Brze Cinjenice - Društvo

1
Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar osudil navode nikšićkog parlamenta povodom podizanja spomenika Petru II Petroviću-Njegošu
Srpski mod “pomirenje” - otimanje Crne Gore!
- Njegoš nije srpski pjesnik niti se za života svrstavao u srpske pisce. Njegoš je crnogorski vladar i pisac te kao takav dio crnogorske književne i kulturne baštine. Zahvaljujući svojemu značaju u XIX vijeku na južnoslovenskome prostoru od Njegoševe smrti do danas njegov lik i djelo često su bili predmet otimanja i reinterpretacija, no njegovo književno djelo duboko utemeljeno u crnogorskoj kulturi nadživjelo je sve ideologije i velikodržavne programe - podsjećaju Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar koji su osudil navode iz obrazloženja lokalnoga nikšićkog parlamenta povodom podizanja spomenika Petru II Petroviću-Njegošu u kojemu se Njegoš i njegova djela tretiraju kao dio srpske književnosti.  
 
0
Javni apel publiciste Steva Vučinića državnim i vlastima Glavnog grada
Ispraviti nepravdu učinjenu - vojvodi Iliji Plamencu!
    - Apelujem da se ispravi povjesna nepravda učinjena vojvodi Iliji Plamencu, komandantu Bitke na Fundini 1876. godine, oslobodiocu Ulcinja 1878. godine, prvom guverneru oslobođene Podgorice i dugogodišnjem ministru vojske Kraljevine Crne Gore, tako što bi se njegovim imenom nazvala jedna podgorička kasarna Vojske Crne Gore i podigao njegov spomenik ispred opštinske zgrade glavnoga grada - naveo je publicista Steva Vučinić u javnom apelu državnim i vlastima glavnog grada. 
 
0
Episkop ostroško–nikšićki, vladika Boris Bojović
Ne mogu sa onim - ko je potpisao "Temeljni "!
          - Na veliku žalost ne mogu biti u Potočarima na ovogodišnjem obilježavanju genocida. Prosto sa onim ko je potpisao "Temeljni " ugovor sa SPC ne mogu! - objavio je episkop ostroško–nikšićki, vladika Boris Bojović  
 
0
Upravni sud Crne Gore ocijenio komentarisanje odlazećeg ministra unutrašnjih poslova kao neprimjereno i uvredljivo
Adžić da - argumentuje saznanja o mafiji!
- Ukoliko ministar smatra da ima mafije u Upravnom sudu, pozivamo ga da ta saznanja argumentuje i upozna javnosti sa istim, a istovremeno pozivamo i Glavnog specijalnog tužioca da reaguje i dozvoli ministru unutrašnjih poslova g-dinu Filipu Adžiću da eventualna saznanja o mafiji u Upravnom sudu podijeli sa njim, jer je u interesu crnogorskog društva da ima sudije čiji su izbori i karijere zasnovani na zaslugama koje se temelje na kvalifikacijama, integritetu, sposobnosti i efikasnosti. Svi oni koje ne krase takve karakteristike, i po mišljenju Upravnog suda Crne Gore, ne bi trebali da budu dio sistema sudske vlasti - apeluje Upravni sud Crne Gore smatra da izjava ministra unutrašnjih poslova, g-dina Filipa Adžića, da ''Mafija neće kadrirati MUP'' predstavlja neprimjereno i uvredljivo komentarisanje presude ovog suda U.br.8751/23 od 06.06.2023. godine, kojom je usvojen tužbeni zahtjev tužioca Zorana Brđanina i poništeno rješenje Vlade Crne Gore od 30.03.2023.godine, na osnovu kojeg je prestao mandat Zoranu Brđaninu, direktoru Uprave policije, prije isteka vremena na koje je postavljen.  
 
0
Osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u emisiji “Pressing” Gradske TV
Opasnost od - potiranja Crne Gore!
      - Suverena, nezavisna i demokratska Crna Gora nije u interesu onima koji su trenutno na vlasti u Srbiji. To podrazumijeva diktaturu šačice dripaca. To je ono kako izgleda RS u Bosni i Hercegovini i to je sudbina Crne Gore, ukoliko se indipendentističke partije ne prizovu pameti i zaborave sitne razlike pored glavne opasnosti – potiranja Crne Gore i njenog antifašizma, odnosno udaljavanje od osnova na kojima je suverena i demokratska država sazdana - naglasio je, gostujući u emisiji “Pressing” Gradske TV osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
On je ukazao "da postoje oni koji bi željeli da Crna Gora nestane, ili da bude Republika Srpska na Jadranu". 
 
0
Slika dana - Nikšić, nekad i sad
Heroj i nesoj!
 
 
0
Tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću izjasnio se o radnjama predsjednika Opštine Nikšić
Kovačeviću krivična - za povredu ugleda Crne Gore!
- Policijski službenici Regionalnog Centra Bezbjednosti „Zapad“ – Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su, u odnosu na video zapis koji je nastao 3. jula prilikom boravka predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića svečanosti obilježavanja 13 godina rada JU „Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić“ prilikom intoniranja državne himne, upoznali nadležnog tužioca i preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti - saopštila je Uprava policije Crne Gore, a tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću izjasnio se da se u radnjama predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića stiču elementi krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore, te će protiv njega biti podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio navedeno krivično djelo. 
 
0
Poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič povodom odluke Evropske komisije
Kakva vama vlada - takva nama odluka!
       - Za vreme ex-YU bi u pokvarenim vratima Yugo auta našli ceduljicu na kojoj bi pisalo: “Kava meni plata, takva tebi vrata.” Na EU cedulji piše: “Kakva vama Vlada, takva nama odluka o nedovoljno zrelim projektima Crne Gore”, oglasio se ministar odbrane Slovenije i bivši poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič povodom odluke Evropske komisije EK koja je ocijenila da su projekti koje je Crna Gora kandidovala za peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan ocijenjeni kao preuranjeni ili nepogodni za finansiranje.
- Nije da premijer u tehničkom mandatu (Dritan Abazović) ne čuje dobro. Njemu odgovaraju ta vrata - napisao je Jakič na Twitteru. 
 
0
Rekli su - bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić o Skaj porukama
Zloupotrebom tužilačkih spisa - blate časne!
                - Očit je cilj koji se htio postići navodnim ekskluzivnim pominjanjem policajaca Lazovića i pokušajem da se u vezu dovede i tadašnji predsjednik Crne Gore Đukanović.
Zloupotrebom tužilačkih spisa pokušavaju se oblatiti i staviti na stub srama časni policijski službenici, običnim podmetačinama. Iz tužilačkih spisa jasno se vidi da ni Petar Lazović, ni Vladan Lazović ne komuniciraju sa izvjesnim Bubanjom preko Skaj aplikacije i da su poruke u kojima se pominje tadašnji predsjednik Crne Gore i njegov savjetnik naknadno dodate – zaključio je povodom aktuelnih SKY poruka bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. 
 
0
Predsjednik Evropskog pokreta za Crnu Goru Momčilo Radulović u “Aritmiji” Gradske TV
Abazović nepoželjan za Zapad - isto kao DF!
- Dritan Abazović je, jednako kao i Demokratski front, nepoželjan za Zapad - napomenuo je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, gostujući u emisiji “Aritmija” Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević.  
 
0
Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost
Samo je"brat Abaz" čist - druge čeka "ruka pravde"!
    - Vijeće je dalo punu podršku nadležnim oranima, prije svega SDT da radi na promtom rješavanju slučajeva, ali i iznošenju svih činjenica, istine koja je blagotvorna u Crnoj Gori. Konstatovali smo i nekoliko nedostataka sa kojima se susrijeće sistem bezbjednosti, naroćito u dijelu SDT, kada su u pitanju ljudki kapaciteti. Sličan je problem i Upravi policije. Ponuđeno je nekoliko modela kako to da se riješi i očekujem da se to procesuira u kratkom periodu – istakao je odlazeći premijer Dritan Abazović, poslije današnje sjednice VNB koje se nije bavilo samo prepiskama iz SKY komunikacija, već i poboljšanjem unutar intersektorskog djelovanja u suzbijanju orupcije na visokom nivou. 
 
0
Bivši Predsjednik Crne gore sa indignacijom odbacio konstrukciju povodom njegovog imena u prepisci na aplikaciji SKY
Nadležni da - ustanove istinu!
          - Sa indignacijom odbacujem još jednu u nizu konstrukcija kojima se pokušava izvršiti konačan obračun sa DPS CrneGore i sa mnom. Pozivam nadležne državne organe da preduzmu sve istražne radnje i ustanove istinu - objavio je, koju je objavio Dnevni list "Vijesti", a u kojoj se pominje da je Đukanoviću mjesečno od šverca cigareta isplaćivano po 300.000 eura.
- Na dispoziciji sam tužilaštvu da se i ovaj spin raskrinka kao mnoštvo drugih tokom mog dugog političkog vijeka - napisao je Đukanović na Tviteru. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u emisiji "Načisto" TV "Vijesti"
Mandat Spajiću - zavisi od Tužilaštva!
- Mogu da dam mandat na dva načina. Ukoliko mi 41 poslanik donese potpise iza koga stoje, ja onda moram da dam mandat. Drugi način je da nakon obavljenjih konsultacija, ja procjenjujem politički kapacitet. Javnost zna za raspored političkih snaga. Najveću vjerovatnoću da dođe do 41 glasa podrške ima onaj ko je osvojio najviše mandata i ko ima najveći koalicioni kapacitet. Meni kao predsjedniku je vrlo važno da država dobije stabilnu vladu, bilo bi dobro da dobije podršku 49 poslanika i da bude principijelno i programski utemeljena na ispunjavanju uslova za ulazak u EU. Vlada treba da bude reformsa, evropska i stabilna - ukazao je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u emisiji "Načisto" TV "Vijesti".
Milatović je istakao da će dodjela premijerskog mandata lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću zavisiti od odluke Tužilaštva i razrješenja sudskog slučaja Do Kvon, a ignorisanje pravosnažne odluke o nezakonitom izboru Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG ocijenio je neprihvatljivim. 
 
2
Istoričar Novak Adžić o sugestijama Crkve Srbije da Glavni grad izmjeni i dopuni urbanisticki plan Podgorice
Najradije bi da - nestane Crna Gora!
    - Crkva Srbije je uzurpaciona institucija i njen cilj je osporavanje crnogorske nacije u punom smislu, tj diskriminacija Crnogoraca, ili njihova srbizacija kako bi se oni odrekli dvog nacionalnog identiteta - ukazuje za gradski.me Istoričar Novak Adžić i zaključuje "plan je da Crna Gora postane politička i duhovna kolonija Srbije.":
- Moram konstatovati da je za mene ocekivano da predstavnici nove vlasti udovoljavaju zahtjevima institucije koja bi najradije zeljela da nestane Crna Gora i da Crnogorci žive u getu. 
 
2
Skandalozan pritisak odlazećeg premijera
Abazović tražio - pretres "M portala"!
Odlazeći premijer Dritan Abazović tražio je od šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića da obezbijedi nalog za pretres redakcije i kompjutera M portala i stana glavne i odgovorne urednice Danice Nikolić - saznaje ovaj portal.
Prema njihovim provjereno pouzdanim izvorima, pretres koji je bio planiran za jutros u 5 sati je odložen za sjutra, jer Abazović i Šuković ni ovog puta nijesu uspjeli da pronađu osobu koja bi potpisala takav nalog. 
 
2
Crkva Srbije podnijela je Skupstini Glavnog grada nekoliko sugestija za izmjenu i dopunu urbanistickog plana
Mitropolit Mihailo: Ne pretvarajte Podgoricu - u feud SPC!
          - Stav CPC je da se zamišljeni projekat SPC na teritoriji Podgorice i uopše u Crnoj Gori ne može dozvoliti, jer bi to izazvalo neželjene posljedice. Pozivam odbornike Glavnog grada da ne pretvaraju Podgoricu u feud SPC i da ne izazivaju nerede u Crnoj Gori - apeluje Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo u izjavi za Antenu M.
Crkva Srbije podnijela je Skupstini Glavnog grada nekoliko sugestija za izmjenu i dopunu urbanistickog plana Podgorice, čija je izrada u toku.  
 
2
Rekli su - ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke
Lideri da se okupe - oko crnogorskog sna!
- Uvjeravam vas da SAD nemaju monopol na sanjanje i snove. Znam i da postoji crnogorski san. U aprilu su crnogorski birači izabrali novog predsjednika, a prije samo nekoliko sedmica uspješni izbori postavili su osnov za naredno poglavlje crnogorske istorije. San naroda je ono za šta se novi politički lideri moraju boriti, glavni među njima je pristupanje EU u narednih pet godina. Ohrabrujem lidere da se okupe oko sna, možete postići konsenzus u Skupštini i ostaviti po strani podjele unutar starnačkih interesa - apelovala je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke na prijemu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Sjedinjenih Država.  
 
2
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović domaćin je samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Podgorici
Izazovi učinili očiglednijom - saradnju i partnerstvo!
- Crna Gora nastaviće da igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u svim regionalnim inicijativama. Ovaj sastanak bio je još jedna prilika da pokažemo našu podršku Ukrajini u kontekstu ruskog napada na ukrajinski teritorijalni integritet, te da iskažemo potrebu jačanja otpornosti naših društava na izazove i posljedice koje ovaj rat ostavlja. Ovi izazovi učinili su još očiglednijim važnost bliske saradnje i partnerstva za trajnu stabilnost i otpornost jugoistočne Evrope. Počastvovan sam što smo još jednom poslali nedvosmislenu poruku da smo posvećeni regionalnoj saradnji, evropskoj budućnosti i bezbjednosti jugoistočne Evrope. Moto našeg predsjedavanja „Jugoistočna Evropa kao region kulture i region saradnje“ upućivao je na potencijal za intezivniju i plodniju saradnju, kao i na kulturne veze koje nas dodatno zbližavaju. Naše kulture svjedoče o vijekovima ukrštanja zajedničkih sudbina, te zajedničkom životu različitih etničkih grupa, konfesija, tradicija i običaja - zaključio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na press konferenciji za medije po završetku samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Podgorici, kojim je Crna Gora završila predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom i predala ga Sjevernoj Makedoniji. 
 
2
Direktor ADP "Zid" Igor Milošević u emisiji “Pressing” Gradske TV
Izbrisane granice - desnice i ljevice!
- Gotovo sve partije ulaze u pregovore nadajući se da će biti dio buduće vlade, i stoga ćemo tek u narednim mjesecima imati priliku da čujemo kritičke tonove iz onih stranaka kojima klizi mogućnost da budu sastavni dio vlasti - ocijenio je direktor Asocijacije za demokratski prosperitet “Zid“ (ADP Zid) Igor Milošević.
On je u emisiji “Pressing” Gradske TV kazao da su u Crnoj Gori izbrisane granice između desne i lijeve orijentacije, kao i između političkih aktera. 
 
2
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se u sjedištu NATO u Briselu sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom
Crna Gora dijeli - vrijednosti Alijanse!
- Sastanak koji smo imali danas je još jedan dokaz poruke koju želim da istaknem, da je Crna Gora bila, jeste i biće kredibilna članica Alijanse. Vjerujem da će političke promjene koje su se desile u našoj zemlji donijeti i ubrzanje procesa evropskih integracija kroz unaprjeđenje vladavine prava, što će u konačnom značiti demokratsko sazrijevanje države a samim tim i unaprjeđenje kredibilnosti našeg članstva u NATO - poručio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović se danas u sjedištu NATO u Briselu sastao sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|