0
Venecijanski festival
Počasni "Lav" - za Džona Vua!

    Režiser i producent iz Hong Konga Džon Vu, koji je u petak nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, jedan je od retkih azijskih filmskih stvaralaca koji je uspeo da ostvari zapažen finansijski uspeh i gledanost u Holivudu, kao i kod kuće.


Vu (64) dobio je počasnog Zlatnog lava za celokupnu karijeru istoga dana kada je prikazan i njegov posljednji film „Vladavina ubica”, čiji je korežiser (zajedno sa Su Čaobinom) i producent.
Poznat po filmovima u kojima su akcione sekvence sa složenom koreografijom, Vu je bio aktivan u Hong Kongu tokom sedamdesetih i osamdesetih, a kada se 1989. godine pojavio njegov film „Ubica”, privukao je pažnju Amerikanaca što mu je omogućilo da pređe u Holivud.
Tamo se preselio 1993. godine, kada je i režirao film „Teška meta” sa Žan Klodom Van Damom.
Tri godine kasnije snimio je „Slomljenu strelu” sa Džonom Travoltom u glavnoj ulozi.
Sa Travoltom je ponovo sarađivao 1997. godine na filmu „Ukradeno lice”, koji je ostvario veliki uspeh i kod kritike i kod publike.
Zatim, Vu je 2000. godine sarađivao sa Tomom Kruzom u „Nemogućoj misiji 2”, filmu koji je bio prvi po zaradi u svetu te godine, ali taj uspjeh ipak nije ponovio sa sljedeća dva ostvarenja.
Poslije toga, vratio se u Kinu gdje je nastavio karijeru.
- Pošto sam radio u Holivudu dvadesetak godina naučio sam mnogo i mislim da je prava stvar da ta znanja iskoristim u Aziji - objasnio je Vu novinarima u Veneciji.
- Sa druge strane, naša kultura je bogat izvor interesantnih priča. Radio sam u više stranih zemalja i shvatio da ljudi generalno vrlo malo znaju o našoj kulturi i istoriji. Za mnoge, jedina poznata stvar su kung fu filmovi.
- Baš zato sam i odlučio da pravim filmove kakva je ´Crvena stena´ ili ´Vladavina ubica´. To ne znači da sam odustao od Holivuda. Tamo još imam nekoliko projekata i volio bih da radim i u Kini i u SAD - objasnio je režiser i producent Vu.
Govoreći o tome kako se osjećao kada je saznao za priznanje, Vu je rekao:
- Kada mi je (direktor festivala) Marko Miler rekao da sam dobio nagradu prvo sam bio šokiran, a zatim sam pomislio da se šali.
„Vladavina ubica”, smještena u drijevnu Kinu, govori o ženi plaćenom ubici (Mišel Jeo) čiji je zadatak da vrati ukradene posmrtne ostatke budističkog monaha za koje se vjeruje da imaju posebne moći.
Dok je na zadatku, ona se zaljubi u čoveka čijeg je oca ubila upravo njena banda.
Glavna junakinja je nesvjesna da je i on majstor borilačkih veština i ljubav cvjeta, ali kada se istina razotkrije dolazi do sukoba.




Posjeta : 1736