Brze Činjenice

2
Crna Gora prati svjetski trend u borbi sa pandemijom COVID-19
Aktuelne mjere - još dvije sedmice!
             - Crna Gora prati svjetski trend, vakcinaciju. Imunizacija vodi dodatnoj liberalizaciji epidemioloških mjera. Sada se ne razmišlja o zaključavanju Crne Gore, ali pratimo epidemiološku situaciju i shodno njoj mjere će biti prilagođavane. Aktuellne mjere ostaće na snazi naredne dvije sedmice - naglasio je na današnjoj press konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić.
 
 
2
Pandemija COVID 19 ne jenjava
Osmoro preminulo - 459 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate 2 991 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 459 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Nikšić (3) Pljevlja (3), Danilovgrad (1) i Bar (1). Među preminulima najmlađi je imao 54, a najstariji 88 godina.
Prijavljen je oporavak kod 347 pacijenata.  
 
2
Rekli su - predsjednik "PzP" Nebojša Medojević
Za sve odgovorni - vlasnici "Vijesti"!
             - Vlasnici drugorbijanskog tabloida VESTI najodgovornini za najlosiji izvjestaj EK o stanju u CG. Vlasnici “VESTI” kontrolišu bezbjednosni sektor. Oni upravljaju i Ministarstvom odbrane, pravde, policije, kapitalnih investicija, državne uprave, spojnih poslova, IRF, EU integracija. Oni blokiraju smjene u tuzilastvu. Cuvaju Katnica. Švercuju cigarete. Podržavaju lopova Mickeja Spajića u pljački zemlje. Željko i Miško su urnisali Crnu Goru i doveli do anarhije i bezakonja - objavio je na FB predsjedik "PzP" Nebojša Medojević. 
 
2
Demokratska partija socijalista Crne Gore povodom Izvještaja Evropske komisije
Vlada zaustavila - evropski put!
- Da je i zvanično otpočeo početak kraja ove Vlade Crne Gore, dokazuje i najnoviji izvještaj Evropske komisije. Negativne ocjene Brisela ukazuju da svakodnevne manipulativne igre i beskrupulozne laži predstavnika vlasti da se Crna Gora kreće u pravom smjeru i da njen progres nije zaustavljen, nijesu ništa drugo sem prazno hvalisanje i potcjenjivanje inteligencije građana. Jasno je da ne samo da domaća javnost ocjenjuje rad ove vlade kao katastrofalan, već je to zaključak i naših međunarodnih partnera - sopštila je, povodom Izvještaja Evropske komisije, Demokratska partija socijalista Crne Gore. 
 
2
Roman crnogorskog pisca Ilije Đurovića sjutra pred publikom KIC "Budo Tomović"
Promocija romana - "Sampas"!
Roman “Sampas“ crnogorskog pisca Ilije Đurovića, koji ) piše prozu, poeziju, drame i filmska scenarija, biće sjutra od 20 promovisan u sali DODEST KIC "Budo Tomović".
O romanu će sa autorom razgovarati pisac i novinar Brano Mandić. 
 
2
Od posljedica koronavirusa, u 101. godini
Preminuo Branko Mamula!
       Bivši vojno-politički rukovodilac bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslevije, admiral flote Jugoslovenske Ratne Mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć od posljedica koronavirusa, u 101. godini.
- Branko Mamula učesnik je Narodnooslobodilačkog rata od 1941. i nosilac Partizanske spomenice. Briljantnu karijeru započetu u Jugoslovenskoj ratnoj mornarici u kojoj je stekao čin admirala flote, zaokružio je obavljajući dužnost Načelnika Generalštaba JNA i ministra odbrane SFRJ. U Crnoj Gori, koja mu je postala druga domovina, živi nakon raspada bivše Jugoslavije, dajući nesebičan doprinos njenoj afirmaciji, razvoju i napretku. Ostao je dosljedan najboljim vrijednostima iz vremena antifašističke Narodnooslobodilačke borbe i socijalističke izgradnje Jugoslavije. Bezrezervno je integrisan u savremeno crnogorsko društvo, uz punu podršku ostvarenju strateških ciljeva savremene Crne Gore na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu - ukazao je nedavno predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručujući odlikovanja povodom 13. jula - Dana državnosti istaknutih ličnosti za značajan doprinos u Narodonooslobodilačkoj borbi, kao i izgradnji i razvoju Crne Gore, obnovi njene nezavisnosti i afirmaciji u raznim periodima.  
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović razgovarao sa američkim izaslanikom za Balkan
Sa izmijenjenim imidžom - region u EU!
       - Crna Gora ostaje snažno na evroatlantskom kursu i da se snažno zalaže da Zapadni Balkan postane punopravni član Evropske unije. Crna Gora želi najbolje međususjedske odnose na Zapadnom Balkanu i promjenu imidža regiona u međunarodnim okvirima - ukazao je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, koji je danas u Stejt Deparpotpredsjednik Vlade Crne Goretmentu razgovarao sa američkim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Navodeći da će uskoro posjetiti Crnu Goru, američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar istakao je da SAD i Crna Gora nijesu samo prijatelji, već i saveznici.  
 
1
Vllada Crne Gore zahvalila se Evropskoj komisiji na preporukama
Implementacija kreće - bez zadrške!
            - Već danas, bez čekanja i zadrške, krećemo u implementaciju preporuka, sa najvažnijim ciljem: da postanemo prva sljedeća članica Evropske unije - istakla je Vlada Crne Gore, zahvaljući Evropskoj komisiji na velikom trudu, pažnji, podršci i konstruktivnim preporukama koje je, u okviru ovogodišnjeg Izvještaja o napretku, predstavio uvaženi komesar Oliver Varhelji. 
 
1
Selektor ženske fudbalske reprezentacije Crne Gore pozvao 25 djevojaka za dule sa Azerbejdžanom i Danskom
"Crvene" žele - nove bodove!
- Prethodnih mjesec i nešto više dana su bili veoma lijepi za crnogorski ženski fudbal. Ipak, čini mi se da se stvorila neka euforija, koja nam nije potrebna u ovom trenutku. I dalje smo ista ekipa kao prije mjesec dana, koja ne može biti favorit u duelu sa Azerbejdžanom. Protivnik je nezgodan, posjeduje kvalitet i očekuje nas težak posao. Sa druge strane, želimo pobjedu i uradićemo sve da dođemo do nje - naglasio je Mirko Marić, selektor ženske reprezentacije Crne Gore, koji je pozvao 25 igračica za duele sa Azerbejdžanom i Danskom u kvalifikacijama za SP. 
 
1
Prijavljen oporavak kod 406 pacijenata
Preminulo šestoro - 560 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate 3 169 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 560 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (2), Pljevlja (2), Nikšić (1) i Tivat (1). Među preminulima najmlađi je imao 56, a najstariji 86 godina.
Prijavljen je oporavak kod 406 pacijenata.  
 
1
U 1. kolu Evrokupa KK "Budućnost Voli" sjutra gostuje njemačkomm "Ulmu"
Idu "na noge" - agresivnom domaćinu!
- Naš prvi protivnik u Evrokupu je za svaki respekt. Način na koji igraju, u velikom intenzitetu i sa puno agresivnosti, , u atmosferi domaćeg terena - za sve to moramo da budemo spremni. Imaju vrlo kvalitetne startere, ako im se omogući pokušaće da igraju brzo. S druge strane, Felisio je 'lou post' opasnost za svaku ekipu, baš kao i Kriston, koji je lider ekipe u minutima, poenima i asistencijama. Posebno smo obratili pažnju na njihove defanzivne aktivnosti , i vrlo agresivna igra na lopti, sa puno udvajanja, 'run-n-jump' sekvenci i rotacija. Pokušaćemo da ostvarimo ravnotežu u skoku i kontrolu ritma utakmice, da pomjerimo težište napada sa njihovih nosilaca - ukazuje Aleksandar Džikić, šef stručnog štaba KK "Budućnost Voli" koja sjutra, u 1. kolu Evrokupa, gostuje njemačkomm "Ulmu". 
 
1
Ispred Vlade Crne Gore održan protest u organizacijii grupe građana Cetinja
Ovoj Vladi - dani odbrojani!
- Onima koji će formirati ili podržati novu Vladu jasno poručujemo da da se zaključak mora odmah povući iz državnog katastra. Ukoliko se to uradi stvoriće se polazna osnova za uspostavljanje dijaloga. Vlada u ovom sazivu postaje sve više izolovana kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Ovakvoj Vladi mi brojimo posljednje dane i odbrojavamo ih - naglasio je član Savjeta "21. maj" Aleksandar Zeković na protestnom skupu koji je večeras, u organizaciji grupe građana Cetinja, održan ispred Vlade Crne Gore.
Mirni skup počeo je i završen je pjevanjem crnogorske himne, a dominirali su transpatenti "Krivokapiću, bolj grob nego rob, crnogorci ne ljube llance" i "Dritane, ko je naraedio napad policije?". 
 
1
Potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore Anton Cankar
Teror i nipodaštavanje - prekinuti izborima!
- Jasno je da trenutnim stanjem u državi niko nije zadovoljan, ni politički subjekti, a ni građani Crne Gore, zbog čega su neizbježni vanredni parlamentarni izbori uslovljeni sveopštim nezadovoljstvom i svakodnevnim produbljivanjem političke, društvene i ekonomske krize - ističe u saopštenju potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore Anton Cankar. 
 
1
Prijavljen oporavak kod 294 pacijenta
Preminulo 13 - novopozitivnih 278!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate 1 775 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 278 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno trinaest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (6), Pljevlja (3), Nikšić (3) i Kolašin (1). Među preminulima najmlađi je imao 29, a najstariji 85 godina Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno trinaest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (6), Pljevlja (3), Nikšić (3) i Kolašin (1). Među preminulima najmlađi je imao 29, a najstariji 85 godina.
Prijavljen je oporavak kod 294 pacijenta.  
 
1
Selektor košarkaške "A" reprezentacije odabrao za novembarske utakmice kvalifikacija za SP
Radović računa - na 25 košarkaša!
Prvi meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. košarkaška "A" reprezentacija Crne Gore igra 26. novembra protiv Francuske u gostima. Tri dana kasnije u Podgorici je meč protiv Portugala.
Za novembarski reprezentativni izazov selektor Boško Radović računa na 25 igrača.
U grupi je još selekcija Mađarske. Tri selekcije proćiće u drugu fazu kvalifikacija za Mundobasket, a bodovi se prenose. 
 
1
Jedan od lidera DF Mian Knežević u emisiji "Patriotske igre sa Vadimirom Pavićevićem" "Adria TV Montenegro" o novim detaljima u postupku "državni udar"
Burić da suspenduje - Katnića i Čađenovića!
- Pozivam v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića da da suspenduje Milivooja Katnića i Sašu Čađenovića, a po sužbenoj dužnosti da pokrene istragu protiv njih. Poslije ovih dokaza, njih dvojica ne mogu više da budu tužioci. Zato smo i tražili ukidanje SDT. SDT je specijalno državno kriminalno tužiaštvo koje je bilo formirano za obračun sa neistomišljenicima protivnika Mila Đukanovića. Na potezu je Burić, ima mehanizme po ZKP, po zakonima odmah da suspenduje Čađenovića i Katnića zbog ovoga što su uradili. Nama više nije dovoljna oslobađajuća presuda. Ovi ljudi treba da idu u zatvor. I Čađenović i Katnić i Suzana Mugoša, Vesna Pejan i Dragica Vuković, a mogu i da kažu ko im je naredio, pa onda neka budu svjedoci saradnici. Uvjeren sam da im je naredio Milo Đukanović, pa neka odgovara pred organima ove države - naglasio je jedan od lidera DF Mian Knežević u emisiji "Patriotske igre sa Vadimirom Pavićevićem" "Adria TV Montenegro" o novim detaljima u postupku "državni udar"
 
 
1
Parovi osmine finala Kupa Crne Gore izvučeni su na današnjem žrijebu u Kući fudbala
Na osvajača - "Jezero"!
       Aktuelni osvajač Kupa, "Budućnost', plasman u narednu rundu tražiće na gostovanju "Jezeru". Trenutni lider na tabeli, ekipa "Sutjeske", gostovaće "Bokelju", dok će zanimljivo biti u duelu prvoligaša, "Dečića" i "Petrovca", koji će se sastati u Tuzima. Prvoligaški okršaj gledaće se i na ,,DG areni“, gdje će igrati "Podgorica" i "Zeta" - parovi osmine finala Kupa Crne Gore izvučeni su na današnjem žrijebu u Kući fudbala.
Osmina finala Kupa Crne Gore igra se na jednu dobijenu utakmicu, a mečevi su na programu 27. 
 
1
Grupa građana Cetinja za večeras od 18 zakazala protest ispred zgrade izdajničke Vlade Crne Gore
Za pad Vlade i - privođenje poznaniju prava!
         - Svim legalnim sredstvima borićemo se da se pokažemo dosljednim baštinicima svoje tradicije i težiti da ova zemlja ne bude budžak Srpskoga sveta no bastion multikulturalizma, slobodarstva i građanskoga sklada. Prvi korak k tome cilju jeste pad ove izdajničke Vlade i privođenje poznaniju prava onih koji uništavaju državu i njenu kulturnu baštinu, onih koji zavode teror nad građanima, onih koji mrze sve što nije velikosrpsko, onih koji od sekularne države prave mantijaško leglo svetosavlja - saopštila je grupa građana Cetinja koja je za večeras od 18 zakazala protest ispred zgrade izdajničke Vlade Crne Gore. 
 
1
Poslanica SDP Draginja Vuksanović-Stanković
Dalje ruke od Cetinja - i crnogorskih svetinja!
- Nezakonit upis ne može proizvoditi pravno dejstvo. Pravo svojine pripada Prijestonici Cetinje. Silom i prevarom možete sprovoditi samo otimačinu, ,,al’ tiranstvu stati nogom za vrat, to je ljudska dužnost najsvetija”. Dalje ruke od Cetinja i crnogorskih svetinja - napisala je na svom tviter nalogu poslanica SDP Draginja Vuksanović-Stanković povodom rješenja Uprave za katastar, kojim se imovina Cetinjskog manastira vodi kao svojina Mitropolije SPC  
 
1
„Žene - svjetlost života“ mr Triva Zolaka u KIC "Budo Tomović"
Između korica - uspješne i zanimlljive!
             Peta knjiga o životnim pričama uspješnih i zanimljivih žena Crne Gore „Žene - svjetlost života“ koju potpisuje Trivo Zolak biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
O zanimljivoj knjizi, Nakon 22 godine od pojavljivanja prve “Čudesna moć žene”, objavljene su životne priče 38 uspješnih, istaknutih i/ili zanimljivi žena Crne Gore.
O Zolakovom djelu govoriće novinar i publicista dr Miomir Maroš, direktorica KIC-a Snežana Burzan, mr novinarstva i PR-a i mr Trivo Zolak, novinar, istraživač, publicista i svjetski putnik.