Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Vlada utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona PIO: Značajno bolji uslovi za penzionisanje
Unaprijeđuju se uslovi - uvećava najniža penzija!
          - Izmijenjenim Zakonom se unapređuju uslovi penzionisanja jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije.
Na ove pogodnosti imaće pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju po prvi put ostvarili od 1. januara 2020.- saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se značajno unapređuju uslovi penzinosanja i usklađivanje penzija, i povećava minimalna penzija. 
 
1
Premijer i socijalni partneri usaglasili Predlog zakona o PIO
Minimalne penzije veće - za 13 odsto!
    - Odlučio sam da Vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri i utvrdi Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima. Zakon je izraz naše brige za penzionere, on obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera“ – saopštio je premijer Duško Marković nakon završnog radnog sastanka sa predsjednikom Socijalnog savjeta Vukašinom Zogovićem, predsjednicima Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđom Kekovićem i Saveza sindikata Crne Gore Duškom Zarubicom, i njihovim saradnicima. 
 
1
Premijer Marković i gradonačelnik Vuković položili kamen-temeljac za pješački most u Podgorici
Pomoćiće pješacima - i očuvanju prirode!
       - Ovo nije samo veliki projekat na unapređenju komunalne infrastrukture u Podgorici, ovo je razvojni projekat. On će osnažiti ukupni razvojni potencijal Podgorice i pružiti mnogo kvalitetniji i komforniji život građana Podgorice, očuvati naše prirodno okruženje kao što je rijeka Morača i Skadardsko jezero - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas, sa gradonačelnikom Podgorice dr Ivanom Vukovićem, položio kamen-temeljac za pješački most koji će Podgorica dobiti naredne godine. Vrijedan je skoro dva miliona eura, biće dugačak 125 metara, širok 6,4 metra, imaće dvije biciklističke staze i biće prilagođen osobama sa invaliditetom. Pješački most će služiti za prenos hidrotehničkih instalacija i dio je projekta Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.
Premijer je dodao da "da radovi na izgradnji kolektora, vrijednog preko 50 miliona eura, idu odlično".
 
 
0
Počela gradnja bulevara od Podgorice do Danilovgrada vrijednog 24 miliona eura
Investicijama na - ekonomsku i zdravstvenu krizu!
            - Ovaj projekat je novi kvalitet za građane Podgorice i Danilovgrada. Ne samo što će ljudi komforno putovati, nego što će istovremeno čitava Bjelopavlićka ravnica oživjeti, a ova saobraćajnica dati podsticaj lokalnoj ekonomiji. Sa ovom investicijom i sa mnogim drugima koje su u toku i one koje će započeti ovih dana, Crna Gora nastavlja snažan investicioni ciklus, rekao bih u pravo vrijeme, da u uslovima globalne ekonomske i zdravstvene krize, samo razvojem i investicijama možemo riještiti teške ekonomske probleme koji su nastali zbog te krize - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas - sa direktorom Uprave za saobraćaj Savom Paračom, gradonačelnikpm Podgorice Ivanom Vukovićem i predsjednika Opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević - obilježio početak radova na izgradnji bulevara od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma "Bemaks". 
 
1
Vlada Crne Gore
Zbog korone - neplanirani trošak!
Imajući u vidu da se radi o nestandardnim nabavkama i troškovima, u ukupnom iznosu 2.183.614,50 eura koji nijesu planirani u budžetu Fonda za zdravstveno osiguranje za 2020., a koje je bilo neophodno obezbijediti za potrebe zdravstvenog sistema i drugih organa za zaštitu usljed pandemije korona virusa, Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo finansija da odobri izmjenu dinamike mjesečnog plana potrošnje za 2020. na pojedinim pozicijama Fonda. 
 
1
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u radnoj posjeti Nikšiću
Pomogli 172 farmera!
Rezutate još jednog javnog poziva za dodjelu bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima, kroz Agrobudžet za 2020. predstavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u radnoj posjeti Nikšiću. Riječ je o podršci za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u iznosu od 50 do 80 odsto investicije, a koju je kroz javni poziv ostvarilo 172 farmera iz svih krajeva Crne Gore. 
 
1
Premijer obišao gradilišta turističkog kompleksa Đalovća pećine
Dolaziće svijet - dolazi prosperitet!
       - Počinjemo samo jedan u nizu projekata koji su vezani za valorizaciju Đalovića pećine, državnog projekta koji je vrijedan više od 19 miliona eura. Ovih dana i ovim projektom počinjemo da trošimo 10. milion. Izgradnjom mosta i rekonstrukcijom puta Bistrica - Gubavac, trasa duga 9 km, pet miliona je vrijedan projekat. Istovremeno, ugovoorili smo radove na izradi vizitaring centra sa pratećim projektima koji uključuju i reegulaciju korita rijeke Bistrice i novog, lijepog ambijentalnog osta. Ugovorili smo i radove na uređenju Đalovića pećine u potpunosti, vrijedne oko 4,5 miliona eura - naglasio je premijer Duško Marković, koji je danas obišao gradilišta turističkog kompleksa Đalovća pećine.  
 
0
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo bespovratnu podršku od 834 hiljade eura
Dvije trećine - otišlo na sjever!
- I ovi dobri rezultati potvrda su najavljenog - da je ovogodišnji Agrobudžet izdašan, domaćinski, razvojni i da će biti nova šansa za veliki broj korisnika. Takođe, rezultati potvrđuju da se, i pored velikih izazova sa kojima smo se suočili zbog pandemije koronavirusa u proteklih pet mjeseci, sve mjere i programi ovogodišnjeg Agrobudžeta nesmetano realizuju - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore mr Milutin Simović predstavljajući Agrobudžet za ovu godinu kroz koji je 617 poljoprivrednih gazdinstava, od čega dvije trećine iz sjevernih opština, ostvarilo je bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku mehanizacije i opreme. Ukupno je investirano 1,7 miliona eura, a Ministarstvo je isplatilo bespovratnu podršku od 834 hiljade eura.  
 
0
Premijer održao konsuultativni sastanak o trećem paketu ekonomskih mjera za podršku ekonomiji i privredi
Stvoriće uslove - za nove investicije!
    - Treći paket ekonomskih mjera, koji priprema Vlada, omogućiće očuvanje i restrukturiranje crnogorske ekonomije, održavanje postojećih investicija i stvaranje pretpostavki za podršku novim investicijama i diversifikaciju naše ekonomije – zaključeno je na konsultativnom sastanaku koji je održao predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2020.
U kasi oporavak - šok od pandemije!
    - Ovo što mi radimo rade gotovo sve zemlje svijeta – prilagođavaju budžet novim okolnostima - ukazao je ministar finansija Darko Radunović na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore na kojoj je, konstatujući da je pandemija koronavirusa šok za ekonomiju cijelog svijeta, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu i odlučila da dokument dostavi Skupštini Crne Gore radi donošenja po skraćenom postupku. 
 
3
Osmi crnogorski proizvod čiji je kvalitet potvrđen registracijom
Za „Čistu desetku“ - „Viši kvalitet"!
          Pšenično pivo „Čista desetka“ novi je, osmi po redu, proizvod iz Crne Gore, čiji je poseban i specifičan kvalitet potvrđen registracijom jedne od oznaka kvaliteta.
   Za pivo koje proizvodi firma „MONTECCO INC“ iz Danilovgrada u pivari „Akademija piva“ stacioniranoj u Podgorici, nakon sprovedenog postupka registracije u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, stečeno je pravo na korišćenje oznake – “Viši kvalitet”.  
 
0
Vlada uplatila doprinose poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci
Svakom osiguraniku - po 308 eura!
-U cilju ublažavanja posljedica epidemije COVID 19, Vlada je donijela odluku da se, kroz Posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu, uplate svi doprinosi za 528 poljoprivrednih osiguranika koji redovno uplaćuju doprinose, u ukupnom iznosu od 163.099,20€.
   Na ovaj način, svaki osiguranik dobija 308,9€, i to 185,34€ na ime doprinosa koje bi lično trebao da uplati, kao i 123,56 € koji se u skladu sa Vladinom Uredbom, uplaćuje iz budžeta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 
 
0
Poseban program podrške poljoprivredi i ribarstvu u cilju suzbijanja posljedica od COVID-19
Podrška za - 183 profesionalna ribara!
    Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su i ovoga puta prepoznali značaj ribarstva i zahtjevnost djelatnosti kojom se profesionalni ribari bave, te je pripremila poseban paket finansijske pomoći kako bi mogli da prevaziđu trenutno vrlo složenu situaciju.
Podrška je isplaćena za 183 profesionalna ribara koji su nosioci važećih dozvola za privredni ribolov. Visina jednokratne podrške određena je na osnovu broja ribolovnih dana koji su privredni ribari ostvarili u 2019. godini, a na osnovu unijetih dnevnika ulova u Ribarski informacioni sistem koji vodi Direktorat za ribarstvo. 
 
0
Kompanijama koje rade na kapitalnim projektima
Avansno uplaćeno - četiri miliona!
       Više od četiri miliona eura uplaćeno je avansno u nešto više od mjesec kompanijama angažovanim na započetim kapitalnim projektima uglavnom u Sjevernom regionu kako bi se osigurala likvidnost tih kompanija i održao kontinuitet radova u vrijeme pandemije koronavirusa. 
 
3
Počela realizacija Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu
Poljoprivrednicima avans - 3,3 miliona!
    Avansnom isplatom 80% ukupne podrške za premije po grlu u stočarstvu i po hektaru obradive površine otpočela je realizacija Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada Crne Gore donijela kao odgovor na pandemiju COVID-19.
Avansnom isplatom dijela premija u iznosu od 3.335.000 eura, pružena je dodatna sigurnost prihodima poljoprivrednih proizvođača i dodatna podrška za ovogodišnju proizvodnju.  
 
2
Vlada nastoji da pravovremeno i sveobuhvatno podrži privredu
Za novu ekonomsku epohu - filosofija ekonomskog patriotizma!
            - Naša nova ekonomska epoha mora započeti proizvodnjom, i usvajanjem filosofije ekonomskog patriotizma, da proizvodimo i pronalazimo kupce za ono što smo proizveli, te da je cilj da u Crnoj Gori svako ko ima ideju za neki projekat koji može doprinijeti razvoju zemlje dobije i sredstva da projekat realizuje - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu". 
 
2
Predstavljene posebne Vladine mjere podrške poljoprivredi i ribarstvu
Za otkup, kredite, kamate - 17 miliona!
          - Od sektora poljoprivrede s pravom se očekuje snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, imajući u vidu raspoložive resurse, kao i evidentno iskazano značajno interesovanje brojnih građana. Zbog toga, Vladino opredjeljenje je da se pored pune realizacije svih mjera predviđenih ovogodišnjim više nego izdašnim Agrobudžetom, poljoprivreda dodatno podrži ovim posebnim programom vrijednim preko 17 miliona eura - napomenuo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, predstavljajući danas poseban paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu. 
 
2
Premijer predstavio drugi Vladin paket ekonomskih mjera
Efekat mjera - 71,4 miliona eura bruto!
            - Tako ćemo i u nastavku sa istom snagom i motivacijom raditi na očuvanju naše ekonomije i vašeg standarda. Biće teško, nikada teže u posljednjih 50 godina, ali vas uvjeravam da nema uzmicanja i predaje kako bi očuvali vaš standard, vaše građansko dostojanstvo, sigurnost za vas i vase potomstvo, nećemo stati sa investicijama jer one zapošljavajunaše ljude i podižu našu ekonomiju. Borićemo se za svako radno mjesto i za našu domaću ekonomsku pamet i potencijal. Trajaće ovo, biće i teških i dramatičnih trenutaka, ali vjerujem da je ovo šansa za nas, za novu i kreativnu Crnu Goru. Još jaču, i ekonomski još otporniju. Zbog toga žalim što prethodna dva dana u Parlamentu naša opozicija nije dočekala i ispratila aplauzom naše heroje koji nam čuvaju zdravlje i živote. Jer je to prava pobjeda koja nam daje nove prilike. A te nove prilike predstavićemo već za dvije sedmice - podsjećajući da je u borbu protiv pandemije pozvan sav društveni i individualnii potencijal ´ predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio je dugi paket paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi koji je Vlada danas usvojila i čiji je fiskalni efekat 71,4 miliona eura bruto, odnosno 40 miliona neto u tri mjeseca. 
 
2
Predsjednika Vlade Crne Gore sa predstavnicima turističke privrede i hotelijerima
Hotele otvaraju - polovinom maja!
    - Turističkoj privredi i hotelijerima već od 4. maja biće stvorene pretpostavke za rad malih i srednjih preduzeća, a za drugu polovinu maja planirano omogućavanje rada u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, poštujući epidemiološka pravila i procedure. Otvorićemo i naše marine za sva plovila, i zahtijevam da se od danas pripremamo za korišćenje tog resursa - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore DuškoMarković na sastanku sa hotelijerima i predstavnicima turističke privrede. 
 
1
Vlada predstavila drugi paket mjera podrške u Parlamentu
Mjere da budu - održive, pravedne, efikasne!
    - Ono što je zajednički imenitelj nas kao kreatora ovog programa i dosadašnjih sagovornika je da mjere moraju biti održive, pravedne, efikasne u realizaciji ključno usmjerene na očuvanje radnih mjesta, a u sljedećim fazama na razvoj,da se u ovoj fazi pokaže posebna briga prema preduzetnicima i sektoru MSP koji su prestali sa radom. Prestali sa radom zbog epidemije, zbog pandemije, prestali zbog preporuka SZO, zbog zdravlja i života svih građana Crne Gore. Predlažući bilo koju mjeru siguran sam da svi zajedno moramo da vodimo računa da saniramo socio-ekonomske posljedice ove epidemije, čuvajući održivost javnih finansija i obezbjeđujući da u državi funkcionišu ključni sistemi: prosvjete, zdravstva, penzioni sistem, redovnost svih socijalnih davanja i sistem bezbjednosti - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović predstavljajući danas u Skupštini Crne Gore drugi paket mjera. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|