0
Veledrogerija “Terziko kom” donirala Kancelariji za prevenciju narkomanije mini laboratoriju za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava
Od septembra - testiraju srednjoškolce!

- Ona će nam poslužiti u projektu testiranja učenika srednjih škola. Sličan je realizovan u Srbiji, priprema se u Sloveniji i nadam se da ćemo ga i mi realizovati od septembra u srednjim školama u Podgorici, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke i “Terziko komom”. Nažalost, postoje indicije da u srednjim školama jedan manji broj učenika koristi pojedine vrste psiho-aktivnih supstanci. Ovo je dobra prilika, da kroz jedan ovakav projekat, sve srednje podgoričke škole prođu kroz taj test i da na taj način djelujemo preventivno - naglasio je gradski koordinator za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša zahvaljujući veledrogeriji “Terziko kom”, vlasništvo Nebojše Terzića, na donaciji vrijednoj hiljadu eura - mini laboratoriji za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava.

- Riječ je o mini laboratoriji za detekciju narkotika iz materijala. Proizvođač je austrijska firma “Ditro med”, koja se bavi proizvodnjom testova za narkotike. Specifično za ovaj kofer jested a ga koriste specijalne službe koje se bave suzbijanjem šverca narkotika, kao što su Interpol, carinske službe, kriminalističke policije, forenzičke laboratorije. Dizajniran je za detekciju narkotika iz materijala nepoznatog sastava i porijekla, tako da je moguće testirati razne tablete, dijelove biljaka, prah, tečnost. Test je jako osjetljiv, detektuje narkotike u malim koncentracijama, pa je moguće testiranje uzimanjem tragova sa površina koje se najčešće dodiruju – kvake, radne površine...Detektuje sve vrste narkotika koji su u upotrebi u Evropi, spada u grupu brzo detektujućih i kvalitetnih testova. Pomoću ovakvog kofera prošle godine u Srbiji organizovan je projekat detekcije narkotika u srednjim školama i već je ušao u drugu fazu. Nadamo se da će od septembra, kada Slovenija kreće sa sličnim projektom, on krenuti i u Crnoj Gori. Postoji u kućnoj varijanti, za roditelje kao pojedinačni klin-test, sa istim karakteristikama koje ima kofer - istakla je direktorica prodaje “Terziko kom” Tanja Kažić.
- Kancelariji već dugi niz godina doniraju testove za kućnu kontrolu narkotika. To su testovi na sve vrste narkotika koji su prisutni u Podgorici i Crnoj Gori. Te testove roditelji mogu svakodnevno da dobiju besplatno. Oni detektuju psiho-aktivne supstance iz urina. Ovaj vrijedan kofer najviše koriste carina i granična policija na aerodromima i graničnim prelazima. Ako se ukaže potreba, moćićemo da građanima pružimo pomoć, ali ono što se pronađe roditelji će, direktno ili preko naše Kancelarije, dostavljati policiji - napomenuo je rukovodilac Kancelarije za prevenciju narkomanije Dušan Raspopović.









B.Č.

Posjeta : 2488