Brze Cinjenice - Ekonomija

0
Ukrajinske avio-kompanije i tur-operatori pokazali veliko interesovanje za predstojeću ljetnju sezonu u Crnoj Gori
Najavili 28 letova - sedmično!
       - Najavljeno je čak 28 nedeljnih letova za Tivat i Podgoricu u špicu sezone. Prvi letovi počinju 28. aprila. I zdravlje i ekonomija - naglasio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović da su ukrajinske avio-kompanije i tur-operatori pokazali veliko interesovanje za predstojeću ljetnju sezonu u Crnoj Gori.
 
 
0
Savjet za konkurentnost
Zajednički suzbiti - sivu ekonomiju!
       Suzbijanje sive ekonomije jedna je od tema koja zahtijeva odlučnost i zajedničko djelovanje privrede i državnih institucija. Potrebno je posebno se fokusirati na subjekte koji posluju na tržištu, a nisu registrovani - konstatovano je na prvoj sjednici Savjeta za konkurentnost.

 
 
3
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o budžetu za 2021. od 2.455,79 miliona eura
Glavni cilj - brži ekonomski oporavak!
- Glavni cilj predloženog Zakona je stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak, uz stabilizaciju javnih finansija kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je utvrdila Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od 2.455,79 miliona eura. 
 
1
Vlada kreće u realizaciju programa podrške turističkoj privredi
Za povećanje likvidnosti - sedam miliona!
       - Realizacijom ove mjere, u ukupnom iznosu od sedam miliona eura, bitno će se uticati na povećanje likvidnosti turističke privrede, te se značajno olakšati priprema predstojeće turističke sezone. Važno je napomenuti i da korisnici kojima je na ovaj način odobrena isplata subvencija imaju ukupno skoro 3.500 zaposlenih, pa će uticaj ovakve vrste podrške biti višestruk - istakao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović povodom početka programa „Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka“. 
 
1
Press konferencija povodom dolaska postrojenja za isztažno bušenje nafte
Bušotina puna - optimizma!
       - Narednih dana nastavićemo projekte koje je počela prethodna vlast. Nastavićemo sve što ocijenimo da je dobro, a zaustavićemo ono što nije. Renomirana kompanija "Eni-Novatek" za nekoliko dana počinje prvu istražnu bušotinu. Svi smo veliki optimisti, očekuujemo da će od tog posla Crna Gora ubirati značajne benefite i da će taj posao učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju, da ne bude više zavisna samo od turizma i usluga. Pored ovog projkta, finalizuje kompletna informcija vezano za rurdnik Tara Brskovo. Uvjereni smo da mogu da se razvijaju ozbiljni projekti, uz očuvanje životne sredine - istakao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić na press konferenciji povodom dolaska postrojenja za isztažno bušenje nafte. 
 
0
Premijer na tradicionalnom AmCham događaju „Otvoreno s premijerom“
Preduslov razvoja - digitalna transformacija!
          - Jedan od najvažnih stubova Vlade je digitalna transformacija, koja je neophodan preduslov daljeg razvoja Crne Gore u svim oblastima javne uprave i društva i okosnica ekonomskog rasta - poručio je premijer Zdravko Krivokapić, učestvovujući na tradicionalnom AmCham događaju „Otvoreno s premijerom“, koji tradicionalno organizuje Američka privredna komora, a na kom je predstavljen novi Izvještaj o poslovnom ambijentu za period 2019-2020. 
 
0
Predstavljeno rukovodstvo, ciljevi i razvojni planovi nove nacionalne avio-kompanije „ToMontenegro“
Cilj je - samostalan i dug "let"!
          - Cilj je da „ToMontenegro“ bude samoodrživa, efikasna kompanija čije poslovanje će biti zasnovano na korporativnim i tržišnim principima. Ova kompanija mora imati dugoročno održiv biznis model, jer je to jedini način da uspješno posluje - naglasio je izvršni direktor „ToMontenegro“ d.o.o., Predrag Todorović na press konferenciji na kojoj je predstavljeno rukovodstvo, ali i ciljevi i razvojni planovi nove nacionalne avio-kompanije. 
 
2
Vlada Crne Gore donijela Odluku o izmjeni Statuta avio-kompanije
Kapital uvećan - na 19 miliona!
Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o izmjeni Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „To Montenegro“. Izmjenom se Statut usklađuje sa Odlukom o odobrenju uplate sredstava Društvu sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro“, kojom se osnovni i uplaćeni kapital Društva uvećava i iznosi 19.000.000,00 eura. 
 
1
Vlada Crne Gore donijela Odluku o visini, načinu i uslovima plaćanja naknada za korišćenje državnih puteva.
Prepolovljena naknada - za sezonske objekte!
- Osnovni razlog za donošenje Odluke jeste da se sve naknade koje se plaćaju na osnovu Zakona o putevima objedine na jednom mjestu. Propis nije pretrpio promjene visine naknada, a jedina izmjena, u smislu smanjenja za korisnike, je godišnja naknada za postavljanje i korišćenje komercijalnih objekata sezonskog karaktera, koja je u prethodnom aktu iznosila 400,00 €, sada je definisana na 200,00 € - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Odluku o visini, načinu i uslovima plaćanja naknada za korišćenje državnih puteva. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na devetom Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Za valorizaciju - sa kredibilnim partnerima!
   - Put kojim se Crna Gora kreće je poznat. Korak po korak primičemo se potpunoj integraciji u Evropsku Uniju sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti. Istovremeno, kao otvorena i prijateljska zemlja, Crna Gora želi da kroz prilike koje pruža Mehanizam 17+1, učini saradnju sa NR Kinom praktičnijom i da dođe do konkretnih rezultata u oblastima od zajedničkog interesa. Želimo da ojačamo saradnju u ekonomiji, energetici, saobraćajnoj povezanosti i turizmu, poštujući pri tom principe održivog razvoja. Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog "Liste aktivnosti za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u 2021. - naglasio je predsjednnik Crne Gore Milo Đukanović, koji je na poziv predsjednika NR Kine Si Đinpinga, učestvovao na devetom (online) Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. 
 
0
Konferencija za medije ministra poljoprivrede o programu podrške Abu Dabi fonda
Nelogičnosti "ustupili" - tužilaštvu!
       - - Mnogo je nelogičnosti za Abu Dabi fond. Sve podatke koje smo prikupili predali smo Specijalnom državnom tužilaštvu. IRF je zaključio ugovor sa Abu Dabi fondom na 5o miliona dolara.Potpisnik ugovora u ime IRF je dr Zoran Vukčević, a svjedok ministar Petar Ivanović. U prevodu ugovora kao potpisnik se pojavljuje bivši ministar finansija dr Radoje Žugić. On se pojavljuje i kao potpisnik ugovora o zajmu. Ovo znači da u prevodima ugovora potpisi nijesu istovjetni sa originalom. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prepoznato je kao korisnik kredita, čime je izašlo iz svoje nadležnosti. Ministarstvo je radilo i bankarske poslove, što takođe nije u njegovoj nadležnosti. Iako bez osnova, ministarstvo zaključuje 12 ugovora o kreditu. Iako se konstantno baratalo sa devet ugovora, dva ugovora su zaključena, iako još nijesu isplaćena i jedan ugovor je zaključen od IRF, pa smo saradnjom sa IRF dobili informaciju o tom ugovoru i imamo ugovor sa Plantažama, koji jedini nije odobren - istakao je ministar šumarstva i voprivrede Aleksandar Stijović na konferenciji za medije o programu podrške Abu Dabi fonda. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje
Oslobađanje podstiče - zapošljavanje!
- Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se novina da poslodavac koji zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme do 31. decembra 2021. godine sa zaposlenim u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih po osnovu rada, koje se nalazi na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore duže od tri mjeseca, oslobađa se obaveza plaćanja dijela doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i na teret poslodavca, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, kao i da to pravo ne može ostvariti poslodavac koje zaposli lice u državnim organima i organizacijama i organima jedinica lokalne samouprave i drugim javnopravnim tijelima korisnicima budžetskih sredstava - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim će se snažno djelovati na podsticaj novog zapošljavanja u 2021. godinu, privredni rast, obezbjeđivanja povoljnijih uslova privređivanja kao i suzbijanje „sive ekonomije“.
Oslobođenje od plaćanja dijela doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce doprinijeće zapošljavanju novih radnika, što predstavlja značajan pokretački faktor u otežanim uslovima poslovanja izazvanih pandemijom zarazne bolesti Covid 19.  
 
2
Vlada Crne Gore donijela Mjere podrške privredi i građanima za I kvartal 2021.
Pomoć u paketu - od 163 miliona!
      - Mjere su usmjerene na podršku održavanja nivoa zaposlenosti, pospješivanje likvidnosti, povećanje broja turista, stabilnosti poljoprivrede kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva. Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona eura, čime je Vlada još jednom pokazala da, uprkos naslijeđenom stanju, ima kontrolu nad javnim finansijama - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas na Cetinju donijela Mjere podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021.
U diskusiji je naglašeno da je izazove sa kojima se suočavao tim Vlade po dolasku na vlast pandemija virusa COVID-19, podigla na još viši nivo. Nakon predanog rada na osmišljavanju novih oblika pomoći najugroženijim fizičkim i pravnim licima, Vlada izlazi sa novim predlogom mera, unaprijeđenim i bolje postavljenim u odnosu na prethodne pakete.  
 
2
Potpredsjednik Vlade Crne Gore razgovarao sa najvećim privrednicima u zemlji
Neće se dijeliti - cilj je napredak!
       - Privrednici se neće više dijeliti na naše i njihove, zajednički cilj mora da bude ekonomski napredak Crne Gore.
Vlada ne može ostvariti rezultate bez privrede, ali ni biznis ne može funkcionisati bez Vlade - naglasio je na sastanku sa privrednicima potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, iskazujući otvorenost za sve dobronamjerne inicijative. 
 
1
Za subvencije na decembarske zarade
Rok za prijave - 20.!
- Rok za podnošenje prijava za subvencije na decembarske zarade je 20. januar - podsjeća Vlada Crne Gore.
U skladu sa utvrđenom procedurom, zahtjevi se podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata (uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD) posredstvom elektronskog servisa „Program za dodjelu subvencija“ koji se realizuje na portalu Poreske uprave Crne Gore (https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal). Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima Poreske uprave Crne Gore, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na web adresi https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac. 
 
0
Vlada Crne Gore napravila prvi korak u osnivanju nove avio kompanije
Za "ToMontenegro" uplatili - četiri miliona!
             - Za manje od mjesec dana nova Vlada je racionalizacijom dosadašnjeg nedomaćinskog trošenja od 4.000.000 evra počela osnivanje nove nacionalne avio kompanije “ToMontenegro D.O.O” koja će kao početni kapital imati ukupno 30.000.000 evra.
- Morali smo brzo da reagujemo da bi spasili maksimum iz MA ali ime, logo, dizajn itd. podložni su promjeni i molimo sve ljude kojima je ova priča na srcu da pošalju prijedloge na: 2montenegro@gov.me. Vaše prijedloge prezentovaćemo javnosti koja će imati završnu riječ - apelovao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.  
 
3
Lider "PzP" Nebojša Medojević o emitovanju obveznica od 750 miliona eura
Organizovani kriminal - Savića i Krivokapića!
    - Ako ovo nije ORGANIZOVANI KRIMINAL, ja ne znam sta je! - napisao je danas na FB profilu lider "PzP" Nebojša Medojević o emitovanju obveznica od 750 miliona eura, u režiji ministra privatnih finansija Mickej Savića, koji je "potvrdio sve moje kljucne teze" o toj emisiji za koju Vlada NIJE donijela odluku o zaduzenju i emitovanju drzavnih obveznica; Vlada NIJE pripremila izmjene i dopune Zakona o budzetu za 2020 kojom bi se predvidjelo ovo zaduzenje. 
 
2
Vazduhoplovni analtičar Petar Vojinović u jutarnjem programu TV Crne Gore o gašenju "Montenegroairlines"
Loše za - povezanost i turizam!
- Država neće ugasiti kompaaniju, već će ona, kako je rečeno, prestati da postoji. Ozbiljna izjava, data prema svim tim podacima, od kojiih mnogi predstavljaju iznenađenje. Ni mi koji pratimo nismo znali za neke elemente u prošlost. Jedan od ključnih segmenata, Agencija za konkurenciju nije mogla da da neku vrstu odobrenja dodatnog upumpavanja para u "Montenegroairlines".Dio koji nije loš jeste taj da će se automatski raditi na otvarannju nove kompanije. To je kompleksno, nne može da se uradi toliko brzo Cijela priča veoma je loša za povezanost Crne Gore i njen turizam - ukazao je vazduhoplovni analtičar Petar Vojinović u jutarnjem programu TV Crne Gore. 
 
2
Odluka Vlade Crne Gore o gašenju "Montenegro airlines" izazvala burne reakci0je
Gašenje kompanije - rizično i nepromišljeno!
             -Ugasiti biznis je jednostavno i brzo, čak i nacionalnu avio-kompaniju. Ali može biti i veoma rizično i nepromišljeno, posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 odsto svojih potencijala u toj djelatnost. Današnja odluka nije izraz takve brige. Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu - prokomentarisao je predsjedn0ik Crne Gore Milo Đukanović današnju odluku Vlade Crne Gore.

   - Apostoli su danas najavili da će da ugase "Montenegro Airlines", i da osnuju novu avio kompaniju sa “nula eura”. Sa nevjerovatnom lakoćom donose odluke teške više stotina miliona eura, bez stručnih analiza, fizibiliti studija, biznis planova, istraživanja tržišta, javne rasprave . I na ovom projektu rade “ tajno , ali organizovano - napisao je na FB profilu lider "PzP" Nebojša Medojević. mkoji je uoči izbora bio u koaliciji sa listom "Za budućnost Crne Gore".  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore o novom državnom zaduživanju od 750 miliona eura
Zadužili se tajno - strahovali od opstrukcije!
    - Najznačajniji model, koji je bilo moguće realizovati na osnovu svih varijacija, jeste model koji smo izabrali, model obveznica tipa "B" i dobili smo jednu od najpovoljnijih ponuda i to uspjeli da realizujemo - naglasio je na press konferenciji predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, obrazlažući zaduživanje države od 750 miliona eura.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|