Brze Činjenice

1
Dramski program KIC “Budo Tomović” od četvrtka pokreće tribinu “Podgoričke priče”
Na premijeri - Cenovo "slovo"!
Bard novinarstva, istoričar, hroničar; veliki poznavalac staropodgoričkog mentaliteta, običaja i života stare i savremene Podgorice Husein Ceno Tuzović biće - u četvrtak od 19 u sali DODEST - prvi gost tribine “Podgoričke priče”, koju pokreće Dramski program KIC “Budo Tomović”, a koja će biti svojevrsni omaž djelatnicima Glavnog grada, iz svih oblasti ljudskog stvaralaštva, koji su ostavili dubok trag u Podgorici i šire.
Moderator večeri je novinar Vanja Kovačević. Urednik tribine “Podgoričke priče” je Obrad Nenezić, urednik dramskog programa "srca kulture grada". 
 
1
DPS upozorava potpredsjednika Vlade i parlamentarnu većinu da ne prilagođavaju mišljenje Venecijanske komisije
Ne atakujte na - Ustav!
- Nemojte da atakujete na Ustav i da rušite princip podjele vlasti, jer onda dolazimo u fazu u kojoj ćete nas natjerati da preispitamo svrhu našeg daljeg učešća u radu Parlamenta - upozorava DPS potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i parlamentarnu većinu da ne prilagođavaju mišljenje Venecijanske komisije političkim potrebama i da ga ne tumače selektivno. 
 
1
Još četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2
Novopozitivna 62 - oporavilo se 107!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 811 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 62 novopozitivna[1] slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena 4 smrtna ishoda povezana sa COVID-19 i to kod pacijenata iz sledećih opština: Podgorica (1), Nikšić (1), Danilovgrad (1) i Petnjica od kojih je najmlađi imao 71, a najstariji 88 godina.
Prijavljen je oporavak kod 107 pacijenata.  
 
1
Počela kampanja "Čuvajmo našu Podgoricu - Pravilno odlažimo otpad"
Bilbordi opominju - nemarne!
Bilbordi koji ilustruju nemaran odnos prema ovom problemu i šalju poruku da svi zajedno doprinesemo očuvanju našeg životnog prostora, postavljeni na sedam gradskih lokacija dio su promotivne kampanje - Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, u saradnji sakolegama iz preduzeća “Čistoća" d.o.o.- "Čuvajmo našu Podgoricu, pravilno odlažimo otpad", koja za cilj ima skretanje pažnje na problem neadekvatnog odlaganja otpada. 
 
1
Proljećni koncert Crnogorskog narodnog pozorišta
Na velikoj sceni - Alessia i Molčanov!
    Eminentni muzički umjetnici – Alessia Thais Berardi, sopran, i maestro Oleksij Molčanov, pijanista, nastupiće večeras i u srijedu od 20 na "Concerto di Primavera" (Proljećnjem koncertu Crnogorskog narodnog pozorišta) na velikoj sceni nacionalnog teatra.
Program koncerta čine operske arije i kamerna muzika poznatih kompozitora Đoakina Rosinija, Erika Satija, Gaetana Donicetija, Franca Lehara, Frederika Šopena, Šarla Gunoa, Đakoma Pučinija, Džordža Fridriha Hendla, Ernesta de Kurtisa. 
 
1
Autorski projekat dr Miluna Lutovca od sjutra u KIC “Budo Tomović”
"Preplitanje" - omaž Toškoviću!
          Povodom dvije godine od smrti crnogorskog umjetnika Uroša Toškovića, autorski projekat “Preplitanje” dr Miluna Lutovca biće od sjutra u 19 predstavljen u izložbenom holu KIC “Budo Tomović”.
Višeslojni projekat - pos stavku crteža, slika, instalacija i drugih radova - otvoriće direktorica KIC Snežana Burzan Vuksanović i autor , a moći će da se pogleda do 24.
“P R E P L I T A NJ E” je promovisano u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” u Baru. Njegov cilj je biti van vremena, u E P I F A N I J I, u tom dragocjenom trenutku prosvjetljenja otetom svakom očekivanom poretku stvari. 
 
0
Utakmice 33. kola Telekom 1. CFL
"Dečić" preuzeo - drugo mjesto!
"Dečić" je u Nikšiću savladao "Sutjesku" ponovo preuzeo drugo mjesto na tabeli, Veliki korak ka plasmanu na evropsku scenu napravila je Podgorica, koja je na DG areni savladala "Zetu". Iako su obezbijeili titulu "plavo-bijeli" su savladali gosta iz Pljevalja u 33. kolu Telekom 1. CFL .
"Buućnost" - "Rudar" 3:1; "Titograd" - "Jezero" 1:2; "Petrovac - "Iskra" 1:0; "Sutjeska" - "Dečić" 1:2; "Podgorica" - "Zeta" 2:1.
 
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore uputio čestitku predsjedniku Evropskog parlamenta
Antifašizam vodi - ka EU!
          - Crna Gora je prepoznata po antifašističkom nasljeđu, kao i po jedinstvenom, opštenarodnom Trinaestojulskom ustanku 1941. godine, kao prva država koja je pružila otpor u tada porobljenoj Evropi. Antifašističkim putem Crna Gora kao multietnička i multikonfesionalna zajednica odlučno korača i u 21. vijeku, i sve snažnije i sve brže ka najvećoj porodici evropskih država, jer je antifašistički put upravo put evropskih integracija. Navedene civilizacijske vertikale i tekovine antifašizma ugrađene su i u današnju Crnu Goru – respektabilnu članicu NATO saveza, značajnog faktora regionalne stabilnosti i, uvjereni smo, prvu buduću članicu EU - naglasio je - u čestitki za Dan Evrope, predsjedniku Evropskog parlamenta Dejvidu Sasoliju - predsjenik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, koji je sa ministarkom odbrane Oliverom Injac i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Milutinom Đurovićem, položio vijenac na spomenik Partizanu-borcu. 
 
0
Prijavljen je oporavak kod 160 pacijenata
Preminulo četvoro - novopozitivnih 66!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1197 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 66 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljena četiri smrtna ishoda povezanih sa COVID-19 kod pacijenata iz sledećih opština: Nikšić (1), Pljevlja (1), Ulcinj (1) i Danilovgrad (1), od kojih je najmlađi imao 61, a najstariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 160 pacijenata.  
 
0
Dio projekta izgradnje Sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda
Gradu novi - pješački most!
- Poslije dužeg vremena dobijamo još jedan most u našem gradu, a znamo i na simboličkoj ravni i u funkcionalnom smislu šta znače mostovi, tako da smo ponosni na činjenicu što danas možemo to da konstatujemo. Most je dugačak 125m, širok je 6,5m, on je pješački i namijenjen biciklistima a prilagođen je i osobama sa invaliditetom. Važan je kao dio budućeg sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, jer se u trupu ovog mosta nalaze dvije kolektorske cijevi koje će služiti za prevođenje otpadnih voda sa jedne na drugu obalu Morače, odnosno od postojećeg ka budućem postrojenju - istakao je gradonačelnik Podgoricce dr Ivan Vuuković, koji je sa aradnicima i predstavnicima kompanije Bemax, danas je zvanično otvorio novi pješački most na Morači koji je dio projekta izgradnje Sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici. i dodao da slijede radovi na uređenju okolnog prostora,  
 
0
Građanska inicijativa "21. maj", povoom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope
Vlast u zbjegu - od antifašizma!
      - Za razliku od sadašnjih vlasti koje su u zbjegu od antifašizma i evropskog sekularizma, uvjereni smo da će naredna crnogorska vlada čvrsto stati uz slavu antifašizma i istovremeno našu državu nepovratno integrisati u Evropsku uniju - zaključuje se u saopštenju Građanske inicijative "21. maj" 
 
0
Iz čestitke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića povodom 9. maja - Dana Evrope
Superiorne vrijednosti!
- Crna Gora proslavlja Dan Evrope sa svojim evropskim prijateljima, odlučna da istraje na svom evropskom putu demokratskog i reformskog razvoja ka društvu najviših evropskih vrijednosti i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.Naši izazovi nikada nijjesu bill jednostavni, jednako kao što su brojni i kompleksni i oni sa kojima se Evropa susreće na unutrašnjem i globalnom planu. Ali su vrijednosti kojima težimo, koje su nam zajedničke, bile i ostale superiorne - napomenuo je u čestitki povodom 9. maja - Dana Evrope predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
0
Rukovodstvo Glavnog grada, predstavnici UBNOR Podgorice i Crne Gore, povodom 9. maja
Položili vijenac - Partizanu–borcu!
          Povodom 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom, gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, predsjednik Skupštine Glavnog grada dr Đorđe Suhih, predsjednik UBNOR-a i antifašista Podgorice Borivoje Banović i predstavnici SUBNOR antifašista Crne Gore na čelu sa predsjednikom Zuvdijom Hodžićem, položili su vijenac na Spomenik Partizanu–borcu na Gorici.  
 
0
Rekli su - generalni sekretar SUBNOR i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović
Nema mjesta - za Zuvdiju Hodžića!
- Duže od 50 godina predsjednik SUBNOR i antifašista Crne Gore bio je član državne delegacije, koja je na Spomenik Partizanu borcu polagala vijenac. Ove godine dobili smo obavještenje da za predsjednika SUBNOR i antifašista Crne Gore Zuvdiju Hodžića i za našu organizaciju u toj delegaciji nema mjesta. Ko hoće da čuje i vidi svima je to dovoljno jasna poruka iz Skupštine CG i vladajuće koalicije - ukazao je generalni sekretar SUBNOR i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović. 
 
0
DPS Crne Gore koja traži od Krivokapića da smijeni bahatog funkcionera Vlade Nikolu Kandića
Na vlast došli - problematični!
- Svaka vlast kvari čovjeka, ali аkо se uzme u obzir da ovi ljudi nijesu na vlasti ni pola godine, prije će biti da je riječ o tome da su na ovu poziciju došle problematične osobe, osionog ponašanja koji su krijući se iza SPC i Krivokapića, nezasluženo zauzeli pozicije sa kojih sada bezobzirno i bahato maltretiraju sve građane - saopštila je DPS Crne Gore koja traži od Krivokapića da smijeni bahatog funkcionera Vlade Nikolu Kandića, jer i ono što smo do sada saznali, dovoljno je da prestane da obavlja funkciju u izvršnoj vladi ove države. 
 
0
Po naredbi predsjednika Crne Gore
Ispaljena počasna paljba!
Po naredbi predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića izvršena je počasna artiljerijska paljba u Podgorici povodom 9. maja, Dana pobjede (Dana Evrope).
Počasnu artiljerijsku paljbu sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa izvršila je Vojska Crne Gore  
 
0
Jedinstven doživljaj na Trgu Nezavisnosti
Prvi cvjetni tepih!
Jedinstven doživljaj: 50 000 sadnica cvijeća na 600 metara kvadratnih na Trgu Nezavisnosti u Podgorici
U čast Dana Evrope, Evropska unija u Crnoj Gori, u saradnji sa Gradom Podgorica, „Zelenilom“ i partnerima, poklonila je građanima jedinstveni cvjetni tepih, napravljen od 50 000 sadnica cvijeća na 600 metara kvadratnih na Trgu Nezavisnosti u Podgorici. Ovo je prvi tepih tih dimenzija ikada napravljen u našoj zemlji. Inspirisan je cvjetnim tepihom u Briselu, gdje već decenijama svake dvije godine krasi Grand Place u centru grada.  
 
0
Deveti maj
Srećan Dan Evrope!
Srećan 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope!
 
 
0
COVID-19
Preminulo troje - 95 novopozitivnih!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1278 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 95 novopozitivnih.
   Institutu je prijavljeno tri smrtna ishoda povezanih sa COVID-19 kod pacijenata iz sledećih opština: Nikšić (1), Andrijevica (1) i Herceg Novi (1), od kojih je najmlađi imao 58, a najstariji 72 godine.
Prijavljen je oporavak kod 148 pacijenata.  
 
0
Najradosniji hrišćanski praznik
Hristos voskrese!
          - Svima koji danas slave najradosniji hrišćanski praznnik želimo da ga provedu zdravi i veseli, u miru, sa najbližima!
         
                                        Vaistinu voskrese!