Sedmica - Nauka i Tehnologija

0
Novi adapter ima oznaku SuperVOOC
Puniće mobilni - za devet minuta!
    Posljednjih nekoliko dana sve više glasina kruži o potencijalnom prikazivanju novih modela Realme telefona na događaju zakazanom za 5. januar.
Iako specifikacije samih telefona zasigurno neće biti loše, stavka koja je najviše pažnje privukla jeste nova, super-brza tehnologija punjenja snage 240 W. 
 
0
Manji period inkubacije u odnosu na delta i druge sojeve
"Omikron" se "javja" - poslije tri dana!
    Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim (CDC) sproveli su istraživanje kojim su utvrdili da se simptomi zaraze omikron sojem koronavirusa pojave nakon tri dana. 
 
0
Do sada neviðeni medicinski poduhvat
Ženi æe transplatirati - penis!
    Do sada neviðeni medicinski poduhvat - transplantacija muškog polnog organa ženskoj osobi uskoro æe biti izveden u Srbiji na èelu sa profesorom dr Miroslavom Ðorðeviæem, svjetski priznatim hirurgom u oblasti transrodne medicine i urologom na Djeèijoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj. 
 
0
Najnovija nauèna istraživanja pokazala
Prestanak pušenja - produžava život!
    Najnovija nauèna istraživanja pokazala su da prestanak pušenja i u poznom dobu može produžiti život dugogodišnjih uživalaca duvanskih proizvoda. 
 
0
Nauèno otkriæe
Protiv mamurluka - sokom od kruške!
    Kruške ne samo da snižavaju nivo holesterola u krvi, olakšavaju konstipaciju i imaju protivupalno dejstvo, veæ pomažu i u lijeèenju mamurluka, pokazalo je najnovije nauèno istraživanje. 
 
2
Uspjeh tima australijskih nauènika
Otkriven lijek za - hepatitis B!
    Tim australijskih nauènika identifikovao je novu osobinu lijeka razvijenog za lijeèenje raka. Naime, u kombinaciji s obiènim antivirusnim preparatom taj lijek ima stoprocentan uèinak u lijeèenju, do sada neizljeèivog, hepatitisa B. 
 
1
I ove godine, pod pokroviteljstvom Meðunarodne unije za telekomunikacije (ITU), biæe organzovano Takmièenje mladih inovatora
Inovatori o - preduzetništvu!
         - Traže se mladi preduzetnici koji koriste inovativna rješenja zasnovana na ICT alatima, usmjerena u pravcu podsticanja preduzetništva u lokalnim zajednicama širom svijeta. Tehnološki inkubatori, skill building, mentorstvo, dijeljenje resursa, saradnja izmeðu malih biznisa samo su neka od polja preduzetništva koja su obuhvaæena javnim pozivom - i ove godine, pod pokroviteljstvom Meðunarodne unije za telekomunikacije (ITU), biæe organzovano Takmièenje mladih inovatora. Tema ovogodišnjeg takmièenja je preduzetništvo, a rok za prijavu je 7. maj. 
 
1
Galerija "Space SBH" sa Kariba predstavlja nove umjetnièke radove Nicole Etienne u Zbirci pomorskog nasljeða
Postavka od - "malih dragulja"!
    Nove radove vodeæe meðunarodne umjetnice Nicole Etienne "Afterglow" galerija "Space SBH" sa Kariba predstaviæe od sjutra u 19,30 do 30.juna u Zbirci pomorskog nasljeða.  
 
2
Zajednièka akcija poliije i carinarnika u Nikšiæu na suzbijanju sive ekonomije
"Bura" zaplijenila robu - vrijednu devet hiljada!
    Službenici MUP – Uprave policije, Centra bezbjednosti Nikšiæ, u zajednièkoj akciji „Bura“, usmjerene na suzbijanje sive ekonomije, koju su sproveli sa službenicima Uprave carina, otkrili i oduzeli veæu kolièinu akcizne robe u vrijednosti od skoro 10.000 eura.
 
 
1
Kosmièki spektakl na našem nebu
ISON putuje - kroz Sunèev sistem!
    Na opšte zadovoljstvo astronoma, ali i obiènih ljudi širom svijeta, kometa ISON juri kroz Sunèev sistem, a 28. novembra æe biti udaljena od naše zvijezde samo milion kilometara. To æe usloviti kosmièki spektakl pošto æe led u njoj ispariti i formirati karakteristièan rep. Neki nauènici tvrde da æe zasijeniti Mesec. 
 
3
Medicina je toliko napredovala
Doktor koji - "vraæa iz mrtvih"!
    Medicina je toliko napredovala da æe uskoro biti moguæe vratiti mrtve u život, barem tako tvrdi njujorški doktor Sem Parnia. Èak je rekao da bi uspio da oživi glumca Džejmsa Gandolfinija, da je koji sluèajem umro u Njujorku! 
 
2
Nauènici su upotrijebili akcelerator èestica
Otkriven molekul koji - izaziva depresiju!
    Hipofiza je poznata kao kljuèni "igraè" u stresu i anksioznosti, buduæi da u krv pušta „stresne” hemijske sastojke.
Ipak, nauènici su sad otkrili kako je receptor CRF1 odgovoran za otpuštanje hormona koji u dužem periodu mogu da izazovu anksioznost i depresiju.  
 
1
Evropska komisija odobrila je plasiranje na evropsko tržište prvog lijeka koji redukuje unos alkohola
„Selinkro” smanjuje - želju za "kapljicom"!
    Evropska komisija odobrila je plasiranje na evropsko tržište prvog lijeka „Selinkro” koji redukuje unos alkohola u organizam i predstavlja inovaciju u lijeèenju zavisnika od alkohola, saopštila je farmaceutska kuæa „Lundbeck” koja je proizvela lijek.  
 
2
Poznata kompanija radi na finom dotjerivanju softvera
Microsoft unaprijedio - simultano prevoðenje!
    Poznata kompanija radi na finom dotjerivanju softvera koji bi omoguæio vizuelnu i govornu opciju simultanog prevoðenja na bilo koji jezik.  
 
1
Pljevljak osumnjièen za izazivanje opšte opasnosti
Sugraðaninu zapalio kola?!
    Službenici Podruène jedinice Pljevlja danas su identifikovali, lišili slobode i zadržali D.P. (25) iz Pljevalja, zbog sumnje da je, tokom noæi, izazvao požar na vozilu, vlasništvo njegovog sugraðanina.
Osumnjièeni D.P. je, uz poseban izvještaj, kao dopunu kriviène prijave podnijete po nepoznatom poèiniocu, predat tužiocu, zbog osnovane sumnje da je poèinio krivièno djelo izazivanje opšte opasnosti. 
 
1
Nauèni tim sa Univerziteta Jokohama siti
Stvorili jetru iz - matiènih æelija!
    Japanski istraživaèi su razvili funkcionalnu ljudsku jetru iz matiènih æelija, što podgreva nade da æe u buduænosti moæi da budu proizvoðeni organi za potrebe transplantacije.  
 
0
Pronalazak izraelskih nauènika
"Imucin" uništava - kancerogene æelije!
    Izraelski nauènici Univerziteta u Tel Avivu stvorili su preparat koji pomaže organizmu da prepozna i uništi kancerogene æelije.  
 
1
Nauènici sa Univerziteta Alberta
Pronadjen lijek - protiv raka!
    Nauènici sa Univerziteta Alberta izlijeèili su prošle sedmice rak korišæenjem vrlo jednostavne tehnike. Za lijeèenje je potreban dihloracetat (DCA) koji se trenutno koristi za poremeæaje metabolizma, pa ne postoji strah od nuspojava ili neželjenih dugoroènih efekata.  
 
2
Astrofizièari potvrdili otkriæe
Otkrivena - vodena planeta!
    Astrofizièari su potvrdili otkriæe nove vrste planete van Sunèevog sistema, uglavnom sastavljene od vode i okružene gustom, vlažnom atmosferom. 
 
0
Na tržištu veæ krajem godine
Buduænost laptopa - Ultrabooks?
    "DO KRAJA 2012. godine, èak 40 odsto laptopa na tržištu biæe Ultrabooks", uvjereni su iz Intela, jednog od najveæih proizvoðaèa raèunarskih èipova. Kad se uzme u obzir da Ultrabooks trenutno èine taèno nula odsto tržišta, prognoza je prilièno optimistièna. Prvi Ultrabooks laptopi na tržištu æe se pojaviti krajem godine.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|