Brze Cinjenice - Društvo

1
Profesor dr Žarko Korać gostovao u emisiji „Aritmija“ Gradske TV
Ogromno zaduživanje i popis - najveći problemi!
          - Potrebno je da Crna Gora rasterećenije ide u svoju budućnost i da bira ljude koji imaju političke ideje. Beograd želi kolonijalnu Crnu Giru, neće ni jednog polu-nezavisnog predsednika. A nećete naići na previše prijatelja u Beogradu, kao što bi imali prava da očekujete da se Beograd što manje meša. Idete iz krize u krizu. Moraćete kao društvo sazreti i biti otporniji. Moraćete imati svoje medije. Ipak, dolaze mladi, sve se menja. Nisu živele u zajedničkoj državi, znaju samo za Crnu Goru. Nisam pesimista, ovo je jedan jako težak tranzicioni period Crne Gore.Imate dva problema, izabrali ste premijera koji je izraziti ekonomski populista i preti vam ogromno zadućivanje. Sledeća, jako polititički teška stepe nica je popis. Očigledno da ga je malo odložio, ali ne dovoljno i to će biti kamen spoticanja. Popis u kojem ne učestvuju svi građani ima bezvredne rezultate i doćiće do sporenja o njegovim reziltatima. Želim vam više mira i stabilnosti nego što ima Srbija – zaključio je profesor dr Žarko Korać gostovanje u emisiji „Aritmija“ Gradske TV.  
 
1
Nenad Čanak, bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, u emisiji "Znam da znaš" Gradske TV"
Popisom bi da Crnu Goru - upišu u "srpski svet"
- Plašim se da bi popis u Crnoj Gori trebao da posluži da se kroz nacionalnu pripadnost građana pokaže da Crna Gora politički pripada ‘srpskom svetu’ koji je suštinski jedna maketa ruskog sveta, ocijenio je bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.
Kako navodi, ko ne zna šta je “ruski svet”, neka pita u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu i naravno u Ukrajini. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki špvodom Njegoševog dana, praznika crnogorske kulture
Njegošev legat - spona sa civilizacijom!
- Njegošev legat ugrađen je u osnove moderne crnogorske države i predstavlja najveći duhovni kapital i kulturnu vrijednost sa kojom se naša zemlja predstavlja svijetu - napomenuo je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki špvodom Njegoševog dana, praznika crnogorske kulture. 
 
1
Premijer Milojko Spajić čestitao Njegošev dan
Njegoševa kosmogonija - poziv na borbu za slobodu!
         - Njegoševa kosmogonija iznad je dnevnih i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta - zađevica i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta.naglasio je premijer Milojko Spajić, čestitajući 13. novembar - Njegošev dan, dan crnoforske kulture.  
 
1
Pokrenuta online peticija kojom zbo objaljivanja knjige Vojislava Šešelja
Uputiti protestnu notu - zbog najgrubljeg vrijeđanja!
          Pokrenuta je online peticija u kojoj se traži da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi protesnu notu Srbiji zbog   objaljivanja knjige Vojislava Šešelja kojom se na najgrublji način vrijeđa bivša poslanica Draginja Vuksanović-Stanković.
   Tekst peticije prenosimo integralno:  
 
1
Sa drgog protestnog skupa u znak podrške Palestini
Vlada da osudi zločine i - prekinke sa Izraelom!
          - Pozivamo našu vladu da odmah prekinke saradnju u bezbjednosti i vojske sa državom Izrael, da osudi izraelske ratne zličine i pozove na hitnu imokementacuju Rezolucuje UN – poručio je u ime uiks drugos protesta, pslije prteste šetnje od Voadr Crne Gore do Trga nezavisnosti i minuta ćutannja, Jovan Mandić iz pokrets “Solidarnost za Palestiu” na drugom skupu u znak podrške Palestini.
- Danas sam o vdje jer stradanje nedužnih u Gazi koja je poraz civilizacije koj je dozvolila da u 21. vijeku univerzalna Deklaraxija o ljudskim pravima ostane samo to - deklarac ija - mapomenula je Maja Raičevič iz Cetra za ženska prava. 
 
1
Skupština Crne Gore obilježila je danas 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma
Članstvo u EU - krunisanje evropskih standarda!
    - Nikada vše ova skupština, „narodni dom“ neće biti mjesto   gdje se broje samo podignute ruke, ilii zellena svijetla na ekranu, vwćravnopravna grana vlasti koja je tu da realizuje volju naroda Crne Gore. Ispred nas su velike reforme, uključujući u ključnim segmentima našeg društva. Vodimo se idejom da postignemo evropski standard, a neka nam priistupanje zajednici razvijenih evropskih zemalja bude kruna tog standarda . naglasio je Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore, na svečanosti obilježavanja 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma na prijemu kojem se nijesu odazvali ambasadori država EU i zemala NATO.
Došlo je samo nekoliko međunarodnih predstavnika, među kojima ambadori Sjeverne Makedonije, Rusije, Kine. Palestine, Turske... 
 
1
Povodom 13. novembra - Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture
Neradni - ponedjeljak iutorak!
- Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, povodom državnog praznika 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, neradni dani su ponedjeljak 13. i utorak 14. novembar - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.
Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu.  
 
0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević razgovarala sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori
Za odlaganje obaveza - više nema!
- Pred nama su jasni zadaci, a vremena za odlaganje i prolongiranje obaveza više nema. Odmah pristupamo izradi sveobuhvatnog Akcionog plana za ispunjenje preporuka iz Izvještaja. Uvjerena sam da 44. Vlada, zajedno sa izvršnom i zakonodavnom vlašću može ubrzati put Crne Gore prema EU. Sad je vrijeme da, svi zajedno, posvećenost EU integraciji pokažemo na djelu - ukazala je Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević u razgovoru sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, Karlom Milerom.
Ministarka je kazala da Izvještaj EK predstavlja objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata, te da će poslužiti Vladi kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti. 
 
0
Poslije pucnjave na Marezi, efikasna reakcija Uprave policije Crne Gore
Uhapšen osumnjičeni za - ranjavanje dvoje!
       - Slobode je lišeni M.P. (31) iz Danilovgrada i njemu se na teret stavlja krivično djelo ubistvo u pokušaju. Naime, sinoć oko 20.20 časova M.P. je nakon kraćeg verbalnog konflikta sa V.S. (43) i S.G. (35), posegao za vatrenim oružjem i ispalio više hitaca u njihovom pravcu, nakon čega se dao u bjekstvo - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
0
Pucnjava na Marezi
Poslije svađe - ranio dvojicu!
            - U podgoričkom naselju Mareza došlo je do upotrebe vatrenog oružja i tom prilikom ranjene su dvije osobe - saopšteno je iz policije.
Jedna osoba pogođena je u stopalo, a druga u koljeno i nijesu životno ugrožene.
Osumnjičeni je u bjekstvu i policija za njim traga. 
 
0
Predsjednik Vlade Crne Gore i britanska ambasadorka saglasni
Jačanje dijaloga - poruka političke zrelosti!
- Dobrosusjedski odnosi, multietnički i multivjerski sklad predstavljaju bogatstvo Crne Gore koje se mora sačuvati - saglasni su predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić i britanska ambasadorka Don Meken.
Spajić je danas ugostio britansku ambasadorku u Crnoj Gori sa kojom je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralne saradnje ali i u pogledu realizacije programa rada 44. Vlade. On je upoznao ambasadorku sa aktivnostima na pripremi predstojećeg Popisa i kazao da je cilj Vlade da proces bude transparentan i inkuluzivan, te da već sjutra nastavlja razgovore sa partnerima.  
 
0
Slika dana
Svjetski dan romskog jezika!
 
 
0
Na 2. Cetinjskom forumu - „Crna Gora, ubrzano ka Zapadu, ili lagano ka Istoku“
U Crnoj Gori poražena - EU!
- Promjena vlasti prije tri godine potpuno je izmijenila politički kurs Crne Gore i ona je, u ovom trenutku, poraz EU, koja sa SAD gubi uticaj u našoj zemlji – oocijenjeno je juče na 2. Cetinjskom forumu - „Crna Gora, ubrzano ka Zapadu, ili lagano ka Istoku“, - u organizaciji FCJK i PEN.
- Aktuelna vlast u Crnoj Gori vladavinu prava snvata kao pravo na vladavinu - naglasila je direktorica CGO Daliborka Uljarević.
Danas, drugog dana Cetinjskog foruma na panelu "Crna Gora, nestanak ili restart? govoriće književnik i publicista Balša Brković, Zlatko Vujović, Nemanja Batrićević, Dinko Gruhonjić, Olivera Komar i Nemanja Stankov, dok na panelu "Nacionalni identitet i evropske integracije: perspektive i izazovi" učestvuju Amra Hadžimuhamedović, Arben Sulejmani, Jelena Šušanj, Boban Batrićević, Sanja Orlandić, Stefan Todorović, Fatima Mahmutićehajić, a moderator je Đorđe Šćepović. 
 
0
Rekli su - potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica
ANB potreban - veting!
- Prije svega mislim na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, na način da ga reformišemo sa najefikasnijim uporednim modelima i da niko ne bude izuzet od primjene tog zakona. Takođe, mislim i na Zakon o sprječavanju korupcije i Zakon o sprječavanju novca i finansiranja terorizma - ističe Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, koji poručuje da je "odlučna i korjenita reforma antikorupcijskog zakonodavstva jedan od ciljeva nove vlasti". 
 
0
Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputiće inicijativu Skupštini Crne Gore i Vladi za izmjene Zakona o PIO
Hitno da nadomjeste - "rupe u zakonu"!
       - Unija slobodnih sindikata se dva puta zvanično obraćala Ustavnom sudu, a više puta preko sredstava javnog informisanja i nije preduzeta nijedna aktivnost od strane sudija da te inicijative razmatraju, dakle nijesu uopšte ni razmatrane - objašnjava Ivana Mihajlović, zamjenica generalnog sekretara USSCG - u emisiji "Znam da znaš" na Gradskoj TV - zaključak je sjednice Izvršnog odbora USS da uputi hitnu inicijativu Skupštini Crne Gore i Vladi za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se nadomjestila pravna praznina. 
 
0
Predsjednik Crne Gore na skupu povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
Građanke i građani - željni pravde!
          - Današnje vrijeme, po mnogo čemu složeno, kao i društvene i političke prilike koje ga karakterišu, dodatno pojačavaju pozornost javnosti kada je u pitanju djelovanje pravosudnog sistema. Građanke i građani Crne Gore, nakon višedecenijskog i loše vođenog tranzicionog perioda, koji je rezultirao brojnim devijantnim pojavama u našem društvu - željni su pravde. Ta pravda podrazumijeva jednakost pred zakonom i krivično gonjenje svih koji su se ogriješili o zakon, bez obzira na njihovu ekonomsku ili bilo koju drugu moć - istakao je Jakov Milatović, Predsjednik Crne Gore, čestitajući vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu Dan državnih tužilaca.  
 
3
Ambasada SAD nastavlja da podržava Crnu Goru i sa Vladom Milojka Spajića
Brinu ih oni - koji ne podržavaju iste ciljeve!
      - Kao saveznik u NATO zabrinuti smo da bi stranke koje istorijski ne podržavajžavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak Crne Gore. Pozivamo na oprez kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi ovu istorijsku priliku da ostvari svoj puni demokratski i ekonomski potencijal. Današnjim preuzimanjem dužnosti nove Vlade, SAD nastavljaju da podržavaju državu i građane Crne Gore u procesu napredovanja ka članstvu u Evropskoj uniji i očuvanju evroatlantskih vrijednosti. Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena - zaključujee u saopštenju Ambasade SAD, koja je zabrinuta da bi stranke koje istorijski ne podržavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak države.  
 
3
Održala konstitutivna sjednica 44. Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem
Popis počinje - 30. novembra!
- Uredbom o izmjeni Uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, koju je na prvoj sjednici donijela danas formirana 44. Vlada Crne Gore na čelu sa Milojkom Spajićem propisano da će se popis sprovesti od 30. novembra do 15. decembra
Razlog za donošenje ove Uredbe je odlaganje sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova kako bi se stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet kroz dodatno unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, a naročito u dijelu uspostavljanja specijalnog softvera koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu svojih podataka, čime bi se onemogućile eventualne zloupotrebe i navodna neobjektivnost popisivača prilikom sprovođenja popisa. Krajnji cilj ove izmjene je dobijanje blagovremenih i potpunih statističkih podataka. 
 
3
Foto-izvještaj sa protesta "Na okup!"
"Rimejk" sramne 1918. - "Obraz okiđeni!"
          - “Četnici napolje”, “Ne ljubimo lance”, "Obraz okiđeni" - poruke su sa sinoćnjeg protesta - u organizaciji Foruma slobodnih građana "Luča" i opozicionih partija, koje su napustile zasijedanje na kojem je lider NSD, od Vučića odlikovani četnički vojvoda Andrija Mandić glasovima nove parlamentarne većine izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore - sinoć "rimejku" sramne Podgoričke skupštine 1918. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|