Brze Cinjenice - Društvo

0
Danas u Podgorici
Preminuo Rifat Rastoder!
Bivši potpredsjednik SDP, novinar i istaknuti sportista Rifat Rastoder preminuo je danas u 74. godini života u Podgorici. 
 
0
Rekli su - pedagoškinja Marija Draganić Vulanović
Da svaka škola - ima policajca!
- Ovo što se desilo u Srbiji je preteška stvar kako za region tako i za cijeli svijet. Mi možemo da pričamo o različitim uzrocima i oni su brojni. Porodicu kao osnovnu ćeliju društva ne možemo samo kriviti jer je porodica produkt društva i medija i svega što se oko nas dešava i brojni su okidači - ukazala je Draganić Vulanović u emisiji “Mreža” na TVCG i dodala Da bi djeca bila sigurnija svaka škola treba da ima svog policajca. 
 
0
Predsjeednik Crne Gore uputio je iskrene čestitke Šarčeviću
Sportisti poput Mirka - ponos Crne Gore!
- Iskrene čestitke Mirku Šarčeviću za osvojenu zlatnu medalju na EP za mlade u Jerevanu. Mirko i svi vrhunski crnogorski sportisti koji dostojanstveno predstavljaju svoju zemlju - Predsjeednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je iskrene čestitke Šarčeviću.  
 
0
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novopozitivn 31 - oporavak kod 44!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 493 uzorka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 31 novopozitivna[1] slučaja infekcije SARS-CoV-2. Do 15 prijavljen je oporavak kod 44 pacijenata.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom

 
 
0
Povodom Svjetskog dana slobode medija, održan sastanaku cilju poboljšanja koordinacije istrage napada na novinare
Prioritet rasvijetliti - ubistvo Duška Jovanovića!
          - Stvorili smo sinergiju između različitih državnih organa. Posebno želim da naglasim ulogu državnog tužilaštva, da je slučaj Duška Jovanovića preuzela nova tužiteljka i da je ovaj slučaj prioritet za Vladu Crne Gore i njenu komisiju - ukazao je od lazeći premijer Dritan Abazović na sastanuk u njegovom kabinetu koji je, povodm Svjetskog dana slobode medija, održan u cilju poboljšanja koordinacije istrage napada na novinare.  
 
0
Povodom tragedije u beogradskoj školi Predsjednik Crne Gore uputio predsjedniku Republike Srbije
Crna Gora saosjeća - sa Srbijom!
    - Sa zaprepašćenjem sam primio vijest o tragediji koja se danas dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Zločin koji ne pamtimo u regionu, ostavlja bez riječi i izaziva ogromnu tugu za mladim izgubljenim životima. U ime građana Crne Gore i u svoje ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća.
Molim Vas da izraze saučešća prenesete i porodicama nastradalih.
Crna Gora saosjeća sa Srbijom u ovim teškim trenucima za Vašu zemlju i njeno društvo - naveo je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u telegramu saučešća, koji je u svoje ime i u ime građana Crne Gore, uputio predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. 
 
0
Slika dana
Dan slobode medija!
 
 
0
Novinar i publicista Šeki Radončić za Gradsku RTV
Crna Gora je u - raljama Velike Srbije!
- Crna Gora je spržena zemlja, uništena država koj a je u raljama Velike Srbije, ocijenio je gostujući u Dnevniku Gradske RTV novinar i publicista Šeki Radončić.
Dodaje da ne razumije pasivnost crnogorske opozicije i uspavanost slobodarske Crne Gore.
Sa druge strane, očito je da su se lideri Demokratskog fronta odlučili za radikalizaciju. Preko inicijativa tzv. “saoizacije” pokušava se uzeti primat kod građana koji će glasati za opciju srpskog sveta. To je razumljivo jer Milatović jako napada biračko tijelo DF, smatra Radončić. 
 
0
Bivši premijer Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić
Dogovoreno da - Abazović potpiše TU!
- Čovjek sam koji neće dozvoliti da se bilo šta loše nanese mojoj crkvi, kojoj pripadam od rođenja, ne samo mojoj nego i mojih predaka. I ja sam zbog toga vjerovatno pogrešno profilisan da sam čovjek koji će žrtvovati državnički čin da bi potpisao nespreman, nezakonit i neustavan Temeljni ugovor koji mi je nuđen u Patrijaršiji SPC. Ja sam štitio tada i crkvu, iako to mnogi danas tako ne doživljavaju. Nije mi žao, to je bilo planirano za nekog drugog i to je dogovoreno 27. januara 2022. sa Dritanom, evo i to znam - ukazao je bivši premijer Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić. 
 
0
Profesor Beogradskog univerziteta Ivan Videnović u emisiji ”Aritmijaa"
Ugroženo im samo - da prave veliku Srbiju!
- Srpsko-rusko prijateljstvo potvrđeno je i tokom dva velika talasa ruskih izbjeglica, koje su bježale pred poludjelim ruskim režimima: jedan dvadesetih godina prošlog vijeka, drugi dvadesetih godina 21. veka. Da bismo zaštitili Ruse koji su došli u Srbiju, njihove poslove, njihovu egzistenciju, Beograd mora biti jasno distanciran od režima u Moskvi", kazao je u profesor Beogradskog univerziteta Ivan Videnović u emisiji ”Aritmijaa" autorke Tamare Nikčević.
 
 
0
Međunarodni praznik rada
Srećan 1. maj!
 
 
3
Apel Instituta za javno zdravlje Crne Gore na vakcinaciju MMR vakcinom
Oboljeli iz Srbije - boravio u Crnoj Gori!
- Po prijavi nadležnih službi Institutu za javno zdravlje Crne Gore, da je epidemiološkim nadzorom nad novopotvrđenim slučajem obolijevanja od malih boginja u Srbiji, utvrđeno da je oboljela osoba u periodu inkubacije boravila na teritoriji Crne Gore, obavještene su sve nadležne institucije u Crnoj Gori u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima i za sada ne postoji prijava sumnje na obolijevanje od malih boginja u Crnoj Gori povezanih sa ovim slučajem - saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore koji apeluje roditeljima i starateljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom. 
 
2
Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović
Abazović nastavlja da - pritiska sud!
      - Gospodin Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore, kojoj je već odavno izglasano nepovjerenje, kontinuirano, u svom stilu, opanjkava Ustavni sud i na njega vrši pritisak. Očigledno on Ustavni sud ne vidi kao samostalan i nezavistan organ od sve tri grane vlasti, već kao neku vladinu službu - ukazuje predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović i dodaje:
- Da Ustavni sud ne zasjeda i ne donosi odluke, uz konstataciju da je nedonošenje odluka neodgovorno prema Državi. Pri tom, poziva predsjednika Ustavnog suda da „kaže je li Zakon ustavan ili ne“ (ne navodeći naziv zakona), kao i da „objasni građanima zašto Sud ne zasjeda“. Nije mogao da odoli ni cinizmu pa u tom stilu poručuje: „Svaka čast, sretno trošili plate“. „Šta čeka, da se predaju liste, pa da se onda izjasni, čekaju li naredbu iz Dubaija“. 
 
1
Skupština Crne Gore
Skinuli imunitet- pet poslanika!
Aktuelna većina u Skupštini Crne Gore usvojila je danas Izvještaj sa predlogom Administrativnog odbora, kojim se daje odobrenje da se protiv poslanika/ca u Skupštini Crne Gore - Predraga Boškovića, Ivana Brajovića, Damira Šehovića, Dragice Sekulić i Suzane Pribilović, može pokrenuti krivični postupak. 
 
2
Proslavljeni jugoslovenski reditelj Veljko Bulajić u "Aritmiji"
Četnici se zauvijek - obilježili kao izdajnici!
- Četnici su se odlučili za savez sa okupatorom, udružujući se sa Njemcima i Italijanima. To je otežalo odbranu partizanske vojske jer je četnička formacija bila velika, stalno je pratila partizanske kolone sa ranjenicima i nanosila im ozbiljne gubitke. Tu su četnici izgubili moralnu bitku i zauvijek obilježili sebe kao izdajnike, ocijenio je proslavljeni jugoslovenski reditelj Veljko Bulajić, u emisiji “Aritmija”Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević. 
 
2
Za prethodna dva dana jedan smrtni slučaj pacijenta iz
Za vikend - 75 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su za dane vikenda završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 736 uzoraka na novi koronavirus.
Ukupno je dijagnostikovano 75 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2. Tokom prethodna dva dana IJZCG prijavljen je jedan smrtni slučaj povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Preminuli je iz opštine starosti 65 godina. Prijavljen je oporavak kod 74 pacijenta.
    
 
2
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta
Ove godine fokus - održivi razvoj do 2030.!
- Ključni fokus Svjetskog dana voda je inspirisati djelovanje prema cilju održivog razvoja (SDG) 6: voda i kanalizacija za sve do 2030. - Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta i podiže svijest o 2 milijarde ljudi koji trenutno žive bez pristupa bezbjednoj vodi za piće - napominje Institut za javno zdravlje Crne Gore. 
 
2
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, povodom Svjetskog dana voda
Nagradni konkurs - „Akcija za promjenu”!
    Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Crne Gore povodom Svjetskog dana voda podsjeća sve građane na značaj voda.
Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede poziva sve zainteresovane koji žele da pokažu svojim snimcima koliko je voda važna za Crnu Goru i našu planetu - ras pisalo je nagradni video konkurs na temu „Akcija za promjenu”. 
 
2
Centar za demokratsku tranziciju apelovao na obojicu predsjedničkih kandidata 2. aprila javno pozovu na elementarno korektan odnos prema političkim protivnicima
Armisati standarde tolerancije!
- Iako smo svjesni činjenice da i demokratski izborni procesi ponekad podrazumijevaju i oštrije riječi, energičnije suprostavljanje stavova, pa i povremeno podizanje tenzija, smatramo da je veoma važno da sami kandidati javno pozovu na elementarno korektan odnos prema političkim protivnicima. Izuzev nekoliko incidenata, izborni dan a i prethodna kampanja je prošla u relativno mirnom i prihvatljivom tonu, pa je neophodno da svi činioci izbornog procesa daju svoj dopinos da tako i ostane - saopštio je Centar za demokratsku tranziciju i pozvao oba kandidata a predsjednika Crne Gore koji učestvuju u drugom krugu izbora Mila Đukanovića i Jakova Milatovića da u svojim javnim nastupima pozovu svoje aktiviste i simpatizere da u preostalim danima kampanje striktno poštuju međunarodne standarde fer izbornog procesa, 
 
2
"Ljubičasti dan" posvećen podršci osobama koje imaju epilepsiju
Imamo samo jednog - epileptologa za odrasle!
    Na nekoliko načina ove godine u Crnoj Gori je obilježen "Ljubičasti dan" posvećen podršci osobama koje imaju epilepsiju. U Kliničkom Centru Crne Gore radi jedan subspecijalista epileptolog, dok u Institutu za bolesti djece imaju tri pedijatra-epileptologa. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|