Brze Cinjenice - Društvo

1
Bivša poslanica SDP Draginja Vuksanoviæ-Stankoviæ komentarisala izjavu ministra sporta i mladih
I Kaligula bolje - birao od Spajiæa!
   - Jednom je jedan politièar i pravni pisac rekao: ,, Niko nikoga ne mrzi kao izdajnik izdanu domovinu" - komentarisala je bivša poslanica SDP na Fejsbuku Draginja Vuksanoviæ-Stankoviæ izjavu potpredsjednika Vlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šæekiæa, da je èestitka rukometašima iz njegovog resora izostala iz razloga što "ono što je ishod njihovog takmièenja nije za èestitku".
    Premijeru Spajiæu tim povodom poruèila je da je èak i Kaligula imao bolji izbor za senatora nego on za ministra sporta.  
 
1
Dodijeljene državne nagrade za 2023.
„Oktoih“ - Ani Vujačić i dr Davidu Kalaju!
    - Upravo je danas jedan od onih dana kada slavimo one pojedince i događaje koji su obilježili našu istoriju, kulturu i tradiciju, one koji su u doba velikih društvenih i političkih neprilika, pod najezdom velikih sila, krvne osvete, nemaštine i gladi uspostavili temelje pismenosti i borili se za slobodu uma i duha, za znanje, za to da postanemo i ostanemo dio Evrope i svijeta - podsjetila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, uručila je nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i učeničkog i studentskog standarda, profesoru dr Davidu Kalaju sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici i Ani Vujačić, nastavnici fizike u JU Gimnazija „Stojan Cerović“ u Nikšiću. 
 
1
Presjek stanja COVID -19 od 10. do juče
Nikšićanin preminuo -119 novopozitivnih!
      - Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa završile su analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2157 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 119 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2.
Prijavljen je jedan smrtni ishod povezan sa SARS-CoV-2 infekcijom. Preminuli je iz opštine Nikšić, starosti 69 godina. 
 
1
Pred skupštinskim odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu konsultativno saslušanje kandidata za vrhovnog državnog tužioca
Presuda za "državni udar" - kupljena?!
    - Zaslužili ste višegodišnju robiju, sa svojima koleginicama u procesu za državnu udar. Nadam se da neće te bi ni u sudu, izuzev na optuženičkoj klupi. Vi treba da idete u zatvor - kazao je Knežević pred skupštinskim odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu konsultativno saslušanje kandidata za vrhovnog državnog tužioca
- Nije vama Suzana Mugoša donijela dokaze iz BIA, to ste vi rekli. A o tome da li će Suzana Mugoša odgovarati nećete vi odlučivati - kazala je Mugoša. Dodala je da će saznanja ko je kupio presudu podijeliti sa SDT.
- I o tome ko je sa ambasadorima po primorju dgovorio ukidanje presude?' 
 
1
Hidro- meteorološki zavod Crne Gore najavljuje kišovit dan
Padavine pojačavaju - tokom noći!
       - Umjereno do potpuno oblačno, povremeno i mjestimično kiša. Tokom noći padavine će znatno pojačati i proširiti se na cijelu zemlju, a u južnim i centralnim predjelima lokalno su moguće umjerene do obilne količine kiše. Vjetar umjeren do jak, tokom noći ponegdje na udare i veoma jak, južnih smjerova. Najviša dnevna temperature vazduha od 5 do 16 stepeni - najavljuju za danas iz Hidro-meteorološkog zavoda Crne Gore. 
 
1
Senat Prijestonice Cetinje dao punu podršku za nastavak realizacije projekta izgradnje žièare koja podrazumijeva izgradanju druge meðustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju
Izgradnja jedinstvenog projekta - u svijetu!
      - Izgradnja ove žièare biæe jedinstven projekat u svijetu kako zbog svoje dužine, tako i zbog èinjenice da je rijeè o žièari koja æe spajati dva istorijski veoma znaèajna grada u državi – Cetinje i Kotor. Predstavljaæe izuzetan turistièki ugoðaj, da sa obale Jadrana, iz jednog od najljepših svjetskih zaliva, Boke Kotorske, se uživa u motivima planine Lovæen, a potom i u Prijestonici Crne Gore - istakao je Jakov Mijatoviæ, Predsjednik Crnevenog projekta Gore, na današnjoj sjednici Senata Prijestonice Cetinje, koji je dao punu podršku za nastavak realizacije projekta izgradnje žièare koja podrazumijeva izgradanju druge meðustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju.
Milatoviæ je ukazao da je projekat izgradnje žièare Kotor – Ivanova korita (Lovæen) - Cetinje jedan od najvažnijih turistièkih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, sa aspekta unapreðenja turistièke ponude, ali i mjerljivih ekonomskih benefita za javni, privatni sektor i graðane. 
 
1
Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove
Potvrđen virus - afričke kuge svinja!
- Prisustvo virusa afričke kuge svinja, po prvi put u Crnoj Gori, potvrđeno je kod dvije uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, u graničnom području sa Bosnom i Hercegovinom. Naime, Veterinarska ambulanta “Nikšić” je, 12.01.2023. godine, od lovačkog društva Bratogošt, primila informaciju o pronalasku dvije uginule divlje svinje. Po prijemu obavještenja, VA Nikšić je po nalogu veterinarskog inspektora, u saradnji sa lovačkim društvom, izvršila uzorkovanje i neškodljivo uklanjanje leševa. Odgovarajući uzorci za laboratorijsko ispitivanje su dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici, koja je odmah po prijemu izvršila neophodna dijagnostička ispitivanja. Specijalistička veterinarska laboratorija je propisanim dijagnostičkim ispitivanjim utvrdila prisustvo virusa afričke kuge svinje u uzorcima oba leša. Specijalistička veterinarska laboratorija je propisanim dijagnostičkim ispitivanjim utvrdila prisustvo virusa afričke kuge svinje u uzorcima oba leša - saopštila je  
 
1
U UIKS Spuž
Amerièki advokati ne mogu - do Do Kvona!
- Kvon nije u moguænosti da se direktno konsultuje sa svojim amerièkim pravnim savjetnicima, u cilju pripreme za suðenje. Crnogorski zatvor je odbio da dozvoli posjetu amerièkih pravnih savjetnika. Striktne zabrane crnogorskog zatvora i sudova onemoguæile su Do Kvonu da razgovara o oèekivanim dokazima tužioca i specifiènim aspektima odbrane, ukljuèujuæi svjedoèenja, materijalne dokaze i pravne argumente - navede u podnesku dostavljenom sudu u Njujorku advokati iz kompanije Kaplan Hecker & Fink LLP tvrde da im odlukom crnogorskih institucija nije dozvoljeno da posjete Do Kvona u zatvoru u Spužu. 
 
1
Rekli su - državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Majda Adžović
Lamela "C" uvertira u - rušenje 70 objekata!
- Dezihnformacija je da je rušenjem dva sprata lamele "C" ono završeno. Naprotiv, rješenje se odnosi na cijelu zgradu i biće nastavljeno. To je samo uvertira u rušenje 70 bespravno izgrađenih objekata za koje postoji izvršno pravno rješenje i njih čeka ista sudina - gostujući u "Dobbro jutro Crne Gore upozorila je državna sekretarka u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Majda Adžović. 
 
1
SDT podiglo optužnicu za zloupotrebu ovlašćenja i pranje novca
Pet miliona koristili - protivno njihovoj namjeni!
Specijalno državno tužilaštvo predalo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici,optužnicu protiv okrivljenih D.B., M.P., B.B. i B.B., za produženih krivičnih djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.  
 
1
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Zbog lažnih diploma - podnijete još dvije prijave!
- Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je danas još dvije krivične prijave Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da su osobe H.A. i R.J. dostavile lažne i neistinite obrazovne isprave - piše u saopštenju tog resora. 
 
1
Danas sjednica Izvršnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore
Drugo polugodište počinje - protestima?!
    Izvršni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore održaće danas sjednicu na kojoj će donijeti zaključak na koji način prosvjetni radnici treba da odgovore Vladi što je donijela odluku da im od januara ne uveća zarade za deset odsto. Iz Sindikata prosvjete je Gradskom portalu saopšteno da će na Glavnom odboru početkom naredne sedmice biti donijeta konačna odluka o zahtjevima prosvjetnih radnika da drugo polugodište počne sa protestima.  
 
1
Direktor Klinike za neurohirurgiju KCCG dr Luka Borovinić
"Čudo od aparata" smanjuje - rizik od invaliditeta!
    Klinički centar Crne Gore od skoro ima aparat za intraoperativni neuromonitoring (IONM) koji doprinosi da hirurzi brzo reaguju i minimiziraju rizik od oštećenja nervnih struktura tokom složenih operacija, a umanjuje i mogunost nastanka raznih vrsta invaliditeta nakon operacije, rekao je u razgovoru za Portal RTCG direktor Klinike za neurohirurgiju KCCG dr Luka Borovinić. 
 
0
Predsjednik Crne Gore Jakov Mijatović čestitao Dan Opštine Mojkovac
Epski podvig za istoriju i - obaveza za viziju!
          - Svečani trenuci prilika su da ukažemo na nužnost postojanja jasne vizije razvoja Mojkovca, koja će u godinama pred nama rezultirati stvaranjem boljih uslova za život vaše lokalne zajednice. Ekonomski i privredni razvoj Mojkovca neophodno je ostvariti kroz implementaciju efikasnih javnih politika i održivo partnerstvo državnih i lokalnih vlasti. Uz to, prirodni resursi poput kanjonske doline Tare, prašume Crna Poda i Zabojskog jezera predstavljaju dodatan stub razvoja vašeg kraja, čija valorizacija zahtijeva posebnu pažnju i senzibilitet - naglasio je Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki povodom Dana Opštine Mojkovac, ali i podsjetio:
- Mojkovačka bitka i epski podvig crnogorske vojske božićnih dana 1916. godine ostaju zlatnim slovima upisani u istorijska sjećanja našeg naroda i države. Dan opštine Mojkovac obilježavamo podsjećajući se junaštva, nepokornosti i ponosa, kao neraskidivih djelova genetskog koda crnogorskog vojnika. 
 
0
Napadnuta novinarka RTCG Nataša Baranin uputila medijima protestno reagovanje povodom tekstova objavljenih na portalima Press, Borba i In4S
Ohraruju polusvijet - na obračun sa"drugima "!
- Očekujem da će se incidentom baviti nadležne službe, a ja se ovom prljavom kampanjom više neću baviti - zaključuje Novinarka RTCG Nataša Baranin uputila je medijima protestno reagovanje povodom tekstova objavljenih na portalima Press, Borba i In4S i njihove netačne interpretacije sinoćnjeg incidenta u kojem joj je za sada nepoznata osoba uputila niz prijetnji i uvreda.
Njeno reagovanje prenosimo integralno: 
 
0
Predsjednica Evropske komisijeUrsula Fon der Lajen
Ova godina - ključna za demokratiju!
- Ključna godina za demokratiju je 2024. - napomenula je predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, dok se Evropljani spremaju izaći na birališta u jeku velikih izazova za kontinent, među kojima je i ruska invazija na Ukrajinu. 
 
0
Rekli su - v.d. predsjednica Crkvenog opštinskog odbora Bar Crnogorske pravoslavne crkve Aleksandra Šofranac
Bez vjerskog nema - ni nacionalnog identiteta!
- Noćas vas sve pojedinačno, kao crnogorska žena i majka, molim pred Bogom i pred ljudima da se okupimo i dignemo glas i tražimo i od države i od naše opštine da ispoštuju naša vjerska prava i obezbijede nam vjerski objekat kao što su ih od 2006. godine na desetine izgradili za Srpsku crkvu, kako bi ojačali velikosrpski projekat i nas Crnogorce doveli do nestajanja kao nacije, jer bez vjerskog nema ni nacionalnog ni jezičkog identiteta a čovjek bez nacionalnog identiteta je čovjek bez budućnosti. Pa vi viđite što nam je činjet. S vjerom u vas moji Crnogorci, pa onda sa vjerom u Boga, jer Bog pomaže samo pregaoce koji se svim srcem bore za pravdu, a vjerujte da je sada na našoj strani. Neka je slava i hvala svim Crnogorcima koji su svoje živote dali za Crnu Goru u Bozićnom ustanku 1918 koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore, našu budućnost i budućnost naše đece da znaju ko su i što su - istakla je v.d. predsjednica Crkvenog opštinskog odbora Bar Crnogorske pravoslavne crkve Aleksandra Šofranac na nalaganju badnjaka ispred Dvorca kralja Nikole. 
 
0
Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!
Sreæan Božiæ!
             Mir Božiji, Hristos se rodi!
Sreæan Božiæ svima koji najradosniji hrišæanski praznik slave danas, po Julijanskom kalendaru!
                                 Vaistinu se rodi!        
 
0
U susret Božiću vjernicima na Cetinju obratio se mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović
Naša želja - mir među ljudima!
    - S radošću želimo da blagoslov mladenca Hrista uđe u sve vaše domove i vaša srca. Taj svet i blagoslov Bogomajke koju u naručju drži uvijek nanovo rođenog sina Božijeg prenose sveti anđeli. Naša želja je da svi čujemo anđeoske riječi: Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobre volje - u susret Božiću vjernicima na Cetinju obratio se mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović. 
 
0
Rekli su - profesor Radovan Radonjić u intervjuu za "Pobjedu"
Gledamo mirnu kapitulaciju Crne Gore!
- Gledamo mirnu kapitulaciju Crne Gore pred stranim gazdom - upozorio je u intervjuu za "Pobjedu" profesor Radovan Radonjić, dobitnik Trinaestojulske nagrade i povodom Dana osnivanja Cetinja ovogodišnji laureat Povelje “Ivan Crnojević”. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|