3
Predsjednik Vlade Crne Gore dočekao nerezidentnog ambasadora Republike Koreje
Raduje interes - za željeznicu i aerodrome!

          - Raduje nas prepoznati interes R. Koreje za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obnovljivih izvora energije, u sektoru željezničkog saobraćaja i prateće infrastrukture, kao i u okviru izazovnih koncesiono - razvojnih projekata koji se tiču crnogorskih aerodroma. Spremni smo da ovu prijateljsku saradnju konkretizujemo kroz poslovnu realizaciju koja bi bila u interesu obje strane. Namjera nam je da 2022. godine Crnu Goru pretvorimo u veliko gradilište - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić, koji je danas dočekao nerezidentnog ambasadora Republike Koreje u Crnoj Gori, Nj. E. Hjong-ćan Čea.

Krivokapić je izrazio zadovoljstvo što upravo nakon posjete Japanu, na najvišem nivou, značajnom istočno - azijskom prijatelju i partneru, ima priliku da ugosti zvaničnika još jedne istočno - azijske države koja sa Crnom Gorom njeguje tradicionalno dobre odnose. Premijer Krivokapić iskazao je lično divljenje u odnosu na korejski nacionalni sistem odbrane od pandemije COVID-19, respekt u odnosu na udio i ulogu koji R. Koreja ima u jačanju globalne solidarnosti, humanosti i podrške narodima i zemljama zahvaćenim epidemijom, te zahvalnost na dvije vrijedne donacije koje je Koreja u teškom, COVID trenutku uputila Crnoj Gori.
Premijer Krivokapić takođe je izrazio zahvalnost, ali i žaljenje što je donacija i pomoć Aerodromima Crne Gore doživljena od strane zvanične Crne Gore kao potencijalni sukob interesa, te iz toga razloga nije ni realizovana, ali i nadu da će sličnih donacija u budućnosti još biti.
Predsjednik Vlade Crne Gore istakao je da će se intezivirati aktivnosti na konsolidaciji formalno-ugovorne baze, kroz vođenje pregovora o zaključivanju bilateralnog Sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, kako bi se napravio adekvatan pravni okvir za jačanje saradnje u specifičnim ekonomskim oblastima.
Premijer Krivokapić takođe je ukazao ambasadoru na stratešku podudarnost koja postoji između programa dvije vlade koji se prioritetno oslanjaju na digitalnu transformaciju i zelenu ekonomiju, te da je crnogorska strana veoma zainteresovana da se ugleda na R. Koreju i prihvati bogata, ekspertska iskustva koja ova zemlja ima u implementaciji projekata i biznis planova iz ovih oblasti, kao i da ostvari značajnu sardnju u oblasti obrazovanja mladih koji bi dobili priliku da se stručno usavršavaju u Koreji.
Ambasador Hjong-ćan Če, zahvalivši premijeru Crne Gore na iskazanoj mu dobrodošlici, izrazio je poštovanje i zahvalnost što Crna Gora nije zaboravila podršku i pomoć R. Koreje.
Hjong-ćan Če takođe je kazao da se i korejska strana nada da će ubrzo biti zaokružen i potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji, ali i dok se to ne dogodi da ne vidi niti jednu smetnju koja bi omela saradnju u ekonomiji, trgovini, obrazovanju i investicijama između Crne Gore i Republike Koreje.
- Naši bileteralni odnosi se stalno unapređuju i to u svim oblastima. Nemamo otvorenih pitanja. Naročito u oblasti ekonomije, digitalizacije i IT sektora imamo dosta prostora za saradnju, ali i kada je u pitanju ekološki pristup proizvodnji i privređivanju - poručio je ambasador Hjong-ćan Če.
Posjeta : 183