2
Trgovanje na najvažnijim europskim berzama danas nejedinstveno
Pale cijene nafte!

    Trgovanje na najvažnijim europskim berzama danas je nejedinstveno, a azijske berze dan su okončale u plusu. Cijene nafte danas su pale.

Trgovanje na Wall Streetu je danas počelo s malim padom tečaja dolara, ulagače su razočarala saopštenja o poslovanju nekih kompanija koja su objavljena taman pred začetkom današnjeg radnog dana.
Industrijski indeks Dow Jones se u prvih 45 minuta poslovanja snizio za 0,22 odsto na oko 11.954 jedinica. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 2711 jedinica, što je također za 0,22 odsto manje nego juče.
Jutros su rezultate prošlogodi9šnjeg poslovanja objavile kompanije Dupont, Johnson & Johnson, Verizon Communications, 3M i US Steel. Johnson & Johnson bilježi 12-postotni pad dobiti u zadnjem tromjesečju 2001. godine, a i prihodi su pali za 5,5 odsto. O nižim prihodima je javio i hemijski velikan Dupont.
Indeksi dionica na azijskim berzama danas su bili u porastu. Indeks Nikkei je za 1,15 odsto viši od jučerašnjega. Seulski Kospi je porastao za 0,22 odsto, sidnejski All Ordinaries za 0,43 odsto. hongkonški Hang Seng ja pao za 0,05 odsto, a šangajski indeks je pao za 0,68 odsto.
Cijene nafte na azijskom tržištu danas su pale. Na pad vrijednosti crnoga zlata je uticao jučerašnji izvještaj saudijskoga ministra za naftu Alija la Naimija, da će države OPEC povećati proizvodnju u ovoj godini. Ministar je naveo da će se cijena nafte kretati oko 80 dolara po barelu, dok je današnja cijena blizu 100 dolara.





Posjeta : 2470