Brze Cinjenice - Društvo

0
Prijavljen oporavak kod 958 pacijenata.
Dvoje preminulo - 874 novopozitivnih!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 334 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 874 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljena su dva smrtna ishod povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom. Preminuli su bili starosti 49 i 77 godina, sa opštinom prebivališta Cetinje i Podgorica. Prijavljen je oporavak kod 958 pacijenata.  
 
0
Konstitutivna sjednica Sudskog savjeta
Za predsjednicu - dr Simović-Zvicer!
- Za predsjednicu Sudskog savjeta izabrana profesorica dr Vesna Simović-Zvicer, dosadašnja predsjednica. Za njenog zamjenika izabran je DobricaŠljivančanin - saopšteno je sa konstitutivne sjednice Sudskog savjeta.
Sudski savjet je i na današnjoj sjednici pozvao poslanike Skupštine Crne Gore da tokom predstojećeg zasijedanja Skupštine postignu dogovor i ulože demokratske napore, kako bi se što prije izabrala četiri člana iz reda uglednih pravnika. 
 
0
Klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore
Izostali rezultati - prednost data SPC!
- Izostali rezultati 43. Vlade Crne Gore na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije korona virusa koja traje- osnovni su razlog što su 36 poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali u skupštinsku proceduru Prijedlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore. 
 
0
Prijavljen oporavak kod 987 pacijenata
Dvoje preminulo - 909 novopozitivnih!
    - Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 445 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 909 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG prijavljena su dva smrtna ishod povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom. Preminuli su bili starosti 83 i 90 godina, sa opštinom prebivališta Nikšić i Tuzi. Prijavljen je oporavak kod 987 pacijenata.  
 
0
Potpisan ugovor Vlade Crne Gore sa SPC
Poslata poruka - mira i tolerancije!
      - Izuzetna mi je čast i zadvljstvo što smo danas doveli do kraja jedan proces koji u Crnoj Gori predugo traje. Ideja da se potpiše ugovor sa SPC je stara ideja. Žao mi je što se ona nije realizovala u prethodnom periodu. Vlada Crne Gore odlučna je da svim vjerskim zajednicama da potpuno identična prava. Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, vjerujem da okrećemo novi list, da se okrećemo novim izazovima. Da gradimo društvo pravde i jednakosti - istakao je dr Dritan Abazvić,predsjednik Vlade Crne Gore, potpisujući danas ugovor sa patrijarhom SPC Portfirijem u vili "Gorica". 
 
2
Predsjednik Crne Gore primio u oproštajnu posjetu ambasadora SR Njemačke
Đukanović odlikovao Vebera!
       Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora SR Njemačke Roberta Vebera i tom prilikom ga odlikovao visokim državnim priznanjem, Ordenom crnogorske zastave drugog reda, koje se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru. 
 
2
Jedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom
Oporavljenih 435 - novopozitivnih 638!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 471 uzorak na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 638 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljen jedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 435 pacijenata.  
 
2
Oporavilo se 616 pacijenata
Dvoje preminulo - 711 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 1 841 uzorak na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 711 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG su prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prminuli su starosti 62 i 78 godina, iz opština Podgorica i Plužine .
Prijavljen je oporavak kod 616 pacijenta.  
 
2
Lidija Đukanović, prva dama Crne Gore, video porukom obratila se Samitu prvih dama i gospode „Ukrajina i svijet: Budućnost koju mi obnavljamo zajedno”
Besmisleni rat - mora prestati!
- Desetine hiljade izgubljenih života, milioni izbjeglih i prognanih, stotine stradalih zbog gladi i bolesti, u uslovima kolapsa zdravstvenog sistema i blokade životnih namirnica, najtragičnije su posljedice nasilja i divljaštva kojem svjedočimo od početka ruske agresije na miroljubivi narod Ukrajine.
Danas smo ovdje da pošaljemo poruku u ime svake žrtve ovog besmislenog rata da ubistva, mučenja i razaranja Ukrajine moraju prestati - naglasila je Lidija Đukanović, prva dama Crne Gore koja se na poziv prve dame Ukrajine Olene Zelenske, obratila video porukom na drugom Samitu prvih dama i gospode „Ukrajina i svijet: Budućnost koju mi obnavljamo zajedno”, koji se održava u znak podrške ukrajinskom narodu. 
 
2
SARS-CoV-2 u Crnoj Gori
Oporavio se 701 - novoinficiranih 950!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 296 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 950 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 701 pacijenta.  
 
2
Komisija koja treba da ispita ustavnost ugovora VladeCrne Gore i SPC nije počela rad
Osipa se - zbog Markovića!
       - Izražavam protest zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena - obrazložila je Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, zašto neće učestvovati u radu komisije koja je treba da ispita ustavnost ugovora države i SPC koji je usvojila Vlada.
I dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić spremna je da ostane u timu ako u njemu ne bude advokat Velibor Marković. 
 
2
Juče bez smrtnih ishoda od infekcije SARS-CoV-2
Oporavljenih 516 - novopozitivnih 893!
       Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 254 uzorka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 893 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Prijavljen je oporavak kod 516 pacijenta.  
 
2
Forumu o globalnom ekonomskom uticaju agresije na Ukrajinu
Tu smo - da pomognemo Ukrajincima!
    - Danas smo ovdje da pokažemo svijetu, a posebno Ukrajini, da smo tu da pomognemo Ukrajincima ne samo sada, dok traje agresija, već i po njenom završetku, u rekonstrukciji i podizanju Ukrajine na noge”, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović na Forumu o globalnom ekonomskom uticaju agresije na Ukrajinu koji je održan u Istanbulu. 
 
2
Ministartvo ljudskih i manjinskih prava reagovalo na kampanju "Crna Goora bez podjela" CKM
Romi predstavljeni - protiv njihovih interesa!
      - Romi i Romkinje imaju svoju tradiciju, kulturu, sve elemente koji treba da budu predstavljeni na fotografijama koje ilustruju projekat “Crna Gora bez podjela“, zajedno sa tradicionalnim nošnjama ostalih naroda. Način na koji su ovdje predstavljeni direktno je u sukobu mnogih interesa, a najviše njihovih - reagovalo je Ministartvo ljudskih i manjinskih prava na kampanju "Crna Goora bez podjela" Crnogorske kulturne mreže. 
 
2
Lišen slobode zbog sumnje da je13. jula u Nikšiću izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju
Predao se - osumnjičeni policajac!
             - Danas je u službene prostorije Centra bezbjednosti Nikšić pristupio policijski službenik N.K. (26), gdje je po nalogu državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
N.K. se potraživao zbog sumnje da je upotrebom vatrenog oružja nanio povrede Ž.R. 13. jula 2022. godine u Nikšiću.
Osumnjičeni će biti uz krivičnu prijavu priveden postupajućem tužiocu na dalju nadležnost. 
 
2
Prijavljen oporavak kod 461 pacijenta
Jedan preminuo - 869 novopozitivnih!
Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa tokom jučerašnjeg dana završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2 199 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 869 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljen jedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Preminula osoba je imala 90 godine, iz opštine Pljevlja. Prijavljen je oporavak kod 461 pacijenta.  
 
2
Odgovori predsjednika Vlade Crne Gore dr Dritana Abazovića na "Premijerskom satu"
Evropski put koče oni - koji ne žele dobro!
- Sad ne možemo reći imenom i prezimenom, jer bi to isto bilo u domenu neke političke borbe, ali ko ne želi ovo što du.Vi rekli. Ko ne želi da ima bolje plate, bolje penzije i bolju socijalnu zaštitu, bolju infrastrukturu. Žalimo se na turističku sezonu, imamo 17 letova dnevno sa jednog aerodroma. Aerodromi u regionu imaju preko stotinu. Ne možemo da donesemo odluku o koncesiji, ne znamo da li želimo koncesiju ovakvu ili ne želimo. Mislimo da država treba da upravlja svim i svačim, a u mnogo čemuse pokazuje kao neefikasna. Imamo danas ovo tretiranje Montenegro Worksa. Treba da damo stotine hiljada eura da bi nam neko rekao da menadžemnt drževnih kompanija nije na nivou. To je Crna Gora danas - naglasio je predsjeednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazovića, odgovarajući na "Premijerskom satu" na pitnje poslanika Miloša Konatara.
Odgovore crrnogorskog premiijera prenosimo integralno: 
 
2
Povodom 13. jula, predsjednik Crne Gore odlikovao istaknute ličnosti, kulturne institucije i sportske kolektive
Uspjesi dobitnika za - izgradnju evropske Crne Gore!
- Uvjeren sam da će nosioci ovih visokih odlikovanja, kao i njihovi rezultati i dalji uspjesi biti podsticaj snaženju kreativnih potencijala i vrijednosti u funkciji daljeg napretka crnogorskog društva, i izgradnje moderne, evropske Crne Gore - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na uručivanja odlikovanja povodom 13. jula - Dan državnosti - Orden Crnogorske zastave prvog stepena reditelju reditelju Veljku Bulajiću, Orden Crnogorske zastave drugog stepena dodijeljen je: biznismenu i humanisti Hajrizu Brčvaku, umjetnici Branki Šćepanović, ranijem ministru trgovine i ministru ekonomije Branku Vujovicu, posthumno novinaru i publicisti Boru Krivokapiću, Matici crnogorskoj, VK “Primorac“, PVK Jadran. Orden Crnogorske zastave trećeg stepena dodijeljen je Gradskoj muzici iz Kotora.
"Svečano slovo" predsjednika Crne Gore prenosimo integrallno: 
 
1
Rekli su - gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković
Vlada sakrila - odobrila izmjenu projekta!
      - Evo prilike i da nadležni u Vladi objasne zašto su sakrili od javnosti da su dali saglasnost na izmijenjeni projekat izgradnje objekta u Bokeškoj (originalni je podrazumijevao zaštitu fasade Kuće Vujovića). Umjesto spinovanja, spremajte pravnu argumentaciju! - napisao je na Twiteru gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković. 
 
1
Ministar vanjskih poslova sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo
Traže zajednički put - u EU!
      - Crna Gora i Kosovo traže zajedničke puteve da bi naši građani imali što prije benefite od EU, ali i da bi Kosovo zatvorilo svoja statusna pitanja na međunarodnoj sceni, počev od sporazuma za lakši pristup njihovih građana EU, do punopravnog članstva u UN, EU i NATO - naglasio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, koji se danas sastao sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donikom Gervalom-Švarc.
PPo njegovim riječima, današnji susret od velikog je značaja za ukupne vanjskopolitičke aktivnosti Crne Gore, kao zemlje koja želi da doprinese bržem kretanju Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|