Brze Cinjenice - Društvo

0
Pozdravna riječ predsjednika Crne Gore povodom 10 godina od osnivanja Jevrejske zajednice u Crnoj Gori
Neprekidno povezani - antifašizmom i slobodarstvom!
- Mi u Crnoj Gori se ponosimo time što smo država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma. Ponosimo se bogatstvom različitosti koje su znak našeg prepoznavanja. Crnogorski narod nikada nije uzmakao pred neprijateljima, niti je dozvolio, niti će dozvoliti gaženje ljudskog i svog državnog dostojanstva. Antifašizam i slobodarstvo su istorijska vertikala moderne crnogorske državnosti, koju s ponosom baštine današnje generacije. Između ostalog, to je i neprekinuta spona koja trajno povezuje crnogorski i jevrejski narod - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u pozdravnoj riječi povodom 10 godina od osnivanja Jevrejske zajednice u Crnoj Gori 
 
0
Predsjednik Crne Gore primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Australije
Iskušenja će proći - mirno!
- Crna Gora će ostati stabilna na putu ostvarivanja svojih strateških ciljeva, uz uvjerenje da će i kroz aktuelna iskušenja proći mirno, što je u najboljem interesu Crne Gore i njene dogledne evropske budućnosti - poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ambasadorki Australije Rut Stjuart, koju je danas primio u oproštajnu posjetu. 
 
0
Od SARS-CoV2 infekcije preminuo pacijjent iz Plava
Novoinficiranih 577 - oporavljenih 530!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3 908 uzorak na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 577 novopozitivnih[1] slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljen je jedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom iz opštine Plav starosti 56 godina.
Prijavljen je oporavak kod 530 pacijenta.  
 
0
Predsjednik Crne Gore primio šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori
Prijeko potrebno - očuvanje mira!
       - Prijeko je potrebno očuvanje mira i stabilnosti zemlje, kako bi se sačuvali uslovi za budući široki međupartijski dijalog u Crnoj Gori, bez kojeg Crna Gora neće biti u stanju da dostigne vrijednosti koje pretpostavlja članstvo u EU - naglasili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorku Oana Kristina Popa.
Oni su razgovarali o kompleksnoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu najavljenog ustoličenja mitropolita mitropolije crnogorsko-primorske SPC, i potencijalnih posljedica po mir i stabilnost zemlje i njenu evropsku perspektivu i pozvali sve relevantne subjekte na dijalog i razumijevanje osjetljivosti društvenog konteksta.
 
 
0
Oporavak kod 531 pacijenta
Osmoro preminulo - 571 novopozitivni!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 4 162 uzorak na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 571 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 i to 540 među građanima Crne Gore i 31 među turistima koji borave na teritoriji Crne Gore.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljeno je osam smrtnih ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom, iz sljedećih opština: Podgorica (4), Bijelo Polje (1) i Budva (1), Nikšić (1), Rožaje (1). Među preminulima najmlađi je imao 47 a najstariji 88 godina.
Prijavljen je oporavak kod 531 pacijenta.  
 
0
Slika dana
Nema garancija!
 
 
0
Ministarka zdravlja čestitala polazak u školu svim đacima u Crnoj Gori
Prvi "zadatak" - da nose maske!
- Najvažnije je da nam se kući vraćaju radosni i zdravi. Najbolji način je da, dok su u školi, pravilno nose maske iako sam i sama, kao roditelj, svjesna da to neradno čine - ukazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i čestitala polazak u školu svim đacima u Crnoj Gori. 
 
3
Predsjednik Crne Gore čestitao 1. septembar - Dan opštine Tuzi
Poštovanje za - doprinos skladu!
- Ovo je prilika da još jednom izrazimo poštovanje prema doprinosu koji Tuzi i Malesija u kontinuitetu pružaju razvoju multietničke demokratije u Crnoj Gori, očuvanju međunacionalnog sklada i njegovanju različitosti koje su oduvijek bile najveća snaga naše zemlje - napomenuo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kooji je povodom 1. septembra – Dana opštine Tuzi čestitku uputio predsjedniku Opštine Niku Đeljošaju, predsjedniku Skupštine opštine Fadilju Kajošaju, odbornicima i svim građanima. 
 
3
Autorski tekst predsjednika Vade Crne Gore kojim objašnjava zašto neće ići na intronizaciju mitropolita Joanikija
Ne želim i neću - da se igram sa mirom!
- Ne želim i neću da se igram ni sa mirom u Crnoj Gori, ni sa zvaničnom odlukom Mitropolije da na ustoličenju bude prisutno samo sveštenstvo i predstavnici crkvenih opština. Ne želim i neću da neodgovorno potpaljujem i dolivam ne bih li bio zbog toga popularniji. Ne želim i neću da politički profitiram jer na to nemam državničko pravo - napomenuo je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić u autorskom tekstu "Cetinjski manastir niko nikada nije i neće uspjeti da zaprlja", kojim objašnjava zašto neće ići na intronizaciju mitropolita Joanikija. 
 
3
Još četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novoinficiranih 598 - oporavlljenih 543!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3 831 uzorak na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 598 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2 i to 573 među građanima Crne Gore i 25 među turistima koji borave na teritoriji Crne Gore.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom, iz sljedećih opština: Ulcinj (2), Bijelo Polje (1) i Budva (1). Među preminulima najmlađi je imao 70 a najstariji 84 godine.
Prijavljen je oporavak kod 543 pacijenata.  
 
3
Filip Ivanović, Director of the Center for Hellenic Studies, reagovao na emisiju TV "Happy"
U "Ćirillici" - morbidna propaganda!
- Krv u Crnoj Gori neće pasti, na sreću ili možda na žalost autora i inspiratora emisija u kojima se ovakve poruke šalju. Uz svu dobru volju, teško je ovo razumjeti kao odraz dobronamjerne brige za Srbe, koji su u Crnoj Gori svoji na svome. Ovakva morbidna propaganda ne donosi dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori - napisao je na Twitteru Filip Ivanović, Director of the Center for Hellenic Studies, odgovarajući uredniku TV "Happy" Milomiru Mariću koji je u autorskoj emisiji "Ćirilica" pitao "Hoće li pasti krv u Crnoj Gori?". 
 
3
Akcijom zaplijene 1 400 kilograma kokaina rukovodilo Državno tužilaštvo
Vlada se - "kiti tuđim perjem"!
          - Pretkrivičnim postupkom rukovodi Državno tužilaštvo i da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku državni tužilac izdaje obavezujuće naloge i neposrednim rukovođenjem, usmjerava radnje policije i drugih organa.
To znači da je i akcijom zaplijene 1 400 kilograma kokaina rukovodilo Državno tužilaštvo, konkretno Više državno tužilaštvo u Podgorici - zbog činjenice da se rezultati rada državnotužilačke organizacije nastoje umanjiti, zanemariti, a sama institucija diskreditovati, što potvrđuju i poruke potpredsjednika Vlade, saopštio je v.d. državnog tužioca Dražen Burić.
 
 
3
Predsjednik Crnogorske kulturne mreže spremio poklon predsjedniku Skupštine Crne Gore
Bečiću kompas - da pronađe pravac!
- Promjenama nijesu zadovojni ni oni koji su glasali da do njih dođe, građani. Najveći gubitnik je Crna Gora jer se tim političkim promjenama njoj otimaju svetinje, ruši joj se koncept građanske države, a nacionalnim Crnogorcima uskraćuje se pravo na sobodu vjeroispovjesti. Dio političkih llidera stranaka vlasti ima svoj pravac djeovanja. Međutim, postoji političar koji je mlad, koji nema svoj pravac djelovanja, kada su izbori u Herceg Novom on je Srbin, u Rožajama on je Bošnjak, kada su izbori u Ucinju i Tuzima on je Albanac, u Nikšiću i na Cetinju on je Crnogorac...riječ je o lideru Demokrata i aktuelnom predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću. Odllučio sam da ovom mladom, "perspektivnom" crnogorsko-srpsko-abansko-bošnjačkom političaru uručim poklom koji mu može pomoći da pronađe svoj pravac i cilj pollitičkog djellovanja - napomenuo je u video poruci predsjednik CKM Aeksandar Damjanović.
 
 
3
Prijavljen je oporavak kod 291 pacijenta
Preminulo četvoro - 423 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 521 uzorak na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 423 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2 i to 395 među građanima Crne Gore i 28 među turistima koji borave na teritoriji Crne Gore.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom, iz sljedećih opština: Bijelo Polje (2), Nikšić (1) i Ulcinj (1). Među preminulima najmlađi je imao 46 a najstariji 75 godina.
Prijavljen je oporavak kod 291 pacijenta.  
 
3
Pogoršanje epidemiološke situacije
Pooštravanje mjera - od 10. septembra!
      - Imajući u vidu trend pogoršanja epidemiološke situacije, kako na nacionalnom, tako i na globalnom planu, Vlada je ocijenila da se neminovno mora pristupiti pooštravanju epidemioloških mjera, što podrazumijeva i intenziviranje komunikacionih aktivnosti, uvođenje određenih ograničenja i pojačavanje aktivnosti svih nadležnih organa i institucija na sprovođenju nadzora. Tim povodom, Vlada je zadužila nadležne organe da predlože set konkretnih mjera koje bi stupile na snagu od 10. septembra. 
 
3
Još jedna plantaža marihuane otkrivena nadomak Podgorice
Zaplijenjeno 1.330 stabljika!
- Otkrivena je još jedna plantaža marihuane nadomak Podgorice. Pronađeno je i zaplijenjeno 1.330 stabljika ove opojne droge. Akcija izvedena u koordinaciji sa državnim tužiocem Višeg državnog tužilaštva - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
2
Otvoreno pismo slikara Rajka Todorovića Todora ministarki odbrane
Ne čekamo klanje - čeka vas suđenje!
       - Vaša ''izjava'' je ogavno licemjerje koje izaziva najtežu vrstu gađenja. Vi nam poručujete: Ovce, budite mirni dok vas koljemo i pljačkamo.
Ne, to se neće desiti, ali će se neminovno desiti da Vas i vaše pajtaše gledamo na optuženičkoj klupi kako odgovarate za vaša sramotna nedjelja. Taj dan je sve bliži i bliži - napisao je slikar Rajko Todorović Todor u otvorenom pismu ministarki odbrane Oliveri Injac povodom njenog poziva predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da doprinese miru.
Umjetnikovo pismo prenosimo integralno: 
 
2
Još četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novozaraženih 556 - oporavljenih 449!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3 973 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 556 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 i to 527 među građanima Crne Gore i 29 među turistima koji borave na teritoriji Crne Gore.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG su prijavljena četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom, iz sljedećih opština: Berane (1), Kotor (1), Ulcinj (1) i Bar (1). Među preminulima najmlađi je imao 60 godina a najstariji 80.
Prijavljen je oporavak kod 449 pacijenata.  
 
2
Apel predsjednika Crne Gore da se intronizacija Joanikija u mitropollita SPC izmjesti iz Cetinja
Ako se ogluše - 5. sam na braniku države!
       - Nadam se da će ovaj apel čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže, upućujem ga sa osjećajem izuzetne odgovornosti za očuvnje mira, stabinosti i šanse za dallji prosperitet Crne Gore. I danas sam na Cetinju da doprinesem afirmaciji spojne politike i afirmaciji međunarodnog rejtinga koji naša zemlja ima. Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ako se ovaj apel ne uvaži, da 5. na Cetinju budem prisutan, tamo gdje je cijelo Cetinje, kao naša Prijestonica, tamo gdje je većinska Crna Gora i gdje se brani čast i dostojanstvo naše države - naglasio je danas na Cetinju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, apelujući da se intronizacija Joanikija u mitropollita SPC izmjesti iz Prijestonice. 
 
2
Izjava predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana
Uprkos pandemiji - saradnja i u ekonomiji!
            - Zadovoljan sam što sam u prvoj zvaničnoj pposjeti Crnoj Gori. Između Turske i Crne Gore postoje jake veze. Turska je među prvim zemjama koja je priznala obnovu nezavisnosti Crne Gore. Prošli smo kroz težak period pandemije i pokazali smo solidarnost u čitavom periodu. Naše prijateljstvo pojačano je posebno u vremenu evakuacije. I danas smo podijelii mišlljenja da povećamo napore u bilateranim odnosima. Bez obzira što je pandemija uticala na smanjenje obima ekonomskog posla, to nas ne smije zaustaviti, već ćemo nastaviti da radimo. Tako da bi cij našeg obima izvoza trebao da bude 225 miliona dolara - napomenuo je predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poslije razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|