3
Droga, 50 puta jača od heroina
Prvi slučajevi - predoziranja fentanilom!

    Dvije osobe su u Hrvatskoj preminule od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfijuma i 50 puta od heroina, rekao je prije dva dana psihijatar Ivan Ćelić sa Klinike za psihijatriju Vrapče.
Radi se o muškarcima od 40 godina, bivšim zavisnicima koji su se u jednom trenutku i liječili u Vrapču.
Službeni toksikološki nalazi i dalje se čekaju, ali porodice su u blizini preminulih našle pakovanja fentanila zbog čega se pretpostavlja da se radi o predoziranju upravo ovom drogom, rekao je Ćelić.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danas objavio saopštenje u kojem objašnjavaju o kakvoj drogi se radi i upozoravaju na posljedice njene konzumacije.
Fentanil se sastoji od derivata (alfentanil, sufentanil, remifentanil i karfentanil) koji se koriste kao analgetici te anestetici u humanoj i veterinarskoj medicini.
Uz njihovu legitimnu upotrebu kao ljekova za istraživanja, fentanil i njegovi derivati takođe imaju dugu istoriju nedopuštene upotrebe kao zamjena za heroin i druge opioide.
Fentanil i derivati fentanila povezani su sa najmanje 137 smrtnih slučajeva u EU u 2021. godini. U Njemačkoj je umrlo 88 ljudi, u Litvaniji 18, u Austriji devet, u Danskoj i Finskoj po šest osoba, u Estoniji četiri…
Posjeta : 48