Sedmica - Droga nikad

1
JU za smjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica sjutra obilježava Ŕest godina uspjeŔnog rada
Za roĆ°endan - izložba "Otvori"!
    - U sklopu sveĆØanosti koju organizujemo u prostorijama Javne ustanove, gosti Ʀe imati moguƦnost da vide izložbu fotografija koja predstvalja retrospektivu u radu ustanove od procesa nastanka, poĆØetka rada i pozitivnog kontinuiteta koji je od tada prisutan, a odnosi se na razvoj svih segmenata precesa rehabilitacije i resocijalizacije u JU Kakaricka gora. Izložba Ʀe nositi naziv kompozicije ā€žOtvori..ā€œ, jer su vrata naÅ”e ustanove otvorena za sve one koji imaju problem bolesti zavisnosti i koji žele, uz profesionalnu pomoƦ i podrÅ”ku, da ga tretiraju. Kompozicija je poklon crnogorskih muziĆØara Milana VujoviƦa i Ivana IvanoviƦa, za koju je teskt i muziku pisao Vanja RadovanoviƦ - najavljuju iz JU za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci program koji Ʀe sjutra u 19 poĆØeti povodom Å”est godina uspjeÅ”nog rada. 
 
1
ProŔlog mjeseca otvoren nalog - Marihuana CG tržiŔte
Traže drogu preko - "Fejsa" i "Tvitera"!
    Zbog moguƦe prodaje droga preko druÅ”tvenih mreža, crnogorska policija provjerava nekoliko naloga na Fejsbuku i Tviteru. 
 
1
Svijetom hara nova poŔast
"Krokodil" se primiĆØe - Crnoj Gori!
    Svijetom hara nova poÅ”ast zvana ā€žkrokodilā€œ droga. Pojavila se u državama regiona, a Crna Gora, gdje do sada nema zabiljenih sluĆØajeva koriÅ”Ć¦enja ove supstance, na udaru je da se naĆ°e na njenoj ā€žcrnoj listiā€œ. 
 
1
Krokodil droga se pojavila u Rusiji prije oko deset godina
Zavisnica ĆØeka smrt - iznutra!
    Jeziva nova droga bukvalno izjeda tijela zavisnika ostavljajuƦi rane koje je teÅ”ko i pogledati! Dijelovi tkiva bukvalno otpadaju sa nogu, ruku i kože koji ĆØesto postanu inficirani! Zbog odvratnog naĆØina na koji djeluje ovaj opijat zove se "kanibal heroin" , a zbog pucanja krvnih sudova koža liĆØi na krljuÅ”t, pa je poznat i pod imenom Krokodil. 
 
1
Javna ustanova za smjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježava mali jubilej
U uzletu - pet godina!
    StruĆØnim skupom ā€žZloupotreba anabolika steroida i ljekova koji djeluju na nervni sistemā€ danas u 11 poĆØeƦe obilježavanje petogodiÅ”njice uspjeÅ”nog rada Javne ustanove za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori.
U sveĆØanom dijelu obilježavanja jubileja, u krugu ustanove biƦe sveĆØano otkrivena skulptura ā€žPtica u uzletuā€ - rad Nikole RadonjiƦa i Voja RabrenoviƦa - nakon ĆØega Ʀe koncert prirediti crnogorski kantautor Dule Nikolski. 
 
0
Program smanjena Ŕtete "Juventasa" na podizanju kvaliteta života korisnika droga
OĆØistili "leglo" - igala i Å”priceva!
    Odmah po saznanju da se u napuÅ”tenoj zgradi, u kojoj su ranije bile smjeÅ”tene kancelarije firme "Ateks" nalazi veƦa koliĆØina koriÅ”Ć¦enog pribora za injektiranje - igala, Å”priceva i kuvala - tim Programa smanjenja Å”tete "Juventasa", kao nastavak visegodisnje prakse ovakvog doprinosa lokalnoj zajednici sproveo je akciju ĆØiÅ”Ć¦enja ovog "legla" pribora koji koriste korisnici psihoaktivnih supstanci. 
 
1
JU za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, na Kakarickoj gori obilježava ĆØetiri godine uspjeÅ”nog rada
Drogu pobjeĆ°uje - iskrena želja!
    - Brojni primjeri klijenata koji su boravili u ovoj ustanovi, a danas su korisni graĆ°ani naÅ”eg druÅ”tva, svjedoĆØe da se bolest zavisnosti, iako veoma specifiĆØna, hroniĆØna, progresivna i recidivirajuƦa bolest, može uspjeÅ”no prevaziƦi, uz najvažniji uslov - iskrenu želju za oporavkom - saopÅ”tila je, povodom ĆØetiri godine uspjeÅ”nog rada, Javna ustanova za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori u kojoj je tretman proÅ”lo 130 osoba.
Povodom ovog znaĆØajnog dogaĆ°aja, 18. septembra biƦe održana projekcija dokumentarnog filma ā€žKakaricka bbā€œ u režiji mladog umjetnika Todora GogiƦa, a nakon toga, muziĆØko veĆØe prirediƦe "Perper". 
 
0
SaopÅ”tenje "Preporoda" povodom ubistva Å”tiƦenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj LeÅ”nici kod Loznice
Prebijanja i ubijanja nijesu - "slamka spasa"!
    - Ne dozvolimo, da brutalno batinanje i ubijanje, roditeljima koji su se viÅ”e puta suoĆØavali sa neuspjehom u lijeĆØenju svoje djece, bude slamka spasa. Ne budimo takvo druÅ”tvo. Unaprijedimo ambijent za lijeĆØenje, kako bolesti zavisnosti, tako i drugih ā€žne prihvaƦenihā€œ bolesti. Ne diskriminiÅ”imo - ukazuje NVO "Preporod" u saopÅ”tenju povodom ubistva Å”tiƦenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj LeÅ”nici kod Loznice.
SaopÅ”tenje "Preporoda" prenosimo integralno: 
 
2
Na MeĆ°unarodni dan borbe protiv droge NVO "Preporod" slavi Å”est godina rada
Globalna akcija za - zajednicu bez droge!
    - "Globalna akcija za zdrave zajednice bez drogeā€ je i ovogodiÅ”nja tema koju propagira UNODC. Tema treba da pojaĆØa ulogu koju zajednice igraju u rjeÅ”avanju izazova droga u druÅ”tvu, te naglaÅ”ava ĆØinjenicu da su uspjeÅ”ni pristupi u prevenciji i lijeĆØenju koji ukljuĆØuju porodice, Å”kole i cjelokupne zajednice - podsjeƦa, povodom 26. juna - MeĆ°unarodnog dana protiv droge, NVO "Preporod", koja danas slavi Å”esti roĆ°endan. 
 
2
JU za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježava MeĆ°unarodni dan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga
"Buba-mara" pomaže - put ka "slobodi"!
    - Glavni cilj ove manifestacije nije rezultat i težnja da se bude najbolji, veƦ oporavak u zdravstvenom smislu, kao i resocijalizacija i usmjeravanje zavisnika u zdrave životne tokove iz kojih su oni dugo vremena bili iskljuĆØeni, imajuƦi u vidu težinu bolesti zavisnosti - napominju u JU za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, na Kakarickoj gori koja Ʀe 26. jun, MeĆ°unarodni dan borbe protiv zloupotrebe opojnih droga obilježiti turnirom izmeĆ°u klijenata i amaterskih sportskih ekipa u fudbalu.  
 
0
Javna ustanova za smjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci organizuje humanitarnu izložbu u KIC
Slike dvojice klijenata - za volontera!
    Humanitarna, prodajna izložba slika VuĆØelje VuĆØeliƦa i Danila IliƦa, dvojice klijenata koji su na tretmanu u JU za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, a ĆØiji je cilj da prikupi sredstva za finansiranje bivÅ”eg klijenta Ustanove, koji uspjeÅ”no apstinira preko tri godine i u njojoj volontira, biƦe od veĆØeras u 19 otvorena u holu KIC "Budo TomoviƦ".  
 
0
Barska Kancelarija za prevenciju narkomanije i policija sjutra poĆØinju edukativnu akciju "Mladost"
"Reci NE - nasilju, drogi!"
    Predavanjem o negativnom uticaju droge, alkohola, kockanja i nasilja u prostorijama Å kolskog centra ,,Niko RoloviƦā€™ā€™-Gimnaziji u Baru, policija i barska Kancelarija za prevenciju narkomanije - pod sloganom ā€œGlasno reci NE nasilju, drogi, kocki i alkoholuā€ - poĆØinju akciju ā€œMladostā€. 
 
2
Edukativna radionica o bolestima zavisnosti i o njihovoj prevenciju
Djecu brine - droga u Ŕkolama!
    - Djeca su otvoreno iznijela zabrinutost zbog prisutnosti droge u Å”kolama i van Å”kole, kao i zbog       nezainteresovanosti njihovih vrÅ”njaka za edukaciju o Å”tetnostima droga po zdravlje. Kao veliki problem djeca su prepoznala i nisku starosnu granicu osoba koje konzumiraju psihoaktivne supstance, Å”to pokazuju i najnovija istraživanja - saopÅ”teno je sa edukativne radionice o bolestima zavisnosti i o njihovoj prevenciju koju su za ĆØlanove Lokalnog djeĆØijeg parlamenta Glavnog grada organizovali Sekretarijat za socijalno staranje - Kancelarija za prevenciju narkomanije Glavnog grada Podgorica i Centar za prava djeteta Crne Gore.  
 
1
U proteklih Ŕest mjeseci interesovanje za tretman u ustanovi na Kakarickoj gori kontinuirano raste
Rezultati ih preporuĆØuju - preko granica!
    - Klijenti su u najveƦem broju državljani Crne Gore, ali se o uspjeÅ”nosti Javne ustanove Kakricka gora sve viÅ”e govori i van naÅ”ih granica pa se u zadnje vrijeme i strani državljani odluĆØuju za ovakav vid tretmana - Makedonija, Kosovo - saopÅ”teno je iz JU za smjeÅ”taj , rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci "Kakaricka gora", u kojoj sada boravi 40 klijenata. 
 
1
Nacionalni savjet za spreĆØavanje zloupotrebe droga
Potrebno formirati - komisiju za droge!
       - Potrebno je da Ministarstvo zdravlje formira Komisiju za droge, koja bi bila ekspertska i imala saradnju sa civilnim sektorom - zakljuĆØeno je na danaÅ”njoj sjednici Nacionalnog savjeta za spreĆØavanje zloupotrebe droga na kojoj su usvojena informacija Uprave policije o aktivnostima na otkrivanju i procesuiranju kriviĆØnih djela u vezi sa opojnim drogama za 2011.g. kao i informacija Ministarstva prosvjete i sporta o preventivnim aktivnostima realizovanim u oblasti obrazovanja i vaspitanja.  
 
0
Opasna droga pojavila se u Novom Sadu
U Srbiju stigao - "krokodil"?!
    ƈini se kako je opasna droga "krokodil" stigla i u Srbiju. Naime, tamoÅ”nji mediji javljaju kako je jedna viÅ”egodiÅ”nja heroinska zavisnica primljena u novosadski Centar za odvikavanje od droga sa simptomima koji upuƦuju na to da je konzumirala zloglasni krokodil. 
 
2
Donacija Kancelarije za drogu i kriminal UN Kancelariji za droge Ministarstva zdravlja
Donirali opremu - za 13 ustanova!
    Donaciju vrijednu 80 000 eura, koja se sastoji od prezentacione opreme - projektori, platna, table, Å”tampaĆØi - za 13 ustanova i dodatne podrÅ”ku implementaciji Regionalnog programa za JugoistoĆØnu Evropu - predstavnik Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih Nacija UNODC dr MiloÅ” StojanoviƦ uruĆØio je danas rukovodiocu Kancelarije za droge Ministarstva zdravlja dr Jasni SekuliƦ. 
 
2
Policija u Herceg Novom sprovela akciju "Zajedno protiv droge"
Za prevenciju - dijelili flajere!
    Povodom 30. MeĆ°unarodnog džudo kupa ,,Mimozaā€™ā€™, održanog juĆØe i danas u sklopu ā€ž43. Praznika mimozeā€œ, PodruĆØna jedinica Herceg Novi MUP sprovela je akciju ā€žZajedno protiv drogeā€œ koja za cilj ima preventivnu borbu protiv narkomanije, edukaciju mladih i roditelja, jaĆØanje meĆ°uinstitucionalne saradnje u borbi protiv droge i približavanje policije graĆ°anima, naroĆØito mladima. 
 
1
Edukativni skup o bolestima zavisnosti poĆØeo u beĆØiƦkom hotelu "Queen of Montenegro"
Protiv zavisnosti - osmiŔljeno i stalno!
    - Oblast prevencije i suzbijanja zloupotrebe droga i alkohola je oblast koja ne dozvoljava preduzimanje provizornih i kratkoroĆØnih programa i mjera. Crna Gora se opredijelila da sve programske aktivnosti detaljno osmiÅ”ljava i planira kao kontinuirane i sveobuhvatne mjere koje Ʀe se sprovoditi sinhronizovano i koordinirano na nacionalnom nivou od strane svih ĆØinilaca ukljuĆØenih u ovaj proces. Od znaĆØaja je izbalansirati i primjenjivati i mjere prevencije usmjerene ka mladima i opÅ”toj populaciji, kao i mjere lijeĆØenja,tretmana i rehabilitacije namijenjene osobama u problemu i njihovim porodicama.Zakon o spreĆØavanju zloupotrebe droga propisuje Å”iroke i koordinisane programske preventivne aktivnosti koje obavezuju sve nosioce aktivnosti da ih donose i sprovode - ukazao je pomoƦnik ministra zdravlja primarijus dr Mensud GrboviƦ, otvarajuƦi danas edukativni skup o bolestima zavisnosti u beĆØiƦkom hotelu "Queen of Montenegro".
Uvodno izlaganje primarijusa GrboviƦa prenosimo integralno:  
 
1
Policijska akcija "Mladost"
Plakat opominje - na poŔasti!
    Službenici PodruĆØne jedinice Podgorica ā€“ Filijale za suzbijanje maloljetniĆØke delinkvencije za Å”kolsku 2011/2012 godinu osmislili su plakat kao poruku svima, a najviÅ”e maloljetnicima kada su u pitanju poroci i druÅ”tveno negativne pojave ā€“ nasilje, droga, alkohol i kocka.
Plakat pripremljen u sklopu akcije "Mladost" distribuiran je svim osnovnim i srednjim Å”kolama, kao i domovima za zbrinjavanje maloljetnika, a sve u cilju podizanja svijesti i informisanosti kada su u pitanju maloljetnici.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|