Brze Cinjenice - Ekonomija

2
Produžetak akcije ,,STOP INFLACIJI” - od 1. oktobra do kraja godine - ,, STOP INFLACIJA 100 +”
"Antiinflaciona korpa" lakša - za 30 odsto!
             - Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pristupilo je kreiranju novog antiinflacionog programa od 1. oktobra do kraja godine „ STOP INFLACIJA 100+”, kojoj se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača.
Akcija „STOP INFLACIJA 100 + ” nastavlja se po sljedećem modelu:  
 
0
Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović o odlasku niskobudžetnih avio-kompanija iz Crne Gore
Sigurno dotičemo - dno!
- Polako, ali sigurno dotičemo dno - riječi predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića, kao odgovor na pitanje da prokomentariše napuštanje niskobudžetnih avio-kompanija iz Crne Gore: Wizz Air i Ryan Air, uslijed povećanja aerodromskih taksi. 
 
2
Otvoreno sjedište Turske privredne komore u Crnoj Gori
"Pegasus" leti - prema Crnoj Gori!
- Otvaranje kancelarije Turske privredne komore u Podgorici istorijski je dan kada je riječ o odnosima između Crne Gore i Republike Turske - ukazao je odlazeći premijer Dritan Abazović, koji je danas sa ministrom vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom otvorio sjedište Turske privredne komore u Crnoj Gori.
Oni su izrazili naročito zadovoljstvo što će još jedna turska avio-kompanija ovih dana pokrenuti direktne avio letove sa Crnom Gorom i ocijenili da će to dodatno unaprijediti odnos dvije prijateljske i savezničke države. 
 
2
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2023.
Uvećanje za četiri puta - ubrzava odštetu!
       Uredbom o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2023., koju je danas usvojila Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu, omogućeno je da se za obeštećenje bivših vlasnika oduzetih imovinskih prava, a u skladu sa Zakonom o budžetu za 2023. godinu, isplate sredstva u iznosu od 10.050.000,00€, što je četvorostruko više u odnosu na iznose koji su, po ovom osnovu, izdvajani prethodnih godina. 
 
1
Za izgradnju auto-puta
Vlada izašla - iz „hedžing aranžmana“!
Nakon studiozne i podrobne analize i konsultacija sa partnerskim bankama, Ministarstvo finansija odlučilo je da iskoristi ugovorenu mogućnost i predloži Vladi prekid „hedžing aranžmana“, zaključen 2021. godine sa međunarodnim bankama (Goldman Sachs International, Merril Lynch International, Societe Generale i Deutsche bank AG). 
 
0
Kontrastav o turizmu
Prihod između - rekordnog i opadajućeeg!
      - Uz efikasne odluke i stimulativne politike do 2028. godine možemo i do 2 mijarde prihida u turizmu - najavio je slavodobitno i samoreklamerski odlazeći premijer Dritan Abazović.
- Ukoliko se uspjeh turističke sezone mjeri po broju gostiju onda će ona biti uspješna, ali ukoliko se mjeri po ostvarenom prihodu po gostu i ostvarenoj zaradi, ne vjerujem da će biti nešto uspješna, kazao je ekspert za marketing u turizmu Velibor Zolak.
Zolak je u emisiji "Stav" kazao da nama iz godine u godinu opada prihod po gostu. 
 
3
Otvoren bulevar Podgorica - Tuzi
Saobraćajnice za - put u razvoj i EU!
- Perspektiva Crne Gore u Evropskoj Uniji podrazumijeva i mnogo bolju infrastrukturu i da otvaranje novih saobraćajnica ohrabruje. Bez puteva nemamo ni privredni razvoj, tako da je i ova saobraćajnica važna za privredni razvoj, kultuni razvoj i investicije u Glavnom gradu. Naši planovi su da, u saradnji sa Vladom, aktivno radimo na unapređenju infrastrukture - ukazala je gradonačelnica Podgorice dr Olivera Injac, otvarajući danas bulevar Podgorica - Tuzi. 
 
1
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila Prijedlog zakona o Izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023.
Minus umanjen - za 167 miliona!
         - Izmjene Budžeta donose se u cilju stvaranja pretpostavki za realizaciju potrošnje 30 miliona eura od podrške EU za prevazlaženje energetske krize, obezbjeđivanje pet miliona za finansiranje vanrednih parlamentarnih izbora i obezbijeđivanje nedosttajućih 13 miliona ura za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Nedostajuća sredstva umanjena su za 167 miliona. Prijedlogom rebalansa Budžeta za 2023. planirani su u iznosu od 2,9 miliona, što predstavlja uvećanje od 46,7 miliona eura - Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu usvojila je danas Prijedlog zakona o Izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. 
 
1
Potpisan Memorandum za LNG terminal u Luci Bar
Za energetsku - stabilnost i razvoj!
- Riječ je o projektu koji će obezbijediti energetsku sigurnost i stvoriti dobre izglede za dalji energetski i ukupni ekonomski napredak Crne Gore - saglasni su potpisnici Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore, firme Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori. 
 
0
Dodjeljene godišnje nagrade najuspješnijih menadžera, preduzetnika i poslodavaca u 2022
Mandićeva menadžerka godine - naj poslodavac Mitrović!
       - Crna Gora je prošlu godinu završila sa najvećim ekonomskim rastom u regionu i sada se priprema za rekordnu turističku godinu. Bez vašeg učinka, dobrog upravljanja, profesionalnog pristupa, spremnosti da se prilagođavate novim okolnostima, koje su se dešavale i u Crnoj Gori u daleko od nje, to ne bi bilo moguće, kazao je predsjednik Vlade dr Dritan Abazović, obraćajući se na dodjeli godišnje nagrade najuspješnijih menadžera, preduzetnika i poslodavaca u 2022. godinu, koja je održana u organizaciji Asocijacije menadžera Crne Gore.
Premijer je uručio priznanja menadžerke godine u velikim preduzećima Tatjani Mandić, izvršnoj direktorici Mtel d.o.o. Podgorica i naj poslodavcu po mjeri djece i porodice, Branku Mitroviću, izvršnom direktoru One Crna Gora. 
 
0
Vlada Crne Gore
Opštinama na sjeveru - po milion!
- Svaka opština na sjeveru države dobija po milion eura! Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila Informaciju o raspodjeli sredstava namijenjenih za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave - saopšteno je sa današnje sjednice Vlade Crne Gore. 
 
0
Poslije tri godine pauze
Aman otvara - Sveti Stefan!
- Postignut dogovor! Nakon tri godine Aman otvara Sveti Stefan! Hvala svima na konstruktivnom pristupu, predstavnicima Aman, Adriatic Properties, Opštine Budva i JP Morsko dobro. Crna Gora će biti No.1 turistički brend na Mediteranu. Na pravom smo putu!, istakao je predsjednik Vlade dr Dritan Abazović povodom današnjeg dogovora da elitni Grad hotel Sveti Stefan kojim upravlja operator Aman počne sa radom i bude spreman za ljetnju turističku sezonu 2023. 
 
1
NTO Crne Gore raspisala konkurs za najbolje osmišljenu novu turističku turu
Cilj su - inovacije!
          - Na Konkurs se mogu prijaviti svi licencirani turistički vodiči sa teritorije Crne Gore, a uslov je osmišljavanje nove turističke ture u Crnoj Gori koja će doprinijeti razvoju manje popularnih turističkih regija uz uključivanje lokalnog stanovništva. Predložena ideja treba da poveže kulturno-istorijske znamenitosti, prirodna bogatstva, lokalno stanovništvo i da u isto vrijeme donese benefite zajednici - napominje NTO Crne Gore, koja je, povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča 21. februara, raspisala konkurs za najbolje osmišljenu novu turističku turu.  
 
0
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila Osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje Sektorskog sporazuma sa EU
Od 63 miliona - veći dio agraru!
          - Osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje Sektorskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije kojim se utvrđuju pravila za upravljanje i sprovođenje finansijske podrške Unije Crnoj Gori u okviru Instrumenta pretpristupne podrške za oblast politike „Poljoprivreda i ruralni razvoj“ (IPARD III) i prihvatila Sektorski sporazum - utvrdila je Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu.  
 
2
„Podgorica investment days”
U fokusu - zelena ekonomija!
             Zelena ekonomija bila je u fokusu današnjeg „Podgorica investment days”, kojim Glavni grad nastavlja ciklus prezentacija investicionih potencijala Podgorice stranim investitorima.
Menadžer Glavnog grada i Služba za međunarodnu saradnju, zajedno sa Udruženjem italijanskih privrednika u Crnoj Gori „Konfindustrija Montenegro”, organizovali su danas prezentaciju investicionih potencijala Podgorice za poslovne ljude iz Italije, Albanije i Crne Gore. Bila je to prilika za prezentovanje različitih projekata koji itekako doprinose poslovnom ambijentu Podgorice, kao i za povezivanje uspješnih ljudi koji svoj posao razvijaju van Crne Gore.  
 
2
Predsjednika Crne Gore Milo Đukanović na svečanom otvaranju projekta "Adriatic 42"
Svijetu nudimo - zaokruženu nautičku ponudu!
    - U projektu koji danas predstavljam naši partneri su svjetski priznati brodograđevinski konzorcijum "Traidox" iz Dubajia i tivatski "Porto Montenegro". Od danas, uslugom koju će pružati "Adriatic 42", Crna Gora se svijetu predstavlja kao zaokružena ponuda nautičkog turizma, koja vlasnicima jahti i njihovim posadama pred veza nudi i kvalitetan remont, što ih lišava obaveze da se svake godine privremeno sele iz crnogorskih marina. Sve to kao jedan reprolanac već je kompletirano u našoj zemji koja takoreći do juče nijje imala iole ozbiljne marinske kapacitete. I to doprinosi percepciji Crne Gore kao nove turističke destinacije na Mediteranu i u Evropi - naglasio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svečanom otvaranju projekta "Adriatic 42" u nekadašnjem brodogradilištu u Bijeloj. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Uredbu o izmjenama Uredbe uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2022.
U agro kasu - dodata 4.22 miliona!
- Izmjenama Agrobudžeta za 2022. godinu opredijeljena su dodatna sredstva od 4.22 miliona eura, tako da će ukupan iznos Agrobudžeta biti 61.101.757.51 euro. Dodatna sredstva koja su obezbijeđena kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2022. - Vlada Crne Gore usvojila je danas Uredbu o izmjenama Uredbe uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2022. namijenjena su za: rješavanje putne i vodovodne infrastrukture 0.7 miliona eura,, realizaciju mjera iz oblasti , iz oblasti ruralnog razvoja 1.2 miliona eura, i to u dijelu nabavke namjenske mehanizacije i rasnih mlječnih grla, isplatu staračkih naknada 1.95 miliona eura a usljed usklađivanja sa najnižom penzijom ostvarenom u Crnoj Gori i podršku opštim uslugama u poljoprivredi 0,37 miliona eura. 
 
1
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o budžetu za 2022.
Kasa dopunjena zbog - povećanja izdataka!
- Jasno je bilo da je bilo ptrebe da se napravi rebalans koji je verifikacija zatečeng stanja i pdlga za realno i stabillno finansiranje do kraja tekuće godine. Stvaramo uslove da se na optimalan način do kraja gdine servisiraju sve obaveze - ukazao je ministar finansija mr Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni zakona o budžetu za 2022.
Prijedlog rebalansa budžeta Ministarstvo finansija iniciralo je na osnovu ranije utvrđenih potreba za uravnoteženje, a usljed povećanja izdataka na različitim budžetskim pozicijama, kao i uvećanja primitaka na pozicijama pozajmica i kredita.  
 
1
Premijer dr Dritan Abazović nakon sastanka sa čelnicima EPCG i Opštine Nikšić
Elektroprivredi dato - "zeleno svijetlo"!
- Vlada iskazuje psvećenst da se problem riješi na najbolji način. Elektroprivreda ima "zeleno svijetlo" da sa turskom kompanijom počne pregovore o preuzimanju Željezare. Iznešen je biznis plan koji je po meni realan i nešto što bi moglo da se izvede u narednom periodu. Državu najviše zanima jeste da zaštiti radnike. To je ta socijalna komponenta koju smo iskazali i u odnosu na prethodno zainteresovanu kompaniju, samo nam je cilj da se nađe održivo rješenje - ukazao je premijer dr Dritan Abazović nakon jutrošnjeg sastanka sa čelnicima EPCG i Opštine Nikšić.  
 
0
Vlada Crne Gore
Ograničena cijena peleta!
       - Svuda oko nas ta cijena varira od 450 do 480 eura ili preko. Da ne pričam o zemljama Evropske unije gdje to ide do 500 i 600 eura po toni. Zahvaljujem proizvođačima peleta sa kojima je postignut dogovor da se prema domaćem tržištu nastupi sa takvim cijenama. Oni su se obavezali da će obezbijediti određene količine. Mi smo precizirali da 15 odsto proizvodnje mora biti namijenjeno crnogorskom tržištu, a ostatak mogu da izvezu, jer oni mnogo više proizvode nego što su potrebe Crne Gore, pa samim tim imaju pojačan izvozni kapacitet. Kolega Joković i ja pratimo situaciju i ukoliko bi došlo do bilo kakvog pomjeranja ili do nestašica bili bismo spremni i da zabranimo izvoz ali za sada nemamo te informacije, istakao je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na današnjoj sjednici na kojoj je Vlada Crne Gore ograničila cijene peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|