Brze Cinjenice - Društvo

1
Prijavljen oporavak kod 476 pacijenata
Petoro preminulo - 359 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate 2 699 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 359 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (2), Kotor (1), Nikšić (1) i Bar (1). Među preminulima najmlađi je imao 43, a najstariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 476 pacijenata.  
 
1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na samitu Zapadnog Balkana u Skoplju
Kada savladamo korupciju i kriminal - uslijediće i pomirenje!
- Svaka kriza je ujedno i nova šansa. Smatram da zemlje Zapadnog Balkana konačno moraju razumjeti da samo solidarnost, ekonomska saradnja, integracija i iskreno razumijevanje mogu dovesti željeni napredak. Moramo pomjeriti fokus sa negativnih tema koje svakodnevno truju javni prostor, na one koje su zaista bitne, a koje se tiču izgradnje nezavisnih institucija, bolje distribucije pravde, infrastrukturne povezanosti, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ukazao je potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović, na samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Skoplju u organizaciji uglednog britanskog lista "The Economist". 
 
1
Ispred Ministarstva finansija održan protest građana zbog stalnog povećanja cijena goriva
Država treba da - uradi samo korak!
- Očekujemo da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić hitno zakaže sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, naš Prijedlog zakona o smanjenju akciza je u fiokama od 18. januara 2020. Ukoliko je cijena goriva svugdje niža nego u Crnoj Gori, onda je jasno da država treba da uradi samo jedan korak, da Vlada Crne Gore predoži smanjenje akciza, ili da Skkupština Crne Gore usvoji Prijedlog SDP za smanjenje akciza za 16 odsto i da smanji rekordne cijene goriva - apelovao je Mirko Stani´, poslanik SDP, na protestu građana ispred Ministarstva finansija zbog stalnog povećanja cijena goriva.
"Vlada je bušotina!" i "Vlada leti na kLerozin" i pitanje "Zdravko, koliko je BOCA nafte?, "Hoćete li posijee tri litra ulja, dijeliti po tri litra benzina" - neki su od transparenata koje su nosili neyadovoljni građani.
 
 
1
Predsjednik Crne Gore primio novoimenovane ambasadore Crne Gore pri EU i u Italiji
Optimalno predstavljjanje - za strateški cilj!
- Da optimalno obavi posao sa stanovišta interesa Crne Gore, dajući neophodan impuls oživljvavanju procesa i doprinoseći ostvarenju strateškog cilja - poželio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović novoimenovanom ambasadoru Crne Gore pri EU Petru Markoviću.
Predsjednik je uz čestitke za imenovanje ambasadorki Šofranac Ljubojević, podsjetio na značaj saradnje sa važnim susjedom i partnerskom zemljom Italijom, uz uvjerenje da će novoimenovana ambasadorka u Rimu, ukazano povjerenje iskoristiti na najbolji mogući način u službi prioritetnih interesa naše zemlje. 
 
1
Infekcija SARS-CoV-2 svakodnevno uzima danak
Preminulo petoro - novopozitivnih 341!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate 2 647 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 341 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (1), Pljevlja (1), Nikšić (1), Cetinje (1) i Andrijevica (1). Među preminulima najmlađi je imao 50, a najstariji 84 godine.
Prijavljen je oporavak kod 497 pacijenata.  
 
1
Premijer Zdravko Krivokapić na Digital Summit - Western Balkans 6
Ne treba da budemo - robovi tehnologije!
- Osnovno opredjeljenje Vlade je pametan, održiv i inkluzivan pristup, a da bi se to moglo realizovati u praksi neophodna je digitalna transformacija. Tehnologija je prisutna, ali ne treba da budemo robovi tehnologije. Ona treba da služi čovjeku, a ne čovjek tehnologiji.
Pandemija koronavirusa nametnula jednu dobru stvar, a to je da bude što više digitalnog i da pređemo na način razmišljanja koji je digitalan - istakao je predsjednik Vade Crne Gore Zdravko Krivokapić na Digital Summit - Western Balkans 6.  
 
1
Rekli su - potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik URA dr Dritan Abazović
Vlada nije - za lične i tuđe interese!
- Ako neko misli da treba da građane drži kao taoce, jer misli da treba da bude na funkciji, ja to mišljenje ne dijelim. Ne mislim da je to korektno. URA podržava Vladu, nastaviće da je podržava, to nije sporno. Možemo li da je poboljšamo, možemoURA je rekla za šta se zalaže. Neka "Demokrate" kažu da li im je prihvatljivo da "DF" bude u Vladi. Ako neko misli da ostvari lične, illi još gore, nečije tuđe interese preko Vlade Crne Gore, to se neće desiti - poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik URA dr Dritan Abazović. 
 
1
Predsjednik Vlade Crne Gore čestitao CANU 50 godina od osnivanja
U polustoljeću afirmisala - slobodarstvo i razboritost!
         - Svojim pregalaštvom, CANU je kroz proteklo polustoljeće afirmisala slobodarstvo i razboritost, bez kojih nema napretka, kako u naučnom i umjetničkom radu, tako ni u sveukupnim, tekućim društvenim procesima. Stručni dometi vaših članova i onih koji se nalaze u predvorju najreprezentativnijeg naučnog doma jedne države i kulture, učinili su da Crna Gora bude nezaobilazno prepoznata u naučnim i umjetničkim krugovima, ne samo regiona, već i svijeta - ukazao je profesor Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore, u čestitki CANU povodom 50 godina od osnivanja.
Čestitku premijera prenosimo integralno: 
 
1
Predsjednik Crne Gore primio je ambasadorku Ujedinjenih Arapskih Emirata
Đukanović pozvan - na Samit održivosti!
Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata Nabila al Šamsi, koju je danas primio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, uručila mu je pozivno pismo šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana za učešće na Samitu održivosti koji se održava u Abu Dabiju u januaru naredne godine. 
 
1
Biro za operativnu koordinaciju nije se izjasnio o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju
"Pod lupom" i - (ne)postupanje Tužilaštva!
- Nakon dodatnog sagledavanja prikupljenog materijala, Biro za operativnu koordinaciju konačno će se izjasniti i donijeti zaključke o Izvještaju Komisije o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju - saopšteno je danas nakon sjednice BOK, koji je naveo da će se dio zaključaka o Izvještaju odnositi i na ulogu i postupanje Tužilaštva, prije, u toku i nakon događaja na Cetinju. 
 
1
Osam smrtnih ishoda, 448 novopozitivnih i oporavak kod 517 pacijenata
Preminuo pacijent - od 19 godina!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate 2 897 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 448 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno 8 smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (2), Pljevlja (2), Nikšić (2), Ulcinj (1) i Plužine(1). Među preminulima najmlađi je imao 19, a najstariji 78 godina.
Prijavljen je oporavak kod 517 pacijenata.  
 
1
Četvrti Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana
Digitalna transformacija - za bolju komunikaciju!
         - Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija posvećeno je efikasnijem unapređenju programa digitalne transformacije, kao i pružanju bolje komunikacije, prekogranične saradnje i razmjene podataka sa regionom, Evropskom unijom, preduzećima, civilnim sektorom u cilju zadovoljavanja potreba građana.
To je, na otvaranju 4. Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, saopštila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić. 
 
1
Prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novopozitivnih 235 - oporavak kod 343!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate 1561 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 235 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno šest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (2), Pljevlja (2), Bijelo Polje (1) i Nikšić (1). Među preminulima najmlađi je imao 67 a najstariji 81 godinu.
Prijavljen je oporavak kod 343 pacijenata.  
 
1
Prijavljen oporavak kod 374 pacijenta
Preminulo troje - 288 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate 2536 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 288 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno tri smrtna ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Nikšić (1), Pljevlja (1) i Ulcinj (1). Među preminulima najmlađi je imao 65 a najstariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 374 pacijenta.  
 
0
Rekli su - predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
Zapad ne razumije - ulogu SPC za "srpski svet"!
- Ako nekome na Zapadu jednostavno kažete da postoji neki spor između države i jedne vjerske zajednice u Crnoj Gori, to će shvatiti u smislu da država nije dovoljno fleksibilna, a još ako je riječ o državi sa Balkana, sa komunističkom prošlošću, odmah im se može činiti da im je sve jasno. Ali ne razumiju da tu nije riječ o pitanju vjerskih sloboda nego je riječ o pitanju instrumentalizacije vjerske zajednice za rušenje suverenosti susjednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom “srpskog svijeta” - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 
 
0
Prijavljen oporavak kod 489 pacijenata
Troje preminulo - 408 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate 3030 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 408 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno tri smrtna ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (1), Bar (1) i Bijelo Polje (1). Među preminulima najmlađi je imao 84 a najstariji 89 godina.
Prijavljen je oporavak kod 489 pacijenata.  
 
0
Prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novopozitivnih 391 - 414 oporavjenih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana (četvrtak, 07.10.2021. godine) završile analizu i IJZCG dostavile rezultate 2810 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovan 391 novopozitivni slučaj infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (4), Bijelo Polje (1), Ulcinj (1), Bar 1) i Tuzi (1). Među preminulima najmlađi je imao 66 a najstariji 94 godine.
Prijavljen je oporavak kod 414 pacijenata.  
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zvaničnu posjetu Gruziji završio obilaskom administrativne granice Odzis
I za najbolje ideje - prepoznati vrijeme!
- Crna Gora podržava teritorijalni integritet Gruzije i njena nastojanja da uspostavi punu kontrolu nad svojim teritorijama u okviru međunarodno priznatih granica, sa punim suverenitetom i da se bore za budućnost koju sama bira. Ono što smo tražili za nas, želimo i za druge. Možemo imati najbolje ideje, ali je važno prepoznati najbolje vrijeme za njihovu realizaciju - uz zahvalnost za dobrodošlicu tokom prve posjete Gruziji i riječi prijateljstva i podrške za pravilno odabranu strategiju za budućnost ove zemlje, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je u razgovoru sa predsjednikom Vlade Gruzije Iraklijem Gharibashvilijem.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zvaničnu posjetu Gruziji završio je obilaskom administrativne granice Odzisi. 
 
0
Od sjutra ublažene mjere u borbi protiv koronavirusa
Skraćena izolacija - u tržne centre bez potvrde!
       - Broj novooboljelih u poslednje dvije sedmice opao je za 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tooga. I broj hospitalizovanih manji je za 11 odsto. Ukupan broj preminuih za posl,ljednje dvije sedmice za 18 odsto manji je u odnosu na dvije sedmicce ranije. Shodno svemu, Vada Crne Gore odlučila je da mjere u borbi protiv koronavirusa prilagodi stanju na terenu. Od sjutra ukida se nacionana digitalna COVID potvrda kao usov za ulazak u tžne centre, posllovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu kvadrata. U skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana. To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo - saopštio je na današnjoj press konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa pedsjednicom Gruzije Salome Zourabichvili:
Borimo se da povratimo - interesovanje EU!
- Crna Gora sada prolazi jedno zanimljivo i sasvim novo političko iskustvo. Mi smo imali jednu kontinuiranu vlast tokom prethodnih trideset godina, prošle godine je došlo do promjene vlasti, pozdravili smo to vjerujući da svaka promjena vlasti donosi neki novi impuls demokatskom razvoju zemlje. Međutim, kada se promjena vlasti događa u ovako komplikovanim geopolitičkim okolnostima ona nije nažalost samo unutrašnje političko pitanje nego biva i geopolitičko pitanje, i danas je ZB poprište opet sukobljavanja raznih geopolitičkih projekcija. Uprkos tome, želim da kažem da sam čvrsto uvjeren, i na bazi ovog novog jednogodišnjeg iskustva, da Crna Gora ostaje stabilno na putu dalje evropske integracije. Pored članstva u NATO, mi smo i zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovaranja sa EU, imamo otvorena sva pregovaračka poglavlja, nažalost, imamo i žal zbog pada interesovanja EU poslednjih godina da nastavi politiku proširenja, ali ne samo mi nego sve zemlje našeg regiona borimo se da probudimo ili povratimo interesovanje EU za dalju evropeizaciju našeg regiona, i želim da vam kažem da je jučerašnji Samit EU-ZB održan u Ljubljani udahnuo jedan novi dah optimizma i vjerujem da bi se mogla obnoviti intezivnija saradnja između ZB i EU u korist jasne i dogledne evropske perspektive svake od naših zemalja - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poslije razgovora sa predsjednicom Gruzje Salome Zourabichvili.
Njihove izjave prenosimo integralno: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|