Brze Cinjenice - Društvo

1
Centar za ženska prava i Akcija za ljudska prava o odluci Vijeće Apelacionog suda da smanji kaznu osuđenom za višestruko silovanje
Nije pokazao da vodi računa - o interesu djevojčice!
- Vijeće Apelacionog suda, prilikom donošenja odluke da osuđenom za višestruko silovanje djevojčice smanji kaznu, nije navelo odgovarajući razlog niti je pokazalo da vodi računa o interesu oštećene - saopštili su iz Centra za ženska prava (CŽP) i Akcije za ljudska prava (HRA).
IZ CŽP i HRA su u saopštenju naveli da protestuju zbog drastičnog, a neobrazloženog smanjivanja kazne izvršiocu višestrukog silovanja djeteta sa 15 na osam godina zatvora. 
 
1
Ministarstvo vanjskih poslova koje je, po odluci Vlade Crne Gore, predlagačima uputilo amandmane na prijedlog rezolucije „Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995.“
Krivica za zločin genocida - individualna!
       Prijedlog dopune predloga teksta rezolucije, kroz dvije amandmanske formulacije kojima bi se nedvosmisleno istaklo da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, bila je predmet komunikacije sa predlagačima rezolucije uobičajenim diplomatskim putem i ima za cilj da se pokušaju otkloniti sve sumnje u mogućnosti njene eventualne zloupotrebe, te da spriječe nerazumijevanje i dalju politizaciju ovog i drugih sličnih pitanja. Sugestije koje smo podijelili sa predlagačima i partnerima unutar UN odraz su dobrih namjera u skladu sa pozicijom koju Crna Gora gradi u regionu, a ne bilo kakvih ili bilo čijih političkih interesa - pojasnilo je Ministarstvo vanjskih poslova koje je, po odluci Vlade Crne Gore, uputilo predlagačima amandmane na predlog rezolucije „Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995.“. 
 
1
Građanska inicijativa "21. maj"
Džaba Mandiću - marionetska kuknjava!
- To što je odvratne velikosrpske nacionaliste, bilo da su u odijelima ili mantijama, posebno pogodilo jeste sve izvjesniji krah litijaškog ustanka u Crnoj Gori od prije četiri godine. Zato je džaba Mandiću kada marionetski i savijene kičme kuknjavi o podršci Spajićeve vlade Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Svi će se oni morati suočiti sa činjenicom da crnogorski evroatlantski put isključuje "srpsku Crnu Goru" i da će ujedno značiti nepovratan poraz velikosrpske ideologije u Crnoj Gori. Uzalud će im tada biti i srpski popovi i episkopi koji su se rastrčali po Crnoj Gori navođeni iz Beograda i Moskve. A tek ih sve zajedno očekuje bezvremena kletva cetinjskih vladika povodom uzurpacije i otimanja crnogorskih crkava i manastira - zaključuje u saopštenju Građanska inicijativa "21. maj" povodom toga što je "komemorativni skup u Donjoj Gradini povodom sjećanja na ustaške žrtve u Jasenovcu opet je iskorišćen u dnevnopolitičke i velikosrpske svrhe", kao i povodom amandmana na Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, 
 
1
Policija spriječila mitropolita Borisa, sveštenstvo i vjernike CPC da uđu u crkvu Svetog Vasilija Ostroškog
Ovo je dokaz - porobljene Crne Gore!
      - Ovo je jedan dokaz porobljene Crne Gore, I ovo je dokaz koliko smo mi kao ljudi kao Crnogoci i kao hrišćani diskriminisani. Diskriminisani ovom vlašću i načinom kako se ponašaju već dugi niz godina to je tri godine otkako su došli na vlast. Same unutrašnje probleme u Crnogorskoj Crkvi ova vlast raspiruje ova vlast pomaže i ova vlast pravi najviše problema - Mitropolit CPC Boris, kada policija njemu, sveštenstvu i vjernicima nijezvolila da uđu u crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Obzovici, Ljubotinj. 
 
1
Vlada Crne Gore usvojila amandmane na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Ne postoji - kolektivna krivica!
- Ne postoji kolektivna krivica za genocid u Srebrenici, a drugi govori o tome kako je Republika Srpska entitet u sklopu Bosne i Hercegovine - Vlada Crne Gore usvojila je na večerašnjoj, telefondkoj sjednici dva amandmana na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.  
 
1
Novinar i publicista Šeki Radončić apelovao na VDT da izda obavezujuće uputstvo da se bivšem GST omogući da se brani sa slobode
Stanje Milivoja Katnića - dramatično pogoršano!
- Nažalost,imam loše vijesti. Njegovo stanje se danas dramatično pogoršalo - kazao je poslijje posjete Milivoju Katniću, u emisiji “Na kraju dana”, novinar i publicista Šeki Radončić i apelovao na VDT da izda obavezujuće uputstvo da se bivšem GST omogući da se brani sa slobode.  
 
1
Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je naredbu u sprovođenju istrage protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije
Osumnjičena da je oštetila budžet - za sto hiljada!
       Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je naredbu u sprovođenju istrage protiv direktorice Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kojim je okrivljena, u periodu od avgusta 2020. do marta 2024, sebi i drugima pribavila imovinsku korist a budžetu Crne Gore nanijela štetu u iznosu od najmanje 100.000 eura - saopšteno je iz SDT. 
 
0
Povodom Dana Evrope, "Evropski đir"organizuju opštine Bar, Nikšić, Kolašin, Mojkovac, Berane, Žabljak, Petnjica i Pljevlja
Programi reflektuju - težnje države!
                Pod sloganom “Evropski đir”, u okviru koga će biti reflektovane težnje države ka evropskoj integraciji i usvajanju zajedničkih vropskih vrijednosti.
"Evropski đir", kako je saopšteno iz Ministarstvo evropskih poslova (MEP), organizuju opštine Bar, Nikšić, Kolašin, Mojkovac, Berane, Žabljak, Petnjica i Pljevlja, zajedno sa MEP uz podrsku Delegacije Evropske Unije (EU), a u sklopu EU4ME programa. 
 
0
Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom
Srećan 9. maj!
 
 
0
Od 8. do 15. maja Obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta
Tema sedmice - „Očuvajmo humanost„!
          Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja, a tokom koje će lokalne organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne akcije i aktivnosti.
Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se obilježava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana. 
 
0
Na društvenim mrežama objavljen je poziv na protest ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva
"Smrt fašizmu - život Milivoju Katniću"!
          Na društvenim mrežama objavljen je poziv na protest "Milivoje Katnić - presuda bez optužnice i bez suda" i "Smrt fašizmu - život Milivoju Katniću". Protest je najavljen za sjutra od 15 ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva.
Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić lišen je slobode po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva 14. aprila, a dan kasnije počeo je štrajk glađu koji traje već 23 dana. Viši sud odredio je Katniću pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke. 
 
0
Epicentar potresa dogodio se 35 kilometara severozapadno od Glavnog grada
Zadrmalo kod - Pdgorice!
                Zemljotres jaèine 2,7 stepenaa po Rihteru juèe u 10,39 zadrmao je Crnu Goru.
Epicentar potresa dogodio se 35 kilometara sjeverozapadno od Podgorice, na dubini od 10 kilometara.
Zemljotresi ovakvih jaèina ne mogu da izazovu štetu ni u epicentralnom podruèju. 
 
0
Danas je Vaskrs
Hristos voskrese - voistinu voskrese!
Hristos voskrese - voistinu voskrese!
 
 
0
Nekadašnja šefica evropske diplomatije, danas rektorka College of Europe Federika Mogerini.
Sljedeća, 28. članica saveza EU - zašto da ne Crna Gora!
- Kada su u pitanju geopolitičke prijetnje za Zapadni Balkan, one su iste kao one sa kojima se suočavamo u Evropi, potpuno iste – Rusija, prijetnje od radikalizacije, ali i prijetnje polarizacije koje dolaze iz naših društava, kao i rastući trend negiranja prava i sloboda širom naših društava, diskriminacija, govor mržnje koji raste.
U posljednjih par godina u Evropskoj uniji smo vidjeli da je sve moguće, a rekla bih da je EU nedavno prekršila sve tabue i mislim da će naredni tabu koji će biti razbijen biti 28. država članica. To je u intervjuu za Mediabiro, poručila nekadašnja šefica evropske diplomatije, danas rektorka College of Europe Federika Mogerini. 
 
0
Slika dana
Dan slobode medija!
 
 
0
Po julijanskom kalendaru
Danas se obilježava - Veliki petak!
Danas se obilježava Veliki petak po julijanskom kalendaru.
Hrišćani ovim praznikom obeležavaju dan kada je Isus Hrist razapet na časni krst i umro za spasenje svijeta. Prema hrišćanskom predanju, Hrist je u noći između Velikog četvrtka i Velikog petka mučen.  
 
0
Institut za javno zdravlje Crne Gore
Treći slučaj morbila - kod djeteta u Baru!
          Institut za javno zdravlje Crne Gore je u popodnevnim časovimajuče je registrovao treći slučaj obolijevanja od morbila. Obolijevanje je registrovano kod djeteta uzrasta 3 godine, sa mjestom prebivališta u opštini Bar, koje nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine. 
 
0
Odbjegli biznismen uz jake bezbednosne mere sproveden u sud
Kneževiæu odreðen pritvor!
Okrivljenom Dušku Kneževiæu (64), predsjedniku "Atlas grupe", vanraspravno vijeæe Višeg suda u Podgorici potvrdilo je pritvor. Njemu je pritvor odreðen zbog opasnosti od bjekstva 
 
0
Slia dana
Srećan 1. maj!
 
 
3
Potpredsjednik Vlade za politièki sistem, pravosuðe i antikorupciju, mr Momo Koprivic
Za dalji napredak - važne reforme!
       - Važnost reformi za dalji napredak crnogorskog društva - istaknuta je u razgovoru potpredsjednik Vlade za politièki sistem, pravosuðe i antikorupciju, mr Moma Koprivice sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Maðarske u Crnoj Gori, Jožefom Neðešijem.
Koprivica je naglasio predanost Vlade u borbi protiv korupcije. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|