2
"RETO" - hriščanski centar za liječenje i rehabilitaciju zavisnika o drogama, alkoholu
Zavisnicima pomažu - besplatno!

    - Mi smo hrišćanski centar, u potpunosti besplatan i ne pravimo razlike s obzirom na društveni položaj, pol, religiju ili nacionalnost. Želimo da ti pomognemo! - osnovna je poruka podgoričkog -Ulica sarajevska bb - "Reto centra".
- Samofinansirajuće smo udruženje. Finansiramo se radom volontera i štićenika centra. Djelujemo u svim zemljama regiona i imamo kuće za smještaj momaka i djevojaka u Splitu, Zagrebu, Beogradu, Skopju, Podgorici i Ljubljani. Ali, "Reto Centar" prisutan je svugdje u Evropi i svijetu počev od Španije, Italije, Rusije itd. Na teritoriji Crne Gore počeli smo da radimo 2007. Registrovani smo u registru nevladinih organizacija - istiće predsjednik NVO "Reto centar" Zoran Bilić.

- Volimo istaknuti da smo poluotvorenog tipa, što proizlazi upravo iz poslova koje radimo. Bavimo se raznim poslovima, od onih osnovnih kućanskih, do preseljenja, odnošenja šute, ukrcaja-iskrcaja, raznih fizičkih poslova, uređivanja zelenih površina te molerisanja. Osim toga, u okviru centra postoje i radionice za popravak bijele tehnike, rabljenog namještaja te restauratorske radionice. U njima se uređuju stvari koje nam građani poklanjaju. Isto tako imamo i prodavnice rabljenih stvari, a djevojke se bave čišćenjima poslovnih prostora, stanova, haustora i slično. Svaki posao kojeg obavljamo je posao kojim i onaj koji je zatražio našu pomoć u obavljanju tog posla indirektno učestvuje u rehabilitaciji i resocijalizaciji štićenika našeg centra. Naravno, kroz takve poslove učimo se radnim navikama koje većina nas, kao zavisnici, nismo imali, te time obavljamo jedan dio fizičke i moralne rehabilitacije, koja bi uz onaj drugi dio, istaknuli bi, čak i važniji za naše živote, a to je duhovna obnova svake osobe koja je dio našeg centra, na kraju dovela do resocijalizacije i novog života - napominje Bilić i dodaje:
   - Sva dobivena sredstva se isključivo koriste za poboljšanje uvjeta življenja štićenika i svih njihovih potreba, te za omogućavanje što većeg broja mjesta za one kojima je ovakva pomoć prijeko potrebna.
- Smatramo da je najbolniji ali i najefikasniji način skidanja « na suvo». Zato u procesu odvikavanja ne dajemo nikakve tablete niti bilo kakva sredstva za «skidanje», a u Centru nema cigareta ni alkohola. Od svih onih koji ostanu na rehabilitaciji od 18 mjeseci i više, oko 80 odsto ih se ne vraća uzimanju droge. Boravak u zajednici je dobrovoljan, te ćemo svakome ponuditi da ostane što duže znajući da je potrebno određeno vrijeme za izlječenje, a najmanji period koji preporučamo je 18-24 mjeseca. Za ulazak u centar samo se traži dobra volja za liječenjem i spremnost za prihvaćanjem svih utemeljenih normi - naglašava predsjednik NVO "Reto centar".
- Neki od načina na koji nastojimo pomoći su javni skupovi, odlasci u bolnice, zatvore i na sva javna mjesta zahvaćena problemom droge, odnosno radimo na ulici tako da bivši zavisnici pričaju sa zavisnicima. Neprofitabilan smo centar, financiramo se isključivo našim radom što je ujedno i dio terapije. Radimo čišćenja, preseljenja, molerisanje, ispomoć u građevini, utovar-istovar, tapeciranje, prodaja rabljenih stvari, itd.. Hriščanski smo Centar i prihvaćamo Bibliju kao naš vodič. Uvjerenja smo da bez pomoći Boga nikada ne bi mogli živjeti slobodni, zbog toga najvažnija terapija je ona duhovna, koja je usmjerena ka unutarnjoj potrebi. Nismo ništa novo, jednostavno smo osobe koje se bore svakoga dana da žive jedan normalan i zdrav život. Svi radnici u centru su volonteri. Želja nam je pomoći što većem broju mladih ljudi da povrate nadu i vjeru u život - napominje Bilić i opisuje kako izgledaju dani štićenika:
- Naš radni dan započinje zajedničkim doručkom, te nakon toga zajedničkim sastankom i molitvom, te ostalim pripremama za predstojeći dan. Nakon toga razilazimo se i nastojimo pokriti sve poslove zaprimljene za taj dan, rad u radionicama, a isto tako i sam posao u održavanju samih kuća u kojima živimo i jasno, nastojimo na prvome mjestu pružiti pomoć i ohrabrenje onima najpotrebnijima zbog kojih ovaj centar i postoji. Skupljamo se ponovo za ručak, zavisno o radnom mjestu i koristimo pauzu poslije samoga ručka za provesti vrijeme konstruktivno, uz razgovore, čitanje Biblije, šetnju i toplu riječ sa štićenicima koji prolaze fazu odvikavanja. Nakon toga odlazimo obaviti poslijepodnevne dužnosti do večeri kada se ovisno o rasporedu ide na zajednički sastanak ili na određene aktivnosti kao što su: pozorišna grupa, muzička sekcija, škola gitare itd. Vikendom nakon zajedničkog ručka odlazi se na fudbal ili druge sportske aktivnosti, izlete i slično, isto tako koristi se svako slobodno vrijeme za odlazak na ulicu i pričanje sa zavisnicima i dijeljenje informativnih letaka . Nedjeljom se u našim prostorima održavaju sastanci za javnost tj. za sve one koji nas žele upoznati, roditelje štićenika itd.. Sastanci se sastoje od svjedočanstava bivših zavisnika, izvode se razni pozorišni komadi Biblijskih motiva, a poslije samog sastanka svi su pozvani na zajednički ručak.
NORME CENTRA:

- Ispuniti satnicu zajednice u svim aktivnostima
- Prihvatiti pratnju dodijeljene odgovorne osobe (sjene)
- Boravak u zajednici (za vrijeme prolaska simptoma od 10 - 15 dana, odnosno po potrebi)
- Ne dozvoljava se upotreba niti jedne vrste droge niti sličnih supstanci
- Tijekom prvih mjeseci boravka prihvaćenik ne raspolaže novcem
- Novac koji donese prilikom ulaska bit će vraćen njegovoj obitelji
- Prilikom dolaska prihvaćeniku će biti pregledane sve lične stvari kao i on sam
(ovakav pregled sprovodi se i tijekom rehabilitacije ako odgovorni u centru to smatraju potrebnim)
- Ne čini se niti jedna vrsta dokumenta koji bi bio upućen od strane centra pravosudnim organima
(ni u kojem slučaju prva dva mjeseca) ako se ne uoći pozitivan interes za liječenjem
- Bračni parovi se određeno vrijeme rehabilitiraju odvojeno dok se to smatra potrebnim a pomaže im se u svakom trenutku obnoviti bračnu zajednicu (bračni parovi ne mogu održavati odnose ili živjeti zajedno osim kroz brak zasnovan važećim pravnim papirom)
- Sva pošta kao i poštanski paketi bit će otvoreni pred jednom od odgovornih osoba u centru
- Prihvaćenici trebaju pristati na premještaj iz jedne kuće u drugu uvijek kad to u centru smatraju potrebnim.
- Ne dopušta se unošenje hrane u sobu te isto tako uzimanje hrane iz ostave bez znanja odgovorne osobe.






B. Čukić

Posjeta : 2474