Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Za subvencije na decembarske zarade
Rok za prijave - 20.!
- Rok za podnošenje prijava za subvencije na decembarske zarade je 20. januar - podsjeća Vlada Crne Gore.
U skladu sa utvrđenom procedurom, zahtjevi se podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata (uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD) posredstvom elektronskog servisa „Program za dodjelu subvencija“ koji se realizuje na portalu Poreske uprave Crne Gore (https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal). Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima Poreske uprave Crne Gore, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na web adresi https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac. 
 
0
Vlada Crne Gore napravila prvi korak u osnivanju nove avio kompanije
Za "ToMontenegro" uplatili - četiri miliona!
             - Za manje od mjesec dana nova Vlada je racionalizacijom dosadašnjeg nedomaćinskog trošenja od 4.000.000 evra počela osnivanje nove nacionalne avio kompanije “ToMontenegro D.O.O” koja će kao početni kapital imati ukupno 30.000.000 evra.
- Morali smo brzo da reagujemo da bi spasili maksimum iz MA ali ime, logo, dizajn itd. podložni su promjeni i molimo sve ljude kojima je ova priča na srcu da pošalju prijedloge na: 2montenegro@gov.me. Vaše prijedloge prezentovaćemo javnosti koja će imati završnu riječ - apelovao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.  
 
3
Lider "PzP" Nebojša Medojević o emitovanju obveznica od 750 miliona eura
Organizovani kriminal - Savića i Krivokapića!
    - Ako ovo nije ORGANIZOVANI KRIMINAL, ja ne znam sta je! - napisao je danas na FB profilu lider "PzP" Nebojša Medojević o emitovanju obveznica od 750 miliona eura, u režiji ministra privatnih finansija Mickej Savića, koji je "potvrdio sve moje kljucne teze" o toj emisiji za koju Vlada NIJE donijela odluku o zaduzenju i emitovanju drzavnih obveznica; Vlada NIJE pripremila izmjene i dopune Zakona o budzetu za 2020 kojom bi se predvidjelo ovo zaduzenje. 
 
2
Vazduhoplovni analtičar Petar Vojinović u jutarnjem programu TV Crne Gore o gašenju "Montenegroairlines"
Loše za - povezanost i turizam!
- Država neće ugasiti kompaaniju, već će ona, kako je rečeno, prestati da postoji. Ozbiljna izjava, data prema svim tim podacima, od kojiih mnogi predstavljaju iznenađenje. Ni mi koji pratimo nismo znali za neke elemente u prošlost. Jedan od ključnih segmenata, Agencija za konkurenciju nije mogla da da neku vrstu odobrenja dodatnog upumpavanja para u "Montenegroairlines".Dio koji nije loš jeste taj da će se automatski raditi na otvarannju nove kompanije. To je kompleksno, nne može da se uradi toliko brzo Cijela priča veoma je loša za povezanost Crne Gore i njen turizam - ukazao je vazduhoplovni analtičar Petar Vojinović u jutarnjem programu TV Crne Gore. 
 
2
Odluka Vlade Crne Gore o gašenju "Montenegro airlines" izazvala burne reakci0je
Gašenje kompanije - rizično i nepromišljeno!
             -Ugasiti biznis je jednostavno i brzo, čak i nacionalnu avio-kompaniju. Ali može biti i veoma rizično i nepromišljeno, posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 odsto svojih potencijala u toj djelatnost. Današnja odluka nije izraz takve brige. Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu - prokomentarisao je predsjedn0ik Crne Gore Milo Đukanović današnju odluku Vlade Crne Gore.

   - Apostoli su danas najavili da će da ugase "Montenegro Airlines", i da osnuju novu avio kompaniju sa “nula eura”. Sa nevjerovatnom lakoćom donose odluke teške više stotina miliona eura, bez stručnih analiza, fizibiliti studija, biznis planova, istraživanja tržišta, javne rasprave . I na ovom projektu rade “ tajno , ali organizovano - napisao je na FB profilu lider "PzP" Nebojša Medojević. mkoji je uoči izbora bio u koaliciji sa listom "Za budućnost Crne Gore".  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore o novom državnom zaduživanju od 750 miliona eura
Zadužili se tajno - strahovali od opstrukcije!
    - Najznačajniji model, koji je bilo moguće realizovati na osnovu svih varijacija, jeste model koji smo izabrali, model obveznica tipa "B" i dobili smo jednu od najpovoljnijih ponuda i to uspjeli da realizujemo - naglasio je na press konferenciji predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, obrazlažući zaduživanje države od 750 miliona eura.  
 
2
Premijer Duško Marković posjetio ski-centre u Kolašinu
Uloženo se vraća - samo od PDV!
- Samo po osnovu PDV od ovih investicija, i po osnovu drugih naknada državi – biće vraćeno naše dosadašnje ulaganje u razvoj Kolašina i Bjelasice. A suštinski benefiti tek dolaze – otvoriće se 700 novih radnih mjesta i oko 1.000 smještajnih jedinica u hotelima koji se grade - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas obišao gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450.
Premijer je kazao da se, zahvaljujući ukupnoj kapitalnoj infrastrukturi, žičarama i ski-stazama koje gradimo, u Kolašinu gradi 7 hotela visoke kategorije u koje investitori ulažu skoro 100 miliona eura. 
 
2
Vlada Crne Gore i njen predsjednik Duško Marković ponovo demantuju poslanika Nebojšu Medojevića
Aranžman sa MMF - ni tražili, niti bi prihvatil!
- I u uslovima nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize koja razorno pogađa sve ekonomije svijeta, pa i našu, a u okviru nje posebno turizam i povezane djelatnosti - ova Vlada njie tražila niti bi prihvatila aranžman sa MMF - vlada Crne Gore i njen predsjednik Duško Marković ponovo demantuju poslanika Nebojšu Medojevića. 
 
2
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavilo podršku stočarima
Za izdig stoke - 272 hiljade!
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i u 2020. godini, u skladu sa Agrobudžetom, nastavilo je podršku stočarima za izdig na katune. Osnovni cilj ove mjere je podrška tradicionalnom načinu stočarstva. Takođe, implementacija ove mjere doprinosi očuvanju i održivom korišćenju prirodnih resursa, održivom gazdovanju poljoprivrednim zemljištem, zaštiti životne sredine, očuvanju biodiverziteta 
 
1
Vlada Crne Gore o izjavi Zdravka Krivokapića da je vodio intenzivne razgovore o Klinici za infektivne bolesti
Mandatar se - "kiti tuđim perjem"!
       - Ova Vlada uradila je sve da se Infektivna klinika gradi i izgradi, i obezbijedila duplo veću finansijsku podršku od planirane. U prevodu – ne kitite se tuđim zaslugama, imaćete priliku da svoje znanje i sposobnost pokažete tokom dalje realizacije ovog kapitalno važnog zdravstvenog projekta - saopšteno je iz Vlade Crne Gore povodom izjave mandatara Zdravka Krivokapića Televiziji Vijesti da je vodio intenzivne razgovore u vezi sa novom zdravstvenom infrastrukturom i to Klinikom za infektivne bolesti.  
 
1
Otkup jagnjadi po planu
Otkupiće oko - 14.000 jagnjadi!
          Program otkupa tržišnih viškova jagnjadi, koji je podržala Vlada Crne Gore, realizuje se ovih dana uspješno. Otkup je počeo u prvoj sedmici septembra, kako je i najavljeno, a na terenu ga realizuju MI Goranović(NK), Mesopromet(BP) i HM Durmitor (ŽB). Procjena je da će ovi privredni subjekti otkupiti oko 14.000 jagnjadi od stočara širom Crne Gore.  
 
1
Premijer posjetio gradsku upravu Podgorice
Grad prati - razvojnu agendu Vlade!
          - Glavni grad i njegov ubrzani razvoj predstavlja važnu pretpostavku za sveukupni razvoj Crne Gore - ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas posjetio gradsku upravu Podgorice.
- Podgorica i njena administracija prate razvojnu agendu Vlade, i da taj pristup treba zadržati i u periodu koji dolazi - jedinstvena je ocjena sastanka premijera sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem i njegovim saradnicima. 
 
1
Sektor šumarstva i drvoprerade jedan je od rijetkih koji i u vremenu korona virusa bilježi značajan rast od 20 odsto
Reforma za više - pravednosti i odgovornosti!
- Reforma sistema gazdovanja šumama koja je u toku donijeće više pravednosti i više odgovornosti i obezbijediti veću dostupnost drveta, posebno za manje proizvođače - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović na sastanku sa predstavnicima sektora šumarstva i drvoprerade sa kojima je sagledavao stanje, izazove i planove u ovom sektoru.
Sektor šumarstva i drvoprerade jedan je od rijetkih koji i u vremenu korona virusa bilježi značajan rast od 20 odsto. 
 
1
Otvorena UNIPROM KAP fabrike bileta, investicija vrijedna 15 miliona eura
Za 80 radnika - prilika za kvalitetniji život!
       - Evropski put – proces je promišljene strateške transformacije svih segmenata našeg društva, uključujući i našu industriju. To je borba za unaprjeđenje postojećih i osvajanje novih proizvodnih procesa, poput ove kojoj danas svjedočimo. Jer svaki novi proizvod je novo radno mjesto i nova prilika da svaki zaposleni podigne kvalitet života na željeni nivo – ukazao je premijer Duško Marković na svečanosti na kojoj su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i vlasnik UNIPROM KAP Veselin Pejović otvorili fabriku bileta. 
 
1
Počeli izgradnja puta Kosanica - Glibaći - Bobovo
U prvu fazu - svim snagama!
             - Za prvu fazu izgradnje puta stvoreni su svi administrativni preduslovi. Vlada je donijela sve potrebne odluke, zbog čega smo malo čekali sa otpočinjanjem radova. Sada smo krenuli da radimo svim snagama - istakao je ministar odbrane Predrag Bošković, koji je danas, sa predsjednikom opštine Pljevlja Igorom Golubovićem i saradnicima obišao je radove na trasi puta Kosanica - Glibaći - Bobovo.
On je dodao da je to jedan od najizazovnijih projekata na kom radi Vojska Crne Gore.  
 
1
predsjednik Vlade Crne Gore na sastanku sa privrednicima Glavnog grada
Uspjeli uprkos - odbijanju modela MMF!
         - Samo za dva – tri mjeseca mi smo uspjeli da ozdravimo i konsolidujemo naše javne finansije, da tekuće troškove već tada i u tom kratkom periodu finansiramo samo iz izvornih prihoda, povratili smo međunarodni kreditni rejting, naš izlazak na međunarodna finansijska tržišta je bio veoma dobar i plodotvoran sa aspekta zaduživanja i cijene toga duga. To nam je omogućilo da dio toga novca usmjerimo u kapitalni budžet radi razvoja i investicija u cijeloj zemlji u različitim sektorima i naravno vraćanje ogromnog državnog duga čiji su se anuiteti kretali između 300 i 500 miliona eura na godišnjem nivou u ove tri godine. To je pokazalo da u Crnoj Gori ima i pameti i odlučnosti u državnoj administraciji - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa privrednicima Glavnog grada. 
 
1
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Poljoprivrednicima isplaćeno - 575 hiljada eura!
       - Za direktna plaćanja po površini za višegodišnje zasade i za organsku proizvodnju, do sada je isplaćena podrška za 1.862 korisnika, u iznosu od oko 575 hiljada eura. U poređenju sa prethodnom godinom, bilježi se rast broja poljoprivrednih proizvođača koji su podnijeli zahtjev za podršku, za oko 20 odsto - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje nastavlja sa redovnom isplatom podrške poljoprivrednim proizvođačima koji su to pravo ostvarili kroz mjere Agrobudžeta za 2020.  
 
1
Crnogorski premijer u trafostanici Lastva Grbaljska
Energetika oslonac - za oporavak ekonomije!
       - Ovdje pred nama je jedan je od najslikovitijih primjera našeg savremenog razvoja. Ovo postrojenje je srce nove crnogorske energetike i najljepša slika nove Crne Gore. Upravo ovakvu viziju našeg razvoja imali smo kada smo odlučili da obnovimo našu državnu nezavisnost i preuzmemo odluke o budućnosti u naše ruke. Zato smatram da je važno povremeno zastati pred konkretnim rezultatima. Ovdje su oni očigledni – i u tehničkom i u finansijskom smislu. Crna Gora je postala: energetsko čvorište jugoistočne Evrope, spona Balkanskog i Apeninskog poluostrva i regionalni lider u integraciji obnovljivih izvora energije. Dosljednim radom, bez suvišne pompe i samopromocije, dovršili smo ranije započeto, materijalizujući uloženi trud ove i prethodnih Vlada. No, istovremeno smo se aktivno prilagođavali savremenom razvojnom konceptu, otvarajući prostor za još brži rast. Među prvima u Evropi uhvatili smo korak sa novim trendovima u energetici. Bez centa finansijskih podsticaja, koristeći benefite tehnološkog napretka, danas radimo na realizaciji solarnih i vjetro-elektrana širom Crne Gore. Uz puno uvažavanje argumenata najšire javnosti, sa posebnim senzibilitetom odnosimo se prema pitanju zaštite životne sredine. Ovakvim pristupom, udahnuli smo novi život projektu izgradnje hidroelektrane Komarnica. Zelena energija i održivi razvoj su naše trajno opredjeljenje – ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prilikom današnjoj poosjeti trafostanici u Lastvi Grbaljskoj.  
 
1
Crnogorski premijer ukazao podršku rukovodstvu Budve
Prijestonicu turizma - vratiti na tron!
       - Pokazali ste do sada, i danas u svakoj riječi koju sam čuo, da vam je opšti interes – državni interes, interes građana Budve prioritet, pa da je onda sve ostalo. Zato imate punu podršku Vlade kako biste ponovo pokrenuli razvoj i vratili Budvu na mjesto prijestonice crnogorskog turizma i generatora lokalne i nacionalne ekonomije - naglasio je crnogorski premijer Duško Marković na sastanku sa rukovodstvom Budve. 
 
1
Odbor direktora Svjetske banke
Za regulaciju Lima i Grnčara - 15 miliona!
    Odbor direktora Svjetske banke dobrio je 15 miliona eura kreditnih sredstava za skori početak kapitalnih infrastrukturnih radova na regulaciji Lima i Grnčara.
Realizacijom ovog projekta, Vlada Crne Gore će u Bijelom Polju, Beranama, Gusinju i Plavu riješiti višedecenijske probleme uzrokovane poplavama, zaštititi životnu sredinu i imovinu građana, a posebno poljoprivredno zemljište od trajnog gubitka. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|