1
Dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog, u jutarnjem programu TV Crne Gore
Odvikavanje počinje – priznanjem!

    - Odvikavanje počinje od priznanja. Apsolutno, odmah treba početi sa nekim tretmanom, obratiti se specijalisti. I treba znati da je to problem koji se neće riješiti preko noči. Nekada su potrebni mjeseci, godine. Ali, treba od nečega početi. Nekada ljudi koji su u tom problemu nisu spremni za liječenje, ali apsolutno treba od nečega početi. Treba pratiti svoje dijete, a ne negirati problem i tako godinama doći do neke faze i doći do težih posledica - ukazao je, gostujući danas u jutarnjem programu TV Crne Gore, dr Ljubinko Kaluđerović, psihijatar-narkolog koji sa klijentima radi u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori.

- Apsolutno, postoji mogućnost da se izađe iz problema droge. Postoji jako kvalitetan centar i to ne samo na našem, već na mnogo širem nivou, gdje se pruža realna šansa da se izađe iz problema. Mi ćemo odraditi svoj dio posla, uglavnom važno je da oni to iskreno žele – odgovorio je dr Kaluđerović na pitanje da li je moguće "pobijediti drogu".
- - Ne bih se složio sa konstatacijom „jednom narkoman – uvijek narkoman“, ali sa činjenicom da čovjek koji je jednom u životu bio zavisnik ostaje zavisnik tokom cijelog života – to je apsolutno tako. Zavisnost od psihoaktivnih supstanci može se zaliječiti jednim ogromnim radom, ogromnom voljom i odlukom da se promijeni nešto u svom životu može doći do kvalitetne apstinencije i ona može da traje do kraja života. Ali, samo u slučaju jednog uzimanja neke psiho-aktivne supstance, čitav mehanizam bolesti opet se vraća. I to može da bude poslije godinu dana, poslije pet, 10 godina - upozorio je priznati stručnjak koji je do povratka u Crnu Goru radio u Rusiji.




Posjeta : 2256