Brze Cinjenice - Društvo

2
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović o najavi da će Predsjednik Crne Gore da raspusti parlament
Po Ustavu - Đukanović to ne može!
- Ustav je vrlo jasan i on (Đukanović), po Ustavu, tu mogućnost nema. Imao bi je da je dao mandat (lideru Demosa Miodragu) Lekiću u septembru, i da je Lekiću isteklo 90 dana. On (Đukanović) bi, da je mogao ukazom, vjerovatno taj ukaz primijenio u septembru kad se odlučio da ne da mandat - kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović odgovarajući da prokomentariše nezvanične najave da bi Đuk tanović mogao da raspusti parlament. 
 
2
Novinarka Kaćuša Krsmanović u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV
- Agencija za nacionalnu bezbjednost je potpuno pod kontrolom premijera kojem je izglasano nepovjerenje Dritana Abazovića, nakon što je smijenio Sava Kenteru sa pozicije direktora Agencije i ubacio bliskog čovjeka Artana Kurtija, koji suštinski rukovodi ANB -kazala je novinarka Kaćuša Krsmanović u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV. 
 
2
GP "IMA NAS" izdao proglas sa ciljevima večerašnjeg protesta
Nema više - mjesta kompromisima!
- Povlačenje pučističkog Zakona o predsjedniku! Hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, radi stvaranja preduslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora! Hitan dogovor o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi Crna Gora što prije dobila državno odgovornu vladu koja će štititi državne interese i obezbijediti nastavak evropskog puta zemlje! Odustajanje od najavljenog pristupanja inicijativi „Otvoreni Balkan“! Oslobađanje tužilaštva Crne Gore i sudske vlasti od političkih uticaja i stvaranje uslova za njihov nezavisan rad, u interesu svih građana! - ciiljevi su navedeni u Proglasu Pokreta "IMA NAS", koji večeras od 19 ispred Skupštine Crne Gore organizuje četvrti, dosad najmasovniji protest.
Proglas prenosimo u cjelosti:
 
 
2
Slavna crnogorska rukometašica Milena Raičević podržala pokret “Ima nas”
Pokažimo im - kako se bori za Crnu Goru!
- Pozivam da sjutra budemo kao jedan tim i zajedno pokažemo da za nju ima ko da se bori. Da nas ima, da je čuvamo za nas, za našu djecu i naš zajednički dom. Vidimo se sjutra ispred Skupštine”, zaključila je naša poznata rukometašica Milena Raičević uoči protesta zakazanom za utorak, 20. decembra u 19 - Podrška Pokretu “IMA NAS” ovih dana dolazi sa svih strana. Danas je svoju podršku pružila i naša slavna crnogorska rukometašica Milena Raičević, koja je, kako je kazala, kroz svoju karijeru naučila kako se gine i bori za svoju zemlju koju voli.  
 
1
Reki su - crnogorski pjesnik i kolumnista gradskog portala Đorđe Šćepović o "doživotno odlazećem tehničkom premijeru Dritanu Abazoviću
Uživaju da lažu - i nikad se ne kaju!
- Nije da sam naročit ekspert po pitanju laži, ali živimo u vremenu u kojem su nam mnoga saznanja lako dostupna. Pa, čujmo što nauka kaže o Dritanu Abazoviću.
Na početku nauka kaže da je važno imati na umu da patološki lažovi ne mogu da kontrolišu svoju potrebu da konstantno lažu. To im je, kaže struka, gotovo automatski impuls. Oni uživaju u tome da lažu i nikad se zbog toga ne kaju. Patološko laganje nauka dovodi u vezu s narcisoidnim poremećajima ličnosti. Često se, kažu upućeni, patološko laganje može javiti kod onih sklonih egoizmu, sebičnosti, opsesivnom i kontrolišućem ponašanju, niskom samopouzdanju, i sličnom. Istraživanja dokazuju da patološki lažovi nemaju svijest o posljedicama svojih laži, niti strah da će biti razotkriveni. Ovako otprilike izgleda profil Dritana Abazovića - napisao je crnogorski pjesnik i kolumnista gradskog portala Đorđe Šćepović o "doživotno odlazećem tehničkom premijeru Dritanu Abazoviću. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio čestitku povodom 19. decembra – Dana Glavnog grada
Svijetli datum - putokaz razvoja!
         - Taj svijetli datum jedan je od vječitih putokaza zajednici i utrli put ponovnoj državnoj nezavisnosti i njenom savremenom razvoju, do članstva u NATO i liderstva u evropskim integracijama - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 19. decembra – Dana Glavnog grada, gradonačelniku Ivanu Vukoviću, predsjedniku Skupštine Glavnog grada Đorđu Suhihu, odbornicima i svim građanima Podgorice, uz najbolje želje za njen dalji napredak i razvoj. 
 
1
Crnogorski proslavljeni bacač diska Danijel Furtula video-porukom podržao pokret “IMA NAS"
Možemo da odbranimo - naše temeljne vrijednosti!
- "O najmanji od naroda! Tvrda stijeno tvrđeg kraja! Prijestolje od slobode, ti velika Crna Goro” - stihovima čuvenog engleskog pjesnika Lorda Alfreda Tenisona crnogorski proslavljeni bacač diska Danijel Furtula započeo je video-poruku podrške pokretu “IMA NAS”.
U nastavku obraćanja Danijel Furtula je pozvao sve građanke i građane Crne Gore da prisustvuju protestu zakazanom za večeras od 19 na platou ispred Skupštine Crne Gore.  
 
1
Odgovor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na pitanje o zajedničkom dogovoru oko sudija Ustavnog suda
Pitanje je samo - dobra vollja!
            - Došli smo u finalu do situacije u kojoj je u plenumu trebalo odlučivati o onome što je jednostrano utvrdila vladajuća koalicija. Epilog je poznat i očekivan. Dan nakon toga, opozicija je opet izašla sa zahtjevom prema redsjednici parlamenta i predsjednici Ustavnog odbora da odmah otpočne proceduru objavljivanjem oglasa za prikupljanje interesovanja zainteresovanih kandidata za sudije Ustavnog suda. U najdužem trajanju te procedure, to je otprilike oko mjesec i ostatak vremena koliko je potrebno da se obavi razgovor sa prijavljenim kandidatima i da se utvrdi lista. Dakle, uz malo dobre volje potpuno je jasno da je taj posao mouće obaviti u roku od 30,40 dana. Danas da odlučimo da skratimo mandat parlamentu i da idemo u raspisivanje izbora, to ne bi mogli za kraće. Prema tome, nema nikakvog problema da se može blagovemeno izabrati Ustavni sud i da se nakon toga mogu u potpunosti obezbijediti uslovi za punu legitimnost rezultata izbora. Kao i uvijek, pitanje je samo dobre vollje. Jasno je da u dosadašnjim pstupcima vladajuće većine nije bilo dobre voje. Ostaje da vidimo da li će je biti u narednom periodu - odgovorio je Predsjednika Crne Gore Milo Đukanović na pitanje o zajedničkom dogovoru o izboru sudija Ustavnog suda: 
 
1
Predsjednik Crne Gore Mila Đukanović na press konferenciji povodom ponovnog izglasavanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore
Ne želim sa - rušitejima Ustava i države!
- Suočen sa izborom da li na neodgovornost kršenja Ustava od parlamentarne većine i sam odgovoim nepoštovanjem svoje precizno utvrđene obaveze, opredijelio sam se da i ovog puta bespogovorno pštujem Ustav Crne Gore. To je moj odnos prema državi na čijem sam čelu. Ne želim da se pridružim onima koji sa bilo kojim obrazloženjem ruše Ustav i rade protiv države. Nema i ne može biti alibija za abtiustavno i antidržavno djelovanje. Nikome, posebno Predsjedniku države. Odgovornost za primjenu ovog neustavnog zakona snosiće oni koji su ga i usvojili. Nemam namjeru da u tome učestvujem - zaključio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na press konferenciji povodom ponovnog izglasavanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore.
Istovjetno kao u uvodnom izlaganju - prenosimo ga integrano - "Ne želim da učestvujem u implementaciji neustavnog zakona" - glasio je i njegov odgovor na pitanje novinara da li će ponovo organizovati konsultacije kako bi se izabrao mandatar.
   
 
 
1
U prethodnih 10 dana registrovano 414 inficiranih osoba, a da nije prijavljen nijedan smrtni slučaj
Posjete u bolnicama - i dalje zabranjene!
- U prethodnih deset dana registrovano 414 inficiranih osoba, a da nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa Kovidom 19. Kako nam je saopštio, na snazi će ostati mjera zabrane posjeta u bolnicama zbog sezone povećane aktivnosti respiratornih virusa (SARS-CoV 2, RSV, influenca), te da će one važiti sve do poboljšanja epidemiološke situacije - kazao je u intervjuu za Portal RTCG direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. 
 
1
Izvjestilac Evropskog parlamenta obavijestio predsjednicu Skupštine Crne Gore
Otkazana sjednica - sa POPS!
- Nakon izglasavanja izmjena Zakona o Predsjeddniku otkazana je sjeddnica Parlamentarnog odbora EU I Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje - obavijestio je izvjestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik predsjednicu Skupštine Crne Gore Danijelu Đurović.
- DF je uspio u namjeri da Crnu Goru potpuno skrene sa EU puta. Upozoravali smo danima DF-ove partnere i pomagačeda da je Crna Gora pred medjunarodnom IZOLACIJOM ukoliko se usvoji anti-evropski, pro-ruski, neustavni zakon o Predsjedniku. Crna Gora sve je dalja od EU. Vanredni Izbori za spas Crne Gore - prokomentarisao je pje poslanik DPS Nikola Rakočević. 
 
1
Povodom sinoćnjeg incidenta ispred Skupštine Crne Gore apelovala Ambasade USA u Podgorici
Pozvali na - pronalaženje mirnih rešenja!
- Pozivamo sve crnogorske čelnike i građane na nastavak razgovora i pronalaženje mirnih rešenja za političke probleme - kažu na Tviter nalogu Ambasade SAD u Podgorici. Sjedinjene Države pozivaju na hitan povratak mirnom i konstruktivnom diskursu. Pozivamo sve crnogorske čelnike i građane na nastavak razgovora i pronalaženje mirnih rješenja za političke probleme - povodom sinoćnjeg incidenta ispred Skupštine Crne Gore apelovala je u Ambasada USA Podgorici.  
 
1
Neslavno i sramno završena Treća sjednica Drugog redovnog zasijedanja u 2022.
Izdaja Crne Gore - po dubini, do korijena!
    - Izdaja Crne Gore po dubini i do korijena - riječi građanskog aktiviste Predraga Vušurovića najbolji su izvještaj onoga št se danas, 16. dana treće sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2022. dogodilo i uu parlamentu i pred njim. I od neustavne parlamentarne većine koja je usvojila neustavni Zakon o Predsjedniku Crne Goe i policije koja je na narod Crne Gore bacala dimne bombe i suzavac i od malobrojnih isprovociranih učesnika dotada mirnog građanskog prtesta koji su revolltirani odlukama "njihovih" predstanika u najvišem zakonodavnom dommu i djelovanjem "Njihovih" čuvara reda i mira, kamenicama razbili par stakala na parlamentu i ODVUKLI jednu od dvije zaštitne ograde koja ih je dijelila od njihove kuće! 
 
1
Uprkos policijskim blokadama Podgorici i gotovo cijelog Glavnog grada, održan protest GP "IMA NAS"
Ustavni sud ostao - bez sudija!
            - Izađite izdajice na ulice Pogorice na ulice Podgorice, Pred Skupštinom okuplja se masa, ovoj Vladi nema spasa orilo se "Izdajazda, izdaja" prije podne pred Skupštinom Crne Gore na protestu koji je za odbranu Crne Gore organizovao građanski pokret "IMA NAS", a u parlamentu nije usvojen nijedan od četvoro predložennih kandidata za sudiju Ustavnog suda, tako da je ostao nefunkcionalan. Protest je održan uprkos kiši, hladnoći i tome što je plicija blkirala sve prilazne saobraćajnice glavnom gradu, a jake poicijske snage po cijelom su gradu.
- Nije nas okupo ni "Ima nas", niiijesu nas okupili SD, SDP i Liberali, okupila nas je Crna Gora - naglašeno je na protestu, a među narod izašli su Draginja Vuksanović Stanković i Andrija Popović, kao i njihove kolege iz poslaničkih klubova SDP i LP.
Nešto prije 15 poslanici su otišli na pauzu, poslije koje će glasati o neustavnoj Izmjeni Zakona o Predsjedniku. 
 
1
Uprava policije saopštila je da će snimati danaašnji protest pokreta “Ima nas”
Policija snima - od 10 do kraja!
- Shodno članu 93. Zakona o unutrašnjim poslovima obavještavamo vas da će službenici Uprave policije vršiti snimanje javnog okupljanja u Podgorici koje se najavljuje putem društvenih mreža i medijskih portala za sjutra u 11. Policija će snimati javno okupljanje i najavljene auto kolone u Podgorici, a snimaće od 10 do završetka javnog okupljanja - najavila je Uprava plicije Crne Gore.
Tokom trajanja okupljanja biće zatvoren Bulevar Stanka Dragojevića, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog – od hotela Hilton do Stare zgrade Vlade i Karađorđeva ulica – od Ulice slobode do Bulevara Stanka Dragojevića. 
 
1
Crnogrski PEN centar upzorava
Poslanici spremni da - izglasaju izdaju!
- Ukoliko danas u Skupštini Crne Gore budu usvojene protivustavne Izmjene Zakona o predśedniku – od Venecijanske komisije i Evropske unije ocijenjene kao opasno ugrožavanje pravnoga poretka – biće to akt koji se nedvosmisleno može okarakterisati kao državni udar - saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra. 
 
1
Slika i poruka dana
Odustajanja nema - branićemo državu!
- Odustajanja nema, odlučno ćemo braniti institucije! - poručili su iz Pokreta “Ima nas”. 
 
1
Diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora
Dopuna Zakona o predsjedniku - državni udar!
- Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku bio bi državni udar i uvod u haotično stanje – ocijenio je na Tviteru diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović. 
 
1
Organizatori sjutrašnjeg protesta "Ima nas" ukazuju da je odgovor građanske i evropske Crne Gore obaveza
Neki spremni da - unište državu!
- Nakon današnjeg kraha pregovora jasno je da je dio političkih partija spreman da ide do kraja u rušenju ustavnog poretka i uništavanju države i da je odgovor građanske i evropske Crne Gore obaveza svakog odgovornog pojedinca u zemlji - poručuju organizatori sjutrašnjeg protesta dr "Ima nas". 
 
1
Kabineta Predsjednika Crne Gore zatražiće pred nadležnim odgovornost načelnika istražnog zatvora u UIKS
Nasrnuo na - najvišu državnu instituciju!
          - Načelnik istražnog zatvora u UIKS Predrag Spasojević je na krajnje neprimjeren način nasrnuo na najvišu državnu instituciju, na Predsjednika Crne Gore. Ne pamti se takva degradacija državne uprave. U tome su mu tercirali i voditelj i učesnici emisije - Kabinet Predsjednika će zatražiti odgovornost Spasojevića u odgovarajucem postupku pred nadležnim organima zbog flagrantnog kršenja Zakona o državnim službenicima i namještenicima, saopštio je na Tviteru šef kabineta predsjednika Crne Gore Miodrag Radović. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10| |11| |12| |13| |14|