Sedmica - Nauka i Tehnologija

0
Novi adapter ima oznaku SuperVOOC
Puniće mobilni - za devet minuta!
    Posljednjih nekoliko dana sve više glasina kruži o potencijalnom prikazivanju novih modela Realme telefona na događaju zakazanom za 5. januar.
Iako specifikacije samih telefona zasigurno neće biti loše, stavka koja je najviše pažnje privukla jeste nova, super-brza tehnologija punjenja snage 240 W. 
 
0
Manji period inkubacije u odnosu na delta i druge sojeve
"Omikron" se "javja" - poslije tri dana!
    Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim (CDC) sproveli su istraživanje kojim su utvrdili da se simptomi zaraze omikron sojem koronavirusa pojave nakon tri dana. 
 
0
Do sada neviđeni medicinski poduhvat
Ženi će transplatirati - penis!
    Do sada neviđeni medicinski poduhvat - transplantacija muškog polnog organa ženskoj osobi uskoro će biti izveden u Srbiji na čelu sa profesorom dr Miroslavom Đorđevićem, svjetski priznatim hirurgom u oblasti transrodne medicine i urologom na Dječijoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj. 
 
0
Najnovija naučna istraživanja pokazala
Prestanak pušenja - produžava život!
    Najnovija naučna istraživanja pokazala su da prestanak pušenja i u poznom dobu može produžiti život dugogodišnjih uživalaca duvanskih proizvoda. 
 
0
Naučno otkriće
Protiv mamurluka - sokom od kruške!
    Kruške ne samo da snižavaju nivo holesterola u krvi, olakšavaju konstipaciju i imaju protivupalno dejstvo, već pomažu i u liječenju mamurluka, pokazalo je najnovije naučno istraživanje. 
 
2
Uspjeh tima australijskih naučnika
Otkriven lijek za - hepatitis B!
    Tim australijskih naučnika identifikovao je novu osobinu lijeka razvijenog za liječenje raka. Naime, u kombinaciji s običnim antivirusnim preparatom taj lijek ima stoprocentan učinak u liječenju, do sada neizlječivog, hepatitisa B. 
 
1
I ove godine, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), biće organzovano Takmičenje mladih inovatora
Inovatori o - preduzetništvu!
         - Traže se mladi preduzetnici koji koriste inovativna rješenja zasnovana na ICT alatima, usmjerena u pravcu podsticanja preduzetništva u lokalnim zajednicama širom svijeta. Tehnološki inkubatori, skill building, mentorstvo, dijeljenje resursa, saradnja između malih biznisa samo su neka od polja preduzetništva koja su obuhvaćena javnim pozivom - i ove godine, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), biće organzovano Takmičenje mladih inovatora. Tema ovogodišnjeg takmičenja je preduzetništvo, a rok za prijavu je 7. maj. 
 
1
Galerija "Space SBH" sa Kariba predstavlja nove umjetničke radove Nicole Etienne u Zbirci pomorskog nasljeđa
Postavka od - "malih dragulja"!
    Nove radove vodeće međunarodne umjetnice Nicole Etienne "Afterglow" galerija "Space SBH" sa Kariba predstaviće od sjutra u 19,30 do 30.juna u Zbirci pomorskog nasljeđa.  
 
2
Zajednička akcija poliije i carinarnika u Nikšiću na suzbijanju sive ekonomije
"Bura" zaplijenila robu - vrijednu devet hiljada!
    Službenici MUP – Uprave policije, Centra bezbjednosti Nikšić, u zajedničkoj akciji „Bura“, usmjerene na suzbijanje sive ekonomije, koju su sproveli sa službenicima Uprave carina, otkrili i oduzeli veću količinu akcizne robe u vrijednosti od skoro 10.000 eura.
 
 
1
Kosmički spektakl na našem nebu
ISON putuje - kroz Sunčev sistem!
    Na opšte zadovoljstvo astronoma, ali i običnih ljudi širom svijeta, kometa ISON juri kroz Sunčev sistem, a 28. novembra će biti udaljena od naše zvijezde samo milion kilometara. To će usloviti kosmički spektakl pošto će led u njoj ispariti i formirati karakterističan rep. Neki naučnici tvrde da će zasijeniti Mesec. 
 
3
Medicina je toliko napredovala
Doktor koji - "vraća iz mrtvih"!
    Medicina je toliko napredovala da će uskoro biti moguće vratiti mrtve u život, barem tako tvrdi njujorški doktor Sem Parnia. Čak je rekao da bi uspio da oživi glumca Džejmsa Gandolfinija, da je koji slučajem umro u Njujorku! 
 
2
Naučnici su upotrijebili akcelerator čestica
Otkriven molekul koji - izaziva depresiju!
    Hipofiza je poznata kao ključni "igrač" u stresu i anksioznosti, budući da u krv pušta „stresne” hemijske sastojke.
Ipak, naučnici su sad otkrili kako je receptor CRF1 odgovoran za otpuštanje hormona koji u dužem periodu mogu da izazovu anksioznost i depresiju.  
 
1
Evropska komisija odobrila je plasiranje na evropsko tržište prvog lijeka koji redukuje unos alkohola
„Selinkro” smanjuje - želju za "kapljicom"!
    Evropska komisija odobrila je plasiranje na evropsko tržište prvog lijeka „Selinkro” koji redukuje unos alkohola u organizam i predstavlja inovaciju u liječenju zavisnika od alkohola, saopštila je farmaceutska kuća „Lundbeck” koja je proizvela lijek.  
 
2
Poznata kompanija radi na finom dotjerivanju softvera
Microsoft unaprijedio - simultano prevođenje!
    Poznata kompanija radi na finom dotjerivanju softvera koji bi omogućio vizuelnu i govornu opciju simultanog prevođenja na bilo koji jezik.  
 
1
Pljevljak osumnjičen za izazivanje opšte opasnosti
Sugrađaninu zapalio kola?!
    Službenici Područne jedinice Pljevlja danas su identifikovali, lišili slobode i zadržali D.P. (25) iz Pljevalja, zbog sumnje da je, tokom noći, izazvao požar na vozilu, vlasništvo njegovog sugrađanina.
Osumnjičeni D.P. je, uz poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave podnijete po nepoznatom počiniocu, predat tužiocu, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. 
 
1
Naučni tim sa Univerziteta Jokohama siti
Stvorili jetru iz - matičnih ćelija!
    Japanski istraživači su razvili funkcionalnu ljudsku jetru iz matičnih ćelija, što podgreva nade da će u budućnosti moći da budu proizvođeni organi za potrebe transplantacije.  
 
0
Pronalazak izraelskih naučnika
"Imucin" uništava - kancerogene ćelije!
    Izraelski naučnici Univerziteta u Tel Avivu stvorili su preparat koji pomaže organizmu da prepozna i uništi kancerogene ćelije.  
 
1
Naučnici sa Univerziteta Alberta
Pronadjen lijek - protiv raka!
    Naučnici sa Univerziteta Alberta izliječili su prošle sedmice rak korišćenjem vrlo jednostavne tehnike. Za liječenje je potreban dihloracetat (DCA) koji se trenutno koristi za poremećaje metabolizma, pa ne postoji strah od nuspojava ili neželjenih dugoročnih efekata.  
 
2
Astrofizičari potvrdili otkriće
Otkrivena - vodena planeta!
    Astrofizičari su potvrdili otkriće nove vrste planete van Sunčevog sistema, uglavnom sastavljene od vode i okružene gustom, vlažnom atmosferom. 
 
0
Na tržištu već krajem godine
Budućnost laptopa - Ultrabooks?
    "DO KRAJA 2012. godine, čak 40 odsto laptopa na tržištu biće Ultrabooks", uvjereni su iz Intela, jednog od najvećih proizvođača računarskih čipova. Kad se uzme u obzir da Ultrabooks trenutno čine tačno nula odsto tržišta, prognoza je prilično optimistična. Prvi Ultrabooks laptopi na tržištu će se pojaviti krajem godine.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|