Sedmica - Prikazi

1
Knjiga sedmice - "Negova žena“ - Emanuela Bernem
Priča žene - njegove i svoje!
    "Negova žena“ - Emanuela Bernema životna je, moderna, avangardna, individualna, intimna priča jake žene sa jasnim ciljem i porukom: sloboda, samostalnost, svojeglavost. Priča u kojoj se gubi muško i žensko ponašanje, obaveze, zahtjevi. Traga za ličim identitetom, a ujedno obrađuje vječitu, nikad dovoljno istraženu, temu o ljubavi. Izmješane su uloge muškarca i žene, kao i ponašanja u određenim situacijama, što glavnoj junakinji i njenim partnerima ni malo ne smeta u ljubavnoj harmoniji. Dakle, događa se ono što zanima današnje djevojke i čemu teže - oslobađanju od patrijaharnih stega, ekonomske i finasijske zavisnosti, potčinjenosti. Dobar je primjer i muškarcima kako da priđu, osvoje i ožene intelektualno moćniju i jaču ženu. Uspješno obrađena tema, izbjegnuta zamka patetike i jeftinih latino melodrama.  
 
1
Knjiga sedmice - "Ženski dekameron" – Julija Nikolajevna Voznesenska
„Priručnik“ – kako preplivati život!
    Prisjećajući se svog četrdesetogodičnjeg hadžiluka u „bolji život“ - lutanja i putovanja u mjestima koja su za nju bila sveta kao hodočašće, s one strane „dobra“ - gvozdene zavese - Voznesenska, rediteljka po vokaciji, i kako bi rekle njena junakinja Zina, “na nesreću ženski čovek”, bira dekameronski okvir – epidemiju u porodilištu, naizgled “buru u čaši vode” koja će tokom deset večeri izbacivati pobjednice i gubitnice, brodolomkinje, stradale i spašene, davljenice i šampionke u plivanju. Geslo “Ćuti i plivaj” u ženskoj verziji glasi: ”Pričaj i plivaj!” Zahvaljujući tome, šampionski tim plivačica, koji se samoizabrao po principu slučajnog uzorka “Deset žena u petokrevetnoj sobi sovjetskog porodilišta u kojem hara bezazlena, ali ipak epidemija”, perom Julije Voznesenske dao je svoj neprocjenljivi doprinos stvaranju univerzalnog, mudrog, arhetipskog, damskog priručnika “Život u sto lekcija – kako ga preplivati i kojom brzinom?!”  
 
0
Knjiga sedmice - "Među usamljenim ženama" - Čezare Paveze
Bez govora duše!
    U romanu „Među usamljenim ženama“ prisutna je težnja da se istisnu iz umjetnosti pisanja sentimentalizam i retorika. Pisac se suočava sa surovom ratnom stvarnošću Torina, otkriva lica unakažena mržnjom i okrutnošću, pogubljena u vremenu i prostoru, gdje prave vrijednosti gube na značaju. Oni malobrojni nejaki su za promjene, za borbu i suočvanje sa realnom stvarnošću življenja, tako da i pisac postaje nemoćan da nešto preduzme, svjestan da verbalna pompa ne može sakriti užas činjenice.
 
 
3
Profesor Tiodor Rosić o umjetnosti nedavno preminulog crnogorskog slikara
Koloristički luk Cvetka Lainovića
    - Slikarstvo Cvetka Lainovića okrenuto je prema čoveku i njegovoj sudbini. Tematskomotivski ono odgoneta metafizičku suštinu i smisao bića, bez obzira što čovek nije središte i svrha sveta. Svedeni, antromorpfni oblici nisu, pak, determinisani apsolutom kao središtem sveta. Slaveći Boga, Lainović nije zaboravio čoveka; baveći se čovekom, nije s uma smetnuo Boga. Ono što slika određeno je autonomijom čistoga duha. Umesto podražavalačkog, čulnog primanja, kopiranja i uobličavanja spoljašnih utisaka, Lainović poseže za unutrašnjom duševnom ekspresijom. Omiljene su mu predstave muškog i ženskog tela, religiozne teme, poput Hristovog ulaska u Jerusalim, Bogorodice s Hristom ili Voskrsenja, kao i mitivi, ptice, stopala, sunca, brda - zapisao je profesor Tiodor Rosić u katalogu za retrospektivnu izložbu nedavno preminulog crnogorskog slikara Cvetka Lainovića koju je priredila JU "Mezeji i galerije".  
 
2
Knjiga sedmice - "Žena sa maštom" – Tomas Hardi
Tragična priča bezuslovne ljubavi!
    “Neka sam proklet ako to nisam i mislio”, prošaputa Marčmil. “Ipak me je prevarila sa tim čovekom na letovanju! Da vidim datume – druga nedelja avgusta… treća nedelja maja… da… da… Odlazi, malo bedno derište! Ti mi nisi ništa!”
Ništa ne počiva dublje na stranicama knige “Žena sa maštom” Tomasa Hardia od ove zagonetke koja nema “rješenje” i zasigurno ostaje dubioza, pitanja na koja jedan od glavnih likova Marčmil nema pouzdan i tačan odgovor, kao i većina muškog svijeta vijekovima. Ali, zato su tu čitaoci koji će otkriti pravu istinu bar jedne ženske tajne. Tužna a ujedno i tragična priča začinjena ljepotom bezuslovne ljubavi. 
 
1
Knjiga sedmice – „Tri gvineje“ Virdžinija Vulf (1938.)
Sjajna naracija o "trećoj gvineji"!
    Prodavati um mnogo je gore nego prodavati svoje tijelo. Jer kada žena prodaje svoje tijelo prodaje trenutno zadovoljstvo, dobro pazi da se „transakcija“ tu i okonča. Ali, kada žena proda um, njegov anemičan, opak, gorak, nametnut i bolestan proizvod pušta se na slobodu da inficira i korumpira, da posije sjeme bolesti kod drugih. Prva „prodaja“ je benigna i može se spriječiti i sasjeći u korijenu, a i lakše se prevazilazi,. dok je druga malignog karaktera i djeluje razarajuće.“Zato ne dozvolite da napravite preljubu uma svog...“, jedna je od poruka spisateljice Virdžinija Vulf u knjizi „Tri gvineje“, (1938.). 
 
1
Knjiga sedmice - "Cyberfeminizam" Igor Marković
Interes i žena i muškaraca on-line!
    Cyberfeminizam o kojem u istoimenoj knjizi govori i Igor Marković novo je, nedovoljno istraženo područje za spajanje najboljih tradicija s prednostima koje pružaju novi mediji. Cyberfeminizam nije konačan odgovor, univerzalna teorija, skup pravila bez greške. To je jedan od interesa žena i muškaraca on-line (najčešće) i pokušaj stvaranja načina života, vrijednosnog sistema, i istraživanja svijeta i našeg mjesta u njemu.
Zato cyberfeminizam privlači mnoge, jer ne samo da ima budućnost, cyberfeminizam jeste budućnost!  
 
0
Knjiga za ovu sedmicu - “Sa londže zelene” - dr Ljubiša Rajković Koželjac
Između korica - blago u stihu!
    - Ovu narodnu čitanku puštam u svijet s radošću veljom što se nešto što je iz naroda, narodu i vraća: da bi nam pamćenje bilo duže - zapisao je dr Ljubiša Rajković Koželjac o zbirci bošnjačkih junačkih pjesama iz Sandžaka “Sa londže zelene” - objavljena 2001. kao samostalno izdanje Ibiš Kujević, recezenti dr Hasnija Muratagić – Tuna i Husein Bašić.
- ”Valjda su i muslimanske pjesme naše duhovno blago”. – riječi su Tomislava Ketinga o pjesmama – ukupno ih je 28 - koje je dr Koželjac zabilježio od 1980. do objavljivanja .
 
 
2
Knjiga za ovu sedmicu - Stevana S. Petrovića i Nataše Petrović-Stefanović “Lilit”
Đavolica anđelskog!
    Bilo jednom Jedno davno, davno bilo jednom Jedno, Jedno bilo jednom davno i bilo jednom Jedno davno; davno vreme, na jednom divnom, prelepom mestu, u galaksiji daleko, daleko odavde…’na razdaljini između najlepšeg kamena na dnu okeana i najlepše zvezde na nebu’… Bilo je tako, nekako! U početku je stvoren Adam. Potom je stvorena Eva. Da li je sve baš, baš tako, tako bilo? - Ne! Nije, nije tako… - A, šta je sa Lilit? Kniga o “Lilit” autora Stevana S. Petrovića i autorke Nataše Petrović-Stefanović na ubjedljiv, korektan i prihvatljiv način daje jedan kvalitetan rukopis sa mnogo činjenica, argumenata, istorijskih podataka, kao i mitova; posmatrano is osobenog ugla ali prilagođen i interesantan širem čitalačkom auditorijumu. 
 
2
Knjiga za ovu sedmicu - Kristina de Pizan "Grad Žena"
Čarobni svijet tri gospe!
    ”Grad Žena” uvodi čitaoca u uzbudljivu zemlju istorijskih čuda, odakle dolazi svjetlost. Ugledaćete tri krunisane gospe veoma visokog ugleda… – Gospu Razumnost, Gospu Isparavnost, Gospu Pravednost. Jednostavno, divna, otmena, neodoljiva knjiga.  
 
1
Osvrt Vera Begovića, urednika filmskog programa u KIC "Budo Tomović", na aktuelan trenutak domaće kinematografije
Kopija Zapada - loš put!
- Imam utisak da autori u Srbiji i Cranoj Gori griješe u potrebi da imitiraju, kopiraju zapadne, visoko-komercijalne kinematografije, jer zaboravljaju gdje je njihovo mjesto, i da recept za uspjeh ne traže tamo.
Pokušavajući da se takmiče sa američkim filmom, žele da naprave nekakve komercijalne filmove, a to svijet ne interesuje. Oni žele da vide autentične filmove sa ovog prostora, koji vrlo otvoreno i iskreno govore o našim problemima. Sa druge strane, ako želite da napravite takav film, teško će neko da vam pomogne i finansira taj projekat. Novac se jedino može dobiti ako dokažete sponzorima da će taj film vratiti novac na domaće tržište, odnosno koji će biti komercijalan.
 
 
1
Southeast European Times
Sjajno ljeto u Crnoj Gori!
Da li zbog agresivnog marketinga, bolje pripremljene sezone ili pojačanog interesa za alternativne turističke destinacije, Crna Gora je bila omiljeno odredište kako za domaće, tako i za strane posetioce. Broj turista u prvih osam mjeseci ove godine porastao je za 16,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, sa porastom prihoda od 30 odsto. Crnogorci su ugostili 49,7 odsto više stranih turista nego 2004. godine i ponudili im više turističkih objekata. I dok broj neprijavljenih gostiju ostaje visok, vlada preduzima korake radi uključivanja više posetilaca i objekata za smeštaj u sistem.
 
 
2
Utisci reportera zagrebačkog "Večernjeg lista" sa i oko turnira "ProMonte super kup 2005."
Crna Gora - zemlja kontrasta!
- Podgorica je danas sasvim drukčiji grad nego što je bila kad smo je posjetili prije tri godine. Gradonačelnik Miomir Mugoša prometnuo se u jednog od većih neimara u njezinoj povijesti. Most koji je nedavno otvoren preko Morače izgleda velebno, a glavni grad Crne Gore veliko je gradilište.
Crna Gora je zemlja velikih kontrasta - zapisao je reporter zagrebačkog "Večernjeg lista" u tekstu "Šta hrvatske košarkaše očekuje na EP u Podgorici" koji prenosimo izvorno: 
 
2
Matjaz Vogrinc - Novi crnogorski film - "Pogled sa Ajfelovog tornja"
Pogled u zrcalo!
Ovaj film, pored toga što je dirljiva ljubavna priča, katkada stilizovana do poezije, a katkada sasvim surova - je i pogled u sopstveno zrcalo, sa svom svojom kritikom i težinom susreta sa našom kvarnom suštinom. POGLED SA EIFFELOVOG TORNJA bavi se sudbinom sinova/kćeri kojoj je generacija njihovih očeva u nasljedstvo ostavila propale principe i haos uništenoga društva; ovo je film o generaciji sinova/kćeri koji su postale taoci loših odluka iz prošlosti. Ovaj film govori o trenutku kada ti sinovi/kćeri trebaju da odluče da li da ispravljaju greške očeva, ili da jednostavno krenu drugim putem.
 
 
2
Poslije premijere Gradskog pozorišta "Petar Pan" u režiji Nikole Vukčevića
Avantura za sve uzraste!
Ubjedljivom teatarskom čarolijom, mastovitim i zahtjevnim transformacijama ansambl Gradskog pozorista još jednom je potvrdio visok nivo, a publika je, zajedno sa akterima komada, putovala iz scene u scenu, iz svijeta današnjice u svijet Petra Pana, u svijet čarolije, nerijetko prekidajući predstavu aplauzima.
Premijerno izvođenje «Petra Pana» pred prepunom dvoranom KIC "Budo Tomović", ispraćeno je dugotrajnim aplauzom, odobravanjem publike, a kao i do sada i za ovu premijeru tražena je «karta više».  
 
2
Književna kritika Slađane Ivezić o romanu "Drugari" Nina Đurovića
Da ili ne u životu?
- Roman Nina Đurovića, “Drugari” je naizgled samo obična priča, ispričana “običnim” jezikom. Iako pisana za mlade , ovaj roman će privući i odrasle , jer, u njemu su satkane mnoge životne istine i na originalan način opisani ljudi i događaji - zapisala je Slađana Ivezić o djelu mladog pisca.
Đurovićevo ostvarenje u prodaji je u knjižarama "Kerber"i "Kultura", a odlomci su objavljeni u prvom broju lista mladih autora "Latica 081" - čiji je izdavač Narodna biblioteka "Radosav Ljumović". 
 
1
Ireland on line: Traže se novi investitori za ljetovalište zvijezda
Tender za "Sveca"!
Crnogorska vlada namjerava da izda u zakup ekskluzivno ljetovalište na Jadranskom moru Sveti Stefan, nekadašnje omiljeno stjecište holivudskih zvijezda, koje je nakon ratova na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka postepeno gubilo na značju.
Ministar turizma Predrag Nenezić danas je izjavio da Vlada ovo odmaralište nudi u zakup na 20-30 godina kako bi “dovela investitore” u ovu republiku koja pati od nedostatka gotovog novca, kao i da planira da do kraja mjeseca zvanično raspiše tender.
 
 
2
Tech Central Station
Crna Gora u punoj veličini!
          Uspjeh malih zemalja sa slobodnim ekomonijama nije ništa novo. Hong Kong, Singapur, Luksemburg i Švajcarska su uvjek na vrhu ili pri vrhu liste pokazatelja ekonomskih sloboda i veoma su bogate. I zaista, ako se računa po glavi stanovnika, devet od deset najbogatijih zemalja imaju populaciju manju od devet miliona (jedini izuzetak su Sjedinjene Američke Države). Irska, Island i Estonija su se nedavno pridružile listi malih zemalja sa velikom stopom rasta. Sada možemo ovoj listi dodati još jednu novu zemlju – Crna Gora će ubrzo imati jednu od najnižih stopa poreza na dohodak preduzeća u Evropi. Ona je najmanja od bivših jugoslovenskih država, sa populacijom od nešto preko 600,000 stanovnika. Decenijama je održavala svoju nezavisnost od Srbije, a u prošlih nekoliko vijekova nikada nije popustila pred Otomanskom imperijom. Danas su njeni lideri odlučni da tu snagu i snalažljivost upotrijebe za poboljšanje već snažne privrede do nivoa izuzetne produktivnosti u sljedećih deset godina.
 
 
2
Poslije 14. festivala dječje pjesme "Naša radost 2004."
Procvjetale i zvijezde i ruže!
                Četrnaesta "Naša radost", na Svjetski dan prava djeteta, produžila je lijepu tradiciju festivala dječje pjesme. Duga niska ne samo da je produžena, već je i obogaćena - učešćem takmičara iz BiH takmičenje koje pod pokroviteljstvom SO Podgorica organizuje JU "Dječji savez" - epitetom međunarodno. "Neki novi klinci" poslali su pjesmom poruku vršnjacima širom svjeta...  
 
0
The Scotsman: Crna Gora
Destinacija za gurmane!
         KADA BI ISPEGLALI CRNU GORU, bila bi veličine Rusije«, kaže Diki Kazanegra, jedan od nove generacije preduzetnika koji pokušavaju da razviju turizam u ovoj maloj, bivšoj jugoslovenskoj republici.
               Za zemlju veličine istočne Anglije, ta tvrdnja čini se još nevjerovatnijom od one napisane na etiketi Vranca, vina koje smo pili, dobrog lokalnog crnog vina koje »smanjuje rizik od infarkta miokarda, arterioskleroze i štiti od raka«. Argumentacija za tu tvrdnja ilustrovana je kardiogramom.
                   Hiperbola je, međutim, svojstvena ovoj kulturi. Bez oklijevanja, Diki počinje da objašnjava da je Crna Gora zaista božija zemlja.
 
 

|1| |2| |3|