Sedmica - Kultura

1
Poetski kutak
Ofelijine suze - 2.
I nije strašno umreti.

Strah prestaje onog trenutka

Kada duša izađe iz tela

i postane slobodna zauvek.

 
 
2
Poetski kutak
Ofelijine suze - 1.
Sav težak rad,

napori i žuljevi

nisu mi udelili sreću i mir,

kakav mislim da mi sledi.

 
 
1
Druga knjiga poezije Edite Dautović promovisana u danilovgradskom Zavičajnom muzeju
Stihovi kao – nesputani talasi!
    - Razna, često heterogena osjećanja i uzbuđenja u njoj, razmišljanja i premišljanja i druge reminiscencije, nadiru, od početka do kraja, kao nesputani talasi. Poema je, dakle, nalik uzgibanom moru koje, jedan za drugim, bez predaha, šalje neukrotive valove kao kopnu koje se nazire u sivoj daljini. Ovdje nema bonace:sve je u pokretu, stalnom nemiru i ekstazi – istakao je književnik Dušan Đurišić predstavljajući „Ofelijine suze“, drugu knjigu poezije pjesnikinje iz Podgorice Edite Dautović. 
 
0
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće poznat u četvrtak
Najspominjaniji kandidati - pjesnici!
    Nobelov komitet konačno je odlučio. U četvrtak 7. oktobra, kada će frankfurtski sajam knjiga biti na svom vrhuncu, u Stockholmu će objaviti ime Nobelovog laureata za književnost. 
 
3
Odlazak filmske legende
Preminuo Tony Curtis!
    Glumac Tony Curtis, nezaboravni Joe, odnosno Josephina iz klasika “Neki to vole vruće”, preminuo je u četvrtak u 85. godini. Smrt filmske legende potvrdila je njegova kći Jamie Lee Curtis, no nije otkrila nikakve detalje. 
 
0
N astupom Zdenke Kovačiček sinoć završen “Petrovac Jazz & Blues Fest 2010”
Uživali poklonici - jazza i bluesa!
    Petrovac je i ove godine bio stecište poklonika jazz i blues muzike.Mnogobrojni gosti tri dana su uživali uz predivne zvuke eminentnih muzičara iz regiona i Evrope koji su virtuznim izvodjenjem pokazali svoje kvalitete. Sam čin zatvaranja pripao je sjajnoj Zdenki Kovacicek i njenom bendu iz Hrvatske sa programom,,Tribute Janis Joplin,,. Za vrijeme festivala priređena je i izložba fotografija mlade umjenice iz Cetinja Andjele Jovetić - ističe direktor “Petrovac Jazz & Blues Fest 2010” Vinko Mihajlović 
 
0
Venecijanski festival
Počasni "Lav" - za Džona Vua!
    Režiser i producent iz Hong Konga Džon Vu, koji je u petak nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, jedan je od retkih azijskih filmskih stvaralaca koji je uspeo da ostvari zapažen finansijski uspeh i gledanost u Holivudu, kao i kod kuće.
 
 
2
Izuzetno bogat program u sjenci oskarovca
Stigao glavni gost - Freeman!
    Izuzetno bogat program na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu juče je potpuno zasjenio dolazak glavne zvijezde festivala, oskarovca Morgana Freemana. On će u Sarajevu provesti nekoliko dana, a upravo će njegovo posljednje ostvarenje, film “Invictus”, u kojem glumi Nelsona Madelu, u subotu i zatvoriti 16. SFF. 
 
2
Film “Neka ostane među nama” frijumfovao na gestivalu u Puli
Grliću - sedam "Zlatnih arena"!
    Film “Neka ostane među nama” Rajka Grlića osvojio je sedam Zlatnih arena na juče završenom filmskom festivalu u Puli, među kojima nagrade u kategorijama za najbolji film i režiju. Za isti film Ksenija Marinković nagrađena je kao najbolja sporedna glumica, Srđan Krupjel za montažu tona, Ivo Hušnjak za scenografiju, Alfi Kabiljo i Alan Bjelinski za muziku, te Slobodan Trninić za kameru. 
 
1
Večeras počinje 24. "Budva grad-teatar"
Festival otvara - "Kosa"!
    Hit mjuziklom “Kosa” beogradskog Ateljea 212, u režiji Kokana Mladenovića, večeras u Budvi biće otvoren 24. Grad teatar, koji će do 20. avgusta predstaviti, osim dramskog, i muzički, književni i likovni program u nešto skromnijem izdanju nego do sada. 
 
1
Smrt slavnog portugalskog nobelovca
Preminuo Jose Saramago!
    Cijenjeni portugalski književni nobelovac Jose Saramago umro je u 87. godini na Lanzaroteu. Rođen je 1922. godine u Azinhagi, nije imao veliko školsko obrazovanje i prešao je put od bravara preko novinara do jednog od najuglednijih svjetskih pisaca. 
 
2
Priča sedmice - Milutin Nedeljković (1931. – 2008.)
Bele čekaonice
                           (Dragoslavu Mihajloviću)
    Te duge, iscrpljujuće dane, opervažene skupocenim čipkama leda isnega, moj otac je uveliko pripadao, tamnoj sferi razočarenja najteže vrste. Tužnom konvoju zimskih haluicidnih dana, otac je dodavao svoje kasne, večernje izlaske, pune opasnosti i njegovog bolesnog i sumornog nadahnuća.
Cilj tih očevih riskantnih izlazaka, za njegove olinjale godine, bile su teško osvojive, periferijske bele čekaonice.
 
 
1
Priča sedmice - Milutin Nedeljković (1931. – 2008.)
Vihor
    Samo sam slutila:kuda stižu Romi, koje vihor odnosi u kovitlac, jednog po jednog sa zemlje! Rangel, moj muž, znao je više o tome. 
 
1
Priča sedmice – Milutin Nedeljković (1931. – 2008.)
Kraj
    Da, to je tek sada kraj moga puta.
Kada se sve sabere, ispada da moj život i nije bio toliko loš. A onaj, koji je trideset godina radio u najam, ništa bolje nije ni mogao da očekuje od života!...
 
 
2
Nova monografija o velikom slikaru
Crna Gora je - lična karta Petra Lubarde!
    U ediciji „Teorija”, Prodajne galerije „Beograd”, objavljena je monografija „Fenomen Petra Lubarde” iz pera istoričara umjetnosti Zdravka Vučinića koja baca težište na period od 1947. do 1957, odnosno na rane slikareve radove. 
 
2
Aforizam dana
Radan narod
Radan smo narod

ali, imamo preča posla.

 
 
1
Poetski kutak
***
Vjerovatno nikad,

a opet nada kao hram jaka,

a baš ne treba,

molitva njoj,sigurno neuslišena

 
 
0
U beogradskom Ateljeu 212
Premijerno izvedena - nova "Kosa"!
    Nova verzija čuvenog mjuzikla „Kosa” premijerno je izvedena sinoć u Ateljeu 212 u Beogradu, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.
 
 
0
Uoči dodjele Oscara
"Avatar" i "Narednik" - po 9 nominacija!
    Prema očekivanjima, tehnološka ekstravagancija “Avatar” Jamesa Camerona osvojila je najveći broj nominacija, njih devet, za predstojeću dodjelu Oscara, ali u tome nije i jedina! Igrom ironije Cameronov je glavni protivnik njegova bivša supruga Kathryn Bigelow čija je iračka drama “Narednik James” osvojila jednak broj nominacija. Tek jednu manje skupili su “Nemilosrdni gadovi” Quentina Tarantina. 
 
1
67. dodjela Zlatnih globusa u Los Anđelesu
Trijumfovao - "Avatar"!
    Film Džejmsa Kamerona osvojio je glavno priznanje - nagradu za najbolji film - na 67. dodeli Zlatnih globusa u Los Anđelesu. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|