Sedmica - Droga nikad

2
Kancelarija za prevenciju narkomanije i Udruženje roditelja organizuju seminar
Roditelji u prevenciji!
“Roditelji u prevenciji zavisnosti” - naziv je seminara koji za roditelje, predstavnike Savjeta roditelja i pedagoge i psihologe prosvjetnih i zdravstvenih ustanova sa teritorije opštine Podgorica sjutra u KIC "Budo Tomović" organizuju Kancelarija za prevenciju narkomanije i Udruženje roditelja Crne Gore, uz podršku Ministarstva prosvjete i nauke, CRS (Catholic Relief Services) i Kanadske agencije za međunarodni razvoj (CIDA).
Kroz kratke prezentacije i razgovor iskustva iz okruženja učesnicima seminara prenijeće spec. pedagog – Šef Odsjeka za prevenciju bolesti zavisnosti Niša Ivana Todorović, psiholog Sanja Ankon iz Zagreba i mr.dr.sci. Ivan Marchioti koji će prezentirati testove "Biognost".  
 
0
Do kraja godine biće udareni temelji Ustanovi za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Priključci kao donacije!
- Predviđeno je da do kraja decembra na lokaciji buduće Javne Ustanove za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci - Ravnište – Kakaricka gora - budu sprovedeni infrastrukturni priključci, nakon čega bi trebalo da počne njena izgradnja - izjavio je Miomir M. Mugoša, šef Kancelarije za prevenciju narkomanije Opštine Podgorica poslije današnjeg radnog sastanka predstavnika SO, Elektrodistribucije, JP »Vodovod i kanaliazacija«, Telekoma Crne Gore, Agencije za razvoj Podgorice i projektantske firme "Ing-Invest". 
 
1
Večeras i sjutra u "City Beck's"
Velika košarkaška žurka!
    »Velika košarkaška žurka«, povodom početka Evropskog prvenstva u košarci u Podgorici, počinje večeras u 22.30 na obali Morače, u caffe baru »City Beck´s«, a biće priređena i sjutra veče.
Pokrovitelj košarkaške zabave je Kancelarija za prevenciju narkomanije Podgorice, čiji je cilj promovisanje sporta-košarke kao zdravog stila života. Pozivnice za žurku upućene su svim učesnicima grupe "B" i gostima Evropskog prvenstva u košarci u Podgorici.  
 
0
Godišnji skup Britanskog udruženja za unapređenje nauke
Korisnici ecstasy skloniji bolestima!
OSOBE koje uzimaju ecstasy kako bi mogle plesati cijele noći oštećuju svoj imunološki sistem, a one koji pate od depresije izazvane tom drogom teže je i liječiti, izjavio je u srijedu jedan naučnik. 
 
0
GHB NAJČEšĆE SE STAVLJA U ALKOHOLNO PIĆE
Oprez, "droga za silovanje"!
Ljeto je stiglo, partyji su u toku, a droga je na popularnim mjestima za izlaske poput klubova, sveprisutna. Osim standardnih opijata poput ecstasyja, trave, speeda i ostalih težih droga, u Hrvatskoj se pojavio i GHB, takozvana droga za silovanje, o kojoj se kod nas jako malo zna 
 
1
Pjevačica grupe Black Eyed Peas priznala da je koristila narkotike
Roditelji je otrgli od droge!
PJEVAČICA grupe Black Eyed Peas, Fergie, priznala je da je uzimala drogu. Prema njenim riječima, počela je s ecstasyem prije svoje dvadesete, a s vremenom je "prešla" na sve teže narkotike.
 
 
1
Zavisnost o teškim drogama razara cijelu porodicu
Uzimala kredite za kćerkin heroin!
Da zavisnost o teškim drogama može do temelja razoriti porodične odnose, najbolje pokazuje primjer Lorene Hajrulahović, koju je majka nakon višegodišnjih prijetnji, iznuda i nasilničkog ponašanja prijavila policiji.
 
 
2
Sjutra, povodom Svjetskog dana borbe protiv narkomanije, počinje "Podgorica - zona bez droge!"
Protiv droge - umom, pjesmom i igrom!
- Opština Podgorica i naša Kancelarija za prevenciju narkomanije već dvije godine, povodom obilježavanja 26. juna - Svjetskog dana u borbi protiv narkomanije, organizuje više muzičkih, kulturno-sportskih manifestacija da u Podgorici animiramo djecu, roditelje i građane da zajedno damo doprinos da se naš projekat "Podgorica - zona bez droge!" što bolje realizuje - istakao je rukovodilac Kancelarije Miomir M. Mugoša, napominjući da su u organizaciju ovogodišnjih programa - od sjutra do 27. juna uključeni NVO "CAZAS", Udruženje estradnih umjetnika i Cafe club "Beck´s city" - domaćin današnje press konferencije.
Vlasnik novootvorenog kluba na obali Morače košarkaš Saša Radunović najavio je da će 25 odsto prihoda od nedjeljnog humanitarnog koncerta "Beck´s city" uplatiti kao donaciju za izgradnju ustanove za liječenje narkomanije na Kakarickoj gori.  
 
2
Opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije
"Oktoihu" koševi i kabinet!
Nastavljajući akciju "Sportom protiv droge", Opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije postaviće danas koševe na igralištu O.Š. "Oktoih" - do sada je postavila osam tabli i obruča na četiri otvorena terena u Podgorici - a ova škola dobiće sjutra i kabinet za edukaciju o bolestima zavisnosti.
U finalu kviza “Znanjem protiv droge”, pobijedila je O.Š. “Pavle Rovinski”, druga je O.Š. “Branko Božović, a treća O.Š. “Štampar Makarije”. Tokom dva mjeseca, u ovom edukativnom takmičenju učestvovalo je 4.400 učenika sedmih i osmih razreda iz 17 škola.
 
 
1
U nedjelju finale kviza "Znanjem protiv droge"!
Pobjednici svi uče(s)nici!
- Cijenimo prave vrijednosti kao što su prijateljstvo, porodica, ljubav, znanje, sport...a od sebe odbacimo sve loše i drogi recimo odlučno NE!
Ova poruka koju su vršnjacima uputile predstavnice odjeljenja iz tri škole - Marina Đurović, VII3 "Pavle Rovinski", Kristina Ravić VII2 "Štampar Makarije" i Ivana Rajković, VIII1 "Branko Božović" - koje će se u nedjelju u 11 u KIC "Budo Tomović" takmičiti u finalu kviza "Znanjem protiv droge!" najbolja je potvrda da su svi uče(s)nici - za dva mjeseca 4500 iz 80 odjeljenja sedmih i osmih razreda - pobjednici ovog edukativnog takmičenja.  
 
2
Istraživanja u Sidneyu
Drogirani protiv zakona!
SYDNEY - Skoro 50 odsto osoba koje je uhvatila australijska policija nalazilo se pod uticajem narkotika koji su uzeli nekoliko sati prije počinjenja prekršaja, pokazali su rezultati istraživanja koje je danas objavila valdina agencija u Sydneyu.  
 
1
Turnirima u košarci i fudbalu u O:Š "Radojica Perović" počela "Nedjelja borbe protiv droge"
Droga je "u ofsajdu"!
- Nadam se da ćete shvatiti da je droga najveći porok savremenog društva, da ćete se kaniti nje i da ćete se baviti bilo kojim sportom. Ja sam izabrao fudbal, ali i rukomet, košarka i svi ostali sportovi su zdravi, da bi se živjelo zdravo - ukazao je proslavljeni fudbalski as Dejan Savićević, otvarajući danas u O.Š. "Radojica Perović" "Nedjelju dana borbe protiv droge" u kojoj će se učenici od petog do osmog razreda takmičiti u košarci i fudbalu.
Osim sportskih takmičenja, sedmicu će obilježiti i pozorišna predstava, kviz "Znanjem protiv droge", a edukativna predavanja održaće ekspert za droge Dušan Raspopović i psiholog Tatijana Mandić. 
 
0
Kancelarija za prevenciju narkomanije organizuje i kviz "Znanjem protiv droge"
Pobjednik - svaki uče(s)nik!
                   - Opremili smo kabinete, organizovali literarna i sportska takmičenja, tako da je ovaj kviz nastavak edukativnih aktivnosti i naša želja da provjerimo stepen znanja učenika. Možda je izraz takmičenje neadekvatan našem cilju koji želimo da postignemo ovim projektom, jer u svakom takmičenju ima pobjednika i poraženih. Sasvim smo sigurni da će u ovom našem takmičenju biti pobjednika, ali da neće biti poraženih. Naše je ubjeđenje da samo dobro informisani pojedinci mogu hrabro odgovoriti pošastima koje donosi vrijeme koje je pred nama, a ono je, nažalost, puno negativnih izazova. Ovaj projekat rezultat je naše iskrene želje da učinimo sve kako bi mladi postali dovoljno informisani o svim uzrocima i negativnim posledicama korišćenja raznih vrsta psihoaktivnih supstanci i dovoljno svjesni odgovornosti za izbore koje će imati u životu. Ako u tome uspijemo, bićemo svi pobjednici - istakao je Miomir M. Mugoša, koordinator Kancelarije za prevenciju narkomanije, prezentirajući njen projekat "Znanjem protiv zavisnosti" u sklopu kojeg će se kroz kviz "Znanjem protiv droge" 4400 učenika sedmih i osmih razreda iz 17 škola od marta do maja takmičiti i učiti o pogubnosti zla 21. vijeka.
 
 
2
Ekipa za borbu protiv droge među omladinom sjutra ponovo na okupu
Prevencija - stalna akcija!
               Ekipa aktivista raznih profesija, koja je zahvaljujući zalaganju Kancelarije za prevenciju i suzbijanje narkomanije iz dana u dan sve brojnija, sjutra u 11 u KIC "Budo Tomović" biće na okupu da i u novoj godini nastavi stalnu akciju - prevenciju!
 
 
1
Akcija Kancelarije za suzbijanje narkomanije i JU "Dječji savez" u odmaralištu na Veruši
I kviz protiv droge!
         - Opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije, u saradnji sa JU Dječji savez Podgorice, organizuje danas posjetu Dječjem odmaralištu na Veruši, gdje će mališanima na zimskom raspustu ukazati na pogubnost droge i na prednost zdravog načina života.
                      Osnovcima u odmaralištu na Veruši biće prikazan film, podijeljene propagandne brošure Kancelarije, a biće održana i edukativna radionica i mini-kviz znanja “Droga-nikad!”.  
 
2
Kancelarija za prevenciju narkomanije obilježila godinu uspješnog rada
Ulog u zdravu budućnost!
       - Tokom ove godine nijesmo napravili ništa spektakularno, ali smatram da smo napravili dobru osnovu za nastavak jednog dobro organizovanog i kontinuiranog rada na polju prevencije narkomanije. Rezultati na prevenciji narkomanije ne mogu biti brzi i odmah uočljivi, ali svaki napor u ovom pravcu jeste ulog u zdraviju i srećniju budućnost omladine Podgorice - istakao je Miomir M. Mugoša, koordinator Kancelarije za prevenciju i suzbijanje narkomanije na večerašnjoj mini svečanosti, na kojoj je obilježen njen više nego uspješan rad u proteklih (nešto više od) godinu dana. 
 
2
Za godinu dana u Hrvatskoj
Od droge umrlo 95 mladih!
          Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, lani je u Hrvatskoj umrlo 95 osoba od posljedica djelovanja psihoaktivnih droga. Većina umrlih bila je evidentirana u Registru liječenih zavisnika o drogama tog tipa. Među umrlima je 86 muškaraca i devet žena, a čak 64 osobe, odnosno preko dvije trećine, bilo je između 21 i 35 godina starosti.  
 
1
Danas u školi "Pavle Rovinski"
Znanjem protiv droge!
       Danas u 17, u O.Š. "Pavle Rovinski" Opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije održaće tribinu "Znanjem protiv droge".
         Na pogubnosti droge i na zdrave stilove života učenicima će ukazati Miomir M. Mugoša, koordinator Kancelarijeza prevenciju narkomanije kod djece i omladine u Crnoj Gori, Dušan Raspopović, član Vladine komisije za prevenciju narkomanije i pedagog Rena Rakčević, koja u ovoj školi realizuje program za prevenciju narkomanije, a na tribini biće prikazana i film "Znanjem protiv droge", koji je Kancelarija snimila za edukaciju osnovaca.  
 
0
Zajednički projekat Kancelarije za prevenciju narkomanije i Društva za zaštitu životinja
Svijet za sve, za drogu - ne!
       "Na svijetu ima ljubavi i mjesta za sve, samo za drogu NE!" - projekat je koji će u pet osnovnih škola - "Pavle Rovinski", "Vuk Karadžić", "Vladimir Nazor", "Štampar Makarije" i "Vlado Milić" - zajedno realizovati Kancelarija za prevenciju narkomanije i Društvo za zaštitu životinja Podgorica.
       - Cilj naše saradnje je promovisanje zdravih stilova života i razvijanje ljubavi prema životinjama - istakao je koordinator Kancelarije za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša, domaćin današnje konferencije za štampu na kojoj je program predstavljen.
 
 
0
U opštinskoj Kancelariji za prevenciju narkomanije imaju recept i pomoć za uspješan rad
Prevencija, edukacija - Centar!
            - Za uspješnu borbu protiv "zla 21. vijeka" neophodno je da Crna Gora donese Zakon o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, da nastavimo kontinuiranu edukaciju djece i roditelja i promovisanje zdravih stilova života i da u Podgorici bude otvorena posebna ustanova za liječenje i rehabilitaciju zavisnika!
          Ovako je na današnjoj konferenciji za štampu Miomir M. Mugoša koordinator Kancelarije za prevenciju narkomanije sumirao utiske poslije učešća na konferenciji "Migracije i zavisnost" u Dizeldorfu i jučerašnje posjete predstavnika Francuske koji su izrazili spremnost da pomognu u radu buduće ustanove u Podgorici. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8|