Brze Činjenice

1
Selektor mlade fudbalske reprezentacije Crne Gore objavio spisaak za duele sa Jermenijom i Finskom
Rakojević pozvao - 25 igrača!
Prvi izazov za mlaee ,,sokole“ je duel sa Jermenijom 22. marta od 15 na "Gradskom stadionu" u Podgorici, gdje će tri dana kasnije u istom terminu gostovati Finska, a selektor mlade fudbalske reprezentacije Crne Gore Nikola Rakojević pozvao je 25 igrača za duele u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo:
   Golmani: Nikola Ivezić (Lomel, Belgija), Sergej Joksimović (Jedinstvo Franca), Filip Domazetović (Budućnost); odbrana: Bojan Adžić (Radnički Kragujevac, Srbija), Ljubomir Pejović (Mladost Lob.bet), Damjan Dakić (Arsenal), Robert Đeljaj (Dečić Admiral bet), Marko Franeta (Petrovac), Ognjen Gašević (Budućnost), Petar Vuković (Jezero), Nikola Vuković (Mornar); vezni red: Arnel Kujović (Baden, Švajcarska), Andrej Bajović (Dečić Admiral bet), Aleksa Golubović (Rudar), Aleksa Ćetković (Arsenal), Milan Vukotić (Budućnost), Igor Pajović (Sutjeska Meridianbet), Nikola Janjić (Komarno, Slovačka); napad: Đorđe Šaletić, Dušan Vuković, Vuk Striković (Sutjeska Meridianbet), Damjan Mugoša (Arsenal), Dejan Perović (Petrovac), Balša Tošković (Lokomotiva, Hrvatska), kao i odbrambeni igrač Andrej Đurić iz Spartaka iz Trnave (Slovačka), koji još nema pravo nastupa u zvaničnim utakmicama jer je u procesu dobijanja crnogorskog državljanstva.  
 
1
Istovremeno,sinoć oko 21.32 registrovani slabiji zemljotresi u Crnoj Gori i u BiH
Kod Nikšića zadrhtalo - tri po Rihteru!
    Zemljotres jačine tri stepena po Rihteru sa epicentrom u Čarađu kod Nikšića dogodio se sinoć oko 21.32 sati - saopšteno je iz sektora seizmologije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.
Istovremeno, desio se i zemljotres kod Nevesinja u Bosni i Hercegovini, a osjetio se i u Crnoj Gori. .  
 
1
U derbijima 26. kola Meridianbet 1. CFL "Mornar" - "Budućnost" 1: 0: "Dečić Admiral bet" - "Sutjeska Meridianbet" 0:0
Baošić zaustavio lidera!
       Fudbaleri "Mornara" savladali su minimalnim rezultatom lidera šampionata, ekipu "Budućnosti" , u derbi meču 26. kola Meridianbet 1. CFL. Barani su pred svojim navijačima do pobjede u duelu sa „plavo-bijelima“ iz Podgorice došli pogotkom Jovana Baošića u 50. minutu susreta. U drugom derbiju kola, duelu "Dečić Admiral bet" i "Sutjeske Meridianbet", koji je odigran u Podgorici, nije bilo pogodaka. Mornar je nakon današnjeg trijumfa sam na trećoj poziciji, sa osvojena 42 boda, pet manje od "Budućnosti" i "Dečić Admiral betW, koji se nalaze na diobi prve pozicije, odnosno dva više od četvrtoplasirane "Sutjeske Meridianbet" .
Takmičenje u Meridianbet 1. CFL nastavlja se 30. marta utakmicama 27. kola.
 
 
1
Ženska kadetska reprezentacija Crne Gore u preliminarnoj rundi kvalifikacija za EP poražena od Bjelorusije 2:6
Za "crvene" - drugo mjesto!
       - Bjelorusija je potpuno zasluženo osvojila prvo mjesto u grupi. Nadigrali su nas danas u potpunosti. Vidjeli smo da je protivnik jači praktično u svim segmentima, ali smo pustili djevojke da igraju otvoreno i da se nadigravaju. Uprkos ovom porazu, čestitke djevojkama jer su odradile dobar turnir, na svakoj utakmici davale su maksimum i ovo je veliko iskustvo za njih - ukazao je selektor ženske kadetsgke U-17 fudbalske reprezentacije Crne Gore Mirko Marić, nakon turnira na kojem je njegova ekipa danas potažena od Bjelorusije 2:6, a upisala je i dvije pobjede. 
 
1
Predsjednišzvo "Demokratske Crne Gore" ocijenilo imenovanje v.d. Direktora Uprave policije nezakonitom
Podrška vlasti do - sticanja IBAR!
    - Odluka Vlade Crne Gore o imenovanju vršioca dužnosti Direktora Uprave policije je nezakonita - ocijenilo je Predsjednišzvo "Demokratske Crne Gore", koje izražava iznenađenje zbog stava jednog koalicionog partnera iz parlamentarne većine, koji nema članove Vlade, a koji je kroz medijske istupe, i na druge načine, opravdavao nezakonito postavljenje VD direktora UP iako od Demokrata istovremeno očekuje afirmaciju i poštovanje koalicionog Sporazuma. Istovremeno pozdravljamo principijelan odnos drugog koalicinog partnera unutar parlamentarne većine koji nema članove Vlade, a koji je ukazao na zakonske i proceduralne propuste".
Predsjedništvo pruža punu podršku ministru unutrašnjih poslova, Danilu Šaranoviću. Iako nezakoniti čin izbora VD direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrijednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsjedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR - navedeno je u saopštenju Predsjedništva "Demokrata", koje prenosimo integralno: 
 
1
Robert Prosinečki, selektor fudbalske "A" reprezentacije Crne Gore na današnjoj press konferenciji, pred dvije prijateljske utakmice - sa Bjelorusijom i Sjevernom Makedonijom
Rivali po mjeri - rezultat nije najvažniji!
- Rezultat je uvijek važan, ali sada ne i najbitniji, posebno jer smo u periodu upoznavanja i igramo prve utakmice od mog dolaska. Mislim da su rivali po mjeri, posebno Makedonci koji su bili na Evropskom prvenstvu, istina sa drugom generacijom, ali i dalje su dobra ekipa. Bjelorusi su uvijek nezgodni, imaju dobre rezultate u posljednje vrijeme. Čekaju nas dobre dvije utakmice, gdje nije najbitniji rezultat, već to da napravimo mnogo rotacija i da svi igraju, zaključio je Robert Prosinečki, selektor fudbalske "A" reprezentacije Crne Gore na današnjoj press konferenciji, pred dvije prijateljske utakmice - sa Bjelorusijom i Sjevernom Makedonijom. 
 
1
Ženska kadetska fudbalska reprezentacija Crne Gore u 3. kolu kvalifikacionog turnira za plasman na EP
Sa Bjelorusijom - za EP!
Ženska kadetska fudbalska reprezentacija Crne Gore igraće danas od 14 na "Gradskom stadioninu" u Podgorici protiv Bjelorusije utakmicu trećeg kola kvalifikacionog turnira za plasman na Evropsko prvenstvo.
Plasman u elitnu rundu izboriće prvoplasirane selekcije, kao i najbolja drugoplasirana iz neke od šest grupa.  
 
1
Predsjednik Crne Gore Jakov Millatović o optužbama na Odboru za bezbjednost i odbranu i poslije Vlade Crne Gore
Ne smiju ostati - nerazjašnjene!
                - Teške medjusobne optužbe koje smo slušali na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu i optužbe u toku i nakon sjednice Vlade na kojoj je biran VD direktora policije, otvorile su brojna pitanja na koja moramo dobiti adekvatan odgovor.
Ovako krupne optužbe koje ugrožavaju povjerenje građana u neke od najznačajnih institucija u zemlji ne smiju ostati nerazjašnjene. U protivnom, legalizovaćemo dilentatizam i neozbiljnost kao dominantne karakteristike političkog djelovanja - ukazao je Predsjednik Crne Gore Jakov Millatović. 
 
1
Poslanik SD Nikola Zirojević potpisao rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestin
Za 48 sati - potpisalo preko sedam hiljada!
            -- Ova rezolucija o osudi zločina Izraela u Palestini za samo 48 sati dobila je preko 7.000 potpisa naših građanki i građana, međutim ni to nije bilo dovoljno da je nadležni skupštinski odbori razmatraju, već su naveli jedno dosta čudno obrazloženje da rezolucija, bez obzira na to što je prošla kroz institut epeticija i dobila potreban broj potpisa, mora imati potpisnika. Ovim se u potpunosti obesmislio institut e-peticija i demotivisali su se građanke i građani da i u bilo kojem drugom slučaju koriste ovaj institut koji im je omogućavao da predlože ona ili zakonska rješenja, ili, u ovom slučaju inicijativu ili rezoluciju za koju su smatrali da bi bilo korisno da se razmatra u Parlamentu - ukazao je poslanik Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Zirojević, koji je potpisao rezoluciju - koju je ranije kroz institut e-peticija predložio Pokret solidarnosti sa Palestinom - koju će iz tehničkih razloga u ponedjeljak predati u proceduru. 
 
1
Danas utakmice 26. kolu MeridianBet 1.CFL
Dva derbija - kroje vrh?!
Dva derbija u današnjem 26. kolu MeridianBet 1.CFL - "Dečić AdmiralBet" - "Sutjeska MeridianBet" i "Mornar" - " Budućnost" kreitaju vrh tabele!
U ostalim utakmicama sastaju se: OFK "Mladost Lob Bet" - "Arsenal"; "Rudar" - "Jezero"; "Petrovac" - "Jedinstvo Franca". 
 
1
U 23. rundi AdmiralBet ABA lige KK “Budućnost Voli” - “Borac Mozzart” 100:79 (23:20, 21:17, 32:17, 24:25)
Dali stotku - za 10. uzastopnu pobjedu!
          - Pritisak uvijek postoji, bez pravog pristupa ne možeš pobijediti nikoga. Kada smo počeli da igramo odbranu I da trčimo, preokrenuli smo utakmicu. Do tada smo imali malo problema, pogotovo sa agresivnošću i sa skokom, ali na kraju bili smo bolji tim. Zadnjih 15 minuta smo se i opustili. U četvrzak nas čeka jpš jedan bitan meč – istakao je Anfrej Žakelj, trener KK “Budućnost Voli” poslije utakmice sa “Borcem Mozzart” I 10. uzastopne pobjede u regionalnom takmičenju – u AdmiralBet ABA ligi savladali su “Borac Mozzart” 100:79 (23:20, 21:17, 32:17, 24:25) do koje su je vodili Kamenjaš sa 17, Tanasković i Ferrell sa 16, kao i Jones sa 11 koševa.  
 
1
Zanimljivi rezultati u 23. kolu 2.CFL
Pet utakmica - pet remija!
Svih pet utakmica 23. kola 2.CFL završeno je bez pobjednika. Lider Bokelj remijem sa Igalom (1:1) zadržao je dva boda prednosti ispred Otranta, a zanimljivo je da su obje ekipe sa vrha primile golove u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.
"Bokelj" – "Igalo" 1:1; "Berane" – "Kom" 2:2; "Otrant-Olympic" – "Iskra" 1:1; "Podgorica" – "Lovćen" 2:2; "Internacional" – "Grbalj" 0:0. 
 
1
Spor o Temeljnom ugovoru sa SPC
Viši sud vratio - na ponovno odlučivanje!
- Nakon 20 mjeseci i pod pritiskom dvije poništavajuće odluke Višeg suda, predmetni prvostepeni sudija napokon zakazao pripremno ročište u pravnom sporu koji je prema zakonu definisan kao hitan, s obzirom na to da se radi o slučajevima diskriminacije i povrede ljudskih prava i sloboda - saopšteno je iz Eparhije Podgoričko-dukljanske povodom odluke Višeg suda da ponovo ukine rješenja Osnovnog suda u sporu o utvrđivanju ništavosti Temeljnog ugovora potpisanog sa Srpskom pravoslavnom crkvom 
 
1
U dvomeču sa Gruzijom najbolji rukometaši Crne Gore i danas slavili 29:19 i uspješno završili EHF sedmicu
Sjutra će saznati - rivala u baražu za SP!
             Duplom pobjedom u dvomeču sa Gruzijom, danas još ubjedljivijom rezultatom 29:19, “lavovi” su uspješno završili EHF sedmicu, a sjutra će saznati i rivala u baražu za Svjetsko prvenstvo, kojem je bliža Italija nakon što je u gostima slavila protiv Belgije.
Današnji duel bio nova prilika da selektor Vlado Šola na djelu vidi igrače koji bi trebalo da prošire bazu. Poštedu je dobio golman Nebojša Simić, za razliku od sinoćnjeg meča, u protokolu je bio Branko Vujović, a u strijelce se upisalo 11 igrača.
Vasilije Kaluđerović je bio najefikasniji sa 9 golova, Risto Vujačić je postigao četiri, dok su Miloš i Branko Vujović postigli po tri.
Nikola Matović je upisao šest odbrana u prvom poluvremenu, a Haris Suljević pet u nastavku.
    
 
1
U prvoj utakmici EHF sedmice za rukometaše Crna Gora - Gruzija 34:20 (15:9)
Mladi "lavovi" - položili prvi ispit!
- Cilj ovog okupljanja, pogotovo kad nemamo zavnične utakmice, da provjeri mlađe igraće. Mislim da je sedam novih igrača u ovoj reprezentaciji. Jedna odlična provjera, za igrače koji su prvi put da se pokažu sleektoru i da proširimo tu bazu naših igrača u reprezentaciji - ukazao je Miodrag Ćorsović nakon prvog od dva meča koji su - u sklopu EHF sedmice - izabranici selektora Vlada Šole odigrali protiv Gruzije 34:20(15:9) .
Druga provjera "lavova" protiv istog protivnika je danas od 14.

    
 
1
Nikola Janović, poslanik DPS na danas održanoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu
Innicirali saslušanje - Spajića i Šaranovića!
      - U skupštinsku proceduru, upravo smo predali inicijativu o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a s obzirom na cjelokupnu situaciju koja je bila prethodnih dana vezano za pitanje izbora v.d. direktora Uprave policije, zapravo oko dešavanja na sjednici Vlade sa koje smo bili upoznati o međusobnom optuživanju za izvršenje krvičnih djela i kršenje zakona - saopštio je Nikola Janović, poslanik DPS na danas održanoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. 
 
1
Konferencija za medije nakon 21. sjednice Vlade Crne Gore o drugoj dionici auto-puta Mateševo – Andrijevica
Dobili grant - kao kapitalni bodžet!
       - Od EBRD konačno smo dobili informaciju sa datumima izvođenja radova i rokovima koje to treba da podrazumijeva. Zainteresovani su da za nastavak auto-puta Mateševo – Andrijevica pdobre vrlo povoljan kredit od 200 miliona eura , uz grant   EK koji bi činio 40 odsto investicije za tu dionicu i to bi trebalo da bude 200 do 250 miliona eura, tako da možete zamisliti koliki će to uticaj imati na kapitalne investicije, imajući na umu da je kapitalni budžet ove godine 240 miliona eura. Znači, od EK dobićemo grant od 200 do 250 miliona eura, zavisno od procedure koja od EBRD bude uspostavljena. Pripremali smo i opciju B da Crna Gora sopstvenim sredstvima uđe u proceduru ralizacije projekta. To smo i obezbbijedili izlaskom na londonsku berzu, gdje smo prikupili dovoljan kapital i za povrat starih dugova, kao i za kapitalne investicije za ovu godinu - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.  
 
1
Vlada Crne Gore
Isvojen Agrobudžet od - 75 miliona eura!
- Uredbom o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za ovu godinu stvaraju uslovi za punu primjenu odredbi zakona kojima su uređene mjere agrarne politike, a u tom smislu i pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača, kooperativama saopštila je Vlada Crne Gore koja je usvojila Agrobudžet za ovu godinu, vrijedan 75,06 miliona eura.  
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obligacionim odnosima.
Predložena izmjena zakona - o obligacionim odnosima!
          - Izradi Predloga Zakona pristupilo se zbog potrebe usaglašavanja sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola. Predlogom je predviđeno da sud može partnerima u zajednici života lica istog pola, kao i članovima uže porodice dosuditi pravičnu naknadu za duševne bolove u slučaju smrti ili teškog invaliditeta, do kojih je došlo usled povrede prava ličnosti. Takođe, partner iz zajednice života lica istog pola prepoznat je kao i dužnikov bračni supružnik kod teretnog raspolaganja kada dužnikov partner nanosi štetu povjeriocu. Zbog bliskosti odnosa partnera rok zastarjelosti ne teče među njima dok njihova zajednica traje. Partneri iz zajednice života lica istog pola, prepoznati su kod raskida ili opoziva ugovora o poklonu, ugovora o ustupanju, raspodjeli imovine za života, ugovora o doživotnom izdržavanju i ugovora o osiguranju na isti način kao i bračni supružnici - saopštila je Vlada Crne Gire, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obligacionim odnosima. 
 
1
IzložbU "Priče iz Srebrenice" Građanska alijansa organizuje od sjutra u IDOK centru na Starom aerodromu
Genocid oslikavaju - preživjeli, priče i predmeti!
       Izložba “Priče iz Srebrenice”, koju organizujeGrađanska alijansa, biće sjutra od 12 otvorena u Informaciono-dokumtacionom centru, u Ulici Petra Dedića 26 na Starom aerodromu. Cilj izložbe, koju će otvoriti ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, jeste da kroz lična svjedočenja, predmete i lične price o žrtvama genocida, predstavi patnje najbrutalnijeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.
Izložba će oslikati egzistencijalnu borbu preživjelih svjedoka genocida u Srebrenici, kao I njihova sjećanja na opsadu grada I događaja iz vremena počinjenog genocida. Postavka donosi i priče o njihovim vlasnicima, ljudima koji sui h koristili, a koji su postali žrtve genocida.