Sedmica - Droga nikad

1
Dr Ljubinko Kaluðeroviæ, psihijatar-narkolog, u jutarnjem programu TV Crne Gore
Odvikavanje poèinje – priznanjem!
    - Odvikavanje poèinje od priznanja. Apsolutno, odmah treba poèeti sa nekim tretmanom, obratiti se specijalisti. I treba znati da je to problem koji se neæe riješiti preko noèi. Nekada su potrebni mjeseci, godine. Ali, treba od neèega poèeti. Nekada ljudi koji su u tom problemu nisu spremni za lijeèenje, ali apsolutno treba od neèega poèeti. Treba pratiti svoje dijete, a ne negirati problem i tako godinama doæi do neke faze i doæi do težih posledica - ukazao je, gostujuæi danas u jutarnjem programu TV Crne Gore, dr Ljubinko Kaluðeroviæ, psihijatar-narkolog koji sa klijentima radi u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori. 
 
2
Novi ciklus kviza “Znanjem protiv droge” startije 19. marta
“Kids” stvara – suvišnu paniku!
    - Po onoj “što vidiš u komšiluku, oèekuj u svom dvorištu” treba biti oprezan kada je u pitanju pojavljivanje droge “kids”, ali ne i stvarati nepotrebnu paniku. Roditelji idu toliko daleko das u djeci zabranili žvake i èokoladice – ukazao je šef Kancelarije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopoviè na sastanku sa predstavnicima osnovnih škola na kojem je dogovoreno da novi ciklus kviza “Znanjem protiv droge” startuje 19. marta. Drugi krug kviza u kojem æe se takmièiti uèenici 17 škola - osmih razreda reformisanih i sedmog “klasiènih” – poæeæe 16. aprila, finale je 9. maja, a nagrade su iste kao i prethodnih godina.  
 
1
Otvoreno pismo „Preporoda“ Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i nauke
O drogama - "obavezna lekcija"!
    - Apelujemo na Ministarstvo prosvjete i nauke da obaveže rukovodstva svih crnogorskih osnovnih i srednjih škola, da dodatno edukuju i nastavnike i uèenike o pogubnosti eksperimentisanja i konzumiranja bilo koje od droga, pa i ove "za djecu" - inicira NVO "Preporod" u otvorenom pismu Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i nauke, povodom pojave "kids droge" upakovane u èokoladice, bombone i žvake svjetskih brendova.
Pismo "Preporoda" prenosimo integralno: 
 
1
Uprava policije upozorava na pojavu "kids droge" u okruženju
Na meti dilera - školarci!
    - Ova opojna droga sve više se pakuje kao proizvodi široke proizvodnje, kao što su èokoladice, gumeni bomboni, pa i žvakaæe gume poznatih svjetskih brendova.Na meti dilera su uglavnom osnovci i srednjoškolci, a dilovanje se uglavnom obavlja ispred škola - ukazuje Uprava popolicije u saopštenju kojim upozorava da se u jednoj susjednoj državi, a vjerovatno i u regionu pojavila droga u obliku žvake, poznatija kao kids droga.
Policija za sada nema saznanja da se ova droga pojavila u Crnoj Gori, ali apeluje na roditelje da obrate pažnju i upozore djecu.

 
 
0
"Narkomanija:putovanje u pakao" u sali "DODEST"
Filmskom "tricom" protiv droge!
    Filmom "Requiem for a Dream", koji autor David Aronofsky opisuje kao "putovanje u pakao, u podrum pakla", sjutra u 14 u sali "DODEST" KIC Budo Tomoviæ poèinje trodnevni ciklus "Narkomanija:putovanje u pakao".
U èetvrtak na programu je "Spun", a u petak "Walk the line". Ulaz je besplatan, a poslije svake projekcije sa posjetiocima æe razgovarati šef Kancelarije za prevenciju narkomanije Podgorice Dušan Raspopoviæ, psihijatar Borislav Mitriæ i psihijatar-narkolog, dr Ljubinko Kaluðeroviæ. 
 
2
Slika dana
Svjetski dan borbe protiv droge!
 
 
0
Posledice dugogodišnjeg uživanja
Pušenje marihuane - smanjuje dijelove mozga!
    Dugogodišnje uživanje marihuane može izazvati smanjivanje važnih dijelova mozga do 12 posto, objavili su u utorak australski znanstvenici sa sveuèilišta u Melbourneu.  
 
2
Vlada Crne Gore usvojila Prijedlog Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008-2012 i Akcionog plana za implementaciju Nacionalnog strateškog odgovora na droge za 2008/2009.
Odgovor drogama - "politikom èetiri stuba"!
    - Struèni okvir za izradu Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008.-2012. predstavlja Strategija EU na podruèju droga 2006.-2012. i uraðena je u skladu sa preporukama Savjeta Evrope. Kao polazni pristup u koncipiranju strateškog okvira izabrana je “politika èetiri stuba” koja predviða podjednaku distribuciju, kako sredstava tako i razvojnih planova u èetiri široke oblasti – prevencije upotrebe droga, oblast tretmana i rehabilitacije korisnika droga, smanjenje šteta nastalih upotrebom droga i u oblasti policijskih i carinskih intervencija. Pored toga, odgovor je koncipiran i u odnosu dva najopštija principa, koji su ujedno i opšti ciljevi – smanjenje potražnje za drogama i smanjenje ponuda droga. Predviðena sredstva za realizaciju aktivnosti u 2008. i 2009. iznose 4 651 600 eura. Strategija predviðša da se kao dodatni finansijski izvori koriste sredstva od igara na sreæu iz sredstava meðunarodnih organizacija, kao i sredstva dobijena na osnovu oduzimanja imovine pravosnažno osuðenih poèinilaca kaznenih djela u vezi sa drogama - istakao je ministar zdravlja Miodrag Radunoviæ o Prijedlogu Nacionalnog strateškog odgovora na droge 2008-2012 i Akcionog plana za implementaciju Nacionalnog strateškog odgovora na droge za 2008/2009. koji je danas usvojila Vlada Crne Gore.  
 
3
Na Kakarickoj gori sveèano otvorena JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Savladaæemo drogu, bez dileme!
    - Država je donijela odluku koju sam sa zadovoljstvom podržao da, imajuæi u vidu znaèaj potrebe prevencije i tretmana onih koji zavise od psiho-aktivnih supstanci, predsjednik države koordinira aktivnosti u ovoj, za zdravlje stanovništva, posebno mladih, vrlo znaèajnoj oblasti. Izvjesno je da æe to znaèiti angažman predsjednika države u državnim organima, u civilnom sektoru, uz oèekivanu podršku medija i nesumnjivo podršku društva u cjelini. Vjerujuæi da je to najbolji odnos države prema ozbiljnosti, znaèaju i vrijednosti ovog problema, koji se uz sve opasnosti mora savladati, želim da iskažem uvjerenje da je Crna Gora u cjelini sposobna da savlada ovaj problem i da pokaže da je droga zlo od kojeg treba bježati, a da je život ono što je daleko od droge - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanoviæ na današnjem sveèanom otvaranju JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, koju su na Kakarickoj gori otvorili ministar zdravlja dr Miodrag Radunoviæ i gradonaèelnik Podgorice dr Miomir Mugoša. 
 
2
Ministarstvo zdravlja i Glavni grad potpisali Memorandum o saradnji, povodom poèetka rada JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Zavisnicima od droge - "stanica" za povratak!
- Ova ustanova, od izuzetnog znaèaja za Crnu Goru i njene graðane, regionalnog je karaktera, po svim evropskim standardima. Ono što me posebno raduje jeste što je glavni grad prepoznao problem i uz aktivnosti koje traju veæ niz godina, došli smo do toga da možemo da otvorimo ovu ustanovu. U njoj æe raditi kompetentni ljudi, visokosofisticirani kadrovi koji æe na izuzetno kvalitetan naèin pružiti zdravstvenu zaštitu i sve što je potrebno mlaðoj populaciji koja je, nažalost, ušla u ovaj porok. Crna Gora nije zaobiðena od tog poroka 21. vijeka – narkomanije, koja prati sve zemlje u razvoju i ekonomski razvijene zemlje. I mi taj problem imamo i riješili smo kao odgovorno društvo da se suoèimo sa njim. Cilj nam je da sprijeèimo dalje širenje, pokušaj ranog otkrivanja, smještaja, rehabilitacije i resocijalizacije tih osoba. Stvaranjem ove referentne ustanove pomoæiæemo i porodicama i tim mladim ljudima, da ih vratimo na pravi put - naglasio je ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja dr Miodrag Radunoviæ potpisujuæi danas sa gradonaèelnikom Podgorice dr Miomirom Mugošom Memorandum o razumijevanju i saradnji ministarstva i glavnog grada povodom poèetka rada JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci.
"Stanica za povratak", kako je prepoznata ova ustanova, sveèano æe biti otvorena 31. marta u podne. 
 
1
Salvia divinorum zabranjena u osam država, a još 16 pripremaju zabranu
Amerikanci protiv - "nove marihuane"!
    Zakonodavci na Floridi namjeravaju zakonom zabraniti biljku Salviu divinorum, koju mnogi nazivaju "novom marihuanom", a posjedovanje ove biljke kažnavali bi i s pet godina zatvora. Zabrane je uvelo veæ osam država, a još 16 ih, ukljuèujuæi Floridu, pregovara o uvoðenju zabrane. 
 
1
Odlukom Skupštine Glavnog grada sjutra æe i zvanièno biti osnovana ustanova za rehabilitaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci
Protiv droge - druga "runda"!
- U cilju stvaranja uslova za izgradnju i opremanje ustanove, opredijeljena je lokacija za izgradnju objekta na Kakarickoj gori. Završen je i objekat, èija izgradnja je poèela 2006. Time su obezbijeðeni uslovi za poèetak rada ustanove. Grad je ranije osnovao Kancelariju za prevenciju narkomanije . Smatrali smo da je to prva faza borbe protiv širenja te bolesti i toga zla koje postoji u svim savremenim društvima. Sada smo prešli na drugu fazu, a to je lijeèenje i resocijalizacija bivših korisnika. Objekat je od republièkog znaèaja, ali Podgorici kao glavnom gradu pripada i pravo, a i obaveza da prva krene u izgradnju jednog takvog objekta - naglasio je predsjednik Skupštine Glavnog grada, dr Ðorðe Suhih uoèi sjutrašnje sjednice gradskog parlamenta na kojoj æe odbornici usvojiti Prijedlog odluke o osnivanju JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci. 
 
3
Nakon metadonske terapije
Odvikao se - slon-zavisnik o heroinu!
    PEKING - Big Brother, slon koji je nekad mirno živio sa svojim krdom na granici Mianmara (bivše Burme) i Kine, vraæen je u krdo nakon metadonske terapije odvikavanja od heroina.
 
 
3
Istraživanje novozelandskog Medicinskog instituta
„Joint“ štetan – kao pet cigareta!
    Ako popušite jedan "joint" marihuane, to je za pluæa štetno kao da ste popušili pet cigareta zaredom, kažu struènjaci sa novozelandskog Medicinskog instituta za istraživanje èiji je èlanak objavljen u èasopisu Thorax.  
 
2
Slika dana - 26.jun
Svjetski dan borbe protiv droge!
 
 
2
Iran
Zaplijenjeno pet tona droge!
    IRANSKA policija zaplijenila je više od pet tona narkotika i vezano s tim uhapsila26 osoba, prenijela je iranska državna televizija.
 
 
0
Veledrogerija “Terziko kom” donirala Kancelariji za prevenciju narkomanije mini laboratoriju za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava
Od septembra - testiraju srednjoškolce!
- Ona æe nam poslužiti u projektu testiranja uèenika srednjih škola. Slièan je realizovan u Srbiji, priprema se u Sloveniji i nadam se da æemo ga i mi realizovati od septembra u srednjim školama u Podgorici, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke i “Terziko komom”. Nažalost, postoje indicije da u srednjim školama jedan manji broj uèenika koristi pojedine vrste psiho-aktivnih supstanci. Ovo je dobra prilika, da kroz jedan ovakav projekat, sve srednje podgorièke škole proðu kroz taj test i da na taj naèin djelujemo preventivno - naglasio je gradski koordinator za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša zahvaljujuæi veledrogeriji “Terziko kom”, vlasništvo Nebojše Terziæa, na donaciji vrijednoj hiljadu eura - mini laboratoriji za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava. 
 
0
Tridesetogodišnja Amerikanka vozila pod utiocajem PCP i povrijedila 35 ljudi
Drogirana za volanom - kolima u masu!
    Amerikanka koja je za upravljaè automobila sjela pod uticajem PCP (halucinogena droga), u subotu naveèe u èetvrti Anacostia, u jugoistoènom dijelu Washingona, automobilom je uletjela meðu grupu ljudi. U nesreæi je povrijeðeno 35 osoba, od èega njih sedmoro teže, prenosi Fox.
 
 
2
Finale ovogodišnjeg ciklusa kviza "Znanjem protiv droge" biæe održano u nedjelju
Biæe poražena - samo droga!
- Ove godine imali smo takmièenje u 17 podgorièkih osnovnih škola, za razliku od prethodne kada su se takmièili i uèenici iz drugih gradova u kojima jenaša Kancelarija donirala kabinete za prevenciju bolesti zavisnosti. Ukupno je uèestvovalo 2403 uèenika. Uoèi finala na prvom mjestu je škola „Marko Miljanov“ sa prosjekom uspješnosti 29,48 (od moguæih 30), na drugom mjestu je „Pavle Rovinjski“ 29,28 procenata i na treæem mjestu „Štampar Makarije“ sa 29,26 procenata uspješnosti. Biæe u nedjelju vrlo interesantno nadmetanje ove tri škole. Cilj kviza je da ne bude poraženih, veæ da sva djeca proðu kroz ovaj vid takmièenja i da saznaju o štetnostima psiho-aktivnih supstanci po zdravlje èovjeka - naglasio je šef gradske Kancelarije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopoviæ, najavljujuæi za nedjelju u Vatrogasnom domu finale ovogodišnjeg ciklusa kviza "Znanjem protiv droge". 
 
1
Završen drugi krug kviza "Znanjem protiv droge" za uèenike osnovnih škola Podgorice
Veliko finale - 29. aprila!
    Tri prvoplasirane ekipe iz tri škole - «Marko Miljanov», «Pavle Rovinski» i «Štampar Makarije» - iz drugog kruga kviza "Znanjem protiv droge" naæiæe se u velikom finalu takmièenja, koje æe biti održano 29. aprila.
U drugom krugu takmièili su se uèenici iz 17 škola. Najviše bodova - 855, u prosjeku 29,48 - osvojili su osnovci iz škole "Marko Miljanov". Drugoplasirana ekipa iz škole "Pavle Rovinjski" dostigla je 820 bodova (prosjek 29,28) a treæeplasirana iz «Štampar Makarije» 761 poen, u prosjeku 29,26.
    
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|