1
Senat Prijestonice Cetinje dao punu podršku za nastavak realizacije projekta izgradnje žièare koja podrazumijeva izgradanju druge meðustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju
Izgradnja jedinstvenog projekta - u svijetu!

      - Izgradnja ove žièare biæe jedinstven projekat u svijetu kako zbog svoje dužine, tako i zbog èinjenice da je rijeè o žièari koja æe spajati dva istorijski veoma znaèajna grada u državi – Cetinje i Kotor. Predstavljaæe izuzetan turistièki ugoðaj, da sa obale Jadrana, iz jednog od najljepših svjetskih zaliva, Boke Kotorske, se uživa u motivima planine Lovæen, a potom i u Prijestonici Crne Gore - istakao je Jakov Mijatoviæ, Predsjednik Crnevenog projekta Gore, na današnjoj sjednici Senata Prijestonice Cetinje, koji je dao punu podršku za nastavak realizacije projekta izgradnje žièare koja podrazumijeva izgradanju druge meðustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju.
Milatoviæ je ukazao da je projekat izgradnje žièare Kotor – Ivanova korita (Lovæen) - Cetinje jedan od najvažnijih turistièkih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, sa aspekta unapreðenja turistièke ponude, ali i mjerljivih ekonomskih benefita za javni, privatni sektor i graðane.

Na današnjoj sjednici donešen je zakljuèak da Prijestonica Cetinje, u cilju stvaranja preduslova za nastavak realizacije projekta izgradnje žièare, primjenu Urbanistièko-tehnièkih uslova i izradu tehnièke dokumentacije, iz kapitalnog budžeta za 2024. godinu finansira izradu Studije opravdanosti, Cost-Benefit analize, Detaljnu studiju predjela i izradu idejnog projekta.
Gradonaèelnik Ðuraškoviæ istakao je da bi nastavak izgradnje žièare i njen konaèan završetak imao brojne benefite kao što su kreiranje nove turistièke ponude u Crnoj Gori, poveæanje atraktivnosti Crne Gore stranim turistima i pune valorizacije turistièkih i kulturnih potencijala crnogorske prijestonice.
“Prva faza projekta podrazumijevala je izgradnju žièare od poèetne stanice Dub do meðustanice Kuk i realizovana je u potpunosti, a nastavak izgradnje žièare Kotor – Ivanova korita (Lovæen) – Cetinje podrazumijevao bi izgradnju druge meðustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju ukupne dužine oko 10.780m. Meðustanica Ivanova korita nalazi se u centru Nacionalnog parka „Lovæen“ na 1.265m nadmorske visine, a poèetna stanica Cetinje se planira na lokaciji u blizini Ljetnje pozornice, uz obavezno poštovanje važeæih urbanistièko-tehnièkih uslova kako se ne bi narušila zaštiæena zona pozorišta na otvorenom”, kazao je Ðuraškoviæ.
Senat, koji je zasijedao u proširenom sastavu, donio je zakljuèak da Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa NP „Lovæen” preispita poziciju trase žièare Kuk – Ivanova korita – Cetinje zadate Prostornim Planom posebne namjene NP „Lovæen”, kao i da Prijestonica Cetinje sa relevantnim nadležnim ogranima ostvari saradnju po pitanju ukrštanja trase žièare sa saobraæajnicama i dalekovodom.
Nakon dobijanja potrebne dokumentacije Senat Prijestonice æe organizovati posebnu sjednicu na kojoj æe se donijeti konaèna odluka o naèinu nastavka realizacije projekta izgradnje žièare Kotor – Ivanova korita (Lovæen) – Cetinje i modelu njenog finansiranja.
Èlanovi Senata iskazali su zadovoljstvo realizacijom prve faze projekta žièare Kotor- Lovæen i saglasili se da treba voditi raèuna o zaštiti životne sredine Nacionalnog parka Lovæen. Uzimajuæi u obzir istorijski i kulturni znaèaj Prijestonice, izgradnja druge faze žièare, koja bi povezala Kotor i Cetinje, doprinjela bi punoj valorizaciji turistièkih potencijala Prijestonice i turistièkoj ponudi Crne Gore. Prisutni su istakli da je neophodno ubrzati aktivnosti svih nadležnih institucija kako bi došlo do povezivanja žièare sa Cetinjem i izraditi sve neophodne analize uz puno uèešæe i posveæenost svih relevantnih institucija.




Posjeta : 86