Brze Cinjenice - Društvo

1
Specijallna emisija Gradske TV "IMA NAS" - razlozi i ciljevi protesta, šta dalje...
Crnu Goru spasiće - građani!
    Maligni uticaji, kojih je na Crnu Goru u poslljednje dvije godine bilo u kontinuitetu, sada su metastazirali i državu od onog najgoreg, što joj se sprema sa strane u saradnji sa domaćim izvođačima prljavih radova, mogu spasiti samo građani. I to građani svh vjera i nacija, isti oni koji su izborili povratak nezavisnosti, koji su za antifašističku, građansku, sekularnu, državu kojoj je mjesto u evropskoj porodici i koja je za evro-atlantske integracije. Akktuellni prioriteti su poništavanje izmjena Zakona o Predsjedniku, konstituisanje funkcionalnog Ustavnog suda i vraćanje mandata građanima koji će se za to izjasniti na vanrednim parlamentarnim izborima.
 
 
1
Grupa građanskih aktivistkinja prijavila Upravi policije govor mržnje u Viber grupi “Ima nas”
Mržnju i prijetnje siju - nezvani gosti!
- U prilogu ove prijave dostavljam screenshot navedenih komentara koji su izazvali osjećaj straha i zabrinutosti za bezbjednost, a naročito bezbjednost svoje djece jer su predmet ovog zastrašujućeg komentara upravo djeca crnogorske nacionalnosti kojoj se prijeti zvjerskim kasapljenjem - navedeno je u prijavi Grupe građanskih aktivistkinja koja je danas Upravi policije prijavila govor mržnje i monstruozne prijetnje koje su dobili u Viber grupi “Ima nas”.
Viber zajednica je napravljena u cilju razmjene informacija među građanima koji su ujedinjeni u namjeri sprječavanja ustavnog puča i suprotstavljanja urušavanju suvereniteta Crne Gore. 
 
1
Povodom četvrtog pokušaja da se u Šavniku okončaju lokalni izbori oglasio sse i Predsjednik Crne Gore
Šavničanima obezbijediti - ustavno pravo!
      - Četvrti pokušaj da se sprovedu izbori u opštini Šavnik, najmanje je pitanje lokalne politike i odnosa broja odbornika. To je svojevrsni ispit za državu koji će pokazati da li postoji imalo snage i volje unutar instituciija da garantuju zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda. Ili su one nakon 2 sistematske razgradnje, potpuno nemoćne da vrše svoju osnovvnu dužnost - da štite interese države i njenih građana. Pozivam sve nadležne institucije da obezbijede građanima koji imaju biračko pravo u Šavniku da u nedjelju svoje ustavno pravo i ostvare  
 
1
Građanska inicijativa “21. maj” podnijela krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete u Vladi Crne Gore Miomira Vojinovića
Zbog kritika - uskratio FCJK!
- Građanska inicijativa “21. maj” smatra da postoji osnovana sumnja da aktuelni ministar prosvjete razliku u postupanju prema akademskom osoblju FCJK pravi zbog njihove česte kritike, javne i oštre, prema vlastima i aktuelnoj Vladi i da otvoreno tako uskraćuje i ograničava ljudska prava i slobode utvrđena Ustavom i zakonima - navela je GI “21. maj”,, koja je poddnijela krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete u Vladi Crne Gore Miomira Vojinovića, kao odgovornog lica, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja po član 416, nesavjesnog rada u službi po članu 417 i povrede ravnopravnosti po članu 159 Krivičnog zakonika Crne Gore. 
 
1
Predsjednik Crnogorskog PEN centra o izjavi poslanik DF Budimira Aleksića
Bezobrazluk i primitivizam - dokazanog četnika!
- Njegovu izjavu kojom Crnogorce upućuje da u vlastitoj zemlji, koju su stvarali hiljadu godina, postanu nacionalna manjina, smatram ne samo nacionalističkom nego i rasističkom uvredom. Izjaviti nešto tako o Crnogorcima i uputiti ih na najciničniji način da u vlastitoj zemlji postanu nacionalna manjina je apsolutni bezobrazluk jednog primitivnog dokazanog četnika - prokomentarisao je Milenko Perović, predsjednik Crnogorskog PEN centra, izjavu poslanika DF Budimira Aleksića i dodao:
- Valjalo bi posavjetovati Aleksića da malo porazmisli i da se izmakne sa puta nesreće na kom je krenuo.  
 
1
Povodom obilježavanja Njegoševog dana – crnogorskog praznika kulture
Poslanici ne rade - u ponedjeljak!
             - Povodom obilježavanja Njegoševog dana – crnogorskog praznika kulture, Skupština Crne Gore neće raditi u ponedjeljak - najavila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i dodala:
- Ovakvom odlukom doprinosim obilježavanju ovog značajnog datuma, uvjerena da Njegoš treba da bude tačka koja nas spaja i ujedinjuje, a nikako razlog za dalje podjele i polarizacije u crnogorskom društvu. 
 
0
Konferencija za medije predsjednice Skupštine Crne Gore poslije sastanka sa predstavnicima parlamentarnih partija
Prioritetno pitanje - Ustavnog suda!
- Pitanje Ustavnog suda je prioritetno i moramo ga riješiti 22. Sva ostala pitanja mogu biti dio dogovora u političkom paketu. Potrebno je da dogovorimo pitanje izbornog zakonodavstva i Sudskog savjeta. Takođe, pitanje je jesmo li spremni da institucionalno dobijemo političku vlladu, ili prelaznu, ili da se dogovorimo o datumu vanreednih parlamentarnih izbora. Vrijeme je da svi postanemo svjesni svoje uloge ii da se ponašamo u skladu sa rezultatima izbora od 30. avgusta 2020. Očekujem da se Ustavni sud deblokira 22., a prijae toga imaćemo još jedan sastanak. Svi su ostali pri svojim stanovištima, ali ipak postoji spremnost za razgovor - istakla je Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, poslije sastanka sa predstavnicima parlamentarnih partiija koji su zbog nedolaska Mila Đukanovića, predsjednika DPS, napustili lideri "Demokratskog fronta".
 
 
0
Rekli su - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
Ima nas - i te kako nas ima!
          - Ima nas, i te kako nas ima. I ima Crne Gore. Slobodne, građanske, multietničke, nezavisne. I biće Crne Gore. Evropske. I biće NAS. Kad god treba - naglasio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Twitteru, povodom sinoćnjeg protesta patriotskih snaga ispred Skupštine Crne Gore. 
 
0
Ispred Skupštine Crne Gore, u organizaciji Foruma slobodnih građana "Luča", održan protestni skup "Ima nas" za zaštitu Ustava i države Crne Gore
Ne damo Ustav - hoćemo izbore!
- Zahtijevamo dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, kako bismo imali funkcionalnu jednu od najvažnijih institucija u zemlji i kako bi se stvorili predsulovi za održavanje izbora. Zahtijevamo i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi Crna Gora što prije dobila državno odgovornu Vladu koja će štititi interese države i raditi u korist građana - zahtjeve sa protestnog skupa "Ima nas:, koji je ujedinio sve crnogorske, građanske, proevropske i prozapadne građane iz svih krajeva, pročitao je zvršni direktor foruma slobodnih građana “Luča” Nebojša Mrvaljević.
Mirnim, dostojanstvenim, građanskim skupom dominirale su parole Ima nas, Stop sijanju mržnje! Istorija izdaje 1918, 1989, 2022, Podrška Kenteri, izdajnike seli, Berane je uz tebe! Nijesmo ođe da bismo ćutali! Ima nas za Crnu Goru, za EU! Sa fašizmom nema relaksacije! Crna Gora jednaka za sve! Ima nas! Ne damo Ustav, hoćemo izbore!

 
 
0
dr Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, u emisiji radija "Antena M" "Drugačija radio veza"
Bahatost i atrofija!
             - Ako je i bilo bahatosti u vršenju vlasti u prethodnom periodu, ona je sankcionisana, Ali, istovremeno pokazuje se sada bahatost nečega što je sada politička moć i ona će, prirodno, imati svoju sankciju. Zato je važno da se na sjutrašnjem sastanku kod predsjednice parlamenta politički subjekti razumiju koliki je značaj dijaloga, da to nije fraza, da se postigne kompromis. Mislim da je na četiri tačke moguće napraviti kompromis, da se vratimo u ustavno-institucionalno postupanje i da se Crna Gora vrati iya crvene linije koja je pređena. U protivnom, doćiće do njene totalne atrofije i da neće postojati mogućnost da mi iz akademske i pravne zajednice dajemo odgovore. Bojim se da će onda odgovore morati da daje neko sa strane - ukazao je dr Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, gostujući u emisiji radija "Antena M" "Drugačija radio veza", čija je tema bila "Kako konsolidovati tule instituciije u nedemokratskom ambijentu?". 
 
0
Direktorica KIC "Budo Tomović" dobitnica Nagrade „Power Women 2022“
Snežana najbolja - menadžerka u kulturi!
- Snežana Burzan Vuksanović najbolja menadžerka u kulturi Crne Gore u proteklih 10 godina, primjer žene lidera, i nesebične podrške, kako umjetnicima, tako i saradnicima u KIC "Budo Tomović", te i građanima - navedeno je u obrazloženju nagrade koju je prva dama "srca kulture grada" dobila - jedna je od 10 dobitnica Nagrade „Power Women 2022“ koju je sinoć u Baru dodijelila Internacionalna konferencija ženskog preduzetništva “Politike za žene preduzetnice“ i Međunarodno takmičenje „Preduzeće koje podržava porodicu“ („Family friendly company“).  
 
0
Predrag Vušurović, građanski aktivista, pred večerašnji protest poručuje
Ni pred kime na koljena - nikad ruke u vis!
          - Građanski prkosno, hladne glave i vrela srca, evropski gospodstveno i crnogorski inatno, niđe i nizašta drugo do na branik Domovine i njenog Ustava!
Do parlamentarnih izbora, pa ko šta ponese i zasluži! Niti puzimo, niti to namjeravamo učiti! Još manje ćemo dopustiti planirani, puzajući puč!
Ni pred kime na koljena i nikad ruke u vis! - poručio je pred večerašnji protest Predrag Vušurović: 
 
0
Građanska inicijativa “21. maj” zahtijeva od Uprave policije da prestane sa zatrašivanjem građana
Građani da ignorišu - nezakonito pozivanje!
         - Građanska inicijativa “21. maj” ukazuje svim građanima i građankama da pozivanje građana telefonom ili putem pisanog poziva bez konkretizovanog razloga pozivanja ne predstavlja zakonito djelovanje policije i da ih kao takve slobodno ignorišu uz zahtjev da im u pisanim pozivu preciziraju i objasne zbog čega ih pozivaju na informativni razgovor i koje krivično djelo ili prekršaj istražuju. Kada prime takav poziv imaju pravio da se pozoivu na svioja prava i zatraže pravnu pomoć - saopštila je GI "21. maj", koja zahtijeva od Uprave policije da prestane sa zatrašivanjem građana i neosnovanim pozivanjem na informativne razgovore. 
 
0
Slika dana
Ima nas!
 
 
0
Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Njegošev dan - nedjelja!
- Zakonom o državnim i drugim praznicima propisano je da se ovaj praznik praznuje jedan dan i to na dan praznika, te je shodno tome povodom Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture neradni dan nedjelja, 13.novembar - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.  
 
0
Govor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Implementacionom samitu o klimi, Konferencije UN o klimatskim promjenama COP27
Dekada odluke da - sačuvamo Planetu!
- Da li smo spremni da u odlučujućoj dekadi ubrzamo klimatsku akciju i sačuvamo Planetu? Čini se da izbora nemamo. Odgovornost za implementaciju obećanog i prihvaćenog je na svima nama. Ne samo na globalnom političkom liderstvu i partnerstvu između razvijenog svijeta i zemalja u razvoju; ne samo na hitnosti usaglašenog i klimatski odgovornog djelovanja vlada, investitora i biznis sektora; nego na svakom građaninu pojedinačno. Svi možemo i moramo doprinijeti da ciljevi Pariskog sporazuma postanu naša realnost. Vrijeme curi, a izazovi i problemi s kojima smo suočeni postaju sve kompleksniji - zaključio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govor na Implementacionom samitu o klimi, Konferencije UN o klimatskim promjenama COP27. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podržao sjutrašnji protestni skup ispred Skupštine Crne Gore
Vratiti legitimitet - zaštiti državu!
    - Podrška sjutrašnjem protestnom skupu, čiji je cilj vraćanje kredibiliteta i legitimiteta institucujama i zaštita Crne Gore. Nema opasnijeg podrivanja institucija nego kad se u parlamentu ne poštuje Ustav i ruši ustavni poredak - poručio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji učestvuje na Konferencije UN o klimatskim promjenama COP27 u u Sharm el Sheiku.
 
 
0
Predsjednica Skupštine Crne Gore pozvala predsjednike parlamentarnih partija u srijedu
Hitan konzensus - ugrožena je bezbjednost!
- Imajući u vidu da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, ali i društvenol krizi, smatrala sam neophodnim da se pod hitno nađe način da se otvori dijalog svih parlamentarnih partija. Uputila sam danas dopise svim predsjednicima za sastanaak koji je zakazan za srijedu u 12. Ono što me posebno brine jeste da u ovom izazovnom trenutku ponašanjem i postupanjem svih polittičkih subjekata došli smo u situaciju gdje dovodimo u pitanje bezbjednost u državi. Smatram to izuzetno velikimm problemom i smatram oavezom svih političkih subjekata da nađemo način da se dogovorimo o vrlo važnim pitanjima koja opterećuju naše društvo - naglasila je na današnjoj press konferenciji predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović. 
 
0
Predsjednik Crne Gore vratio Skupštini Crne Gore Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore na ponovno odlučivanje
Otvara pitanje - očuvanja ustavnosti i zakonitosti!
- Predsjednik je stao na stanovište, da sagledano kroz prizmu vladavine prava, sve to bi neizbježno vodilo konstituisanju pogodnog ambijenta da se, zajedno sa dosadašnjim upitnim i atipičnim postupanjima skupštinskog rukovodstva i promjenljive parlamentarne većine prenebregne imperativ trajnog afirmisanja standarda bezlične strukrture vlasti, zatim neophodnog supstancijalnog i proceduralnog legitimiteta zakona, kao obilježja po čijem se postojanju pravno uređene države i organizovana društva upečatljivo razlikuju i odvajaju od onih koja to nijesu - zaključuje saopštenje za javnost savjetnika Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić obrazlažući zašto je Predsjednik Crne Gore vratio Skupštini Crne Gore Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore na ponovno odlučivanje.
Saopštenje prenosimo integralno: 
 
0
Forum slobodnih građana "Luča" poziva na sjutrašnji protest ispred Skupštine Crne Gore
Prvi zahtjev - vanredni izbori!
- Izražavanje protesta povodom urušavanja Ustavom utvrđenih normi, jasno istaknuti zahtjev za sprovođenje prijevremenih parlamentarnih izbora i povlačenje iz procedure prijedloga Zakona o predsjedniku - jasno su definisani program i ciljevi sjutrašnjeg protesta koji ispred Skupštine Crne Gore od 18 - pod motom "Ima nas" - organizuje Forum slobodnih građana "Luča" i koji poziva sve pojedince, grupe građana, udruženja i političke subjekte da iskažu svoj stav i da se uključe u zajedničko vaninstitucionalno i institucionalno djelovanje.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|