0
GHB NAJČEšĆE SE STAVLJA U ALKOHOLNO PIĆE
Oprez, "droga za silovanje"!

Ljeto je stiglo, partyji su u toku, a droga je na popularnim mjestima za izlaske poput klubova, sveprisutna. Osim standardnih opijata poput ecstasyja, trave, speeda i ostalih težih droga, u Hrvatskoj se pojavio i GHB, takozvana droga za silovanje, o kojoj se kod nas jako malo zna

GHB (gama-hidroksibutirat) je sintetički proizvod, vrlo sličan inhibitoru, neurotransmiteru (GABA) i gama-aminomaslačnoj kiselini koju nalazimo u živčanom sistemu. GHB i GABA djeluju na iste receptore u mozgu, a najčešće se proizvodi miješanjem gama-butirlaktana i jake baze kalijevog ili natrijevog hidroksida.
GHB je razvijen i proizveden u ranim šezdesetim godinama prošlog vijeka u laboratoriju francuskog istraživača Henryja Laborita koji je izučavao dejstva GABA na mozak. Kroz svoja istraživanja Laborit je sintetizirao GHB na način da je amino grupu GABA zamijenio hidroksidnom grupom.
Nakon višegodišnjih daljnjih istraživanja učinaka GHB, on se počeo koristiti kao analgetik za ljude, lijek protiv nesanice, seksualni afrodizijak, ali je zaustavljena daljnja upotreba u te svrhe zbog nepoželjnih popratnih pojava. U osamdesetim godinama u SAD je prodavan u apotekama zdrave hrane kao preparat za lakše podnošenje dijeta, a isto tako je bio omiljen u body building krugovima, budući da je bilo uvriježeno mišljenje kako je GHB dobar pojačivač hormona.
Uvidjevši stvarne učinke i mogućnost zloupotrebe, 1990. godine u pojedinim državama SAD GHB je proglašen drogom, a od marta 2000. godine zabranjeno je posjedovanje i promet GHB u svim državama SAD.
Nakon pojave GHB na ilegalnom narkotržištu RH, GHB je proglašen drogom 20. 3. 2002. i uvršten na popis opojnih droga koji donosi Ministarstvo zdravstva RH, i to na osnovu preporuke International Narcotics Control Bord. Od vremena uvrštenja do danas na području PU zagrebačke zabilježene su dvije zapljene GHB-a.
Prva zapljena bila je 24. aprila 2002. kada su policajci uhvaatili dvojicu muškaraca sa 111 grama GHB, dok je druga zapljena bila 6. februara 2003. godine kada su takođe uhvaćene dvije osobe. U oba slučaja osumnjičeni su privedeni istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.
Što se samog izgleda tiče, GHB je praškastog oblika bijele boje, a može biti i bezbojna tekućina koja se često oboji radi kamuflaže. Osim toga, GHB može biti aktivan sastojak sprešan u tabletu ili umetnut u kapsulu. Konzumacija je oralna i najčešće se stavlja u alkoholno piće, a njegovo djelovanje povezano je s fizičkim predispozicijama konzumenata, njegovom eventualnom tolerancijom i, naravno, s konzumiranom količinom droge.
Početak djelovanja GHB je već pet do dvadeset minuta od konzumacije i tada nastupa gubitak samokontrole, što dovodi do stanja da konzument prihvaća svaku sugestiju. U početku je stanje euforično, a potom nerijetko dolazi do depresije i haluciniranja. Većim konzumiranjem javljaju se glavobolje, šizofrene reakcije, potpuna fizička nemoć, povraćanje, problemi s disanjem, amnezija i na koncu stanje kome ili dubokog sna. Kod redovnih korisnika GHB može izazvati laganu psihičku ovisnost kod koje su sindromi odvikavanja tri do četiri dana.
Kod GHB važno je napomenuti razliku između svjesnog i nesvjesnog konzumiranja. Naime, zbog samog izgleda i brzine djelovanja GHB je vrlo pogodan za umetanje u piće. U SAD ga nazivaju ´date rape drug´ – drogom za silovanje.
Za vrijeme stanja dubokog sna koje može trajati od tri do četiri sata vrlo često su zabilježeni slučajevi seksualnog zlostavljanja, ali i slučajevi otmica, krađa i prevara.
Jednako važno je napomenuti kako je razgradnja GHB-a vrlo brza, pa je teško dokaziva zloupotreba. Zbog neuvrštavanja GHB u popis opojnih droga u nekim evropskim zemljama, on se može potpuno legalno nabaviti, pa je vrlo lako nabavljiv i za naše tržište, a cijena mu je oko jednog dolara za gram.
Ulični nazivi te droge su G Liquid Georgia Home Boy, Great Hormones at Bedtime, Soap, Easy Water i Goop. Pazite da vam netko ne ubaci drogu u piće!





Posjeta : 2586