Sedmica - Droga nikad

0
Poslije skandaloznog otkrivanja unošenja psiho-aktivnih supstanci u JU za mještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Direktor odgovorio - optužbe političke!
    Umjeato ostavke zbog skandaloznog da se u JU za mještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, njen nedavno postavljeni ditektor Marko Čađenović oonudio je odgovor da su optužbe političke! 
 
0
Skandal u renomiranoj JU smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Umjesto da se liječe - zavisnici se drogiraju!
    U JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, nekada “luci spasa i mjesto rađanja novog života, na zadovoljstvo vaših klijenata i na ponos Glavnog grada i naše države” sada se u nose narkotici – alarmantnu činjenicu saopštio je Miloš ašković, šef Kluba odbornika SD, LP na jučerašnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada. On će zatražiti smjenu direktora ove javne ustanove Marka Čađenovića, kao I kompletnog Savjeta JU koji ga je imenovao.
Mašković ukazuje da traži odgovore Sekretarijata za socijalno staranje da li su nadležni upoznati sa unošenjem narkotika u ovu javnu ustanovu.
 
 
0
Više državno tužilaštvo Podgorici formiralo predmet povodom pronalaska veće količine uskladištenog ulja kanabisa kompanije "Hanf Pharma"
U poslu sa uljem kanabisa - drogu uzgajala i Vlada?!
    Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici formiralo je predmet povodom pronalaska veće količine uskladištenog ulja kanabisa kompanije Hanf Pharma, nakon što je analizom utvrđeno da je riječ o opojnoj drogi, saopšteno je Radiju "Slobodna Evropa".  
 
3
Po Crnoj Gori
Plantaže marihuane niču - svuda!
    Plantaže kanabisa otkrivene su u Plužinama (18 stabljika), Goliji (132 stabljike), Gusinju (30 stabljika), selu Rudine kod Tuzi 180 stabljika), selu Popratnica kod Rvaša (85 stabljika), selu Mrke kod Skadarskog jezera (20 stabljika), pograničnom mjestu Cijevna Zatrijebačka (222 stabljike), a potom još dvije veće u Rvašima 
 
3
Droga, 50 puta jača od heroina
Prvi slučajevi - predoziranja fentanilom!
    Dvije osobe su u Hrvatskoj preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfijuma i 50 puta od heroina, rekao je prije dva dana psihijatar Ivan Ćelić sa Klinike za psihijatriju Vrapče.
Radi se o muškarcima od 40 godina, bivšim zavisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču.
Službeni toksikološki nalazi i dalje se čekaju, ali porodice su u blizini preminulih našle pakovanja fentanila zbog čega se pretpostavlja da se radi o predoziranju upravo ovom drogom, rekao je Ćelić. 
 
1
Izvještaj EU
Droge ubijaju - sve više ljudi!
    Broj smrtnih ishoda od posljedica konzumiranja droga u Evropi nastavlja da raste iz godine u godinu, stoji u novom izvještaju, a najveći broj mrtvih je u Njemačkoj. 
 
1
IQOS, snus, snuf, vodene lule i novi duvanski proizvodi
Uvlače mlade - u zavisnost!
    Upotreba duvanskih proizvoda u Crnoj Gori zabrinjava stručnjake jer 35,4 odsto odrasle populacije puši, a naročito raste broj onih koji koriste e-cigarete koje kompanije reklamiraju kao manje štetne od klasičnih cigareta, što one nijesu. Iz Instituta za javno zdravlje za Portal RTCG navode da žene sve više koriste duvanske proizvode, te da posebnu pažnju treba obratiti na nove proizvode kao što je “snus” koji je jako opasan, a njegova upotreba je široko rasprostranjena među tinejdžerima koji lako razvijaju zavisnost. 
 
1
Poslije budvanskog slučaja da je učenici pozlilo u osnovnoj školi nakon konzumiranja
Starijima brane duvan - djeci nude drogu!
    Dok starijima brane upotrebu duvanskih proizvoda u javnim ugostiteljskim objektima, čime pslije COVID-19 mjera, ponovo ugrožavaju živtnu egzistenciju naši zakonodavci mlađima NUDE DROGU!
Tako je nedavno jednoj trinaestogodišnjoj učenici budvanske osnovne škole pozlilo u školi nakon konzumiranja droge.
Surova stvarnost da je mlađima od 18 zabrnjeno da igraju u sportsim klladionicama, da kupuju i konzumiraju alkohol, duvanske proizvode, ali ne i psihoaktivne supstance! I za to se pojedini snađu, a sve ih je više koji diluju i konzumiraju PAS - sve popllarniji snus mogu slobodno kupiti na kiosku, kao žvaku!  
 
0
Zastupljen i među učenicima u Crnoj Gori
Snus djeluje - kao kokain ili heroin!
    Snus u Crnoj Gori ušmrkuju i đaci, djeluje kao kokain ili heroin!
Iz NVO CAZAS tvrde da podaci sa terena pokazuju da je snus, duvanski proizvod u prahu, koji na centralni nervni sistem djeluje kao psihoaktivna supstanca i ostavlja dalekosežne posledice po zdravlje, zastupljen i među učenicima u Crnoj Gori. 
 
3
Novembar-mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti
Zavisnost o - psihoaktivnim supstancama!
    Zavisnost o psihoaktivnim supstancama (ili zavisnost o drogama) definisana je kao neuropsihijatrijski poremećaj koji karakteriše ponavljajuća želja za nastavkom uzimanja droge uprkos štetnim posljedicama. Iako smo manje-više upoznati sa zavisnostima o drogama, ne-supstancijalna zavisnost ili bihevioralna zavisnost je novi rastući problem u modernom društvu. Primjenom novih tehnologija primijetilo se da hronično izlaganje drogama uzrokuje stabilne promjene u mozgu na molekularnom i ćelijskom nivou i da te promjene mogu biti u osnovi poremećaja u ponašanju.  
 
0
Inicijativu za legalizaciju marihuane potpisalo skoro 3.000 građana
Legalizacija - "ulaznica" u narko sviijet!
- Koliko ja znam, iz mog iskustva od blizu tri decenije borbe sa bolestima zavisnosti, da je u preko 90% slučajeva prvi put krenulo sa upotrebom marihuana - ukazao je sudski vještak i ekspert iz oblasti narkotika Dušan Raspopović povodom inicijative za legalizaciju marihuane u zdravstvene i rekreativne svrhe koju je do sada - po riječima Nikola Banović, inicijatora perticije “Legalizuj.me”.- potpisalo skoro 3.000 građana.
U jutarnjem programu TV Crne Gore navedeno je da bi legalizacija marihualne bilo brisanje prve stepenice ka ulasku u svijet narkomanije.  
 
0
U sklopu projekta “Multidisciplinarna dijagnostika – molekularna medicina”
Predavanje o - toksičnosti marihuane!
Predavanje “Toksičnost marihuana – istine i zablude” - u sklopu projekta “Multidisciplinarna dijagnostika – molekularna medicina” - održaće danas od 13 u Amfiteatru Dekanata Medicinskog fakulteta.
 
 
1
JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježila 10 godina uspješnog rada
Za deceniju postala - luka spasa i novog života!
    -Zahvaljujući vama, drage kolege, institucija u kojoj radite postala je luka spasa i mjesto rađanja novog života, na zadovoljstvo vaših klijenata i na ponos Glavnog grada i naše države. A partnerstvo sa Evropskom komisijom na projektu izgradnje Ženskog paviljona ove ustanove, čime su stvoreni najsavremeniji uslovi za tretman korisnica psihoaktivnih supstanci, svjedoči o tome da je značaj onoga što radite prepoznat i van granica Crne Gore - naglasio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na obilježavanju jubileja 10 godina postojanja i uspješnog rada Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica. 
 
1
Uprava policije i ove godine formirala je štab operativne akcije 'Ljeto 2018', a stručnjaci upozoravaju
Sve više - sintetičkih droga!
    Posljednjih nekoliko godina, u Crnoj Gori se bilježi rast zapljene sintetičkih droga. Obično su to mjesta na kojima se okupljaju mladi - od muzičkih festivala do brojnih rejv žurki. 
 
2
JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Gimnazijalcima - sadnice i edukacija!
    Sađenjem ukrasno bilja ispred ispred Gimnazije “25. maj” u Tuzima Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica zajedno sa partnerima Internacionalnom policijskom asocijacijom – IPA sekcija Crna Gora i NVO "Preporod", a uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada realizovala je drugu u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 26. juna Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga.  
 
2
Slika dana
Droga,nikad!
 
 
1
Otvoren ženski paviljon u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Korisnicima obezbjeđena - puna zaštita!
    - Iskazujem poštovanje javnoj ustanovi za resocijalizaciju i rehabilitaciju zavisnika psihoaktivnih supstanci. Poštovanje Glavnom gradu, državnim organima koji su bili uključeni u ovaj projekat, Evropskoj komisiji, nevladinom sektoru i kancelarijama koje su pomogle sa lokalnog nivoa da se osmisli izgradnja ovog paviljona. Time se zatvara jedan vrlo važan projekat za obezbjeđenje svih korisnika usluga ovog centra, koji ima za cilj sa jedne strane resocijalizaciju, a sa druge reintegraciju lica koja su korisnici i zavisnici od psihoaktivnih suptanci. Završavamo jednu infrastrukturu koja je važan dio u borbi protiv narkomanije. Između ostalog prisustan sam ovdje kao predsjednik Savjeta koji se bavi borbom protiv narkomanije i procesima resocijalizacije i reintegracije. Ispunjen sam posebnim zadovoljstvom da smo na najvišem nivou, sa najvećim opsegom korisnika onih koji će ekspertski raditi na ovom problemu, obezbijedili da imamo punu zaštitu i u fazi kada se vrši resocijalizacija i reintegracija. Punu uslugu države i društva za korisnike koje želimo da ih bude što manje, a sa procesima njihove resocijalizacije i reintegracije koji treba da budu na što većem nivou - naglasio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na otvaranju ženskog paviljona u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori. 
 
1
Uspješno realizovan projekat „Rehabilitacija i resocijalizacija zavisnika u Crnoj Gori“
Otvaranje ženskog paviljona - 17.!
          - Dvogodišnji projekat „Rehabilitacija i resocijalizacija zavisnika u Crnoj Gori“, koji je finansirala Evropska komisija uz kofinansiranje Vlade Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, uspješno je realizovan i ženski paviljon u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci biće otvoren 17. decembra. Za njegovu izgradnju bilo je predviđeno 482.000 eura, a izgrađen je za 471.000 eura. Kapacitet objekta je za 16 klijentkinja - saopšteno je na današnjoj press konferenciji u KIC "Budo Tomović".  
 
0
Serijal fotografa Lesa Bejkera
Ovako izgledaju - "ljudi na drogama"!
    Fotograf Les Bejker je uradio serijal fotografija osoba koje su pod dejstvom narkotika, kako bi pokazao kako oni utiču na osobu. 
 
1
JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica sjutra obilježava šest godina uspješnog rada
Za rođendan - izložba "Otvori"!
    - U sklopu svečanosti koju organizujemo u prostorijama Javne ustanove, gosti će imati mogućnost da vide izložbu fotografija koja predstvalja retrospektivu u radu ustanove od procesa nastanka, početka rada i pozitivnog kontinuiteta koji je od tada prisutan, a odnosi se na razvoj svih segmenata precesa rehabilitacije i resocijalizacije u JU Kakaricka gora. Izložba će nositi naziv kompozicije „Otvori..“, jer su vrata naše ustanove otvorena za sve one koji imaju problem bolesti zavisnosti i koji žele, uz profesionalnu pomoć i podršku, da ga tretiraju. Kompozicija je poklon crnogorskih muzičara Milana Vujovića i Ivana Ivanovića, za koju je teskt i muziku pisao Vanja Radovanović - najavljuju iz JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci program koji će sjutra u 19 početi povodom šest godina uspješnog rada. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|