Brze Cinjenice - Društvo

1
Rekli su - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanoviić, povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici
Nijemi pred istinom - zabrinuti zbog negiranja!
       - Nijemi pred istinom da se pred našim očima desio genocid i da smo bili nemoćni da ga spriječimo.
Ponizni pred žrtvama i njihovim porodicama i prijateljima, sa kojima dijelimo bol i danas 27 godina nakon srebreničkog masakra. Zabrinuti pred saznanjem da politike negiranja zločina i odbijanja priznanja genocida u Srebrenici na ovim prostorima nikada nijesu utihnule. Odlučni da na naučenim lekcijama iz prošlosti, nikada više ne dozvolimo stradanja zbog različitosti i mržnje - rekao je povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.  
 
1
Premijer Abazović reaagovao na odluku Predsjedništva DPS da mu uskrati podršku
Vidjećemo stav većine - kriminal nije opcija!
- Pozdravljam odluku Predsjedništva DPS. Odgovorno je i državnički kada nijeste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete. Vidjećemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje - kriminal, korupcija i nacionalizam nijesu opcije. Pobijediće evropska budućnost! ´ reagovao je premijer dr Dritan Abazović na odluku Predsjedništva DPS da uskrati podršku Vlladi Crne Gore. 
 
1
Prijavljen oporavak kod 267 pacijenta
Novoinficiranih još - 400!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore , druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 217 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 400 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 267 pacijenta.  
 
1
Meteoroog Branko Micev u jutarnjem programu TV Crne Gore najavio stalni rast temperature
Od 18. - "preskače" 40!
- Narednih dana imaćemo postepeni porast temperature vazduha. Na području Podgorice i Danilovgrada temperatura će biti do 33 stepena do 13. jula. Do 14. jula takođe ćemo imati pojačan sjeverni vjetar posebno u noćnim satima. Poslije, oko 15. jula imaćemo priliv toplog vazduha i to su tipične suituacije kada nas očekuje nagli porast temperature i tropske vrućine - najavio je u jutarnjem programu TV Crne Gore meteoroog Branko Micev i naglasio da se se izuzetno visoke tropske temperature - iznad 40 stepeni - u najtoplijim oblastima očekuju od 18. do 23. 
 
0
Premijer Mađarske priredio ručak u čast predsjednika Crne Gore
Ponovljena podrška - integracijama!
Podršku Mađarske evropskoj integraciji Crne Gore i regiona u cjelini, kao i zemalja Višegradske grupe ponovio je premijer Mađarske Viktor Orban, koji je u čast predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića priredio ručak u radnoj rezidenciji u manastiru Karmelita.
U otvorenoj i prijateljskoj atmosferi razmijenjena su mišljenja o evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, u kontekstu posljedica ratnog sukoba u Ukrajini, i širih globalnih procesa. 
 
0
Predsjednik Crne Gore čestitao KurbRifatu ef. Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti
Ostati ujedinjeni - u bogatstvu različitosti!
- Svevremene poruke Islama duboko su utemeljene u humanim vrijednostima savremenog svijeta. One nas hrabre da prevazilazimo isključivosti i afirmišemo bogatstvo etničke, kulturne, vjerske i druge raznolikosti, multietnički i multikonfesionalni sklad. To su civilizacijske tekovine neodvojive od bića crnogorskog društva.
Danas kada širom svijeta, različiti izazovi, na test stavljaju humanost, multietničnost i multikonfesionalnost, s ponosom možemo reći da je građanski sklad koji godinama snažimo u Crnoj Gori uprkos velikim iskušenjima, svijetli primjer koji i ostali trebaju slijediti.
Posvećeni daljoj izgradnji snažne i prosperitetne Crne Gore duboko integrisane u civilizacijske vrijednosti Evrope i svijeta moramo ostati ujedinjeni u očuvanju našeg bogatstva različitih kultura i porijekla, šireći izbor životnih i profesionalnih mogućnosti svim našim građanima i gradeći trajne mostove punog razumijevanja i uzajamnog poštovanja među nama - nagasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je čestitku povodom Kurban Bajrama uputio reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori KurbRifatu ef. Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti.  
 
0
Predsjednik Crne Gore čestitao PVK "Jadran" 100 godina postojanja
Uspjesima proslavili - grad i državu!
          - Vijek postojanja VPK „Jadran“ svijetla je i dostojna hronika njegovih utemeljitelja, sportista i poštovalaca, a istovremeno i izraz evolucije društvenih okolnosti u kojima ste svojim uspjesima proslavili grad Herceg Novi i državu Crnu Goru.
Antifašistička tradicija, slobodarski i etički nazori kluba, zajedno sa prestižnim rezultatima domaćeg i međunarodnog karaktera ostaće trajna baština kojima se Crna Gora s razlogom ponosi.
Vijek trajanja nameće obavezu i gradu i državi za izdašnijim podsticajima, koji će doprinijeti stvaranju boljih uslova za snaženje infrastrukturnih i drugih potencijala i ukupno djelovanje kluba - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je PVK "Jadran" 100 godina postojanja. 
 
0
Nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom
Oporavljenih 266 - novih 371!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 166 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 371 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 266 pacijenta.  
 
0
Veliki protest ispred zgrade Vlade Crne Gore građana koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC
Za temejnu izdaju - oburdati Vladu!
- Temeljjni ugovor je krađa naše prošlossti, Otvoreni Balkan krađa je naše budućnosti. To je otvorena izdaja crnogorskih nacionanih interesa. Zato, pozivam sve parlamentarne stranke koje su podržale vladu, da je sjutra, ako usvoji ovakav Temejni ugovor sa Crkvomm Srbije, oburdaju istog časa - nagasio je jedan od lidera GI "21. maj" Miodrag Živković na večerašnjem veikom protestnom skupu ispred Vade Crne Gore građana koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC.
Poslanica SDP Draginja Vuksanović-Stanković poručila je premijeru Dritanu Abazoviću da se hitno zaustavi i da će svi koji budu glasali za takozvani Temeljni ugovor krivično odgovarati i završiti u zatvoru zbog veleizdaje svoje države.
"Abazoviću, ogovaraćeš za diskriminaciju naroda Crne Gore, za hvaljenje tvog uspješnog bacanja više tona suzavaca, gumenih metaka i šok bombi na Cetinju", "NE Temejnom ugovoru", "NE Otvorenom Balkanu" "DA EU", "Open Balkan - Great Serbia", "Temeljni ugovor-temeljna izdaja" - poruke su koje su dominirale na protestu gra]ana koji su najavioi okupljanje za sjutra u 10, "da premijeru kažu šta misle".
 
 
0
Predsjednik Vade Crne Gore poslije razgovora sa austrijskim kancelarom
Crna Gora idealna da - oživi proces proširenja!
- Poziv je čast za Crnu Goru jer ovo je prva posjeta nove vlade jednoj članici EU i to ne bilo kojoj, nego Austriji koja je naš najveći prijatelj i država koja uporno zagovara proces proširenja EU. Samim tim, pokazuje veiku naklonost prema ambiciji Crne Gore da postane prva naredna članiica EU. Vjerujjemo da Crna Gora posjeduje sve karakteristike i da je idealna država koja može da oživi proces proširenja. Očekujem da imamo konkretne rezultate do 31. jula, možda ne o svim pitanjima, ali o dijelu pitanja. Moramo da isporučimo rezultate, vjerujem da ovu šansu koja se Crnoj Gori ukazala, ne smijemo da propustimo - istakao je dr Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore, na press konferenciji poslije razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom. 
 
0
Centar za demokratsku tranziciju poziva Vladu Crne Gore
Umjesto ugovoru sa SPC - posvetiti se EU!
- Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Vladu Crne Gore da umjesto usvajanja teksta temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokrene interne i eksterne procedure i utvrdi predlog teksta na način koji je primjeren demokratskim društvima - apeluje CDT i ukazuje:
- Za izbor ove Vlade je potrošena ogromna društvena energija, njeno je formiranje zahtijevalo dosta rada i napora, i rušenje proklamovanog političkog koncepta, nakon samo nekoliko mjeseci, bi proizvelo izrazito negativan politički efekat. 
 
0
Stope vakcinacije protiv malih boginja na globalnom nivou stagnirale su skoro deceniju
Obuhvat vakcinom - nedovoljan za prevenciju!
- Obuhvat vakcinacijom prvom dozom MMR 71,80 odsto nije dovoljno da bi se prevenirala moguća epidemija zaraznih bolesti od kojih vakcina štiti a koji bi trebao biti preko 95 odsto - radi objektivnog informisanja javnosti u nadi da će cjelokupan društveni odgovor biti usmjeren na poboljšanje trenutne situacije po pitanju obuhvata MMR vakcinom naglašava Institut za javno zdravje Crne Gore.  
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore
Rušenje Vlade - udaljava nas od EU!
- Ne bih želio da bilo kako dolivamo ulje na vatru, samo želim da budem jasan - može Vlada da se sruši, ali onda se ruše evropski snovi Crne Gore. Crna Gora gubi šansu koja je nastala nakon krize u Ukrajini. Ići ćemo na izbore, koliko treba da se sastavi nova Vlada, da li će i tada biti te potrebne većine, mi gubimo evropsku perspektivu. Svako ko sruši Vladu taj želi da Crnu Goru udalji od EU - ukazao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović o jutrošnjem sastanku sa predstavnicima partija koje podržavaju manjinsku vladu. 
 
0
Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore
Neradni - srijeda i četvrtak!
    - Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima (“Sl. list RCG”, br. 27/07 i 36/13), Dan državnosti se praznuje 13. i 14. jula, te su neradni dani za ovaj državni praznik: srijeda 13. jul i četvrtak 14. jul - saopštilo je, povodom predstojećeg državnog praznika Dana Državnosti Crne Gore, Ministarstvo rada i socijalnog staranja. 
 
0
Oporavak kod 217 pacijenta
Novopozitivnih još 227!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 802 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 227 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 217 pacijenta.  
 
0
Ministar odbrane i predsjednik SDP Raško Konjević odgovorio premijeru
Boje ekstremista nego - izdajnik!
- Čudni su putevi gospodnji. Bolje biti 'ekstremista' za svoju državu nego njen 'izdajnik' - objavio je na Twiteru ministar odbrane i predsjednik SDP Raško Konjević, odgovarajući na izjavu premijera Dritana Abazovića da će Vlada u petak glasati o Temeljnom ugovoru i da mu ne pada na pamet da padne pod uticaj "grupice ekstremista unutar Vlade". 
 
0
I grupa građana Nikšića pozvala sve crnogorske gradove na mirni i demokratski bunt zbog najavlljenog potpisivanja ugovora sa SPC
Pozvali na - opšti otpor kapitulaciji!
- Grad Ljuba Čupića poziva sve crnogorske gradove na opšti otpor kapitulaciji, na mirni i demokratski bunt. U to ime, Nikšićani će blokirati kompletan grad i sve prilaze, i ne postoji sila, suzavci nit gumeni meci da odstupimo ukoliko se ne odustane od tog zlog nauma. Uz svoju braću Cetinjane kao i na Belvederu, uz našu braću Barane,Ulcinjane, Kotorane,Novljane, Bjelopoljce, Kolašince, Mojkovčane, Žabljačane, Rožajce, Plavljane i ostale poručujemo Vladi Crne Gore. Neće moći kako ste naumili - poručila je grupa građana Nikšića, koja je pozvala sve crnogorske gradove na mirni i demokratski bunt i najavila će blokirati kompletan grad i sve prilaze zbog temeljnog ugovora sa SPC o kojem bi Vlada Crne Gore trebalo da odlučuje na sjednici u petak. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore potvrdio da će u petak biti na dnevnom redu Temeljni ugovor sa SPC
Neću pasti pod pritisak - grupice ekstremista!
- Oni koji su formirali manjinsku vladu imali su pred sobom sporazum koji je tretirao i temejni ugovor. Tako da su prihvatajući sporazum prihvatili da mi sa SPC, ali i sa CPC i ostalim vjerskim zajednicama koje žele da riješe svoj status da ćemo mi djelovati promtno. Ne pada mi na pamet da potpadnem pod pritisak grupice ekstremista unutar vlade, ili grupice ekstremista koja zato što su prestale državne apanaže pokušavaju Crnu Goru da vrate u devedesete. Ne pada mi na pamet da vršim pritisak na miinistre kako će da se izjasne. Zamolio bih i druge ministre, između ostalih ministra odbrane, da to ne čine. Nije njima do Temeljnog ugovora, njima je do Europola - ukazao je Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore, koji je, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio da će u petak biti na dnevnom redu Temeljni ugovor sa SPC.  
 
0
Uprava policcijje Crne Gore
Naređenje niije dato!
      - Navodi iz objave su netačni i niko od rukovodilaca Uprave policije nije dao bilo kakvo usmeno ili pisano naređenje organizacionim jedinicama u odnosu na pripravnost i pripremu intervencijske opreme za četvrtak i petak - saopštila je Uprava policcijje Crne Gore povodom objave na društvenim mrežama, u kojoj je navodeno da je rukovodstvo Uprave policije naredilo svim organizacionim jedinicama pripravnost i pripremu intervencijske opreme za četvrtak i petak. 
 
0
U susret najavljenom potpisivanju ugovora Vlade Crne Gore sa SPC, Grupa građana Cetinja poziva na blokkadu saobraćajnica
Mirnim otporom - protiv kapitulacije!
- Mirnim otporom pošaljimo upozorenje da na kapitulaciju nećemo pristati! Kao što nas ni bagerima, suzavcima, pendrecima i mecima nijesu mogli naćerati da prihvatimo Jovana Mićovića za svoga mitropolita, tako nas neće naćerati da zažmurimo pred kapitulacijom koju sramotni veleizdajnik Abazović najavljuje! - grupa građana Cetinja, ako Vlada ne odustane od potpisivanja toga akta kapitulacije, poziva građane Crne Gore da toga dana blokiraju sve važnije saobraćajnice u Crnoj Gori. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|