Sedmica - Kultura

1
Smrt slavnog portugalskog nobelovca
Preminuo Jose Saramago!
    Cijenjeni portugalski književni nobelovac Jose Saramago umro je u 87. godini na Lanzaroteu. Rođen je 1922. godine u Azinhagi, nije imao veliko školsko obrazovanje i prešao je put od bravara preko novinara do jednog od najuglednijih svjetskih pisaca. 
 
2
Priča sedmice - Milutin Nedeljković (1931. – 2008.)
Bele čekaonice
                           (Dragoslavu Mihajloviću)
    Te duge, iscrpljujuće dane, opervažene skupocenim čipkama leda isnega, moj otac je uveliko pripadao, tamnoj sferi razočarenja najteže vrste. Tužnom konvoju zimskih haluicidnih dana, otac je dodavao svoje kasne, večernje izlaske, pune opasnosti i njegovog bolesnog i sumornog nadahnuća.
Cilj tih očevih riskantnih izlazaka, za njegove olinjale godine, bile su teško osvojive, periferijske bele čekaonice.
 
 
1
Priča sedmice - Milutin Nedeljković (1931. – 2008.)
Vihor
    Samo sam slutila:kuda stižu Romi, koje vihor odnosi u kovitlac, jednog po jednog sa zemlje! Rangel, moj muž, znao je više o tome. 
 
1
Priča sedmice – Milutin Nedeljković (1931. – 2008.)
Kraj
    Da, to je tek sada kraj moga puta.
Kada se sve sabere, ispada da moj život i nije bio toliko loš. A onaj, koji je trideset godina radio u najam, ništa bolje nije ni mogao da očekuje od života!...
 
 
2
Nova monografija o velikom slikaru
Crna Gora je - lična karta Petra Lubarde!
    U ediciji „Teorija”, Prodajne galerije „Beograd”, objavljena je monografija „Fenomen Petra Lubarde” iz pera istoričara umjetnosti Zdravka Vučinića koja baca težište na period od 1947. do 1957, odnosno na rane slikareve radove. 
 
2
Aforizam dana
Radan narod
Radan smo narod

ali, imamo preča posla.

 
 
1
Poetski kutak
***
Vjerovatno nikad,

a opet nada kao hram jaka,

a baš ne treba,

molitva njoj,sigurno neuslišena

 
 
0
U beogradskom Ateljeu 212
Premijerno izvedena - nova "Kosa"!
    Nova verzija čuvenog mjuzikla „Kosa” premijerno je izvedena sinoć u Ateljeu 212 u Beogradu, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.
 
 
0
Uoči dodjele Oscara
"Avatar" i "Narednik" - po 9 nominacija!
    Prema očekivanjima, tehnološka ekstravagancija “Avatar” Jamesa Camerona osvojila je najveći broj nominacija, njih devet, za predstojeću dodjelu Oscara, ali u tome nije i jedina! Igrom ironije Cameronov je glavni protivnik njegova bivša supruga Kathryn Bigelow čija je iračka drama “Narednik James” osvojila jednak broj nominacija. Tek jednu manje skupili su “Nemilosrdni gadovi” Quentina Tarantina. 
 
1
67. dodjela Zlatnih globusa u Los Anđelesu
Trijumfovao - "Avatar"!
    Film Džejmsa Kamerona osvojio je glavno priznanje - nagradu za najbolji film - na 67. dodeli Zlatnih globusa u Los Anđelesu. 
 
1
Priča sedmice
Molitva Suncu
I
    Kada se čovjek okrene prema Suncu i osjeti da mu više nije toliko blizak, odmah pomisli da se tu završava život, a počinje ne smrt već postojanje sjenke. Jedna od stvari koje nas lišavaju svjetlosti jeste upravo siromaštvo, ono nas vodi u neki drugi svijet kojeg karakteriše tama i strah od moćnijih. Tada se mi pretvaramo u prah i više ličimo duhovima nego ljudima. Jedina sličnost jeste što posjedujemo tijelo ali je i ono potčinjeno caru nemaštine.
 
 
2
Priča sedmice
Konstantina
    Užasavala se na nečiji jauk i zato se u potpunosti posvetila svom poslu. Voljela je da pomaže drugima. Kao djevojčica je bila isto tako brižna i osjećajna, već tada je znala svoju budućnost. Uživa u poslu medicinske sestre, trudi se da postane dobra u tome, ali ne pretjeruje. Svoju energiju mrvi i trudi se da što manje provodi vrijeme kući. Jer tamo je samoća uzima u cjelini i ona tada u svojoj glavi budi i stvara neke nove planove koje joj nameće samoća. 
 
1
Priča sedmice
Ona i ponoć
    Dok se priroda slikala u crno, dok se nebo više nije prepoznavalo u njenim očima, dok avioni toplote kruže oko kuća, ona sjedi prekrštenih nogu, sa cigaretom u ruci skoro do filtera izgoreloj i ćuti. Prsten boje srebra, obična bižuterija, joj prst čini manjim i debljim.Ona se zagledala u tu stvar koja joj kvari izgled desne ruke.  
 
0
Priča sedmice
Šešir
    Djevojka je kao i obično bila gladna. Nije smjela napustiti svoju tezgu. Sjedjela je na stepeniku, iznad kojeg se izdizala građevina, kafana. Upoznala je dosta vrsta karaktera i uživala je dok bi posmatrala svakakve gluposti koje čovjek može da napravi. To bi joj odvlačilo pažnju i ona bi zaboravljala na glad. Bila je naviknuta na prazninu koja je popunjavala čitavu njenu figuru. 
 
2
Priča sedmice
Djevojka na papiru
    Noć se prostirala ulicama, a planine su već odavno bile zarobljene u mraku. Spokojna noć, a duša prolaznika uznemirena. Nije sve ni tako sjajno, sve jeprolazno pa i on sam sebe zove prolaznikom. Do te noći mislio je da svako oko ima sjaj dok se rukuje sa srećom ali odmah nakon toga postaje obično, vraća se na posao i otkriva dušu. A duše su nečiste grube, osjetljive jedino onda kada ih druga još grublja nadjača. I sve je bilo tiho i spokojno, vazduh je mirisao na laž. Lažna istina, lažni ljudi, lažni sjaj. Nastavio je da prolazi i posmatra, nastavio je da uživa i da se istovremeno gadi. 
 
1
Priča sedmice
Sjajnije od Sunca
    Sjećam se kada sam, kao nekakav kralj, gospodar putovao na leđima spasitelja. Imao sam osjećaj sigurnosti, tada još uvijek nisam bio svjestan svoje gadosti i ružnoće. Volio bih da to nikad nisam saznao jer sve se mijenja novim saznanjem.  
 
0
Priča sedmice
Oslobođena izgubljenosti
    Kako je užasno kada munje bijesa tresu tijelo! A nemoć je ta koja dodaje ljuske za potpalu. Baš kada su nade i želje u vrhuncu, kada su one jedino bitne, uvijek se pojavi nešto što ih smrvi, odlijepi od postojanja i pojede. Tada one više ne dišu, ali zato bijes, suze i razočarenje osnivaju dom u nekadašnjem mekom srcu i čine ga čeličnim. 
 
2
Igrani film Darka Lungulova nagrađen na Međunarodnom festivalu u Fort Loderdejlu
"Nezavisni duh" za - "Tamo i ovdje"!
    Igrani film „Tamo i ovdje” reditelja i scenariste Darka Lungulova dobio je nagradu "Spirit of Independence Award" (Nezavisni duh) na Međunarodnom festivalu u Fort Loderdejlu (SAD), saopštio je danas beogradski producent „Kino kamera”.
 
 
1
Ekskluzivno - 2. dio romana mlade književnice Magdalene Vasović
"Zatvorenih očiju" - II
    Ilija je svoj život u gradu nastavio da živi kao i do tada.Trudio se da ne razmišlja o odlasku njegove djevojke,da ne razmišlja o njoj i ljubavi.Veći dio dana je provodio u kancelariji,ostatak negdje u nekom lokalu.Tuga bi se pojavljivala u onim trenucima kada bi zakoračio u stan.Nije bilo više nje,djevojke koja je vrijednost poklanjala duhovnom.Sve ono materijalno ostalo je u tom stanu,sjajeći se od čistoće.Iliji je taj sjaj svakim danom sve više smetao.On je postajao toliko velik,da je Ilija morao da zatvara oči pri ulasku.< 
 
1
Priča sedmice
Milost đavola
    Dok je sanjao neke čudne snove, obložene materijalom koji se brzo rastvori disao je mirno. Pokušavao je da učvrsti sebe u tom svijetu, koji ga je uzeo i čuvaće ga kratko. Kupovao je trenutke i plaćao životom, svaki san uzimao mu je jedan dan.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|