Brze Cinjenice - Društvo

2
Prognoza HMSZCG zs dsnas
Jutro izuzetno hladno - do -10 !
- Na jugu pretežno sunčano, uz slabu i umjerenu oblačnost. U sjevernim predjelima hladno, tokom jutra i prijepodneva povećana oblačnost, a od sredine dana duži sunčani intervali, ponegdje ima uslova za slabo provijavanje snjega i mećavu. Vjetar umjeren do jak, sjevernih smjerova, od sredine dana će oslabiti. Jutarnja temperatura vazduha od -10 do 5, najviša dnevna od -4 do 12 stepeni - najavljuju za danas ih Hidrometereološkog i s e izmološkog zavoda Crn e Gore. 
 
2
Sagovornici u emisiji "Okvir" ocijenili
Crnu Goru preplavile - lažne diplome!
- Postojanje lažnih diploma najurgentniji je problem sa kojim se suočava država Crna Gora, pa se pod hitno mora odraditi depolitizacija kadrova kako bi se suočili sa ovim problemom - ocijenili su sagovornici emisije "Okvir" na TVCG.
Procjenjuju da je Crnoj Gori najmanje 20.000 lažnih ili sumnjivih diploma. Kažu da je odgovornost na svim institucijama, ne samo na Ministarstvu prosvjete, da se izbore s ovim velikim problemom crnogorskog društva. 
 
2
Slika dana
Međunarodni dan borbe - protiv nasilja nad ženama!
 
 
2
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore
Padavine staju - krajem dana!
             - Pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima, ponegdje i grmljavinom, a u višim planinskim predjelima, na sjeveru i susnježica i snijeg. U popodnevnim satima padavine će oslabiti, krajem dana i tokom noći u većem dijelu zemlje i prestati - najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.
- Vjetar u jutarnjim satima mjestimično umjeren do pojačan, jugoistočni, u popodnevnim satima sjeverni i sjeveroistočni, umjeren do jak, krajem dana i tokom noći na udare i veoma jak. Najviša dnevna temperatura vazduha od 2 do 17 - ističe Daliborka Gojković - Bajčeta.
    
 
2
Jedan od lidera Koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević u "Dobro jutro Crna Goro" TV Crne Gore
Pravosuđe ruinirano - da SDT sasluša Mugošu!
            - Crna Gora ovih dana mogla da vidi da je crnogorsko prvosuđe potpuno devastirano i ruinirano i da za to ne snosi odgovornost samo Vesna Medenica, već značajan broj sudija i političara. Ističe da se pokazalo da je veliki broj kriminalaca mogao da utiče na presude - saopštio je jedan od lidera Koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) Milan Knežević u "Dobro jutro Crna Goro" TV Crne Gore.
- Sve što smo ukazivali tokom 'Državnog udara', da se radi o montaži i sprezi institucije, politike i kriminala, potvrđeno je kada su objavljene prepiske između Ljuba Milovića i Petra Lazovića", rekao je Knežević i naveo "da je sada prava prilika da specijalni tužilac sasluša sutkinju Suzanu Mugošu, budući da sumnja da je presuda u Apelacionom sudu kupljena.  
 
2
Sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša reagovala na izjave prvostepeno optuženih u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Andrije Mandića i Milana kneževića
Kupljena je odluka - Apelacionog suda!
             - S obzirom na to da sam sedam godina izložena medijskoj hajci, a danas se moje ime i prezime dovodi u vezu sa kupovanjem presude jer je okrivljeni Andrija Mandić uvjeren da je prvostepena presuda kupljena, saglasna sam sa okrivljenima Andrijom Mandićem i Milanom kneževićem da da SDT utvrdi okolnosti oko donošenja i prvostepene i drugodtepene odluke, jer sam i ja uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljena, tako što je odluka Apelacionog suda falsifikat službene isprave, a to sam rekla i prije godinu, jer sudija koja je pisala drugostepenu odluku netačno i neispravno prenosi riječi iz prvostepene presude, s očiglednom namjerom da promijeni suštinu. Ovo tvrdim zato što sudija sa toliko godina iskustva ovakve greške ne pravi slučajno, ali vjerovatno je mislila da se time niko neče baviti s obzirom na obimnost presude i dokaza. I danas stojim iza svoje odluke i odgovorno tvrdim da je donijeta jedino i isključivo na osnovu spisa predmeta - reagujući na izjave prvostepeno optuženih u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Andrije Mandića i Milana kneževića reagovala je sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša i naglasila:
- Dodatno sam uvjerena da je odluka Apelacionog suda kuoljena, jer su imali mogućnost, ako su žalbe bile pravno zasnovane, donesu oslobađajuću presudu, a nijesu to učinili. Jedva čekam da se utvrdi zbog čega je donijeta takva odluka Apelacionog suda. 
 
2
Uručene nagrade Prvredne komore Crne Gore
Dobitnici - svjetionici inovacija i prosperiteta!
- Lideri naše poslovne zajednice koji su prisutni ovdje, apelujem na vas da vidite dalje od horizonta brojki profitabilnosti, tržišnog učešća i bruto i neto marži. Prigrlite korporativnu društvenu odgovornost ne kao datost, već kao fundamentalni aspekt vašeg poslovnog etosa. Investirajte u naše mlade ljude i hrabre žene, njegujte njihove talente, i gradite još bolje temelje za radnu snagu koja mora postati etička i društveno svjesna, kako bi bili snažan motor za izgradnju prosperiteta Crne Gore. Kompanije kojima danas odajemo počast nisu samo entiteti koje zanima profit, one su svjetionici inovacija, čuvari radnih mjesta i arhitekte prosperitetnije Crne Gore. Živjela crnogorska privreda i živjela Crna Gora – poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanosti uručivanja nagrada Prvredne komore Crne Gore - u prisustvu brojnih uglednih zvanica – visokih predstavnika Vlade, Evropske unije, Ujedinjenih nacija, diplomatskog kora, poslovne i akademske zajednice, uručio je nagrade laureatima – za uspješno poslovanje kompanijama Donator (u kategoriji srednjih i velikih preduzeća), C.G. Control (u kategoriji malih preduzeća) i Osmi Red-D (kao kompaniji sa vlasnicom/menadžerkom), zatim za društvenu odgovornost preduzeću Put-Gross, inovativnost startapu Fluorish, te za unapređenje menadžmenta Jovanu Lekiću, predsjedniku NALL grupe. 
 
2
Ministarstvo prosvjete i inovacija podnijelo krivičnu prijavu protiv A.Č.
Obrazovanje "stečeno" - neispravnom ispravom!
          - Odlučujući po podnijetom zahtjevu za priznavanje inostrane isprave o stečenom visokom obrazovanju, nadležna visokoškolska ustanova utvrdila je da priložena isprava nije izdata u toj ustanovi i da ista nije vjerodostojna zbog čega se osnovano sumnja da je A. Č. počinio/la krivično djelo falsifikovanje isprave iz čl. 412 Krivičnog zakonika Crne Gore - saopštilo je Ministarstvo prosvjete i inovacija , najavljujući da će nastaviti sa ovom praksom, a od nadležnih organa očekuju da, u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti, preduzmu sve mjere i radnje neophodne za utvrđivanje navoda iz prijave i "da na taj način zajednički damo adekvatan institucionalni i sistemski odgovor na zloupotrebu obrazovnih isprava." 
 
2
Gradonačelnica Podgorice na samitu „Globalnog parlamenta gradonačelnika“ u Skoplju
Saradnjom sa građanima - donosimo demokratiju!
             - Upravo mi kao gradonačelnici, građanima donosimo demokratiju na dnevnoj osnovi, kroz najbližu saradnju sa njima. Naši rezultati, uz postojanje kvalitetnih javnih servisa presudno utiču na povjerenje i zadovoljstvo građana - ukazala je profesorica dr Olivera Injac na samitu „Globalnog parlamenta gradonačelnika“ - tema je “Osnaženi, povezani i brižni gradovi: obezbjeđivanje demokratije i razvoj uz buduće generacije” - u Skoplju.  
 
2
Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore, uputio čestitku povodom Svjetskog dana djeteta
Djeca najdragocjenija - oblikuju bolje Crne Gore!
- Draga djeco, vi ste naš najdragocjeniji dar i naša najveća odgovornost. S ponosom vam čestitam ovaj dan - dan koji slavi vas i vašu nezamjenjivu ulogu u oblikovanju bolje Crne Gore - zaključuje Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore, čestitku povodom Svjetskog dana djeteta.
Bečićevu čestitku prenosimo integralno: 
 
1
Vlada Crne Gore objavila poražavvajući bilans prethodne, u tehničkom mandatu
Od planiranog ostvareni - samo Dritanovi snovi!
- Ukupan broj planiranih obaveza u 2023. godini iznosi 300, od čega je u ovom trenutku realizovano 77, što čini 26 odsto realizacije. Broj planiranih obaveza u 2023. u zakonodavnom dijelu iznosi 229, od čega je realizovano 39 ili 17 odsto. Od tog broja, planirana su 102 zakona, realizovano je samo sedam, odnosno sedam odsto i 127 podzakonskih akata - realizovano 32, odnosno 25 odsto. Od 71 planiranog strategijskog dokumenta realizovano je 38 odsto - poražavajući bilans Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazoviča objavila je Vlada Crne Gore. 
 
1
Službanici SDT uhapsili bivšeg direktora Uprave policije
Stojanoviću i Baćoviću - zadržavanje do 72 sata!
Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili jutros su bivšeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, a zbog sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje, u vezi sa švercom cigareta. Nakon hapšenja, Stojanović je sproveden u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja, gdje je saslušan. Oko 19.30, Stojanović je priveden u Specijalno državno tužilaštvo (SDT), a nakon saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata.  
 
1
Nastavljena Prva sjednica Drugog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore
Konstatovani novi - poslanički mandati!
    Počekom poslaničkih mandata Dragani Vučević, Gordanu Stojoviću, Nađi Laković, Branki Marković, Vladimiru Bakraču, Milanu Zečeviću, Tonćiju Janoviću, Armenu Šehoviću, Maji Vučelić, Jelenki Andrić, Nikoli Rovčaninu, dr Albinu Ćemanu, Momčilu Lekoviću, Dušku Stjepoviću, Slađani Kaluđerović, Bogdanu Božoviću i Artanu Cobiju umjesto poslanika koji su podnijeli ostavke - Milojka Spajića, Anđele Jakšić Stojanović, Filipa Radulovića, dr Vojislava Šimuna, Naide Nišić, Maide Gorčević, Filipa Ivanovića, Andreja Milovića, Mirka Đukića, Srđana Pavićevića, Vladimira Martinovića, Alekse Bečića, Moma Koprivice, Dragana Krapovića, Dragoslava Šćekića, Vladimira Jokovića i Nika Đeljošaja - danas je nastavljena Prva sjednica Drugog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore. 
 
1
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na regionalnom skupu Inicijative "Balkanski dijalozi"
Protiv kriminala - za reforme pravosuđa!
             - Pred nama su važni zadaci u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i reforme u pravosuđu, što mora biti prioritet nove Vlade, parlamentarne većine ali i svih aktera crnogorskog društva u narednom periodu. Ispunjavanjem ovih zahtjevnih zadataka pristupanje Crne Gore EU može dobiti novu, ubrzanu dinamiku. Imajući u vidu ove prednosti i realne šanse, proces evropskih integracija Crne Gore može imati snažnu dodatnu vrijednost i kada je u pitanju region Zapadnog Balkana. Naša integracija u EU poslala bi veliku poruku našim susjedima, ali i šire, da se reforme zaista isplate. Štaviše, naše pristupanje dodatno bi učvrstilo prisustvo Evropske unije na Zapadnom Balkanu, promovišući ideju da je evropski projekat živ i inkluzivan - naglasio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na regionalnom skupu Inicijative "Balkanski dijalozi". 
 
1
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko u emisiji "Znam da znaš"
Pogrešni rezultati popisa - da Srbija uništi Crnu Goru!
- Bio bi red da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputi protesnu notu Srbiji, s obzirom na odnose Crne Gore i Srbije, jer ni naslov te knjige nije slučajan predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.
Ona posebno ukazuje Gospođa Draginja Vuksanović-Stanković je vrlo istaknuta zastupnica crnogorske nezavisnosti i vjerovatno je to bio povod da Vojislav Šešelj nju izabere za ličnost u svojoj knjizi, pogotovo što je žena, da je dodatno ponizi i uvrijedi...da se knjiga Vojislava Šešelja se svakako odnosi, pored Draginje Vuksanović-Stanković, i na Crnu Goru. 
 
1
Pred sjednik Skupštine Crne Gore najavio za sjutra nastavak parlamentarnog zasijedanje
Za sedmicu - sudija Ustavnog suda!
- Postigli smo dogovor da za nedjelju dana zakažemo novu sjednicu na kojoj će se glasati o sudiji Ustavnog suda - saopštio je Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Nandič, najavljujući za sjutra nastavak parlamentarnog zasijedanje.
Ukazao je da je ostao još jedan pokušaj da se dođe do većine kako bi sudija Faruk Resulbegović bio izabran za sedmog sudiju Ustavnog suda. 
 
1
Advokat Veselin Radulović. u emisiji Pressing o jedinici od EK za reforme u pravosuđu
Umjesto Vesne M - željeli svoju Vesnu M!
- Od 2020. godine nijesmo viđeli volju da se sistem promijeni. Svi su željeli da na ključnim pozicijama dovedu nekoga ko će zamijeniti gospođu Vesnu Medenicu. Dakle, nijesu željeli da umjesto Vesne Medenice dođe profesionalac nego su željeli ‘neku svoju Vesnu Medenicu’ da imaju na poziciji i zbog toga smo tu gdje jesmo sa ocjenom jedan - ocijenio je u emisiji Pressing advokat Veselin Radulović. 
 
1
Dr Dragan Likić, rukovodilac registra šećerne bolesti u IJZCG upozorava
Imamo kontinuirani - trend rasta oboljelih!
       - Registar šećernih bolesti funkcioniše od 2013. Ukupan broj odnosi se na osobe kod kojih je otkriven, dijagnostifikan dijabetes i osobe koje su još bolesne nijesu prepoznate, osjećaju se zdravim. ili imaju neku težu komplikaciju šećerne bolesti i nijesu dijagnostifikovane. To čini ukupan broj od 60 000 oboljelih u Crnoj Gori. Kada je registar počro da funkcioniše bilo ih je 22 000. Prošle godine bilo ih je 28 000. Imamo kontinuiran trend rasta, koji se dešava svuda u svijetu i alarnanto je da će se broj rasta oboljellh i dalje nastaviti, tako da možemo očekivati da će do kraja vijeka i dalje nastaviti - upozorio je Dr Dragan Likić, rukovodilac registra šećerne bolesti u IJZCG, gostujući ns Svjetski dan dijabetisa, u emisiji „Znam da znaš“ „Gradske TV“ upozorio. 
 
1
14. novenbar - Svjetskog dana dijabetisa
Glavna tema - „Dostupnost liječenja dijabetesa“!
„Dostupnost liječenja dijabetesa“ tema je današnjeg Svjetskog dana dijabetisa! 
 
1
Pomalo zaboravljeni Nebojša Medojević, lider "PzP", u emisiji "Kontraverza" na "Adria TV"
Platio sam cijenu - priče o istini!
       - Za svu moju borbu građani su me na parlamentarnim izborima protiv organizovanog kriminala i korupcije, orotiv kriminalizacije društva i države od bivše vlasti. Bavio sam se krupnim stvaima, koje su obilježile karakter države Crne Gore i društva crnogorskog, posljednjih 30 godina. Platio sam cijenu priče o istini, ali nije mi žao. U ovim godinama i poslije 30 godina halmštag medojesve u pravu satifakcija je za mene. Nijesam se borio što me je neko platio, ni što sam olekibao neku nagradu. Jednostavno, bio sam mladi, naivni disident, patriota koji je rano 88. u studentskom domu počeo, na prvim protestima 89. u komunističkom sistemu , prije pada Berlinskog zida, to su događaji 88. bio sam član štrajkačkog odbira u studentskom domu. Moja borba traje 35 godina za Crnu Goru koju sanjam – slobodnu, demokratsku, ekonomski prosperitetnu, sjajnu državu. Sebe doživljavam kao crnogorskog patriotu. Ali, s druge strane, da bi to uspjelo, treba i narod da vas prati. Očigledno je da sam građanima Crne Gore dosadio sa pričim o istini, o pravom stanju crnogorskog društva , o bolesti koja je zahvatila Crnu Goru, a to je ova kriminalizacija, korupcija, koju, očigledno, najveći broj građana ne želi da prihvati. Ne možete bolesni organizam liječiti, ako on nije svjestan svoje bolesti - ukazao je pomalo zaboravljeni Nebojša Medojević, lider "PzP", u emisiji "Kontraverza" na "Adria TV", pompezno najavljen kao "- "ekspert za tumačenje brojnih javnih sporova koji god inama ostaju bez rješenja, ali prvorazredni svjedok, pa i glavni junak nekih kontraverzi koje su obilježile minule dvije decenije na društveno-političkoj pozornici Crne Gore". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|