3
"Preporod" stalno uvodi novitete u tretmanu narko zavisnosti
Zavisnicama potreban - poseban tretman!

    - Unaprijeđenje mogućnosti izlječenja postojećih zavisnica i zavisnica sa djecom, smanjenje stope recidiva onih koje su izliječene, smanjenje broja brakova koji su rastavljeni zbog droge, smanjenje broja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, smanjenje broja zaraženih krvlju prenosivih bolesti među intravenskim korisnicama droga, smanjenje stope smrtnosti prouzrokovane upotrebom droga - neki su od ciljeva projekta "Preporoda" koji će se baviti dugotrajnim stacionarnim besplatnim tretmanima za zavisnice i zavisnice sa djecom.

- Iskustvo i svakodnevna praksa nam govore da je posebna potreba za tretmanom zavisnica, a takodje nije mali broj onih zavisnica koje imaju djecu(najčešće vanbračnu). Zavisnice „lakše“ dolaze do novca za drogiranje od zavisnika, pa s’toga i manje loših strana drogiranja preživljavaju, pa se proporcionalno i slabije javljaju za liječenje. Sa druge strane, načini na koje zavisnice najčešće dolaze do novca, ne uzrokuju manje probleme njima samima, njihovim porodicama i društvu uopšte, od problema koji se pominju kada su zavisnici u pitanju. Naime, na žalost, prostitucija je nerijetko najlakši put zavisnicama da dodju do tog novca. Svima nam je jasno kada pominjemo prostituciju da ne možemo govoriti o stabilnim brakovima, porodicama, moralu... Istovremeno, na žalost, rastavljeni brakovi, porodice, djeca bez jednog ili oba roditelja, krvlju prenosive infekcije, hepatitisi, HIV..., nezaobilazne su situacije koje „prate“ prostituciju - ukazuju iz ove nikšićke NVO koja stalno uvodi novitete u tretmanu narko zavisnosti.
- Obzirom da u Crnoj Gori uopšte ne postoje uslovi za dugotrajan stacionaran tretman zavisnica i zavisnica sa djecom, a za zavisnike su jako ograničeni, ubijeđenja smo da će zaživljavanjem ovog projekta značajno poboljšati mogućnost izlječenja kako zavisnica i zavisnica sa djecom, tako i zavisnika - ističu u "Preporodu" i upozoravaju:
- Praznici su takodje i vrijeme kada se više nego obično konzumiraju psiho aktivne supstance. Upozoravamo ljude da se suzdržavaju i kontrolišu. Jer ko god je postao zavistan , imao je „prvi put“. „Prvi put“ je najgori.




Posjeta : 2052