Sedmica - Droga nikad

2
JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga
"Buba-mara" pomaže - put ka "slobodi"!
    - Glavni cilj ove manifestacije nije rezultat i težnja da se bude najbolji, već oporavak u zdravstvenom smislu, kao i resocijalizacija i usmjeravanje zavisnika u zdrave životne tokove iz kojih su oni dugo vremena bili isključeni, imajući u vidu težinu bolesti zavisnosti - napominju u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, na Kakarickoj gori koja će 26. jun, Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga obilježiti turnirom između klijenata i amaterskih sportskih ekipa u fudbalu.  
 
0
Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci organizuje humanitarnu izložbu u KIC
Slike dvojice klijenata - za volontera!
    Humanitarna, prodajna izložba slika Vučelje Vučelića i Danila Ilića, dvojice klijenata koji su na tretmanu u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, a čiji je cilj da prikupi sredstva za finansiranje bivšeg klijenta Ustanove, koji uspješno apstinira preko tri godine i u njojoj volontira, biće od večeras u 19 otvorena u holu KIC "Budo Tomović".  
 
0
Barska Kancelarija za prevenciju narkomanije i policija sjutra počinju edukativnu akciju "Mladost"
"Reci NE - nasilju, drogi!"
    Predavanjem o negativnom uticaju droge, alkohola, kockanja i nasilja u prostorijama Školskog centra ,,Niko Rolović’’-Gimnaziji u Baru, policija i barska Kancelarija za prevenciju narkomanije - pod sloganom “Glasno reci NE nasilju, drogi, kocki i alkoholu” - počinju akciju “Mladost”. 
 
2
Edukativna radionica o bolestima zavisnosti i o njihovoj prevenciju
Djecu brine - droga u školama!
    - Djeca su otvoreno iznijela zabrinutost zbog prisutnosti droge u školama i van škole, kao i zbog       nezainteresovanosti njihovih vršnjaka za edukaciju o štetnostima droga po zdravlje. Kao veliki problem djeca su prepoznala i nisku starosnu granicu osoba koje konzumiraju psihoaktivne supstance, što pokazuju i najnovija istraživanja - saopšteno je sa edukativne radionice o bolestima zavisnosti i o njihovoj prevenciju koju su za članove Lokalnog dječijeg parlamenta Glavnog grada organizovali Sekretarijat za socijalno staranje - Kancelarija za prevenciju narkomanije Glavnog grada Podgorica i Centar za prava djeteta Crne Gore.  
 
1
U proteklih šest mjeseci interesovanje za tretman u ustanovi na Kakarickoj gori kontinuirano raste
Rezultati ih preporučuju - preko granica!
    - Klijenti su u najvećem broju državljani Crne Gore, ali se o uspješnosti Javne ustanove Kakricka gora sve više govori i van naših granica pa se u zadnje vrijeme i strani državljani odlučuju za ovakav vid tretmana - Makedonija, Kosovo - saopšteno je iz JU za smještaj , rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci "Kakaricka gora", u kojoj sada boravi 40 klijenata. 
 
1
Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotrebe droga
Potrebno formirati - komisiju za droge!
       - Potrebno je da Ministarstvo zdravlje formira Komisiju za droge, koja bi bila ekspertska i imala saradnju sa civilnim sektorom - zaključeno je na današnjoj sjednici Nacionalnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga na kojoj su usvojena informacija Uprave policije o aktivnostima na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama za 2011.g. kao i informacija Ministarstva prosvjete i sporta o preventivnim aktivnostima realizovanim u oblasti obrazovanja i vaspitanja.  
 
0
Opasna droga pojavila se u Novom Sadu
U Srbiju stigao - "krokodil"?!
    Čini se kako je opasna droga "krokodil" stigla i u Srbiju. Naime, tamošnji mediji javljaju kako je jedna višegodišnja heroinska zavisnica primljena u novosadski Centar za odvikavanje od droga sa simptomima koji upućuju na to da je konzumirala zloglasni krokodil. 
 
2
Donacija Kancelarije za drogu i kriminal UN Kancelariji za droge Ministarstva zdravlja
Donirali opremu - za 13 ustanova!
    Donaciju vrijednu 80 000 eura, koja se sastoji od prezentacione opreme - projektori, platna, table, štampači - za 13 ustanova i dodatne podršku implementaciji Regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu - predstavnik Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih Nacija UNODC dr Miloš Stojanović uručio je danas rukovodiocu Kancelarije za droge Ministarstva zdravlja dr Jasni Sekulić. 
 
2
Policija u Herceg Novom sprovela akciju "Zajedno protiv droge"
Za prevenciju - dijelili flajere!
    Povodom 30. Međunarodnog džudo kupa ,,Mimoza’’, održanog juče i danas u sklopu „43. Praznika mimoze“, Područna jedinica Herceg Novi MUP sprovela je akciju „Zajedno protiv droge“ koja za cilj ima preventivnu borbu protiv narkomanije, edukaciju mladih i roditelja, jačanje međuinstitucionalne saradnje u borbi protiv droge i približavanje policije građanima, naročito mladima. 
 
1
Edukativni skup o bolestima zavisnosti počeo u bečićkom hotelu "Queen of Montenegro"
Protiv zavisnosti - osmišljeno i stalno!
    - Oblast prevencije i suzbijanja zloupotrebe droga i alkohola je oblast koja ne dozvoljava preduzimanje provizornih i kratkoročnih programa i mjera. Crna Gora se opredijelila da sve programske aktivnosti detaljno osmišljava i planira kao kontinuirane i sveobuhvatne mjere koje će se sprovoditi sinhronizovano i koordinirano na nacionalnom nivou od strane svih činilaca uključenih u ovaj proces. Od značaja je izbalansirati i primjenjivati i mjere prevencije usmjerene ka mladima i opštoj populaciji, kao i mjere liječenja,tretmana i rehabilitacije namijenjene osobama u problemu i njihovim porodicama.Zakon o sprečavanju zloupotrebe droga propisuje široke i koordinisane programske preventivne aktivnosti koje obavezuju sve nosioce aktivnosti da ih donose i sprovode - ukazao je pomoćnik ministra zdravlja primarijus dr Mensud Grbović, otvarajući danas edukativni skup o bolestima zavisnosti u bečićkom hotelu "Queen of Montenegro".
Uvodno izlaganje primarijusa Grbovića prenosimo integralno:  
 
1
Policijska akcija "Mladost"
Plakat opominje - na pošasti!
    Službenici Područne jedinice Podgorica – Filijale za suzbijanje maloljetničke delinkvencije za školsku 2011/2012 godinu osmislili su plakat kao poruku svima, a najviše maloljetnicima kada su u pitanju poroci i društveno negativne pojave – nasilje, droga, alkohol i kocka.
Plakat pripremljen u sklopu akcije "Mladost" distribuiran je svim osnovnim i srednjim školama, kao i domovima za zbrinjavanje maloljetnika, a sve u cilju podizanja svijesti i informisanosti kada su u pitanju maloljetnici.  
 
0
Zabavno veče u JU za smjestaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori
Zabava uz - "Krug" i prijatelje!
    Koncert benda "Krug" i prijatelja Javne ustanove za smjestaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori biće priređen večeras od 20. Gitaru će svirati klijent koji uspješno apstinira dvije ipo godine. 
 
0
Javna ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježava tri godine rada
Tretman završilo - 45 klijenata!
    - Jednogodišnji tretman do sada je završilo 45 klijenata. Od toga, oko 19 klijenata apstinira preko 2 godine, dok je njih 14 uspješno završilo jednogodišnji tretman, a sada se prati održavanje njihove apstinencije. Do sada je zabilježeno svega 12 (26%) recidiva - rezultati su Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci koja će sportskim i aktivnostima za očuvanje prirode sjutra i u subotu obilježiti tri godine rada. 
 
1
"Preporod" pokreće prvi Centar za resocijalizaciju rehabilitovanih zavisnika/ca i zatvorenika/ca
Bivšim zavisnicima pomažu - poslije tretmana!
    - Ubjedjenja smo da ćemo uvodjenjem i ove novine u tretmanu narko zavisnosti u Crnoj Gori, pomjeriti stvari na bolje, i doprinijeti da se poveća broj onih koji su oslobodjeni od zavisnosti - naglašava Stanko Cerović, izvršni direktor "Preporoda", koji pokrenće prvi Centar za resocijalizaciju rehabilitovanih zavisnika/ca i zatvorenika/ca(koji su bili zavisnici/ce, ili se još uvijek osjećaju opterećeni zavisnošću) u Crnoj Gori.  
 
0
Povodom Međunarodnog dana života JU “Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci” na Kakarickoj gori predstavila aktivnosti u “Delta City”
Rezultati pokazuju - izlaza ima!
    - Za pomoć nam se obratilo preko 70 osoba. Njih 38 završilo je jednogodišnji tretman, a od njih 13 je završilo dvogodišnji tretman. Dvadesotoro su još u kontaktu s ustanovom. Postoji nerezidencijalni tretman. Moram napomenuti da su samo petoro napravili recidiv, što je, s obzirom na problematiku, ohrabrujući rezultat. Naše iskustvo pokazuje da je apsolutno moguće izaći iz problema. Pošto je danas Međunarodni dan života, poenta je bila da ukažemo ljudima koji posredno ili neposredno imaju ovaj problem da se može izaći iz problema i da neko ko je bio u aktivnoj fazi dugo godina može imati nadu u novi život - ukazala je socijalna radnica mr Željka Kovačević na prezentaciji koju je, povodom Međunarodnog dana života, večeras u "Delta City" priredila JU "Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci" na Kakarickoj gori. 
 
0
"Preporod" za Božić dijelio paketiće djeci zavisnika od droge
Pažnja ohrabruje - apstineniju!
    - Ovog puta, vrijeme praznika smo iskoristili, da djeci od zavisnika/ca koji su na tretmanu, uručimo božićne paketiće. Učinak je višestruk. Sigurno ne uspijevamo djeci nadomjestiti (ne)prisustvo roditelja, ali izmamit’ smješak i izraz radosnih i zadovoljnih dječijih lica, da. To je nešto što za nas u "Preporodu", obzirom da se radi o djeci zavisnika/ca, ima specifičnu draž - ističu u "Preporodu", čije je opredjeljenje da život svih koji su pogođeni narko zavisnošću, učini što kvalitetnijim i dostojnijim.  
 
3
"Preporod" stalno uvodi novitete u tretmanu narko zavisnosti
Zavisnicama potreban - poseban tretman!
    - Unaprijeđenje mogućnosti izlječenja postojećih zavisnica i zavisnica sa djecom, smanjenje stope recidiva onih koje su izliječene, smanjenje broja brakova koji su rastavljeni zbog droge, smanjenje broja djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, smanjenje broja zaraženih krvlju prenosivih bolesti među intravenskim korisnicama droga, smanjenje stope smrtnosti prouzrokovane upotrebom droga - neki su od ciljeva projekta "Preporoda" koji će se baviti dugotrajnim stacionarnim besplatnim tretmanima za zavisnice i zavisnice sa djecom. 
 
1
Službe bezbjesnosti Italije, Srbije, Crne Gore i Slovenije nastavile saradnju u razbijanju narko mreže i uhapsile 80 osoba
I Italija traži Darka Šarića!
    U Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji uhapšeno je oko 80 kriminalaca povezanih sa narko bandom Darka Šarića. Među uhapšenima je i brat Darka Šarića, Duško. 
 
1
Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotrebe droga
Protiv droge - mreža kancelarija!
    - Nužno je da opštine pruže svu potrebnu podršku za uspješno funkcionisanje kancalarija za prevenciju narkomanije i afirmišu njihove aktivnosti i iz oblasti prevencije bolesti zavisnosti - ukazao je danas Nacionalni savjet za sprečavanje zloupotrebe droga koji je usvojio informaciju o formiranju mreže opštinskih kancalarija za prevenciju narkomanije u Crnoj Gori, koje će funkcionisati po jedinstvenoj metodologiji rada.  
 
0
U svakoj crnogorskoj opštini do 1. maja biće formirane i umrežene kancelarije za prevenciju narkomanije
Protiv droge - svi kao jedan!
       - Kancelarije za prevenciju narkomanije radiće po uniformnom modelu i jednoobraznoj metodologiji, u čemu će imati stručnu i savjetodavnu pomoć Operativnog tima za koordinaciju rada opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije. Za postizanje što većih efekata u toj aktivnosti, kontinuirano će se sprovoditi informativno-edukativni programi koji će obuhvatiti cjelokupnu populaciju učenika osnovnih i srednjih škola - dogovoreno je na današnjem sastanku ministra zdravlja dr Miodraga Radunovića sa predsjednicima opština Andrijevica, Danilovgrad, Plav, Plužine, Rožaje, Šavnik, Mojkovac, Kolašin, Ulcinj, Tivat i Herceg Novi.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|