Sedmica - Droga nikad

2
Ministarstvo zdravlja i Glavni grad potpisali Memorandum o saradnji, povodom početka rada JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Zavisnicima od droge - "stanica" za povratak!
- Ova ustanova, od izuzetnog značaja za Crnu Goru i njene građane, regionalnog je karaktera, po svim evropskim standardima. Ono što me posebno raduje jeste što je glavni grad prepoznao problem i uz aktivnosti koje traju već niz godina, došli smo do toga da možemo da otvorimo ovu ustanovu. U njoj će raditi kompetentni ljudi, visokosofisticirani kadrovi koji će na izuzetno kvalitetan način pružiti zdravstvenu zaštitu i sve što je potrebno mlađoj populaciji koja je, nažalost, ušla u ovaj porok. Crna Gora nije zaobiđena od tog poroka 21. vijeka – narkomanije, koja prati sve zemlje u razvoju i ekonomski razvijene zemlje. I mi taj problem imamo i riješili smo kao odgovorno društvo da se suočimo sa njim. Cilj nam je da spriječimo dalje širenje, pokušaj ranog otkrivanja, smještaja, rehabilitacije i resocijalizacije tih osoba. Stvaranjem ove referentne ustanove pomoćićemo i porodicama i tim mladim ljudima, da ih vratimo na pravi put - naglasio je ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja dr Miodrag Radunović potpisujući danas sa gradonačelnikom Podgorice dr Miomirom Mugošom Memorandum o razumijevanju i saradnji ministarstva i glavnog grada povodom početka rada JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci.
"Stanica za povratak", kako je prepoznata ova ustanova, svečano će biti otvorena 31. marta u podne. 
 
1
Salvia divinorum zabranjena u osam država, a još 16 pripremaju zabranu
Amerikanci protiv - "nove marihuane"!
    Zakonodavci na Floridi namjeravaju zakonom zabraniti biljku Salviu divinorum, koju mnogi nazivaju "novom marihuanom", a posjedovanje ove biljke kažnavali bi i s pet godina zatvora. Zabrane je uvelo već osam država, a još 16 ih, uključujući Floridu, pregovara o uvođenju zabrane. 
 
1
Odlukom Skupštine Glavnog grada sjutra će i zvanično biti osnovana ustanova za rehabilitaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci
Protiv droge - druga "runda"!
- U cilju stvaranja uslova za izgradnju i opremanje ustanove, opredijeljena je lokacija za izgradnju objekta na Kakarickoj gori. Završen je i objekat, čija izgradnja je počela 2006. Time su obezbijeđeni uslovi za početak rada ustanove. Grad je ranije osnovao Kancelariju za prevenciju narkomanije . Smatrali smo da je to prva faza borbe protiv širenja te bolesti i toga zla koje postoji u svim savremenim društvima. Sada smo prešli na drugu fazu, a to je liječenje i resocijalizacija bivših korisnika. Objekat je od republičkog značaja, ali Podgorici kao glavnom gradu pripada i pravo, a i obaveza da prva krene u izgradnju jednog takvog objekta - naglasio je predsjednik Skupštine Glavnog grada, dr Đorđe Suhih uoči sjutrašnje sjednice gradskog parlamenta na kojoj će odbornici usvojiti Prijedlog odluke o osnivanju JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psiho-aktivnih supstanci. 
 
3
Nakon metadonske terapije
Odvikao se - slon-zavisnik o heroinu!
    PEKING - Big Brother, slon koji je nekad mirno živio sa svojim krdom na granici Mianmara (bivše Burme) i Kine, vraćen je u krdo nakon metadonske terapije odvikavanja od heroina.
 
 
3
Istraživanje novozelandskog Medicinskog instituta
„Joint“ štetan – kao pet cigareta!
    Ako popušite jedan "joint" marihuane, to je za pluća štetno kao da ste popušili pet cigareta zaredom, kažu stručnjaci sa novozelandskog Medicinskog instituta za istraživanje čiji je članak objavljen u časopisu Thorax.  
 
2
Slika dana - 26.jun
Svjetski dan borbe protiv droge!
 
 
2
Iran
Zaplijenjeno pet tona droge!
    IRANSKA policija zaplijenila je više od pet tona narkotika i vezano s tim uhapsila26 osoba, prenijela je iranska državna televizija.
 
 
0
Veledrogerija “Terziko kom” donirala Kancelariji za prevenciju narkomanije mini laboratoriju za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava
Od septembra - testiraju srednjoškolce!
- Ona će nam poslužiti u projektu testiranja učenika srednjih škola. Sličan je realizovan u Srbiji, priprema se u Sloveniji i nadam se da ćemo ga i mi realizovati od septembra u srednjim školama u Podgorici, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke i “Terziko komom”. Nažalost, postoje indicije da u srednjim školama jedan manji broj učenika koristi pojedine vrste psiho-aktivnih supstanci. Ovo je dobra prilika, da kroz jedan ovakav projekat, sve srednje podgoričke škole prođu kroz taj test i da na taj način djelujemo preventivno - naglasio je gradski koordinator za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša zahvaljujući veledrogeriji “Terziko kom”, vlasništvo Nebojše Terzića, na donaciji vrijednoj hiljadu eura - mini laboratoriji za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava. 
 
0
Tridesetogodišnja Amerikanka vozila pod utiocajem PCP i povrijedila 35 ljudi
Drogirana za volanom - kolima u masu!
    Amerikanka koja je za upravljač automobila sjela pod uticajem PCP (halucinogena droga), u subotu naveče u četvrti Anacostia, u jugoistočnom dijelu Washingona, automobilom je uletjela među grupu ljudi. U nesreći je povrijeđeno 35 osoba, od čega njih sedmoro teže, prenosi Fox.
 
 
2
Finale ovogodišnjeg ciklusa kviza "Znanjem protiv droge" biće održano u nedjelju
Biće poražena - samo droga!
- Ove godine imali smo takmičenje u 17 podgoričkih osnovnih škola, za razliku od prethodne kada su se takmičili i učenici iz drugih gradova u kojima jenaša Kancelarija donirala kabinete za prevenciju bolesti zavisnosti. Ukupno je učestvovalo 2403 učenika. Uoči finala na prvom mjestu je škola „Marko Miljanov“ sa prosjekom uspješnosti 29,48 (od mogućih 30), na drugom mjestu je „Pavle Rovinjski“ 29,28 procenata i na trećem mjestu „Štampar Makarije“ sa 29,26 procenata uspješnosti. Biće u nedjelju vrlo interesantno nadmetanje ove tri škole. Cilj kviza je da ne bude poraženih, već da sva djeca prođu kroz ovaj vid takmičenja i da saznaju o štetnostima psiho-aktivnih supstanci po zdravlje čovjeka - naglasio je šef gradske Kancelarije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopović, najavljujući za nedjelju u Vatrogasnom domu finale ovogodišnjeg ciklusa kviza "Znanjem protiv droge". 
 
1
Završen drugi krug kviza "Znanjem protiv droge" za učenike osnovnih škola Podgorice
Veliko finale - 29. aprila!
    Tri prvoplasirane ekipe iz tri škole - «Marko Miljanov», «Pavle Rovinski» i «Štampar Makarije» - iz drugog kruga kviza "Znanjem protiv droge" naćiće se u velikom finalu takmičenja, koje će biti održano 29. aprila.
U drugom krugu takmičili su se učenici iz 17 škola. Najviše bodova - 855, u prosjeku 29,48 - osvojili su osnovci iz škole "Marko Miljanov". Drugoplasirana ekipa iz škole "Pavle Rovinjski" dostigla je 820 bodova (prosjek 29,28) a trećeplasirana iz «Štampar Makarije» 761 poen, u prosjeku 29,26.
    
 
0
U osječkim osnovnim školama udisanje plina preraslo u pošast
Osnovci se drogiraju butanom!
    Nije to ništa strašno! To svi rade! nesuvisao je odgovor dviju osmašica jedne osječke škole koje su priznale udisanje plina butana nakon što su učitelji primijetili da se neobično ponašaju.
 
 
0
Na graničnom prelazu Blace, između Makedonije i Kosova
Zaplijenjeno skoro pola tone kokaina!
    MAKEDONSKA policija u nedjelju je zaplijenila preko 400 kilograma kokaina. Makedonski državljanin koji je upravljao kamionom uhvaćen je zbog krijumčarenja droge u blizini granice s Kosovom.
 
 
2
OKC "Juventas" promoviše film realizovan u saradnji sa Usdruženjem građana "Kula" iz Beograda
Adrenalinom protiv droge!
Petnaestominutni film "Adrenalinom protiv droge", konačan produkt istoimenog projekta koji je realizovao u saradnji sa udruženjem gradjana Kula iz Beograda, Omladinski kulturni centar "Juventas" promovisaće u petak u 11, u PR centru.
O projektu, filmu i saradnji govoriće predsjednik udruzenja gradjana "Kula" Yasmina Zaabi, izvršni direktor OKC Juventasa Adrijana Husić i PR koordinator "Juventasa" Branka Todorović.
 
 
2
Profesor sa "Univerziteta Oklahoma" Sintija Tomas održala trodnevni seminar o prevenciji narkomanije
Važnu lekciju - preskočili roditelji!
    - Ovaj sveobuhvatni plan koji smo napravili treba da uključi sve – školu, zajednicu, porodicu, policiju - zaključila je na današnjoj press konferenciji profesor "Univerziteta Oklahoma" Sintija Tomas, sumirajući utiske sa trodnevnog seminara o prevenciji narkomanije, koji je organizovala Vladina komisija za prevenciju narkomanije kod djece i omladine i Opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije.
Po riječima člana Vladine komisije za prevenciju narkomanije Dušana Raspopovića, prethodna tri dana učesnici seminara bili su predstavnici Specijalizovane bolnice iz Kotora, ljekari iz Doma zdravlja Podgorica i Kliničkog centra Crne Gore, Opštinske kancelarije za prevenciju narkomanije Nikšića, Podgorice, školski psiholozi...nažalost, nije bilo predstavnika Udruženja roditelja! 
 
2
Počeo trodnevni seminar "Prevencija narkomanije", koji vodi američka profesorka Sintija Timons
Za prevenciju - pomoć iz Oklahome!
- Ovdje smo da razmijenimo iskustva i ono što mi radimo, koliko imamo mogućnosti, da naučimo svakog od vas pojedinačno.Ono što ćemo raditi naredna tri dana jeste nadogradnja napora koje ste već uložili u Crnoj Gori. Prvo ćemo dati kratak pregled stanja, tako da svi budemo na istoj polaznoj tačci - istakla je profesor na Univerzitetu Oklahoma Sintija Timons na početku trodnevnog seminara «Prevencija narkomanije», koji organizuju Komisija Vlade Crne Gore za prevenciju narkomanije kod djece i omladine i Konzulat SAD u Podgorici. 
 
0
Tradicionalna sportsko-rekreativna manifestacija na stadionu malih sportova pod Goricom
Šutiraju bubamaru - i drogu!
    Oko 250 osnovaca - od 6 do 10 godina - iz Podgorice, Nikšića, Mojkovca, Cetinja i Danilovgrada, danas od 17, na stadionu malih sportova pod Goricom, šutiraće bubamaru i – šutnuti drogu!
I ove godine njih okuplja tradicionalna sportsko-rekreativna manifestacija koju, povodom početka školske godine, pod sloganom "Uz zdrav razum i brze noge bubamarom protiv droge" organizuju Opštinski sekretarijat za sport, Kancelarija za prevenciju narkomanije i JU "Dječji savez".  
 
0
Podgorička policija privela dvoje osumnjičenih za proizvodnju i držanje opojnih droga
Na očevom imanju - sadili kanabis!
Podgorička policija uhapsila je danas dvije osobe pod osnovanom sumnjom da su počinile krivična djela neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, omogućavanja uživanjaopijata i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. U toku je kriminalistička obrada, poslije koje će osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda - javila je večeras TVCG. 
 
1
Amerikanci uhvatili vođu kartela iz Tijuane, jednog od najvećih dilera na svijetu
"Otkinuli glavu zmiji"!
    JAVIER ARELLANO FELIX, glavni opskrbljivač američkog narko tržišta kokainom i marihuanom, za kojim je Washington raspisao nagradu od pet miliona eura, uhvaćen je u zajedničkoj američko-meksičkoj operaciji kod meksičkog poluostrva Baja California.
 
 
2
U nikšićkoj Željezari sjutra će biti uništeni oduzeti narkotici
Droga ide - u peć!
Uništavanje opojnih droga oduzetih u prethodnom periodu biće obavljeno sjutra u nikšićke Željezare. Komisija za uništavanje raznih vrsta opojnih droga, koju su formirali Uprava policije Republike Crne Gore i Viši sud u Podgorici spaliće 1 189 917,11 grama marihuane, 15 395,91 grama heroina, 1 513,58 grama kokaina, 45,35 grama hašiša
776,5 komada 0,51 komada ekstazi tableta
0.54 grama opijuma, 1,83 grama hašiša, 4,31 grama speeda, 0,46 grama amfetamina, 9 kapsula tramadola, 33 kapsule farmaceutskog proizvoda, 1 ampula novalgetola, 20 ml metadona, 109 sjemenki i 3 stabljike marihuane i14 589, 2 grama praškaste materije.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|