Sedmica - Droga nikad

1
Dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog, u jutarnjem programu TV Crne Gore
Odvikavanje počinje – priznanjem!
    - Odvikavanje počinje od priznanja. Apsolutno, odmah treba početi sa nekim tretmanom, obratiti se specijalisti. I treba znati da je to problem koji se neće riješiti preko noči. Nekada su potrebni mjeseci, godine. Ali, treba od nečega početi. Nekada ljudi koji su u tom problemu nisu spremni za liječenje, ali apsolutno treba od nečega početi. Treba pratiti svoje dijete, a ne negirati problem i tako godinama doći do neke faze i doći do težih posledica - ukazao je, gostujući danas u jutarnjem programu TV Crne Gore, dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog koji sa klijentima radi u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori. 
 
2
Novi ciklus kviza “Znanjem protiv droge” startije 19. marta
“Kids” stvara – suvišnu paniku!
    - Po onoj “što vidiš u komšiluku, očekuj u svom dvorištu” treba biti oprezan kada je u pitanju pojavljivanje droge “kids”, ali ne i stvarati nepotrebnu paniku. Roditelji idu toliko daleko das u djeci zabranili žvake i čokoladice – ukazao je šef Kancelarije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopovič na sastanku sa predstavnicima osnovnih škola na kojem je dogovoreno da novi ciklus kviza “Znanjem protiv droge” startuje 19. marta. Drugi krug kviza u kojem će se takmičiti učenici 17 škola - osmih razreda reformisanih i sedmog “klasičnih” – poćeće 16. aprila, finale je 9. maja, a nagrade su iste kao i prethodnih godina.  
 
1
Otvoreno pismo „Preporoda“ Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i nauke
O drogama - "obavezna lekcija"!
    - Apelujemo na Ministarstvo prosvjete i nauke da obaveže rukovodstva svih crnogorskih osnovnih i srednjih škola, da dodatno edukuju i nastavnike i učenike o pogubnosti eksperimentisanja i konzumiranja bilo koje od droga, pa i ove "za djecu" - inicira NVO "Preporod" u otvorenom pismu Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i nauke, povodom pojave "kids droge" upakovane u čokoladice, bombone i žvake svjetskih brendova.
Pismo "Preporoda" prenosimo integralno: 
 
1
Uprava policije upozorava na pojavu "kids droge" u okruženju
Na meti dilera - školarci!
    - Ova opojna droga sve više se pakuje kao proizvodi široke proizvodnje, kao što su čokoladice, gumeni bomboni, pa i žvakaće gume poznatih svjetskih brendova.Na meti dilera su uglavnom osnovci i srednjoškolci, a dilovanje se uglavnom obavlja ispred škola - ukazuje Uprava popolicije u saopštenju kojim upozorava da se u jednoj susjednoj državi, a vjerovatno i u regionu pojavila droga u obliku žvake, poznatija kao kids droga.
Policija za sada nema saznanja da se ova droga pojavila u Crnoj Gori, ali apeluje na roditelje da obrate pažnju i upozore djecu.

 
 
0
"Narkomanija:putovanje u pakao" u sali "DODEST"
Filmskom "tricom" protiv droge!
    Filmom "Requiem for a Dream", koji autor David Aronofsky opisuje kao "putovanje u pakao, u podrum pakla", sjutra u 14 u sali "DODEST" KIC Budo Tomović počinje trodnevni ciklus "Narkomanija:putovanje u pakao".
U četvrtak na programu je "Spun", a u petak "Walk the line". Ulaz je besplatan, a poslije svake projekcije sa posjetiocima će razgovarati šef Kancelarije za prevenciju narkomanije Podgorice Dušan Raspopović, psihijatar Borislav Mitrić i psihijatar-narkolog, dr Ljubinko Kaluđerović. 
 
2
Slika dana
Svjetski dan borbe protiv droge!
 
 
0
Posledice dugogodišnjeg uživanja
Pušenje marihuane - smanjuje dijelove mozga!
    Dugogodišnje uživanje marihuane može izazvati smanjivanje važnih dijelova mozga do 12 posto, objavili su u utorak australski znanstvenici sa sveučilišta u Melbourneu.  
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008-2012 i Akcionog plana za implementaciju Nacionalnog strateškog odgovora na droge za 2008/2009.
Odgovor drogama - "politikom četiri stuba"!
    - Stručni okvir za izradu Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008.-2012. predstavlja Strategija EU na području droga 2006.-2012. i urađena je u skladu sa preporukama Savjeta Evrope. Kao polazni pristup u koncipiranju strateškog okvira izabrana je “politika četiri stuba” koja predviđa podjednaku distribuciju, kako sredstava tako i razvojnih planova u četiri široke oblasti – prevencije upotrebe droga, oblast tretmana i rehabilitacije korisnika droga, smanjenje šteta nastalih upotrebom droga i u oblasti policijskih i carinskih intervencija. Pored toga, odgovor je koncipiran i u odnosu dva najopštija principa, koji su ujedno i opšti ciljevi – smanjenje potražnje za drogama i smanjenje ponuda droga. Predviđena sredstva za realizaciju aktivnosti u 2008. i 2009. iznose 4 651 600 eura. Strategija predviđša da se kao dodatni finansijski izvori koriste sredstva od igara na sreću iz sredstava međunarodnih organizacija, kao i sredstva dobijena na osnovu oduzimanja imovine pravosnažno osuđenih počinilaca kaznenih djela u vezi sa drogama - istakao je ministar zdravlja Miodrag Radunović o Prijedlogu Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008-2012 i Akcionog plana za implementaciju Nacionalnog strateškog odgovora na droge za 2008/2009. koji je danas usvojila Vlada Crne Gore.  
 
3
Na Kakarickoj gori svečano otvorena JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Savladaćemo drogu, bez dileme!
    - Država je donijela odluku koju sam sa zadovoljstvom podržao da, imajući u vidu značaj potrebe prevencije i tretmana onih koji zavise od psiho-aktivnih supstanci, predsjednik države koordinira aktivnosti u ovoj, za zdravlje stanovništva, posebno mladih, vrlo značajnoj oblasti. Izvjesno je da će to značiti angažman predsjednika države u državnim organima, u civilnom sektoru, uz očekivanu podršku medija i nesumnjivo podršku društva u cjelini. Vjerujući da je to najbolji odnos države prema ozbiljnosti, značaju i vrijednosti ovog problema, koji se uz sve opasnosti mora savladati, želim da iskažem uvjerenje da je Crna Gora u cjelini sposobna da savlada ovaj problem i da pokaže da je droga zlo od kojeg treba bježati, a da je život ono što je daleko od droge - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na današnjem svečanom otvaranju JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, koju su na Kakarickoj gori otvorili ministar zdravlja dr Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša. 
 
2
Ministarstvo zdravlja i Glavni grad potpisali Memorandum o saradnji, povodom početka rada JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Zavisnicima od droge - "stanica" za povratak!
- Ova ustanova, od izuzetnog značaja za Crnu Goru i njene građane, regionalnog je karaktera, po svim evropskim standardima. Ono što me posebno raduje jeste što je glavni grad prepoznao problem i uz aktivnosti koje traju već niz godina, došli smo do toga da možemo da otvorimo ovu ustanovu. U njoj će raditi kompetentni ljudi, visokosofisticirani kadrovi koji će na izuzetno kvalitetan način pružiti zdravstvenu zaštitu i sve što je potrebno mlađoj populaciji koja je, nažalost, ušla u ovaj porok. Crna Gora nije zaobiđena od tog poroka 21. vijeka – narkomanije, koja prati sve zemlje u razvoju i ekonomski razvijene zemlje. I mi taj problem imamo i riješili smo kao odgovorno društvo da se suočimo sa njim. Cilj nam je da spriječimo dalje širenje, pokušaj ranog otkrivanja, smještaja, rehabilitacije i resocijalizacije tih osoba. Stvaranjem ove referentne ustanove pomoćićemo i porodicama i tim mladim ljudima, da ih vratimo na pravi put - naglasio je ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja dr Miodrag Radunović potpisujući danas sa gradonačelnikom Podgorice dr Miomirom Mugošom Memorandum o razumijevanju i saradnji ministarstva i glavnog grada povodom početka rada JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci.
"Stanica za povratak", kako je prepoznata ova ustanova, svečano će biti otvorena 31. marta u podne. 
 
1
Salvia divinorum zabranjena u osam država, a još 16 pripremaju zabranu
Amerikanci protiv - "nove marihuane"!
    Zakonodavci na Floridi namjeravaju zakonom zabraniti biljku Salviu divinorum, koju mnogi nazivaju "novom marihuanom", a posjedovanje ove biljke kažnavali bi i s pet godina zatvora. Zabrane je uvelo već osam država, a još 16 ih, uključujući Floridu, pregovara o uvođenju zabrane. 
 
1
Odlukom Skupštine Glavnog grada sjutra će i zvanično biti osnovana ustanova za rehabilitaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci
Protiv droge - druga "runda"!
- U cilju stvaranja uslova za izgradnju i opremanje ustanove, opredijeljena je lokacija za izgradnju objekta na Kakarickoj gori. Završen je i objekat, čija izgradnja je počela 2006. Time su obezbijeđeni uslovi za početak rada ustanove. Grad je ranije osnovao Kancelariju za prevenciju narkomanije . Smatrali smo da je to prva faza borbe protiv širenja te bolesti i toga zla koje postoji u svim savremenim društvima. Sada smo prešli na drugu fazu, a to je liječenje i resocijalizacija bivših korisnika. Objekat je od republičkog značaja, ali Podgorici kao glavnom gradu pripada i pravo, a i obaveza da prva krene u izgradnju jednog takvog objekta - naglasio je predsjednik Skupštine Glavnog grada, dr Đorđe Suhih uoči sjutrašnje sjednice gradskog parlamenta na kojoj će odbornici usvojiti Prijedlog odluke o osnivanju JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci. 
 
3
Nakon metadonske terapije
Odvikao se - slon-zavisnik o heroinu!
    PEKING - Big Brother, slon koji je nekad mirno živio sa svojim krdom na granici Mianmara (bivše Burme) i Kine, vraćen je u krdo nakon metadonske terapije odvikavanja od heroina.
 
 
3
Istraživanje novozelandskog Medicinskog instituta
„Joint“ štetan – kao pet cigareta!
    Ako popušite jedan "joint" marihuane, to je za pluća štetno kao da ste popušili pet cigareta zaredom, kažu stručnjaci sa novozelandskog Medicinskog instituta za istraživanje čiji je članak objavljen u časopisu Thorax.  
 
2
Slika dana - 26.jun
Svjetski dan borbe protiv droge!
 
 
2
Iran
Zaplijenjeno pet tona droge!
    IRANSKA policija zaplijenila je više od pet tona narkotika i vezano s tim uhapsila26 osoba, prenijela je iranska državna televizija.
 
 
0
Veledrogerija “Terziko kom” donirala Kancelariji za prevenciju narkomanije mini laboratoriju za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava
Od septembra - testiraju srednjoškolce!
- Ona će nam poslužiti u projektu testiranja učenika srednjih škola. Sličan je realizovan u Srbiji, priprema se u Sloveniji i nadam se da ćemo ga i mi realizovati od septembra u srednjim školama u Podgorici, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke i “Terziko komom”. Nažalost, postoje indicije da u srednjim školama jedan manji broj učenika koristi pojedine vrste psiho-aktivnih supstanci. Ovo je dobra prilika, da kroz jedan ovakav projekat, sve srednje podgoričke škole prođu kroz taj test i da na taj način djelujemo preventivno - naglasio je gradski koordinator za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša zahvaljujući veledrogeriji “Terziko kom”, vlasništvo Nebojše Terzića, na donaciji vrijednoj hiljadu eura - mini laboratoriji za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava. 
 
0
Tridesetogodišnja Amerikanka vozila pod utiocajem PCP i povrijedila 35 ljudi
Drogirana za volanom - kolima u masu!
    Amerikanka koja je za upravljač automobila sjela pod uticajem PCP (halucinogena droga), u subotu naveče u četvrti Anacostia, u jugoistočnom dijelu Washingona, automobilom je uletjela među grupu ljudi. U nesreći je povrijeđeno 35 osoba, od čega njih sedmoro teže, prenosi Fox.
 
 
2
Finale ovogodišnjeg ciklusa kviza "Znanjem protiv droge" biće održano u nedjelju
Biće poražena - samo droga!
- Ove godine imali smo takmičenje u 17 podgoričkih osnovnih škola, za razliku od prethodne kada su se takmičili i učenici iz drugih gradova u kojima jenaša Kancelarija donirala kabinete za prevenciju bolesti zavisnosti. Ukupno je učestvovalo 2403 učenika. Uoči finala na prvom mjestu je škola „Marko Miljanov“ sa prosjekom uspješnosti 29,48 (od mogućih 30), na drugom mjestu je „Pavle Rovinjski“ 29,28 procenata i na trećem mjestu „Štampar Makarije“ sa 29,26 procenata uspješnosti. Biće u nedjelju vrlo interesantno nadmetanje ove tri škole. Cilj kviza je da ne bude poraženih, već da sva djeca prođu kroz ovaj vid takmičenja i da saznaju o štetnostima psiho-aktivnih supstanci po zdravlje čovjeka - naglasio je šef gradske Kancelarije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopović, najavljujući za nedjelju u Vatrogasnom domu finale ovogodišnjeg ciklusa kviza "Znanjem protiv droge". 
 
1
Završen drugi krug kviza "Znanjem protiv droge" za učenike osnovnih škola Podgorice
Veliko finale - 29. aprila!
    Tri prvoplasirane ekipe iz tri škole - «Marko Miljanov», «Pavle Rovinski» i «Štampar Makarije» - iz drugog kruga kviza "Znanjem protiv droge" naćiće se u velikom finalu takmičenja, koje će biti održano 29. aprila.
U drugom krugu takmičili su se učenici iz 17 škola. Najviše bodova - 855, u prosjeku 29,48 - osvojili su osnovci iz škole "Marko Miljanov". Drugoplasirana ekipa iz škole "Pavle Rovinjski" dostigla je 820 bodova (prosjek 29,28) a trećeplasirana iz «Štampar Makarije» 761 poen, u prosjeku 29,26.
    
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|