Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Uz podršku Ministarstva sporta, otvoren drugi Sajam mladih preduzetnika Crne Gore
Unaprijeđuju svijest mladih - o biznisu!
       - Ministarstvo sporta od osnivanja pruža kontinuiranu podršku omladinskim organizacijama u sprovođenju inovativnih projekata za mlade. Samo u ovoj godini podržali smo 86 omladinskih projekata u skladu sa prioritetima iz Strategije za mlade, od kojih 17 projekata imaju za cilj da podstaknu mlade da se bave preduzetništvom, kao i da budu informisani o njihovim pravima na radu, mogućnostima sticanja zaposlenja i razvoja karijere. Jedan od tih projekata je i projekat Unije mladih preduzetnika koji će unaprijediti svijest mladih o preduzetništvu i mogućnostima za pokretanje biznisa - istakao je ministar sporta Nikola Janović otvarajući drugi Sajam mladih preduzetnika Crne Gore. koji je organizovala Unija mladih preduzetnika, uz finansijsku podršku Ministarstva sporta. 
 
0
Direkcija za saobraćaj raspisala tender za izvođenje radova na rekonstrukciji puta Dinoša – Cijevna Zatrijebačka
Razvoj sjevera - proces koji teče!
          - Izgradnja kapitalne infrastrukture na Sjeveru, njegovo povezivanje, i finansiranje razvojnih projekata više nije samo dugoročno programsko određenje Vlade, već proces koji teče svakog dana i daje mjerljive rezulatate na terenu, širom Crne Gore - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je posredstvom Direkcije za saobraćaj raspisala tender za izvođenje radova na rekonstrukciji puta Dinoša – Cijevna Zatrijebačka, dužine 17,3 kilometara, vrijedan više od 11 miliona eura.
Ovaj put će već u toku sljedeće godine postati dio moderne saobraćajnce Podgorica – Gusinje, preko Albanije. 
 
2
Druga Nacionalna konferencija o poljoprivrednom i ruralnom razvoju otvorena u Pljevljima
Razvoj i napredak - apsolutni prioriteti!
       - Da bi ostvarili ciljeve, moramo ostvariti dugoročan dinamični rast ekonomije, realizaciju velikih kapitalnih infrastrukturnih investicija, a to je moguće u uslovima ukupne stabilnosti koju smo izgradili i koju ćemo sačuvati u Crnoj Gori.
Razvoj i napredak su apsolutni prioriteti i nemaju alternativu. Za to smo od građana dobili mandat povjerenja i odgovornosti i tome ćemo odgovoriti odlučno i posvećeno - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, otvarajući u Pljevljima drugu Nacionalna konferencija o poljoprivrednom i ruralnom razvoju.
Izlaganje ministra Simovića prenosimo integralno: 
 
1
Premijer na redovnom sastanku sa rukovodiocima Poreske uprave, Uprave carine i Uprave za inspekcijske poslove
"Pod lupu" - račune opština!
          - Posebno ćemo pratiti izvještavanje i podnošenje računa od strane opština za dodijeljena sredstva po svakom osnovu, što je zadatak za budžetske i inspekcijske organe - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa rukovodiocima Poreske uprave Miomirom Mugošom, Uprave carina Vladanom Jokovićem i Uprave za inspekcijske poslove Alijom Košutom i njihovim saradnicima. 
 
1
Proslava povodom 10 godina poslovanja kompanije “DoMEn”
Domen “.me” postao - i globalni brend!
             - Zahvaljujući pogodnoj ekstenziji za personalizaciju i onlajn marketing, domen “.me” je danas, pored nacionalnog postao i globalni brend i svojevrsni ambasador Crne Gore u svim krajevima svijeta - ukazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na proslavi povodom 10 godina poslovanja kompanije “DoMEn”. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na Žabljaku prisustvovao svečanom otvaranju puta Kuće Stijepovića – Savin Kuk i višenamjenskog terena za male sportove
Potpisani ugovori za investiicje - 13 miliona!
         - Sa zadovoljstvom konstatujem da se na Žabljaku investicije koje sprovodi Vlada i Opština Žabljak realizuju najboljom mogućom dinamikom kako smo obećali građanima Žabljaka i poručili cijeloj Crnoj Gori - ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas na Žabljaku prisustvovao svečanom otvaranju puta Kuće Stijepovića – Savin Kuk i višenamjenskog terena za male sportove, kao i prvoj vožnji električnog minibusa.
On je naglasio da su već u ovom trenutku potpisani ugovori za investiicje na Žabljaku u vrijednosti od preko 13 miliona eura, a da će u ovoj godini biti potrošeno 3 miliona eura, što govori u intenzivnom ulaganju u infrastrukturu Žabljaka. 
 
2
Crnogorski premijer na Konkordija samitu u Njujorku
Naša ambicija - najprestižnija destinacija!
- Danas smo pozicionirani na način da imamo ambiciju, kao što ste i sami rekli, da postanemo najrazvijenija zemlja i najprestižnija destinacija na Sjevernom Mediteranu. Prošle godine smo postali punopravna članica NATO, a već šest godina pregovaramo sa Evropskom unijom o članstvu. Dakle, naša vizija evropske i evroatlanske zemlje se ostvaruje. Ali našu zemlju želimo da učinimo bogatom, razvijenijom i zemljom u kojoj se živi srećnije i sa punim zadovoljstvom - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Konkordija samitu u Njujorku. 
 
2
Obraćanje potpredsjednika Vlade Crne Gore mr Milutina Simovića na Akademiji povodom Dana rudara
Ohrabrenja iz - okna i investicija!
- Ohrabreni smo rezultatima proizvodnje uglja i rude u prošloj godini, koja je iznosila preko 3 miliona tona, što je bio rast od 22% u odnosu na prethodnu godinu. Ohrabruju nas i realizovane investicije u prošloj godini od preko 9 miliona eura i planirane investicije za naredno četvorogodište od 66 miliona eura. Ohrabruje nas i ostvarena dobit koja je samo u Rudniku uglja Pljevlja bila 6,7 miliona eura.
Ovakvi rezultati u našim strateškim rudarskim kompanijama i predstavljeni planovi ohrabrenje su za sve nas, za oko 1.400 zaposlenih u njima, za lokalne ekonomije Pljevalja, Nikšića i Berana i ohrabrenje za ukupnu našu ekonomiju - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore mr Milutin Simović u obraćanju na Akademiji povodom Dana rudara Crne Gore: 
 
1
Jubilarni 40. Sajam građevinarstva, 13. Sajam Vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i 6. Sajam energetike otvoreni na Jadranskom sajmu u Budvi
Auto-put vodi - ekonomiju u Evropu!
             - Efikasnijim i savremenijim putnim povezivanjem učinićemo Crnu Goru saobraćajnim, logističkim i trgovinskim habom u Jugoistočnoj Evropi, i značajno unaprijediti saobraćajnu bezbjednost i sigurnost, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i uvećati udobnost putovanja. Auto-put će doprinijeti da naša ekonomija još snažnije krene pravcem našeg integracionog puta – u Evropu - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Milutin Simović, otvarajući danas na Jadranskom sajmu u Budvi jubilarni 40. Sajam građevinarstva, 13. Sajam Vode-vodovodno-sanitarne tehnologije i 6. Sajam energetike.
- Učešće izlagača iz 18 zemalja predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinskog sektora, ukupne privrede i investicionih potencijala Crne Gore - napomenuo je Simović.
   Zemlja partner sajma je Narodna Republika Kina. 
 
1
Agencija za kreditni rejting Standard&Poors potvrdila ,,stabilan“ rejting Crne Gore, uz očuvanje ocjene B+/B
Potvrda "najavljuje" - povećanje rejtinga!
    Agencija za kreditni rejting Standard&Poors objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je potvrdila izgled rejtinga naše zemlje, koji je označen kao ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B.
- Imajući u vidu da je kredina agencija Standard&Poors drugi put potvrdila rejting koji je dodjeljen Crnoj Gori u 2017.godini, ova činjenica upućuje na očekivanje da bi nakon treće ovakve potvrde moglo doći do povećanja kreditnog rejtinga - saopštilo je Ministarstvo finansija. 
 
1
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte
Nastaviti pregovore - o "Mediteranu"!
    Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte razmotrio je Izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog javnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup vojno-turističkog kompleksa „Mediteran” Žabljak i naložio Tenderskoj komisiji da nastavi pregovore. 
 
0
Predsjedništvo "Socijaldemokrata Crne Gore" o daljem razvoju "Aerodroma Crne Gore"
Koncesije nepovoljne - uzlet uz kredit!
- Bilo je za očekivati da će, osim koncesionog modela, Ministartsvo prezentirati i alternativne modele daljeg razvoja Aerodroma, kako bi se kroz jasnu komparaciju pokazalo koji je optimalan. Međutim, kako se to nažalost nije desilo, Socijaldemokrate su uradile ozbiljnu finansijsku analizu koja kroz 9 scenarija pokazuje da Aerodromi CG mogu sami da uzmu kredit, investiraju 105 miliona eura na oba aerodroma za izgradnju novih terminala i rekonstrukciju i proširenje manevarskih površina, uredno vraćaju kredit i da u narednih 25 godina po osnovu izdvajanja iz neto profita u državni budžet uplate od 300 do 700 miliona; od poreza na dobit država će prihodovati od 40 do 100 miliona eura i još oko 100 miliona eura od drugih poreza, doprinosa i raznih taksi - naglasio je Ivan Brajović, predsjednik "Socijaldemokrata Crne Gore", poslije današnje sjednice Predsjedništva ove partije na kojoj je razmatrano pitanje pitanja daljeg razvoja "Aerodroma Crne Gore". 
 
0
Premijer Marković primio Franka Hemskerka
Svjetska banka podržava - koncesiju aerodroma!
    - Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, a javni novac je bolje davati za gradnju škola, na primjer – ukazao je izvršni direktor u Odboru Svjetske banke Frank Hemskerk u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.
On je iskazao puno podršku Svjetske banke Vladi Crne Gore pri čemu je posebno naglasio podršku Vladinom modelu valorizacije naših aerodroma. Naglasio je da njegovo iskustvo kao ministra turizma Holandije pokazuje da je rast prometa na aerodromima jedan od ključnih preduslova snaženja turističkih djelatnosti i povećanja prihoda kao i dostupnosti zemlje. 
 
0
Izraz brige prema penzionerima i farmerima
Otkup jagnjadi - početi što prije!
- Organizovani otkup jagnjadi - kao izraz brige prema potrebama penzionera da pod povoljnim uslovima obezbijede kvalitetan proizvod, a, istovremeno, pomogne farmerima u rješavanju tržišnih viškova u svojoj proizvodnji - treba početi što prije - zaključeno je na današnjem sastanku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO koji je inicirao Savez penzionera Crne Gore.  
 
0
Premijeri Crne Gore i Bugarske
Odnose oplemeniti - ekonomskom saradnjom!
- Odnosi dviju država prijateljski su i sadržajni, produbljeni podrškom Bugarske našim evropskim i evroatlantskim integracijama, te da obje strane vide mogućnost snažnije ekonomske saradnje - naglasili su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i premijer Bugarske Bojko Borisov na zajedničkoj press konferenciji. 
 
0
Crnogorski premijer o valorizaciji aerodroma
Koncesija neophodna - zbog ekonomije!
- Što se tiće valorizacije Aerodromi Crne Gore ne bih se bavio komentarima mendaždmenta u "Aerodromima CG". Njihov posao je da upravljaju aerodromima dok imaju mandat. Vlada se opredijelila da aerodrome valorizuje putem koncesije jer je to neophodno jer su sada crnogorski aerodromi usko grlo za ubrzano rast turizma i cijele ekonomije. Dakle, mi ne valorizujemo aerodrome samo zbog turizma nego i zbog potreba cijele ekonomije - odgovorio je novinarima premijer Duško Marković, napominjući da Crna Gora ne prodaje aerodrome, kako to tvrde protivnici valorizacije aerodroma, već ih daje u koncesiju. 
 
3
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja
Vraćeno hiljadu tona - razne vrste hrane!
- Samo ove godine, od januara do juče, prilikom kontrole uvozne hrane, zaustavljeno je 97 pošiljki, što je 1.000 tona razne vrste hrane koja je vraćena jer nije odgovarala standardma kvaliteta i bezbjednosti. Time smo zaštitili zdravlja stanovnika i turista - ukazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović na otvaranju „Veterinarskih dana 2018“ u Beranama.  
 
2
Proizvođači povrća u Crnoj Gori investirali ove godine više od 923 hiljade eura u širenje i unapređenje proizvodnje
Više zasijali - 72 hektara!
- Kao jedan od rezultata, zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su za 72 hektra u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2017. godine pod povrćem je zasijano 568ha, dok je u 2018. godini zasijano 640ha. Posebno ohrabrenje je što je na sjeveru zabilježen rast od 35 odsto zasijanih površina obuhvaćenih podrškom. U centralnom dijelu Crne Gore rast je na nivou 15 odsto - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ukazujući da su kroz javni poziv iz Agrobudžeta, proizvođači povrća u Crnoj Gori investirali ove godine više od 923 hiljade eura u širenje i unapređenje proizvodnje. Od Ministarstva dobili su bespovratnu podršku u iznosu od više od 390 hiljada eura. 
 
2
Crnogorski premijer nenajavljeno pposjetio još četiri gradilišta u sjevernom regionu
Ima problema - od pripreme projekta!
- Radovi tamo ne idu zadovoljavajućom dinamikom. Postoje ozbiljni problemi koji su izgleda uzrokovani u samim fazama pripreme projekta – u fazama projektovanja, revizije i nadzora - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na putu ka Katunu Žarski, jednom od četiri gradilišta u sjevernom regionu koja je danas nenajavljeno posjetio. 
 
2
Premijer Duško Marković. poslije 70 dana, ponovo nenajavljeno na gradilištu „Kolašin 1600“
Sada idu - u dobrom pravcu!
- Danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da radovi dobro napreduju, da imamo dobru dinamiku i da su izvođači angažovani na ovom lokalitetu, da odgovorno i savjesno rade kako bi radovi bili dovedeni do kraja. Dakle, i kompanije Tošković, Tehnoput i konzorcijum Doppelmayr i Novi Volvoks su u punom angažmanu sa zadovoljavajućim brojem radnika i ozbiljnom mehanizacijom i rekao bih da sada stvari idu u dobrom pravcu. Naravno, ovo zadovoljstvo je samo danas. Mi ćemo preko Direkcije i nadležnog ministarstva i neposredno ja sa svojim Kabinetom i u budućnosti pratiti kako stvari napreduju - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Dušško Marković, koji je, poslije 70 dana, danas posjetio gradilište „Kolašin 1600“. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15| |16| |17| |18| |19| |20| |21| |22| |23|