Brze Cinjenice - Društvo

1
Predsjednik Crne Gore Jakov Millatović o optužbama na Odboru za bezbjednost i odbranu i poslije Vlade Crne Gore
Ne smiju ostati - nerazjašnjene!
                - Teške medjusobne optužbe koje smo slušali na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu i optužbe u toku i nakon sjednice Vlade na kojoj je biran VD direktora policije, otvorile su brojna pitanja na koja moramo dobiti adekvatan odgovor.
Ovako krupne optužbe koje ugrožavaju povjerenje građana u neke od najznačajnih institucija u zemlji ne smiju ostati nerazjašnjene. U protivnom, legalizovaćemo dilentatizam i neozbiljnost kao dominantne karakteristike političkog djelovanja - ukazao je Predsjednik Crne Gore Jakov Millatović. 
 
1
Poslanik SD Nikola Zirojević potpisao rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestin
Za 48 sati - potpisalo preko sedam hiljada!
            -- Ova rezolucija o osudi zločina Izraela u Palestini za samo 48 sati dobila je preko 7.000 potpisa naših građanki i građana, međutim ni to nije bilo dovoljno da je nadležni skupštinski odbori razmatraju, već su naveli jedno dosta čudno obrazloženje da rezolucija, bez obzira na to što je prošla kroz institut epeticija i dobila potreban broj potpisa, mora imati potpisnika. Ovim se u potpunosti obesmislio institut e-peticija i demotivisali su se građanke i građani da i u bilo kojem drugom slučaju koriste ovaj institut koji im je omogućavao da predlože ona ili zakonska rješenja, ili, u ovom slučaju inicijativu ili rezoluciju za koju su smatrali da bi bilo korisno da se razmatra u Parlamentu - ukazao je poslanik Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Zirojević, koji je potpisao rezoluciju - koju je ranije kroz institut e-peticija predložio Pokret solidarnosti sa Palestinom - koju će iz tehničkih razloga u ponedjeljak predati u proceduru. 
 
1
Spor o Temeljnom ugovoru sa SPC
Viši sud vratio - na ponovno odlučivanje!
- Nakon 20 mjeseci i pod pritiskom dvije poništavajuće odluke Višeg suda, predmetni prvostepeni sudija napokon zakazao pripremno ročište u pravnom sporu koji je prema zakonu definisan kao hitan, s obzirom na to da se radi o slučajevima diskriminacije i povrede ljudskih prava i sloboda - saopšteno je iz Eparhije Podgoričko-dukljanske povodom odluke Višeg suda da ponovo ukine rješenja Osnovnog suda u sporu o utvrđivanju ništavosti Temeljnog ugovora potpisanog sa Srpskom pravoslavnom crkvom 
 
1
Nikola Janović, poslanik DPS na danas održanoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu
Innicirali saslušanje - Spajića i Šaranovića!
      - U skupštinsku proceduru, upravo smo predali inicijativu o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a s obzirom na cjelokupnu situaciju koja je bila prethodnih dana vezano za pitanje izbora v.d. direktora Uprave policije, zapravo oko dešavanja na sjednici Vlade sa koje smo bili upoznati o međusobnom optuživanju za izvršenje krvičnih djela i kršenje zakona - saopštio je Nikola Janović, poslanik DPS na danas održanoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. 
 
1
Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obligacionim odnosima.
Predložena izmjena zakona - o obligacionim odnosima!
          - Izradi Predloga Zakona pristupilo se zbog potrebe usaglašavanja sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola. Predlogom je predviđeno da sud može partnerima u zajednici života lica istog pola, kao i članovima uže porodice dosuditi pravičnu naknadu za duševne bolove u slučaju smrti ili teškog invaliditeta, do kojih je došlo usled povrede prava ličnosti. Takođe, partner iz zajednice života lica istog pola prepoznat je kao i dužnikov bračni supružnik kod teretnog raspolaganja kada dužnikov partner nanosi štetu povjeriocu. Zbog bliskosti odnosa partnera rok zastarjelosti ne teče među njima dok njihova zajednica traje. Partneri iz zajednice života lica istog pola, prepoznati su kod raskida ili opoziva ugovora o poklonu, ugovora o ustupanju, raspodjeli imovine za života, ugovora o doživotnom izdržavanju i ugovora o osiguranju na isti način kao i bračni supružnici - saopštila je Vlada Crne Gire, koja je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obligacionim odnosima. 
 
1
Jutrog u 4,06 registrovan jači zemljotres
Kod Cardoje zatreslo - 5,4 po Rihteru!
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju jutros u 4,06 registrovao je jači zemljotres sa epicentrom na 5 kilometara jugozapadno od CARODJA (Crna Gora). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 5.4 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od sedam stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara.
Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres mogao je izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području. 
 
1
Ministar unutrašnjih poslova razočaran odlukom Vlade Crne Gore da za v.d. direktora UP imenuje Aleksandra Radovića
Obavijestiće nadležne o - krivičnim djelima!
- Moja dužnost kao ministra unutrašnjih poslova je da obavijestim nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, ne nžnea način da je, prekoračenjem granica svojih ovlašćenja, Vlada izabrala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije - razočarani ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović poručio je da će obavijestiti nadležne da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela.  
 
1
Vlada Crne Gore, poslije maratonske, više puta prekidane sjednice, odlućila
Za v.d. direktora policije - Alekdandar Radović!
       Za vršioca dužnosti direktora Uprave policije Vlada Crne Gore, poslije matatonske, više puta prekidane rasprtrave, u tri jutros, na prijedlog premijera Milojka Spajića, imenovala je Alekdandra Radovića.
Prethodno, odbijen je prijedlog ministra pravde Danila Šaranovića - kandidat Lazar Šćepanović nije imao većinu na Vladi, a kako je Brđaninu istekao mandat, a Šaranović, čija je to nadležnost, odbio da preedloži drugog kandidata - Vlada je ovlasdtila Spajića da to učini.
Radović je dosada bio pomoćnik direktora Uprave policije, šef Sektora za finansijsko-obavještajne poslove.
     
 
1
Ministar unutrašnjih poslova uputio pismo premijeru
Šaranović postavio - ultimatum Spajiću!
    - U slučaju donošenja drugačije odluke koja bi istovremeno značila i kršenje Zakona kao i nepostupanje u skladu sa predloženim, što bi značilo da u skladu sa rješenjem o razrješenju direktora Uprave policije zaključno sa 12. martom 2024. godine mjesto direktora UP ostane upražnjeno, isto može dovesti do nesagledivih posledica za ovu instituciju, a i uzimajući u obzir nadležnosti i značaj iste, i za državu Crnu Goru - naveo je Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović u ultimativnom pismu koje je uputio premijeru Milojku Spajiću.
Obojica su najavili press konferencije poslije maratonske, više puta prekidane sjednice Vlade Crne Gore. 
 
1
Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti Rumuniji
Bukurešt snažno podržava - evropski put Crne Gore!
- Proces evropske integracije predstavlja prioritet crnogorske vanjske politike i izrazio je očekivanje da će naša država do 2028. godine postati punopravna članica EU čemu je, kako je kazao, u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat - naveo je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je na poziv predsjednika Republike Rumunije Klausom Johanisom u zvaničnoj posjeti Bulureštu, gdje je dočekan uz najviše državne i vojne počasti.
Predsjednik Rumunije naglasio je da zvanični Bukurešt snažno podržava evropski put Crne Gore, dodavši da je naša država važan partner koji značajno doprinosi stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.
Obostrano je izražen interes za jačanje ekonomske saradnje, posebno kroz povećanje obima rumunskih investicija, te je ukazan prostor za snaženje saradnje u oblasti obrazovanja, turizma i informacionih tehnologija.  
 
1
Počeo mjesec posta za pripadnike islamske vjeroispovijesti
Ramazan predstavlja - duhovnu oazu!
Ramazan, pomjesec posta za pripadnike islamske vjeroispovijesti počeo je danas. Vjernici će se u narednih 30 dana od svitanja do sumraka suzdržavati od hrane i pića. Šef kabineta Islamske zajednice u Crnoj Gori Džemal Dacić, za Gradsku RTV objašnjava da je Ramazan za njih najsvetiji mjesec jer je u njemu počela objava Kurana, svete knjige pripadnika islamske vjeroispovjesti.
Ramazan je posebna prilika čovjeka da se spoji sa Bogom, jer on tada daje blagoslov i šansu da se iskupimo i vratimo svojoj prirodi i ljudskosti, ističe Dacić. 
 
0
Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović u emisji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV
Bila sam jedna - od najviše napadanih!
    - Ta borba za položaj žena je u Crnoj Gori, kao i i okruženju sličan, ne mislim da ima neke velike razlike. Položaj žena je svuda malo zapostavljen i na tom položaju treba svi da radimo. Sva istraživanja i podaci koje pratimo govore u prilog tome da se radi na emancipaciji žena, ali da treba još mnogo toga da se uradi, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović u emisji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV. Ona je govorila i o napretku žena u Glavnom gradu.  
 
0
Rekli su - Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova, u emisiji TV Crne Gore "Argumenti"
Nećemo imati - sky direktora!
- Preduzeću sve da nam više nikada policijski rukovodioci ne budu u sky aplikacijama i nećemo imaati sky direktora, već ćemo ibmati najvećeg profesionalca koji će na najbolji način moći da odgovori prioritetu u crnogorskom društvu, a to je revolucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - naglasio je danilo Šaranović, a!, posvećenoj izboru v.d. direktora Uprave policije Crne Gore- naglasio je Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova, u emisiji TV Crne Gore "Argumenti", koja je b ila posvećena izboru prvog čovjeka crnogorske policije poslije treće smjene dosadašnjeg , Zorana Brđanina. 
 
0
Rekli su - gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.
Opsada neće spriječiti - "dobrodošlicu"!
             - Opsada i barikade neće spriječiti ni mene, ni moje sugrađanke i sugrađane da na miran način pokažemo odnos prema aktuelnom predsjedniku crnogorskog parlamenta - istakao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković. 
 
0
Uoči sjednice Parlamenta i najavljenog protesta
Cetinje opet - pod opsadom!
Na Cetinju će danas biti održan protest uoči prvog proljećnog zasijedanja Parlamenta, a u znak revolta zbog dolaska predsjednika Skupštine Andrije Mandića.
   Na Cetinju je veliki broj policajaca a građani se okupljaju.
Blokiran je prilaz zgradi Skupštine Prijestonice Cetinje.
Na skup su ranije pozvali predstavnici opozicije, intelektualci i aktivisti.
Protest je zakazan za 10, 30, dok bi sjednica Skupštine trebalo da počne u 11. 
 
0
Sjutra na Cetinju, povodom prvog proljećnog zasijedanja Skupštine Crne Gore, grupa građana organizuje protestni skup
Spremaju "dobrodošlicu" - Andriji Mandiću!
          - Predśedavanje četničkog vojvode u zgradi Zetske banovine posljednji je put viđeno 1944. godine, pod okriljem nacističke okupacije. Što su o nacistima mislili Cetinjani najbolje govori broj narodnih heroja koje je Cetinje dalo Narodnooslobodilačkoj borbi 1941–1945.
- Zato ćemo u četvrtak u 11, baš kao i svi slobodnomisleći ljudi, biti na Cetinju, da iskažemo protest protiv povampirenih duhova prošlosti namjernih da nam u kradu budućnost i zaustave naš put u porodicu demokratskih evropskih zemalja! - naglašava grupa građana Prijestonice koja organizuje protest i poziva "Svi na Cetinje". 
 
0
Obraćanje smijenjenog direktora Uprave policije Crne Gore
Za nezakonitu odluku - podniječu tužbu!
- Neću da budem saučesnik u politizaciji policije onima koji su javno glasni u priči o profesionalizmu i još glasniji u pokušajima kriminalizacije svakog ko im se suprostavi u dostizanju partikularnih interesa. Ovdje se ne radi o tome da ja uporno želim da budem direktor Uprave policije, već sam uporan u pristupu da ukažem da niko, pa ni Vlada, odnosno pojedini političari, ne mogu da odlučivati o bilo čijoj sudbini gazeći zakon - zaključuje obraćanje dojučerašnji direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin, koji tvrdi "da je odluka Vlade Crne Gore o mom razrješenju nezakonita u svim svojim aspektima" i najavljuje novu tužbu.
Njegovo obraćanje prenosimo integralno: 
 
0
Vlada Crne Gore
Telefonski smijenili Brđanina!
             - Vlada je večeras, na telefonskoj sjednici, razriješila direktora Uprave policije, Zorana Brđanina. Imajući u vidu da Uprava policije, kao organizaciona jednica MUP-a, koja vrši poslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ne može ostati bez sistema rukovođenja, mandat direktora policije će prestati zaključno na dan, 12. mart 2024. godine. Vlada je zadužila ministra unutrašnjih poslova da raspiše javni poziv za v.d. direktora policije od 4. marta do 10. marta - piše u saopštenju Vlade Crne Gore, a ovu hitnu smjenu predsjednik Vlade Milojko Spajić najavio je naa društvenoj mreži "X". 
 
0
Navijači rukometašica Crne Gore odgovorili organizatorima karnevala u Herceg Novom
Što izdajniku lomača - to ultrašu luča!
       - "Što izdajniku lomača, to ultrasu luča, udri Nikolaidis!" - odgovorili su navijači rukometašica Crne Gore onavijači rukometašica Crne Gore organizatorima karnevala u Herceg Novom, koji je završen spaljivanjem lutke knjićevnika i publiciste Andrea Nikolaidisa. 
 
1
Slika dana
Štrajkuju nastavnici - u 160 škola!
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|