Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Vlada Crne Gore o izjavi Zdravka Krivokapića da je vodio intenzivne razgovore o Klinici za infektivne bolesti
Mandatar se - "kiti tuđim perjem"!
       - Ova Vlada uradila je sve da se Infektivna klinika gradi i izgradi, i obezbijedila duplo veću finansijsku podršku od planirane. U prevodu – ne kitite se tuđim zaslugama, imaćete priliku da svoje znanje i sposobnost pokažete tokom dalje realizacije ovog kapitalno važnog zdravstvenog projekta - saopšteno je iz Vlade Crne Gore povodom izjave mandatara Zdravka Krivokapića Televiziji Vijesti da je vodio intenzivne razgovore u vezi sa novom zdravstvenom infrastrukturom i to Klinikom za infektivne bolesti.  
 
1
Otkup jagnjadi po planu
Otkupiće oko - 14.000 jagnjadi!
          Program otkupa tržišnih viškova jagnjadi, koji je podržala Vlada Crne Gore, realizuje se ovih dana uspješno. Otkup je počeo u prvoj sedmici septembra, kako je i najavljeno, a na terenu ga realizuju MI Goranović(NK), Mesopromet(BP) i HM Durmitor (ŽB). Procjena je da će ovi privredni subjekti otkupiti oko 14.000 jagnjadi od stočara širom Crne Gore.  
 
1
Premijer posjetio gradsku upravu Podgorice
Grad prati - razvojnu agendu Vlade!
          - Glavni grad i njegov ubrzani razvoj predstavlja važnu pretpostavku za sveukupni razvoj Crne Gore - ocijenio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas posjetio gradsku upravu Podgorice.
- Podgorica i njena administracija prate razvojnu agendu Vlade, i da taj pristup treba zadržati i u periodu koji dolazi - jedinstvena je ocjena sastanka premijera sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem i njegovim saradnicima. 
 
1
Sektor šumarstva i drvoprerade jedan je od rijetkih koji i u vremenu korona virusa bilježi značajan rast od 20 odsto
Reforma za više - pravednosti i odgovornosti!
- Reforma sistema gazdovanja šumama koja je u toku donijeće više pravednosti i više odgovornosti i obezbijediti veću dostupnost drveta, posebno za manje proizvođače - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović na sastanku sa predstavnicima sektora šumarstva i drvoprerade sa kojima je sagledavao stanje, izazove i planove u ovom sektoru.
Sektor šumarstva i drvoprerade jedan je od rijetkih koji i u vremenu korona virusa bilježi značajan rast od 20 odsto. 
 
1
Otvorena UNIPROM KAP fabrike bileta, investicija vrijedna 15 miliona eura
Za 80 radnika - prilika za kvalitetniji život!
       - Evropski put – proces je promišljene strateške transformacije svih segmenata našeg društva, uključujući i našu industriju. To je borba za unaprjeđenje postojećih i osvajanje novih proizvodnih procesa, poput ove kojoj danas svjedočimo. Jer svaki novi proizvod je novo radno mjesto i nova prilika da svaki zaposleni podigne kvalitet života na željeni nivo – ukazao je premijer Duško Marković na svečanosti na kojoj su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i vlasnik UNIPROM KAP Veselin Pejović otvorili fabriku bileta. 
 
1
Počeli izgradnja puta Kosanica - Glibaći - Bobovo
U prvu fazu - svim snagama!
             - Za prvu fazu izgradnje puta stvoreni su svi administrativni preduslovi. Vlada je donijela sve potrebne odluke, zbog čega smo malo čekali sa otpočinjanjem radova. Sada smo krenuli da radimo svim snagama - istakao je ministar odbrane Predrag Bošković, koji je danas, sa predsjednikom opštine Pljevlja Igorom Golubovićem i saradnicima obišao je radove na trasi puta Kosanica - Glibaći - Bobovo.
On je dodao da je to jedan od najizazovnijih projekata na kom radi Vojska Crne Gore.  
 
1
predsjednik Vlade Crne Gore na sastanku sa privrednicima Glavnog grada
Uspjeli uprkos - odbijanju modela MMF!
         - Samo za dva – tri mjeseca mi smo uspjeli da ozdravimo i konsolidujemo naše javne finansije, da tekuće troškove već tada i u tom kratkom periodu finansiramo samo iz izvornih prihoda, povratili smo međunarodni kreditni rejting, naš izlazak na međunarodna finansijska tržišta je bio veoma dobar i plodotvoran sa aspekta zaduživanja i cijene toga duga. To nam je omogućilo da dio toga novca usmjerimo u kapitalni budžet radi razvoja i investicija u cijeloj zemlji u različitim sektorima i naravno vraćanje ogromnog državnog duga čiji su se anuiteti kretali između 300 i 500 miliona eura na godišnjem nivou u ove tri godine. To je pokazalo da u Crnoj Gori ima i pameti i odlučnosti u državnoj administraciji - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa privrednicima Glavnog grada. 
 
1
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Poljoprivrednicima isplaćeno - 575 hiljada eura!
       - Za direktna plaćanja po površini za višegodišnje zasade i za organsku proizvodnju, do sada je isplaćena podrška za 1.862 korisnika, u iznosu od oko 575 hiljada eura. U poređenju sa prethodnom godinom, bilježi se rast broja poljoprivrednih proizvođača koji su podnijeli zahtjev za podršku, za oko 20 odsto - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje nastavlja sa redovnom isplatom podrške poljoprivrednim proizvođačima koji su to pravo ostvarili kroz mjere Agrobudžeta za 2020.  
 
1
Crnogorski premijer u trafostanici Lastva Grbaljska
Energetika oslonac - za oporavak ekonomije!
       - Ovdje pred nama je jedan je od najslikovitijih primjera našeg savremenog razvoja. Ovo postrojenje je srce nove crnogorske energetike i najljepša slika nove Crne Gore. Upravo ovakvu viziju našeg razvoja imali smo kada smo odlučili da obnovimo našu državnu nezavisnost i preuzmemo odluke o budućnosti u naše ruke. Zato smatram da je važno povremeno zastati pred konkretnim rezultatima. Ovdje su oni očigledni – i u tehničkom i u finansijskom smislu. Crna Gora je postala: energetsko čvorište jugoistočne Evrope, spona Balkanskog i Apeninskog poluostrva i regionalni lider u integraciji obnovljivih izvora energije. Dosljednim radom, bez suvišne pompe i samopromocije, dovršili smo ranije započeto, materijalizujući uloženi trud ove i prethodnih Vlada. No, istovremeno smo se aktivno prilagođavali savremenom razvojnom konceptu, otvarajući prostor za još brži rast. Među prvima u Evropi uhvatili smo korak sa novim trendovima u energetici. Bez centa finansijskih podsticaja, koristeći benefite tehnološkog napretka, danas radimo na realizaciji solarnih i vjetro-elektrana širom Crne Gore. Uz puno uvažavanje argumenata najšire javnosti, sa posebnim senzibilitetom odnosimo se prema pitanju zaštite životne sredine. Ovakvim pristupom, udahnuli smo novi život projektu izgradnje hidroelektrane Komarnica. Zelena energija i održivi razvoj su naše trajno opredjeljenje – ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković prilikom današnjoj poosjeti trafostanici u Lastvi Grbaljskoj.  
 
1
Crnogorski premijer ukazao podršku rukovodstvu Budve
Prijestonicu turizma - vratiti na tron!
       - Pokazali ste do sada, i danas u svakoj riječi koju sam čuo, da vam je opšti interes – državni interes, interes građana Budve prioritet, pa da je onda sve ostalo. Zato imate punu podršku Vlade kako biste ponovo pokrenuli razvoj i vratili Budvu na mjesto prijestonice crnogorskog turizma i generatora lokalne i nacionalne ekonomije - naglasio je crnogorski premijer Duško Marković na sastanku sa rukovodstvom Budve. 
 
1
Odbor direktora Svjetske banke
Za regulaciju Lima i Grnčara - 15 miliona!
    Odbor direktora Svjetske banke dobrio je 15 miliona eura kreditnih sredstava za skori početak kapitalnih infrastrukturnih radova na regulaciji Lima i Grnčara.
Realizacijom ovog projekta, Vlada Crne Gore će u Bijelom Polju, Beranama, Gusinju i Plavu riješiti višedecenijske probleme uzrokovane poplavama, zaštititi životnu sredinu i imovinu građana, a posebno poljoprivredno zemljište od trajnog gubitka. 
 
1
Crnogorski premijer iz Ulcinja poručio
Razvoj je - najbolji odgovor na krizu!
       - Razvoj i kapitalne investicije moraju biti u našem fokusu. One ne mogu u vrijeme pandemije imati raniju dinamiku, ali se gradilišta ne smiju zatvarati. Razvoj je najbolji odgovor na našu krizu – poručio je crnogorski premijer Duško Marrković sa sastanka sa rukovodstvom opštine Ulcinj. 
 
1
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita
Za poljoprivrednike - godinu plaćaju kamatu!
                - Ovom mjerom Vlada pruža mogućnost zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da ostvare pravo na subvencionisanje kamate tokom grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci za postojeće kredite kod komercijalnih banaka ili Investicionog razvojnog fonda. Pravo na subvencionisanje će moći da ostvare fizička lica, privredna društva i preduzetnici, koji su registrovani poljoprivredni proizvođači, registrovani ribari, registrovani uzgajivači ribe ili prerađivači poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koji do 31.12.2020. godine podnesu zahtjev za subvencionisanje kamate, u skladu sa uslovima i procedurom naznačenim u tekstu Javnog poziva - saopštila je PR služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja povodom Javnog poziva za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita za poljoprivredu, agroindustriju i ribarstvo, koji je danas - u sklopu Trećeg Vladinog paketa socio-ekonomskih mjera - objavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore
Nema govora - o smanjenju plata!
   - Ekonomsku krizu izazvanu globalnom epidemijom koronavirusa, Crna Gora je dočekala spremno, a odgovor države na krizu bio je odlučan, efektivan i izdašan zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koju vodimo. Vlada garantuje redovnost plata, penzija i socijalnih primanja. Povećavali smo i plate i penzije i socijalna davanja kad god smo mogli, a smanjivali jedino funkcionerima kada je to bilo nužno. Obezbijedili smo podršku našoj privredi i građanima, osigurali održivost javnih finansija na duži rok, i zato nema govora o smanjenju plata u državnoj upravi, institucijama i preduzećima - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i poručio je da Vlada garantuje redovnost plata, penzija i socijalnih davanja i da je osigurala održivost javnih finansija na duži rok, te da stoga nema govora o smanjenu plata u državnoj upravi, institucijama i preduzećima. 
 
0
Za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada Crne Gore isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške
Uprkos pandemiji - obezbijeđena stabilnost tržišta!
- U okviru ovogodišnjih mjera za razvoj povrtarstva i ratarstva Vlada je do danas isplatila 1.136.000 eura bespovratne podrške za 1.423 poljoprivrednika iz 21 opštine. Takođe, u zahtjevnim uslovima pandemije COVID 19, obezbijeđena je stabilnost tržišta - predstavljajući rezultate mjera, danas u Golubovcima, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović istakao da je posebno značajno što su ostvareni u doba pandemije koronavirusa koja širom svijeta ostavlja teške posljedice po zdravlje i živote ljudi i ekonomije. 
 
0
Ministarstvo ekonomije raspisalo
Za 17 linija - pet miliona
    Za Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2020. - koji obuhvata 17 programskih linija od kojih je jedanaest finansijske podrške, dvije programske linije nefinansijske podrške, kao i četiri programske linije koje će se uporedo promovisati i sprovoditi, opredijeljeno je 5,080 miliona eura - Ministarstvo ekonomije raspisalo je Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava. 
 
2
Ministarstvo ekonomije nastavlja sa subvencijama za zarade
Kreću programi - podrške privredi!
    - Kroz treći paket mjera u odnosu na kratkoročne mjere, Ministarstvo ekonomije od 1. avgusta kreće sa subvencijom za zarade. Planirano je 18 miliona eura do kraja godine. U naredna tri mjeseca će biti dodijeljene subvencije za zarade zaposlenih u iznosu od 50-100% minimalne bruto zarade i to za zabranjene djelatnosti 100%, Turizam 70%, Ugostiteljstvo 50%, Drumski saobraćaj 50%, Karantin i samoizolacija 50%, Roditelji djece do 7 godina 50% i za podršku novom zapošljavanju u trajanju od 6 mjeseci subvencionisaćemo 70% zarade - istakla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na predstavljanje Trećeg Vladinog paketa socio ekonomskih mjera.  
 
2
Predstavljen Koncept brzih prodora u sektorima poljoprivrede i ribarstva vrijedan 89,4 miliona eura
Konceptom predviđeno - generisanje velikih pokretača!
       - Zadržavajući orjentaciju podrške prema malim porodičnim gazdinstvima, rastu njihove konkurentnosti i očuvanju njihove održivosti Konceptom je predviđeno generisanje velikih pokretača u ključnim sektorima koji će doprinijeti brzoj, mjerljivoj i sigurnoj supstituciji uvoza. Ti veliki sektorski generatori će istovremeno biti pokretači široke kooperantske mreže malih gazdinstava koji će dobiti sigurnost nabavke potrebnih repromaterijala, stručnu logistiku i sigurnost plasmana proizvoda - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Milutin Simović predstavljajući Koncept brzih prodora u sektorima poljoprivrede i ribarstva vrijedan 89,4 miliona €. 
 
2
Vlada Crne Gore predstavila treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa vrijedan 1,22 milijarde eura
U paketu - i mjere "na duže staze"!
       - Pandemija koronavirusa, pored zdravstvene, uzrokovala je i ekonomsku krizu globalnih razmjera, čiji se negativni uticaj ne može preciznije procijeniti, niti se nažalost danas nazire njen kraj. Nakon što smo veoma uspješno savladali izazove na samom početku epidemije, i u prvim danima njene pojave reagovali adekvatnim mjerama ekonomske podrške privredi i građanima, implementirajući ih tokom prvog i dugog kvartala, naše očekivanje je bilo da ćemo treći paket mjera ipak donijeti u povoljnijem ambijentu od današnjeg. Prvi paket mjera iznosio je 280 miliona eura i dominantno se odnosio na održavanje tekuće likvidnosti, te podršku najugroženijim kategorijama stanovništva. Drugi set mjera kreiran je u pravcu očuvanja radnih mjesta i stvaranja pretpostavki za brži oporavak naše ekonomije. Za to smo samo do Juna izdvojili oko 40 miliona eura. Već u toku implementacije svih ovih aktivnosti, bili smo svjesni činjenice da trenutak koji živimo prevazilazi domete interventnih mjera koje su na sličan način sprovele i mnoge druge države. Uvidjeli smo i da nam je globalna ekonomska situacija nametnula još veću i zahtjevniju obavezu – obavezu odgovornog, promišljenog i dugoročnog pristupa u ekonomiji i razvoju. Zbog toga će treći paket ekonomskih mjera, koji se priprema već mjesecima, iznositi 1,22 milijarde eura - naglasioo je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Markovićpredstavljajući treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.  
 
2
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu" predstavio treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa
Turističkoj djelatnosti - 131,7 miliona eura!
       - On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i poslovnih banaka vrijedan 12 miliona eura, primjenu snižene stope PDV-a od 7% na period od godinu dana (tj. do sredine naredne godine), ukupno vrijednu 16 miliona eura, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom, subvencije za izdavaoce privatnog smještaja vrijedne 3 miliona eura, te subvencije za turoperatore i sredstva za promociju - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predstavljajući danas na "Premijerskom saatu" treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa koji je samo za turizam vrijedan 67,85 miliona eura do 2022. "što je samo kratkoročni set mjera".  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|