda se i u naglašavanju pozicije ženskog autorstva i feminističkog angažmana u literaturi i njenom tumačenju.
Pored kultnih, nagrađivanih romana, želio bih da istaknem i njen publicistički opus, posebno zbirku eseja „Kultura laži“ koja hrabro govori o provali nacionalizma tokom perioda dezintegracije Jugoslavije i manipulacijama nacionalnim i etničkim identitetima u službi vlasti.
Njeno uvjerenje da je najvažnija uloga intelektualca da uvijek govori istinu moćnicima vrijedno je poštovanja i divljenja.
Zato s pravom Njegoševa nagrada pripada Dubravki Ugrešić, jer njeno veliko djelo to zaslužuje - istakao je Predsjednik Crne Gore na svečanosti povodom dodjele Njegoševe nagrade.
Milatovićevo "Svečano slovo" prenosimo integralno: 
 
1
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore čestitalo Njegošev dan
Objavili kako Njegoša - vide djeca!
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore objavilo je crteže koje su nacrtala djeca iz više crnogorskih osnovnih škola i na originalan način čestitalo Njegošev dan.
 
 
1
Revija “Istinite filmske priče” od sjutra u KIC “Budo Tomović”
Za početak - "Sjeverna zemlja"!
       Revija “Istinite filmske priče”, koju filmski program KIC “Budo Tomović” organizuje od sjutra do četvrtka, početak će obilježiti "Sjeverna zemlja" (2005) o prvom slučaju zlostavljanja koje se završilo presudom u SAD-u. Rađen je po stvarnoj sudskoj parnici, ali i po knjizi Kler Bingam i Laure Lidi Gansler. Riječ je o drami koja govori o odvažnoj ženi, samohranoj majci koja se usprotivila zlostavljanju na radnom mjestu i koja se tražeći pravdu sukobila sa najbližima, ali i sa prijateljima. Šarliz Teron je nominovana za Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu, a Fransis Mekdormand za najbolju žensku sporednu ulogu.
Projekcije biće organizovane u sali DODEST, od 20, a ulaz je slobodan. 
 
1
Državni praznik 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture u
Crna Gora slavi - Njegošev dan!
       Crna - Gora danas prvi put slavi Njegošev dan kao državni zvanični praznik i tom povodom su neradni dani 13. i 14. novembar! 
 
1
Povodom 13. novembra - crnogorskog praznika kulture
Njegoševa nagrada - Dubravki Ugrešić!
- Dubravka Ugrešić čitana je i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje sljede. Objavila je više od dvadeset zapaženih knjiga i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njen opus nesumnjivo pripada vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. vijeka - napoenuto je u saopštenju Ministartvu kulture da je laureatkinja nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažovanost. za 2023.
Posthumno, književnici, naučnici i publicistkinji biće sjutra dodijeljena sjutra u 19, u Vladinom domu na Cetinju, a preuzeće je predstavnici Fondacije "Dubravka Ugrešić".  
 
1
Povodom 10. novembra - UNESCO Međunarodnog dana nauke za mir i razvoj
Pokazuje rezultate - veze nauke i eko-inovacija!
          Povodom 10. novembra - UNESCO Međunarodnog dana nauke za mir i razvoj - Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore predstavilja crnogorskoj publici izložbu ArtMeetScience koja je otvorena u u izložbenom prostoru Fondacija Petrović Njegoš – Dvorac Petrovića na Kruševcu.
„Neka druga mesta”, prikazuje rezultat povezivanja naučnih istraživanja i ekoloških inovacija smještenih u svijet umjetnosti, naučni je projekat uspostavljen po principu preuzimanja žive bakterije - streptomicete sa različitih prirodnih staništa i lokaliteta, a njihov kasniji životni ciklus u laboratorijskim uslovima se revalorizuje kao proces produktivne transformacije u pigmente koji postaju aplikativni na materijalima. 
 
1
Bibliotečko-dokumentaristički centar i arhiv Skupštine Crne Gore u susret Njegoševom danu
Pripremili katalog od - još 12 naslova!
   U susret Njegoševom danu - prazniku crnogorske kulture, koji se obilježava 13. novembra, Parlamentarni institut Bibliotečko-dokumentaristički centar i arhiv Skupštine Crne Gore pripremio je katalog naslova iz svog fonda, koji pored djela Petra II Petrovića Njegoša, uključuje članke, radove, bibliografije i slične publikacije drugih autora u vezi sa njegovim životom, radosu su "Pisma Peta Petrovića Njegoša" - knjiga prva, "Cjelokupna djela P.P. Njegoša" (komplet knjiga 1- 9) "Njegoševa bilježnica", "Članci o Njegošu" , "Bibliografija o Njegošu", "Zbornik radova o Njegošu", "Njegoš u slici i riječi", "Oetar II Petrovič Njegoš" građa 1832 - knjiga 2, "Antropološke osobine Petra II Petroviča Njegoša", "Njegoš u crnogorskoj periodici 1967. - 2004. Bibliografija, "Njegoševi poetsko-matematički prostori", "Petar Drugi Petrović Njegoš dvjesta godina od rođenja" (1813-20013) .  
 
0
“Reconnecting (with) traces” - proizvod rada četiri umjetnika iz Berlina, Brisela i Podgorice
Premijerno izvode - u Modernoj galeriji!
             Premijerno izvođenje audio - vizuelnog performansa “Reconnecting (with) traces” biće večeras od 20 priređeno u Modernoj galeriji.
Autori i izvođači projekta su Nina Perović, kompozitorka i pijanistkinja, Birgita Flik, kompozitorka i saksofonistkinja, Milana Novčić, vizuelna umjetnica i Tomas van Vale, audio-vizuelni umjetnik.  
 
0
U sklopu 6. festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”
Solistički koncert - Žutog Serhatlića!
       Solistički koncert Šukrije Žutog Serhatlića, istaknutog interpretatora crnogorske izvorne muzike, Šukrija Žuti Serhatlić "I nekad i sad" biće - u sklopu šestog festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” - u srijedu od 20 u velikoj sali KIC “Budo Tomović”.
Sinonim starogradske muzike Šukrija Žuti Serhatlić nastupiće uz pratnju velikog narodnog orkestra pod upravom Aleksandra Saše Magovčevića, a u čijem sastavu su: Miladin Mišo Marković (klarinet), Ivan Stanojević (violina), Boban Janković (violina), Damir Merdženić (violina), Pavle Janković (violina), Rade Magovčević (ritam gitara), Kenan Kurtanović (solo gitara), Nikola Nedeljković (bas gitara), Dragan janković (klavijature) i Boban Popović (bubanj). Gosti koncerta su Đina Mićović, Anđela Ulićević, Mirjana Bubanja i Amila Rastoder. 
 
0
Deveta knjiga Ruždije Adžovića o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi u JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”
Između korica - razgovori sa Sidranom!
          Deveta knjiga Ruždije Adžovića o pjesniku, akademiku i proslavljenom filmskom scenaristi Abdulahu Sidranu, rezultat je Adžovićevih razgovora sa Sidranom koji su trajali duže od godine, biće sjutra od 19 promovisana u sali "Marko Miljanov" biblioteke "Radosav Ljumović".
   Prema riječima autora, u njoj čitaoci mogu naći mnoge eksluzivne dionice iz života, stvaralaštva i promišljanja velikog pjesnika i filmskog scenariste Abdulaha Sidrana. 
 
0
Nova galerija vizuelnih umetnosti proširuje svoje delovanje i na teritoriju Crne Gore
Prvjenac - "Nestabilno meso"!
    Izložba "Nestabilno meso", umetnice Marine Marković čiji radovi problematizuju ženske pozicije unutar kompleksnih odnosa i aranžmana ličnog i političkog - u novom prostoru u Kralja Nikole 10 prvjenac je Nove galerija vizuelnih umetnosti, koja proširuje svoje delovanje i na teritoriju Crne Gore.
Postavka je podeljena u tri nivoa i angažuje tri različita prostora u Bojaturs hotelu: novi galerijski deo na -1 nivou, Kulturni centar 201 (Engaging space) kao i sobu 302 koju će umetnica transformisati u ambijentalnu instalaciju i prvu u nizu umetničkih soba unutar projekta adaptacije Bojatursa u art hotel i prostor kulturne razmene.  
 
0
Godišnjom dodjelom nagrada, priznanja i zahvalnica, kao i premijerom “Posjeta”, CNP obilježilo 70 godina rada
Jubilarne, Velike nagrade - Varji Đukić i Mirku Vlahoviću!
- Izuzetni rezultati ne bi bili mogući upravo bez ljudi koji ga čine, zato je ovaj dan povod za sumiranje postignutog u prethodnoj godini kao i podsjećanje na umjetnike i saradnike koji su ovu instituciju obogatili i unaprijedili svojim zalaganjem, strašću i talentom. U godini koja je za nama, brojimo sedam premijera, preko 140 realizovanih programa koje je vidjelo više od 33.000 gledalaca. Bili smo prisutni na scenama u Crnoj Gori i regionu, učestvovali na brojnim domaćim i regionalnim pozorišnim festivalima. Započeti su procesi na novim produkcijama kao i obnavljanje predstava koje nije bilo moguće izvesti pred publikom zbog pandemije korona virusa - ukazala je umjetnička direktorka CNP Vesna Vujošević Labović i na proslavi jubileja nacionalnog teatra istakla da je "pozorište ostalo čvrsto usađeno u središte crnogorske kulturne scene".
Savjet CNP, na prijedlog direktora Ilije Subotića i umjetničke direktorice jednoglasno je odlučio da u 2023. Veliku nagradu koja se dodjeljuje za najznačajniji umjetnički rezultat u godini, ostvaren na sceni CNP ili u organizaciji CNP, za visok umjetnički renome i podizanje ugleda nacionalnog teatra dodijeli ravnopravno – prvacima CNP Varji Đukić i Mirku Vlahoviću za uloge ostvarene u predstavi „Posjeta“, u režiji i adaptaciji Aleksandra Morfova.  
 
3
Protest grupe umjetničkih stvaralaca, radnika iz kulture i građana Kutura nije plijen"
Kulturu da ne vode - partijski kadrovi!
      - Tražimo sa se pristupi izmjenama postojeće legislative koja uređuje sektor kulture sa najboljim evropskim iskustvima, uz temeljnu analizu stanja i naših potreba, uvođenjem prakse izbora rukovoditeljki, odnosno rukovodilaca nacionalnih kulturnih institucija i svih upravnih struktura putem javnih i transparentnih konkursa. Druga stvar, da se omogući organizovanje široke platforme dijaloga unutar kulturne zajednice - poručio je reditelj Nikola Vukčević na p rotestu grupa umjetničkih stvaralaca, radnika iz kulture i građana Kutura nije plijen" ispred galerije "Centar" i ispred zgrade Vlade Crne Gore.
Njihov protest inspirisan, kako je i naslovljen, izborom nove ministarke kulture i medija Tamare Vujović iz Demokratske Crne Gore, koja je po struci doktorka fizijatrije. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|