Brze Cinjenice - Ekonomija

1
Premijer razgovarao sa uglednim ekonomistima
Podržali mjere - pravovremene i odgovorne!
Ugledni crnogorskim ekonomisti - Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Igor Lukšić, Gordana Đurović, Anđelko Lojpurom, Nikola Milović i Vasilije Kostić - sa kojima je premijer Duško Marković danas razgovarao o o predlogu mjera Vlade u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenim i socijalno ugroženim građanima, sa posebnim akcentom na buduće aktivnosti u cilju oporavka i daljeg razvoja ekonomije u potpunosti podržali Vladine ekonomske mjere ocijenivši ih pravovremenim, odmjerenim i odgovornim. Pozitivnim smatraju i to što su mjere oročene i precizno usmjerene na one kojima je podrška sada najpotrebnija, vodeći računa o održivosti javnih finansija. 
 
1
Crna Gora pristupa mehanizmu EU
Zajedno će nabavljati - ljekove i opremu!
    - Primjenom ovog sporazuma Crna Gora će, zajedno sa državama članicama EU, Islandom i Lihtenštajnom, kao i Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom, postati dio mehanizma koji je EU kreirala s ciljem obezbjeđenja brže, efikasnije i racionalnije nabavke ljekova, medicinskih sredstava i druge robe ili usluga čija je svrha borba protiv ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju - saopštila je Vlada Crne Gore, u čije ime je njen potpredsjednik Milutin Simović danas potpissao Sporazum o zajedničkim nabavkama ljekova, medicinskih sredstava i druge robe. 
 
1
Vlada predstavila socijalnim partnerima prijedlog ekonomskih mjera
Za očuvanje - radnih mjesta i privrede!
- Ciljevi predloženih mjera su očuvanje radnih mjesta i stvaranje pretpostavki za brzi oporavak ekonomije i standarda svih građana i njihovih porodica u vrijeme i nakon okončanja pandemije koronavirusa, kao i pomoć onima kojima je potrebna - ukazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na početku sastanka sa socijalnim partnerima na kojem je Vlada predstavila prijedlog ekonomskih mjera.  
 
0
Premijer predstavio novi Vladin paket mjera ekonomskog oporavka od pandemije korona virusa
Svaki euro - za očuvanje i razvoj!
    - Svaki euro koji uložimo kroz ovaj paket mjera mora da doprinese očuvanju onoga što imamo, i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina i njegove porodice - zaključio je premijer Duško Marković predstavljanje novog paketa mjera Vlade Crne Gore ekonomskog oporavka od pandemije korona virusa  
 
0
Realizacija važnih kapitalnih investicija Vlade Crne Gore teče u kontinuitetu
Na gradilištima aktivno - građevinci poštuju mjere!
    Realizacija važnih kapitalnih investicija Vlade Crne Gore teče u kontinuitetu, uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom koronavirusa.
Uprava javnih radova u ovom momentu ima oko 20 aktivnih gradilišta. U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, radnici na gradilištima pridržavaju se svih preporuka i mjera, koje su proteklih dana donijeli nadležni organi, među kojima su održavanje fizičke distance i upotreba zaštitnih sredstava (maske, rukavice). 
 
0
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poslala Skupštini
Omogućiti pomoć - zbog epidemije!
Vlada Crne Gore danas je bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poslala Skupštini na razmatranje.
Predloženo je da član 40 stav 3 Zakona glasi: „Zabranjena je sa tekuće budžetske rezerve sa državnog i sa lokalnog nivoa dodjela socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori, osim u slučaju ratnog stanja, vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti“ 
 
3
Na koordinaciji ekonomskih resora Vlade premijer formirao radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima
Cilj je - pomoći privredi i preduzetnicima!
       - Državni organi i crnogorski zdravstveni sistem do sada uspješno su se suprotstavili pandemiji koronavrusa, spašavanje zdravlja i životâ građana i dalje prioritet, ali da je potrebno već sada pokrenuti procese koji će odgovoriti na ekonomski aspekt pandemije - konstatovano je na koordinaciji ekonomskih resora Vlade, a premijer Duško Marković formirao je radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim privrednim društvima, preduzetnicima i građanima u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa. Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost.
Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost. 
 
2
Investiciono razvojni fond
Podrška privrednicima - krediti do tri miliona!
      - U okviru ukupnih hitnih mjera Vlade Crne Gore, Investiciono razvojni fond je donio odluku o novoj kreditnoj liniji, namijenjenoj za podršku likvidnosti privrednicima, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa - izjavio je predsjednik Odbora direktora IRF Zoran Vukčević na današnjoj konferenciji za novinare.
Po kreditnoj liniji iznos kredita može biti do 3 miliona eura, grace period je do 2 godine, a kamatna stopa na sredstva iz EIB-a je 1,5 odsto, dok će kamata na sredstva iz nekih drugih izvora biti 2 odsto. 
 
1
Vlada Crne Gore donijela više ekonomskih mjera
Cilj mjera - olakšanje građanima i privredi!
         - Naša zemlja je do skoro bila jedina država u Evropi koja nije zahvaćena korona virusom. Odolijevali smo zahvaljujući pravovremenim odlukama koje smo donosili, a tako ćemo raditi i sada kada imamo i prve slučajeve oboljelih od virusa. Naredbe i preporuke su morale biti rezolutne. Razvoj događaja naše građane i privredu stavlja pred izazove i posljedice. Zbog toga sam zatražio da resori u saradnji sa Centralnom bankom pripreme set sveobuhvatnih mjera za građane i privredu radi ublažavanja posljedica izazvanih korona virusom. Vlada je te mjere upravo usvojila“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na konferenciji za meddije na kojoj su on, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević saopštli da su dosadašnje mjere donijete pravovremeno, da je finansijski sistem siguran i da će privredi biti olakšano poslovanje koliko god to bude moguće. 
 
1
Crnogorski premijer poručio liderima država ZB
Blokiranje resursa - neevropsko!
    - Na nama, liderima regiona, je da damo primjer i donosimo odluke kao dobri susjedi koji su upućeni jedni na druge. Crna Gora je u tom duhu, pored brojnih mjera za zaštitu svojih građana, donijela i odluku da stavi svoje luke na raspolaganje zemljama regiona za protok robe i drži svoje granice otvorenim za trgovinu i snabdijevanje. Uz puno razumijevanje potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, vjerujem da zatvaranje tržišta i ekonomija, te blokiranje resursa i avansno plaćene robe nijesu izraz solidarnosti, ni evropskih vrijednosti. U ovakvim trenucima, u suočavanju sa ovom teškom krizom, evropska ideja jedinstva i zajedništva nam je potrebnija nego ikada - predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u razgovoru sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskom komesarom za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i premijerima ostalih država Zapadnog Balkana da je situacija pandemije virusa korona prilika da pokažemo zajedništvo i privrženost evropskim vrijednostima i principima, da se Crna Gora ponaša u tom duhu i baš zbog toga stavlja svoje luke na raspolaganje zemljama regiona. 
 
1
Vlada Crne Gore i Cemtralna banka Crne Gore
Kreiraće mjere da - pomognu građanima i privredi!
    - Svjesni smo pozicije u kojoj se nalaze naši građani i najveći dio privrede. Nastojimo da brzo i adekvatno reagujemo kako bismo ublažili negativne posljedice koje će osjetiti cio svijet zbog pandemije virusa korona - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas sa guvernerom Centralne banke Crne Gore Radojem Žugićem razgovarao o kreiranju mjera u cilju minimiziranja negativnog uticaja COVID - 19 na ekonomiju, građane i privredu. 
 
0
Aktuelna politička situacija neće se negativno odraziti na turističku sezonu
Interesovanje iz Srbije - kao i prije!
-Prema utiscima sa nedavno održanog Međunarodnog sajma turizma u Beogradu koji je i najznačajnija sajamska manifestacija u regionu a gdje je Crna Gora i ove godine imala veoma zapažen nastup u ovom trenutku ne možemo reći da je bilo bilo kakvih negativnih refleksija na turističku saradnju dvije zemlje - prokomentarisala je PR Nacionalne turisti;ke organizacije Crne Gore Aleksandra Maksimović u "Jutarnjem programU" TV Crne Gore.  
 
2
Crnogorski premijer nakon završene IV investicione konferencije za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala EBRD
Crna Gora je - najprivlačnija!
          - Crna Gora je ukupno prijateljsko okruženje za strane investitore i najljepša i najprestižnija investiciona destinacija danas u Evropi. Nisu to samo naše riječi, nego gotovo svih investitora i agencija i bio sam zadovoljan što je baš na panou dok je trajala konferencija bio detalj i pejzaž iz Bokokotorskog zaliva - poručio je crnogorski premijer Duško Marković nakon završene IV investicione konferencije za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 
 
0
Vlada Crne Gore donijela Program rada za 2020.
Cilj ekonomije - održivi rast!
             - Ekonomske aktivnosti Vlade u ovoj godini oslanjaju se na uspješnu politiku vođenu u ovoj oblasti u protekle tri godine mandata koja se ogleda u kontinuiranim visokim stopama privrednog rasta, među najvišima u Evropi, visokom prilivu stranih direktnih investicija, značajnom smanjenju nezaposlenosti i kvalitetnoj realizaciji prioritetnih razvojnih projekata.
Strateški cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore i u ovoj godini je održiv rast koji će doprinijeti daljem povećanju kvaliteta života građana - saopštila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Program rada za 2020. 
 
0
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović gostovao u emisiji „Nedjeljom o selu i pojoprivredi“ Radija Crne Gore
Od rasta ekonomije - svima bolje!
       - Dalji rast Agrobudžeta, koji za ovu godinu iznosi 61 milion eura i povećan je 8,3 miliona eura u odnosu na prošlu, samo je jedan od konkretnih efekata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije - ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, gostujući na Radiju Crne Gore. 
 
2
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio Odluku o planu privatizacije za 2020.
U planu samo - klasične privatizacije!
    -- Sa ciljem povećanja konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanja stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanja zaposlenosti i poboljšanja životnog standarda, Savjet je predložio Vladi da se ove godine započene priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju sljedećih privrednih društava: Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva (prodaja akcija nakon restrukturiranja), "Castello Montenegro" AD - Pljevlja (prodaja akcija),"Institut za crnu metalurgiju" AD - Nikšić (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija) - saopšteno je sjednice Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio Odluku o planu privatizacije za 2020. i konstatovao da "ovogodišnji Plan privatizacije uključuje samo metode klasične privatizacije, ali ne i valorizaciju turističkih lokaliteta i privrednih društava zbog novih mogućnosti koje daje nedavno usvojeni Zakon o privatno javnom partnerstvu". 
 
2
Predstavljen Agrobudžet za 2020., koji iznosi 61 milion eura
Za agrar više - 8,3 miliona!
- Ovako izdašna sredstva samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije, ostvarenog napretka u EU integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada Crne Gore. Zbog svega toga ovogodišnji Agrobudžet, kako je kazao, možemo s pravom nazvati domaćinski, evropski i razvojni - ukazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović predstavljajući Agrobudžet za 2020. koji iznosi 61 milion eura i veći je za 8,3 miliona nego prošle godine.  
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore na "Premijerskom satu"
Nema više - nestašica struje!
- Naša građani više ne treba da strijepe od nestašica električne energije i poremećaja na tržištu jer je vezom podmorskim kablom sa Italijom i gradnjom nestao razlog realnih i vještačkih nestašica - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na "Premijerskom satu" u Skupštini Crne Gore. 
 
1
Crnogorski premijer na proslavi 10 godina Investiciono razvojnog fonda
Sinergija pokreće - razvojni ciklus!
       - Danas svjedočimo o sinergiji koju smo kreirali kako bismo pokrenuli razvojni ciklus u zemlji, pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mjesta i naravno stvorili pretpostavke za bolji životni standard. Rekao sam tačno prije tri godine da sa privrednicima i poslodavcima ruku pod ruku želim da radim na realizaciji ciljeva ekonomske politike. Ta ponuda Vlade je prihvaćena i danas svjedočimo o rezultatima. Takvo opredjeljenje snažno je podržao i Investiciono razvojni fond koji danas obilježava prvu desetogodišnjicu rada, i prvu milijardu eura plasiranih sredstava - ukazao je crnogorski premijer Duško Marković na proslavi 10 godina Investiciono razvojnog fonda.  
 
1
Premijer o predloženom zakonu za "Montenegro Airlinesa"
Gašenjem bi - "odletjelo" mnogo više!
    - Odluka Vlade da na javan i transparentan način riješi probleme "Montenegro Airlinesa" (MA), predlažući zakon Skupštini Crne Gore, predstavlja njen odgovoran odnos prema ovo pitanju, dobru ekonomsku i finansijsku odluku. Napravili smo objektivnu ekonomsku analizu toga šta znači likvidacija MA odnosno šta donosi ulaganje u MA. Likvidacija znači da bi Crna Gora izgubila preko 500.000 putnika godišnje i to možete pretpostaviti šta znači za državu Crnu Gore i njenu ekonomiju, a ne samo za turizam - odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|