Brze Cinjenice - Društvo

18.11.23
Službanici SDT uhapsili bivšeg direktora Uprave policije
Stojanoviću i Baćoviću - zadržavanje do 72 sata!
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili jutros su bivÅ¡eg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, a zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje, u vezi sa Å¡vercom cigareta. Nakon hapÅ¡enja, Stojanović je sproveden u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja, gdje je sasluÅ¡an. Oko 19.30, Stojanović je priveden u Specijalno državno tužilaÅ¡tvo (SDT), a nakon sasluÅ¡anja određeno mu je zadržavanje do 72 sata.  
 
16.11.23
Nastavljena Prva sjednica Drugog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore
Konstatovani novi - poslanički mandati!
    Počekom poslaničkih mandata Dragani Vučević, Gordanu Stojoviću, Nađi Laković, Branki Marković, Vladimiru Bakraču, Milanu Zečeviću, Tonćiju Janoviću, Armenu Å ehoviću, Maji Vučelić, Jelenki Andrić, Nikoli Rovčaninu, dr Albinu Ćemanu, Momčilu Lekoviću, DuÅ¡ku Stjepoviću, Slađani Kaluđerović, Bogdanu Božoviću i Artanu Cobiju umjesto poslanika koji su podnijeli ostavke - Milojka Spajića, Anđele JakÅ¡ić Stojanović, Filipa Radulovića, dr Vojislava Å imuna, Naide NiÅ¡ić, Maide Gorčević, Filipa Ivanovića, Andreja Milovića, Mirka Đukića, Srđana Pavićevića, Vladimira Martinovića, Alekse Bečića, Moma Koprivice, Dragana Krapovića, Dragoslava Å ćekića, Vladimira Jokovića i Nika ĐeljoÅ¡aja - danas je nastavljena Prva sjednica Drugog redovnog zasijedanja SkupÅ¡tine Crne Gore. 
 
15.11.23
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na regionalnom skupu Inicijative "Balkanski dijalozi"
Protiv kriminala - za reforme pravosuđa!
             - Pred nama su važni zadaci u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reforme u pravosuđu, Å¡to mora biti prioritet nove Vlade, parlamentarne većine ali i svih aktera crnogorskog druÅ¡tva u narednom periodu. Ispunjavanjem ovih zahtjevnih zadataka pristupanje Crne Gore EU može dobiti novu, ubrzanu dinamiku. Imajući u vidu ove prednosti i realne Å¡anse, proces evropskih integracija Crne Gore može imati snažnu dodatnu vrijednost i kada je u pitanju region Zapadnog Balkana. NaÅ¡a integracija u EU poslala bi veliku poruku naÅ¡im susjedima, ali i Å¡ire, da se reforme zaista isplate. Å taviÅ¡e, naÅ¡e pristupanje dodatno bi učvrstilo prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu, promoviÅ¡ući ideju da je evropski projekat živ i inkluzivan - naglasio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na regionalnom skupu Inicijative "Balkanski dijalozi". 
 
15.11.23
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u emisiji "Znam da znaš"
Pogrešni rezultati popisa - da Srbija uništi Crnu Goru!
- Bio bi red da ministar vanjskih poslova Filip Ivanoviæ uputi protesnu notu Srbiji, s obzirom na odnose Crne Gore i Srbije, jer ni naslov te knjige nije sluèajan predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.
Ona posebno ukazuje Gospoða Draginja Vuksanoviæ-Stankoviæ je vrlo istaknuta zastupnica crnogorske nezavisnosti i vjerovatno je to bio povod da Vojislav Å eÅ¡elj nju izabere za liènost u svojoj knjizi, pogotovo Å¡to je žena, da je dodatno ponizi i uvrijedi...da se knjiga Vojislava Å eÅ¡elja se svakako odnosi, pored Draginje Vuksanoviæ-Stankoviæ, i na Crnu Goru. 
 
15.11.23
Pred sjednik Skupštine Crne Gore najavio za sjutra nastavak parlamentarnog zasijedanje
Za sedmicu - sudija Ustavnog suda!
- Postigli smo dogovor da za nedjelju dana zakažemo novu sjednicu na kojoj će se glasati o sudiji Ustavnog suda - saopÅ¡tio je Predsjednik SkupÅ¡tine Crne Gore Andrija Nandič, najavljujući za sjutra nastavak parlamentarnog zasijedanje.
Ukazao je da je ostao joÅ¡ jedan pokuÅ¡aj da se dođe do većine kako bi sudija Faruk Resulbegović bio izabran za sedmog sudiju Ustavnog suda. 
 
14.11.23
Advokat Veselin Radulović. u emisiji Pressing o jedinici od EK za reforme u pravosuđu
Umjesto Vesne M - željeli svoju Vesnu M!
- Od 2020. godine nijesmo viđeli volju da se sistem promijeni. Svi su željeli da na ključnim pozicijama dovedu nekoga ko će zamijeniti gospođu Vesnu Medenicu. Dakle, nijesu željeli da umjesto Vesne Medenice dođe profesionalac nego su željeli ‘neku svoju Vesnu Medenicu’ da imaju na poziciji i zbog toga smo tu gdje jesmo sa ocjenom jedan - ocijenio je u emisiji Pressing advokat Veselin Radulović. 
 
14.11.23
Dr Dragan Likić, rukovodilac registra Å¡ećerne bolesti u IJZCG upozorava
Imamo kontinuirani - trend rasta oboljelih!
       - Registar Å¡ećernih bolesti funkcioniÅ¡e od 2013. Ukupan broj odnosi se na osobe kod kojih je otkriven, dijagnostifikan dijabetes i osobe koje su joÅ¡ bolesne nijesu prepoznate, osjećaju se zdravim. ili imaju neku težu komplikaciju Å¡ećerne bolesti i nijesu dijagnostifikovane. To čini ukupan broj od 60 000 oboljelih u Crnoj Gori. Kada je registar počro da funkcioniÅ¡e bilo ih je 22 000. ProÅ¡le godine bilo ih je 28 000. Imamo kontinuiran trend rasta, koji se deÅ¡ava svuda u svijetu i alarnanto je da će se broj rasta oboljellh i dalje nastaviti, tako da možemo očekivati da će do kraja vijeka i dalje nastaviti - upozorio je Dr Dragan Likić, rukovodilac registra Å¡ećerne bolesti u IJZCG, gostujući ns Svjetski dan dijabetisa, u emisiji „Znam da znaš“ „Gradske TV“ upozorio. 
 
14.11.23
14. novenbar - Svjetskog dana dijabetisa
Glavna tema - „Dostupnost lijeèenja dijabetesa“!
„Dostupnost lijeèenja dijabetesa“ tema je danaÅ¡njeg Svjetskog dana dijabetisa! 
 
14.11.23
Pomalo zaboravljeni NebojÅ¡a Medojević, lider "PzP", u emisiji "Kontraverza" na "Adria TV"
Platio sam cijenu - priče o istini!
       - Za svu moju borbu građani su me na parlamentarnim izborima protiv organizovanog kriminala i korupcije, orotiv kriminalizacije druÅ¡tva i države od bivÅ¡e vlasti. Bavio sam se krupnim stvaima, koje su obilježile karakter države Crne Gore i druÅ¡tva crnogorskog, posljednjih 30 godina. Platio sam cijenu priče o istini, ali nije mi žao. U ovim godinama i poslije 30 godina halmÅ¡tag medojesve u pravu satifakcija je za mene. Nijesam se borio Å¡to me je neko platio, ni Å¡to sam olekibao neku nagradu. Jednostavno, bio sam mladi, naivni disident, patriota koji je rano 88. u studentskom domu počeo, na prvim protestima 89. u komunističkom sistemu , prije pada Berlinskog zida, to su događaji 88. bio sam član Å¡trajkačkog odbira u studentskom domu. Moja borba traje 35 godina za Crnu Goru koju sanjam – slobodnu, demokratsku, ekonomski prosperitetnu, sjajnu državu. Sebe doživljavam kao crnogorskog patriotu. Ali, s druge strane, da bi to uspjelo, treba i narod da vas prati. Očigledno je da sam građanima Crne Gore dosadio sa pričim o istini, o pravom stanju crnogorskog druÅ¡tva , o bolesti koja je zahvatila Crnu Goru, a to je ova kriminalizacija, korupcija, koju, očigledno, najveći broj građana ne želi da prihvati. Ne možete bolesni organizam liječiti, ako on nije svjestan svoje bolesti - ukazao je pomalo zaboravljeni NebojÅ¡a Medojević, lider "PzP", u emisiji "Kontraverza" na "Adria TV", pompezno najavljen kao "- "ekspert za tumačenje brojnih javnih sporova koji god inama ostaju bez rjeÅ¡enja, ali prvorazredni svjedok, pa i glavni junak nekih kontraverzi koje su obilježile minule dvije decenije na druÅ¡tveno-političkoj pozornici Crne Gore". 
 
14.11.23
Profesor dr Žarko Korać gostovao u emisiji „Aritmija“ Gradske TV
Ogromno zaduživanje i popis - najveći problemi!
          - Potrebno je da Crna Gora rasterećenije ide u svoju budućnost i da bira ljude koji imaju političke ideje. Beograd želi kolonijalnu Crnu Giru, neće ni jednog polu-nezavisnog predsednika. A nećete naići na previÅ¡e prijatelja u Beogradu, kao Å¡to bi imali prava da očekujete da se Beograd Å¡to manje meÅ¡a. Idete iz krize u krizu. Moraćete kao druÅ¡tvo sazreti i biti otporniji. Moraćete imati svoje medije. Ipak, dolaze mladi, sve se menja. Nisu živele u zajedničkoj državi, znaju samo za Crnu Goru. Nisam pesimista, ovo je jedan jako težak tranzicioni period Crne Gore.Imate dva problema, izabrali ste premijera koji je izraziti ekonomski populista i preti vam ogromno zadućivanje. Sledeća, jako polititički teÅ¡ka stepe nica je popis. Očigledno da ga je malo odložio, ali ne dovoljno i to će biti kamen spoticanja. Popis u kojem ne učestvuju svi građani ima bezvredne rezultate i doćiće do sporenja o njegovim reziltatima. Želim vam viÅ¡e mira i stabilnosti nego Å¡to ima Srbija – zaključio je profesor dr Žarko Korać gostovanje u emisiji „Aritmija“ Gradske TV.  
 
13.11.23
Nenad Èanak, bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, u emisiji "Znam da znaš" Gradske TV"
Popisom bi da Crnu Goru - upišu u "srpski svet"
- Plašim se da bi popis u Crnoj Gori trebao da posluži da se kroz nacionalnu pripadnost graðana pokaže da Crna Gora politièki pripada ‘srpskom svetu’ koji je suštinski jedna maketa ruskog sveta, ocijenio je bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Èanak u emisiji “Znam da znaš†na Gradskoj RTV.
Kako navodi, ko ne zna Å¡ta je “ruski svetâ€, neka pita u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu i naravno u Ukrajini. 
 
13.11.23
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki Å¡pvodom NjegoÅ¡evog dana, praznika crnogorske kulture
Njegošev legat - spona sa civilizacijom!
- NjegoÅ¡ev legat ugrađen je u osnove moderne crnogorske države i predstavlja najveći duhovni kapital i kulturnu vrijednost sa kojom se naÅ¡a zemlja predstavlja svijetu - napomenuo je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki Å¡pvodom NjegoÅ¡evog dana, praznika crnogorske kulture. 
 
13.11.23
Premijer Milojko Spajiæ èestitao Njegošev dan
Njegoševa kosmogonija - poziv na borbu za slobodu!
         - NjegoÅ¡eva kosmogonija iznad je dnevnih i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad liènih ponora i sujeta - zaðevica i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad liènih ponora i sujeta.naglasio je premijer Milojko Spajiæ, èestitajuæi 13. novembar - NjegoÅ¡ev dan, dan crnoforske kulture.  
 
13.11.23
Pokrenuta online peticija kojom zbo objaljivanja knjige Vojislava Šešelja
Uputiti protestnu notu - zbog najgrubljeg vrijeđanja!
          Pokrenuta je online peticija u kojoj se traži da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi protesnu notu Srbiji zbog   objaljivanja knjige Vojislava Å eÅ¡elja kojom se na najgrublji način vrijeđa bivÅ¡a poslanica Draginja Vuksanović-Stanković.
   Tekst peticije prenosimo integralno:  
 
13.11.23
Sa drgog protestnog skupa u znak podrške Palestini
Vlada da osudi zločine i - prekinke sa Izraelom!
          - Pozivamo naÅ¡u vladu da odmah prekinke saradnju u bezbjednosti i vojske sa državom Izrael, da osudi izraelske ratne zličine i pozove na hitnu imokementacuju Rezolucuje UN – poručio je u ime uiks drugos protesta, pslije prteste Å¡etnje od Voadr Crne Gore do Trga nezavisnosti i minuta ćutannja, Jovan Mandić iz pokrets “Solidarnost za Palestiu†na drugom skupu u znak podrÅ¡ke Palestini.
- Danas sam o vdje jer stradanje nedužnih u Gazi koja je poraz civilizacije koj je dozvolila da u 21. vijeku univerzalna Deklaraxija o ljudskim pravima ostane samo to - deklarac ija - mapomenula je Maja Raičevič iz Cetra za ženska prava. 
 
12.11.23
Skupština Crne Gore obilježila je danas 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma
Èlanstvo u EU - krunisanje evropskih standarda!
    - Nikada vÅ¡e ova skupÅ¡tina, „narodni dom“ neæe biti mjesto   gdje se broje samo podignute ruke, ilii zellena svijetla na ekranu, vwæravnopravna grana vlasti koja je tu da realizuje volju naroda Crne Gore. Ispred nas su velike reforme, ukljuèujuæi u kljuènim segmentima naÅ¡eg druÅ¡tva. Vodimo se idejom da postignemo evropski standard, a neka nam priistupanje zajednici razvijenih evropskih zemalja bude kruna tog standarda . naglasio je Andrija Mandiæ, predsjednik SkupÅ¡tine Crne Gore, na sveèanosti obilježavanja 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma na prijemu kojem se nijesu odazvali ambasadori država EU i zemala NATO.
DoÅ¡lo je samo nekoliko meðunarodnih predstavnika, meðu kojima ambadori Sjeverne Makedonije, Rusije, Kine. Palestine, Turske... 
 
11.11.23
Povodom 13. novembra - Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture
Neradni - ponedjeljak iutorak!
- Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, povodom državnog praznika 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, neradni dani su ponedjeljak 13. i utorak 14. novembar - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.
Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vrÅ¡enje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti Å¡tetne posljedice po građane ili državu.  
 
09.11.23
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević razgovarala sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori
Za odlaganje obaveza - više nema!
- Pred nama su jasni zadaci, a vremena za odlaganje i prolongiranje obaveza viÅ¡e nema. Odmah pristupamo izradi sveobuhvatnog Akcionog plana za ispunjenje preporuka iz IzvjeÅ¡taja. Uvjerena sam da 44. Vlada, zajedno sa izvrÅ¡nom i zakonodavnom vlaÅ¡ću može ubrzati put Crne Gore prema EU. Sad je vrijeme da, svi zajedno, posvećenost EU integraciji pokažemo na djelu - ukazala je Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević u razgovoru sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, Karlom Milerom.
Ministarka je kazala da IzvjeÅ¡taj EK predstavlja objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata, te da će poslužiti Vladi kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti. 
 
07.11.23
Poslije pucnjave na Marezi, efikasna reakcija Uprave policije Crne Gore
UhapÅ¡en osumnjičeni za - ranjavanje dvoje!
       - Slobode je liÅ¡eni M.P. (31) iz Danilovgrada i njemu se na teret stavlja krivično djelo ubistvo u pokuÅ¡aju. Naime, sinoć oko 20.20 časova M.P. je nakon kraćeg verbalnog konflikta sa V.S. (43) i S.G. (35), posegao za vatrenim oružjem i ispalio viÅ¡e hitaca u njihovom pravcu, nakon čega se dao u bjekstvo - saopÅ¡tila je Uprava policije Crne Gore. 
 
07.11.23
Pucnjava na Marezi
Poslije svaðe - ranio dvojicu!
            - U podgorièkom naselju Mareza doÅ¡lo je do upotrebe vatrenog oružja i tom prilikom ranjene su dvije osobe - saopÅ¡teno je iz policije.
Jedna osoba pogoðena je u stopalo, a druga u koljeno i nijesu životno ugrožene.
Osumnjièeni je u bjekstvu i policija za njim traga. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|