Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Premijer obišao gradilište Ski centra Cmiljača kod Bijelog Polja
Daće zamajac - cijeloj ekonomiji!
       - Realizujemo naš plan razvoja kada je u pitanju Cmiljača i Bijelo Polje u cjelini. Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona eura, 17 miliona zaključenih ugovora, 10 miliona realizovanih ugovora. Cmiljača, Žarski, Kolašin 1600 će vjerujem 2021. godine biti značajan zamajac ne samo zimskoj i ukupnoj turističkoj privredi nego cijeloj crnogorskoj ekonomiji: nova radna mjesta, podsticaj za mnoge druge prateće djelatnosti i naravno nove prilike za mlade ljude ovog kraja – zaključio je premijer Duško Marković, koji je obišao gradilište Ski centra Cmiljača kod Bijelog Polja.
Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je gotovo 1,4 kilometar. 
 
2
Obilježena 71 godina Dana rudara Crne Gore
Dodatne investicije - otvaraju rudnike!
          - Crna Gora posjeduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta u ovoj oblasti, koji će u budućnosti uticati na povećanje učešća rudarske proizvodnje u ekonomskom rastu Crne Gore. Upravo zbog toga izražavam očekivanje da će u ovoj oblasti biti dodatnih investicija, što će značiti otvaranje novih rudnika, a samim tim i dodatni impuls razvoju rudarstva u Crnoj Gori - naglasila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na svečanosti koja je povodom Dana rudara Crne Gore upriličena u Pljevljima.  
 
2
Na ski centru Cmiljača u Bijelom Polju
Montaža žičare - planiranom dinamikom!
             Montaža nove šestosjedne žičare na planinskom ski centru Cmiljača u Bijelom Polju, koju Vlada Crne Gore finansira sa devet miliona eura iz kapitalnog budžeta, teče planiranom dinamikom.
Riječ je o modernoj opremi italijanskog proizvođača Leitnera, čije se žičare danas nalaze na mnogim poznatim ski centrima u svijetu. Radovi na Cmiljači, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, Uprava javnih radova povjerila je podgoričkoj kompaniji “Novi Volvoks”. Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je blizu 1,4 kilometra. 
 
1
Premijer sa predstavnicima Northstara i Marriotta
Spremni za gradnju - rizorta Ritz Carlton!
- Pripreme za gradnju rizorta teku zadovoljavajućom dinamikom, da će hotelski operater biti renomirana svjetska hotelska kompanija Marriott, te da su obezbijedili da u Crnu Goru dođe jedan od njihovih 30 luksuznih brendova, Ritz Carlton - saopštio je vlasnik projekta Ritz Carlton Montenegro Mohamed Al Sager na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, koji se danas sastao se sa predstavnicima renomiranih svjetskih kompanija Northstara i Marriotta koji će u Crnoj Gori, u opštini Herceg Novi, graditi rizort Ritz Carlton Montenegro vrijedan 210 miliona eura. 
 
1
Elektroprivreda Crne Gore KFW Bankom potpisala ugovor za projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica
Aranžman omogućava - ugradnju osmog agregata!
- Posebno me raduje što će nam ovaj povoljni kreditni aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom omogućiti i preduslove za ugradnju osmog agregata u hidroelektranu Perućica. Uvijek nas raduje kad se povećava kapacitet postojećih hidroelektrana koji nemaju uticaja na životnu sredinu. 60MW je kapacitet skoro jednog proizvodnog objekta, to je draž starih elektrana, na koje smo ponosni i na kojima nam mogu zavidjeti i puno razvijenije zemlje - naglasila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić povodom potpisivanja ugovora vrijednog 33 miliona Elektroprivrede Crne Gore sa KFW Bankom za projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica.  
 
0
Potpisani sporazumi između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske
Uređuju odnose - u drumskom i avio saobraćaju!
         - Glavni cilj bilateralnog susreta bio je potpisivanje Sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazuma koji se odnosi na vazdušni saobraćaj između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Sporazumi uređuju odnose u oblasti prevoza na savremen način, što ce olakšati protok robe i putnika i ukloniti administrativne barijere u pomenutim sektorima - ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković boravi u posjeti Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti na putevima, a tokom koje se bilateralno sastao sa svojom koleginicom, gđom Šarlot Vere, baronesom Vere od Norbintona, parlamentarnom podsekretarkom države za sektor saobraćaja. 
 
0
Nastavak valorizacije turističkih potencijala Bjelasice
Ugovorena izgradnja - žičare!
       Vlada Crne Gore investiraće devet miliona eura u izgradnju još jedne žičare na skijalištu Kolašin 1600, za koju je Uprava javnih radova danas potpisala ugovor sa konzorcijumom “Doppelmayr – Kolašin”. Žičara će povezati skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600.
Ugovorom je predviđeno da izrada Idejnog rješenja isklopive šestosjedne žičare K7 bude završena za dva mjeseca od njegovog potpisivanja, izrada Glavnog projekta četiri mjeseca od prihvatanja Idejnog rješenja, dok je rok izgradnje žičare godinu od dana uvođenja izvođača u posao. 
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Koncesioni akt za dodjelu koncesije za aerodrome
Što prije - aerodromi pod koncesije!
- Ovom odlukom Vlada ne prodaje aerodrome već ih daje u koncesiju nakon koje će, uz velika ulaganja koncesionara, aerodromi ostati budućim generacijama - zaključio je premijer Duško Marković raspravu poslije koje je Vlada Crne Gore danas usvojila Koncesioni akt za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore sa Nacrtom ugovora o koncesiji i Izvještajem sa javne rasprave i zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da u što kraćem roku preduzme aktivnosti u cilju raspisivanja javnog oglasa za davanje koncesije za aerodrome Crne Gore. 
 
2
U Gornjoj Bukovici novi pogon fabrike vode
„Diva“ punni - i za izvoz!
      - Danas smo prisustvovali i otvaranju novog pogona fabrike „Diva“, vrijednosti tri miliona eura sa novim proizvodnim programom, koji će biti prisutan ne samo na domaćem već i na međunarodnom tržištu i desetak novih zaposlenih Šavničana. Vjerujem da kroz današnji sastanak i definisane prioritete na nekim krupnim kapitalnim projektima Šavnik će nastaviti ovakav tempo razvoja. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima
Izjednačavaju cijene - komunalnih usluga!
    - Predloženim zakonom se postepeno, kroz prelazni period od pet godina, izjednačavaju cijene komunalnih usluga za pravna i fizička lica i obezbjeđuje jasnije definisan pravni osnov za donošenje podzakonskih akata od strane Agencije za regulisane komunalne djelatnosti - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore o "propasti turističke sezone"
Bilansi demantuju - "crne prognoze"!
    - Crna Gora je od 2016. godine otvorila 140 hotela visoke kategorije što znači da je otvarala prosječno jedan hotel visoke kategorije mjesečno, u velike razvojne projekte na Primorju je od 2016. godine uloženo više od pola milijarde eura zahvaljujući čemu u našoj zemlji rade najprestižniji brendovi, a struktura gostiju je takva da ih je sve više iz Njemačke, Velike Britanije i Francuske – rekao je danas predsjednik Vlade Duško Marković u Skupštini iskazujući uvjerenje da će i ovogodišnja ljetnja turistička sezona biti uspješna nakon rekorda postignutih u protekle dvije godine. 
 
1
Ministar saobraćaja sa predstavnicima kompanije "Pizzarotti"
Italijani bi da - grade auto-put!
    - Crna Gora posvećeno radi na unapređenju saobraćajne infrastrukture i pozvali smo sve potencijalno zainteresovane subjekte da ispolje svoje interesovanje i predlože svoje uslove i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na principima privatno-javnog partnerstva, na bazi najbolje međunarodne prakse, uz poštovanje principa jednakog tretmana, slobodne konkurencije i nediskriminacije. U toj utakmici neće biti povlašćenih igrača, a cijena i rokovi, te kvalitet rada, iskustvo i referentnost će biti jedine preporuke koje ćemo cijeniti kao Investitor, u transparentnom postupku izbora izvođača radova za nastavak izgradnje autoputa - istakao je ministar saobraćaja Osman Nurković na sastanku sa predstavnicima italijanske kompanije "Pizzarotti" koji su izrazili nadu u buduću potencijalnu saradnju i sa Vladom Crne Gore kada je projekat autoputa u pitanju. 
 
1
U Uniprom KAP ottvorena fabrika silumina
Proizvodiće za - avio i auto industriju!
          - Kada smo krajem marta obilazili cijeli kompleks, vidjeli smo da se ovdje praktično razvija jedan novi moderni industrijski centar naše zemlje. Na žalost, i tada i danas na ovom mjestu morali smo kontstatovati da je uzdizanje novog KAP pratila, rekao bih, histerična želja da ovaj projekat ne uspije. Ali nova fabrika iz čijeg kruga će izlaziti proizvod koji može ići direktno u hale automobilskih ili avionskih giganata, prkosi skepticima i oponentima savremenog razvoja. Svaki novi proizvod u Crnoj Gori je korak ka novom radnom mjestu, a svako novo radno mjesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života naših građana - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, otvarajući danas - zajedno sa vlasnikom Uniprom KAP-a Veselinom Pejovićem - fabriku silumina. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu za 2019.
Rebalans omogućili - dobri rezultati!
- Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu za 2019. Odluka o rebalansu budžeta donijeta je zbog dobrih rezultata rada Vlade, brige za građane ali i zbog odgovornog odnosa prema predstojećim obavezama - ukazao je ministar finansija Darko Radunović. 
 
0
Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020
Za osam programa - 40 miliona!
       Na području Crne Gore, Italije i Albanije u predstojećem periodu biće sprovedeno osam projekata ukupne vrijednosti 40 miliona eura, kroz koje će biti sprovedene aktivnosti u brojnim oblastima, među kojima su zdravstvo, kultura, zaštita životne sredine i unapređenje turističke ponude.
U Podgorici su danas dodijeljeljeni grantovi za osam tematskih projekata koji su podržani u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, ukupne vrijednosti 40 miliona eura, od čega crnogorskim partnerima pripada 10,5 miliona eura.  
 
1
Savjet za turizam
Pokazatelji najavljuju - uspješnu sezonu!
       - Turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne 2018. godine što, uz činjenicu da su aktivnosti na pripremi špica ovogodišnje sezone realizovane ili se realizuju u skladu sa planom, ukazuje da će i 2019. biti veoma uspješna turistička godina - konstatovao je danas Savjet za turizam. 
 
1
Tur-operatori iz Rusije u posjeti Crnoj Gori
Obogagaćivanje ponude - produžava sezonu!
      - Strateški cilj NTO CG jeste da produžimo turističku sezonu, a pored ostalih aktivnosti koje se realizuju kada je u pitanju podizanje kvaliteta turističke ponude i uvođenje novih sadržaja, upravo segment MICE ponude je jako važan za ostvarivanje tog cilja i zaista je zadovoljstvo da imamo priliku da ugostimo agente iz Rusije - istakla je Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, povodom dolaska tur-operatora, koji su ovog vikenda, na poziv hotela "Hilton" Podgorica – Crna Gora i Turističke organizacija Glavnog grada - Podgorice, u saradnji sa Hilton Worldwide Sales, Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i TA Explorer, ovog vikenda bili na studijskom boravku.  
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje
Smanjena stopa osiguranja - za dva odsto!
   Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim se predlaže smanjenje stope doprinosa za zdravsteno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 na 2,3 odsto. Predlog je, uz povećanje minimalne zarade, dio cjelovitog rješenja koje je kreirano sa ciljem da se unaprijedi standard zaposlenih, a da se istovremeno ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnosti privrede. U diskusiji je naglašeno da će se ovim rješenjem postići neutralan efekat na budžet u srednjem roku i obezbijediti ostvarenje prihoda projektovanih u procesu fiskalne konoslidacije - saopštila je Vlada Crne Gore. 
 
1
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte
Na prodaju - "Sidro" i "Piva"!
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte danas je dao saglasnost Zahtjev Luke Bar AD – Bar za prodaju 100 odsto udjela u d.o.o Hotel Sidro i prihvatio Zahtjev Hotelske grupe Budvanska rivijera AD – Budva za davanje saglasnosti na Odluku o izmjeni Odluke o prodaji putem javne aukcije koja se tiče prodaje Hotela Piva u Plužinama. Komisija za aukciju je zadužena da, u skladu sa Uredbom o prodaji akcija i imovine putem javne aukcije, sprovede postupak prodaje dijela imovine Hotelske grupe Budvanska rivijera AD – Budva – hotela Piva u Plužinama  
 
0
Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o rezultatima zimske turističke sezone 2018/2019.
Tokom zime - turista za trećinu više!
    - Crnu Goru je posjetilo 153.795 turista, što je za 33,37 odsto više nego prethodne sezone, kao i da je ostvareno 296.291 noćenja, što je 15,83 odsto više nego tokom sezone 2017/18.godine. Osim opština na sjeveru, gdje postoje zimski skijaški centri, evidentna je i dobra posjećenost centralnog i primorskog regiona, što je pokazatelj da se Crna Gora dinamično približava jednom od zacrtanih ciljeva – da postane cjelogodišnja turistička destinacija - saopštila je Vlada Crne Gore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14| |15|