2
Kancelarija za prevenciju narkomanije obilježila godinu uspješnog rada
Ulog u zdravu budućnost!

       - Tokom ove godine nijesmo napravili ništa spektakularno, ali smatram da smo napravili dobru osnovu za nastavak jednog dobro organizovanog i kontinuiranog rada na polju prevencije narkomanije. Rezultati na prevenciji narkomanije ne mogu biti brzi i odmah uočljivi, ali svaki napor u ovom pravcu jeste ulog u zdraviju i srećniju budućnost omladine Podgorice - istakao je Miomir M. Mugoša, koordinator Kancelarije za prevenciju i suzbijanje narkomanije na večerašnjoj mini svečanosti, na kojoj je obilježen njen više nego uspješan rad u proteklih (nešto više od) godinu dana.

          - Zahvaljujem svima koji su dali veliki i iskreni doprinos za relizaciju naših aktivnosti.Imajući u vidu pozitivna iskustva susjednih država i gradova, kada smo pravili program za strateški cilj odredili smo primarnu prevenciju, plus istovremeno snaženje kapaciteta za liječenje zavisnika koji povremeno ili stalno koriste psiho-aktivne supstance - rekao je skromni prvoborac u borbi protiv zla 21. vijeka i od (bez)broj aktivnosti naveo "samo" da je Kancelarija opremila 12 školskih kabineta i snimila kasetu za edukaciju o narkomaniji.
       - Imali smo sreću da je narkomanija u našoj sredini dugo bila pojedinačna pojava. Nažalost, u poslednje vrijeme i kod nas postaje izražen duštveni problem.Zato, moramo se suprotstaviti ovoj sve rasprostranjenijoj pojavi i bolje se organizovati na državnom i na lokalnom nivou. Želeći da ovom univerzalnom problemu priđemo što univerzalnije, pozvali smo sve partije, NVO i građane da se uključe u ovo radno tijelo. U tom cilju formirana je i Kancelarija za borbu protiv narkomanije.Danas, nakon nešto više od godinu dana rada ove Kancelarije, sa ponosom možemo reći da je naš pristup naišao na poštovanje svih trelevantnih faktora. Našim načinom rada, bez lažne skromnosti, postigli smo značajne rezultate u borbi sa ovom tragičnom pojavom - naglasio je dr Đorđe Suhih, potpredsjednik SO Podgorica.
    Po njegovim riječima,"dobijajući od lokalne vlasti finansijsku i svaku drugu logističku podršku, Kancelarija nošena entuzijazmom i odlučnošću svih koje okuplja, a prije svih njenog koordinatora Miomira M. Mugoša napravila je veliki korak u upoznavanju omladine sa opasnostima i nevoljama koje narkotici donose kako pojedincu, tako i porodici i čitavom društvu.
         - Uvažavajući činjenicu da su na udaru droge sve mlađi i mlađi, nakon organizovanja kampanji u školama prešli smo na edukaciju predškolskog uzrasta. I dalje još odlučnije se moramo boriti protiv ove zajedničke nevolje i samo tako možemo se suprotstaviti tom zlu – rekao je Suhih, zahvaljujući na doprinosu medijima, donatorima i građanima kojih je u ovim akcijama bilo najviše.
             - Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo u Opštini Podgorica prešli na realizaciju druge faze u borbi protiv narkomanije. Opština je već odredila lokaciju - "Ravnište" na Kakarickoj gori - za izgradnju rehabilitaciono-terapeutskog centra. Projekat, zemljište i komunalije obezbjedila je Opština, a objekat ćemo izgraditi u saradnji sa Vladom Crne Gore i stranim partnerima - rekao je dr Suhih.

Plakete


         Za doprinos njenoj borbi za prevenciju i suzbijanje narkomanije, Kancelarija je dodijelila plakete donatorima njenih akcija, medijima koji su pratili njen rad, a nagradila je i najistaknutije pjedince.
          Plakete donatora dobili su: d.o.o. Medijator Montenegro, "BIOGNOST", ProMonte, kafe "Grand", Coca Cola, Dr TRADE, Dječje igralište "Timberlend", KK "Budućnost", "Nova Stars", "MAT-film" i "Sinalko".
       Od medijskih kuća plakete su dobili: "Pobjeda", "Vijesti", "Republika", "Dan", RTV Crne Gore, TV "IN", TV "Pink M", NTV "Montena" i TV "MBC".
       Pojedinačna priznanja pripala su Dušanu Raspopoviću, članu Vladine komisije za prevenciju narkomanije, dr Boru Mitriću, psihijatru u Centru za mentalno zdravlje, dr Olji Vulić, psihijatru u Centru za mentalno zdravlje i Vesni Šofranac, novinarki "Pobjede" - za najbolji tekst o prevenciji narkomanije u 2004.
         Televizor i DVD dobili su dvojica inspektora Odjeljenja za borbu protiv droge i krijumčarenja CB Podgorica koji su tokom 2004. imali najbolje rezultate u radu.
         
         



B.Čukić

Posjeta : 2162