Brze Cinjenice - Društvo

0
Američko priznanje glavnom specijalnom tužiocu Crne Gore zavorbu protiv korupcije
Novoviću nagrada - Stejt dipartmenta!
             -Glavnii specijalni tužilac Vladimir Novović dobitnik je ovogodišnje nagrade Stejt dipartmenta za borbu protiv korupcije. To je saopštila ambasaorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na obilježavanju Dana Osnovne škole "Oktoih" u Podgorici
Riješiiti problem - natrpanosti!
    - Škola ima skoro dvije hiljade učenika, i nema adekvatne prostorne kapacitete za toliki broj djece. Tokom razgovora sa direktorom škole, dogovorili smo da uputimo dopis Ministarstvu prosvjete i Vladi Crne Gore da se riješi ovo veliko pitanje za grad Podgoricu i za naselje Zabjelo, i za školu Oktoih što prije izgradnjom paviljona, čime bi se stvorili dodatni prostorni kapaciteti koje su potrebni ovoj ustanovi - naglasio je Naglasio je da u narednom periodu, Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo moraju da čuju potrebe naših osnovnih škola, i da te potrebe što brže rješavaju na korist učenika, njihovih roditelja i cjelokupne zajednice. 
 
0
Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje da građani da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID-19
Dvoje preminulo - novopozitivan 201!
- Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom perioda od 29.11. do 05.12. godine završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1871 uzorak na novi koronavirus. Prijavljena su dva smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom. Preminuli su iz opštine Herceg Novi starosti 88 godina i opštine Nikšić starosti 86 godina. Ukupno je dijagnostikovan 201 novopozitivan slučaj infekcije SARS-CoV-2 - saoopštio Je Institut, koji apeluje na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID-19, posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom). posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom). 
 
0
Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku i
U transformaciji zdravstva - slijediti preporuke SZO!
    - Transformacija crnogorskog javnog zdravstva ne može otpočeti bez razvoja upravljačkih kapaciteta i menadžerskih profila, usvajanja znanja o kriznom menadžmentu i formiranja jasne vizije sistema u okviru koje se njegova funkcionalnost, ekonomska održivost i otpornost projektuju na osnovu „naučenih lekcija“ iz globalnih kriza, pri čemu je akcenat na posvećenosti, entuzijazmu, empatiji, etičnosti medicinskog osoblja i poštovanju ljekarskog poziva - da procesu transformacije zdravstva složili su se Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, dr Srđan Pavićević, i šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, gospođa Mina Brajović, dugogodišnji saradnici i vrsni poznavaoci prilika u crnogorskom zdravstvenom sistemu, po prvi put su se sreli nakon formiranja 44. vlade. 
 
0
Predsjednik Crne Gore upriličio svečanu večeru u čast predsta vnika diplomatskog kora u Vladinom domu na Cetinju
Crna Gora posvećena - njegovanju najboljih odnosa!
- Godinu na izmaku obilježili su brojni geopolitički izazovi sa kojima se suočava savremeni svijet, koji dodatno pojačavaju potrebu da unaprjeđujemo bilateralne i multilateralne mehanizme saradnje, prevenirajući krize i afirmišući mir. U tom smislu, diplomatija predstavlja osnovni alat uz pomoć kojeg možemo ovaj svijet učiniti boljim mjestom za život svakog čovjeka, nezavisno kojoj naciji ili vjeri pripada - podsjetio je Jakov Milatović, Predsjednik Crne Gore, koji je upriličio u Vladinom domu na Cetinju svečanu večeru u čast predstavnika diplomatskog kora i naglasio;
- Crna Gora ima jasno utvrđenu vanjsku politiku, a jedan od njenih osnovnih stubova predstavlja i njegovanje najboljih mogućih odnosa sa drugim državama. Prvih šest mjeseci obavljanja predsjedničke funkcije uvjerilo me u važnost i potrebu da, razmjenjujući stavove i mišljenja, dodatno doprinosimo međusobnom povjerenju i razumijevanju. 
 
0
Novinar i publicista Šeki Radončić, autor filma „Zavjera“, u "Aritmiji" Gradske RTV Podgorica
"Državni udar" je bio - trebao da svjedoči Vučić!
- Većina javnosti sada misli da je državni udar izmišljen, da se tu ništa nije dogodilo, da je to montirano. Velika je sreća što sam film „Zavjera“, pa je to, nažalost, jedini dokument iz tog vremena. Bitno mi je da je to postavljeno na jedno mjesto, gdje, po meni, pokušaj državnog udara ke bio. Tužilaštvo je napravilo velike greške. Milivoje Katnić napravio je veliku frešku, iako je dokazao da je državni udar, pokušaj terorizma bio. Paogriješio je što na suđenje nije pozvao Aleksandra Vučića, kao svjedoka. Vučić je organizovao press konferenciju, prenosio je cijeli svijet, na kojoj kaže da nije htio da dozvoli da se ubije predsjednik susjedne države- Đukanović - ponovio je, gostujući u sinoćnjoj "Aritmiji" Gradske RTV Podgorica, novinar i publicista Šeki Radončić, autor filma „Zavjera“, sada jedinog dokumenta o pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora. 
 
0
U Skupštini Crne Gore, povosom Dana volonter godišnje
Nagrađeni Marković i - klub OŠ "Bratstvo i jedinstvo"!
- Volonterizam je u Crnoj Gori oduvijek bio prisutan i mislim da nepostoji niko ko makar jednom nije čuo neku priču svog pretka o tome kako se cijela zajednica okupila kako bi pomogla nekom drugom članu te zajednice - napomenuo je Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore, uručujući, povodom Dana volonter godišnje nagrade najboljim volonterima povodom njihovog dana koji se obilježava sjutra. U pojedinačnoj kategoriji dobio je volonter Filip Marković sa Cetinja, dok je grupna nagrada pripala Volonterskom klubu Osnovne škole „Bratstvo – Jedinstvo“ iz Rožaja Filipu Markoviću i Volonterskom klubu OŠ "Bratstvo i jedinstvo" priznanja.
Mandićevo obraćanje prenosimo integralno: 
 
0
Odbor za praćenje popisa
Dogovorili pozive - Upravi za statistiku!
- Dogovor da se za svaku sjednicu uputi poziv predstavnicima Uprave za statistiku, kako bi prezentovali dostupne podatke i informacije - postignut je na prvoj sjednici Odbora za praćenje popisa.
Takođe, odlučeno je da se uputi poziv Vladi Crne Gore i Upravi za statistiku da se dostave podaci o stvaranju neophodnih preduslova za rad članova popisnih komisija, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. 
 
0
Bivša poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković pozvao je sve građanke i građane Crne Gore da se slobodno izjasne na popis
Crnogorka, govorim crnogorskim - pravoslavna vjernica CPC!
- Pozivam sve građanke i građane Crne Gore da se slobodno izjasne na Popisu. Ko smo, što smo i đe pripadamo. Ja sam Crnogorka, govorim crnogorskim jezikom, pravoslavka i vjernica CPC - sa društvene mreže X apelovala je na građane da se slobodno izjasne na popisu bivša poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković. 
 
0
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Crnu Goru uhvatio - "veliki kašalj"!
       - Institutu za javno zdravlje Crne Gore tokom novembra prijavljeno su 22 slučaja obolijevanja od pertusisa, bolesti koja je poznata i pod nazivom ”veliki kašalj“. Do sada je veliki kašalj registrovan kod troje lica uzrasta ispod godinu dana, kod jednog lica u uzrasnoj grupi 1-5 godina, kod jednog lica u uzrasnoj grupi 6-10 godina, kod 15 lica u uzrasnoj grupi 11-15 godina, kod jednog lica u uzrasnoj grupi 16-20 godina i kod jednog lica starijeg od 60. 
 
0
Poslije saobraćajne nesreće u blizini Krivog mosta u Podgorici
Stradali otac i sin - ostala sumnja!
          U blizini Krivog mosta, u Moraču je sletio automobil, potvrđeno je Anteni M iz OKC Uprave policije.
    Prema informacijama iz policije to se dogodilo oko 13,20.
Ronilački tim je iz rijeke izvukao tijela oca A.Đ. i sina K.Đ., potvrđeno je Anteni M iz OKC-a.
Otac je imao 37, a dječak šest godina, kazala je tužiteljka Snežana Šišević, nakon što je završila uviđaj.
Šišević je novinarima kazala da je dosadašnji tok istrage pokazao da najvjerovatnije nije riječ o saobraćajnoj nesreći. 
 
0
Vlada Crne Gore usvojila informaciju o Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru 2023.
Prikazane ocjene o - (ne)napredovanju u EU!
    - Prikaz ocjena o godišnjem napretku i opštoj spremnosti za članstvo u EU u oblasti političkih kriterijuma i poglavlja vladavine prava (poglavlja 23 i 24) i preporuka za unapređenje stanja u ovim oblastima, kao i prikaz ocjena o godišnjem napretku i opštoj spremnosti u pojedinačnim poglavljima pravne tekovine EU. Izrađena je i uporedna analiza godišnjeg napretka i opšte spremnosti za članstvo u EU u pojedinačnim poglavljima pravne tekovine EU između Izvještaja EK za Crnu Goru 2022. i Izvještaja za 2023. godinu, kao i uporedna analiza godišnjeg napretka i opšte spremnosti za članstvo u EU zemalja Zapadnog Balkana, Turske, Ukrajine, Gruzije i Moldavije - nformaciju o Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru 2023. - saopštila je Vlada Crne Gore, koja je usvojila nformaciju o Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru 2023. 
 
0
Rekli su - Nikola Obradović, iz Centra za građansko obrazovanje
RTCG balvan na - evropskom putu!
- Reći ću vam da direktorica centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ima pravosnažnu sudsku presudu koja dokazuje da je imala pravo da Raonića nazove NVO alapačom i trojanskim konjem vlasti. Dakle, radi se o jednom čovjeku koji ide na ruku svakoj vlasti - ukazao je, u emisiji 'Na kraju dana' TVE Nikola Obradović, iz Centra za građansko obrazovanje i dodao:
- RTCG je sa evropskih adresa markiran kao balvan na evropskom putu Crne Gore 
 
3
Elektronska sjednice Vlade Crne Gore
Popis odgođen - za 3.!
- Postoje trenuci, odluke i postupci kroz koje sazrijevamo kao društvo. Večeranja odluka opozicije, kao i upravo izglasana odluka na sjednici Vlade o odlaganju popisa za 3. decembar i jedinstveni stav o tome je korak u tom pravcu. To je dokaz da sazrijeva nova politička svijest u kojoj je interes društva i države iznad svega - ukazao je poslije elektronske sjednice Vlade Crne Gore, koja je odlučila da Popis stanovništva u Crnoj Gori odgođen za 3. 
 
2
Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković u "Dobro jutro Crna Goro" TV Crne Gore"
Fali 500 popisivača - popis spreman!
             - Za predstojeći popis stanovništva nedostaje 500 popisivača, ali Uprava za statistiku spremna za taj proces, koji bi trebalo da počne 30. novembra - poručila je u "Dobro jutro Crna Goro" TV Crne Gore pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković 
 
2
Saradnik Univerziteta Crne Gore, analitičar Danilo Kalezić u emisiji Gradske RTV „Aritmija“, urednice Tamare Nikčević
Državni udar nastavili - isti protagonisti!
- To je mehanizam koji besprijekorno funkcioniše ne samo u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, već i na drugim mjestima gdje se takva stvar pokušala desiti, ili se desilai odgovor je vrlo jasan – isti oni koji su taj događaj organizovali, medijski podržali i finansirali. Iste, identične strukture koje su to radile uoči parlamentarnih izbora 2016. danas pokušavaju da kompromituju, obesmisle samu suštinu državnog udara. To rade kontinuirano od pomenutih parlmaentarniz izbora i važnije – da naprave novi, dodatni pritisak na sudsku granu vlasti uoči ponavljanja sudskog procesa. Dakle, logika je vrlo jasna, da se po svaku cijenu pokušava stvoriti ta vrsta pritiska, javnog i političkog na nosioce sudske vlasti, kako taj sudski postupak nikad ne počne, ili, ako počne da traje beskonačno i da u finalu, u sudskom smislu, nikada ne saznamo šta se zašpravo desilo. Samim tim, da nalogodavci i počinioci ostanu nekažnjeni - glasio je odgovor saradnika Univerziteta Crne Gore i analitičara Danila Kalezića u emisiji Gradske RTV „Aritmija“, urednice Tamare Nikčević na njeno prvo pitanje - Ko sve danas ruši presudu za pokušaj državnog udara 2016,?  
 
2
Istoričar i pravnik Novak Adžić u emisiji "Znam da znaš“ Gradske TV"
Parlamentarni izbori - trenutak za prave patriote!
- Stekli su se svi relevantni društveno-politički i drugi uslovi da treba formirati novi politički subjektsa jasnom počitičkom ideologijom koji će baštiniti one vrijednosti koje su nasušno potrebne Crnoj Gori. Pokazalo se da taj politički subjekt fali na političkoj sceni Crne Gore. Čak su i anallize pokazale da ga je trebalo ranije formirati, naročito nakon parlamentarnih izbora 2020. Sada je pogodan trenutak kako bi se formirao politički subjekt od iskrenih crnogorskih patriota svih nacija i vjera koji će baštiniti izvorne autentične crnogorske građanske, ali i evropske vrij ednosti, koje su ozbiljno, odavno narušene i ugrožene u Crnoj Gori. Jednostavno, zrele su okolnosti za to i velkraspoloženje za to naročito kod velikog dijela suverenista, onih koji su ranije bili razočarani neadekvatnim postupcima do avfgusta 2020. – naglasio je istoričar i pravik Novak Adžić na pitanje „Zašto baš sada CEP?“ u emisiji „Znam da znaš“ Gradske TV, koje je počeo riječima: 
 
2
Na današnjoj, 3. sjednica Drugog redovnog zasijedanja u 2023. Skupština Crne Gore usvojila Zakon o Predlog zakona o izmjenama Zakona o održavanju popisa od 30. novembra
Sukobili se poslanici državotvorne SD - i izdajničke URA!
- Skupština Crne Gore usvojila su Zakon o popisu, a skoro desetočasovnu raspravurobilježio je sukob na ivici fizičkog sukoba Nikole Zirojevića iz državotvorne SDP i Vučićevog poslušnika Dritana Abazovića iz GP URA, kojem je to, poslije veleizdajničkog potpisivanaj „Temeljnog ugovora“, bio posljednji zadatak da „Crnu Goru uvede u srpski svet“, a ne u EU!  
 
2
Crnogorski predsjednik Jakov Milatović u intervjuu za njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung"
Možemo da uđemo u EU - za pet godina!
          Crnogorski predsjednik Jakov Milatović vjeruje da zbog geopolitičke situacije, Crna Gora može da uđe u Evropsku uniju (EU) za pet godina.
Milatović je u intervjuu za njemački list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" rekao da je optimizam da Crna Gora može da uđe u EU, danas opravdaniji nego prije šest mjeseci. 
 
2
Prijave državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv sedam pravnih lica i osam odgovornih u njima
Oštetili d ržavnu kasu - za 281.042 e!?
Podgorička policija, u saradnji sa službenicima Uprave prihoda i carina, podnijela je prijave državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv sedam pravnih lica i osam odgovornih u tim pravnim licima, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.
Osumnjičeni su, kako navode iz policije, nanijeli štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od 281.042 eura 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|