Sedmica - Ekonomija

0
Snaženje ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske
Kreću direktne linije - iz Podgorice za Ankaru i Izmir!
    - Logična posljedica snaženja ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske je otvaranje novih linija između dvije države. Prema preliminarnim najavama, Pegasus Airlines bi od februara trebalo da poveže Podgoricu direktnim letovima sa Ankarom i Izmirom - kazao je Dobardžić agenciji Mina-business.
On je podsjetio da Crnu Goru i Istanbul, uz Pegasus, povezuju Air Montenegro, Turkish Airlines i Tailwind Airlines. 
 
0
Crnogorske banke u plusu 112,78 miliona eura
Najveći profit CKB - u gubitku jedino "Prva banka"!
    PODGORICA - Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju septembra zabilježilo je deset poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 112,78 miliona eura. 
 
2
“Fidelity consulting”
"Evropa sad 2" koštqće - oko 900 miliona!
    Program Evropa sad 2 je skoro sedam puta finansijski obimniji od programa Evropa sad 1 i to bez pune zaposlenosti, tvrde u konsultantskoj kompaniji “Fidelity consulting”. 
 
1
Profesorica sa Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović komentarisala je "Al Džaziru" najavljene ekonomske reforme u Crnoj Gori
Maršalov plan nema - svog maršala!
    - Znamo dobro šta je Maršalov plan, program oporavka Evrope nakon Drugog svjetskog rata, znamo šta je slogan "Evropa sad", Slovenija uoči pristupanja, tako da kada spojite to nekako se pitamo ko je u našem slučaju maršal? 48. godine se znalo a danas se ne zna. Ovaj program nema svog maršala, ima jedan vrlo lijep pitak populistički pristup, da će nekim čudotvornim relokacijama kroz crnogorski budžet u godini poslije velikog pada sljedeće godine biti takav procvat da ćemo ostvariti jedan veliki rast plata u svim sektorima, da to neće biti utemeljeno u zdravim prihodima. Dakle jedan populizam kojeg se ova ista vlada odricala u prvoj polovini godine - komentarisala je za "Al Džaziru" najavljene ekonomske reforme u Crnoj Gori profesorica sa Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović. 
 
1
Analiza FITCH
Nezapamćeno ekonomsko usporavanje!
    Ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i eurozone smanjiće se 30 odsto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju, a oporavak od nove pandemije koronavirusa trajaće najmanje do kraja naredne godine, navelil su analitičari FITCH. 
 
0
Centar za obuku nezapošljenih - Azmont akademija otvorena u Bijelom Polju
Akademija rješava - nezaposlenost!
    - Projekat „Porto Novo“ nije samo jedna klasična investicija i ulaganje 500 miliona u crnogorski turizam. Projekat neće donijeti samo nešto novo i kvalitetnije u turističkoj ponudi Crne Gore. Ono što je za nas kao državu možda još i bitnije od turističkog projekta u Kumboru jeste ovo što danas počinjemo u Bijelom Polju, a to je potpuno drugačiji pristup rješavanju problema na tržištu rada. Crna Gora suočava se sa fenomenom da u njoj više posla dobiju ljudi iz inostranstva nego što ih je na Birou za zapošljavanje u Crnoj Gori. Jedan od razloga za to je i nedovoljan broj zanimanja koja (ne)postoje u Crnoj Gori. Upravo pojekat koji danas ovdje počinje nešto je što će dati značajnije rezultate nego i sama investicija u Kumboru - istakao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, otvarajući danas u Bijelom Polju Centar za obuku nezapošljenih lica - Azmont akademija, koja je prva ustanova ovakve vrste u Crnoj Gori, koja je nastala kao rezultat saradnje azerbejdžanske kompanije SOCAR i Vlade Crne Gore, s ciljem rješavanja problema nezaposlenosti prvenstveno na sjeveru, ali i u ostalim gradovima zemlje i regiona. 
 
2
Na Wall Streetu
Snažan skok alcija - Facebooka!
    Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, nakon anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, dok se veći rast Nasdaq indeksa zahvaljuje snažnom skoku cijene akcija Facebooka.  
 
0
Nova novčanica od pet eura
Od sjutra - u prometu "Evropa"!
    Nova novčanica od pet eura, prva banknota nove serije novčanica nazvana “Evropa”, naći će se u prometu sjutra, saopštila je Evropska centralna banka. Navodi se da će novčanica na raspolaganju biti “širom uobičajenih kanala”, odnosno na šalterima banaka i automatima. 
 
2
Predviđanja Evropske komisije za 2013.
Bez posla će ostati - milioni!
    - Biće ovo još jedna teška i duga godina bez ekonomskog rasta i sa novim rastom nezaposlenosti - saopštila je danas Evropska komisija. 
 
2
Vrijedniji nego Microsoft prije 10 godina
Apple najvrijedniji - svih vremena!
    Kompanija Apple Inc najvrjednija je javna kompanija svih vremena. Njezina tržišna vrijednost iznosi više od 620 milijardi dolara, odnosno više od vrijednosti koju je Microsoft postigao prije 10 godina. 
 
0
Originalna ideja Markusa C. Kerbera, profesora javnih finansija iz Berlina
Krizu rješava - guldenmarka!
    Za skijanje u Austriji, poslovni put u Njemačku ili vikend u Holandiji uskoro biste mogli trebati guldenmarke, a ne eure – pod uslovom da se ostvari ideja koju je, kao moguće rješenje aktuelne krize eurozone, razradio Markus C. Kerber, profesor javnih finansija i političke ekonomije s Tehničkog sveučilišta u Berlinu. 
 
0
„Klikvorker“
Četvorocifrena zarada - preko neta!
    Spisateljica Nikol Rensman radi kod kuće. U trenucima kada ne piše roman, novac zarađuje radeći preko interneta. 
 
1
Globalna ekonomska kriza bitno uticala na potrošnju građana
Kriza i u - tanjiru!
    Globalna ekonomska kriza bitno je uticala na potrošnju građana, čak kada je u pitanju i prehrana. 
 
0
Malverzacije u Grčkoj
Penzije primaju - hiljade mrtvih!
    - Hiljade Grka primaju penziju uprkos činjenici da su mrtvi - izjavio je danas grčki ministar rada Luka Katseli. 
 
2
Privredna predviđanja MMF
"Odzvonilio" SAD - primat preuzima Kina!
    Privredna vladavina SAD broji posljednje godine; ispuni li se prognoza MMF, već 2016. godine Kina će ih prestići svojim rezultatima.  
 
0
Odzvonilo vladavini dolara
Dolazi vrijema - eura i juana!
    Vladavini dolara je odzvonilo. Sve je izvjesnije da će uskoro prestati biti glavna valuta svjetskih novčanih rezervi. Najavljuje to u svojoj analizi Barry Eichengreen, profesor ekonomije i političkih znanosti na sveučilištu Berkeley u Kaliforniji. Zasad je 85 odsto svih deviznih transakcija trgovina drugim valutama u zamjenu za dolar. Više od 60 odsto deviznih rezervi središnjih banaka denominovano je u dolarima. No, Eichengreen je uvjeren da će se situacija iz temelja promijeniti. 
 
2
Trgovanje na najvažnijim europskim berzama danas nejedinstveno
Pale cijene nafte!
    Trgovanje na najvažnijim europskim berzama danas je nejedinstveno, a azijske berze dan su okončale u plusu. Cijene nafte danas su pale. 
 
0
Ekonomska predviđanja
Privredni lider biće - Kina!
    Kina će 2050. godine biti uvjerljivo najveća svjetska privreda, sa 24,62 triliona dolara BDP i 17.372 dolara po stanovniku, gledano po kupovnoj moći iz 2000. godine. Trenutno vodeća svjetska gospodarstva, američka, tron će prepustiti kineskom, ponajprije zato što će Amerika imati veće povećanje broja penzionera. 
 
0
"Forbesova" lista sto najmoćnijih žena svijeta
Obama - najmoćnija dama!
    Michelle Obama najmoćnija je žena svijeta prema već tradicionalno ljestvici američkog magazina Forbes. Michele Obama, supruga američkog predsjednika s prvog mjesta svrgnula je njemačku kancelarsku Angelu Merkel koja je pala na četvrto mjesto liste 100 najmoćnijih žena svijeta. 
 
2
SAD sa 13 biliona dolara imaju veći dug od svih ostalih zemalja svijeta
Najzaduženiji su - najbogatiji!
    Situacija je jednostavna - bogate zemlje su mnogo dužne, mnogo više od Grčke. Sa rastom dugovanja, rastu i kamate. U jednom trenutku će novac morati da se vrati, a to će značiti pas standarda za stanovništvo.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|