1
Salvia divinorum zabranjena u osam država, a još 16 pripremaju zabranu
Amerikanci protiv - "nove marihuane"!

    Zakonodavci na Floridi namjeravaju zakonom zabraniti biljku Salviu divinorum, koju mnogi nazivaju "novom marihuanom", a posjedovanje ove biljke kažnavali bi i s pet godina zatvora. Zabrane je uvelo već osam država, a još 16 ih, uključujući Floridu, pregovara o uvođenju zabrane.

Salvia divinorum, biljka iz roda kadulje koja raste u kišnim šumama Meksika, a sadrži psihoaktivne tvari s halucinogenim učincima, poznata je pod nazivom "božanska kadulja". Meksički domoroci koriste je za vrijeme spiritualnih obreda i liječenje, pripisujući joj vizionarska i mistična iskustva, a zbog halucinogenosti njezina se upotreba proširila po svijetu.
"Čim zabranimo jednu drogu, mladi krenu tražiti novu drogu koju mogu kupiti legalno. Salvia je ta droga", izjavila je Mary Branderburg koja je predložila zakon. Salvia (u SAD poznata pod nadimcima Sally-D, Magic Mint i Diviner´s Sage) može se jeftino nabaviti internetom.
Korisnici ove biljke pak smatraju da zakonodavci pretjeruju. "Mislim da je kriminalizacija pogrešan odgovor na minimalan problem", izjavio je Rick Doblin iz Multidisciplinskog udruženja za psihodelična istraživanja, koje se bori za stavljanje marihuane na listu ljekova. Salvia nije "droga za partyje", pa smatra da nema opasnosti za veću popularnost među mladima.
Salvia pomućuje sposobnost rasuđivanja i sposobnost za vožnju, a neki oduševljeni korisnici kažu da su "iskusili besmrtnost". Učinci salvie traju najviše sat vremena.





Posjeta : 2116