1
Nauènici sa Univerziteta Alberta
Pronadjen lijek - protiv raka!

    Nauènici sa Univerziteta Alberta izlijeèili su proÅ¡le sedmice rak korišæenjem vrlo jednostavne tehnike. Za lijeèenje je potreban dihloracetat (DCA) koji se trenutno koristi za poremeæaje metabolizma, pa ne postoji strah od nuspojava ili neželjenih dugoroènih efekata.

Ovaj lijek nije potrebno patentirati, tako da ga svako može upotrebljavati brzo i jeftino, za razliku od skupih lijekova protiv raka koje nude velike farmaceutske kompanije.
Kanadski tim je DCA testirao na ljudskim æelijama i dokazao da je ova supstanca uspješno savladala rak pluæa, grudi i mozga, dok su sve zdrave æelije prošle bez ošteæenja.
Eksperimenti su vršeni na laboratorijskim životinjama kod kojih se dio organizma zahvaæen æelijama kancera smanjio kada su im u vodu za piæe stavljali DCA. U ljudskim æelijama postoje prirodni mehanizmi za borbu protiv tumora - æelijske organele mitohondrije. Meðutim, neophodno ih je podstaæi da bi obavljale svoju funkciju.
Nauènici, koji su smatrali da su mitohondrije ošteæene i neaktivne u borbi protiv raka, svoja istraživanja su usmjerili na glikolizu, koja je manje efikasna u borbi protiv raka a stvara veæe troškove, prenose kanadski mediji. Lijeèenje uz pomoæ DCA ne oslanja se na glikolizu nego na mitohondrije, koje podstièe na borbu protiv æelija raka.
Ovaj efekat dozvoljava reaktivaciju procesa koji se naziva apoptoza. Mitohondrije u sebi imaju program za samouništenje koji se aktivira kada se radi o æelijama raka.




Posjeta : 2408