0
Konferencija za medije ministra poljoprivrede o programu podrške Abu Dabi fonda
Nelogičnosti "ustupili" - tužilaštvu!

       - - Mnogo je nelogičnosti za Abu Dabi fond. Sve podatke koje smo prikupili predali smo Specijalnom državnom tužilaštvu. IRF je zaključio ugovor sa Abu Dabi fondom na 5o miliona dolara.Potpisnik ugovora u ime IRF je dr Zoran Vukčević, a svjedok ministar Petar Ivanović. U prevodu ugovora kao potpisnik se pojavljuje bivši ministar finansija dr Radoje Žugić. On se pojavljuje i kao potpisnik ugovora o zajmu. Ovo znači da u prevodima ugovora potpisi nijesu istovjetni sa originalom. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prepoznato je kao korisnik kredita, čime je izašlo iz svoje nadležnosti. Ministarstvo je radilo i bankarske poslove, što takođe nije u njegovoj nadležnosti. Iako bez osnova, ministarstvo zaključuje 12 ugovora o kreditu. Iako se konstantno baratalo sa devet ugovora, dva ugovora su zaključena, iako još nijesu isplaćena i jedan ugovor je zaključen od IRF, pa smo saradnjom sa IRF dobili informaciju o tom ugovoru i imamo ugovor sa Plantažama, koji jedini nije odobren - istakao je ministar šumarstva i voprivrede Aleksandar Stijović na konferenciji za medije o programu podrške Abu Dabi fonda.

- Ukupan iznos povučenih sredstava je 29,6 miliona dolara u dvije tranše. Prva tranša od 15 miliona dolara 27.8.2015. Druga tranša od 14, 6 miliona dolara izvedena je 16.5.2017. Potpisao je Milutin Simović i prenos sredstava izvršen je preko specijalnog računa. Otvoren je kod "Prve banke" i van je sistema državnih finansija. Ivanović je potpisao da Prva banka isplati 2,5 miliona preduzeću Agro Carine. Abu Dabi fond uplaćivao je novac na taj račun, čime je izbjegnut sistem državnog plaćanja. Bivši mministar Simović daje ovlašćenje za podizanje sredstava i ovlašćenje o zaključivanje ugovora o hipoteci i ugovora o zalozi Blagoti Raduloviću. Kompletnu proceduru sprovodio je uži krug oko bivših ministara. Ni u jednom slučaju ne postoji odobrenje Odjeljenja za izdavanje kredita. Postoje odluke odbora za zajam, a to nas navodi na zaključak da nije postojao nikakav odbor koji je ocjenjivao osnovanost zahtjeva, već su ugovori zaključivani proizvoljno - ukazao je Stijović i dodao:
- Nijesu svi krajnji korisnici ni ispunjavali uslove za dodjelu kredita. Kompletnu proceduru pratio je Nemanja Katnić, a odobravao ih je Blagota Radulović, uz odobrenje bivših ministara Petra Ivanovića, Budimira Mugoše i Milutina Simovića.
Zahtjev za kredit napisan olovkom i na osnovu njega je dodijeljen kredit kompaniji Ekoper od 2,5 miliona doolara. Zahtjev za kredit je od 24.11., a odluka o kreditu donijeta je 15 dana ranije. Ugovor je potpisan dan prije nego što je zahtjev stigao.
U slučaju "Vektre Jakić" imamo ugovor o kreditu i ugovor o zalozi. "Vektra" je bila u stečaju, tako da nije ni mogla dobiti kredit. Nedostajalo je mnogo dokumentacije, čak i zahtjev za dodjelu kredita.
- Sve ugovore zaključivali su ministri, navodno na osnovu Prijedloga odluke jedinice za implementaciju projekata. Odbor nije ni postojao, odluke je potpisivao Blagota Radulović, geberakni direktor Direktorata za plaćanje - zaključioje Stijovi




Posjeta : 458