Brze Cinjenice - Društvo

1
Službanici SDT uhapsili bivšeg direktora Uprave policije
Stojanoviću i Baćoviću - zadržavanje do 72 sata!
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili jutros su bivšeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, a zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje, u vezi sa švercom cigareta. Nakon hapšenja, Stojanović je sproveden u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja, gdje je saslušan. Oko 19.30, Stojanović je priveden u Specijalno državno tužilaštvo (SDT), a nakon saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata.  
 
1
Nastavljena Prva sjednica Drugog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore
Konstatovani novi - poslanički mandati!
    Počekom poslaničkih mandata Dragani Vučević, Gordanu Stojoviću, Nađi Laković, Branki Marković, Vladimiru Bakraču, Milanu Zečeviću, Tonćiju Janoviću, Armenu Šehoviću, Maji Vučelić, Jelenki Andrić, Nikoli Rovčaninu, dr Albinu Ćemanu, Momčilu Lekoviću, Dušku Stjepoviću, Slađani Kaluđerović, Bogdanu Božoviću i Artanu Cobiju umjesto poslanika koji su podnijeli ostavke - Milojka Spajića, Anđele Jakšić Stojanović, Filipa Radulovića, dr Vojislava Šimuna, Naide Nišić, Maide Gorčević, Filipa Ivanovića, Andreja Milovića, Mirka Đukića, Srđana Pavićevića, Vladimira Martinovića, Alekse Bečića, Moma Koprivice, Dragana Krapovića, Dragoslava Šćekića, Vladimira Jokovića i Nika Đeljošaja - danas je nastavljena Prva sjednica Drugog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na regionalnom skupu Inicijative "Balkanski dijalozi"
Protiv kriminala - za reforme pravosuđa!
             - Pred nama su važni zadaci u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reforme u pravosuđu, što mora biti prioritet nove Vlade, parlamentarne većine ali i svih aktera crnogorskog društva u narednom periodu. Ispunjavanjem ovih zahtjevnih zadataka pristupanje Crne Gore EU može dobiti novu, ubrzanu dinamiku. Imajući u vidu ove prednosti i realne šanse, proces evropskih integracija Crne Gore može imati snažnu dodatnu vrijednost i kada je u pitanju region Zapadnog Balkana. Naša integracija u EU poslala bi veliku poruku našim susjedima, ali i šire, da se reforme zaista isplate. Štaviše, naše pristupanje dodatno bi učvrstilo prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu, promovišući ideju da je evropski projekat živ i inkluzivan - naglasio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na regionalnom skupu Inicijative "Balkanski dijalozi". 
 
1
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u emisiji "Znam da znaš"
Pogrešni rezultati popisa - da Srbija uništi Crnu Goru!
- Bio bi red da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi protesnu notu Srbiji, s obzirom na odnose Crne Gore i Srbije, jer ni naslov te knjige nije slučajan predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.
Ona posebno ukazuje Gospođa Draginja Vuksanović-Stanković je vrlo istaknuta zastupnica crnogorske nezavisnosti i vjerovatno je to bio povod da Vojislav Šešelj nju izabere za ličnost u svojoj knjizi, pogotovo što je žena, da je dodatno ponizi i uvrijedi...da se knjiga Vojislava Šešelja se svakako odnosi, pored Draginje Vuksanović-Stanković, i na Crnu Goru. 
 
1
Pred sjednik Skupštine Crne Gore najavio za sjutra nastavak parlamentarnog zasijedanje
Za sedmicu - sudija Ustavnog suda!
- Postigli smo dogovor da za nedjelju dana zakažemo novu sjednicu na kojoj će se glasati o sudiji Ustavnog suda - saopštio je Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Nandič, najavljujući za sjutra nastavak parlamentarnog zasijedanje.
Ukazao je da je ostao još jedan pokušaj da se dođe do većine kako bi sudija Faruk Resulbegović bio izabran za sedmog sudiju Ustavnog suda. 
 
1
Advokat Veselin Radulović. u emisiji Pressing o jedinici od EK za reforme u pravosuđu
Umjesto Vesne M - željeli svoju Vesnu M!
- Od 2020. godine nijesmo viđeli volju da se sistem promijeni. Svi su željeli da na ključnim pozicijama dovedu nekoga ko će zamijeniti gospođu Vesnu Medenicu. Dakle, nijesu željeli da umjesto Vesne Medenice dođe profesionalac nego su željeli ‘neku svoju Vesnu Medenicu’ da imaju na poziciji i zbog toga smo tu gdje jesmo sa ocjenom jedan - ocijenio je u emisiji Pressing advokat Veselin Radulović. 
 
1
Dr Dragan Likić, rukovodilac registra šećerne bolesti u IJZCG upozorava
Imamo kontinuirani - trend rasta oboljelih!
       - Registar šećernih bolesti funkcioniše od 2013. Ukupan broj odnosi se na osobe kod kojih je otkriven, dijagnostifikan dijabetes i osobe koje su još bolesne nijesu prepoznate, osjećaju se zdravim. ili imaju neku težu komplikaciju šećerne bolesti i nijesu dijagnostifikovane. To čini ukupan broj od 60 000 oboljelih u Crnoj Gori. Kada je registar počro da funkcioniše bilo ih je 22 000. Prošle godine bilo ih je 28 000. Imamo kontinuiran trend rasta, koji se dešava svuda u svijetu i alarnanto je da će se broj rasta oboljellh i dalje nastaviti, tako da možemo očekivati da će do kraja vijeka i dalje nastaviti - upozorio je Dr Dragan Likić, rukovodilac registra šećerne bolesti u IJZCG, gostujući ns Svjetski dan dijabetisa, u emisiji „Znam da znaš“ „Gradske TV“ upozorio. 
 
1
14. novenbar - Svjetskog dana dijabetisa
Glavna tema - „Dostupnost liječenja dijabetesa“!
„Dostupnost liječenja dijabetesa“ tema je današnjeg Svjetskog dana dijabetisa! 
 
1
Pomalo zaboravljeni Nebojša Medojević, lider "PzP", u emisiji "Kontraverza" na "Adria TV"
Platio sam cijenu - priče o istini!
       - Za svu moju borbu građani su me na parlamentarnim izborima protiv organizovanog kriminala i korupcije, orotiv kriminalizacije društva i države od bivše vlasti. Bavio sam se krupnim stvaima, koje su obilježile karakter države Crne Gore i društva crnogorskog, posljednjih 30 godina. Platio sam cijenu priče o istini, ali nije mi žao. U ovim godinama i poslije 30 godina halmštag medojesve u pravu satifakcija je za mene. Nijesam se borio što me je neko platio, ni što sam olekibao neku nagradu. Jednostavno, bio sam mladi, naivni disident, patriota koji je rano 88. u studentskom domu počeo, na prvim protestima 89. u komunističkom sistemu , prije pada Berlinskog zida, to su događaji 88. bio sam član štrajkačkog odbira u studentskom domu. Moja borba traje 35 godina za Crnu Goru koju sanjam – slobodnu, demokratsku, ekonomski prosperitetnu, sjajnu državu. Sebe doživljavam kao crnogorskog patriotu. Ali, s druge strane, da bi to uspjelo, treba i narod da vas prati. Očigledno je da sam građanima Crne Gore dosadio sa pričim o istini, o pravom stanju crnogorskog društva , o bolesti koja je zahvatila Crnu Goru, a to je ova kriminalizacija, korupcija, koju, očigledno, najveći broj građana ne želi da prihvati. Ne možete bolesni organizam liječiti, ako on nije svjestan svoje bolesti - ukazao je pomalo zaboravljeni Nebojša Medojević, lider "PzP", u emisiji "Kontraverza" na "Adria TV", pompezno najavljen kao "- "ekspert za tumačenje brojnih javnih sporova koji god inama ostaju bez rješenja, ali prvorazredni svjedok, pa i glavni junak nekih kontraverzi koje su obilježile minule dvije decenije na društveno-političkoj pozornici Crne Gore". 
 
1
Profesor dr Žarko Korać gostovao u emisiji „Aritmija“ Gradske TV
Ogromno zaduživanje i popis - najveći problemi!
          - Potrebno je da Crna Gora rasterećenije ide u svoju budućnost i da bira ljude koji imaju političke ideje. Beograd želi kolonijalnu Crnu Giru, neće ni jednog polu-nezavisnog predsednika. A nećete naići na previše prijatelja u Beogradu, kao što bi imali prava da očekujete da se Beograd što manje meša. Idete iz krize u krizu. Moraćete kao društvo sazreti i biti otporniji. Moraćete imati svoje medije. Ipak, dolaze mladi, sve se menja. Nisu živele u zajedničkoj državi, znaju samo za Crnu Goru. Nisam pesimista, ovo je jedan jako težak tranzicioni period Crne Gore.Imate dva problema, izabrali ste premijera koji je izraziti ekonomski populista i preti vam ogromno zadućivanje. Sledeća, jako polititički teška stepe nica je popis. Očigledno da ga je malo odložio, ali ne dovoljno i to će biti kamen spoticanja. Popis u kojem ne učestvuju svi građani ima bezvredne rezultate i doćiće do sporenja o njegovim reziltatima. Želim vam više mira i stabilnosti nego što ima Srbija – zaključio je profesor dr Žarko Korać gostovanje u emisiji „Aritmija“ Gradske TV.  
 
1
Nenad Čanak, bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, u emisiji "Znam da znaš" Gradske TV"
Popisom bi da Crnu Goru - upišu u "srpski svet"
- Plašim se da bi popis u Crnoj Gori trebao da posluži da se kroz nacionalnu pripadnost građana pokaže da Crna Gora politički pripada ‘srpskom svetu’ koji je suštinski jedna maketa ruskog sveta, ocijenio je bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.
Kako navodi, ko ne zna šta je “ruski svet”, neka pita u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu i naravno u Ukrajini. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki špvodom Njegoševog dana, praznika crnogorske kulture
Njegošev legat - spona sa civilizacijom!
- Njegošev legat ugrađen je u osnove moderne crnogorske države i predstavlja najveći duhovni kapital i kulturnu vrijednost sa kojom se naša zemlja predstavlja svijetu - napomenuo je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki špvodom Njegoševog dana, praznika crnogorske kulture. 
 
1
Premijer Milojko Spajić čestitao Njegošev dan
Njegoševa kosmogonija - poziv na borbu za slobodu!
         - Njegoševa kosmogonija iznad je dnevnih i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta - zađevica i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta.naglasio je premijer Milojko Spajić, čestitajući 13. novembar - Njegošev dan, dan crnoforske kulture.  
 
1
Pokrenuta online peticija kojom zbo objaljivanja knjige Vojislava Šešelja
Uputiti protestnu notu - zbog najgrubljeg vrijeđanja!
          Pokrenuta je online peticija u kojoj se traži da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi protesnu notu Srbiji zbog   objaljivanja knjige Vojislava Šešelja kojom se na najgrublji način vrijeđa bivša poslanica Draginja Vuksanović-Stanković.
   Tekst peticije prenosimo integralno:  
 
1
Sa drgog protestnog skupa u znak podrške Palestini
Vlada da osudi zločine i - prekinke sa Izraelom!
          - Pozivamo našu vladu da odmah prekinke saradnju u bezbjednosti i vojske sa državom Izrael, da osudi izraelske ratne zličine i pozove na hitnu imokementacuju Rezolucuje UN – poručio je u ime uiks drugos protesta, pslije prteste šetnje od Voadr Crne Gore do Trga nezavisnosti i minuta ćutannja, Jovan Mandić iz pokrets “Solidarnost za Palestiu” na drugom skupu u znak podrške Palestini.
- Danas sam o vdje jer stradanje nedužnih u Gazi koja je poraz civilizacije koj je dozvolila da u 21. vijeku univerzalna Deklaraxija o ljudskim pravima ostane samo to - deklarac ija - mapomenula je Maja Raičevič iz Cetra za ženska prava. 
 
1
Skupština Crne Gore obilježila je danas 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma
Članstvo u EU - krunisanje evropskih standarda!
    - Nikada vše ova skupština, „narodni dom“ neće biti mjesto   gdje se broje samo podignute ruke, ilii zellena svijetla na ekranu, vwćravnopravna grana vlasti koja je tu da realizuje volju naroda Crne Gore. Ispred nas su velike reforme, uključujući u ključnim segmentima našeg društva. Vodimo se idejom da postignemo evropski standard, a neka nam priistupanje zajednici razvijenih evropskih zemalja bude kruna tog standarda . naglasio je Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore, na svečanosti obilježavanja 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma na prijemu kojem se nijesu odazvali ambasadori država EU i zemala NATO.
Došlo je samo nekoliko međunarodnih predstavnika, među kojima ambadori Sjeverne Makedonije, Rusije, Kine. Palestine, Turske... 
 
1
Povodom 13. novembra - Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture
Neradni - ponedjeljak iutorak!
- Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, povodom državnog praznika 13. novembar - Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, neradni dani su ponedjeljak 13. i utorak 14. novembar - saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.
Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu.  
 
0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević razgovarala sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori
Za odlaganje obaveza - više nema!
- Pred nama su jasni zadaci, a vremena za odlaganje i prolongiranje obaveza više nema. Odmah pristupamo izradi sveobuhvatnog Akcionog plana za ispunjenje preporuka iz Izvještaja. Uvjerena sam da 44. Vlada, zajedno sa izvršnom i zakonodavnom vlašću može ubrzati put Crne Gore prema EU. Sad je vrijeme da, svi zajedno, posvećenost EU integraciji pokažemo na djelu - ukazala je Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević u razgovoru sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, Karlom Milerom.
Ministarka je kazala da Izvještaj EK predstavlja objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata, te da će poslužiti Vladi kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti. 
 
0
Poslije pucnjave na Marezi, efikasna reakcija Uprave policije Crne Gore
Uhapšen osumnjičeni za - ranjavanje dvoje!
       - Slobode je lišeni M.P. (31) iz Danilovgrada i njemu se na teret stavlja krivično djelo ubistvo u pokušaju. Naime, sinoć oko 20.20 časova M.P. je nakon kraćeg verbalnog konflikta sa V.S. (43) i S.G. (35), posegao za vatrenim oružjem i ispalio više hitaca u njihovom pravcu, nakon čega se dao u bjekstvo - saopštila je Uprava policije Crne Gore. 
 
0
Pucnjava na Marezi
Poslije svađe - ranio dvojicu!
            - U podgoričkom naselju Mareza došlo je do upotrebe vatrenog oružja i tom prilikom ranjene su dvije osobe - saopšteno je iz policije.
Jedna osoba pogođena je u stopalo, a druga u koljeno i nijesu životno ugrožene.
Osumnjičeni je u bjekstvu i policija za njim traga. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|