Brze Cinjenice - Kultura

0
Novo izdanje tetralogije Mihaila Lalića
Promocija ā€œCrnogorske rapsodijeā€!
       ā€œCrnogorska rapsodijaā€, novo izdanje tetralogije Mihaila Lalića, monumentalna književna sinteza koja se oslanja na njegova izabrana djela u četiri toma: ā€œRatna srećaā€, ā€œZatočeniciā€, ā€œDokle Gora zazeleniā€ i ā€œGledajući dolje na drumoveā€, objavljena u izdanju crnogorske izdavačke kuće CID, biće sjutra od 21 promovisana u dvoriÅ”tu Kuslevove kuće.
Na književnoj večeri govoriće Bojana Obradović, Radule Novović i Andrijana Deletić Milačić. Moderatorka razgovora je Valentina Radulović.
 
 
1
15. ā€žUnderhilfestā€œ od večeras do 20. u NjegoÅ”evom parku, na koÅ”arkaÅ”kom igraliÅ”tu ā€žDragan Ivanovićā€œ
U tri selekcije - 29 filmova!
Projekcijom ā€žMi nemamo drugu domovinuā€œ, koju je režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca - Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham i Rachel Szor, večeras od 20,30 u NjegoÅ”evom parku, na koÅ”arkaÅ”kom igraliÅ”tu ā€žDragan Ivanovićā€œ, biće otvoren međunarodni festival dokumentarnog filma 15. ā€žUnderhilfestā€œ, na kojem će za devet dana u tri takmičarske selekcije biti prikazano 29 filmova, muzički dokumentarci i program ā€žU fokusuā€œ.
Nakon projekcije filma slijedi koncert kultnog beogradskog sastava Lira Vega i nastup DJ Dejana Vučetića Vuče.
Do 20. juna na festivalu koji organizuju Crnogorska kinoteka i Centar za kulturu ā€žRibnicaā€œ, biće organizovana i dva muzička koncerta.  
 
0
Izložba ā€œCrna Gora u osmanskim arhivskim dokumentimaā€ biće otvorena u utorak
U postavci dokumenta - zajedničke kulturne baÅ”tine!
Izložba ā€œCrna Gora u osmanskim arhivskim dokumentimaā€ biće otvorena u utorak u 19, u Kuslevovoj kući. Organizuje je institut ā€œYunus Emreā€ u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice, a u njenoj postavci biće prikazan niz dokumenata koji pripadaju zajedničkoj kulturnoj baÅ”tini i kulturnom nasljeđu Crne Gore i Turske.
Zajednička istorija i niz odnosa uspostavljenih tokom navedenog perioda stvorili su opsežnu arhivsku građu.  
 
0
Izložba ā€œCrna Gora danasā€ od sjutra u pet izlagaĆØkih prostora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore
PokreƦe promjene - ojaĆØava umjetniĆØku zajednicu!
       - ZnaĆØaj projekta ogleda se i u obnavljanju i stvaranju novih veza izmeĆ°u umjetnika, kustosa i publike. Projekat teži da bude dinamiĆØna platforma koja spaja umjetnike svih generacija i medija, nudi prostor za inovaciju i umjetniĆØko istraživanje, Å”to je kljuĆØno za razvoj bogate i raznovrsne umjetniĆØke scene u Crnoj Gori. Ova inicijativa ima potencijal da postane pokretaĆØ promjena, da ojaĆØa umjetniĆØku zajednicu i pruži publici jedinstvenu priliku da se upozna sa Å”irokim spektrom koji nam nudi savremena crnogorska umjetniĆØka scena - istakle su MaÅ”a VlaoviƦ i Marina Å aranoviƦ, koordinatorke projekta, u tekstu publikacije koja Ʀe pratiti izložbu ā€œCrna Gora danasā€, jednom od najznaĆØajnijih projekata koji je Muzrj savremene umjetnosti Crne Gore pokrenuo u septembru 2023., a koji Ʀe do 6. septembra biti realizovati u pet izlagaĆØkih prostora, i to ā€“ u Dvorcu PetroviƦa, PerjaniĆØkom domu, Galeriji MSUCG, UmjetniĆØkom paviljonu ULUCG i Galeriji RTCG. 
 
0
Revija "Kostimografija na filmu" od večeras u KIC "Budo Tomović"
Na otvaranju - "Sve o Evi"!
Jedan od najboljih holivudskih filmova svih vremena ā€žSve o Eviā€ (1950) scenariste i redatelja Džozefa L. Mankevica, večeras od 20 u sali DODEST otvoriće reviju ā€œKostimografija na filmuā€ u KIC "Budo Tomović".
Reprezentativna kinematografska ostvarenja nagrađana Oskarom za kostimografiju biće u sklopu filmskog programa KIC biće prikazana d0 5. Dio revije biće i biografski film ā€žAna od hiljadu danaā€œ snimljen 1969. godine u režiji Čarlsa Džerota, a ekranizacija romana britanskog pisca Vilijama Mejkpisa Tekerija, film ā€žBarry Lyndonā€ (1975) biće na repertoaru posljednjeg dana revije. 
 
0
Na "Podgoričkom kulturnom ljetu 2024", povodom 78. godiÅ”njice Republike Italije
Na trgu pjeva - "Neri per Caso"!
Povodom 78. godiÅ”njice Republike Italije, a u sklopu manifestacije ā€œPodgoričko kulturno ljetoā€, večeras od 20, na Trgu nezavisnosti biće priređen koncert poznatog italijanskog akapela benda "Neri per Caso".
Bend je 2020. proslavio 25 godina karijere, sarađujući s najvećim interpretatorima italijanske muzike i dospjevÅ”i na vrh lista popularnosti, upravo zbog jedinstvenog načina na koji virtuozni sekstet pjeva bez ikakve muzičke pratnje, na tragu uspjeha američkog pokreta poznatog kao Doo-wop iz 1950. 
 
0
Pet NVO uputile protestno pismo Filmskom centru Crne Gore
Očigledan - nedostatak senzibiliteta!
    - Govoriti o ratu kroz umjetnost predstavlja dragocjen način da se istina sačuva od zaborava i stigne do većeg broja ljudi, pogotovo mlađih generacija, pa bi Filmski centar Crne Gore trebalo da pruža podrÅ”ku upravo takvim projektima. Očekujemo obavjeÅ”tenje o tome Å”to će biti učinjeno da se takvi propusti viÅ”e ne deÅ”avaju - zaključuju u saopÅ”tenju pet NVO koje su uputile protestno pismo direktorici Filmskog centra Crne Gore (FCCG), Aleksandri Božović, i predsjedniku Savjeta FCCG, Edinu JaÅ”aroviću, sa zahtjevom da obrazlože zaÅ”to nijesu podržali projekat "Čovjek koji nije mogao Å”utjeti", reditelja Nemanje Slijepčevića, dobitnika Zlatne palme na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu. 
 
3
Muzički centar Crne Gore
Nikolić muzicira - Å ostakoviča i Mendelsona!
       Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, na kojem će slavni violinista Gordan Nikolić biti umjetnički rukovodilac i solista, biće održan večeras od 20 na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore.
Na programu je Koncert za violinu i orkestar br.2 u cis-molu Dmitrija Å ostakoviča i Simfonija br.4 u A- duru ā€œItalijanskaā€ Feliksa Mendelsona. 
 
3
Poznata vokalna umjetnica i kantautorka i njen kvartet gostuju večeras u KIC "Budo Tomović"
Premijerno nastupa - Tamara Jokić!
Premijerni nastup poznate vokalne umjetnice i kantautorke Tamare Jokić sa kvartetom - koji čine DuÅ”an Popović Lipovac (gitara), Goran Savić (perkusije) i MiloÅ” Bosnić (bas gitara) - biće večeras od 20 priređen u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Pored njegovanja tradicionalnih muzičkih oblika, Tamara piÅ”e i svoju muziku koju boji Å”panskim i mediteranskim sentimentom, u savremenom muzičkom kontekstu. 
 
1
Narodno pozoriÅ”te Sarajevo gostovaće večeras u CNP
Igraju - "Jedan je Muhammad Aliā€!
Narodno pozoriÅ”te Sarajevo gostovaće u nacionalnom teatru večeras s predstavom ā€œJedan je Muhammad Aliā€ Almira ImÅ”irevića, u režiji Dina Mustafića.
Od 20 na velikoj sceni CNP u komadu igraju Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Dino Bajrović i muzičar Ratko Zečević. 
 
1
Koncert filmske muzike veĆØeras u MuziĆØkom centru Crne Gore
ā€œMelodija filmskog univerzumaā€!
          Koncert filmske muzike ā€œMelodija filmskog univerzumaā€ veĆØeras od 20 poĆØinje u velikoj sali MuziĆØkog centra Cene Gore. Uvodnu rijeĆØ daƦe reditelj mr Goran BjelanoviƦ, direktor JU Crnogorska kinoteka, a uĆØestvuju Aleksandra VojvodiƦ JovoviƦ - sopran, Hor Antivari Musica, Miro KruÅ”ĆØiƦ - dirigent, Ana VukaziƦ ā€“ klavir, Aleksandar MagoĆØeviƦ ā€“ harmonika,Ivan StanojeviƦ ā€“ violina, UroÅ” SuĆØiƦ ā€“ truba.
Voditeljka programa je Neda PapoviƦ MarkoviƦ, a ulaz je besplatan. 
 
1
Osamnaesti MeĆ°unarodni podgoriĆØki sajam knjiga sveĆØano otvoren u zgradi MuziĆØkog centra i Crnogorske kinoteke
Predstavlja se - preko sto izdavaĆØa!
             - Shvatili smo da je otvoren i sadržajan sajam knjiga potreban Podgorici i Crnoj Gori, njegoj kulturi, izdavaÅ”tvu ali najprije ĆØitaocima koji su dobili veliku sajamsku i kulturnu manifestaciju - ukazao je Predrag UljareviƦ, direktor 18. MeĆ°unarodnog podgoriĆØkog sajm knjia, koji Ʀe pod sloganom "ƈitaj budi klasik", do 17. biti otvoren u zgradi MuziĆØkog centra i Crnogorske kinoteke. Na sajmu kojinƦe se predstaviti viÅ”e od 100 izdavaĆØa iz Crne Gore, regiona i Evrope. PoĆØasna država-gost ovogodiÅ”njeg sajma je Francuska. 
 
2
Dvodnevnoj regionalnoj manifestaciji "Dani Dragana RaduloviƦa" pridružio se i Split
Laureatkinja - Ozana Ramljak!
                Promocijom romana ā€œMikaā€, Jelene Angelovski, proÅ”logodiÅ”nje dobitnice nagrade ā€œDragan RaduloviƦā€ veĆØeras od 18 u Kuslevovoj kuƦi biƦe zavrÅ”ena dvodnevna regionalna manifestacija "Dani Dragana RaduloviƦa", koju 4. godinu, u ĆØast "vjeĆØitom djeĆØaku" organizuju Sekretarijat za kulturu, Glavni grad Podgorica, KIC "Budo TomoviƦ" i Fondacija "Dragan RaduloviƦ".
Manifestacija je otvorena sveĆØano, nastupom djece iz UmjetniĆØkog ateljea ā€œArlekinā€ i hora ā€œZvjezdiceā€, kao i dodjelm ovogodiÅ”njoj laureatkinji hrvatskoj spisateljici Ozani Ramljak za roman "Kako je Bluno tražio ljubav". Promovisan je i dvobroj književnog lista za djecu "Osmijeh".  
 
1
Jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori u "Podgoričkim pričama"
O virtuelnom svijetu - dramaturg Stefan BoÅ”ković!
          Å ta jednog mladog čovjeka, pa tek onda pisca, tjera da pored ovozemaljskog stvara svoj virtuelni svijet, između ostalog,podijeliti sa publikom i moderatorom Vanjom Kovačevićem dramaturg Stefan BoÅ”ković, jedan od vodećih stvaralaca mlađe generacije u Crnoj Gori, u aprilskim ā€žPodgoričkim pričamaā€œ sjutra od 20 u Multimedijalnoj sali KIC ā€žBudo Tomovićā€œ.
Stefan kao multimedijalni umjetnik, svoj put počinje iz rodnog grada, ali uspjehe niže van granica naÅ”e zemlje, kako u filmskoj tako i u književnoj umjetnosti.  
 
1
Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama MUP reagovao na zabranu predstave "IzloŽene"
Jelić "oÅ”amario" - sve žrtve nailja!
      - ViÅ”e od toga zabrinjava činjenica da je ovakav ā€˜Å”amarā€™ svim žrtvama nasilja u porodici zadao neko ko se nalazi na čelu ustanove koja treba da promoviÅ”e plemenite teme, kulturu, da upravo kroz suptilne vidove razvijanja svijesti, Å”to je između ostalog i zabranjena predstava, osnaži borbu svih neravnopravnih, a žene u Crnoj Gori to jesu - povodom izjava Janka Jelića, umjetničkog direktora NikÅ”ićkog pozoriÅ”ta, načina na koji tumači temu diskriminacije žena u Crnoj Gori, najbolje govori o nivou svijesti laičke javnosti i stepenu nepoznavanja fenomena nasilja nad ženama - saopÅ”teno je iz Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama MUP. 
 
1
Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra ā€œLove and deathā€ u Muzičkom centru Crne Gore
Premijerno nastupa - Zbor Hrvatske Radio-televizije!
          Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra ā€œLove and deathā€, na kojem će prvi put u naÅ”oj zemlji nastupiti Zbor Hrvatske Radio-televizije i izvesti kapitalno djelo, Mocartov Rekvijem, biće u subotu od 20 priređen na Velikoj sceni muzičkog centra Crne Gore.
Predvodiće ga Å”ef dirigent Mark Korović, kao solisti predstaviće se sopran Monika Cerovčec, alt Nikolina Virgej Pintar, tenor Andro Bojanić i bas Vjekoslav Hudeček. Pored Mocartovog Rekvijema, na programu je i numera "Ples duhova" iz opere Orfej i Euridika, K. V. Gluka i "Bogorodice Djevo", S. Rahmanjinova. 
 
0
Festival "Ruta" Gradsko pozoriÅ”te organizuje od večeras do 13.
Na otvaranju - ā€žMalograđanska svadbaā€œ!
                   Predstavom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva ā€žMalograđanska svadbaā€œ, koju je po tekstu Bertolda Brehta režirao Paolo Mađeli, večeras od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće - u organizaciji Gradskog pozoriÅ”ta, otvoren festival "RUta".
Sjutra, drugog dana "Regionalne unije tatara" "Mestno gledaliÅ”če ljubljansko" izveÅ”će komad ā€žNoraā€œ rediteljke Nele VitoÅ”ević. Gradsko pozoriÅ”te Podgorica, u srijedu odigraće ā€žDekameronā€œ u režiji Dejana Projkovskog. Četvrtog dana Dramski teatar Skoplje pred podgoričkom publikom izvodi komad Dejana Projkovskog ,,Pad Masadeā€. Beogradsko dramsko pozoriÅ”te izveÅ”će predstavu Veljka Mićunovića ,,Å vejkā€. Festival 13. zatvara kazaliÅ”te "Ulysses" komadom Oksane Dmitrieve ,,Oteloā€.  
 
0
"Provjereni klavirski genije" solo koncertom otvorio ā€œMjesec poÅ”tovanja džeza JAM 2024ā€ "JAM 2024" u KIC "Budo TomoviƦ"
Bojan promovisao album - "As Is"!
       Promocijom albuma "As Is", koji je objavila izdavaĆØka kuƦa Paradis ImprovisĆ©, Ugledni eropskih džez pijanista i kompozitor Bojan ZulfikarpaÅ”iƦ otvorio je preksinoƦ tradicionalni ā€œMjesec poÅ”tovanja džeza JAM 2024ā€ "JAM 2024" u KIC "Budo TomoviƦ".
Na solo koncertu Bojan je publiku podsjetio i na na kompozicije sa njegovih ranijih solo albuma.
Objavio je osam albuma, koji istiĆØu Å”iroke razmjere i domete njegovog muziĆØkog opusa, ukljuĆØujuƦi multikulturalni projekat Koreni koji ga je svrstao u jedne od pionira u donoÅ”enju balkanskih uticaja u modernu džez muziku.
 
 
2
Povodom 40 godina bavljenja novinarstvom i 30 kulturom, sjutra u NB"Radosav Ljumović"
PromoviÅ”u "(Po)etike(te) - Ranka Pavićevića!
    Promociju knjige ā€ž(PO)ETIKE(TE) JEDNOG VREMENAā€œ, autora Ranka Pavićevića biće priređena sjutra od 19 u sali ā€žMarko Miljanovā€ Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".
Na promociji djelaPavićevića, koji ove godine obilježavajubilarnih 40 godina bavljenja novinarstvom i 30 godina kulturom govorćei Novica Đurić,predsjednik UKCG, Milorad Durutović, pjesnik i književni kritičar, Ranko Pavićević, autor, dok će program voditi novinarka Gorica Vukićević. 
 
1
IzložbU "Priče iz Srebrenice" Građanska alijansa organizuje od sjutra u IDOK centru na Starom aerodromu
Genocid oslikavaju - preživjeli, priče i predmeti!
       Izložba ā€œPriče iz Srebreniceā€, koju organizujeGrađanska alijansa, biće sjutra od 12 otvorena u Informaciono-dokumtacionom centru, u Ulici Petra Dedića 26 na Starom aerodromu. Cilj izložbe, koju će otvoriti ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, jeste da kroz lična svjedočenja, predmete i lične price o žrtvama genocida, predstavi patnje najbrutalnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.
Izložba će oslikati egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao I njihova sjećanja na opsadu grada I događaja iz vremena počinjenog genocida. Postavka donosi i priče o njihovim vlasnicima, ljudima koji sui h koristili, a koji su postali žrtve genocida.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|