Sedmica - Prikazi

2
Retrospektivna izložba Branislava Bana Sekulića u Dvorcu Petrovića
Zaokružena cjelina - u 50 radova!
    Postavka obuhvata preko 50 recentnih radova, koji predstavljaju zaokruženu misaonu cjelinu njegovog višedecenijskog stvaralačkog opusa. Radovi su realizovani u mediju - slika, u tehnikama - ulje na platnu i lesonitu, gvaš i kolaž na papiru i u kombinovanoj tehnici - retrospektivna izložba Branislava Bana Sekulića otvorena je u Dvorcu Petrovića u Podgoricič 
 
1
Profesorica dr i književni kriticar Sofija Kalezić o stvaralaštvu Milanke Aranitović Rakočević
Ljubav kao bijeg i - kao lijek!
    - Ljubav kao bijeg i ljubav kao lijek jesu osnovni motivi romana Milanke Aranitović Rakočević, koliko god njihove stranice bile ispunjene prizorima njenog potpunog potiranja i zaborava. Ili - u ovom kontekstu možemo se poslužiti mišlju velikog Rista Ratkovića - Ljubav je fatamorgana u pustinji naših čula.
Ovim riječima profesorica dr i književni kriticar Sofija Kalezić zaključuje analizu o stvaralaštvu Milanke Aranitović Rakočević "Anatomija nasilja i pobune", koju prenosimo integralno: 
 
2
Nad knjigom Milanke Aranitović Rakočević "Pucaj, puče mi duša!"
Roman "puca" od - sudbina i drama!
    Manje knjige, ni više ljudskih sudbina i drama, tako vrtoglavih obrta i gotovo nevjerovatnih ishoda. To je prvi utisak koji će se, vjerujem, nametnuti svakom ko pročita novi roman Milanke Aranitović Rakočević, neobičnog i intrigantnog naslova „Pucaj, pučemi duša!“. Taj utisak posebno pojačava činjenica da je knjiga sročena na samo stotinak strana.  
 
2
Roman Milanke Aranitović Rakočević "Kad zažmuriš niko te ne vidi"
Djelo ispisano - realno i toplo!
    - Raskošan je dar kojim autorka lako, lepršavo oživljava našu stvarnost devedesetih, dvijehiljade i nekih, realno, toplo, ljudski ispisuje mnoge likove i autentične dogadjaje uoči rata, za vrijeme rata i poslijeratnog perioda, koji su obilježili put i patnju junakinje, borbu i duhovnu snagu - zapisala je profesorica Jelena Pejović u recenziji za roman Milanke Aranitović Rakočević "Kad zažmuriš niko te ne vidi", koji je nedavno predstavljen u KIC "Budo Tomović". 
 
1
Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić o slikarstvu Mića Vukovića
Uspostavio odnos - fantastičnog i realnog!
    - U slim slikarstvu Mića Vukovića uspostavljen je odnos između jednog fantastičnog svijeta sa ovim našim realnim.On lako uspostavlja vezu sa filozofskim, koje u njegovim slikama poprima simboličnost, uspospostavlja vezu i sa kadriranjem u kojem različite perspektive sliku čine složenom - zapislala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić o Vukovićev slikama, koje su od sinoć izložene u Kuslevovoj kući. 
 
0
Savršeni tajming
Djecu "pravite" - ujutro u osam!
    Naš unutrašnji sat savršeno diktira što bi trebalo raditi u tačno određeno vrijeme, odnosno koje je vrijeme optimalno za seks, kafu, vježbanje, uzimanje ljekova, pokazalo je istraživanje London School of Economics 
 
0
Istoričarka umjetnosti Milica Radulović o slikama Aleksandre Popović
Od tenzije - do apstrakcije!
    - U radovima Aleksandre Popović prepoznaje se, prije svega, jedna istinska i konačna posvećenost slikanju, tako dragocjena u vremenu aktuelnih savremenih umjetničkih izraza. Dodamo li tome činjenicu da je Aleksandra življenjem u Njujorku direktno upućena na najnovije trendove u svjetskoj likovnoj umjetnosti, često prezasićene brutalnim i agresivnim sadržajima, njeno slikarstvo čini se još plemenitijim i daleko iskrenijim. 
 
2
Uz izložbu slika Marice Kuznjecov Boljević u galeriji “Centar”
“Let” – ispovjest umjetnice!
    - Njeno slikarstvo predstavlja ispovjest umjetnice koja preko zatvorenog sistema jezičkih ideograma iskazuje svoje intelektualne nazore, emotivne i perceptivne utiske. Reinkarnacijom predstava "potonulih u skrivenim vijugama podsvjesnog" otvorila je put novoj stvarnosti – primjećuje istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković o izložbi slika „Let“ Marice Kuznjecov Boljević koja je u galeriji “Centar” otvorena od preksinoć.
Integralno prenosimo tekst Zekovićeve iz kataloga koji prati izložbu:
 
 
3
Kako spriječiti mamurluk
Izbjegnite - "jutarnju kaznu"!
    Vrtoglavica, glavobolja i muka predstavljaju jutarnju kaznu za one koji su prethodne večeri suviše pili, a da bi se ovi simptomi izbjegli ili ublažili stručnjaci predlažu veću umerenost u piću, ne uzimanje alkohola na prazan stomak, 
 
2
Izložba slika Izabele Matoš u galeriji „Most“
Bogatstvo linija, tonova - i strasti!
    Kada sam bolje upoznala Izabelu, uz arapsku muziku, shvatila sam njenu opijenost orijentom. To su njene boje, karmin-narandžasta-crvena, tople, jake, žestoke, mirisne, harmonične, teške, prepleti, ornamentika, bogatstvo tonova, linija i strasti. 
 
3
Retrospektivna izložba "Između slike prirode i prirode slike", povodom vijeka od rođenja Petra Lubarde
Djelo za - vrh piramide!
    - Na današnji dan prije 100 godina na Ljubotinju, pokraj Cetinja, rodio se Petar Lubarda, umjetnik koga je njegovo stvaralaštvo postavilo na sam vrh piramide u koju su ugrađena imena velikana crnogorske likovne umjetnosti - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, otvarajući u "Plavom dvorcu" na Cetinju retrospektivnu izložbu "Između slike prirode i prirode slike 
 
1
Akvareli i crteži Dragana Karadžića u galeriji „Centar“
Putovanje kroz svjetlost!
    Svjetlost u prostoru prepoznatljivih zvukova ili tišine, preobražaj vjetra u muziku školjke, talas i ono „nešto moje“, tajanstveno i znakovito u plavoj melanholiji Mediterana, pretvoreno u potrebu vizije kao jemstvo autentičnosti. Horizont, koji „...nudi najveće moguće putovanje – što je iza? – pitanje svih sljedećih pitanja...je umjetnikovo rodno mjesto...“ Putovanja koja se nikada ne završavaju, ali vremenom sublimiraju u znak, zvuk, ili stih. I poezija...To su pobožna ishodišta magije slikarstva Dragana Karadžića. 
 
0
Izložba slovenačkog umjetnika Sama u „Dvorcu Petrovića“
Ortodoksni infantilizam
    Samo je neobičan umjetnik, misleći i odgovorni likovni umjetnik kao i vizionar i zatočenik umjetnosti. On je utemeljivač, začetnik i jedini predstavnik novog pravca u slovenačkoj likovnoj umjetnosti – ortodoksnog infantilizma – mješavine iskričave infantilnosti i suptilne otvorenosti za tragikomičnost svakodnevnice. 
 
2
Izložba slika Aleksandra Vukotića u Umjetničkom paviljonu ULUCG
Snaga globalnih simbola
    Slike Aleksandra Vukotića su kompleksna scenografija za sagu o jedinstvenoj simbiozi i sistemu oblika u prostoru mogućeg i stvarnog. Preformulacijom trivijalnih detalja i izmještanjem u urbani kontekst, njihov uobičajeni smisao dobija ironijsku snagu i metaforičnost, koju često nije jednostavno sagledati. Tako zatvorena u sopstvenu znakovitost i ograničeno polje slike, poruka ostaje element autentičnog vizuelnog objekta. 
 
0
Knjiga sedmice - "Zaradite više, napredujte brže" - Brajan Trejsi
Recepti za - karijeru!
- “Ne želim da se deset ili dvadeset godina gegam za gomilom” - maksima je Brajana Trejsija, autora knjige "Zaradite više, napredujte brže" u kojoj je postavio temelje za jednu uspešnu karijeru i nelimitirajuću zaradu. Mudrost kako zauzeti ključne stavove neophodne za pretvaranje beznačajnog posla u karijeru i odličnu novčanu nadoknadu koja život znači - moć jasne vizije, značaj pozitivnog razmišljanja, koliko vrijedi postati uticajan, moć razionalnog odlučivanja, investiranje u druge - Trejsi otkriva u 21. poglavlju. Koristite se dvadesetjednom najboljom idejom: 
 
2
Knjiga sedmice - "Ukroćena zloća", Viljem Šekspir
Komedija - "specifične komunikacije"!
    „Ljubav i glad vladaju svijetom“ – utvrdili su mnogi. Ali svijet bježi od gladnih, goni zaljubljene. I sve se na kraju svode na mjeru i goli interes – moglo bi se dodati.
Malo je neobično da u trećem milenijumu isčitavamo Šekspirovu komediju „Ukroćena zloća“ i konstatujemo da nismo mnogo poodmakli! Šekspir to genijalno prezentuje krajnim konzumentima. Sama komedija je komunikacija. Još ako joj se doda pridjev koji termin pretvara u sintagmu „specifična komunikacija“. 
 
1
Knjiga sedmice - "Snovi Meri Džejn" – Željko Jovović
Između korica - preventiva i putokaz!
    „Bio sam u svom paklu, i dalje sam u svom paklu, ne osećam se nadmoćno. To što sam živ... i kenjam o svojim noktima dovoljno je čudo za mene...“ Snovi Meri Džejn, autora Željka Jovovića, roman je za svakoga – „Zdravima će poslužiti kao preventiva, bolesnima i ugroženima kao putokaz u začaranom krugu depresivnih stanja, a njihovim prijateljima i okolini pomoćiće da ih shvate“ – i podrže! 
 
0
Knjiga sedmice - “Najveći trgovac na svetu“ Og Mandino
Neponovljivo ispisana - "molitva"!
    Fiktivni junak Hafid, kamilar iz Hristovog vremena, autora Oga Mandinoa, živi u mnogim domovima, širom svijeta i danas. To je neponovljiva priča, kako je deset svitaka o uspjehu i sreći došlo u ruke odvažnog mladog kamilara, pošto je jedne noći slučajno zakoračio u pećinsku staju kraj Vitlajema. Iskazivanje osjećanja je neprikosnoveno, prava rijetkost među piscima. Taj umirujući, molitveni osećaj u riječima, kao vrsta recitata, večernje molitve. Vremenom će sigurno Og Mandino i njegovo djelo „Najveći trgovac na svetu“ postati klasik. Na to ukazuje njegov stvaralački rad - 14 knjiga, prevedenih na 18 jezika, prodatih u više od 25 miliona primjeraka. 
 
0
Knjiga sedmice -„Gospođa Bovari“ - Gistav Flober
"Madam" koja fascinira!
    Teško je izdvojiti ono što najviše fascinira u Floberovom romanu „Gospođa Bovari“. Da li sama priča, atmosfera, vrijeme nastajanja, provokativni simbolički smisao u romanu, sam lik Eme Bovari, jedne od heroina svjetske književnosti uopšte ili stilska briljantnost Floberove naracije i deskripcije, odnosno dijalog? U svakom slučaju, „Gospođa Bovari“ jedan je od najboljih primjera piščevog umjetničkog majstorstva.  
 
2
„Čovek i njegov identitet“ – Vladeta Jovetić
Suptilna analiza identiteta!
    „Čovek i njegov identitet“, autora – Vladete Jovetića, otkriva nam na jedan suptilan način kriterijume koji mogu približno tačno da odgovore na pitanja: šta zapravo čovjeka čini zrelom i cjelovitom ličnošću? Autor prezentuje identitet kroz praktična objašnjena savremene psihoanalize, psihologije, psihoterapije i to iskustvima kako individualnim tako i kolektivnim. 
 

|1| |2| |3|