0
Zajednički projekat Kancelarije za prevenciju narkomanije i Društva za zaštitu životinja
Svijet za sve, za drogu - ne!

       "Na svijetu ima ljubavi i mjesta za sve, samo za drogu NE!" - projekat je koji će u pet osnovnih škola - "Pavle Rovinski", "Vuk Karadžić", "Vladimir Nazor", "Štampar Makarije" i "Vlado Milić" - zajedno realizovati Kancelarija za prevenciju narkomanije i Društvo za zaštitu životinja Podgorica.
       - Cilj naše saradnje je promovisanje zdravih stilova života i razvijanje ljubavi prema životinjama - istakao je koordinator Kancelarije za prevenciju narkomanije Miomir M. Mugoša, domaćin današnje konferencije za štampu na kojoj je program predstavljen.


         - Rad je osmišljen kroz četiri radionice - upoznavanje životinja, savjetovalište, radionice sa veterinarima i biolozima i radionica sa psihologom. One imaju za cilj da informišu osnovce o kućnim ljubimcima i životinjama u prirodi - rekla je Svetlana Manojlović, predsjednik Društva za zaštitu životinja.
       - Tempo života je takav da, u borbi za egzistenciju, porodica gubi smisao. djeca su prepuštena dosadi. Zato mi iz Društva šest godina promovišemo human i plemenit odnos prema životinjaam, da djecu upoznamo sa još jednim kvalitetom druženja sa životinjama. Na djeci je da, prema afinitetu, izaberu kako će provoditi slobodno vrijeme, a na zajednici je da im to omogući. Igračka im zaokupi pažnju, ali nema povratne informacije i emocije. Odnosom prema životinjama djeca izgrađuju odgovornu ličnost - ukazala je Manojlovićeva.
       - Kao društvo još tragamo za modelom za rješenje problema droge. Djeci moramo ponuditi alternativu. Druženje sa životinjama kod njih stvara osjećaj važnosti i odgovornosti i vrijeme im je osmišljeno - naglašava Tamara Milić, psiholog iz O.Š. "Štampar Makarije", u kojoj već pet godina radi kabinet za prevenciju narkomanije.
                   Po riječima Monike Brukner, člana predsjedništva Švajcarskog društva za zaštitu životinja, u "zemlji čokolade" ovakva edukacija počela je prije 2o godina i životinje se sada tretiraju kao članovi porodice.

Pokloni


       Povodom 60 godina od oslobođenja Podgorice, Švajcarsko društvo za zaštitu životinja poklonilo je podgoričkom društvu 10 boksova za azil za pse.
         Kancelarija za suzbijanje narkomanije darovala je šintere iz azila za pse majicama na kojima je naslikana ljudska ruka i šapa i ispisan moto zajedničke akcije.

9828 anti-droga telefon


       Prezentirajući statističke podatke o besplatnim pozivima građana na "anti-droga" telefon 9828, Mugoša je primjetio da se njihova analiza poklapa sa istraživanjem javnog mnenja koje je radila agencija "Damar".
       Od 1596 poziva, u 78 odsto slučajeva broj su pozvali roditelji, u 17 osdto omladina, a u pet odsto djeca.
       I roditelji uglavnom zovu anonimno - 90 odsto, a 35 odsto onih koji su zvali interesovali su se za testove na drogu, a pet odsto roditelja željelo je da prijave distributera narkotika. Za način liječenja interesovalo se 60 odsto roditelja.
         Kancelarija je besplatno podijelila 2450 testova na drogu i to roditeljima 2200, a specijalnim ustanovama 250.Testovi za marihuanu traženi su u 50 odsto slučajeva, u 45 odsto za heroin i pet odsto za sintetičke droge.
          Telefon je najmanje zvonio u početku rada Kancelarije, a najviše kada je Podgorica bila domaćin konferencije "Balkanski gradovi protiv droge" i kada je gost Kancelarije bio dr Ljubinko Kaluđerović.
               



B.Čukić

Posjeta : 2193