Sedmica - Kultura

0
Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena u Pragu
Djelatnost Crnojevića štamparije - na 24 panoa!
    Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena je večeras u storijskom sjedištu Nacionalne biblioteke Češke Klementinumu, u
srcu starog dijela Praga.
Izložba predstavlja djelatnost Crnojevića štamparije i štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina, a čine je 24 ilustrovana panoa, rađena dvojezično na češkom i engleskom
jeziku, kao i prateći katalog. 
 
0
Najstarija holivudska glumica na svijetu živjela tačno vijek
Glinis Džons preminula - u 100.!
    Glinis Džons glumica koja je glumila gospođu Banks u kultnom mjuziklu Meri Popins iz 1964. godine, preminula je u 100. godini! 
 
2
Fakultet za crnogorski jezik i književnost
Preminuo profesor - Milenko A. Perović!
    - S dubokim žaljenjem obavještavamo javnost o smrti Milenka A. Perovića, istaknutog intelektualca, predśednika Crnogorskog PEN centra, predśednika UO Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, redovnoga člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti - saopštili su sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost da je profesor filozofije Milenko A. Perović, preminuo sinoć u Novom Sadu u 73. godini, nakon kraće i teške bolesti. 
 
0
Izložba „Kijev u ratu“ od danas u FCJK na Cetinju
Fotografije o - odbrani ukrajinske prijestonice
    - Fotografije ukrajinskih autora, među kojima su fotoreporteri ukrajinskih i svjetskih medija i ukrajinska vojna lica, govoriće o odbrani ukrajinske prijestonice, životu stanovnika Kijeva tokom rata - najavljuju iz ambasade Ukrajine u Crnoj Gori izložbu fotografija „Kijev u ratu“, koja će danas od 16,30 biti otvorena u prostorijama Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. 
 
0
Poetski kutak - Slobodan Bećo Došljak
DOKTORKA RODA
Ja se plašim da ne prija,

tim žabama hladna voda,

pa sam zato stigla i ja,

to doktorka reče roda.
 
 
0
Odlazak jedne od najstarijih srpskih glumica
Branka Veselinović umrla - u 105.!
    Jedna od najstarijih srpskih glumica, Branka Veselinović - počela je da se bavi ovim poslom 1938. godine i igrala je u više od 100 pozorišnih predstava - umrla je u srijedu u 105. godini u Beogradu. 
 
2
Odlazak poznatog hrvatskog i ex-YU pjevača
Preminuo Massimo Savić!
    Preminuo je poznati hrvatski i ex-YU pjevač Massimo Savić u 61. godini.
O smrti oca i muža objavile su na Fejsbuku njegova ćerka i supruga.
- Naš tata, muž, ponos i ljubav Massimo Savić nas je napustio nakon kratke, ali her i ex-ojske borbe. 
 
0
U Frankfurtu održana manifestacija „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti“
Čuli se - Ratković, Žuti, Šeter!
    Scensko–muzički program - u sklopu manifestacije „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti“- u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore održan je sinoć u Frankfurtu.  
 
2
Izložbu slika Đorđa Rašovića „Iluzija života“ otvorena u galeriji „Josip Bepo Benković” u Herceg Novom
Predstavio i dokazao - istraživanje i sazrijevanje!
    - Ostao je imun na savremene trendove i eksperimente u oblasti novih medija i raznovrsnih umjetničkih praksi i opredijelio se za tradicionalan način izražavanja, koristeći tehnike ulja i akrilika na platnu, ostajući vjeran sebi i svojim porivima, crpeći iz snova inspiraciju za svoje radove. Upravo ovom izložbom Rašović predstavio i dokazao svoje višegodišnje umjetničko istraživanje i sazrijevanje - ukazala je Danijela Đurvić, predsjednica Skupštine Crne Gre, otvarajući večeras u galeriji „Josip Bepo Benković” u Herceg Novom izložbu slika mladog umjetnika Đorđa Rašovića „Iluzija života“. 
 
3
IZLOŽBA DALIBORA DADA ĆETKOVIĆA U RIZORTU ONE&ONLY
Ciklus otvara - “Antares”!
    - Izuzetno mi je što nastavljamo saradnju sa ultra-luksuznim rizortom One&Only Portonovi, gdje se i nalazi jedna od naših galerija. Izložba slika Dalibora Dada Ćetkovića iz ciklusa „Antares“ još jednom će nam pokazati kako umjetnost širi naše poimanje svijeta u svim njegovim pojavnim oblicima - ukazala je Ljiljana Milošević, direktorica galerije "Pizana", u kojoj će sjutra od sjutra biti otvorena Samostalna izložba slika Dalibora Dada Ćetkovića.  
 
1
Poetski kutak
Belveder
Noć umrla prije svoga kraja.

Sviću oči kroz kamene klance.

Zora blista kao onog maja

kad vijekovne pokidasmo lance.
 
 
0
Odazak veikana francuske kinematografije
Preminuo Žan-Pol Belmondo!
    Velikan francuske kinematografije Žan-Pol Belmondo preminuo je danas u svom domu u Parizu u 89. godini, izjavio je njegov advokat Frans presu. 
 
1
Izložba djela akademske slikarke Milene Mijović Durutović "Kosmički ritmovi" u Gayo Galeriji u Porto Montenegru, Tivat
Klasične materijale - zamijenila prirodnim!
    - Moj način rada je da koristim puno prirodnih pigmenata i materijala, pa morate poštovati prirodne procese. Klasične slikarske materlijae zamijenila sam prirodnim. Možda je to i neka vrsta moje društvene angažovanosti u ovom vremenu u kome nam se svima čini lakše pobjeći od suštine. Intenzivna plava, koja se provlčila u manjem obimu i do sada, nikad nije bila ovako dominantna i sve kao da je samodovoljna ovoga puta. Tako je snažna i nosi svoje tajne - objašnjava akademska slikarka Milena Mijović Durutović, čija izložba "Kosmički ritmovi" biće u petak od 21,30 biće ootvorena u Gayo Galeriji u Porto Montenegru, Tivat.
Otvaranje, koje je predviđeno kao svojevrsna ljetnja zabava, upotpuniće muzika DJ Miss Millie, dok su pozvani ohrabreni da se obuku u plavu, ili crnu boju.  
 
1
Objavljene nominacije za najprestižniju filmsku nagradu
"Mank" nominovan - za 10 Oskara!
    Nominacije za najprestižniju filmsku nagradu - Oskar, koje će biti dodijeljene na ceremoniji u Los Anđelesu 25. aprila, objavljene su danas, a film "Mank" predvodi spisak sa najvećim brojem nominacija, ukupno 10. 
 
0
Jedan od najpoznatijih – anonimnih uličnih umjetnika našeg vremena
Benksy u društvu - najuticajnijih!
    Iako mu gotovo niko ne zna identitet, našao se na listi 100 najuticajnijh ljudi na svijetu magazina Time, rame uz rame sa Barackom Obamom, Oprahom, Lady Gagom, Steveom Jobsom… 
 
3
Odlazak neprevaziđenog Džejmsa Bonda
Preminuo Šon Koneri!
    Ser Šon Koneri, glumac koji je po mnogima bio neprevaziđeni Džejms Bond, preminuo je u 91. godini života, javlja BBC. 
 
0
Jednoglasna odluka pet regionalnih festivala
"Hugo Klajn“ - Boru Draškoviću!
    Prva Nagrada "Hugo Klajn" za rediteljsko životno djelo, koja je ustanovljena ove godine, dodijeljena je reditelju Boru Draškoviću. Tako je jednoglasno odlučio žiri sastavljen od predstavnika pet regionalnih teatarskih festivala.  
 
2
Za dokumentarno-turistički film “Moja Podgorica”
Stanišiću - "Zlatni javor"!
    Na 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma u Sarajevu, dokumentarno-turistički film “Moja Podgorica” našeg reditelja Radoslava T. Stanišića osvojio je Zlatni Javor za najbolji turistički film. 
 
1
U Berlinu događaj ''sa nultim budžetom, bez otvaranja, bez gužve“
Izlažu radove - na balkonima!
    Dok su galerije i muzeji zatvoreni zbog pandemije, pedesetak umjetnika koji žive u Berlinu, izlažu radove na balkonima i pozivaju na ´´intimnu šetnju“ u otkrivanju njihovih djela. 
 
0
Italijanski tenor na Uskrs pjeva preko Jutjuba
Bočeli nastupa - u praznoj Milanskoj katedrali!
    Italijanski tenor Andrea Bočeli nastupiće u nedelju na Uskrs u Milanskoj katedrali, koja će biti prazna, a nastup će se prenositi preko Jutjuba. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|