Sedmica - Droga nikad

0
Zabavno veèe u JU za smjestaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Zabava uz - "Krug" i prijatelje!
    Koncert benda "Krug" i prijatelja Javne ustanove za smjestaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori biæe prireðen veèeras od 20. Gitaru æe svirati klijent koji uspješno apstinira dvije ipo godine. 
 
0
Javna ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježava tri godine rada
Tretman završilo - 45 klijenata!
    - Jednogodišnji tretman do sada je završilo 45 klijenata. Od toga, oko 19 klijenata apstinira preko 2 godine, dok je njih 14 uspješno završilo jednogodišnji tretman, a sada se prati održavanje njihove apstinencije. Do sada je zabilježeno svega 12 (26%) recidiva - rezultati su Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci koja æe sportskim i aktivnostima za oèuvanje prirode sjutra i u subotu obilježiti tri godine rada. 
 
1
"Preporod" pokreæe prvi Centar za resocijalizaciju rehabilitovanih zavisnika/ca i zatvorenika/ca
Bivšim zavisnicima pomažu - poslije tretmana!
    - Ubjedjenja smo da æemo uvodjenjem i ove novine u tretmanu narko zavisnosti u Crnoj Gori, pomjeriti stvari na bolje, i doprinijeti da se poveæa broj onih koji su oslobodjeni od zavisnosti - naglašava Stanko Ceroviæ, izvršni direktor "Preporoda", koji pokrenæe prvi Centar za resocijalizaciju rehabilitovanih zavisnika/ca i zatvorenika/ca(koji su bili zavisnici/ce, ili se još uvijek osjeæaju optereæeni zavisnošæu) u Crnoj Gori.  
 
0
Povodom Meðunarodnog dana života JU “Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci” na Kakarickoj gori predstavila aktivnosti u “Delta City”
Rezultati pokazuju - izlaza ima!
    - Za pomoæ nam se obratilo preko 70 osoba. Njih 38 završilo je jednogodišnji tretman, a od njih 13 je završilo dvogodišnji tretman. Dvadesotoro su još u kontaktu s ustanovom. Postoji nerezidencijalni tretman. Moram napomenuti da su samo petoro napravili recidiv, što je, s obzirom na problematiku, ohrabrujuæi rezultat. Naše iskustvo pokazuje da je apsolutno moguæe izaæi iz problema. Pošto je danas Meðunarodni dan života, poenta je bila da ukažemo ljudima koji posredno ili neposredno imaju ovaj problem da se može izaæi iz problema i da neko ko je bio u aktivnoj fazi dugo godina može imati nadu u novi život - ukazala je socijalna radnica mr Željka Kovaèeviæ na prezentaciji koju je, povodom Meðunarodnog dana života, veèeras u "Delta City" priredila JU "Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci" na Kakarickoj gori. 
 
0
"Preporod" za Božiæ dijelio paketiæe djeci zavisnika od droge
Pažnja ohrabruje - apstineniju!
    - Ovog puta, vrijeme praznika smo iskoristili, da djeci od zavisnika/ca koji su na tretmanu, uruèimo božiæne paketiæe. Uèinak je višestruk. Sigurno ne uspijevamo djeci nadomjestiti (ne)prisustvo roditelja, ali izmamit’ smješak i izraz radosnih i zadovoljnih djeèijih lica, da. To je nešto što za nas u "Preporodu", obzirom da se radi o djeci zavisnika/ca, ima specifiènu draž - istièu u "Preporodu", èije je opredjeljenje da život svih koji su pogoðeni narko zavisnošæu, uèini što kvalitetnijim i dostojnijim.  
 
3
"Preporod" stalno uvodi novitete u tretmanu narko zavisnosti
Zavisnicama potreban - poseban tretman!
    - Unaprijeðenje moguænosti izljeèenja postojeæih zavisnica i zavisnica sa djecom, smanjenje stope recidiva onih koje su izlijeèene, smanjenje broja brakova koji su rastavljeni zbog droge, smanjenje broja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, smanjenje broja zaraženih krvlju prenosivih bolesti meðu intravenskim korisnicama droga, smanjenje stope smrtnosti prouzrokovane upotrebom droga - neki su od ciljeva projekta "Preporoda" koji æe se baviti dugotrajnim stacionarnim besplatnim tretmanima za zavisnice i zavisnice sa djecom. 
 
1
Službe bezbjesnosti Italije, Srbije, Crne Gore i Slovenije nastavile saradnju u razbijanju narko mreže i uhapsile 80 osoba
I Italija traži Darka Šariæa!
    U Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji uhapšeno je oko 80 kriminalaca povezanih sa narko bandom Darka Šariæa. Meðu uhapšenima je i brat Darka Šariæa, Duško. 
 
1
Nacionalni savjet za spreèavanje zloupotrebe droga
Protiv droge - mreža kancelarija!
    - Nužno je da opštine pruže svu potrebnu podršku za uspješno funkcionisanje kancalarija za prevenciju narkomanije i afirmišu njihove aktivnosti i iz oblasti prevencije bolesti zavisnosti - ukazao je danas Nacionalni savjet za spreèavanje zloupotrebe droga koji je usvojio informaciju o formiranju mreže opštinskih kancalarija za prevenciju narkomanije u Crnoj Gori, koje æe funkcionisati po jedinstvenoj metodologiji rada.  
 
0
U svakoj crnogorskoj opštini do 1. maja biæe formirane i umrežene kancelarije za prevenciju narkomanije
Protiv droge - svi kao jedan!
       - Kancelarije za prevenciju narkomanije radiæe po uniformnom modelu i jednoobraznoj metodologiji, u èemu æe imati struènu i savjetodavnu pomoæ Operativnog tima za koordinaciju rada opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije. Za postizanje što veæih efekata u toj aktivnosti, kontinuirano æe se sprovoditi informativno-edukativni programi koji æe obuhvatiti cjelokupnu populaciju uèenika osnovnih i srednjih škola - dogovoreno je na današnjem sastanku ministra zdravlja dr Miodraga Radunoviæa sa predsjednicima opština Andrijevica, Danilovgrad, Plav, Plužine, Rožaje, Šavnik, Mojkovac, Kolašin, Ulcinj, Tivat i Herceg Novi.  
 
2
Predsjednik Crne Gore i Nacionalnog savjeta za spreèavanje zloupotreba droga Filip Vujanoviæ
Kancelarije za prevenciju - trebaju svima!
    - Potrebno je formiranje kancalarija za prevenciju narkomanije u svim opštinama - ukazao je predsjednik Crne Gore i Nacionalnog savjeta za spreèavanje zloupotreba droga Filip Vujanoviæ, a predsjednici opština Andrijevice, Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca, Plava, Tivta, Hereg Novog, Ulcinja, Šavnika, Plužina i Rožaja iskazali su maksimalno razumijevanje za potrebu formiranja kancelarije za prevenciju narkomanije pokazujuæi spremnost punog angažmana opština u ostvarenju njenih ciljeva.  
 
1
Konstituisan Nacionalni savjet za spreèavanje zloupotreba droga
Podržano umrežavanje - boraca protiv droge!
       Aktivnosti na realizaciji umrežavanja opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije i tendencija otvaranja kancelarija u svim opštinama Crne Gore afirmisane su na današnjoj, konstitutivnoj sjednici Nacionalnog savjeta za spreèavanje zloupotreba droga - na èelu sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanoviæem - koji æe afirmisati mjere i aktivnosti prevencije od narkomanije, lijeèenja i resocijalizacije zavisnika od droge. 
 
2
Nikšiæki "Preporod" bio domaæin trodnevnog anti droga skupa
Za pobjednike droge - "Liga pobjednika"!
    Priprema 4. Hrišæanskih okupljanja bivših zavisnika krajem marta u Sarajevu i planiranje buduæih zajednièkih aktivnosti - bili su motivi da nikšiæki "Preporod" bude domaæin trodnevnog regionalnog anti droga skupa,kolegama iz Sarajeva, Splita, Zagreba, Rijeke i Beograda. Na susretu su dogovoreni dalji koraci saradnje u pomaganju zavisnicima od droga, a na pomolu je i stvaranje „Lige pobjednika“.  
 
2
Vlada Crne Gore
Za borbu protiv droge - Nacionalni savjet!
    Realizujuæi strateške ciljeve Crne Gore u prevenciji i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, Vlada Crne Gore danas je donijela Odluku o obrazovanju Nacionalnog savjeta za droge. U skladu sa meðunarodnim standardima, koji podrazumijevaju uravnotežen, multidisciplinaran i integrisan pristup u ovoj oblasti, Savjet ima zadatak da koordinira aktivnosti svih organa i institucija na nacionalnom nivou, radi preduzimanja adekvatnih i efikasnih mjera u borbi protiv narkomanije. Savjetom æe predsjedavati Predsjednik Crne Gore.
 
 
0
Ž.S. (55) iz Bara i V.M. (26) iz Podgorice predati istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici
Prodavali "polutke" heroina?!
    U dvije odvojene akcije službenici MUP, Ispostave kriminalistièke policije Podruène jedinice Podgorica, lišili su slobode i zadržali Ž.S. (55) iz Bara i V.M. (26) iz Podgorice kod kojih su pronašli i oduzeli oko sedam grama heroina.
Dvojica osumnjièenih da su poèinili krivièno djelo neovlašæena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga predati su istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici. 
 
0
Prema godišnjem izvještaju Evropskog centra za praæenje droga i narkomanije
Evropljani prešli - na teške droge!
    U Evropskoj uniji se sve èešæe konzumira heroin, dok je kanabis izgubio na popularnosti, osim u Holandiji, navodi se u godišnjem izvještaju Evropskog centra za praæenje droga i narkomanije. 
 
1
Policija lišila slobode I.V. sa Cetinja
U prijestonicu ponio - kokain!
    Cetinjanin I.V. (40) danas je, uz kriviènu prijavu, predat istražnom sudiji Višeg suda u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je poèinio krivièno djelo neovlašæena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
 
 
1
Zajednièkom akcijom Uprave policije i Uprave carine presjeèen lanac krijumèarenja opojne droge marihuane
"Skania" prevozila - "skank"!
    Oko 350 kilograma skanka, koji je upakovan u 239 pakovanja bio sakriven u duplom patosu kamiona i prikolice, otkrila je rano jutros na graniènom prelazu "Debeli brijeg" crnogorska policija u vozilu „Skania", slovenaèkih registarskih oznaka MB L7-99T, kojim je upravljao slovenaèki državljanin D.W. (25) iz Maribora. Zajednièkom akcijom Uprave policije i Uprave carine presjeèen je lanac krijumèarenja opojne droge marihuane, koji je vodio od Albanije ka zemljama Evropske unije, preko teritorija Crne Gore i Hrvatske.
 
 
1
Aktivisti NVO «4Life" održali interaktivnu radionicu u gimnaziji "Luèa"
Na poremeæaje ukazali - prièama iz života!
- Struèni saradnik organizacije, specijalni pedagog Jelena Nikiæ razgovarala je sa uèenicima drugog razreda o oblicima poremeæaja ponašanja koji se pojavljuju kod djece i mladih kao najèešci uzroènici bolesti zavisnosti. Cilj radionice bio je da se uèenici, na bazi iskustvenih prièa, upoznaju sa posljedicama koje izaziva zloupotreba narkotika na svim životnim poljima, sa posebnom pažnjom na naèine na koje trebaju da se ponašaju, kako bi uspješno izbjegli eksperimentisanje sa drogama koje uvijek na kraju vodi formiranju bolesti zavisnosti. - istièu u NVO «4Life", èiji su aktivisti juèerašnjom interaktivnom radionicom poèeli aktivnosti na polju primarne prevencije bolesti zavisnosti. 
 
0
Performans Organizacije civilnog društva “NOVI HORIZONT” iz Ulcinja
“Živi zdrav život – živi bez droge"!
    “Živi zdrav život – živi bez droge" - slogan je performansa koji je, povodom 7. apeila - Svjetskog dana zdravlja, organizovala Organizacija civilnog društva “NOVI HORIZONT” iz Ulcinja da bi mladi, prije svega srednjoškolci, na kreativan naèin izrazili stav prema bolestima zavisnosti, o važnosti prevencije, te da bi skrenuli pažnju na ovaj ozbiljan problem lokalne zajednice. Namjera kampanje je bila da pomogne mladima da formiraju sistem vrijednosti koji æe u svakom sluèaju favorizovati zdrav naèin života.  
 
2
"RETO" - hrišèanski centar za lijeèenje i rehabilitaciju zavisnika o drogama, alkoholu
Zavisnicima pomažu - besplatno!
    - Mi smo hrišæanski centar, u potpunosti besplatan i ne pravimo razlike s obzirom na društveni položaj, pol, religiju ili nacionalnost. Želimo da ti pomognemo! - osnovna je poruka podgorièkog -Ulica sarajevska bb - "Reto centra".
- Samofinansirajuæe smo udruženje. Finansiramo se radom volontera i štiæenika centra. Djelujemo u svim zemljama regiona i imamo kuæe za smještaj momaka i djevojaka u Splitu, Zagrebu, Beogradu, Skopju, Podgorici i Ljubljani. Ali, "Reto Centar" prisutan je svugdje u Evropi i svijetu poèev od Španije, Italije, Rusije itd. Na teritoriji Crne Gore poèeli smo da radimo 2007. Registrovani smo u registru nevladinih organizacija - istiæe predsjednik NVO "Reto centar" Zoran Biliæ.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|