0
Povodom Međunarodnog dana života JU “Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci” na Kakarickoj gori predstavila aktivnosti u “Delta City”
Rezultati pokazuju - izlaza ima!

    - Za pomoć nam se obratilo preko 70 osoba. Njih 38 završilo je jednogodišnji tretman, a od njih 13 je završilo dvogodišnji tretman. Dvadesotoro su još u kontaktu s ustanovom. Postoji nerezidencijalni tretman. Moram napomenuti da su samo petoro napravili recidiv, što je, s obzirom na problematiku, ohrabrujući rezultat. Naše iskustvo pokazuje da je apsolutno moguće izaći iz problema. Pošto je danas Međunarodni dan života, poenta je bila da ukažemo ljudima koji posredno ili neposredno imaju ovaj problem da se može izaći iz problema i da neko ko je bio u aktivnoj fazi dugo godina može imati nadu u novi život - ukazala je socijalna radnica mr Željka Kovačević na prezentaciji koju je, povodom Međunarodnog dana života, večeras u "Delta City" priredila JU "Centar za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci" na Kakarickoj gori.

Predvođen psihijatrom-narkologom dr Ljubinkom Kaluđerovićem, stručni tim Centra - , defektolog, dva socijalna radnika, profesor fizičke kulture - kao i osobe koje su trenutno na tretmanu upoznali su posjetioce šoping-mola o mogućnostima i prednostima liječenja na Kakarickoj gori i nekim drugim oblicima liječenja. Zainteresovanima su dijeljeni besplatni testovi na prisustvo psihaoktivnih supstanci u organizmu, stručni tim odgovarao je na sva pitanja građana, a na štandu Centra bili su izloženi radovi koje su, u radnom dijelu terapije, napravili korisnici njegovih usluga.
„Dvanaest koraka“

Prvi zavisnici koji su se oporavljali prema metodi Anonimnih . po Programu „12 koraka“ bile su osobe zavisne od alkohola. Oni su, tridesetih godina prošlog vijeka, oformili prvu grupu Anonimnih alkoholičara.
Prepoznavši mogućnost izliječenja po istim principima koje nudi „Program AA“, zavisnici su program prilagodili prema specifičnostima bolesti i 1053. u SAD – u Kaliforniji – formirali prvu grupu „Anonimnih narkomana“.
Zahvaljujući dr Kaluđeroviću, koji je program „12 koraka“ iz Rusije donio u Crnu Goru, određen broj zavisnikan ima mogućnost liječenja po ovom programu i kod nas.
Utisci

- Program „12 koraka“ jednostavno mi je otvorio oči i tek ovdje sam uvidio kako mogu izaći iz problema u kojem sam dugi niz godina – jedan je od odgovara klijenata ustanove na Kakarickoj gori.
- Kroz program stičemo nova saznanja o bolesti, o nama samima, o razlozima koji su nas doveli do bolesti, o načinu kako da se promijenimo, održimo kvalitetnu apstinenciju i upoznamo zamke koje nas mogu vratiti drogiranju – ukazao je jedan od anketiranih u istraživanju koje je obavljeno u JU za smještaj, rehabilitaiju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci.
Smjernice

Takođe, klijenti su kroz program prihvatili saznanje da problem nije u drogama, već u njima samima, ali da put do ozdravljenja ipak postoji:
- Nadam se da će mnoge nedoumice i nemiri nestati i da ću kroz rad na sebi napokon naći toliko dugo tražen spokoj.
Konačno, Program im je dao smjernice za dalji život, nakon završenog stručnog tretmana i praktične savhete kako da izbjegnu recidiv i apstiniraju na duge staze.


Potražite pomoć!


Konačno - JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori otvorena je 31. marta 2008. – u Crnoj Gori postoji specijalizovana, stacionarna ustanova koja je namijenjena zavisnicima kojima je potrebna pomoć, kako bi zauvijek napustili svijet droga!
- JU-Podgorica na Kakarickoj gori pruža mogućnost svim zavisnicima koji pokazuju želju i volju za izliječenjem da se na adekvatan način suoče sa svojom bolešću, ostvare posljednju-trajnu apstinenciju i riješe svoj dugogodišnji problem.
- Za sprovođenje planiranog programa rehabilitacije i resocijalizacije zadužen je tim stručnjaka različitih profila.
- Kako bi se budućem klijentu pomoglo da stekne uvid u svoje ponašanje, dođe do željenih promjena I izgradi novu ličnost, organizuju se redovne individualne I grupne terapije, tematska predavanja, radionice, kursevi računara i engleskog jezika, radon-okupacione i sportsko-rekreativne aktivnosti.
- Nakon određenog perioda boravka u Ustanovi, planirani su jednodnevni I vikend izlasci, organizovani izlasci sa klijentima I zaposlenima, kao i posjete raznim kultuenim i sportskim manifestacijama.
- Kako je porodica veoma značajna za uspješno održavanje apstinencije klijenta, ona je uključena u sve faze tretmana.
- Tretman je zasnovan na ličnoj i dobrovoljnoj osnovi zavisnika.
- Mjesečni troškovi iznose 1 000 eura, s tim što klijent plaća svega jednu trećinu iznosa – 333,33 eura.


INFO


Detaljne informacije o JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, o uslovima boravka, procedure prijema moguće je dobiti na telefon +382 20 611-847 ili na sajtu: www.jukakarickagora.com













Posjeta : 2143