Sedmica - Kultura

1
„Ljeto u Prijestonici“ počinje večeras
Na otvaranju - prvi "FunFest"!
    Manifestacija “Ljeto u Prijestonici” koja će ove godine obuhvatiti najrazličitije sadržaje počeće večeras svečanim otvaranjem prvog pozorišnog festivala komedije i zabave u Crnoj Gori „FunFesta“ na Ljetnjoj pozornici u 20. 
 
2
Drumovi će poželjet’ ludaka, a ludaka više biti neće
Potonji crnogorski boem - i dalje živi!
    Vitomir Vito Nikolić, crnogorski Jesenjin, rođen je 27. aprila 1934. godine u Mostaru.
Nikolić je stvarao je u drugoj polovini 20. vijeka, njegov opus je raznovrsan, a stil poseban. Njegovi stihovi odišu ljubavlju, nostalgijom, melanholijom, ironijom i osjećanjima bola, a prolaznost života, starost i bolesti koje sa sobom starost nosi, smrt, samoubistvo su samo neki od motiva koji se pojavljuju u Vitovim pjesmama. 
 
1
Poslije zabrane umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta izvođenja predstave „IzloŽene“
Pokrenuta peticija - za smjenu Jelića!
    -Nakon skandaloznog mejla kojim se zabranjuje izvođenje predstave „IzloŽene“, a kojim se unižava značaj borbe za rodnu ravnopravnost i borbe protiv nasilja nad ženama, građani Crne Gore pokreću peticiju za smjenu umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište", navodi se u peticiji koju je NVU "Bunt Scena " pokrenula za smjenu umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića koji je prije dva dana zatvorio vrata za predstavu „IzloŽene“ uz obrazloženje da je diskriminacija nad ženama propaganda.  
 
0
U 97. godini
Preminuo reditelj - Veljko Bulajiæ!
    Jedan od najveæih jugoslovenskih filmskih reditelja Veljko Bulajiæ preminuo je juèe u Zagrebu, u 97. godini života, javljaju hrvatski mediji.
Vijest o smrti "Veèernjem listu" potvrdili su èlanovi familije. On je trajno oblikovao jugoslavensku i hrvatsku kinematografiju.  
 
0
Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena u Pragu
Djelatnost Crnojevića štamparije - na 24 panoa!
    Izložba Matice crnogorske „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ otvorena je večeras u storijskom sjedištu Nacionalne biblioteke Češke Klementinumu, u
srcu starog dijela Praga.
Izložba predstavlja djelatnost Crnojevića štamparije i štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina, a čine je 24 ilustrovana panoa, rađena dvojezično na češkom i engleskom
jeziku, kao i prateći katalog. 
 
0
Najstarija holivudska glumica na svijetu živjela tačno vijek
Glinis Džons preminula - u 100.!
    Glinis Džons glumica koja je glumila gospođu Banks u kultnom mjuziklu Meri Popins iz 1964. godine, preminula je u 100. godini! 
 
2
Fakultet za crnogorski jezik i književnost
Preminuo profesor - Milenko A. Perović!
    - S dubokim žaljenjem obavještavamo javnost o smrti Milenka A. Perovića, istaknutog intelektualca, predśednika Crnogorskog PEN centra, predśednika UO Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, redovnoga člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti - saopštili su sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost da je profesor filozofije Milenko A. Perović, preminuo sinoć u Novom Sadu u 73. godini, nakon kraće i teške bolesti. 
 
0
Izložba „Kijev u ratu“ od danas u FCJK na Cetinju
Fotografije o - odbrani ukrajinske prijestonice
    - Fotografije ukrajinskih autora, među kojima su fotoreporteri ukrajinskih i svjetskih medija i ukrajinska vojna lica, govoriće o odbrani ukrajinske prijestonice, životu stanovnika Kijeva tokom rata - najavljuju iz ambasade Ukrajine u Crnoj Gori izložbu fotografija „Kijev u ratu“, koja će danas od 16,30 biti otvorena u prostorijama Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. 
 
0
Poetski kutak - Slobodan Beæo Došljak
DOKTORKA RODA
Ja se plašim da ne prija,

tim žabama hladna voda,

pa sam zato stigla i ja,

to doktorka reèe roda.
 
 
0
Odlazak jedne od najstarijih srpskih glumica
Branka Veselinović umrla - u 105.!
    Jedna od najstarijih srpskih glumica, Branka Veselinović - počela je da se bavi ovim poslom 1938. godine i igrala je u više od 100 pozorišnih predstava - umrla je u srijedu u 105. godini u Beogradu. 
 
2
Odlazak poznatog hrvatskog i ex-YU pjevača
Preminuo Massimo Savić!
    Preminuo je poznati hrvatski i ex-YU pjevač Massimo Savić u 61. godini.
O smrti oca i muža objavile su na Fejsbuku njegova ćerka i supruga.
- Naš tata, muž, ponos i ljubav Massimo Savić nas je napustio nakon kratke, ali her i ex-ojske borbe. 
 
0
U Frankfurtu održana manifestacija „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo razlièitosti“
Èuli se - Ratkoviæ, Žuti, Šeter!
    Scensko–muzièki program - u sklopu manifestacije „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo razlièitosti“- u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i JU Centar za oèuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore održan je sinoæ u Frankfurtu.  
 
2
Izložbu slika Đorđa Rašovića „Iluzija života“ otvorena u galeriji „Josip Bepo Benković” u Herceg Novom
Predstavio i dokazao - istraživanje i sazrijevanje!
    - Ostao je imun na savremene trendove i eksperimente u oblasti novih medija i raznovrsnih umjetničkih praksi i opredijelio se za tradicionalan način izražavanja, koristeći tehnike ulja i akrilika na platnu, ostajući vjeran sebi i svojim porivima, crpeći iz snova inspiraciju za svoje radove. Upravo ovom izložbom Rašović predstavio i dokazao svoje višegodišnje umjetničko istraživanje i sazrijevanje - ukazala je Danijela Đurvić, predsjednica Skupštine Crne Gre, otvarajući večeras u galeriji „Josip Bepo Benković” u Herceg Novom izložbu slika mladog umjetnika Đorđa Rašovića „Iluzija života“. 
 
3
IZLOŽBA DALIBORA DADA ÆETKOVIÆA U RIZORTU ONE&ONLY
Ciklus otvara - “Antares”!
    - Izuzetno mi je što nastavljamo saradnju sa ultra-luksuznim rizortom One&Only Portonovi, gdje se i nalazi jedna od naših galerija. Izložba slika Dalibora Dada Æetkoviæa iz ciklusa „Antares“ još jednom æe nam pokazati kako umjetnost širi naše poimanje svijeta u svim njegovim pojavnim oblicima - ukazala je Ljiljana Miloševiæ, direktorica galerije "Pizana", u kojoj æe sjutra od sjutra biti otvorena Samostalna izložba slika Dalibora Dada Æetkoviæa.  
 
1
Poetski kutak
Belveder
Noć umrla prije svoga kraja.

Sviću oči kroz kamene klance.

Zora blista kao onog maja

kad vijekovne pokidasmo lance.
 
 
0
Odazak veikana francuske kinematografije
Preminuo Žan-Pol Belmondo!
    Velikan francuske kinematografije Žan-Pol Belmondo preminuo je danas u svom domu u Parizu u 89. godini, izjavio je njegov advokat Frans presu. 
 
1
Izložba djela akademske slikarke Milene Mijović Durutović "Kosmički ritmovi" u Gayo Galeriji u Porto Montenegru, Tivat
Klasične materijale - zamijenila prirodnim!
    - Moj način rada je da koristim puno prirodnih pigmenata i materijala, pa morate poštovati prirodne procese. Klasične slikarske materlijae zamijenila sam prirodnim. Možda je to i neka vrsta moje društvene angažovanosti u ovom vremenu u kome nam se svima čini lakše pobjeći od suštine. Intenzivna plava, koja se provlčila u manjem obimu i do sada, nikad nije bila ovako dominantna i sve kao da je samodovoljna ovoga puta. Tako je snažna i nosi svoje tajne - objašnjava akademska slikarka Milena Mijović Durutović, čija izložba "Kosmički ritmovi" biće u petak od 21,30 biće ootvorena u Gayo Galeriji u Porto Montenegru, Tivat.
Otvaranje, koje je predviđeno kao svojevrsna ljetnja zabava, upotpuniće muzika DJ Miss Millie, dok su pozvani ohrabreni da se obuku u plavu, ili crnu boju.  
 
1
Objavljene nominacije za najprestižniju filmsku nagradu
"Mank" nominovan - za 10 Oskara!
    Nominacije za najprestižniju filmsku nagradu - Oskar, koje će biti dodijeljene na ceremoniji u Los Anđelesu 25. aprila, objavljene su danas, a film "Mank" predvodi spisak sa najvećim brojem nominacija, ukupno 10. 
 
0
Jedan od najpoznatijih – anonimnih uličnih umjetnika našeg vremena
Benksy u društvu - najuticajnijih!
    Iako mu gotovo niko ne zna identitet, našao se na listi 100 najuticajnijh ljudi na svijetu magazina Time, rame uz rame sa Barackom Obamom, Oprahom, Lady Gagom, Steveom Jobsom… 
 
3
Odlazak neprevaziðenog Džejmsa Bonda
Preminuo Šon Koneri!
    Ser Šon Koneri, glumac koji je po mnogima bio neprevaziðeni Džejms Bond, preminuo je u 91. godini života, javlja BBC. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|