Brze Cinjenice - Društvo

1
Još četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2
Novopozitivna 62 - oporavilo se 107!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 811 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 62 novopozitivna[1] slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena 4 smrtna ishoda povezana sa COVID-19 i to kod pacijenata iz sledećih opština: Podgorica (1), Nikšić (1), Danilovgrad (1) i Petnjica od kojih je najmlađi imao 71, a najstariji 88 godina.
Prijavljen je oporavak kod 107 pacijenata.  
 
0
Predsjednik Skupštine Crne Gore uputio čestitku predsjedniku Evropskog parlamenta
Antifašizam vodi - ka EU!
          - Crna Gora je prepoznata po antifašističkom nasljeđu, kao i po jedinstvenom, opštenarodnom Trinaestojulskom ustanku 1941. godine, kao prva država koja je pružila otpor u tada porobljenoj Evropi. Antifašističkim putem Crna Gora kao multietnička i multikonfesionalna zajednica odlučno korača i u 21. vijeku, i sve snažnije i sve brže ka najvećoj porodici evropskih država, jer je antifašistički put upravo put evropskih integracija. Navedene civilizacijske vertikale i tekovine antifašizma ugrađene su i u današnju Crnu Goru – respektabilnu članicu NATO saveza, značajnog faktora regionalne stabilnosti i, uvjereni smo, prvu buduću članicu EU - naglasio je - u čestitki za Dan Evrope, predsjedniku Evropskog parlamenta Dejvidu Sasoliju - predsjenik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, koji je sa ministarkom odbrane Oliverom Injac i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Milutinom Đurovićem, položio vijenac na spomenik Partizanu-borcu. 
 
0
Prijavljen je oporavak kod 160 pacijenata
Preminulo četvoro - novopozitivnih 66!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1197 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 66 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljena četiri smrtna ishoda povezanih sa COVID-19 kod pacijenata iz sledećih opština: Nikšić (1), Pljevlja (1), Ulcinj (1) i Danilovgrad (1), od kojih je najmlađi imao 61, a najstariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 160 pacijenata.  
 
0
Građanska inicijativa "21. maj", povoom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope
Vlast u zbjegu - od antifašizma!
      - Za razliku od sadašnjih vlasti koje su u zbjegu od antifašizma i evropskog sekularizma, uvjereni smo da će naredna crnogorska vlada čvrsto stati uz slavu antifašizma i istovremeno našu državu nepovratno integrisati u Evropsku uniju - zaključuje se u saopštenju Građanske inicijative "21. maj" 
 
0
Iz čestitke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića povodom 9. maja - Dana Evrope
Superiorne vrijednosti!
- Crna Gora proslavlja Dan Evrope sa svojim evropskim prijateljima, odlučna da istraje na svom evropskom putu demokratskog i reformskog razvoja ka društvu najviših evropskih vrijednosti i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.Naši izazovi nikada nijjesu bill jednostavni, jednako kao što su brojni i kompleksni i oni sa kojima se Evropa susreće na unutrašnjem i globalnom planu. Ali su vrijednosti kojima težimo, koje su nam zajedničke, bile i ostale superiorne - napomenuo je u čestitki povodom 9. maja - Dana Evrope predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
0
COVID-19
Preminulo troje - 95 novopozitivnih!
    Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1278 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 95 novopozitivnih.
   Institutu je prijavljeno tri smrtna ishoda povezanih sa COVID-19 kod pacijenata iz sledećih opština: Nikšić (1), Andrijevica (1) i Herceg Novi (1), od kojih je najmlađi imao 58, a najstariji 72 godine.
Prijavljen je oporavak kod 148 pacijenata.  
 
0
Najradosniji hrišćanski praznik
Hristos voskrese!
          - Svima koji danas slave najradosniji hrišćanski praznnik želimo da ga provedu zdravi i veseli, u miru, sa najbližima!
         
                                        Vaistinu voskrese! 
 
2
Otvoreno pismo novinara i intelektualaca ministarki nauke, kulture, obrazovanja i sporta
Otkaz Vukoviću - ili ste zaštitnica polusvijeta!
       - Ukoliko se ne oglasite i Vukoviću ne otkažete saradnju, potvrdićete da ste zaštitnica polusvijeta, besprizornih izgrednika i huligana, a da je Vaša politika i Ministarstvo na čijem ste čelu njihova sigurna kuća - naglašeno je u otvorenom pismu kojim grupa crnogorskih novinara i intelektualaca zahtijeva od Vesne Bratić, ministarke nauke, kulture, obrazovanja i sporta, da raskine saradnju sa sa Vladimirom Vukovićem, koji je, prilikom dočeka boksera Petra Liješevića, podsticao pokušaj linčovanja novinara Javnog servisa Nebojše Šofranca.  
 
2
Prijavljen je oporavak kod 219 pacijenata
Preminulo petoro - 151 novopozitivni!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 1246 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovan 151 novopozitivni slučaj infekcije SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezana sa COVID-19, kod pacijenata iz Podgorica (2) , Mojkovac (1), Andrijevica (1) i Budva (1) od kojih je najmlađi imao 63, a najstariji 82 godine.
Prijavljen je oporavak kod 219 pacijenata.  
 
2
Funkcioneri začarrani - kvadratima za siću!
- Sada je jasno zašto je histerija manjinskih partija prema novoj Vladi. Sada je jasno zašto u Crnoj Gori ne želi da radi tužilaštvo, sudstvo. Je li normalno da Vlada dijeli stanove poslanicima koji treba da rade monitoring rada izvršne vlasti? Trebaju nam šire konsultacije, javna debata da vidimo koji su modaliteti da se Vlada obešteti i moramo da preduzmemo aktivnosti protiv onih koji su dijelili stanove van zakona i van procedure. Brojni od ovih ljudi nijesu socijalni slučajevi i ne vidim razlog da ne obeštete državu, a da država to ustupi ljudima koji su stvarno u potrebi, ili da se prodajom napuni državni Budžet za aktivnosti socijalnog i humanitarnog karaktera. Ovo pokazuje jedan začarani krug i ako neko ispadne iz njega ne može da djeluje profesionalno - istakaoo je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou predstavljen drugi dio karakterističnih slučajeva visokih funkcionera koji su dobili stanove od Vladine komisije. 
 
2
Vlada Crne Gore apeluje na građane da predstojeće praznike provedu u kućama
Ne širi epidemiju - ostani doma!
       - Praznična atmosfera i lijepo vrijeme uvijek nas motivišu da se družimo i putujemo, ali ne smijemo smetnuti s uma da bi u doba pandemije koronavirusa takvo ponašanje bilo neoprezno i neodgovorno. Zato vas ovim videom podstičemo da provedete praznike kod kuće i pružite svoj doprinos u sprječavanju širenja koronavirusa. Od tebe zavisi! - video-klipom Vlada Crne Gore apeluje na građane da predstojeće praznike provedu u kućama i tako doprinesu suzbijanju pandemije novog koronavirusa.  
 
2
Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo o potpisivanju Temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC
"Duhovna okosnica" - dokazivaće se silom!
- Temeljni ugovor koji će Crna Gora da potpiše sa SPC presedan je sa veoma opasnim posljedicama. Njime će se utemeljiti pravni osnov da se naše crkve i manastiri, svjedoci vremena i prostora od posebnoga značaja za naš narod i našu zemlju, nađu u vlasništvu Srbije, i budu u funkciji protiv Crne Gore. Njime će se ugovoriti što se ne može dokazati, da je Srpska crkva bila duhovna okosnica Crne Gore i dokazivaće se čime se ne dokazuje – vojno-policijskom silom naše Vlade, kojom će braniti naše svetinje od nas - ukazao je saopštenjem poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo. 
 
2
Predsjednik Crne Gore primio nadbiskupa barskog i apostolskog upravitelja kotorske biskupije monsinjora Roka Đonlješaja i novoimenovanog buskupa kotorskog monsinjora Ivana Štironju
Djalogom do - optimalnih rješenja!
- Pitanja za slobodu vjeroispovjesti i pravni položaj vjerskih zajednica moraju se razmatrati u dijalogu države sa svim vjerskim zajednicama, vrlo pažljivo i strpljivo na način da se dođe do najoptimalnijih rješenja, bez ishitrenih poteza, na inkluzivan način - zajednička je ocjena predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je danas primio nadbiskupa barskog i apostolskog upravitelja kotorske biskupije monsinjora Roka Đonlješaja i novoimenovanog buskupa kotorskog monsinjora Ivana Štironju. 
 
2
Uprava policije Crne Gore
Abazoviću ugrožena bezbjednost!
- Prikupljena saznanja ukazuju na namjeru pripadnika organizovanih kriminalih grupa, prvenstveno pripadnika organizovane kriminalne grupe Kavač i jednog od vođa Kašćelan Slobodana, da kao reakciju uslovljenu njihovim lišenjem slobode i procesuiranjem zbog izvršenja krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala, preduzmu aktivnosti usmjerene na ugrožavanje života potpredsjednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Povodom 1. maja i Vaskrsa
Pravoslavni praznuju - četiri dana!
- Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja. Kako je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan, te su shodno tome neradni dani povodom Praznika rada subota 1.maj i ponedjeljak 3. maj.
Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika (“Sl. list RCG, br. 56/93, 27/94 i 73/10), vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Veliki petak i Vaskrs, i to: petak 30. april, nedjelja 2. maj i ponedjeljak 3. maj. 
 
2
Prijavljen je oporavak kod 147 pacijenata
Osmoro preminulo - novopozitivnih 119!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i Institutu dostavile rezultate za 982 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovan 119 novopozitivni slučaj infekcije SARS-CoV-2.
Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezana sa COVID-19, kod pacijenata iz Podgorica (4) , Bijelo Polje (2), Nikšič (1) i Ulcinj (1) od kojih je najmlađi imao 52, a najstariji 81 godinu.
Prijavljen je oporavak kod 147 pacijenata.  
 
2
Apel Patriotskko komitskog saveza, uoči najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa SPC
Svi na protest - u odbranu Crne Gore!
               - Samo zajedno, uz dogovor, bez straha, organizovano, u zajedničke, građanske kolone, za odbranu građanske Crne Gore - apel je Patriotsko komitskog saveza Crne Gore, , u svijetlu činjenice da će premijer Zdravko Krivokapić, u ime Crne Gore, potpisati temeljni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, koji stoluje u sjedištu te crkve u Beogradu, te da će na taj način, sve naše crkve i manastiri, pripadajuća im groblja, u kojima počivaju kosti naših predaka, sve sakralno blago koje Crna Gora posjeduje, doći u posjed države Srbije:
 
 
2
Patriotske auto-kolone i danas podsjetile da je Crna Gora evropska, antifašistička, sekulatna i građanska država
Veliko NE - RAZORU I UNIŠTENJU našega doma!
          "Od Pljevalja., pa do mora, fgrađanska je Crna Gora!", "Ko se miri sa svojom sudbinom, bolju sudbinu nije ni zaslužio", "Ni grob, ni rob!", "8372! Leposaviću", - samo su neke od poruka patriotskih auto-kolona koje su i dans i podsjećale da je Crna Gora evropska, antifašistička, sekulatna i građanska država.
- Veliko NE RAZORU I UNIŠTENJU našega doma, naše Crne Gore! Veliko NE FAŠIZACIJI!", "Veliko NE otimanju i prisvajanju državne svojine naše zemlje i njenih kulturnih spomenika i bogomolja! - dio je iz proglasa učesnika auto-kolona koji su nosili državnu zastavu i pjevali patriotske pjesme.
 
 
2
Službenici CB Nikšić išili slobode R.L. zbog sumnje na nedozvoljene polne radnje nad maloljetnikom
Napasnika prijavio - dječakov otac!
             Službenici Centra bezbjednosti Nikšić su brzo reagovali i lišili slobode jednu mušku osobu zbog sumnje da je izvršila krivično djelo nedozvoljene polne radnje koje je izvršio na štetu maloljetnika.
Sinoć oko 22.50 časova policiji je otac maloljetnog dječaka prijavio da je R.L. fizički napao njegovog maloljetnog sina i nanio mu povrede aluminijskom šipkom u predjelu glave. 
 
2
Dva smrtna ishoda povezana sa COVID-19
Oporavljenih 232 - novopozitivnih 161!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1295 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovan 161 novopozitivni slučaj infekcije SARS-CoV-2 .
Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa COVID-19, kod pacijenata iz Kotora (1) i Budve (1) od kojih je mlađi imao 73, a stariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 232 pacijenta. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|