Sedmica - Kultura

2
Odlazakjednog od najznacajnijih umjetnika Crne Gore svih vremena
Preminuo Dado Djuriæ!
    Jedan od najznaèajnijih i najveæih crnogorskih slikara i umjetnika svih vremena Dado Djuriæ, nakon duže i teške bolesti, preminuoje danas u Parizu. Po sopstvenoj želji, Dado Ðuriæ biæe sahranjen na Cetinju.  
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 3.
Sve praštam!

No, da li Bog prašta?-
Mir dramatièarka doživljava,

davne mladalaèke atmosfere i

preživljavanja nepoznata

zdravim osobama.

 
 
1
Poetski kutak
Ofelijine suze - 2.
I nije strašno umreti.

Strah prestaje onog trenutka

Kada duša izaðe iz tela

i postane slobodna zauvek.

 
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 1.
Sav težak rad,

napori i žuljevi

nisu mi udelili sreæu i mir,

kakav mislim da mi sledi.

 
 
1
Druga knjiga poezije Edite Dautoviæ promovisana u danilovgradskom Zavièajnom muzeju
Stihovi kao – nesputani talasi!
    - Razna, èesto heterogena osjeæanja i uzbuðenja u njoj, razmišljanja i premišljanja i druge reminiscencije, nadiru, od poèetka do kraja, kao nesputani talasi. Poema je, dakle, nalik uzgibanom moru koje, jedan za drugim, bez predaha, šalje neukrotive valove kao kopnu koje se nazire u sivoj daljini. Ovdje nema bonace:sve je u pokretu, stalnom nemiru i ekstazi – istakao je književnik Dušan Ðurišiæ predstavljajuæi „Ofelijine suze“, drugu knjigu poezije pjesnikinje iz Podgorice Edite Dautoviæ. 
 
0
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biæe poznat u èetvrtak
Najspominjaniji kandidati - pjesnici!
    Nobelov komitet konaèno je odluèio. U èetvrtak 7. oktobra, kada æe frankfurtski sajam knjiga biti na svom vrhuncu, u Stockholmu æe objaviti ime Nobelovog laureata za književnost. 
 
3
Odlazak filmske legende
Preminuo Tony Curtis!
    Glumac Tony Curtis, nezaboravni Joe, odnosno Josephina iz klasika “Neki to vole vruæe”, preminuo je u èetvrtak u 85. godini. Smrt filmske legende potvrdila je njegova kæi Jamie Lee Curtis, no nije otkrila nikakve detalje. 
 
0
N astupom Zdenke Kovaèièek sinoæ završen “Petrovac Jazz & Blues Fest 2010”
Uživali poklonici - jazza i bluesa!
    Petrovac je i ove godine bio stecište poklonika jazz i blues muzike.Mnogobrojni gosti tri dana su uživali uz predivne zvuke eminentnih muzičara iz regiona i Evrope koji su virtuznim izvodjenjem pokazali svoje kvalitete. Sam èin zatvaranja pripao je sjajnoj Zdenki Kovacicek i njenom bendu iz Hrvatske sa programom,,Tribute Janis Joplin,,. Za vrijeme festivala prireðena je i izložba fotografija mlade umjenice iz Cetinja Andjele Jovetiæ - istièe direktor “Petrovac Jazz & Blues Fest 2010” Vinko Mihajloviæ 
 
0
Venecijanski festival
Poèasni "Lav" - za Džona Vua!
    Režiser i producent iz Hong Konga Džon Vu, koji je u petak nagraðen na Venecijanskom filmskom festivalu, jedan je od retkih azijskih filmskih stvaralaca koji je uspeo da ostvari zapažen finansijski uspeh i gledanost u Holivudu, kao i kod kuæe.
 
 
2
Izuzetno bogat program u sjenci oskarovca
Stigao glavni gost - Freeman!
    Izuzetno bogat program na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu juèe je potpuno zasjenio dolazak glavne zvijezde festivala, oskarovca Morgana Freemana. On æe u Sarajevu provesti nekoliko dana, a upravo æe njegovo posljednje ostvarenje, film “Invictus”, u kojem glumi Nelsona Madelu, u subotu i zatvoriti 16. SFF. 
 
2
Film “Neka ostane meðu nama” frijumfovao na gestivalu u Puli
Grliæu - sedam "Zlatnih arena"!
    Film “Neka ostane meðu nama” Rajka Grliæa osvojio je sedam Zlatnih arena na juèe završenom filmskom festivalu u Puli, meðu kojima nagrade u kategorijama za najbolji film i režiju. Za isti film Ksenija Marinkoviæ nagraðena je kao najbolja sporedna glumica, Srðan Krupjel za montažu tona, Ivo Hušnjak za scenografiju, Alfi Kabiljo i Alan Bjelinski za muziku, te Slobodan Trniniæ za kameru. 
 
1
Veèeras poèinje 24. "Budva grad-teatar"
Festival otvara - "Kosa"!
    Hit mjuziklom “Kosa” beogradskog Ateljea 212, u režiji Kokana Mladenoviæa, veèeras u Budvi biæe otvoren 24. Grad teatar, koji æe do 20. avgusta predstaviti, osim dramskog, i muzièki, književni i likovni program u nešto skromnijem izdanju nego do sada. 
 
1
Smrt slavnog portugalskog nobelovca
Preminuo Jose Saramago!
    Cijenjeni portugalski književni nobelovac Jose Saramago umro je u 87. godini na Lanzaroteu. Roðen je 1922. godine u Azinhagi, nije imao veliko školsko obrazovanje i prešao je put od bravara preko novinara do jednog od najuglednijih svjetskih pisaca. 
 
2
Prièa sedmice - Milutin Nedeljkoviæ (1931. – 2008.)
Bele èekaonice
                           (Dragoslavu Mihajloviæu)
    Te duge, iscrpljujuæe dane, opervažene skupocenim èipkama leda isnega, moj otac je uveliko pripadao, tamnoj sferi razoèarenja najteže vrste. Tužnom konvoju zimskih haluicidnih dana, otac je dodavao svoje kasne, veèernje izlaske, pune opasnosti i njegovog bolesnog i sumornog nadahnuæa.
Cilj tih oèevih riskantnih izlazaka, za njegove olinjale godine, bile su teško osvojive, periferijske bele èekaonice.
 
 
1
Prièa sedmice - Milutin Nedeljkoviæ (1931. – 2008.)
Vihor
    Samo sam slutila:kuda stižu Romi, koje vihor odnosi u kovitlac, jednog po jednog sa zemlje! Rangel, moj muž, znao je više o tome. 
 
1
Prièa sedmice – Milutin Nedeljkoviæ (1931. – 2008.)
Kraj
    Da, to je tek sada kraj moga puta.
Kada se sve sabere, ispada da moj život i nije bio toliko loš. A onaj, koji je trideset godina radio u najam, ništa bolje nije ni mogao da oèekuje od života!...
 
 
2
Nova monografija o velikom slikaru
Crna Gora je - lièna karta Petra Lubarde!
    U ediciji „Teorija”, Prodajne galerije „Beograd”, objavljena je monografija „Fenomen Petra Lubarde” iz pera istorièara umjetnosti Zdravka Vuèiniæa koja baca težište na period od 1947. do 1957, odnosno na rane slikareve radove. 
 
2
Aforizam dana
Radan narod
Radan smo narod

ali, imamo preèa posla.

 
 
1
Poetski kutak
***
Vjerovatno nikad,

a opet nada kao hram jaka,

a baš ne treba,

molitva njoj,sigurno neuslišena

 
 
0
U beogradskom Ateljeu 212
Premijerno izvedena - nova "Kosa"!
    Nova verzija èuvenog mjuzikla „Kosa” premijerno je izvedena sinoæ u Ateljeu 212 u Beogradu, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenoviæa.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|