Brze Cinjenice - Društvo

0
Na Cetinju održan protest zbog hapšenja Nena Kaluđerovića
"Teroristi" kao Neno - htjeli da se prijave!
- Dragi građane, drage građanke, gospodo teroristi i teroristkinjeSDT je u Podgorici, mnogo što je odavno u Podgorici, ai se na Cetinje dolazi po žrtve. Isto kao što mnogi dolaze i dollaziće po nadahnuće do povratka Crne Gore. Policija nam ne može omogućiti ulaz u tužilaštvo. Htjeli smo da se prijavimo, cilj nam je da organima gonjenja olakšamo funkcionisanje. Zbog toga što smo teroristi koliko i Neno Kaluđerović. I zbog toga što bježite koliko je bježa Neno. Uhapsii su ga na skrovitom mjestu, na Balšića pazaru. Upravo iz tih razloga sjutra u šest ura na istom ovom mjestu, ali mnogo masovnije i još više terorista, ne samo ovih ekskluzivniih sa Cetinjanego onih koji nijesu ništa manje teroristi iz cijele Crne Gorebiće im na raspolaganju. Pravda za Nena Kaluđerovića, čije puštanje tražimo jer da je htio da se krije ne bi ga našli. Da nas je strah i da nijesmo sa njim i njegovi i jednako krivi ne bismo bii đe smo. Teroristi smo koliko je on. Da bi svima bil.o lakše, a oni da bi imai vremena da razmisle, sjutra u šest opet ođe. Da je vječna i da je sloboda i nama i njemu i ovoj zremlji - poručio je građanski aktivista Peđa Vušurović na protestu ispred ODT Cetinja zbog hapšenja Nena Kaluđerovića.  
 
0
Prijavljen oporavak kod 469 pacijenata
Sedmoro preminulo - 444 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3131 uzorak na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 444 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Bar (2), Nikšić (1), Bijelo Polje (1), Herceg Novi (1), Berane (1) i Pljevlja (1). Među preminulima najmlađi je imao 53 a najstariji 86 godina.
Prijavljen je oporavak kod 469 pacijenata.  
 
0
Mirni protestni skup ispred Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici zbog ubistva g
Utvrditi odgovornost onih - koji su zatajii!
- Hitna sjednicu Vlade na kojoj će učestvovati potpredsjednik Vlade zadužen za pitanja bezbjednosti Dritan Abazović, rukovodioci MUP, Tužilaštva i Vrhovnog suda, na kojoj će se analizirati propusti nadležnih službi u slučaju Šejle Bakije - prvi je zahtjev sa današnjeg mirnog protesta ispred Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici zbog smrti devetnaestogodišnje djevojke.
Takođe, zahtijevaju utvrđivanje odgvornosti svh službenika u lancu zaštite od nasilja koji su napravili propuste u tom slučaju, kao i konkretne mjere koje će Vlada i nadlažne institucije preduzeti da se unaprijeduie zaštita žena i djece od nasilja i da se ne ponove evidentni propusti u postupanju nadležnih institucija. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, najsrdačnije čestitke pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane
Odoljeti zloupotrebama - na braniku svoje domovine!
- Čvrsto vjerujem da će Vojska Crne Gore nastaviti da vrši svoju ustavnu funkciju u skladu sa zakonom i partnerskim obavezama iz članstva u NATO. I da neće podleći sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe u dnevnopolitičke svrhe. Ohrabrujem starješine i vojnike, sve zaposlene u Ministarstvu odbrane, da očuvaju slavnu tradiciju časnog vojničkog poziva, i da čvrsto ostanu na braniku svoje domovine Crne Gore, demokratske, građanske, multietničke zajednice, koja je uprkos svim izazovima nepovratno na sigurnom evropskom putu - zaključuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitku povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane. 
 
0
Crnogorski predsjednik o "Pandora papirima"
Za razliku od "aferaša" - nikad ništa protiv Crne Gore!
       - Jako je važno da kažem da niti ja, niti moj sin nikada nijesmo uradili niti ćemo uraditi na štetu države Crne Gore, za razliku od onih koji pokušavaju lansirati aferu i koji me pokušavaju, bez ikakvog argumenta, zakovati za stub srama. Znate, ja sam svoj odnos prema toj državi pokazao u dugim godinama borbe za nju, u dugim godinama izgradnje njenih institucija, uspostavljanju vladavine prava i u dugim godinama, rekao bih, vrlo smjernoga, zakonitoga i moralnog ponašanja u skladu sa onim što su dosta strogi tradicionalni standardi crnogorskog društva -naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, odgovarajući na pitanje novinarima na pitanje o "Pandora papirima". 
 
0
Predsjednik Crne Gore sumirao utiske o Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja
Očekujemo kvalitetniju - i intezivniju fazu!
- Vjerujem da imamo puno novih i dobrih pretpostavki da očekujemo jednu kvalitetniju i intezivniju fazu odnosa EU i ZB što bi trebalo da nas vodi ka ostvarenju našeg evropskog cilja - sumirao je utiske predsjednik Crne Gore Milo Đukanović po završetku Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja. 
 
0
Prijavljen oporavak kod 576 pacijenata
Još 11 preminulo - 352 novopozitivna!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom utorka završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2774 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 352 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno jedanaest smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Podgorica (6), Nikšić (2), Pljevlja (2) i Danilovgrad (1). Među preminulima najmlađi je imao 40 a najstariji 86 godina.
Prijavljen je oporavak kod 576 pacijenata.  
 
0
Predsjednik Crne Gore pred Samit EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja
Poslati poruku - posvećenosti politici proširenja!
          - Nakon prošlonedeljne posjete predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, želimo da današnji Samit pošalje poruku snažne posvećenosti EU i ZB politici proširenja, jasne i dogledne evropske perspektive za sve zemlje regiona i razumijevanja i prihvatanja geostrateške i geopolitičke neophodnosti integracije zemalja ZB u EU. Dakle, otvoren razgovor sa prijateljima i partnerima, onako kako Crne Gora doživljava EU - ukazao je u objavi na Twitteru predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pred Samitu EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja. 
 
0
Reagovanje Kabineta Predsjednika Crne Gore o "Pandora papirima"
"Victoria Trust" postojao - samo na papiru!
- Najnovija predstava za javnost NVO MANS pod nazivom "Pandora papiri", samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije Predsjednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu Mans uzaludno radi godinama. To najbolje potvrđuje i činjenica da vlasnica ove NVO, Vanja Ćalović Marković, inače članica Vladinog radnog tijela, nije znala šta da odgovori gostujući u dnevniku Javnog servisa na jednostavno pitanje da li je tu urađeno nešto nezakonito - ukazano je u reagovanju Kabineta Predsjednika Crne Gore. 
 
0
Premijer i potpredsjednik Vlade Crne Gore o "Pandora papirima"
Pollicija spremna - tužiaštvo da radi!
- Pozdravljam i podržavam istraživački rad Vanje Ćalović Marković i nevladine organizacije MANS u otkrivanju tajnih ofšor kompanija i trastova Mila i Blaža Đukanovića - napisao je na Twitteru predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i dodao:
- Istovremeno pozivam nadležne tužilačke organe da rade svoj posao i ispitaju navode o nelegalnim aktivnostima članova porodice Đukanović. Svaki protivzakonito stečeni euro, na štetu crnogorskih građana, mora biti vraćen u državni budžet. 
 
0
Istraživački centar MANS kroz globalnu istragu o offshore poslovima do podataka o predsjedniku Crne Gore i njegovom sinu
Skrivali vlasništvo preko - pet država!
Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.
Sin Predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.
Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom “Pandora papiri” (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.  
 
0
NVO "Pokret za razvoj Tuzi" i "Centar za ženska prava" organizovali mirni protest zbog ubistva devetnaestogodišnje Šejle Bakije
Ćutanjem alarmirali - neko je zakazao!
- Tražimo od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i potpredsjednika Vlade za bezbjednost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu - napomenuto je u saopštenju NVO "Pokret za razvoj Tuzi" i "Centar za ženska prava", koji su danas u Tuzma organizovali mirni protest zbog ubistva devetnaestogodišnje Šejle Bakije.
 
 
0
Prijavljen oporavak kod 521 pacijenta
Dvoje preminulo - 336 novopozitivnih
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2723 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 336 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Rožaje (1) i Berane (1). Među preminulima mlađi je imao 73 a stariji 76 godina.
Prijavljen je oporavak kod 521 pacijenta.  
 
0
Predsjednik SAD Džozef Bajden uputio pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću
Radimo zajedno da - svijetu vratimo budućnost!
- Ohrabren sam mišlju da radimo zajedno na tome da svijetu vratimo budućnost punu nade. Američki narod ostaje posvećen traženju sreće u tome da pomaže svim narodima da imaju bezbjedan, miran i prosperitetan život. Imate moju zahvalnost i najbolje želje - poručio je Predsjednik SAD Džozef Bajden u pismu predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću 
 
0
Prijavljen oporavak kod 635 pacijenata
Preminulo petoro - 447 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3223 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 447 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno pet smrtih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Pljevlja (2), Bijelo Polje (1), Plav (1) i Berane (1). Među preminulima najmlađi je imao 37 a najstariji 92 godine.
Prijavljen je oporavak kod 635 pacijenata.  
 
3
Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta podržala direktorku koja odbija da postupi po nalogu inspekcije
Vrijeme za - smjenu Bratićeve!
- Da li Vlada Crne Gore, premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Dritan Abazović podržavaju ovakvu odluku ministarke Bratić koja svoj svjetonazor stavlja ispred vladavine prava? Ako ne podržavaju, onda je vrijeme da sami iniciraju njenu smjenu - pitaju i konstatuju iz Centra za građansko obrazovanje, reagujući na odgovore da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta podržava podržalo je direktorku Stupić koja neće da sprovede inspekcijski nalog. 
 
3
Još četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom
Novopozitivnih 479 - 712 oporavljenih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3323 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 479 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno četiri smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sljedećih opština: Tuzi (2), Bijelo Polje (1) i Nikšić (1). Među preminulima najmlađi je imao 74 a najstariji 83 godine.
Prijavljen je oporavak kod 712 pacijenata.  
 
3
Rekli su - anallitičar Srđan Perić u emisiji "Drugačija radio veza" radija "Antena M"
Došli smo do - cijepanja!
         - Ono što sada imamo jeste dodatno podijeljeno društvo koje nikada nije bilo podijeljenije, i prvi put smo došli do ivice cijepanja zajednice, što je najopasniji trend za koji smo svi odgovorni. Posljedica cijepanja zajednice jeste njena dezintegracija, da ne možemo da definišemo najmanji zajednički interes kao društvo, zajednica u cjelina. U jednom trenutku može se desiti da neko ospori i državni autoritet u različitim oblastima, što ne bi prvi put bilo da se desi na prostoru bivše Jugoslavije - ukazao je politički analitičar i nekadašnji poslanik Srđan Perić u emisiji "Drugačija radio veza" radija "Antena M". 
 
3
Vladin Savjet za borbu protiv koronavirusa konstatovao blagi pad u obolijevanju
Ulazak u mega markete - bez potvrde!
             - Nacionalna digitalna COVID potvrda, iako je najavljena, neće biti uvedena od 9. oktobra za ulaz u prehrambene prodavnice čija površina prelazi hiljadu metara kvadratnih.
Ova odluka donesena je na sjednici vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa nakon što je konstatovan blagi pad u obolijevanju i hospitalizacijama.  
 
2
Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen
Vjerujemo u našu sposobnost - i istrajnost EU!
- Saopštio sam gospođi fon der Lajen da nijesam zadovoljan ostvarenjima nove vlasti tokom prethodne godine, ali da je to naravno sve dio našeg unutrašnjeg političkog života, unutrašnjih političkih procesa, da ćemo se tim pitanjima baviti na odgovoran način prije svega prema svojim strateškim nacionalnim interesima, ali i prema demokratskim pravilima koja sistematski usvajamo u Crnoj Gori, i da ćemo nastaviti da i dalje budemo na evropskom putu i snažan promoter evropskih vrijednosti u ovom regionu. Crna Gora je upravo zahvaljujući tome značajno odmakla ispred drugih zemalja aspiranata za članstvo, imamo namjeru da sačuvamo tu prednost. Vjerujemo u istrajnost EU u daljoj afirmaciji politike regate da će puštati kroz svoja vrata zemlje kandidate zavisno od njihove sposobnosti da realizuju reforme, da usvoje predviđene standarde i apsolutno vjerujemo u svoju sposobnost da nastavimo onim putem kojim smo se uspješno kretali do nedavno, i da u dogledno vrijeme obezbijedimo šansu Crnoj Gori da postane prva sledeća članica EU - nagllasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poslije razgovora sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.
Izjavu predsjednika Crne Gore prenosimo integrano: 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|