Sedmica - Droga nikad

2
Predsjednik Crne Gore i Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotreba droga Filip Vujanović
Kancelarije za prevenciju - trebaju svima!
    - Potrebno je formiranje kancalarija za prevenciju narkomanije u svim opštinama - ukazao je predsjednik Crne Gore i Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotreba droga Filip Vujanović, a predsjednici opština Andrijevice, Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca, Plava, Tivta, Hereg Novog, Ulcinja, Šavnika, Plužina i Rožaja iskazali su maksimalno razumijevanje za potrebu formiranja kancelarije za prevenciju narkomanije pokazujući spremnost punog angažmana opština u ostvarenju njenih ciljeva.  
 
1
Konstituisan Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotreba droga
Podržano umrežavanje - boraca protiv droge!
       Aktivnosti na realizaciji umrežavanja opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije i tendencija otvaranja kancelarija u svim opštinama Crne Gore afirmisane su na današnjoj, konstitutivnoj sjednici Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotreba droga - na čelu sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem - koji će afirmisati mjere i aktivnosti prevencije od narkomanije, liječenja i resocijalizacije zavisnika od droge. 
 
2
Nikšićki "Preporod" bio domaćin trodnevnog anti droga skupa
Za pobjednike droge - "Liga pobjednika"!
    Priprema 4. Hrišćanskih okupljanja bivših zavisnika krajem marta u Sarajevu i planiranje budućih zajedničkih aktivnosti - bili su motivi da nikšićki "Preporod" bude domaćin trodnevnog regionalnog anti droga skupa,kolegama iz Sarajeva, Splita, Zagreba, Rijeke i Beograda. Na susretu su dogovoreni dalji koraci saradnje u pomaganju zavisnicima od droga, a na pomolu je i stvaranje „Lige pobjednika“.  
 
2
Vlada Crne Gore
Za borbu protiv droge - Nacionalni savjet!
    Realizujući strateške ciljeve Crne Gore u prevenciji i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o obrazovanju Nacionalnog savjeta za droge. U skladu sa međunarodnim standardima, koji podrazumijevaju uravnotežen, multidisciplinaran i integrisan pristup u ovoj oblasti, Savjet ima zadatak da koordinira aktivnosti svih organa i institucija na nacionalnom nivou, radi preduzimanja adekvatnih i efikasnih mjera u borbi protiv narkomanije. Savjetom će predsjedavati Predsjednik Crne Gore.
 
 
0
Ž.S. (55) iz Bara i V.M. (26) iz Podgorice predati istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici
Prodavali "polutke" heroina?!
    U dvije odvojene akcije službenici MUP, Ispostave kriminalističke policije Područne jedinice Podgorica, lišili su slobode i zadržali Ž.S. (55) iz Bara i V.M. (26) iz Podgorice kod kojih su pronašli i oduzeli oko sedam grama heroina.
Dvojica osumnjičenih da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga predati su istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici. 
 
0
Prema godišnjem izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i narkomanije
Evropljani prešli - na teške droge!
    U Evropskoj uniji se sve češće konzumira heroin, dok je kanabis izgubio na popularnosti, osim u Holandiji, navodi se u godišnjem izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i narkomanije. 
 
1
Policija lišila slobode I.V. sa Cetinja
U prijestonicu ponio - kokain!
    Cetinjanin I.V. (40) danas je, uz krivičnu prijavu, predat istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
 
 
1
Zajedničkom akcijom Uprave policije i Uprave carine presječen lanac krijumčarenja opojne droge marihuane
"Skania" prevozila - "skank"!
    Oko 350 kilograma skanka, koji je upakovan u 239 pakovanja bio sakriven u duplom patosu kamiona i prikolice, otkrila je rano jutros na graničnom prelazu "Debeli brijeg" crnogorska policija u vozilu „Skania", slovenačkih registarskih oznaka MB L7-99T, kojim je upravljao slovenački državljanin D.W. (25) iz Maribora. Zajedničkom akcijom Uprave policije i Uprave carine presječen je lanac krijumčarenja opojne droge marihuane, koji je vodio od Albanije ka zemljama Evropske unije, preko teritorija Crne Gore i Hrvatske.
 
 
1
Aktivisti NVO «4Life" održali interaktivnu radionicu u gimnaziji "Luča"
Na poremećaje ukazali - pričama iz života!
- Stručni saradnik organizacije, specijalni pedagog Jelena Nikić razgovarala je sa učenicima drugog razreda o oblicima poremećaja ponašanja koji se pojavljuju kod djece i mladih kao najčešci uzročnici bolesti zavisnosti. Cilj radionice bio je da se učenici, na bazi iskustvenih priča, upoznaju sa posljedicama koje izaziva zloupotreba narkotika na svim životnim poljima, sa posebnom pažnjom na načine na koje trebaju da se ponašaju, kako bi uspješno izbjegli eksperimentisanje sa drogama koje uvijek na kraju vodi formiranju bolesti zavisnosti. - ističu u NVO «4Life", čiji su aktivisti jučerašnjom interaktivnom radionicom počeli aktivnosti na polju primarne prevencije bolesti zavisnosti. 
 
0
Performans Organizacije civilnog društva “NOVI HORIZONT” iz Ulcinja
“Živi zdrav život – živi bez droge"!
    “Živi zdrav život – živi bez droge" - slogan je performansa koji je, povodom 7. apeila - Svjetskog dana zdravlja, organizovala Organizacija civilnog društva “NOVI HORIZONT” iz Ulcinja da bi mladi, prije svega srednjoškolci, na kreativan način izrazili stav prema bolestima zavisnosti, o važnosti prevencije, te da bi skrenuli pažnju na ovaj ozbiljan problem lokalne zajednice. Namjera kampanje je bila da pomogne mladima da formiraju sistem vrijednosti koji će u svakom slučaju favorizovati zdrav način života.  
 
2
"RETO" - hriščanski centar za liječenje i rehabilitaciju zavisnika o drogama, alkoholu
Zavisnicima pomažu - besplatno!
    - Mi smo hrišćanski centar, u potpunosti besplatan i ne pravimo razlike s obzirom na društveni položaj, pol, religiju ili nacionalnost. Želimo da ti pomognemo! - osnovna je poruka podgoričkog -Ulica sarajevska bb - "Reto centra".
- Samofinansirajuće smo udruženje. Finansiramo se radom volontera i štićenika centra. Djelujemo u svim zemljama regiona i imamo kuće za smještaj momaka i djevojaka u Splitu, Zagrebu, Beogradu, Skopju, Podgorici i Ljubljani. Ali, "Reto Centar" prisutan je svugdje u Evropi i svijetu počev od Španije, Italije, Rusije itd. Na teritoriji Crne Gore počeli smo da radimo 2007. Registrovani smo u registru nevladinih organizacija - istiće predsjednik NVO "Reto centar" Zoran Bilić.  
 
1
Dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog, u jutarnjem programu TV Crne Gore
Odvikavanje počinje – priznanjem!
    - Odvikavanje počinje od priznanja. Apsolutno, odmah treba početi sa nekim tretmanom, obratiti se specijalisti. I treba znati da je to problem koji se neće riješiti preko noči. Nekada su potrebni mjeseci, godine. Ali, treba od nečega početi. Nekada ljudi koji su u tom problemu nisu spremni za liječenje, ali apsolutno treba od nečega početi. Treba pratiti svoje dijete, a ne negirati problem i tako godinama doći do neke faze i doći do težih posledica - ukazao je, gostujući danas u jutarnjem programu TV Crne Gore, dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog koji sa klijentima radi u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori. 
 
2
Novi ciklus kviza “Znanjem protiv droge” startije 19. marta
“Kids” stvara – suvišnu paniku!
    - Po onoj “što vidiš u komšiluku, očekuj u svom dvorištu” treba biti oprezan kada je u pitanju pojavljivanje droge “kids”, ali ne i stvarati nepotrebnu paniku. Roditelji idu toliko daleko das u djeci zabranili žvake i čokoladice – ukazao je šef Kancelarije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopovič na sastanku sa predstavnicima osnovnih škola na kojem je dogovoreno da novi ciklus kviza “Znanjem protiv droge” startuje 19. marta. Drugi krug kviza u kojem će se takmičiti učenici 17 škola - osmih razreda reformisanih i sedmog “klasičnih” – poćeće 16. aprila, finale je 9. maja, a nagrade su iste kao i prethodnih godina.  
 
1
Otvoreno pismo „Preporoda“ Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i nauke
O drogama - "obavezna lekcija"!
    - Apelujemo na Ministarstvo prosvjete i nauke da obaveže rukovodstva svih crnogorskih osnovnih i srednjih škola, da dodatno edukuju i nastavnike i učenike o pogubnosti eksperimentisanja i konzumiranja bilo koje od droga, pa i ove "za djecu" - inicira NVO "Preporod" u otvorenom pismu Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i nauke, povodom pojave "kids droge" upakovane u čokoladice, bombone i žvake svjetskih brendova.
Pismo "Preporoda" prenosimo integralno: 
 
1
Uprava policije upozorava na pojavu "kids droge" u okruženju
Na meti dilera - školarci!
    - Ova opojna droga sve više se pakuje kao proizvodi široke proizvodnje, kao što su čokoladice, gumeni bomboni, pa i žvakaće gume poznatih svjetskih brendova.Na meti dilera su uglavnom osnovci i srednjoškolci, a dilovanje se uglavnom obavlja ispred škola - ukazuje Uprava popolicije u saopštenju kojim upozorava da se u jednoj susjednoj državi, a vjerovatno i u regionu pojavila droga u obliku žvake, poznatija kao kids droga.
Policija za sada nema saznanja da se ova droga pojavila u Crnoj Gori, ali apeluje na roditelje da obrate pažnju i upozore djecu.

 
 
0
"Narkomanija:putovanje u pakao" u sali "DODEST"
Filmskom "tricom" protiv droge!
    Filmom "Requiem for a Dream", koji autor David Aronofsky opisuje kao "putovanje u pakao, u podrum pakla", sjutra u 14 u sali "DODEST" KIC Budo Tomović počinje trodnevni ciklus "Narkomanija:putovanje u pakao".
U četvrtak na programu je "Spun", a u petak "Walk the line". Ulaz je besplatan, a poslije svake projekcije sa posjetiocima će razgovarati šef Kancelarije za prevenciju narkomanije Podgorice Dušan Raspopović, psihijatar Borislav Mitrić i psihijatar-narkolog, dr Ljubinko Kaluđerović. 
 
2
Slika dana
Svjetski dan borbe protiv droge!
 
 
0
Posledice dugogodišnjeg uživanja
Pušenje marihuane - smanjuje dijelove mozga!
    Dugogodišnje uživanje marihuane može izazvati smanjivanje važnih dijelova mozga do 12 posto, objavili su u utorak australski znanstvenici sa sveučilišta u Melbourneu.  
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008-2012 i Akcionog plana za implementaciju Nacionalnog strateškog odgovora na droge za 2008/2009.
Odgovor drogama - "politikom četiri stuba"!
    - Stručni okvir za izradu Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008.-2012. predstavlja Strategija EU na području droga 2006.-2012. i urađena je u skladu sa preporukama Savjeta Evrope. Kao polazni pristup u koncipiranju strateškog okvira izabrana je “politika četiri stuba” koja predviđa podjednaku distribuciju, kako sredstava tako i razvojnih planova u četiri široke oblasti – prevencije upotrebe droga, oblast tretmana i rehabilitacije korisnika droga, smanjenje šteta nastalih upotrebom droga i u oblasti policijskih i carinskih intervencija. Pored toga, odgovor je koncipiran i u odnosu dva najopštija principa, koji su ujedno i opšti ciljevi – smanjenje potražnje za drogama i smanjenje ponuda droga. Predviđena sredstva za realizaciju aktivnosti u 2008. i 2009. iznose 4 651 600 eura. Strategija predviđša da se kao dodatni finansijski izvori koriste sredstva od igara na sreću iz sredstava međunarodnih organizacija, kao i sredstva dobijena na osnovu oduzimanja imovine pravosnažno osuđenih počinilaca kaznenih djela u vezi sa drogama - istakao je ministar zdravlja Miodrag Radunović o Prijedlogu Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008-2012 i Akcionog plana za implementaciju Nacionalnog strateškog odgovora na droge za 2008/2009. koji je danas usvojila Vlada Crne Gore.  
 
3
Na Kakarickoj gori svečano otvorena JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Savladaćemo drogu, bez dileme!
    - Država je donijela odluku koju sam sa zadovoljstvom podržao da, imajući u vidu značaj potrebe prevencije i tretmana onih koji zavise od psiho-aktivnih supstanci, predsjednik države koordinira aktivnosti u ovoj, za zdravlje stanovništva, posebno mladih, vrlo značajnoj oblasti. Izvjesno je da će to značiti angažman predsjednika države u državnim organima, u civilnom sektoru, uz očekivanu podršku medija i nesumnjivo podršku društva u cjelini. Vjerujući da je to najbolji odnos države prema ozbiljnosti, značaju i vrijednosti ovog problema, koji se uz sve opasnosti mora savladati, želim da iskažem uvjerenje da je Crna Gora u cjelini sposobna da savlada ovaj problem i da pokaže da je droga zlo od kojeg treba bježati, a da je život ono što je daleko od droge - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na današnjem svečanom otvaranju JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, koju su na Kakarickoj gori otvorili ministar zdravlja dr Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|