2
Ministarstvo zdravlja i Glavni grad potpisali Memorandum o saradnji, povodom početka rada JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Zavisnicima od droge - "stanica" za povratak!

- Ova ustanova, od izuzetnog značaja za Crnu Goru i njene građane, regionalnog je karaktera, po svim evropskim standardima. Ono što me posebno raduje jeste što je glavni grad prepoznao problem i uz aktivnosti koje traju već niz godina, došli smo do toga da možemo da otvorimo ovu ustanovu. U njoj će raditi kompetentni ljudi, visokosofisticirani kadrovi koji će na izuzetno kvalitetan način pružiti zdravstvenu zaštitu i sve što je potrebno mlađoj populaciji koja je, nažalost, ušla u ovaj porok. Crna Gora nije zaobiđena od tog poroka 21. vijeka – narkomanije, koja prati sve zemlje u razvoju i ekonomski razvijene zemlje. I mi taj problem imamo i riješili smo kao odgovorno društvo da se suočimo sa njim. Cilj nam je da spriječimo dalje širenje, pokušaj ranog otkrivanja, smještaja, rehabilitacije i resocijalizacije tih osoba. Stvaranjem ove referentne ustanove pomoćićemo i porodicama i tim mladim ljudima, da ih vratimo na pravi put - naglasio je ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja dr Miodrag Radunović potpisujući danas sa gradonačelnikom Podgorice dr Miomirom Mugošom Memorandum o razumijevanju i saradnji ministarstva i glavnog grada povodom početka rada JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci.
"Stanica za povratak", kako je prepoznata ova ustanova, svečano će biti otvorena 31. marta u podne.

- Vrlo rado prihvatili smo inicijativu glavnog grada za izgradnju ove ustanove , jer je ona nešto jedinstveno u regionu. Kompletnu izgradnju finansirao je glavni grad, a dogovorili smo se da u finansiranju rada ustanove ministarstvo participira jednu trećinu. Budžetom za ovu godinu planirali smo 180 000 eura - ukazao je dr Radunović i napomenuo:
- Ovo je i poruka ostalim lokalnim samoupravama da reforma socijalne i dječje zaštite upravo ide u tom pravcu da one moraju biti nosioci aktivnosti za rješavanje problema njihovih građana, a ministarstvo ostaje otvoreno za saradnju.
- Davno smo se dogovorili da to zajednički uradimo i veoma je važno da se zajednički i potrudimo da ovako organizovana ustanova funkcioniše u želji i nadi da ćemo mnoge ljude koji su pošli putem koji nije dobar, a pogotovo mladu populaciju, integrisati u društveni život kao koprisne članove društva.
- Mogućnost da potpišemo ovaj sporazum plod je značajne međunarodne saradnje i participacije gradske Kancelarije za prevenciju narkomanije u mnogim međunarodnim institucijama i u mnogim bilateralnim kontaktima sa zemljama u okruženju, sa prostora bivše Jugoslavije, ali i Italije, Francuske, Rusije... - podsjetio je dr Mugoša i istakao:
- Dogovorili smo se da u funkcionisanju ove ustanove participiramo zajednički. Ipak, to je zajednički posao u kojem se prožimaju socijalna i zdravstvena komponenta. Dobro smo se pripremili i napravili smo izvanredne početne uslove za funkcionisanje te ustanove. Imamo jako puno iskustava i već smo koncipirali inicijalni tim koji će početi da vodi ustanovu. Ovo nije novi posao, već kontinuitet posla koji se obavlja u zdravstvenim ustanovama glavnog grada i drugim, specijalizovanim ustanovama – i prevencija i liječenje ove opake bolesti. Iscrpili smo sva moguća iskustva, imali smo korektnu saradnju sa NVO sektorom i u Crnoj Gori i u međunarodnim kontaktima. Ovo je taj plod i rezultat od prije par godina, jer veoma smo vodili računa da to bude u punom smislu projekat koji ima i ekonomsko opravdanje, projekat u koji su uključeni roditelji, mnoge organizacije.
- - Finansiranje ustanove podijelićemo na ravne časti – trećinu će finansirati, ministarstvo, trećinu glavni grad i trećinu pacijenti. Mnoge porodice izgubile su imovinu da bi organizovano, ili onako u beznađu, pokušale da urade nešto više za svoju djecu, da ih vrate sa tog puta. Poznate su nam i medicinske destinacije u koje su odlazili naši pacijenti. Izlagali su se ogromnim troškovima, a finansijska sredstva odlivala su se iz Crne Gore – i iz zdravstvenog i iz budžeta porodica - ukazao je gradonačelnik Podgorice.




B.Č.

Posjeta : 2042