0
Opasna droga pojavila se u Novom Sadu
U Srbiju stigao - "krokodil"?!

    Čini se kako je opasna droga "krokodil" stigla i u Srbiju. Naime, tamošnji mediji javljaju kako je jedna višegodišnja heroinska zavisnica primljena u novosadski Centar za odvikavanje od droga sa simptomima koji upućuju na to da je konzumirala zloglasni krokodil.

Riječ je o sintetičkoj supstanci primarno zasnovanoj na kodeinu, a koja ubrzano razara tkivo, zbog čega je i dobila ime krokodil. Zasad je ova droga uglavnom cirkulisala u Rusiji. Krokodil je između ostalog poznat i kao "heroin za siromašne", ali su posljedice uzimanja još gore. Krokodil toliko izgriza ljudsko tkivo, čak i koštano, da udovi često doslovno propadaju te su zbog gangrene često nužne amputacije. Zavisnici najčešće ne prežive duže od dvije do tri godine.
Djevojci koja je primljena u novosadski centar se nakon konzumiranja droge stvorila koža podlaktice, a ljekari su konstatovali da ima dramatične promjene na koži. Djevojka je kazala kako je bila uvjerena da je kupila i uzela obični heroin.
Novosadska policija je navela da nema informacija da se na tržištu pojavio ´krokodil´, ali su pozvali sve građane da im se jave ako imaju kakvih informacija o tome.




Posjeta : 2158