0
Inicijativu za legalizaciju marihuane potpisalo skoro 3.000 građana
Legalizacija - "ulaznica" u narko sviijet!

- Koliko ja znam, iz mog iskustva od blizu tri decenije borbe sa bolestima zavisnosti, da je u preko 90% slučajeva prvi put krenulo sa upotrebom marihuana - ukazao je sudski vještak i ekspert iz oblasti narkotika Dušan Raspopović povodom inicijative za legalizaciju marihuane u zdravstvene i rekreativne svrhe koju je do sada - po riječima Nikola Banović, inicijatora perticije “Legalizuj.me”.- potpisalo skoro 3.000 građana.
U jutarnjem programu TV Crne Gore navedeno je da bi legalizacija marihualne bilo brisanje prve stepenice ka ulasku u svijet narkomanije.

Okidač za tu inicijativu je bila, kako kaže, slična akcija u Sjevernoj Makedoniji.
Glavni motivi su, kako navodi Banović, podizanje životnog standarda, smanjenje kriminaliteta i pomaganje ljudima koji boluju od malignih bolesti.
- Legalizacija nije isto što i dekriminalizacija”, naveo je Banović, u Jutarnjem programu TVCG.
Podsjeća da je potrebo prikupiti 20.000 potpisa građana, da bi se krenulo u dalju proceduru, i razmotrila mogućnost predlaganja zakona o legalizaciji marihuane u medicinske i rekreativne svrhe.
Banović je saopštio i da inicijativom žele da spriječe konzumiranje marihuane kod mlađih od 18 godina.
Sudski vještak i ekspert iz oblasti narkotika Dušan Raspopović naveo je da je problem legalizacije kompleksan i da mu treba pristupiti pažljivo.
Svi ljudi koji su heroinski kokainski zavisnici ili zavisnici od sintetičkih droga su počeli sa upotrebom marihuane”, naveo je Raspopović i dodao da ni Holanđani nijesu baš zadovoljni zakonom o legalizaciji.
On je saopštio i da marihuana nije lijek.
- Nigdje nisam vidio da je SZO ili neka farmaceutska kuća rekla da je marihuana lijek - naveo je Raspopović.
Potrebna i zakonska regulativa

Rukovoditeljka Odjeljenja za kontrolisane supstance u Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore Jasmina Krlić navela je da u Crnoj Gori ne postoje pravna lica koja posjeduju dozvolu za promet prerađevina konoplje, niti su podnosili zahtjev za izdavanje dozvole.
- Generalno donošenje odluke o primjeni konoplje u medicinske svrhe je pitanje državne politike i odluka se donosi na višem novu - navela je Krlić.
   Ona je kazala i za zakonski nije regulisano pitanje dostupnosti prerađevina konoplje pacijentima.
- Taj dio je potrebno zakonski urediti da bi se krenulo u tu priči. Potrebna je izrada pravnog okvira koji se odnosi na taj dio od uvoznika do onog dijela kada pacijent treba da preuzme prerađenu konoplju koju će koristiti isključivo u medicinske svrhe. Taj dio nije sada uređen i to treba zakonom definisati - zaključila je Krlić.




Posjeta : 557