1
"Preporod" pokreće prvi Centar za resocijalizaciju rehabilitovanih zavisnika/ca i zatvorenika/ca
Bivšim zavisnicima pomažu - poslije tretmana!

    - Ubjedjenja smo da ćemo uvodjenjem i ove novine u tretmanu narko zavisnosti u Crnoj Gori, pomjeriti stvari na bolje, i doprinijeti da se poveća broj onih koji su oslobodjeni od zavisnosti - naglašava Stanko Cerović, izvršni direktor "Preporoda", koji pokrenće prvi Centar za resocijalizaciju rehabilitovanih zavisnika/ca i zatvorenika/ca(koji su bili zavisnici/ce, ili se još uvijek osjećaju opterećeni zavisnošću) u Crnoj Gori.

Centar će biti mjesto na kojem će se pružiti podrška svima koji se vraćaju sa bilo kog vida dugotrajnijeg tretmana narko zavisnosti i iz zatvora, i imaju otežanu adaptaciju. Djelovaće u Nikšiću i Podgorici.
- Razlog koji je uticao na iniciranje ovog projekta je činjenica da osobe kada završe programe liječenja i završe izdržavanje zatvorske kazne, i kada se vrate u sredinu iz koje i potiču, najčešće, usljed nedovoljno stečenog obrazovanja, ne mogu doći do zaposlenja, i bivaju prepuštene same sebi. Takvo stanje nekad dovodi do gubitka teško povraćenog samopouzdanja, i nosi veliki rizik da osoba recidivira i vrati se u začarani krug ulica-komuna, terapijska zajednica-zatvor-ulica - ukazuje Bulajić i napominje:
- Da bi prenebregnuli tu situaciju, ovim projektom ćemo se baviti baš povratnicima sa liječenja i izdržavanja zatvorskih kazni, kako bi ih prihvatali, doškolovali i obučili novim znanjima i vještinama koje će ih bolje kotirati na tržištu radu, eventualno ih mi sami u Preporodu angažovati, i njihovim porodicama, sa ciljem pružanja psiho socijalne pomoći kako bi se povratili harmonični familijarni odnosi, koji su bili narušeni za vrijeme trajanja zavisnosti kod člana porodice. Takodje će biti u prilici da koriste servis i individualnog i grupnog psihološkog i iskustvenog savjetovanja.




Posjeta : 1953