1
JU za smjeŔtaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci obilježila 10 godina uspjeŔnog rada
Za deceniju postala - luka spasa i novog života!

    -ZahvaljujuƦi vama, drage kolege, institucija u kojoj radite postala je luka spasa i mjesto raĆ°anja novog života, na zadovoljstvo vaÅ”ih klijenata i na ponos Glavnog grada i naÅ”e države. A partnerstvo sa Evropskom komisijom na projektu izgradnje Ženskog paviljona ove ustanove, ĆØime su stvoreni najsavremeniji uslovi za tretman korisnica psihoaktivnih supstanci, svjedoĆØi o tome da je znaĆØaj onoga Å”to radite prepoznat i van granica Crne Gore - naglasio je gradonaĆØelnik Podgorice Ivan VukoviƦ na obilježavanju jubileja 10 godina postojanja i uspjeÅ”nog rada Javne ustanove za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica.

- Formirali smo sjajan tim struĆØnih ljudi koji posveƦeno i predano rade sa naÅ”im klijentima i klijentkinjama, formirali i unaprijedili razliĆØite sadržaje u okviru naÅ”eg rehabilitacionog centra, sprovodili mnoge preventivne i eduktivne aktivnosti, izgradili centar za žene zavisnice i time i njima pružili moguƦnost za izljeĆØenje i povratak prodicama. Ali ono Å”to je najvažnije, o uspjeÅ”nosti programa koji sprovodimo u ustanovi, poslije deset godina rada, svjedoĆØe stotine klijenata koji su proÅ”li tretman i koji viÅ”e ne koriste psihoaktivne supstance. Upravo oni su dokaz opravdanosti formiranja naÅ”e ustanove i dokaz adekvatnih i upjeÅ”nih tretmana koje sprovodimo. Danas su oni uspjeÅ”ni poslovni ljudi, uzorni roditelji, dobre komÅ”ije i naÅ”i prijatelji - napomenuo je direktor ustanove Aleksandar RadinoviƦ.
- Akcenat stavljamo na dalji razvoj i unapreĆ°enje struĆØnih resursa, kao i na formiranje razliĆØitih servisa podrÅ”ke za naÅ”e klijente i klijentkinje u fazi pripreme za rehabilitacioni ciklus, i fazi resocijalizacije i povratka u svoje porodice - zakljuĆØio je RadinoviƦ.
- JoÅ” kao ministar zdavlja, a kasnije kao predsjednik OpÅ”tine i gradonaĆØelnik Podgorice, dnevno sam zasipan molbama mnogih porodica koje su bile u teÅ”kom socijalnom stanju tražeƦi lijek za svoje najbliže, ne samo u Crnoj Gori nego i u Evropi i svijetu. To je bila jedna dodatno obaveza da napravimo iskorak i sa timom saradnika, koristeƦi meĆ°unarodne kontakte, podrÅ”ku državnih institucija i pojedinih nevladinih organizacija koje su imali puno viÅ”e znanja i iskustva formiramo ovu ustanovuā€œ istakao je MugoÅ”a. UbijeĆ°en da Ʀe Glavni grad u kontinuitetu i sistemski i dalje podržavati razvoju Ustanovu i znaĆØajnim aktivnostima na meĆ°unarodnom planu kako bi kroz razmjenu iskustava postigli joÅ” bolje rezultate, MugoÅ”a je izrazio žaljenje Å”to svojevremeno gradska uprava nije imala finansijskog prostora da neke mlade struĆØnjake primi i kadrovski osnaži Ustanovu kako bi odgovorili savremenim izazovima koji se mijenaju kada je u pitanju tretman i rehabilitacija korisnika psihoaktivnih supstanci. ā€žUz podrÅ”ku Ministrastva zdravstva i Ministrastva rada i socijalnog staranja, ali i obazriviji pristup NVO i medija, uvjeren sam da ova Ustanova može imati joÅ” bolje rezultate, a danas smo svejdoci da svaki spaÅ”eni život znaĆØi dobro ne samo za pojdinca, veƦ i za njegovu porodicu i za njegovo bliže okruženje i cijelo druÅ”tvo - u ime dobitnika nagrada povodom jubileja Ustanove zahvalio se bivÅ”i gradonaĆØelnik Podgorice dr Miomir MugoÅ”a, koji je i inicirao osnivanje ove javne ustanove.

Priznanja

Dobitnici priznanja Javne ustanove za smjeÅ”taj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica su institucije Glavni grad Podgorica, Institut za javno zdravlje, Urgentni centar KliniĆØkog centra Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica, Kulturno-informativni centar ā€œBudo TomoviƦā€, NVO Preporod, KonjiĆØki klub ā€œBuduƦnostā€, Kros-park ā€œZlaticaā€, Organizacija LDS charities, kao i brojni pojedinci koji su omoguƦili formiranje i uspjeÅ”an desetogodiÅ”nji rad Institucije: Dr Miomir MugoÅ”a, Dr Borislav MitriƦ, Miomir M. MugoÅ”a, Snežana MijuÅ”koviƦ i LjubiÅ”a BoÅ”koviƦ.




Posjeta : 1641