Brze Činjenice

2
Izlaganje predsjednika Crne Gore i DPS na na 26. Kongresu Socijalističke internacionale u Madridu
Odlučno se suprotstaviti - retrogradnim idejama!
- Jedino aktivnim djelovanjem i mijenjanjem nabolje današnjeg svijeta, koji srlja u ekstremizam, nestabilnosti i konflikte, možemo napraviti iskorak prema sigurnijoj i boljoj budućnosti za sve i krenuti putem zajedničke agende, u kojoj nećemo dijeliti samo zajedničke brige, već i zajednička rješenja, bez obzira na brojnost nacije i veličinu zemlje - citirajući Felipa Gonsalesa da Čovjek nije pasivan entitet nego aktivan činilac, koji je pod uticajem prirode i istovremeno reaguje na nju i mijenja je“ - Milo Đukanović, predsjednik DPS, ukazao je na Kongresu SI da u našem regionu ali i širom Evrope i svijeta, od posebnog je značaja naše povezivanje, zajednički rad i jačanje politika, koje opet uporište nalaze u tradicionalnim socijaldemokratskim vrijednostima usmjerenim na rješavanje ekonomskih i društvenih zadataka, jačanju stabilnosti i izgradnji prosperitetnog globalnog društva, zasnivanog na ciljevima i načelima multilateralnih platformi, kakva je i Socijalistička internacionala.
Izlaganje predsjednika Crne Gore i DPS na na 26. Kongresu Socijalističke internacionale u Madridu prenosimo integralno: 
 
2
Potpredjsednica Vlade za spoljnu politiku i ministarka evropskih poslova Jovana Marović upitila dopis predsjednici Skupštine Crne Gore
Marovićeva podnijela ostavku!
- Obavještavam Vas da, nakon izgiasavanja nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore na sjednici Skupštine od 19. avgusta 2022. godine, podnosim ostavke- na funkcije potpredsjednice Vlade sa spoljnu politiku, evropske integracije i regionainu saradnju i ministarke evropskih poslova u tehničkom mandatu - napisala je potpredjsednica Vlade za spoljnu politiku i ministarka evropskih poslova Jovana Marović u dopisu predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović.  
 
2
Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ daje punu podršku Forum slobodnih građana “Luča”
Branićemo pravo, čast - i slobodu Crne Gore!
- Ostajemo istrajni i dosljedni u odbrani antifašističkih, sekularnih, proevropskih, multikulturalnih, multikonfesionalnih i građanskih vrijednosti koje naša domovina baštini, bez obzira na prljavi medijski i zakulisni zadatak stranih država i njihovih službi koje svojim asimilatorskim i imerijalističkim pobudama žele Crnu Goru da pokore, kako je to davno najavio srbijanski kvaziistoričar Raković, “bez ispaljenog metka”. Branićemo pravo, čast i slobodu Crne Gore, uvijek i svuda - poručili su iz patriotskog pokreta otpora „Lovćenske straže 1990", koji daje punu podršku Forum slobodnih građana “Luča”. 
 
2
Predsjednik Crne Gore uručio Orden Crnogorske zastave I stepena ženskoj rukometnoj reprezentaciji
"Lavice" zaslužile - odanošću i umijećem!
- Hvala vam što ste opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji s najvećim evropskim sportskim nacijama. Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici: od čega su, zapravo sazdane ove djevojke. Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klupskog ženskog rukometa i besprekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države. Zato, još jednom duboki naklon vašem patriotizmu i sportskom viteštvu - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je Orden Crnogorske zastave I stepena ženskoj rukometnoj reprezentaciji.
Poručio je da prestižni rezultati reprezentacije ostaju trajna baština kojom se Crna Gora s razlogom ponosi. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao rukometašicama plasman među 4 najbolje evropske ekipe
Idemo dalje - ka evropskom vrhu!
    - Veliki uspjeh sjajne generacije naših rukometašica, reprezentacije koja je ponos Crne Gore. Pobjeda u meču sa Rumunijom i plasman među 4 najbolje evropske ekipe rezultat je vrhunskog znanja i pregnuća lavica i stručnog tima, kao i istinske privrženoti nacionalnom dresu . Idemo dalje, pobjednički, ka evropskom vrhu - čestitao je rukometašicama Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
1
Novo djelo Milanke Aranitović Rakočević sjutra u KIC “Budo Tomović”
Promovišu roman - “Čovjek bez adrese”!
Novi roman Milanke Aranitović Rakočević “Čovjek bez adrese” biće sjutra od 19 promovisan u Multimedijalnoj sali KIC “Budo Tomović”.
   O romanu će uz autorku govoriti pjesnikinja Gordana Sarić, pjesnik Veljko Veljović i publicista Mijodrag Đurović koji je ujedno i moderator programa. Gosti večeri su kantautor Marko Šćepanović i Teodora Radunović. 
 
1
KSCG i kompanija "Bemax" apeluju da lljubitellji košarke da napune "Moraču"
Navijače čeka - 2500 majica i hiljadu zastava!
       - Dođite da još jednom zajedno slavimo! - apel je KSCG, koji je sa kompanijom "Bemax" pripremio poklone - posjetioce utakmice 10. kola kvalifikacija za SP Crna Gora - Litvanija čeka 2500 majica i 1 000 crnogorskih zastava!
 
 
1
Košarkaška reprezentacija Crne Gore večeras, u 10. kolu grupe "K" kvalifikacija za SP dočekuje Litvaniju
Uz pune tribine - na pobjedu!
       - Opet, zaadnji prozor odlučivaće o svemu. Od njega zavisi, ne bavimo se puno kalkulacijama, zavisi hoće li zavisiti od obje ili samo od jedne utakmice. Kako god, ne bavimo se kalkulacijama. Rasterećeni nnijesmo, uvijek postoji želja za pobjedom. Imali smo ogromnu podrškku svih ovih godina, nadam se da ćemo je imati i večeras. Očekuje nas ozbiljan protivnik, malo je vviše ekipa u Evropi koje se mogu dobiti sa 70 odsto svojih mogućnosti. To su sve utakmice na sto odsto, tako da moramo dati maksimum, da probamo da pobijedimo selekciju Litvanije - uvjeren da će "Morača" biti puna. ističe Boško Radović, selektor košarkaške "A" reprezentacije Crne Gore pred meč protiv drugoplasirane selekcijee u grupi "K" - u "Morači" d 19 - u kojem pobjeda praktično vodi "crvene" na FIBAWC. Radović vjeruje i da će Morača biti puna. Ulaz je besplatan! 
 
1
Peticiju za hitne vanredne parlementarne izbore potpisalo je preko 10.000 građanki i građana
U četvrtak glasnije - Crna Gora više ne ćuti!
- Peticiju za hitne vanredne parlementarne izbore potpisalo je preko 10.000 građanki i građana "što predstavlja dokaz o ispravnosti puta za borbu i očuvanje naše države Crne Gore - naglašavaju iz pokreta "Ima nas" i pozivaju:
- Crna Gora više ne ćuti! Pridružite nam se da svi zajedno izvojevamo odlučujuću pobjedu za modernu, građansku, emancipatorsku, evropsku Crnu Goru u borbi sa ovom pošasti u kojoj se nalazi i da u četvrtak u 17 sa platoa Skupštine Crne Gore pošaljemo gromoglasnu poruku. 
 
1
Potpredsjednik DPS dr Jevto Eraković poziva na drugi protestni skup
Neka pokušaju da nas izbroje...IMA NAS!
- Ima li nas? Slijedi drugi skup za odbranu grašanske, evropske Crne Gore! Za povlačenje Zako
na o Predsjedniku, za izbor sudija Ustavnog suda i za određivanje datuma izbora! Spremite se, neka pokušaju da nas izbroje...IMA NAS! - poručuje ptpredsjednik DPS dr Jevto Eraković.
 
 
1
Slika dana
Za vanredne izbore!
 
 
1
DPS poziva građane da potpišu peticiju Pokreta “IMA NAS” kojom se zahtijevaju vanredni parlamentarni izbori
Budi dio rješenja, potpiši i ti!
- Potrebni su nam što prije vanredni parlamentarni izbori kako bi Crna Gora dobila snažnu, političku i evropsku Vladu. Budi dio rješenja, potpiši i ti! - DPS poziva građane da potpišu peticiju Pokreta “IMA NAS” u kojoj se zahtijevaju vanredni parlamentarni izbori.
Link peticije: https://peticije.imanas.me/ 
 
1
Državni praznik
Njegošev dan – crnogorski dan kulture!
Građanima Crne Gore čestitamo Njegošev dan – crnogorski dan kulture!
 
 
1
Predsjednik Crne Gore čestitao 13. novembar - Dan Prijestonice
Praznik postamenta - nezavisnosti Crne Gore!
       - Današnji praznik mikad pokorenog prijestonog Cetinja, Grada-heoja, svetionika slobodarstva, jednog od postamenata milenijumske crnogorske državnosti, praznik je najviših vrijednosti, nezavisnosti i samobitnosti građanske Crne Gore - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 13. novembra – Dana Prijestonice, predsjedniku Nikoli Đuraškoviću, predsjednici Skupštine Milici Vujačić, odbornicima i svim građanima Prijestonice Cetinje uz najbolje želje za dalje uspjehe.
 
 
1
Organizacioni odbor protesta "IMA NAS" pokrenuo peticiju za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora
Nikome pravo na - budućnost naše djece i države!
- Svaka porodica ima pravo na dostojanstven život. Svako od nas pojedinačno i svi zajedno odgovorni smo pred sobom, svojim precima i svojim potomcima. Niko nema pravo da upropaštava evropsku budućnost naše djece i naše države.
- Nama, građankama i građanima Crne Gore, Ustav garantuje pravo da branimo svoju državu i njeno ustavno uređenje. Zato, u skladu sa članom 92 Ustava Crne Gore, zahtijevamo da poslanici hitno pokrenu postupak i donesu odluku o skraćenju mandata Skupštine, kako bi se obezbijedilo održavanje vanrednih parlamentarnih izbora - naglašeno je u peticiji koju je Organizacioni odbor protesta "IMA NAS" pokrenuo za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.  
 
1
Najbolje crnogorske rukometašice ve;eras u Skoplju igraju protiv Francuske, prvi od tri meča u drugoj fazi EP
"Lavice" će "izginuti" - neće dati na sebe!
       Francuska je iizuzetno jaka, uvijek je u samom vrhu svakog prvenstva, alli to će morati da dokažu na parketu. Imamo sjajnu energiju, dobru pripremu da im se suprotstavimo na maksimalan način. Najviše volim da igram takve utakmice jer ffrancuska ekipa, koliko god su nezgodne i brze i fizički jake, Crna Gora i na posljednjem prvenstvu, đe nijesu bile Milena i Đina, igrale smo sa njima do 50. minuta i smatram da možemo da se borimo sa njima svih 60 minuta. Kreće ono pravo , a bez obzira na tri pobjede, nijesmo pokkazale pravu igru. Postoji još puno prostora. Nas su navijači nosili, ali kad smo sve anaizirale, možemo bolje i u odbrani i u napadu. Svaka ekipa ima slabe tačke, a nijesu ni one vanzemaljci. Trče, fizički su jake, ali dosta zavisi od nas. Vjerujjem da će svaka biti na nivou, imamo vrhunsku atmosferu u ekipi, imamo energiju i 60 minuta borićemo se jedna za drugu i na kraju ćemo vidjeti za šta je to bilo dovoljno. Izginućemo, nećemo dati na sebe - naglasila je Jovanka Radičević pred večerašnji duel sa Francuskom, prvom od tri u drugoj fazi EP za rukometašice u Skoplju. 
 
1
Vodeći trio slavio u 16. kolu Meridianbet 1.CFL.
Lider u seriji - šampion rutinski!
    Lider na tabeli "Budućnost" minimalno je savladala "Jedinstvo", što je bila četvrta vezana pobjeda za Podgoričane. "Sutjeska" je bez većih problema savladala "Rudar" pred svojim navijačima – 4:0. Niz od pet utakmica bez ligaške pobjede "Dečić" je prekinuo na gostovanju Arsenalu – 2:1.
"Arsenal" - "Dečić" 1:2; "Jedinstvo Franca" - "Budućnost" 0:1; "Sutjeska" - "Rudar" 4:0; "Petrovac" - "Mornar" 1:2; "Jezero" - "Iskra" 0:0.  
 
1
Portparol DPS Miloš Nikolić
Ekonomski balon puca - izbori sad!
             - Izbori sad! Hitno treba ozbiljna, stabilna i kompetentna Vlada kako bi se izborila sa haosom na svim nivoima - upozorava portparol DPS Miloš Nikolić i ukazuje:
- Ekonomski balon približava se pucanju. Zaduženje od 700 miliona gotovo u cjelini će ići na potrošnju. Približavamo se danu kad neće biti moguća redovna isplata plata, penzija i ostalih davanja. Upozoravali smo na pogubne posljedice ekonomskog populizma.  
 
1
Premijera predstave “Majka Zemlja” sjutra od 20 u Kolektoru
Pozivaju na promišlljanje - o feminizmu i anarhizmu!
    Premijera “Majka Zemlja”, u režiji Minja Novaković, snažne i provokativne predstave koja poziva publiku da promišlja o feminizmu i anarhizmu kao društvenim fenomenima koji u centar svog interesovanja stavljaju ljudsko biće, zakazana je za sjutra od 20 u Kolektoru.
Autorski i izvođački tim sastavljen je od mladih i harizmatičnih autorki i autora. Rediteljka Minja Novaković kaže da je srećna što svoju prvu predstavu radi u Praznom prostoru. Dramaturškinja je Milana Matejić, a u komadu igraju Jelena Đukić, Mirjana Spajić i Maja Čampar. Kostimografkinja je Mia Đurović, autori muzike Ilija Gajević i Pavle Prelević.  
 
1
Specijallna emisija Gradske TV "IMA NAS" - razlozi i ciljevi protesta, šta dalje...
Crnu Goru spasiće - građani!
    Maligni uticaji, kojih je na Crnu Goru u poslljednje dvije godine bilo u kontinuitetu, sada su metastazirali i državu od onog najgoreg, što joj se sprema sa strane u saradnji sa domaćim izvođačima prljavih radova, mogu spasiti samo građani. I to građani svh vjera i nacija, isti oni koji su izborili povratak nezavisnosti, koji su za antifašističku, građansku, sekularnu, državu kojoj je mjesto u evropskoj porodici i koja je za evro-atlantske integracije. Akktuellni prioriteti su poništavanje izmjena Zakona o Predsjedniku, konstituisanje funkcionalnog Ustavnog suda i vraćanje mandata građanima koji će se za to izjasniti na vanrednim parlamentarnim izborima.