Brze Cinjenice - Društvo

0
Poèela Sedma sjednica Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore
Za zamjenika generalnog sekretara - Boban Stanišiæ!
       Prvog dana Sedme sjednice Prvog redovnog (proljeænjeg) zasijedanja u 2024. godini, SkupÅ¡tina Crne Gore za zamjenika generalnog sekretara imenovala je Bobana StaniÅ¡iæa.
- Sjutra u 10 nastaviæemo rad. Imamo dogovor da do èetvrtak veèe odradimo najveæi dio dnevnog reda i glasaæemo u èetvrtak poslije podne, a u petak æemo zavrÅ¡iti i preostale taèke dnevnog reda o kojima imamo dogovor - istakao je predsjednik SkupÅ¡tine Crne Gore Andrija Mandiæ. 
 
0
Premijer Milojko Spajić o IBAR zakonima u parlamentu
Trčimo zadnji kilometar - pred cilj!
      - Danas su IBAR zakoni u Parlamentu a strategija za borbu protiv korupcije na Vladi, trčimo zadnji kilometar pred cilj - napisao je na mreži Iks premijer Milojko Spajić.
- MiÅ¡el i ostali prijatelji iz Brisela žele da nam pomognu, ali mi moramo prvo sebi pomoći da bi to i drugi mogli - naveo je Spajić. 
 
0
Potpredśednik Crnogorske evropske partije o inicijativu Srpskoga nacionalnoga savjeta za uklanjanje spomen obilježja Mirka Petrovića
Neprijateljski akt - cilja crnogorsku državu i njen suverenitet!
- Na koncu on je simbolička opomena potomcima da čuvaju stvoreno krvlju izvojevano. Prijedlog za njegovo uklanjanje, u konačnici cilja na zatiranje kolektivne memorije o nadvojvodi Mirku i junacima oslobodilačkih ratova, kao nosiocima nacionalnih vrijednosti etničkih Crnogoraca – slobode i suverene države. S namjerom da bi crnogorska istorija i klasična Crna Gora, koju je utemeljio handžar i džeferdar Stare Crne Gore, potonuli u zaborav u korist Velike Srbije - zaključuje Stevo, potpredśednik Crnogorske evropske partije, u reagovanju na inicijativu Srpskoga nacionalnoga savjeta za uklanjanje spomen obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici.  
 
0
U emisiji "Naglas" TV CG o krizi u Glavnom gradu i inicijativi opoziciji da smijeni gradonačelnicu Podgorice dr Oliveru Injac
Milatović ruÅ¡i vlast - u Podgorici i državi!
    - Nakon izlaska Milatovića iz PES-a on je uspio da uspostavi kontrolu nad pet odbornika u SkupÅ¡tini Glavnog grada. On ih koristi da se politički pozicionira za neki naredni proces, jer on zna da eventualnim ruÅ¡enjem vlasti u Podgorici može izazvati krizu na centralnom nivou Å¡to može dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora Å¡to bi mu otvorilo mogućnost da se sa nekom drugom grupom politički pozicionira - istakao je odbornik Pokreta "Evropa sad" Vasilije Čarapić u emisiji "Naglas" TV CG u koja je bila posvećena krizi u Glavnom gradu i inicijativi opoziciji da smijeni gradonačelnicu Podgorice dr Oliveru Injac. 
 
0
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica, povodom izjave predsjednika DPS Danijela Živkovića
Pozivanje na otpor - kažnjava se do tri godine!
- Prema naÅ¡em Krivičnom zakoniku, ukoliko neko poziva na otpor ili neposluÅ¡nost zakonitim odlukama državnih organa ili postupanju službenih lica u vrÅ¡enju dužnosti, kažnjava se do tri godine. Te radnje imaju inkriminisani oblik. Tu je postupanje relevantno sa aspekta državnog tužilaÅ¡tva. Ne želim nikakvu represiju, već slobodno druÅ¡tvo gdje se slobodno komentariÅ¡e, djeluje i kritikuje, ali jedno je kritika, ali drugo izjava koja sadrži poziv na otpor. To je nedopustivo i institucije Crne Gore ne smiju to da dozvole. Imamo ponaÅ¡anje koje želi da pregazi pravnu državu i da iznutra stvara otpor - istakao je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade Crne Gore, povodom izjave predsjednika DPS Danijela Živkovića "da će biti radikalan odgovor, ukoliko dođe do hapÅ¡enja Đukanovića, te da će se organizovati dovoljno dobro da takve naume spriječe". 
 
3
Usvojena Plaforma za spaÅ¡avanje i restrukturiranje Instituta "Dr Simo MiloÅ¡ević" u Igalu
Ključni korak - manjinskih akcionara!
       Ključni korak ka spaÅ¡avanju Instituta "Dr Simo MiloÅ¡ević": Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine predložilo je, a Vlada usvojila Platformu za spaÅ¡avanje i restrukturiranje Instituta – na potezu manjinski akcionari, da li će uključiti u borbu za spas i novo zlatno doba Instituta
U cilju očuvanja i unapređenja jedinstvenog i jednog od najvažnijih zdravstvenih i turističkih resursa naÅ¡e zemlje na danaÅ¡njoj sjednici Vlade, usvojena je Plaforma za spaÅ¡avanje i restrukturiranje Instituta "Dr Simo MiloÅ¡ević" u Igalu. 
 
3
Vlada Crne Gore donijela Odluku o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima
Ombudsman predložio - otklanjanje diskriminacije!
       - Osnovni razlog za donoÅ¡enje nove Odluke je preporuka ZaÅ¡titnika ljudskih prava i sloboda za otklanjanje nepravilnosti, s obzirom na to da je utvrđeno da je doÅ¡lo do povrede ljudskih prava i sloboda, odnosno do diskriminacije zaposlenih u pogledu prava na jednaku zaradu za isti rad ili rad jednake vrijednosti - saopÅ¡tila je Vlada Crne Gore koja je danas donijela Odluku o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima. 
 
3
Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore o značaju koriÅ¡ćenja video nadzora javnih povrÅ¡ina za sistem nacionalne bezbjednosti
Preporučeno unaprijeđanje - sistema nadzora!
       Nakon detaljne rasprave, Vijeće je usvojilo informaciju Ministarstva unutraÅ¡njih poslova o značaju koriÅ¡ćenja video nadzora javnih povrÅ¡ina za sistem nacionalne bezbjednosti. Vijeće za nacionalnu bezbjednost konstatovalo je da sistem za nadzor funkcioniÅ¡e na osnovu prethodno date saglasnosti Agencije za zaÅ¡titu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama uz preporuku da se nastavi sa konstantnim unaprijeđenjem samog sistema nadzora, poÅ¡tujući načelo balansa između zaÅ¡tite ljudskih prava i značaja po nacionalnu bezbjednost.
Vijeće je označilo prioritetnim pitanje pronalaska rjeÅ¡enja u vezi ubrzanog ulaska stranaca u Crnu Goru tokom turističke sezone, a da se ne ugrozi bezbjednosna situacija u zemlji. S tim u vezi, dalji koraci će biti učinjeni na relaciji Kabinet predsjednika Vlade, MUP, MSIP i Uprave carina. 
 
3
Å ef kluba odbornika SD-LP MiloÅ¡ MaÅ¡ković u "Drugačijoj radio vdzi" "Antene M"
Inicijativu za smjenu gradonačelnice - ponudićemo svima!
    - Vidjećemo da li će to biti sjednica po hitnom postupku ili redovna u trenutku od podnoÅ¡enje inicijative pa u narednih 15 dana, dakle to ostaje da vidimo, a iz inicijative ja vjerujem da stoji kompletna opozicija, vidjećemo, ponudićemo i drugim političkim subjektima na potpis pa ćemo vidjeti da li će oni neÅ¡to tako prihvatiti, ukoliko ne, kao Å¡to sam i ranije govorio medijima, mi, pravo da vam kažem, očekujemo i podrÅ¡ku Pokreta za Podgoricu, koji se nedvosmisleno izjasnio o radu gradonačelnice prilikom glasanja o izvjeÅ¡taju o radu gradonačelnice za 2023. godinu, tako da vjerujemo da u tom smislu neće biti puno odstupanja - Å ef kluba odbornika SD-LP MiloÅ¡ MaÅ¡ković obrazlažući inicijativu za smjenu gradonačelnice Podgorice Olivere Injac u "Drugačijoj radio vezi" "Antene M" kaže da će je narednih dana staviti u skupÅ¡tinsku proceduru i da očekuju i podrÅ¡ku Pokreta za Podgricu koji čine bivÅ¡i odbornici PES, URA i PzP. 
 
3
Za "Antenu M" piÅ¡e Darko Å uković
Da li je spremno hapÅ¡enje Đukanovića?
       Zagrebački "Jutarnji list", iz pera uglednog novinara Vlada VuruÅ¡ića, objavio je ono o čemu se posljednjih dan-dva priča u tzv. dobro obavijeÅ¡tenim krugovima u Podgorici - narednih dana mogao bi biti uhapÅ¡en Milo Đukanović!?
HapÅ¡enje nekadaÅ¡njeg predsjednika i premijera Crne Gore i dugogodiÅ¡njeg predsjednika DPS odavno najavljuju njegovi politički protivnici. Odavno je postalo očigledno da TužilaÅ¡tvo, a pogotovo SDT, uredno ispunjava najave koje stižu sa političkih adresa. Zato se vjeruje da ni ovoga puta ne može biti drugačije. 
 
3
Predsjednik Crne Gore najavio da če Izmjene Zakona o RTCG vratiti na ponovno odlučivanje
ProÅ¡lo vrijeme - uticaja na uređivačku nezavisnost!
             - Izmjene Zakona o RTCG koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora javnog servisa vratiću na ponovno odlučivanje SkupÅ¡tini. Na taj način, a u skladu sa svojim ovlaÅ¡ćenjima, želim da poÅ¡aljem jasnu poruku da je proÅ¡lo vrijeme uticaja na uređivačku nezavisnost i samostalnost javnog servisa - najavio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, dodajući:
- Javni servis je javno dobro svih građanki i građana, a ne platforma za bilo kakve političke trgovine i partijska namjeÅ¡tenja. 
 
3
Predsjednik Vlade Crne Gore Milenko Spajić u emisiji "Akcenti" TV CG
Zarad IBAR - spreman na sve žrtve!
- Imaćemo mnogo posla, ali dobijanjem IBAR-a (izvjeÅ¡taja EU o ispunjenosti mjerila) zatvaramo polako velike teme u Crnoj Gori. U ponedjeljak ću čelniku Savjeta EU Å arlu MiÅ¡elu predati sve Å¡to je Crna Gora uradila i predočićemo sve naÅ¡e napore koje smo uložili za dobijanje IBAR - najavio je, gostujući u emisiji "Akcenti" TV CG, predsjednik Vlade Crne Gore Milenko Spajić.
Govoreći o kombinatorikama u parlamentu i da li će dio saveza na vlasti povući podrÅ¡ku vladi, on je rekao da je zarad IBAR spreman na sve žrtve, i na sve opcije. Kazao je da nijesu donijete neke lake oduke u bliskoj budućnosti, ali da su donijete dobre odluke za Crnu Goru.
Premijer se nada podrÅ¡ci svih partija dobijanju IBAR-a i uspjesima na evropskom putu.  
 
2
Å esti laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od malih boginja u Crnoj Gori
Prvi slučaj morbila - u Pljevljima!
    Institut za javno zdravlje Crne Gore oko 13 laboratorijskom dijagnostikom potvrdio je prvi slučaj obolijevanja od morbila u Pljevljima. Obolijevanje je registrovano kod osobe starosti 42 godine koja je boravila u Bosni i Hercegovini, gdje je bila u kontaktu sa oboljelim od morbila.
EpidemioloÅ¡ka služba u Pljevljima istražuje kontakte radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju smanjenja rizika od pojave novih slučajeva. 
 
2
Slika dana - predsjednik DNP Milan Knežević
Dobro jutro, "Ćirilica"!
 
 
2
Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica položio vijenac na mjesto gdje je prije 20 godina ubijen DuÅ¡ko Jovanović
Rasvjetljavanje zločina - osnovni zadatak!
- Ubistvo DuÅ¡ka Jovanovića je ne samo zločin bez kazne, već i svirep udar kriminalne hobotnice na slobodu svakog čovjeka u Crnoj Gori. - istakao je Koprivica .
Velika je ljaga na obrazu institucija Å¡to nalogodavci i izvrÅ¡ioci ovog zločina nijesu do danas otkriveni i privedeni licu pravde. Rasvjetljavanje ovog zločina i njegovih inspiratora i egzekutora mora biti osnovni zadatak institucija pravne država jer je to preduslov za ostvarenje pravde - zaključio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica, polažući vijenac na mjesto gdje je prije 20 godina mučki ubijen DuÅ¡ko Jovanović, glavni i odgovorni urednik "DAN" i hrabri borac protiv korupcije i kriminala. 
 
2
Predstavljeno Preliminarno miÅ¡ljenje ODIR o pravnom okviru koji uređuje zakonodavni postupak u Crnoj Gori
Iskustva i preporuke pomogle - razvoju institucija!
       - Iskustva i preporuke koje smo u proteklim godinama dobili od naÅ¡ih prijatelja iz OEBS u velikoj mjeri su pomogle razvoju institucija, ali moram istaći da je u tom kontekstu najveću posvećenost suÅ¡tinskim reformama pokazao upravo ovaj saziv SkupÅ¡tine Crne Gore. U ovim turbulentnim vremenima, jedino se na taj način može sačuvati i dodatno izgraditi stabilnost za koju se svi, siguran sam, zalažemo. Kao najtransparentniji zakonodavni dom u regionu, SkupÅ¡tina Crne Gore ostaje posvećena poboljÅ¡anju svih mehanizama, procesa i politika koji će učiniti da naÅ¡ parlament bude istinsko ogledalo potreba i volje naroda. Zajednički cilj je da druÅ¡tvo učinimo primjerom stabilnosti na koji bi se mogli ugledati kako naÅ¡i susjedi, tako i brojne zemlje Å¡irom svijeta - naglasio je Andrija Mandić, predsjednik SkupÅ¡tine Crne Gore, na predstavljanju preliminarnog miÅ¡ljenja ODIHR o pravnom okviru koji uređuje zakonodavni postupak u Crnoj Gori. 
 
2
Predsjednik Crne Gore povodom 20 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" DuÅ¡ka Jovanoviča
Spomenik Dušku - simbol borbe za istinu i pravdu!
          - Najmanje Å¡to država može da uradi kako bi se odužila DuÅ¡kovom predanom i posvećenom radu jeste podizanje spomen obilježja koje sam inicirao proÅ¡le godine.
Spomenik bi bio simbol borbe za istinu i pravdu, ali i upozorenje da se zločini protiv novinara ne smiju tolerisati niti zaboraviti - ukazao je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović povodom 20 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" DuÅ¡ka Jovanoviča. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajiæ na prijemu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore
Najbolje tek dolazi!
      - Ubijeðen da za Crnu Goru nabolja vremena tek dolaze, a Crna Gora, da bi bila vjeèna, mora biti izvrsna. Veèeras, u prilici koja je posveæena Danu naÅ¡e nezavisnosti, odajemo omaž izvrsnosti i rijeè prepuÅ¡tam uspjeÅ¡nim mladim ljudima koji veæ jesu (ali i tek æe!) pokazati kako su rad, disciplina i težnja za najviÅ¡im rezultatima – ono najbolje Å¡to možemo dati svojoj zemlji.
Njima, koji su nam primjeri i koji ne odustaju.
Budimo dobri preci svojim potomcima, jer najbolje tek dolazi!
Sreæan Dan nezavisnosti, i da je vjeèna Crna Gora! - zakljuèio jeMilojko Spajiæ, oredsjednik Vlade Crne Gore, obraæanje na prijeemu koji je priredio povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore:    
 
1
21. maj - Dan nezavisnosti
Praznuje se - 21. i 22. maja!
- Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima 21. maj - Dan nezavisnosti praznuje se 21. i 22. maja. Neradni dani su utorak i srijeda.
Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vrÅ¡enje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti Å¡tetne posledice po građane ili državu. 
 
1
Zajednička izjava lidera Zapadnobalkanske Å¡estorke
Jedan region - zajednička vizija!
          - Prepoznajući stalne i ozbiljne bezbjednosne izazove u okviru aktuelnih geopolitičkih okolnosti, a posebno ruske agresije na Ukrajinu, mi, lideri ZB6, ponovo naglaÅ¡avamo svoju posvećenost da nastavimo sa saradnjom u naÅ¡em regionu i iskoristimo obnovljeni zamah u politici proÅ¡irenja EU. Pozdravljajući usvajanje od strane Evropskog parlamenta i Savjeta EU Instrumenta za reformu i rast, koji će dodatno podstaći pristupni put Zapadnog Balkana ka EU, pružanjem dodatne finansijske pomoći nakon sprovođenja temeljnih reformi - prva su dva stava zajedničke izjave lidera Zapadnobalkanske Å¡estorke.
Zajedničku izjavu lidera Zapadnobalkanske Å¡estorke prenosimo u cjelosti: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|