Brze Cinjenice - Društvo

0
Osnovni sud u Podgorici presudio u korist novinara Nikole Markovića
Raoniću nezakonito - fotelja u javnom servisu!
            - Poništava se odluka tuženog o imenovanju generalnog direktora Radio i Televizije Crne Gore kao nezakonita - presudio je u prvostepenom postupku Osnovni sud u Podgorici, rješavajući u pravnoj stvari Nikole Markovića o imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.
Osim Markovića, tužbu je podnio i Srđan Čović – obojica su bili protivkandidati Raoniću, u trci za izbor na tu funkciju. 
 
0
Predsjednik Crne Gore uputio čestitku povodom 7. januara - Dana Opštine Mojkovac
Baštine slobodarstvo - na braniku države!
- Mojkovac je grad bogate istoije, čiji žitelji vijekovima baštine slobodarstvo kao vanvremenu vrijednost, ponosno stojeći na braniku svoje države - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 7. januara - Dana Opštine Mojkovac, predsjedniku opštine Vesku Deliću, predsjedniku Skupštine Opštine Marku Janketiću, odbornicima i svim građanima Mojkovca uz najbolje želje za dalji uspješan rad 
 
0
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu predložila je izmjene i dopune sistemskog Zakona o odbrani
Prvi put - ANB i brani državu!
    Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu predložila je izmjene i dopune sistemskog Zakona o odbrani kojim se po prvi put Agencija za nacionalnu bezbjednost pominje kao nosilac obaveze da učestvuje u odbrani države. 
 
0
Mir Božji, Hristos se rodi
Srećan Božić!
    Svima koji Božić slave danas, želimo da najradosniji hrišćanski praznik slave još dugo, u zdravlju, miru, sreći i veselji, sa najmilijima!

                         Vaistinu se rodi! 
 
0
Božićna Poslanica Mitropolita Mihaila
Osvanuo nam je - dan nade!
- Teško danas svima onima koji Hrista ljube Judinim poljupcima. Hristos se rodi, budimo srećni, jer osvanuo nam je dan nade, da se Hristovim rođenjem spasimo od domaćih izdajnika i spoljnjih okupatora. Čuvajte se Crnogorci srpskih fariseja koji kidišu na naš mir i sreću, na naše svetinje i imovinu i državu, na našu Crnogorsku pravoslavnu crkvu i nacionalno ośećanje.
Poslanicu Mitropolita Mihaila prenosimo integraalno: 
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića
Prilika da se okupimo - za prosperitet!
- Veliki hrišćanski praznik Božić sa blagim danima koji su pred nama prilika su da se okupimo oko neprolaznih etičkih i civilizacijskih vrijednosti koje nosi božićna simbolika, svjesni da su povjerenje, ljubav i zajedništvo put ka ostvarenju našeg daljeg prosperiteta - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića čestitku sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori uz želje da dane Hristovog rođenja proslave u miru i spokojstvu uživajući zajedno sa svojim porodicama, susjedima i prijateljima. 
 
0
Predsjednik opštine Pljevlja Rajko Kovačević odbio da primi odlazećeg premijera
Nijesu dozvolili - putujuće lutkarsko pozorište!
       - Godinu potpuno ignorantskog odnosa prema našoj opštini, prema našim inicijativama i zahtjevima Abazović i njegova Vlada bi da marketinški „popeglaju“ ovom posjetom i navodnom ogromnom zabrinutošću za zdravlje građana Pljevalja. Ovim gestom, pozerstvu i populizmug Abazovića, želimo jasno staviti do znanja danam je takav pristup od strane najodgovornijeg organa Izvršne vlasti neprihvatljiv. Namjeru da u svoje putujuće lutkarsko pozorište uvuče i lokalnu samoupravu u Pljevljima nijesmo dozvolili - istakao je predsjednik opštine Pljevlja Rajko Kovačević 
 
0
Predsjednik Crne Gore uputio telegram saučešća porodici crnogorskog umjetnika Zorana Kalezića
Ostavio trajni dio - kulturne baštine!
- On je svojim pjesmama obilježio i obogatio kulturu naše zemlje, uvijek ponosan na Crnu Goru i svoje Bjelopavliće iz kojih je potekao i kojima se uvijek vraćao. Njegovo djelo ostaje kao neodvojivi, trajni dio crnogorske kulturne baštine. Zajedno sa vama Zorana danas žale mnogi njegovi prijatelji, poznanici i poštovaoci širom Crne Gore i bivše Jugoslavije. Molim vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća - ukazao je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u telegramu saučešća porodici Kalezić telegram saučešća povodom smrti istaknutog crnogorskog umjetnika Zorana Kalezića. 
 
0
Građanska inicijativa “21. maj” osuđuje bombaški napad na imovinu policijskog službenika
Poslije govora mržnje - smanjena bezbjednost!
- Napadi na policijske službenike i njihove familije je i očigledan indikator da je nakon ekspanzije govora mržnje značajno smanjena i ukupna bezbjednost u društvu. Iskazujemo solidarnost sa njegovom familijom, a policajcu Šćekiću podršku da nastavi sa profesionalnim, odgovornim i visokomoralnim obavljanjem policijskih poslova i zadataka - saopštila je Građanska inicijativa “21. maj” građanski, proevropski i nadstranački društveni pokret, osuđuje bombaški napad na imovinu policijskog službenika Vujice Šćekića i zahtijeva od nadležnih da otkriju počionice i motiv. 
 
0
Crnogorska pravoslavna crkva
Nalaganje badnjaka - u 19 ispred "Dvorca Petovića"!
Crnogorska pravoslavna crkva, organizuje nalaganje badnjaka, Crkvena opština Podgorica, sjutra u 19 organizuje nalaganje badnjaka ispred "Dvorca Petovića" na Kruševcu.
Nalaganje badnjaka organizovano je i u Nikšiću – ispred Episkopskog dvora u 17. Na Božić, u 9.30 služiće se sv. Arhijerejska liturgija u kapelici Episkopskog dvora, na Cetinju i u Baru.  
 
0
O sastavu vlade i dinamici njenog formiranja
Pregovori počinju - u podne!
Pregovore za sastav nove vlade sa predstavnicima parlamentarne većine mandatar Miodrag Lekić počeće danas u 12.
Kako je ranije najavljeno, na sastanku će biti riječi o sastavu vlade i dinamici njenog formiranja. 
 
0
Alarmantna zagađenost u više crnogorskih opština
Izbjegavati aktivnosti - na otvorenom!
       Pljevlja su sinoć bila najzagađeniji grad na svijetu. Loš vazduh ne udišu samo stanovnici Pljevalja, već i Nikšića, Bijelog Polja, Kotora i Bara. Zagađenost vazduha u tim gradovima očekuje se i narednih dana, pa iz Agencije za zaštitu životne sredine savjetuju da građani izbjegavaju aktivnosti na otvorenom. 
 
0
Ministar prosvjete Miomir Vojinović u intervjuu za Portal RTCG
Politiku izbaciti - iz škola!
       Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je, u intervjuu za Portal RTCG, da ulaže sve napore da se politika izmjesti iz škola, ističući da su odluke koje se sada donose zasnovane na kvalifikacijama, znanju i stručnosti nastavnika i direktora, te da je svačiji rad izložen kontroli. Na pitanje ko će snositi odgovornost ukoliko se pokaže da su smjene direktora vaspitno-obrazovnih ustanova nezakonite, Vojinović odgovara da će Zaštitnik imovinsko pravnih interesa pokrenuti postupak protiv odgovornog lica u tadašnjem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i da će Ministarstvo ispitati odgovornost unutar resora u smislu Zakona o upravnom postupku i ovlašćenog lica za pripremu određenih rješenja. 
 
3
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom
Prosperitet ZB - brži kroz EU!
- Bavili smo se i pitanjima od regionalnog i globalnog značaja. Imali smo vrl temeljnu razmijenu mišljenja o probemima u Ukrajini i o putevima za njihovo prevazilaženje jer je ukrajinska tema bezbj ednosni rizik za Evropu za globani poredak. Sapštio sam poštovanje za ono što Republika Turska i predsjednik Erdogan rade na planu prevazilaženja ratne krize u Ukrajini. Detajno smoazgovarai i o probemima na ZB, ne samo o konsekvencama ukrajinske kruze na ZB nego generalno o izazovima sa kojima se ZB suočava. Potpuno smo saglasni da je Zapadnom Bakanu potrebna potpunija stabilnost bez koje nema prosperu+iteta i da zajedno vidimo da će taj prosperitet biti brži i kvalitetniji ukoiko se bude odvijao u evropskom okvira. Crna Gora je vrlo dobar primjer uspješnosti zbog čega j zavrijedila članstvo u NATO i lider je u pregovorima sa EU. Posjednjih par godina prolazimo delikatno iskustvo koje ima karakteristikekrize, ali ništa u životu ne teče pravolinijski. Dgađaji su i lšiji ciklusi i Crna Gora prolazi jedan od takvih cikusa, ali t ne znači da su dovedene u pitanje temejne vrijednosti savremenog razvoja Crne Gore. Ne samo da je nezavisna i suvrena nego i veoma stabilna i veoma odučna da i daje sijedi svoju evropsku i evroatantsku viziju. Ostajući privržaena svojoj viziji i pokazujući kapacitet da je ostvaruje, Crnna Gora je u stanju da i u narednom periodu pruža najbolji podsticajni primjer drugim državama ZB. Svjesni smo da je ZB evropski region sa hroničim problemom nestabilnosti i da sve dotle dok ne stvorim pouzdaniju stabinost našem regionu, niti ima našeg prosperiteta, niti ima osjećaja sigurnosti u Evropi u cjelini. To je zajednički izazov i veoma mi je drago da Crna Gora i druge zemje ZB uživajupunu podršku Turske u ostvarivanju tih cijeva - zakjuči je izjavuPredsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.  
 
3
Humana akcija zaposlenih u Službi Skupštine Crne Gore
Paketići za - male pacijente!
    - U nadi da će se oporaviti u što skorijem periodu, skupštinska Služba pružila je podršku najmlađim pacijentima sa željom da im predstojeća godina bude ispunjena zdravljem i radošću - zaposleni u Službi Skupštine Crne Gore tokom decembra prikupili su novčana sredstva namijenja za kupovinu poklon paketića Institutu bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore, koje je danas Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić uručio je danas direktorici Kliničkog centra Crne Gore Ljiljani Radulović i direktoru Instituta za bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore Veliboru Majiću. 
 
2
Glasovima 41 poslanika u Skupštini Crne Gore
Lekić mandatar - za sastav Vlade!
- Saopštavam da Skupština Crne Gore konstatuje da predsjednik Crne Gore nakon neizglasavanja nepovjerenja 43. vladi nije predložio mandatara za sastav 44. vlade, ovim su ispunjeni uslovi iz člana 7. izmjenama Zakona o predsjedniku, te konstatujem da je Miodrag Lekić mandatar za sastav 44. vlade sa potpisima 41 poslanika - proglasila je Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, Miodraga Lekića za mandatara za sastav 44. Vlade.
- Ovo nije moja personalana bitka, već zajednička - zahvalio se Lekić na potvrđenom povjerenju. 
 
2
Predsjednik Crne Gore odgovorio na poziv lidera DF Andrije Mandića da zakaže konsultacije o mandataru
Prijedlog nema - uporište u Ustavu!
    - Kao što Vam je poznato i mišljenje Venecijanske komisije, Evropske unije i drugih relevantnih međunarodnih partnera o pomenutom Zakonu. Dakle, nemam namjeru da učestvujem u implementaciji zakona koji je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.
Nemam takođe namjeru da sporim Vaše tvrdnje o većinskoj podršci vašem kandidatu Miodragu Lekiću, ali i Vi, kao i ja, dobro znate, da taj predlog nema uporišta u Ustavu Crne Gore, kao što ni prethodni put kod njegovog predlaganja to nije učinjeno u ustavno predviđenom roku - odgovorio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv lidera DF Andrije Mandića da zakaže konsultacije o mandataru.
Đukanovićev odgovor prenosimo integralno: 
 
2
Savez asocijacija Crne Gore u Njemačkoj organizovao protestn skup protiv aktuelne vlasti
Braniće Crnu Goru - "od domaćeg zla i izdajnika"!
- Crnogorski iseljenici boriće se za Crnu Goru i braniće je "od domaćeg zla i izdajnika" - poruka je sa protestnog skupa protiv aktuelne vlasti koji je večeras, u organizaciji Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj. 
 
2
Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu koja je utvrdija Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama
Zabranjuje se - upotreba i prodaja petardi!
- Ovim Predlogom zakona predviđena je zabrana kako prodaje tako i upotrebe eksplozivne materije – pirotehničkog sredstva razreda F2 sa efektom pucnja (petardi), kako bi se stepen bezbjednosti prilikom rukovanja eksplozivnim materijama podigao na veći nivo - saopštila je Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu koja je utvrdija Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama.  
 
2
Prva dama Crne Gore, Lidija Đukanović, povodom predstojećih Novogodišnjih praznika, posjetila JU Dječiji dom „Mladost“ – Bijela
Darovala djeci - bijelu tehniku i tekstil!
U dogovoru sa upravom JU Dječiji dom „Mladost“ – Bijela, prva dama Crne Gore, Lidija Đukanović, koja je povodom predstojećih Novogodišnjih praznika, danas posjetila ovu ustanovu, poklonila je bijelu tehniku i tekstilni program za opremanje smještaja u kojem borave djeca, podržavajući strategije Doma da se život u njemu u mjeri mogućeg prilagođava uslovima života u porodičnoj zajednici.
Direktorica Doma Marela Savić zahvalila je prvoj dami na vrijednoj donaciji i posjeti koja predstavlja kontinuitet uspješne saradnje  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|