Brze Cinjenice - Ekonomija

0
Predsjednik Vlade Crne Gore sastao sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj
Očekuje novi - finansijski zamajac!
          - U razvoju ekonomije i dostizanju evropskih standarda Vlada u velikoj mjeri oslanja na podršku međunarodnih partnera koji su u prethodnom periodu dali, i dalje daju, konkretan i vidljiv doprinos razvoju crnogorskog društva. Doprinos EBRD je ogroman, posebno u sektoru drumskog i željezničkog saobraćaja, energetike, malih i srednjih preduzeća. Nadam se da će ova naša intezivna komunikaciju dati konkretne rezultate te da ćemo imati prilike da u februaru na Investicionom samitu, zajednički rekapituliramo ono što je urađeno i svjedočimo dobrim, opipljivim rezultatima - istaka je predsjednik Vlade Crne Gore proofesr Zdravk Krivkapić u razgoovoru sa predsjednicom EBRD Odil Reno-Baso.  
 
0
Direktna avio linija iz Kazahstana saobraćaće četiri puta nedjeljno
Do kraja sezone - 40 000 noćenja!
      - Do kraja sezone, turisti iz Kazahstana će ostvariti oko 40.000 noćenja. Otvoreno potpuno novo tržište za naš turizam. Direktna avio linija će saobraćati 4 puta nedjeljno. Unapređujemo sve vidove saradnje sa Kazahstabom, o čemu sam detaljno razgovarao sa ambasadorom Toležanom Barlibajevim - napisao je na tviteru ptpredsjednik Vlade Crne Gre dr Dritan Abazović, koji se danas sastao sa nerezidentnim ambasadorom Republike Kazahstan u Crnoj Gori, Nj. E. Toležanom Barlibajevim. 
 
0
AirMontenegro je danas imao prvi uspješan let
Prvi putnici - "hrabri sokoli"!
               - U decembru sam najavio da će letovi nove nacionalne avio kompanije početi do 1. juna. Uprkos brojnim izazovima sa kojima smo se suočili, AirMontenegro je danas imao prvi uspješan let - pohvalio se danas ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.
Fudbaleri reprezentacije Crne Gore prvi su putnici naše nacionalne avio kompanije, koji su otišli na prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom BiH.
Komercijalni letovi počinju 10. 
 
0
Lider "PzP" Nbojša Mdojević o neusvojenom Budžetu
Jedini krivac - Vlada!
- Mogu da se organizuji javne nabavke za ljekove i opremu u Ministartsvu zdravlja, nabavke auta u MUP, subvencije i placanja proizvodjacima mlijeka i danas. Ali Vlada i lobisti vlasnika "Vijesti" su odlucili da krenu sa propagandom da je za njihovo neznanje, lopovluk, nerad i neodgovornost, kriv Parlament. To je brutalna laž i zamjena teza - napomenuo je lider "PzP" Nbojša Mdojević u današnjoj objavi na FB "Vlada je jeini krivac što Budžet nije usvojen!: 
 
0
Turistička ponuda Crne Gore predstavljena u Banja Luci
Bogato ljeto najavljeno - na trgu "Krajina"!
             Pod sloganom kampanje „U društvu prirode“, Turistička organizacija Podgorice predstavila je svoje turističke potencijale, kulturu i tradiciju, prirodne resurse, kao i vinsku i gastro ponudu u Banja Luci. Na glavnom gradskom trgu „Krajina“, pored TO Glavnog grada, a u sklopu regionalne Road show kampanje 2021 NTO Crne Gore, turističku ponudu predstavile su i lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Kotora i Tivta. 
 
2
Lider "PzP" Nebojša Medojević ukazuje da je nastavljen šverc cigareta
Za tri mjeseca - Bužet oštećen 10 miliona!
   - U januaru šverc je bio 70 oedsto, svega 26 odsto bilo je na ragularnom tržištu. U februaru šverc je bio 64 odsto, u martu 60 odsto. Za ova tri mjeseca Bužet Crne Gore oštećen je najmanje za 10 miliona eura zbog crnog tržišta cigareta. Ako se primjene nove akcize, crno tržište cigareta će eksploirati.
Službe bezbbjednosti sve znaju. I ko švercuje i ko omogućava šverc i kako se peru pare...Ovo se mora raščistiti. "PzP". a vjerovatno ni "DF" u cjelini, nećemo poržavati kriminalne poslove braće Đukanović i nekih tajkuna bliskih ovoj vladi i premijeru koji misle da to mogu da rade i sada. Moramo da pošaljemo jasnu poruku dda ova vlada neće tolerisati šverc cigareta ii neće biti dcio toga posla. Krivokapić ne može da se vai ni na apostole, ni na sve mjere koje je izmislio - istakao je Nebojša Medojević, lider "PzP" na današnjoj press konferenciji. 
 
0
Ukrajinske avio-kompanije i tur-operatori pokazali veliko interesovanje za predstojeću ljetnju sezonu u Crnoj Gori
Najavili 28 letova - sedmično!
       - Najavljeno je čak 28 nedeljnih letova za Tivat i Podgoricu u špicu sezone. Prvi letovi počinju 28. aprila. I zdravlje i ekonomija - naglasio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović da su ukrajinske avio-kompanije i tur-operatori pokazali veliko interesovanje za predstojeću ljetnju sezonu u Crnoj Gori.
 
 
0
Savjet za konkurentnost
Zajednički suzbiti - sivu ekonomiju!
       Suzbijanje sive ekonomije jedna je od tema koja zahtijeva odlučnost i zajedničko djelovanje privrede i državnih institucija. Potrebno je posebno se fokusirati na subjekte koji posluju na tržištu, a nisu registrovani - konstatovano je na prvoj sjednici Savjeta za konkurentnost.

 
 
3
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o budžetu za 2021. od 2.455,79 miliona eura
Glavni cilj - brži ekonomski oporavak!
- Glavni cilj predloženog Zakona je stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak, uz stabilizaciju javnih finansija kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je utvrdila Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od 2.455,79 miliona eura. 
 
1
Vlada kreće u realizaciju programa podrške turističkoj privredi
Za povećanje likvidnosti - sedam miliona!
       - Realizacijom ove mjere, u ukupnom iznosu od sedam miliona eura, bitno će se uticati na povećanje likvidnosti turističke privrede, te se značajno olakšati priprema predstojeće turističke sezone. Važno je napomenuti i da korisnici kojima je na ovaj način odobrena isplata subvencija imaju ukupno skoro 3.500 zaposlenih, pa će uticaj ovakve vrste podrške biti višestruk - istakao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović povodom početka programa „Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka“. 
 
1
Press konferencija povodom dolaska postrojenja za isztažno bušenje nafte
Bušotina puna - optimizma!
       - Narednih dana nastavićemo projekte koje je počela prethodna vlast. Nastavićemo sve što ocijenimo da je dobro, a zaustavićemo ono što nije. Renomirana kompanija "Eni-Novatek" za nekoliko dana počinje prvu istražnu bušotinu. Svi smo veliki optimisti, očekuujemo da će od tog posla Crna Gora ubirati značajne benefite i da će taj posao učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju, da ne bude više zavisna samo od turizma i usluga. Pored ovog projkta, finalizuje kompletna informcija vezano za rurdnik Tara Brskovo. Uvjereni smo da mogu da se razvijaju ozbiljni projekti, uz očuvanje životne sredine - istakao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić na press konferenciji povodom dolaska postrojenja za isztažno bušenje nafte. 
 
0
Premijer na tradicionalnom AmCham događaju „Otvoreno s premijerom“
Preduslov razvoja - digitalna transformacija!
          - Jedan od najvažnih stubova Vlade je digitalna transformacija, koja je neophodan preduslov daljeg razvoja Crne Gore u svim oblastima javne uprave i društva i okosnica ekonomskog rasta - poručio je premijer Zdravko Krivokapić, učestvovujući na tradicionalnom AmCham događaju „Otvoreno s premijerom“, koji tradicionalno organizuje Američka privredna komora, a na kom je predstavljen novi Izvještaj o poslovnom ambijentu za period 2019-2020. 
 
0
Predstavljeno rukovodstvo, ciljevi i razvojni planovi nove nacionalne avio-kompanije „ToMontenegro“
Cilj je - samostalan i dug "let"!
          - Cilj je da „ToMontenegro“ bude samoodrživa, efikasna kompanija čije poslovanje će biti zasnovano na korporativnim i tržišnim principima. Ova kompanija mora imati dugoročno održiv biznis model, jer je to jedini način da uspješno posluje - naglasio je izvršni direktor „ToMontenegro“ d.o.o., Predrag Todorović na press konferenciji na kojoj je predstavljeno rukovodstvo, ali i ciljevi i razvojni planovi nove nacionalne avio-kompanije. 
 
2
Vlada Crne Gore donijela Odluku o izmjeni Statuta avio-kompanije
Kapital uvećan - na 19 miliona!
Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o izmjeni Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „To Montenegro“. Izmjenom se Statut usklađuje sa Odlukom o odobrenju uplate sredstava Društvu sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro“, kojom se osnovni i uplaćeni kapital Društva uvećava i iznosi 19.000.000,00 eura. 
 
1
Vlada Crne Gore donijela Odluku o visini, načinu i uslovima plaćanja naknada za korišćenje državnih puteva.
Prepolovljena naknada - za sezonske objekte!
- Osnovni razlog za donošenje Odluke jeste da se sve naknade koje se plaćaju na osnovu Zakona o putevima objedine na jednom mjestu. Propis nije pretrpio promjene visine naknada, a jedina izmjena, u smislu smanjenja za korisnike, je godišnja naknada za postavljanje i korišćenje komercijalnih objekata sezonskog karaktera, koja je u prethodnom aktu iznosila 400,00 €, sada je definisana na 200,00 € - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Odluku o visini, načinu i uslovima plaćanja naknada za korišćenje državnih puteva. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na devetom Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
Za valorizaciju - sa kredibilnim partnerima!
   - Put kojim se Crna Gora kreće je poznat. Korak po korak primičemo se potpunoj integraciji u Evropsku Uniju sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti. Istovremeno, kao otvorena i prijateljska zemlja, Crna Gora želi da kroz prilike koje pruža Mehanizam 17+1, učini saradnju sa NR Kinom praktičnijom i da dođe do konkretnih rezultata u oblastima od zajedničkog interesa. Želimo da ojačamo saradnju u ekonomiji, energetici, saobraćajnoj povezanosti i turizmu, poštujući pri tom principe održivog razvoja. Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog "Liste aktivnosti za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u 2021. - naglasio je predsjednnik Crne Gore Milo Đukanović, koji je na poziv predsjednika NR Kine Si Đinpinga, učestvovao na devetom (online) Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. 
 
0
Konferencija za medije ministra poljoprivrede o programu podrške Abu Dabi fonda
Nelogičnosti "ustupili" - tužilaštvu!
       - - Mnogo je nelogičnosti za Abu Dabi fond. Sve podatke koje smo prikupili predali smo Specijalnom državnom tužilaštvu. IRF je zaključio ugovor sa Abu Dabi fondom na 5o miliona dolara.Potpisnik ugovora u ime IRF je dr Zoran Vukčević, a svjedok ministar Petar Ivanović. U prevodu ugovora kao potpisnik se pojavljuje bivši ministar finansija dr Radoje Žugić. On se pojavljuje i kao potpisnik ugovora o zajmu. Ovo znači da u prevodima ugovora potpisi nijesu istovjetni sa originalom. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja prepoznato je kao korisnik kredita, čime je izašlo iz svoje nadležnosti. Ministarstvo je radilo i bankarske poslove, što takođe nije u njegovoj nadležnosti. Iako bez osnova, ministarstvo zaključuje 12 ugovora o kreditu. Iako se konstantno baratalo sa devet ugovora, dva ugovora su zaključena, iako još nijesu isplaćena i jedan ugovor je zaključen od IRF, pa smo saradnjom sa IRF dobili informaciju o tom ugovoru i imamo ugovor sa Plantažama, koji jedini nije odobren - istakao je ministar šumarstva i voprivrede Aleksandar Stijović na konferenciji za medije o programu podrške Abu Dabi fonda. 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje
Oslobađanje podstiče - zapošljavanje!
- Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se novina da poslodavac koji zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme do 31. decembra 2021. godine sa zaposlenim u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih po osnovu rada, koje se nalazi na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore duže od tri mjeseca, oslobađa se obaveza plaćanja dijela doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i na teret poslodavca, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, kao i da to pravo ne može ostvariti poslodavac koje zaposli lice u državnim organima i organizacijama i organima jedinica lokalne samouprave i drugim javnopravnim tijelima korisnicima budžetskih sredstava - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim će se snažno djelovati na podsticaj novog zapošljavanja u 2021. godinu, privredni rast, obezbjeđivanja povoljnijih uslova privređivanja kao i suzbijanje „sive ekonomije“.
Oslobođenje od plaćanja dijela doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce doprinijeće zapošljavanju novih radnika, što predstavlja značajan pokretački faktor u otežanim uslovima poslovanja izazvanih pandemijom zarazne bolesti Covid 19.  
 
2
Vlada Crne Gore donijela Mjere podrške privredi i građanima za I kvartal 2021.
Pomoć u paketu - od 163 miliona!
      - Mjere su usmjerene na podršku održavanja nivoa zaposlenosti, pospješivanje likvidnosti, povećanje broja turista, stabilnosti poljoprivrede kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva. Procjena ukupnog direktnog i indirektnog fiskalnog uticaja realizacije mjera je oko 163 miliona eura, čime je Vlada još jednom pokazala da, uprkos naslijeđenom stanju, ima kontrolu nad javnim finansijama - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas na Cetinju donijela Mjere podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021.
U diskusiji je naglašeno da je izazove sa kojima se suočavao tim Vlade po dolasku na vlast pandemija virusa COVID-19, podigla na još viši nivo. Nakon predanog rada na osmišljavanju novih oblika pomoći najugroženijim fizičkim i pravnim licima, Vlada izlazi sa novim predlogom mera, unaprijeđenim i bolje postavljenim u odnosu na prethodne pakete.  
 
2
Potpredsjednik Vlade Crne Gore razgovarao sa najvećim privrednicima u zemlji
Neće se dijeliti - cilj je napredak!
       - Privrednici se neće više dijeliti na naše i njihove, zajednički cilj mora da bude ekonomski napredak Crne Gore.
Vlada ne može ostvariti rezultate bez privrede, ali ni biznis ne može funkcionisati bez Vlade - naglasio je na sastanku sa privrednicima potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, iskazujući otvorenost za sve dobronamjerne inicijative. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|