Brze Cinjenice - Kultura

2
Roman crnogorskog pisca Ilije Đurovića sjutra pred publikom KIC "Budo Tomović"
Promocija romana - "Sampas"!
Roman “Sampas“ crnogorskog pisca Ilije Đurovića, koji ) piše prozu, poeziju, drame i filmska scenarija, biće sjutra od 20 promovisan u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O romanu će sa autorom razgovarati pisac i novinar Brano Mandić. 
 
1
„Žene - svjetlost života“ mr Triva Zolaka u KIC "Budo Tomović"
Između korica - uspješne i zanimlljive!
             Peta knjiga o životnim pričama uspješnih i zanimljivih žena Crne Gore „Žene - svjetlost života“ koju potpisuje Trivo Zolak biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O zanimljivoj knjizi, Nakon 22 godine od pojavljivanja prve “Čudesna moć žene”, objavljene su životne priče 38 uspješnih, istaknutih i/ili zanimljivi žena Crne Gore.
O Zolakovom djelu govoriće novinar i publicista dr Miomir Maroš, direktorica KIC-a Snežana Burzan, mr novinarstva i PR-a i mr Trivo Zolak, novinar, istraživač, publicista i svjetski putnik.
 
 
1
Revija “Filmski žanrovi - naučna fantastika” od sjutra u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvara - “Istrebljivač”!
Jedan od deset najgledanijih science fiction filmova svih vremena “Istrebljivač” (1982) sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi otvoriće reviju “Filmski žanrovi - naučna fantastika” sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Futurističku akcionu avanturu Luka Besona “Peti element” (1997) koja nudi klasičnu priču borbe dobra i zla prikazana u utorak. Kultni klasik Stenlija Kjubrika “Odiseja u svemiru 2001” (1968) koji je proglašen za najbolji film naučno - fantastičnog žanra svih vremena obilježiće u srijedu završnicu revije 
 
1
Građanska inicijativa “21. maj” pokrovitelj predstavljanja djela sportskog novinara Milojka Pantića
Promociija knjige - "Nebo se otvorilo"!
Uzrečica koju je čuveni sportski novinar Milojko Pantić izgovorio prilikom prenosa utakmice finala Kupa šampiona Crvena Zvezda – Bajern, devedesetih godina prošlog vijeka, postala je naslov knjige ,,Nebo se otvorilo”, koju je ovaj legendarni komentator napisao o svom životu u bivšoj Jugoslaviji i svim onim državama koje su nastale poslije njenog raspada, a koja će večeras od 19 biti predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će govoriti novinar i književnik Mihailo Radojičić, a medijator večeri biće Tijana Todorović.
 
 
1
Crnogorsko narodno pozorište u četvrtak otvara pozorišnu sezonu
Na otvaranju - premijera „Omladina bez Boga“!
- Omladina bez Boga najkraće znači – omladina koja nema kritički stav, koja bitiše bez dobrog orijentira u životu i uništena je propagandom. Tara Manić, iako ima 26 godina, ima potencijal da napravi spektakl sa dvadeset glumaca, a naše pozorište ima snažan kapacitet za taj spektakl - istakao je direktor CNP Marko Baćović na današnjoj press konferenciji povodom premijere predstave „Omladina bez Boga“, rediteljke Tare Manić, koja će prekosjutra od 20 biti izvedena na velikoj sceni, čime će Crnogorsko narodno pozorište otvoriti novu pozorišnu sezonu.
U predstavi igraju: Miloš Pejović, Mirko Vlahović, Danilo Čelebić, Dubravka Drakić, Slobodan Marunović, Jovan Dabović, Dragan Račić, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Andrea Mugoša, Tihana Ćulafić, Vukan Pejović, Nikola Perišić, Slavko Kalezić, Slaviša Grubiša, kao i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Pavle Bogojević, Milo Perović, Matija Memedović, Miloš Kašćelan, Una Lučić i Stefan Vuković. 
 
1
Peti festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”
Konkurs od 11. oktobra - do 31. decembra!
    - Konkurs za dvije festivalske večeri biće otvoren od 11. oktobra do 31. decembra 2021. godine, prijave se šalju na e-mail umjetničkog direktora festivala Aleksandra Saše Magovčevića: aleksandarmagovcevic@gmail.com, a na isti način mogu se dobiti i sve dodatne informacije ili pojašnjenja. Selekciju izvođača i pjesama obaviće stručna komisija koju će činiti članovi muzičkog sektora "srca kulture grada" - KIC "Budo Tomović" poziva zainteresovane vokalne umjetnike i interpretatore narodne muzike da se prijave na konkurs za učešće na Petom festivalu crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci”, koji će biti održan 24. i 25. marta 2022.  
 
1
„Palestinske filmske večeri“ u KIC "Budo Tomović"
Prvog dana - “Poklon” i „Bombone“!
          Kratkometražni nagrađivani film “Poklon” (2020) palestinske rediteljke Farah Nablusi, obilježiće prvi dan manifestacije „Palestinske filmske večeri“, koju od sjutra do 13. organizuje Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori i KIC "Budo Tomović".
Iste večeri biće prikazan i film „Bombone“ (2017) o palestinskom zatvoreniku čija žena je osmislila odvažan i lukav plan kako da njih dvoje ostvare svoje tajne želje.
Projekcije u sali DODEST počinju od 20 
 
1
Poznati fotograf iz Skoplja premijerno se predstavlja u KIC “Budo Tomović”
"Predstava" - Viktora Sokolovskog!
Poznati fotograf iz Skoplja Viktor Sokolovski predstaviće se premijerno podgoričkoj publici samostalnom izložbom fotografija "Predstava", koja će sjutra od 19 biti otvorena u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Postavka obuhvata oko 30 fotografija snimljenih na različitim scenama, a otvoriće je ambasador Republike Sjeverne Makedonije Mihajlo Trpkoski.
Izložbu organizuje "srce kulture grada" uz podršku Ambasade Republike Sjeverne Makedonije.  
 
0
Izložba „Jesen na selu“, po konkursu NTO Crne Gore, otvorena u KIC "Budo Tomović"
Nagrađeno petoro - "ambasadora ljepote Crne Gore"!
- Oni su ujedno i budući najbolji ambasadori prirodnih ljepota Crne Gore. Ideja ovog konkursa billa je da ih podstaknemo da kroz likovni izraz pokažu ono najljepše o Crnoj Gori. Takođe, cilj je bio i da promovišemo ruralni dio Crne Gore, odnosno njihovu turističku ponudu, tako što ćemo omogućiti i domicilnom stanovništvu da se bolje upozna s njom, a u tom kontekstu izuzetno sam zadovoljna odzivom. Stigllo je preko 1400 radova - - istakla je direktorica NTO Crne Gore dr Ana Tripković Marković, koja je na otvaranju izložbe "Jesen na selu" u holu KIC "Budo Tomović" uručila nagrade nagrađenim učenicima - Nikolini Radan iz OŠ „ Dašo Pavičić“ iz Herceg Novog, Davidu Stojanoviću iz OŠ „ Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja, Dunji Lacmanović iz OŠ „ Oktoih“ u Podgorici, Valentini Stipić iz OŠ „ Savo Pejanović“ iz Podgorice i Dušanu Pejoviću iz OŠ „ Stefan Mitrov Ljubiša“. 
 
0
Djela Dina Karaila i Abaza Dizdarevića u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Radove stvarali - po mjeri ljepote!
- Vrijeme umjetnika koji su svoje radove stvarali po mjeri ljepote koja oku godi je završeno pojavom onih koji su bili spremni da svoju misao materijalizuju bez obzira na estetiku rada. Ako bih nešto izvukla kao zajednički imenitelj svih pojava i tokova savremene umjetnosti, to bi onda bila prednost ideje i stava nad samom materijalizacijom rada. Lokalne, pa čak i regionalne problematike, samo su specifičniji oblici globalnih. Ekološke teme, migracije, ratovi, feminizam, sudari konzervista i modernista, lijevih i desnih, pomijeranje granica sloboda, ili pak njihovo sužavanje... Život u globalnom selu promijenio je pažnju čovjeka da ne misli usko i lokalno, kratkoročno i jednosmjerno, već naprotiv, tjera ga da misli šire, opreznije i promišljenije nego ikada ranije u istoriji. S toga, svaki problem, čak i fizički i kulturološki daleko, ipak se tiče i nas, jer sve što uzburka mirnu vodu globalnog sela, može doći kao talas - i do nas. Možda je to najslikovitije dokazala pandemija. Umjetnici Abaz Dizdarević i Dino Karailo su angažovani umjetnici koji, iako se bave različitim problemima savremenog društva kroz svoje radove, te teme su vrlo isprepletane, zamršene i često gdje počinje jedna, kao posljedica se nastavlja druga - zapisala je kustoskinja Anja Marković u katalogu koji prati izložbu umjetnika Dina Karaila i Abaza Dizdarevića koja će večeras od 18 biti ozvorena u izložbenom prostoru "Dvorac Petrovića" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
Zbirka poezije za djecu Gorana Popovića sjutra u KIC Budo Tomović"
Promocija “Zlatnog spomenara”!
          Zbirka poezije za djecu Gorana Popovića “Zlatni spomenar” biće sjutra od 19 promovisana u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
O knjizi će govoriti: književnik i kantautor Marinko Pavićević, pjesnikinja i aforističarka Milica Aranitović Papović, mr Marijana Maja Zečević, novinar i publicista Dragan Mitov Đurović i autor. Stihove će čitati pjesnikinja Sanja Veličković Radonjić, a medijator večeri je Ivana Knežević Minić.  
 
0
Sedmi Internacionalni sajam knjiga od danas do 10. u "Bemax areni"
Usmjeren na - afirmaciju izdavača!
- Sedmi Internacionalni sajam knjiga koncepcijski je usmjeren na afirmaciju izdavačkog sektora i predstavljanje stvaralaštva istaknutih autora iz Crne Gore i inostranstva. Sajam će ove godine, uz tradicionalno zastupljene izdavače iz Crne Gore i regiona ugostiti i reprezentativne izdavače iz Evrope. Kvalitetan odabir pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. Svjesni važnosti kulturne saradnje, zahvaljujući kreativnoj koncepciji i organizaciji, uz strogo poštovanje mjera, ovogodišnji Sajam će pružiti presjek savremene crnogorske, regionalne i evropske književne scene - sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović najavila je sajam, koji će danas u "Bemax areni" otvoritii njemački pisac, novinar i publicista Mihael Martens.
Do 10. sajam će ugostiti 47 izdavačkih kuća – 24 iz Crne Gore, 13 iz Srbije, 7 iz Bosne i Hercegovine, po 1 iz Hrvatske, Italije i Austrije. Takođe, biće upriličneo 24 prateća programa – promocije, razgovori sa autorima, prezentacije izdavačkih kuća. 
 
0
Izložba „Perspektiva o ženi sa četiri kontinenta“ od sjutra u galerijama "Klub" i "Perjanički dom" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Djela motivisana ženom - iz 24 zemlje!
       - Da bismo pokušali odgovoriti na zadatu temu, neophodno je sagledati ženu sa više aspekata – posmatrati je kao motiv, pronaći u primitivnim kulturama i prisjetiti se žene sa naših prostora, jer su upravo ona i ova iz navedene epohe, bile inspiracije umjetnicima svojom naglašenom materinskom čežnjom i ljupkošću, tijela djevojaka iz kojih su izvirali mladalački sokovi čežnje, sramežljivosti, ponosa, ljepote… njen prikaz spokojstva žene kao majke, boginje, plesačice, piljarice, heroine, potlačene, uspješne žene, supruge, domaćice ili hraniteljice. I zaista nije zgodno objasniti prisustvo motiva žene od kad je vremena, jer ga je u cjelosti obuhvatala, prožimajući se kroz sve pore života. Kako zbog svojih bioloških predispozicija, tako i zbog specifične ćudi, uloga koje su joj namijenjene i čitavog svijeta koji se u njoj krije, oduvijek je predstavljala umjetničku oazu. Onda kada je, prosto, postojala, kao i onda kada je i sama stvarala - napisala je kustoskinja Marina Čelebić u katalogu za izložbu „Perspektiva o ženi sa četiri kontinenta“, koja će u galerijama "Klub" i "Perjanički dom" Centra savremene umjetnosti Crne Gore sjutra od biti otvorene do 30.
Iz bogatog fonda Centra savremene umjestnosti Crne Gore, kustoskinje Marina Čelebić, Nađa Baković i Antića Ćulafić, napravile su sekeciju radova čiji je motiv žena. Izložbu čine radovi umjetnika sa četiri kontinenta (Azije, Afrike, Južne Amerike i Evrope), tačnije iz 24 zemlje, i prati kako se perspektiva o ženi mijenja zavisno od kultura i epoha u kojima su radovi nastajali.  
 
3
Tokom oktobra u KIC "Budo Tomović" biće priređeno 30 muzičkih, filmskih, pozorišnih, likovnih i edukativno-informativnih sadržaja
Prvo predstavljaju - zbirke kratkih priča!
    Predstavljenjem zbirke kratkih priča o pomirenju “Biber 03” i “Biber" 04, koje u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori i Centrom za neansilnu akciju Sarajevo-Beograd, KIC "Budo Toović" organizuje od 1. do 3. biće otvoren oktobarski dio programa koji će u 'srcu kulture grada" biti kreativan i bogat različitim umjetničkim sadržajima.
Prvog dana u sali DODEST biće prikazani i filmovi polaznika i polaznica projekta “Kino kultura”, a na radost probirljive podgoričke publike biće priređeno oko 30 programa iz oblasti muzike, pozorišta, filma, književnosti i likovne umjetnosti, naravno u skladu sa važećim mjerama IJZCG.    
 
2
Knjiga poezije Ljubice Petrović Kosor u KIC "Budo Tomović"
Promocija zbirke - "Osmijeh"!
          Promocija knjige poezije Ljubice Petrović Kosor “Osmijeh” biće sjutra od 20 priređena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O knjizi će uz autorku govoriti pjesnikinja i recezentkinja zbirke i moderatorka programa Stanka Tanja Stanojević i urednica u izdavačkoj kući “Ouroboros” Natalija Đaletić.  
 
2
“Zlatne komedije” VII od sjutra do srijede u KIC "Budo Tomović"
Reviju otvaraju - "Ludi od ljubavi"!
       Romantična komedija “Ludi od ljubavi” (1997) sa Metju Broderikom, Meg Rajan i Keli Preston u glavnim ulogama, obilježiće početak revije “Zlatne komedije” VII sjutra od 20 u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Legendarnu komediju Pitera i Bobija Firelija iz 1994. godine “Glupan i tupan” na repertoaru je u utorak, a za kraj revije, u srijedu planirana je projekcija filma “Ta luda ljubav” (2011) koji donosi priču o ljubavnim problemima niza međusobno povezanih likova.  
 
2
Mulltimedijalni projekat za djecu u KIC "Budo Tomović"
U podne - "Lagarije"!
       Predstava “Lagarije - čas o surogatu” (7+) biće sjutra od 12 izvedena u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
Ovaj multimedijalni performans rađen je prema motivima animiranog filma “Surogat” Dušana Vukotića. Autorski i izvođački tim čine Mirko Radonjić - reditelj i vizeulni identitet, Nina Perović - kompozitor i Marija Backović - asistentkinja reditelja.
Predstava je nastala u koprodukciji Kulturnog centra “Nikola Đurković”, Kotorskog festivala pozorišta za djecu i u partnerstvu sa Dramskim studijom “Prazan prostor”.     
 
2
Prva samostalna izložba slika umjetnice iz Berana u KIC "Budo Tomović"
Sejla “U svijetu Van Goga”!
- Sa njenih slika zrači iskonska ljubav prema motivu, a i prema slikarstvu kao likovnom izrazu, jer je sve itekako povezano sa njenim emocijama, temperamentom i karakterom, iako je sve svedeno na čistu likovnost koja postaje metafora života i postojanja - zapisao je slikar mr Aldemar Ibrahimović o djelima Sejle Kerović, čija prva samostalna izložba “U svijetu Van Goga” biće večeras od 19 otvorena u izložbenom holu KIC "Budo Tomović".  
 
2
Kulturni stvaraoci danas organizuju protestnu šetnju zbog imenovanja direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Mandarić Božović
Ponižavanje struke i - civilizacijski slom!
    - Ovo imenovanje nije samo ponižavanje struke i rušenje institucije kulture. Ovo je dubok civilizacijski pad i slom, na koji smo obavezni da upozorimo. O tome svjedoče i svakodnevni protesti novinara, javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca povodom odluka ministarke Bratić - istaknuto je u otvorenom pismu kulturnih stvaralaca premijeru Zdravku Krivokapiću, vicepremijeru Dritanu Abazoviću i ministarki kulture, sporta, prosvjete i nauke Vesni Bratić
- Pozivamo predsjednika Vlade prof. Krivokapića i potpredsjednika gospodina Abazovića da hitno preispitaju ovu drsku, nezakonitu i neprihvatljivu odluku. Ukoliko naša , krajnje dobronamjerna i za društvo korisna inicijativa bude ignorisana, razumjećemo je kao atak na kompletnu umjetničku scenu, njen integritet i njenu nezavisnost - dodali su kuturni stvaraoci koji sve javne djelatnike, kolege umjetnike i profesionalce u kulturi, kao i cjelokupnu javnost da im se danas od 16,30 pridruće u mirnoj protestnoj šetnji ispred Vlade Cene Gore zbog imenovanja direktorke Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Mandarić Božović. 
 
1
Škola folklora KIC “Budo Tomović” počeće da radi 20.
Upisuju članove - do kraja mjeseca!
Škola folklora najstarijeg podgoričkog folklornog ansambla KIC “Budo Tomović”, koji ove godine obilježava 75 godina uspješnog trajanja, počeće da radi 20., a upis svih kategorija traje do kraja mjeseca.
Škola folklora KIC-a biće organizovana za više kategorija: djecu, pionire, omladince, starije početnike - rekreativce i veterane. Školom će rukovoditi Emin Đečević, koreograf, a stručni saradnici sa licencama Udruženja folklornih ansambala Crne Gore biće: Oleg Cmiljanić, Biljana Pićurić, Evald Krnić i Jovana Bakić. Mjesečna članarina iznosi 15 eura. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|