Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Danas će biti potpisan ugovor između Vlade Crne Gore, „Becovic menagment group Chicago“ i HTP „Ulcinjska rivijera“
Investiraju u "Mediteran" - 13 miliona!
- Želimo da dolaze investicije sa Zapada i Amerike. Za Ulcinj i Crnu Goru imamo ogromne ambicije. Želimo da promijenimo Ulcinj, a kroz Ulcinj i cijelu Crnu Goru“, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na press konferenciji povodom potpisivanja ugovora o ulaganju 13 miliona eura u hotel „Mediteran“ u Ulcinju od američkog investitora Ise Bećovića. 
 
2
Profesor dr Branko Radulović, šef poslaničkog kluba DF-PZP, o „Maršalovom planu za Crnu Goru -Evropa sad“ ministra Spajića
Plan obiluje - neutemeljenostima i populizmom!
    - Ono što je definitivno, više ovakva ekonomska i finansijska politika ministra Spajića i Vlade Crne Gore naće imati podršku u Skupštini Crne Gore od strane poslaničkog kluba DF-PZP. Za nas je imperativ da Vlada bude znavena, vizionarska, transparentna, etična, evropska i reformska, bez obzira da li će u njoj biti novi Spajić ili neko drugi. Ovakav Spajić sa ovakvim načinom rada ne zaslužuje da bude u rekonstruisanoj Vladi. Da je svima jasno, mi nećemo biti „taster poslanici“. Ili uvažavanje poslanika i usaglašavanja stavova, ili nema podrške. Jednom smo bili primorani zbog pritiska javnosti da suprotno svojim ubjeđenjima glasamo za predloženi budžet, ali više nećemo - zaključuje profesor dr Branko Radulovič, šef poslaničkog kluba DF-PZP, analizu „Maršalovog plana za Crnu Goru -Evropa sad“ ministra Spajića. 
 
1
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odlučno protiv utaje poreza
QR kod potvrđuje - plaćen porez!
       - Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun, oni plaćaju porez - od kog mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje i socijalno staranje. Neprijavljivanjem poreza oni kradu od vas, građana, i štete svima. QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obavezi da platite izdati račun, istakao je ministar Spajić u izjavi povodom pojačane kampanje za podizanje svijesti o važnosti izdavanja fiskalizovanih računa sa QR kodom. 
 
3
Predsjednik Vlade Crne Gore dočekao nerezidentnog ambasadora Republike Koreje
Raduje interes - za željeznicu i aerodrome!
          - Raduje nas prepoznati interes R. Koreje za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obnovljivih izvora energije, u sektoru željezničkog saobraćaja i prateće infrastrukture, kao i u okviru izazovnih koncesiono - razvojnih projekata koji se tiču crnogorskih aerodroma. Spremni smo da ovu prijateljsku saradnju konkretizujemo kroz poslovnu realizaciju koja bi bila u interesu obje strane. Namjera nam je da 2022. godine Crnu Goru pretvorimo u veliko gradilište - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić, koji je danas dočekao nerezidentnog ambasadora Republike Koreje u Crnoj Gori, Nj. E. Hjong-ćan Čea. 
 
3
Rekli su - ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić
Očekujemo milijardu investicijja!
- Očekujemo milijardu eura investicijja iz Japana i Azije u narednom peeriodu. dmah po povratku iz Japana pčeli smo da radimo na konkretnim proojektima iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i ribarstva - najavio je, po povratku iz Japana ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. 
 
2
Premijer Zdravko Krivokapić na "Premijerskom satu" o rezultatima turističke sezone
Uprkos kampanji - evropski hit!
      - Ono što je najvažnija činjenica da je Crna Gora turistički hit u čitavoj Evropi. O tome govore činjenice. Vi znate da smo budžet projektovali na 65 odsto, projekcija MMF je bila na 70 odsto 2019. Sve je to prevaziđeno. Za samo prvu polovinu ove godine mi smo ostvarili isti rezultat kao u cijeloj 2020. U odnosu na 2019. to je 84 odsto. Rezultati će biti sjutra i ja mislim da su oni mnogo veći. Takođe, to je deset puta više nego u istom periodu 2020. - kazao je premijer Zdravko Krivokapić na "Premijerskom satu", odgovarajući na pitanje Borisa Bogdanovića iz Kluba poslanika „Mir je naša nacija“. 
 
2
Potpredsjednik Vlade Crne Gore posjetio Uniju poslodavaca
Velika šansa - post-covid period!
- Za Crnu Goru velika šansa je post-covid period u kom se predviđa trka za investicijama, gdje Crna Gora treba dobro da se pozicionira i time unaprijedi svoj ukupan imidž - ukazao je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, u Uniji poslodavaca Crne Gore.  
 
2
Formirana radna grupa za izradu predloga Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije
Ispravljanje nepravdi - činjenih tri decenije!
- Kako smo ovu godinu proglasili godinom socijalne pravde, ispravljanje nepravdi činjenih tri decenije ka ovim i drugim radnicima pokazuje spremnost ove Vlade da ispuni obećanje koje je dala pa će pravda napokon biti zadovoljena za više od 650 bivših radnika koji su zbog pokretanja stečajnog postupka bili primorani da napuste svoja radna mjesta. Ovi radnici i njihove porodice koje je prethodna vlast dovela na rub egzistencije na ovaj način će biti u situaciji da nakon mnogo godina poboljšaju svoj socijalni i ekonomski položaj - ukazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kji je inicirao formiranje Radne grupe za izradu predloga Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz rudarske i metalske industrije. 
 
0
Ministar finansija i socijalnog staranja izdejstvovao smanjenje duga prema kineskj Exim banci
Manja kamata štedi - osam miliona godišnje!
      - Neizmjerno mi je zadovoljstv da imam razutate suptransakcije koju smo jutros uradili. Imalli smo tri dana za egzekuciju i višemjeesečnu pripremu ove transakcije. Izvršena je tako da će država Crna Gora imati uštedu čeetiri miiona eura u julu i na godišnjem nivu osam miiona eura uštede. Smanjili smo kamatnu stopu na dug prema kineskj Exim banci sa dva odsto. dolarskog na 0,88 euro kamate. Ta ujšteda direktn će ići u Budžet. Imali smo dug u dolarim aprema Exim banci i gubitak d 109 miiona eura.. Ovaj hedžing aranžman moorao je biti urađen mnogo ranije. Nastavićemo vakvim koracima u poboljšanju ekonomske i finansijske situacije zemlje - najavio je ministar finansija i socijalnog staranja mr Milojko Spajić na press konferenciji. 
 
0
Vllada Crne Gore danas usvojila Agrobudžet za 2021.
U kasi za agrar - 44,8 miliona!
Vlada Crne Gore donijela je danas Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2021. godinu – Agrobudžet. Sredstva predviđena Agrobudžetom opredijeljena su u ukupnom iznosu od 44.824.447,94 eura, od čega 27.162.447,94 eura iz nacionalnih sredstava, 9.321.000,00 eura iz donacija i 8.341.000,00 eura iz kreditnih sredstava.
Stupanjem na snagu Agrobudžeta stvoreni su uslovi za realizaciju svih mjera agrarne politike predviđenih za 2021. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore apeluje na sve da učestvuju na svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju
Učešće dprinosi - promociji Crne Gore!
    - Ohrabrujum sve preduzetnike, stvaraoce, startup-ove, organizacije i ostale privredne subjekte da se prijave na Javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja i time doprinesu što boljoj prezentaciji Crne Gore kao kreativne, otvorene, zemlje ideja- spremne na saradnju. I ne samo vas! Potrebni su nam i informatori. Pozivam sve mlade ljude, budućnost Crne Gore i naš najdragoceniji resurs da se prijave za tu ulogu - apeluje predsjednik Vlade Crne Gore proofesor Zdravko Krivokapić, podsjećajući da se svjetska izložba EXPO 2020 Dubai održava od ooktobra u Dubaiju.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore sastao sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj
Očekuje novi - finansijski zamajac!
          - U razvoju ekonomije i dostizanju evropskih standarda Vlada u velikoj mjeri oslanja na podršku međunarodnih partnera koji su u prethodnom periodu dali, i dalje daju, konkretan i vidljiv doprinos razvoju crnogorskog društva. Doprinos EBRD je ogroman, posebno u sektoru drumskog i željezničkog saobraćaja, energetike, malih i srednjih preduzeća. Nadam se da će ova naša intezivna komunikaciju dati konkretne rezultate te da ćemo imati prilike da u februaru na Investicionom samitu, zajednički rekapituliramo ono što je urađeno i svjedočimo dobrim, opipljivim rezultatima - istaka je predsjednik Vlade Crne Gore proofesr Zdravk Krivkapić u razgoovoru sa predsjednicom EBRD Odil Reno-Baso.  
 
0
Direktna avio linija iz Kazahstana saobraćaće četiri puta nedjeljno
Do kraja sezone - 40 000 noćenja!
      - Do kraja sezone, turisti iz Kazahstana će ostvariti oko 40.000 noćenja. Otvoreno potpuno novo tržište za naš turizam. Direktna avio linija će saobraćati 4 puta nedjeljno. Unapređujemo sve vidove saradnje sa Kazahstabom, o čemu sam detaljno razgovarao sa ambasadorom Toležanom Barlibajevim - napisao je na tviteru ptpredsjednik Vlade Crne Gre dr Dritan Abazović, koji se danas sastao sa nerezidentnim ambasadorom Republike Kazahstan u Crnoj Gori, Nj. E. Toležanom Barlibajevim. 
 
0
AirMontenegro je danas imao prvi uspješan let
Prvi putnici - "hrabri sokoli"!
               - U decembru sam najavio da će letovi nove nacionalne avio kompanije početi do 1. juna. Uprkos brojnim izazovima sa kojima smo se suočili, AirMontenegro je danas imao prvi uspješan let - pohvalio se danas ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.
Fudbaleri reprezentacije Crne Gore prvi su putnici naše nacionalne avio kompanije, koji su otišli na prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom BiH.
Komercijalni letovi počinju 10. 
 
0
Lider "PzP" Nbojša Mdojević o neusvojenom Budžetu
Jedini krivac - Vlada!
- Mogu da se organizuji javne nabavke za ljekove i opremu u Ministartsvu zdravlja, nabavke auta u MUP, subvencije i placanja proizvodjacima mlijeka i danas. Ali Vlada i lobisti vlasnika "Vijesti" su odlucili da krenu sa propagandom da je za njihovo neznanje, lopovluk, nerad i neodgovornost, kriv Parlament. To je brutalna laž i zamjena teza - napomenuo je lider "PzP" Nbojša Mdojević u današnjoj objavi na FB "Vlada je jeini krivac što Budžet nije usvojen!: 
 
0
Turistička ponuda Crne Gore predstavljena u Banja Luci
Bogato ljeto najavljeno - na trgu "Krajina"!
             Pod sloganom kampanje „U društvu prirode“, Turistička organizacija Podgorice predstavila je svoje turističke potencijale, kulturu i tradiciju, prirodne resurse, kao i vinsku i gastro ponudu u Banja Luci. Na glavnom gradskom trgu „Krajina“, pored TO Glavnog grada, a u sklopu regionalne Road show kampanje 2021 NTO Crne Gore, turističku ponudu predstavile su i lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Kotora i Tivta. 
 
2
Lider "PzP" Nebojša Medojević ukazuje da je nastavljen šverc cigareta
Za tri mjeseca - Bužet oštećen 10 miliona!
   - U januaru šverc je bio 70 oedsto, svega 26 odsto bilo je na ragularnom tržištu. U februaru šverc je bio 64 odsto, u martu 60 odsto. Za ova tri mjeseca Bužet Crne Gore oštećen je najmanje za 10 miliona eura zbog crnog tržišta cigareta. Ako se primjene nove akcize, crno tržište cigareta će eksploirati.
Službe bezbbjednosti sve znaju. I ko švercuje i ko omogućava šverc i kako se peru pare...Ovo se mora raščistiti. "PzP". a vjerovatno ni "DF" u cjelini, nećemo poržavati kriminalne poslove braće Đukanović i nekih tajkuna bliskih ovoj vladi i premijeru koji misle da to mogu da rade i sada. Moramo da pošaljemo jasnu poruku dda ova vlada neće tolerisati šverc cigareta ii neće biti dcio toga posla. Krivokapić ne može da se vai ni na apostole, ni na sve mjere koje je izmislio - istakao je Nebojša Medojević, lider "PzP" na današnjoj press konferenciji. 
 
0
Ukrajinske avio-kompanije i tur-operatori pokazali veliko interesovanje za predstojeću ljetnju sezonu u Crnoj Gori
Najavili 28 letova - sedmično!
       - Najavljeno je čak 28 nedeljnih letova za Tivat i Podgoricu u špicu sezone. Prvi letovi počinju 28. aprila. I zdravlje i ekonomija - naglasio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović da su ukrajinske avio-kompanije i tur-operatori pokazali veliko interesovanje za predstojeću ljetnju sezonu u Crnoj Gori.
 
 
0
Savjet za konkurentnost
Zajednički suzbiti - sivu ekonomiju!
       Suzbijanje sive ekonomije jedna je od tema koja zahtijeva odlučnost i zajedničko djelovanje privrede i državnih institucija. Potrebno je posebno se fokusirati na subjekte koji posluju na tržištu, a nisu registrovani - konstatovano je na prvoj sjednici Savjeta za konkurentnost.

 
 
3
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o budžetu za 2021. od 2.455,79 miliona eura
Glavni cilj - brži ekonomski oporavak!
- Glavni cilj predloženog Zakona je stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak, uz stabilizaciju javnih finansija kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je utvrdila Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od 2.455,79 miliona eura. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|